News:

Jos haluat tukea Homma ry:n toimintaa, voit liittyä kannatusjäseneksi maksamalla 30 euroa tilille FI4958001320216863

Main Menu

Sdp:n ryhmäjohtaja: Syömme Suomessa pian radikaalisti vähemmän lihaa

Started by Micke90, 10.08.2017, 11:17:18

Previous topic - Next topic

Syötkö lihaa?

Kyllä
446 (94.9%)
En
24 (5.1%)

Total Members Voted: 470

Risto A.

Hetkonen.
Siis, naudanliha on suomalaiselle suvakille haram, possunliha halal.
Maahanmuuttajalle possunliha on haram, naudanliha taasen halal.

Kyllä se siittä, sanoi suvakki.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

John Johnson

Naudanliha poistettiin valikoimista, mutta edelleen on possua ja broileria. Missä ongelma? Ottaen huomioon että kyseessä on lounasravintola, niin veikkaan että harva paikalla asioiva ei pahastu jos nyt naudan sijaan saa broiskuu tai possuu, tai mahdollisesti jopa sitä pelottavaa kasvisvaihtoehtoa.
You cannot say Happiness without saying Penis.

I went to the bank the other day and asked the lady behind the counter to check my balance, so she pushed me!

Titus

Quote from: John Johnson on 17.10.2019, 18:55:55
Missä ongelma?

No esim, että Unicafe on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama eli samaisen yliopiston opiskelijoiden jotka opiskelevat MMTDK:lla maataloutta ja karjantuotantoa.

Kyseessä ei ole mikään muu kuin ilmastopuffaus koska joku voi ja sillä ei ole käytännön ilmastotoimien kanssa muumin vertaa tekemistä.

that's a bingo!

petebe

Quote from: John Johnson on 17.10.2019, 18:55:55
Naudanliha poistettiin valikoimista, mutta edelleen on possua ja broileria. Missä ongelma? Ottaen huomioon että kyseessä on lounasravintola, niin veikkaan että harva paikalla asioiva ei pahastu jos nyt naudan sijaan saa broiskuu tai possuu, tai mahdollisesti jopa sitä pelottavaa kasvisvaihtoehtoa.

Minusta tässä suurin ongelma on se, että perustelut ovat pielessä kun vedotaan ilmastoon suomalaisen naudanlihan kyseessä ollen. Olisivat edes reilusti tunnustaneet, että opiskelijaruokailuista pitää saada parempi kate. Tietenkin on ylevää perustella kaikkea muodikkaasti ympäristöasioilla..
"Suomellahan on erittäin hyvä maine Afrikassa, meillä ei oo minkäännäköstä historiallista taakkaa...oikeestaan päinvastoin"  -Alexander Stubb-

Puoluekanta määrittää mielipiteen oikeellisuuden sekä syyttämis- että tuomitsemiskynnyksen. -oma-

Ajattara

...Ja samaan aikaan monissa peruskouluissa on lihapullapäivänä tarjolla lihapullia, naudanlihapullia ja kasvispyöryköitä  :roll:
War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is Strength.

Pullervo

Quote from: John Johnson on 17.10.2019, 18:55:55
Missä ongelma?

Ideologisin perustein ruokalistansa laativat lounaspaikat ovat samalla viivalla joidenkin muiden kriteerien perusteella ruokalistansa laativien lounaspaikkojen kanssa, jos asiakkaat itse valitsevat ja maksavat aterioimisensa eli rehellinen kilpailu pelaa eri toimijoiden välillä.

Kun yhdellä toimijalla on jo selkeä kilpailuetu pelkästään sijaintiensa perusteella ja lisäksi yhteiskunta lain ja asetuksen perusteella subventoi sen toimintaa opiskelijajoukon ruokkimisessa, niin voisiko se hiilijalanjälkiuskontonsa sijaan valita jonkin muun uskonnon rajoitukset ruokalistan perusteiksi ja jokaisen pitäisi vain niellä (sic) tämäkin mukisematta?

Kun operoidaan veronmaksajan kukkarolla, niin noita ideologisia syitä ei tarvitse tyrkyttää koko asiakaskunnalle väkisin. Kun sitten tällainen jo lailla etuoikeutetun aseman saanut toimija lisää omaa voittoaan perinteisiä ruoka-aineita karsimalla, niin on nähdäkseni jo useampi ongelma olemassa.

Roope

Paremman puutteessa voi vaikka heittäytyä tyhmäksi:

QuoteNaudanlihattomassa kouluruuassa ei olisi mitään uutta: Ruokalista vuodelta 1959 pursuaa puuroja ja kasvismuhennoksia

MAANANTAINA ohrajauhopuuroa, tiistaina perunamuhennosta ja kastiketta, keskiviikkona perunakeittoa, torstaina kauravelliä, perjantaina maitokaalia ja lauantaina porkkanamuhennosta.

Koulun ruokalista vuodelta 1959 näyttää nykysilmin melko karulta. Lista keräsi huomiota viestipalvelu Twitterissä sen jälkeen, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijaruokala päätti lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan.

Kuluneen viikon aikana opiskelijaravintolan naudanlihattomasta ruokalistasta käynnistynyt keskustelu on saanut monenlaisia kierteitä ja mittasuhteita. Keskustelu on poukkoillut naudanlihan hiilijalanjälkeen, yleisesti kasvissyöntiin ja myös pienempien koululaisten ruokavalioon.

"Koulun ruokalista vuodelta 1959. Silloin ei vielä pystynyt tekemään ilmastotekoja, kun ei tarjottu naudanlihavaihtoehtoa. Minkähänlaisia ihmisiä noista kehittyi, kun jäi kaikki 'välttämättömät' ravintoaineet saamatta?", kirjoitti kuvan julkaissut Visa Paajanen.

Paajanen kertoo HS:lle kuvan olevan postikortti kouluruokalistasta vuodelta 1959, jonka hän osti Tampereen Työväenmuseo Werstaasta.

"Pidän sitä jääkaapin ovessa muistutuksena itselle ja lapsille, että toisenlaisiakin ruokalistoja on joskus ollut."

[...]

KOULURUOKA on Mannisen mukaan perinteisesti perustunut sekaruokavalioon, mutta rinnalla on suosittu myös kasvisruokavaihtoehtoa.

"Tämä on perustunut siihen, että on haluttu kannustaa lapsia syömään monipuolisia kasviksia", Manninen sanoo.

Liha tai lihattomuus on herättänyt tunteita vasta viime vuosikymmeninä, Manninen kertoo.

[...]

Kouluruokailussa katsotaan kokonaisuuksia, muistuttaa opetusneuvos Manninen.

Tätä nykyä kouluruokailussa on aina kaksi vaihtoehtoa, jotta kaikille olisi kaikille jokin vaihtoehto.

"Tärkeintä on, että lapset tulevat syömään kuin jättävät syömättä", Manninen sanoo.
Helsingin Sanomat 18.10.2019

Tuo viimeksi mainittuhan ei ole totta, sillä kokeilujen ja tutkimusten perusteella tiedettiin jo etukäteen ennen koulujen pakollisista kasvisruokapäivistä päättämistä, että osa lapsista jättää nimenomaan kasvisruokapäivinä kouluruokailun väliin tai syö liian vähän. Muutos jyrättiin läpi tiedosta huolimatta ja sitä myöhemmin muistelematta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

foobar

Tunnetusti kaikki oli ennen paremmin. Tai siis kaikki se millä voi nyt ajaa uuskommunistista agendaansa. Äärimmäinen valikoivuus muistamisen ja tulkintakyvyn suhteen on suunnaton hyve tietyissä piireissä kun parempaa argumentointia oman asian puolesta ei osata.

Kohta varmaan nälkävuodetkin muuttuvat hyveeksi jos sillä saa perusteltua ruokatotalitärististä linjaa.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Roope

Ja kuin tuo vuoden 1959 kouluruokalistaan vetoaminen ei olisi ollut tarpeeksi, argumentoinnissa kaavitaan totisesti laarinpohjia, kuin Vasemmisto-opiskelijat puolustaa Unicafen päätöstä vetoamalla markkinatalouteen ja omistajan oikeuteen päättää yrityksen asioista:

QuoteVasemmisto-opiskelijat opettaa kokoomusta naudanlihahässäkässä: "Markkinataloudessa omistaja on aina oikeassa"

Vasemmisto-opiskelijat vaatii kokoomusta puolustamaan omistajan oikeuksia, jos puolueessa yhä uskotaan markkinataloudella olevan rooli ilmastokriisin torjunnassa. Järjestö viittaa keskusteluun siitä, että UniCafe on päättänyt luopua naudanlihasta raaka-aineena.

Järjestö ihmettelee asiasta seurannutta monta päivää jatkunutta mediamyllyä, jossa monet yleensä vapaata markkinataloutta puolustavat tahot keskustan ministeri Jari Lepästä (kesk.) aina Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemeen ovat vastustaneet päätöstä.

Päätöksen arvostelijat vetoavat opiskelijoiden oikeuteen päättää itse, mitä he syövät.

[...]

– Me olemme huolissamme vapaan markkinatalouden puolustajien selkärangasta, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Linna sanoo.

– Markkinataloudessa omistaja on aina oikeassa ja hän – eivät hallituksen ministerit – päättää viime kädessä siitä, mitä yritys tarjoaa markkinoille, toki lainsäädännön puitteissa. Nyt kuitenkin yksityisen yrityksen päätöstä olla käyttämättä yhtä raaka-ainetta on vastustettu tahoilta, joiden ei luulisi kannattavan valtiojohtoista suunnitelmataloutta.

[...]

– Mutta mikä tämä rooli oikein voi olla, jos näin vaatimattomatkin askeleet kestävämpään suuntaan saavat jopa markkinatalouden puolustajat takajaloilleen, ihmettelee Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Joel Lindqvist.

– Meistä kokoomuksen on nyt näytettävä, että se kykenee nousemaan identiteettipolitiikan yläpuolelle puolustamaan arvojaan ja omistajan oikeutta päättää liiketoiminnastaan. Jos edes kokoomus ei näe kestävää markkinataloutta ja liiketoimintaa puolustamisen arvoisena, niin pitääkö meidän alkaa suoraan viettämään sen hautajaisia?
Kansan Uutiset 18.10.2019

Quote from: Vasemmisto-opiskelijat"Markkinataloudessa omistaja on aina oikeassa"

Julkisyhteisön omistama, verovaroin ja pakollisin opiskelijamaksuin tuettu, omassa lokerossaan käytännössä monopoliasemassa toimiva Unicafe ei edusta vapaata markkinataloutta. Markkinataloudessa asiakas on yrityksen näkökulmasta aina oikeassa, koska asiakkaalla on muitakin vaihtoehtoja. Unicafen mukaan asiakas on väärässä, joten asiakas pitää pakottaa toimimaan yrityksen haluamalla tavalla.

Kommentit kuulostavat kolkolta huumorilta, eikä aikaakaan, kun Vasemmisto-opiskelijat liukuu yritysten omistajien päätösvallan puolustamisesta ja suunnitelmatalouden vastustamisesta yritysten uhkaamiseen pakottavalla lainsäädännöllä:

Quote from: Kansan Uutiset
Vasemmisto-opiskelijat iloitsee UniCafen päätöksestä poistaa naudanliha valikoimastaan, vaikka näkee, että ilmastokriisin torjunnan eteen vastaavien toimien tulisi olla minimitaso, johon yritykset menevät joko vapaaehtoisesti – tai lainsäädännön pakottamina.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Fiftari

Quoteilmastokriisin torjunnan eteen vastaavien toimien tulisi olla minimitaso, johon yritykset menevät joko vapaaehtoisesti – tai lainsäädännön pakottamina.

Aika totalitääristä meininkiä. Pakotetaan ihmiset syömään siten kuin jokin "oikea"mielisesti ajatteleva porukka vaatii. Pakkokeinot ja kieltolait ovat tunnetusti toimineet niin hyvin.

Aina kun kehitetään joku minimitaso niin seuraavaksi sitä vaaditaan taas kireämmälle. Oli asia mikä hyvänsä. Toivon ihan oikeasti että porukka alkaa kantamaan omia eväitä mukanaan tai sitten syövät jossain muualla. Maailmanhalaajat saisivat kyllä toimia kuten saarnaavat ja jättää muut rauhaan.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Mora

Kommentoin alkuperäistä uutista. Hupaisaa miten grillimakkara on pitänyt vetää tuohon olkiukoksi.

foobar

Quote from: Roope on 18.10.2019, 13:39:01
Ja kuin tuo vuoden 1959 kouluruokalistaan vetoaminen ei olisi ollut tarpeeksi, argumentoinnissa kaavitaan totisesti laarinpohjia, kuin Vasemmisto-opiskelijat puolustaa Unicafen päätöstä vetoamalla markkinatalouteen ja omistajan oikeuteen päättää yrityksen asioista:

[...]

Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä firma jonka myydyistä annoksista leijonanosaa subventoidaan yli 40% veronmaksajien taskusta on siis osa toimivaa markkinataloutta.

Tuollaisten mielipiteiden jälkeen vasemmisto-opiskelijoilla ei ole mitään vastaansanomista yritystukiin noin yleisesti, oletan ma.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Bellerofon

Vasemmisto on tunnettu kaksilla vankkureilla ratsastamisesta. Ovat sen verran älykköjä, että osaavat poimia aina rusinat pullasta kaikista mahdollisista aatteista ja pystyvät jollain aivokuperkeikalla pönkittämään niillä sosialismia.
Tämäkin ulostulo on niin tolkutonta soopaa, että siinä ei kyllä ole yhtään lihaa luiden ympärillä, mikä sopii vallan mainiosti vasemmistolle.

Näkkileipä

Quote from: Roope on 18.10.2019, 12:50:33
(...)
"Tärkeintä on, että lapset tulevat syömään kuin jättävät syömättä", Manninen sanoo.
Helsingin Sanomat 18.10.2019

Manninen et voi olla tosissasi, vai onko sinusta todellakin parempi, että jotkut oppilaista haaskaavat ruokaa, kun he ottavat lautaselle noin lusikallisen tai lautasellisen ei toivottua ruokaa ja kaatavat sen sitten suoraan biojätteeseen. Minä olen töissä koulun keittiössä ja tiedän tämän ehdottoman varmasti.

Kireä ukkeli

Quote from: Pullervo on 17.10.2019, 19:20:44Kun operoidaan veronmaksajan kukkarolla, niin noita ideologisia syitä ei tarvitse tyrkyttää koko asiakaskunnalle väkisin. Kun sitten tällainen jo lailla etuoikeutetun aseman saanut toimija lisää omaa voittoaan perinteisiä ruoka-aineita karsimalla, niin on nähdäkseni jo useampi ongelma olemassa.

Minusta veronmaksajien rahoilla voitaisiin nimenomaan suosia edullisempia, terveellisempiä ja ekologisia ruokavaihtoehtoja. Mieluiten vielä sellaisia, joissa nämä kaikki yhdistyvät.

Meikäläisen vanhempien lapsuudessa 50-60-luvuilla syötiin kouluissa lähes yksinomaan muuten kasvisruokaa (vellejä, puuroja, keittoja, laatikoita, leipää...), koska siihen oli kouluilla varaa. Se että joka aterialla on tarjolla lihaa tai jopa useita vaihtoehtoja, on kyllä aika tuore keksintö eikä mikään vanha perinne.

Alla on erään koulun ruokalista 60-luvulta. Eikä kukaan ollut tuolloin valittamassa kuinka vihervasemmisto pakottaa tai pilaa maailman.

"Maanantai
Vitapuuro (veteen)
Margariinia 5 g
Ruisleipää 20 g
Maitoa 3 dl
Juustoa 20 g

Tiistai
Kaalikeitto
Margariinia 5 g
Ruisleipää 20 g
Maitoa 3 dl

Keskiviikko
Jukolavehnä/puolukkapuuro
Margariinia 5 g
Ruisleipää 20 g
Maitoa 3 dl
Juustoa 20 g

Torstai
Tiistaikeitto
Margariinia 5 g
Ruisleipää 20 g
Maitoa 3 dl

Perjantai
Herkkupuuro/ruispuuro
Grahansämpylä 50 g
Margariinia 5 g
Maitoa 3 dl
Maksamakkaraa 20 g

Lauantai
Pinaattikeitto
Ruisleipää 20g
Margariinia 5 g
Maitoa 3 dl
Juustoa 20 g "


nollatoleranssi

Quote from: Näkkileipä on 18.10.2019, 18:35:23
Quote from: Roope on 18.10.2019, 12:50:33
(...)
"Tärkeintä on, että lapset tulevat syömään kuin jättävät syömättä", Manninen sanoo.
Helsingin Sanomat 18.10.2019

Manninen et voi olla tosissasi, vai onko sinusta todellakin parempi, että jotkut oppilaista haaskaavat ruokaa, kun he ottavat lautaselle noin lusikallisen tai lautasellisen, ei toivottua ruokaa ja kaatavat sen sitten suoraan biojätteeseen. Minä olen töissä koulun keittiössä ja tiedän tämän ehdottoman varmasti.

Muistaakseni toisessa tapauksessa oli tutkittu tätä jossain koulussa/laitoksessa, niin puhuttiin 1-10%:sta joka valitsi kasvisruoan ja loput söivät normaalin ruoan. Tosin en muista täysin tarkkaan mistä oli kyse. Määrällisesti kasvisruoan suosio oli vähäistä.

Usein näissä tapauksissa ei katsota suosiota, vaan päätöksiä tehdään pelkästään poliittisista syistä.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

nollatoleranssi

Quote from: Fiftari on 17.10.2019, 15:10:23
QuoteIS: "Olen näh­nyt vii­me ai­koi­na vä­hän jän­niä tul­kin­to­ja nur­mes­ta" – Tut­ki­ja ih­met­te­lee pe­rus­tei­ta, joi­den mu­kaan Uni­ca­fe luo­puu nau­dan­hi­has­ta

Hel­sin­gin yli­o­pis­ton opis­ke­li­ja­ra­vin­to­la­ket­ju Uni­ca­fen il­moi­tus lo­pet­taa nau­dan­li­han tar­joi­lu opis­ke­li­ja­ruo­ka­las­sa on he­rät­tä­nyt kes­kus­te­lua sii­tä, mis­sä mää­rin ko­ti­mai­nen nau­dan­li­ha on il­mas­to­ys­tä­väl­lis­tä. Lue li­sää täs­tä.

Uni­ca­fen las­kel­mien mu­kaan nau­dan­li­han pois­ta­mi­nen vä­hen­tää Uni­ca­fen lou­nais­ta syn­ty­vää hii­li­ja­lan­jäl­keä noin 11 pro­sent­tia koko ra­vin­to­la­ket­jun hii­li­ja­lan­jäl­jes­tä.

Pää­a­si­as­sa ko­ti­mais­ta nau­dan­li­haa käyt­tä­vän Uni­ca­fen lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­jan mu­kaan suo­ma­lai­sen nau­ta­kar­jan il­mas­to­ys­tä­väl­li­syys pä­tee ai­no­as­taan nur­mi­ruo­kit­tuun nau­taan, jota on vain vii­i­si pro­sent­tia nau­ta­kar­jas­ta. Tämä liha on kui­ten­kin Uni­ca­fel­le lii­an kal­lis­ta.

Il­ta-Sa­no­mien haas­tat­te­le­ma tut­ki­ja PERT­TU VIR­KA­JÄR­VI Luon­non­va­ra­kes­kuk­ses­ta (Luke) pi­tää tie­toa vir­heel­li­se­nä.

Hän sa­noo, et­tä kaik­kien suo­ma­lais­ten li­ha­nau­to­jen ener­gi­an­tar­pees­ta kes­ki­mää­rin puo­let tu­lee nur­mi­re­huis­ta.
....
– Jos pu­hu­taan nau­dois­ta, jot­ka saa­vat myös nur­mea ra­vin­nok­seen, luku on toki suu­rem­pi. Olen kui­ten­kin juu­ri kuul­lut, et­tä noin nel­jä pro­sent­tia ta­val­li­sen nau­dan ra­vin­nos­ta muo­dos­tuu nur­mes­ta ja lop­pu tu­lee pe­rus­re­hus­ta. Toki jos nämä las­ke­taan nur­mi­ruo­ki­tuik­si, pro­sen­tit ovat ai­van eri­lai­sia. Nau­to­jen, jot­ka ovat ko­ko­naan nur­mel­la, osuus nau­ta­kar­jas­ta on to­del­la pie­ni.
...
Myös Hel­sin­gin kau­pun­ki ai­koo vä­hen­tää nau­dan­li­haa päi­vä­ko­deis­sa, kou­luis­sa ja van­hain­ko­deis­sa.
PK ANK

Tämä on mielenkiintoinen juttu, kun koululaitokset tekevät päätöksiä pelkästään omien uskomusten perusteella, ei tieteelliseen tutkimukseen perustuen.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

Kireä ukkeli

Quote from: nollatoleranssi on 18.10.2019, 18:50:54Muistaakseni toisessa tapauksessa oli tutkittu tätä jossain koulussa/laitoksessa, niin puhuttiin 1-10%:sta joka valitsi kasvisruoan ja loput söivät normaalin ruoan. Tosin en muista täysin tarkkaan mistä oli kyse. Määrällisesti kasvisruoan suosio oli vähäistä.

Usein näissä tapauksissa ei katsota suosiota, vaan päätöksiä tehdään pelkästään poliittisista syistä.

"Tavallinen ruoka" ei aina sisällä lihaa. Sitä ei vain erikseen mielletä lihattomaksi ruoaksi, jos kukaan ei sano, että tämä on lihatonta.
Fazerin selvityksen mukaan top10 suosituimpien kouluruokien listalle kuuluvat mm. pinaattiletut, pizza, täytetty tortilla ja lasagne. Näistä jokaisen (eli 4/10 suosituimmista kouluruoista) voi helposti tehdä lihattakin (maitotuotteet kuitenkin mukaan) erittäin maittaviksi.

Ajattara


HS Lukijan mielipide, kirjoittajana Eeva Pietola, eläinlääketieteen kandidaatti, Helsinki

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006277627.html

QuoteUnicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

Helsingin yliopiston ravintolat ovat päättäneet lopettaa naudanlihan tarjoilun (HS 16.10.). Päätös on huono. Parempia karsintakohteita olisivat olleet esimerkiksi broileri, sika, riisi, palmuöljy ja soija. Unicafe on myöntänyt, että päätöksen taustalla on raaka-aineiden hinta (Talouselämä 15.10. https://www.talouselama.fi/uutiset/naudanliha-lahti-seuraavaksi-unicafe-kay-maidon-kimppuun/1fce00e6-528c-446a-8f69-c3a9d24844ad ).

Suomalainen naudanliha kasvatetaan nurmirehulla.
...
Suomalainen nauta siis tuottaa ihmiselle kelpaamattomasta raaka-aineesta huippuvalkuaista.
...
Globaali ja eurooppalainen tutkimus käyttää lähteenä soijalla kasvatettua nautaa, eikä se siten ole vertailukelpoista.
...
Toiseksi, suomalainen naudanliha on maidontuotannon sivutuote. Suomalaisen maidon hiilijalanjälki on jo nyt samaa luokkaa kuin soija- ja kauramaitojen.
...
Lisäksi Unicafen suhtautuminen riisiin hämmentää: miksei riisi ole taulukossa mukana? Jopa ympäristöjärjestö Greenpeace on todennut riisin kymmenen kertaa perunaa pahemmaksi ilmaston kannalta, minkä mukaan se on myös suomalaista maitoa paljon saastuttavampaa. Perunan ja riisin välillä ei luulisi hinnankaan ratkaisevan.
...
Hiilijalanjälki ei ole ympäristövaikutusten paras tai ainoa mittari. Myös eroosiolla, metsäkadolla ja viljelymaan ravinnekadolla on merkitystä. Nurmi estää eroosiota ja pidättää ravinteita eikä ole kasvuvaatimuksiltaan yhtä vaativa kuin ruokakasvit. Globaalisti viljelymaasta 40 prosenttia kelpaa enää vain nurmen viljelyyn maaperän köyhtymisen vuoksi. Juuri uutisoitiin mullan loppumisesta maapallolta (HS 10.10.). Tämän perusteella nurmien käyttö on järkevää, ja siinä meitä auttaa nauta – ei sika tai broileri, eivätkä edes ruokakasvit.
...

War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is Strength.

Näkkileipä

Quote from: Kireä ukkeli on 18.10.2019, 19:00:57
Quote from: nollatoleranssi on 18.10.2019, 18:50:54Muistaakseni toisessa tapauksessa oli tutkittu tätä jossain koulussa/laitoksessa, niin puhuttiin 1-10%:sta joka valitsi kasvisruoan ja loput söivät normaalin ruoan. Tosin en muista täysin tarkkaan mistä oli kyse. Määrällisesti kasvisruoan suosio oli vähäistä.

Usein näissä tapauksissa ei katsota suosiota, vaan päätöksiä tehdään pelkästään poliittisista syistä.

"Tavallinen ruoka" ei aina sisällä lihaa. Sitä ei vain erikseen mielletä lihattomaksi ruoaksi, jos kukaan ei sano, että tämä on lihatonta.
Fazerin selvityksen mukaan top10 suosituimpien kouluruokien listalle kuuluvat mm. pinaattiletut, pizza, täytetty tortilla ja lasagne. Näistä jokaisen (eli 4/10 suosituimmista kouluruoista) voi helposti tehdä lihattakin (maitotuotteet kuitenkin mukaan) erittäin maittaviksi.
Tässä tuleekin esiin tämä kasvisruoka ideologia erittäin hyvin. Sen sijaan että puhuttaisiin vain "tavallisesta ruoasta"
niin nyt oikein korostetaan sitä, että kyseessä on nimenomaan erityinen "kasvisruoka".

sancai

Pinaattiletut ja hernekeitto eivät sovellu kasvisruuaksi, koska kenenkään ei tarvitse pakottaa koululaisia syömään niitä. Tämä on vallankäyttöä ja signalointia eikä ympäristön parantamista. Jokainen tajuaa, että Suomen kouluruokailun ravintoaineet ovat yksi hyttysen pieru globaalissa ilmakehässä.

Toisaalta olen ihan tyytyväinen, että viherpsykoosiväki keskittää huomionsa jostain koulutarjoiluista ja muovipilleistä itkemiseen. Voisivat saada aikaan jotain paljon haitallisempaakin.

Kireä ukkeli

Quote from: Näkkileipä on 19.10.2019, 14:38:54Tässä tuleekin esiin tämä kasvisruoka ideologia erittäin hyvin. Sen sijaan että puhuttaisiin vain "tavallisesta ruoasta" niin nyt oikein korostetaan sitä, että kyseessä on nimenomaan erityinen "kasvisruoka".

Siksipä minulla onkin sellainen teoria, että jos esimerkiksi yksi päivä viikossa tarjottaisiin aivan vaivihkaa täysin asiasta erikseen ilmoittamatta tai mainostamatta lihatonta hernekeittoa (tyypillisessä suositusta purkkihernareistakin saa kyllä etsimällä etsiä lihaa...), intialaista linssidalia (oma suosikki kasvisruoskani btw), mustapapuburritoja, pinaattilettuja, falafeleja pitalla, pizzaa margherita, pastaa aglio e olio, boltsi-pyöryköitä spaghettikastikkeessa tai muuta hyvää lihatonta ruokaa, niin kukaan ei noteeraisi asiaa mitenkään. Koululaiset ja opiskelijat tuskin edes huomaisivat, että yhtenä päivän viikossa onkin aina tarjolla lihatonta ruokaa, koska se olisi käytännössä "aivan tavallista" sekasyöjienkin parissa suosittua kasviksiin ja maitotuotteisiin pohjautuvaa sapuskaa.

Nyt asiasta on tehty julkinen numero ja se on saanut liikkeelle kasvisruokapäivien kannattajat ja vastustajat meuhkaamaan asiasta.

Itse olen sekasyöjä, mutta minusta on olemassa runsaasti herkullisia kasvisruokia, jotka mielellään valitsen silloinkin, kun tarjolla on lihavaihtoehtoja. Ei sen valinnan tarvitse olla mikään periaatekysymys, kun ruoka on herkullista, oli se sitten lihallista tai lihatonta. Tämän takia en näe kasvisruokapäiviä minään ongelmana tai sietämättömänä asiana kenellekään, jos kasvisruoka on hyvää.

Uuno Nuivanen

Suurin ongelma tuossa kasvis-kasvisruoassa onkin, että se on lähes aina pahaa. Ainakin laitosteollisesti valmistettu.

Kireä ukkeli

Quote from: Uuno Nuivanen on 19.10.2019, 23:42:45
Suurin ongelma tuossa kasvis-kasvisruoassa onkin, että se on lähes aina pahaa. Ainakin laitosteollisesti valmistettu.

Laitosruoka on kouluissa ylipäätään usein pahaa tai mautonta, jos se tehdään alle 2 euron budjetilla.

Mutta kannattaisi järjestää koulutusta keittiöhenkilökunnalle sekä riittävä budjetti, koska kouluruokaa tehdään kyllä aivan törkeän halvalla nykyään ja siksi se jää liian monilta koululaisilta syömättä siitä huolimatta, että siihen tungetaan lihaa koko rahalla.
Muistan peruskoulussa oksentaneeni luumuhillotäytteiset jauhelihapuikot lautaselle ja läskinen sekä jänteinen tilliliha tai kassler-pihvi oli myös painajainen. Olispa silloin ollut vaikka chili sin carne, aito italialainen sienirisotto tai paistetut pad thai nuudelit vaihtoehtona...

Ei ne kasvikset sitä ruokaa pahaksi muuta eikä liha hyväksi, jos resepti ja raaka-aineet on hanurista.

Se on kyllä ihan totta, että monilla suurkeittiöillä on heikosti tuntemusta kasvisruoan tekemisestä, jos kyseessä on joku vähänkään pinaattilettuja tai hernekeittoa eksoottisempi. Esimerkiksi intialaisesta ruokavaliosta löytyy paljon aivan perkeleen hyviä kasvisruokia, joita sekasyöjät käy mielellään vetämässä ravintoloissa ihan kunnon maksusta.

Fiftari

Törmäsin redditissä tällaiseen.
QuoteYksikön pahviroskis varuskunnassa kasvisruokapäivällisen jälkeen

En oikein tiedä mitä tuosta lainaisi. Mutta siis kuvassa on jonkun ottama kuva varuskunnan roskisesta kasvispäivänä. Kuinkahan paljon sitä ruokaa menee hävikkiin ja paljonko valtio häviää kasvispäivänä

Anteeksi... linkki ketjuun unohtui Reddit
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

l'uomo normale

QuoteLihan asema suomalaisten ruokalautasilla on edelleen vakaa. Näin kertoo kolmea suurta suomalaista lihanjalostajaa Atriaa, HKScania ja Snellmania edustavan Lihatiedotusyhdistys.

– Suurin osa, 96 prosenttia, suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Enimmällä osalla lihan käyttö on säilynyt ennallaan eikä pyrkimys lihan syönnin vähentämiseen ole lisääntynyt. Lihan syöntiä puoltavat hyvä maku, tottumus ja ravintosisältö, yhdistys toteaa perjantaina julkistamassaan tiedotteessaan.

Suomalaisten lihan syöntiä selvitettiin Kantar TNS Agri Oy:n tekemällä tutkimuksella lokakuussa 2019.

– Lihaa syömättömiä kuluttajia on 4 prosenttia, hieman vähemmän kuin vuonna 2018, jolloin 7 prosenttia suomalaisista ei syönyt lihaa lainkaan. Päivittäin tai lähes päivittäin lihaa syövien määrä on noussut. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syödään 81 prosentissa kotitalouksista.

Kyselyn mukaa tottumus mainitaan syyksi useammin kuin edellisvuonna ja myös hyvän maun merkitys on korostunut. Aiempaa useammalle lihan syöntiä puoltaa myös sen monipuolisuus.[...]

https://www.iltalehti.fi/talous/a/9a968a6f-ddbe-4be3-8041-4ce46fffe042

Jossain vaiheessa mediahypet usein saattavat irtaantua todellisuudesta.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

l'uomo normale

QuoteRUOTSALAINEN tartuntatautilääkäri Björn Olsen muistuttaa Aftonbladetin haastattelussa, että suuri osa ihmiskuntaa viimeisen vuosisadan kuluessa riivanneista sairauksista on levinnyt eläimistä ihmisiin. Olsenin mukaan eläimistä on lähtöisin noin 60 prosenttia ihmisiä sairastuttavista taudinaiheuttajista.

– Tämä on erittäin tärkeä seikka. Jos kaikki olisivat olleet kasvissyöjiä, voimme vain miettiä, kuinka monta pandemiaa olisimme nähneet. Oletettavasti emme kovinkaan montaa, Uppsalan yliopistollisen sairaalan infektiotautien ylilääkärinä toimiva Olsen sanoi lehdelle.

Olsenin mukaan useat tutkimukset viime vuosikymmeninä ovat osoittaneet sen, että eläinteollisuudesta on tullut pandemioiden kasvualusta. Perusongelmana siinä on ihmisten ja eläinten yhä lisääntyvä lähekkäin eläminen.

– Jos meillä on 100 miljoonaa kotieläintä, joita kasvatamme syödäksemme ne, niin selkeästi sillä on vaikutusta, Olsen huomautti muistuttaen samalla, että kaikki pandemiaksi asti levinneet virukset ovat päässeet valloilleen ihmisten ja eläinten välisistä kohtaamisista.


Koronaviruksen lähtöpisteenä pidetyssä Kiinan Wuhanissa sijaitsevalla Baishazhoun ruokatorilla myytiin katkarapuja huhtikuun puolivälissä.
Koronaviruksen lähtöpisteenä pidetyssä Kiinan Wuhanissa sijaitsevalla Baishazhoun ruokatorilla myytiin katkarapuja huhtikuun puolivälissä.
Kuva: Hector Retamal / AFP / Lehtikuva
Tyypillinen tapa virusten leviämiselle on esimerkiksi niiden siirtyminen villieläimistä kotieläimiin ja niiden kautta ihmisiin. Olsenin mukaan ihmiskunnan lihaisa ruokavalio on pääsyynä uusiin pandemioihin.

– Se on tärkein yksittäinen tekijä.

Kiinasta muualle maailmaan levinneen uuden koronaviruksen lähtöpaikkana on pidetty Wuhanin kaupunkia ja siellä sijaitsevaa ruokatoria, jossa oli myynnissä sekaisin sekä villieläimiä että kotieläimiä. Olsenin mukaan juuri tällaiset olosuhteet ovat ihanteellisia tautiepidemian syntymiselle.

Koronaviruspandemian myötä Kiina näyttää alkaneen suitsia villieläinten myyntiä ravinnoksi, mutta pandemioita on lähtenyt aiemmin liikkeelle myös muualta maailmasta, kuten esimerkiksi Meksikosta alkunsa saaneen sikainfluenssan tapauksessa.

Vaaroista varoiteltu jo vuosia

Olsen uskoo, että lihansyönnin dramaattisella vähentämisellä olisi vaikutusta myös tautien leviämiseen. Hän ei ole ainoa, joka on viime aikoina puhunut samasta asiasta.

Eläimistä niin ikään ihmisiin siirtyneestä lintuinfluenssasta kirjan kirjoittanut lääkäri Michael Greger sanoi huhtikuun lopulla Voxin artikkelissa, että myös Yhdysvalloissa tyypilliset, teolliset lihakarjatilat muodostavat yhtä lailla ihanteelliset olosuhteet tautien leviämiselle. Niitä ruokkivat muun muassa eläinten stressin heikentämä immuunipuolustus sekä niiden jalostaminen lähes geneettisesti identtisiksi yksilöiksi.

– Itse asiassa jos haluaa luoda globaaleja pandemioita, kannattaa rakentaa tehdasfarmeja, Greger sanoi.[...]

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006505561.html

Luomuruoka / eko / kasvissyönti / vähähiilarinen dieetti / muu edistys-aatteellisuudella ja ihmisille toteutettavalla luomu-laumasuoja- aatteella on jonkinmoinen yhteys.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Vaniljaihminen

 :facepalm:

Ei se lihansyöminen ole vaarallista vaan se, että eläimestä syödään muuta kuin syötäväksi kelpaavia osia. Aivan oikea huomio kyllä, että immunisaatiostrategian taustalla on joku hipsterideologia tai ekologiaksi naamioitu taloudellinen terrorismi. Pahinta tuossa tietysti on, että teinit uskovat kaikkea propagandaa ja sitten lähtevät "parantamaan maailmaa".
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

Mangustin

Quote from: l'uomo normale on 12.05.2020, 18:34:10
QuoteOlsenin mukaan useat tutkimukset viime vuosikymmeninä ovat osoittaneet sen, että eläinteollisuudesta on tullut pandemioiden kasvualusta. Perusongelmana siinä on ihmisten ja eläinten yhä lisääntyvä lähekkäin eläminen.

– Itse asiassa jos haluaa luoda globaaleja pandemioita, kannattaa rakentaa tehdasfarmeja, Greger sanoi.[...]

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006505561.html

Luomuruoka / eko / kasvissyönti / vähähiilarinen dieetti / muu edistys-aatteellisuudella ja ihmisille toteutettavalla luomu-laumasuoja- aatteella on jonkinmoinen yhteys.
Boldattu kohta harvoin sopii yhteen kasvissyönnin, varsinkaan veganismin kanssa, vaikka onhan sekin mahdollista jos elää pääasiassa kasviöljyillä. Yleensä vegaanit suosittelevat HCLF -dieettiä eli paljon hiilaria, vähän rasvaa. Tropiikissa ja korkealla aerobisella aktiivisuustasolla se jotenkuten vielä toimii, kunnes maksan ravinnevarastot ehtyy, mutta sub-arktinen sohvaperuna helposti kehittää rasvamaksan ja 2-tyypin diabeteksen ryhtyessän vegaaniksi.

Muuten tohtorit Olsen ja Greger ovat ihan jäljillä, koska melko lailla kaikki vaaralliset tartuntataudit ovat hypänneet ihmisiin eläimistä. Eikä siihen mitään tehdasfarmeja tarvita, vaan tuberkuloosi ja lepra siirtyivät naudoista ihmisiin kun talvisin nukuttiin samoissa ahtaissa ja kosteissa mökeissä. Pox-viirukset ja rutto ovat jyrsijöistö, flunssat tunnetusti loikkii lintujen, ihmisten ja possujen välillä, HIV tuli bushmeat-apinanlihasta... Herpes, hammasmätä ja polio on hominidien endeemisiä harmeja.

Eikä paluu omavaraiseen maaseutu-idylliin edes ratkaise zoonoosi-ongelmaa. Jo nyt ollaan tilanteessa missä possuja ei voi pitää ulkona ilman kaksinkertaisi aitoja ja vallihautoja, koska villisikojen mukana leviävä sikarutto, ja siivekkäiltä on tähän aikaan vuodesta kielletty ulkoilu koska muuttolinnut ja niiden tuomat taudit. Vanhan ajan monia kotieläinlajeja, haittaeläimiä ja kaikenikäisiä ihmisiä tiiviissä vuorovaikutuksessa elättävä maatila on juuri se ympäristö missä nyt rokotuksilla hävitetyt taudit kehittyivät ja tarttuivat ihmisiin.

En tiedä mitä tarttis tehdä, mutta se on ainakin selvää että tuotantoeläimiä pitää alkaa kohdella paremmin ihan omankin terveytemme takia. SARS-1 lähti Aasian lintufarmeilta ja sikainfluenssa Meksikon jättimäisistä sikaloista jotka molemmat on täyteen ahdettuja valtavia eläintehtaita. Veganismiakaan en pidä ratkaisuna syistä että 1)eläimet on osa maaseutuekosysteemiä, niitten pito-olosuhteet, sijainti ja tiheys vaan täytyy sovittaa järkevästi ja hygieenisesti ja 2)veganismi ei ole terveellistä, ks. liitekuva Tri. Michael Gregeristä.

Edit. Tietty bakteerit, sienet (ml. hiivat), levät ja kasvi+eläinplankton olisi ihan älyttömän tehokkaita tapoja jalostaa biomassaa ihmisen ravitsemukselle hyödylliseen muotoon, mutta ikävä kyllä suuret harppaukset ravinnontuotannon tehokkuudessa tuppaavat vain johtamaan entistä suurempaan väestönkasvuun. Kolminumeroisen keski-ÄO:n omaavat kansat eivät tällä kertaa olisi mukana synnytystalkoissa, ja loppusaldona olisikin vain kymmeniä miljardeja keenereitä. Jotenkin fermentointitankki- ja vesiviljelytalous pitäisi saada yhdistettyä hallittuun väestön vähenemiseen ja vetäytymiseen aiemmin viljelyyn käytetyiltä alueilta. Euroopan laajuisten lehtimetsien paluu olisi niin siistiä...  :flowerhat:

F1nka

Tietääkseni vanhoina aikoina lehmän pito näillä leveysasteilla oli tärkeää lehmästä saatavan lannan takia, ei niinkään maidon tai lihan. Lehmä muuttaa kasvisaineksen viljelykasveille sopivaksi typpilannoitteeksi.
Tottelematon tieto aktivismissa