News:

Ihan vaan ystävällisenä vihjeenä väliaikaisia sähköposteja tai muuten keksittyjä osoitteita käyttäville rekisteröityneille, osoitteen pitäisi olla toimiva tai muuten ette saa koskaan tunnustanne auki.

Main Menu

2013-06-22 HS: Suomen ruokakulttuuri on kansantaru

Started by Boon Choo, 22.06.2013, 22:32:48

Previous topic - Next topic

Everyman

QuoteRuokakulttuurista kerrottu kansantaru on tietysti oleellinen keino vahvistaa kansalaisen huteraa ruokaidentiteettiä, joka huojuu eineshyllyn ja pakastealtaan välissä.

Mutta se on syytä tunnistaa meidän omaksi saduksemme. Siksi ei kannata seistä maan rajalla karjalanpiirakka ojossa ja loukkaantua, jos muu maailma ei lakoa sen edessä.

Hauska kolumni. Miten tuosta joku pystyy vetämään herneen nenään? Samahan se on kaikkialla muuallakin, että einekset ja pakasteet ovat sitä todellista arjen ruokakulttuuria ja kaikki muu on olemassa enää vain mainoksissa.

törö

Quote from: gloaming on 22.06.2013, 23:20:46
Muistatteko te, mitä te teitte silloin, kun saitte kuulla, että kulttuuri on saapunut Suomeen?

Fundeerasin, että sisäsiittoisien rantahurrien monopoli kulttuuriin alkaa mureta, ja niinhän siinä kävikin. Pian myös mustalaiset olivat kulttuurikansaa.

Eino P. Keravalta

Quote from: IDA on 22.06.2013, 23:35:59
Quote from: junakohtaus on 22.06.2013, 23:32:35
Siinä Salmi on kyllä oikeassa, että enimmäkseen Suomessa syödään paskaa. Tavallisesta marketista on ihan turha yrittää löytää mitään niin eksoottista kuin kunnollinen leipä, kunnollinen jauheliha tai jäätelö, joka on jäätelöä eikä jäätelönkorviketta.

Tämä taitaa päteä kaikkialla, jos ostaa marketeista.

Kaikki, mitä teemme, on kulttuuria. Sen laatu ja miellyttävyys sitten on jokaisen oma asia.

Minäkään en pidä sammakonreisistä, sianvatsoista, katkaravuista, ostereista, siansorkista, apinanaivoista, toukista, kissanlantakahvista tai joidenkin afrikkalaisten heimojen tavoin lehmän lannasta, verestä ja maidosta sekoitetusta mössöstä, mutta kulttuuria ne kaikki ovat. 

HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

gloaming

Quote from: Eino P. Keravalta on 22.06.2013, 23:25:08
Quote from: gloaming on 22.06.2013, 23:20:46
Muistatteko te, mitä te teitte silloin, kun saitte kuulla, että kulttuuri on saapunut Suomeen?

En aivan tarkkaan. Muistan vain, että vuosia odottelin suu auki. Join kaljaakin, kun olin turhautunut. Sitten ensimmäiset somalineekerit saapuivat Järvenpäähän. Tapasin heitä Sir Winston-pubissa, jossa he joivat kahvia. Kättelimme ja juttelimme huonolla englannilla. Olin onnellinen. Siitä se alkoi!

Muistan hieman toisella tavalla. Asuimme maakuopassa ja söimme ylivuotisia, kauhtuneita nauriita. Ne eivät olleet kovin hyviä. Minusta oli aina tuntunut, että jotakin puuttuu - tiedättehän tuon kalvavan tunteen. Suvussani oli kerrottu jo sukupolvia leirinuotiolla tarinaa Heistä, jotka sanovat "Asylum". En tuolloin tietänyt, mitä se tarkoittaa, mutta tiesin, että se on jotain todella tärkeää. Sitten eräänä sumuisenkalsena syysaamuna ryvetessäni maakuopassani korviini kiiri tieto: He-jotka-sanovat-"Asylum" ovat saapuneet. Tiesin, että elämäni ei enää muuttuisi ennalleen.
Jag stöder Feministiskt initiativ. Våga vara feminist! Feministiskt initiativ - Det tredje största partiet i Simrishamn.

Eino P. Keravalta

QuoteMuistan hieman toisella tavalla. Asuimme maakuopassa ja söimme ylivuotisia, kauhtuneita nauriita. Ne eivät olleet kovin hyviä. Minusta oli aina tuntunut, että jotakin puuttuu - tiedättehän tuon kalvavan tunteen. Suvussani oli kerrottu jo sukupolvia leirinuotiolla tarinaa Heistä, jotka sanovat "Asylum". En tuolloin tietänyt, mitä se tarkoittaa, mutta tiesin, että se on jotain todella tärkeää. Sitten eräänä sumuisenkalsena syysaamuna ryvetessäni maakuopassani korviini kiiri tieto: He-jotka-sanovat-"Asylum" ovat saapuneet. Tiesin, että elämäni ei enää muuttuisi ennalleen.

Ei tuo vielä mitään.

Ennen kulttuurikansan Suomeen saapumista minä ja perheemme asuimme keskellä tietä kenkälaatikossa. Ruuaksi saimme kylmää soraa. Jouduimme nousemaan puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Työnteosta piti maksaa. Myöhemmin meidän piti muuttaa järveen asumaan. Aina illalla isä halkaisi meidät veitsellä ja tanssi haudallamme. Mutta kerropa tämä natsille, niin se ei usko.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

nimierkki

Quote from: Everyman on 22.06.2013, 23:38:07
Hauska kolumni. Miten tuosta joku pystyy vetämään herneen nenään? Samahan se on kaikkialla muuallakin, että einekset ja pakasteet ovat sitä todellista arjen ruokakulttuuria ja kaikki muu on olemassa enää vain mainoksissa.

Virpi Salmi saa rahaa siitä, että hän kirjoittaa parodisoivia ja kärjistäviä pläjäyksiä hyvin erilaisista aiheista. Monilla juttujen lukijoilla on hauskaa Salmen juttuja lukiessa, suupielet vääntyvät hymyyn. Hauskuus ei onneksi lopu jutun lukemiseen, vaan yhtä tärkeää on löytää jutulle riittävän jurpoja ja tylsämielisiä lukijoita. Sellaisia, jotka jaksavat pahastua.

Kuinka se voi haukkua meidän kalakukot ja karjalanpiirakat? Eikö se kunnioita isänmaata ja veteraaneja, jotka kuolivat meidän paistettujen muikkujen takia? Onko se Salmi joku kommunisti, joka levittää hyysärissä kulttuurimarksistista propagandaa? Hyvin nopeasti kalakukoista ollaankin tuttuun hommatyyliin päädytty somaleihin, ylläripylläri.

Iloveallpeople

Harmi, etten pääse lukemaan kolumnia, koska Helsingin Sanomat ilmeisesti häpeää sitä niin paljon, että on laittanut jonkinlaisen eston lukijoille. Mutta jos käsitin keskustelun oikein, niin parasta kai on, että suomalaiset lopettaisivat syömisen kokonaan ja jättäisivät resurssit paremmille kulttuureille kuten muslimeille.
"Kun poliitikko pakotetaan lähtemään paikaltaan tai suljetaan puolueesta tiedotusvälineiden painostuksen vuoksi, ei kyse ole mistään punavihreästä salaliitosta, vaan juuri siitä, miten demokratian pitääkin toimia."  (käännös) - Lasse Garoff

Micke90

Quote from: Eino P. Keravalta on 22.06.2013, 22:52:55
Kohta ne varmaan toteaa, että myös suomalainen laatujournalismi on kansantaru.

No, niinhän se onkin - ainakin Hyysärin, Ylenantoradion sekä parin muun "laatulehden" osalta...

Eino P. Keravalta

Nimierkki:

QuoteHauskuus ei onneksi lopu jutun lukemiseen, vaan yhtä tärkeää on löytää jutulle riittävän jurpoja ja tylsämielisiä lukijoita. Sellaisia, jotka jaksavat pahastua.

Kyse ei ole yhdestä tylsämielisestä ja huumoria tavoittelevasta kolumnista.

Kyse on koko kuvasta, mentaliteetista, diskurssista ja tendenssistä. Tämä sinänsä mitätön ja harmiton juttu on osa suurta, organisoitua ja järjestelmällistä suomalaisuuden moraalista ja psykologista rapauttamista.

Ellet näe sitä, olet sammakko, jota keitetään hiljalleen.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

ihminen

QuoteKansantarut ovat kansan huulilla eläneitä tai edelleen eläviä satuja, jotka suullisen kertomisen välityksellä ovat siirtyneet henkilöltä henkilölle, ajasta toiseen ja paikasta paikkaan.

Suomisanakirja

Sitä mä vaan ihmettelen että minkä kansan taru tämä on, suomalaisuuskin kun on vaan sosiaalinen konstruktio?

Voi mämmi. :o


junakohtaus

Kröh. Että jokin on sosiaalinen konstruktio ei lainkaan tarkoita ettei se olisi totta.

Eino P., kuka johtaa ja mikä on komentoketju?
Now you can jump, Pallero. Ota kääretorttua.

ihminen

Quote from: junakohtaus on 23.06.2013, 00:21:57
Kröh. Että jokin on sosiaalinen konstruktio ei lainkaan tarkoita ettei se olisi totta.
...

Kiitos, olinkin huolissani todellisuuteni sosiaalisesta rakentumisesta.

:roll:


desperaato

Quote from: gloaming on 22.06.2013, 23:15:25
Salmi on ilman muuta oikeassa. Kulttuuri, myös ruokakulttuuri, tuli Suomeen vasta 1990-luvun alussa. Tämä tiedetään varsin tarkasti, koska kuten muuallakin aikaisemmin, kulttuurin tunnistaa siitä, että se sanoo tullessaan "asylum". Minäkin muistan, kun kulttuuri tuli Suomeen. Pojjat, se oli suuri hetki!

Kasarilla syötiin Tamperseessä keebuja, jotka teki äijjät jotka ei olleet tajunneet sanoa taikasanaa rajalla. Ne oli laadukkaita, hempskutin hyviä. Oli epyktiläisen, hieltä haisevan mulkun tekemää keebua, joka maistui hyvältä, oli turkilaisten keebua, joka oli parasta ruokaa mitä voi saada. Sitten oli pari epämääräisempää keebua jotka oli hinta-laatu suhteeltaan jees ja vei nälän. Sitten tuli asylum miehet ja ottivat keebu-bussineksen haltuun, polkemalla hinnan ja myös laadun. Eipä sitä muuta voisi sekatyökurdilta odottaakaan. Nyt rasistit halusivat Abu-Mulkun helvettiin kauppakeskuksen remontin yhteydessä mutta jos haluan hyvää, menen Istambul, koska suomi keebu Suleimaa ei enää ole.

Eino P. Keravalta

Quote from: junakohtaus on 23.06.2013, 00:21:57
Kröh. Että jokin on sosiaalinen konstruktio ei lainkaan tarkoita ettei se olisi totta.

Eino P., kuka johtaa ja mikä on komentoketju?

En tiedä, menen nukkumaan.

;D
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

kekkeruusi

Muistakaatten kansalaiset, että kaikki suomalainen on valhetta ja väärin. Näin on teille teidän valistajanne taas kertonut. Vain muilla on kulttuuria, meillä vain valhetta. Teidän pitää itseänne ikuisesti häpeämän ja hyvitykseksi on teidän ottaman näitä kulttuurikansojen jäseniä, joita teidän on elättämän ja palvoman. Pimeässä häpeäänne itkekää ja rasistejä ovat ne, jotka muuta sanovat. Harhaoppia on se!!

-PPT-

Tänään viimeksi kävin tuossa kukkahattutätien päätemppelissä elikkä sanomatalossa. Aulassa oli mielenkiintoinen kuvanäyttely menetetystä Karjalasta. Mieleen muistuu myös mielenkiintoinen kuvanäyttely Viipurista suomalaisella ajalla.

Jotenkin omituista, että samassa talossa sitten toimittajat kyhäävät Suomea ja suomalaisuutta pilkkaavia ja vähätteleviä artikkeleita liukuhihnalta. Kertakaikkiaan omituista, että kansallinen itseinho on joidenkin piirien keskuudessa mukamas älykkyyden ja tiedostavaisuuden merkki.

Elcric12

Quote from: acc on 22.06.2013, 22:42:16
HS jatkaa lukijoiden kalastelua lannistamalla lukijoita ja vähättelemällä heidän maataan Suomea. Ilmeisesti HS:n toimittajien keskuudessa kilpaillaan, kuka pystyy eniten masentamaan suomalaisia.

Jos selaat noita Virpin kolumneja, niin useimmiten kritisoimansa ihmiryhmä tuntuu olevan juuri vihervassarit (mielipide: menevät useimmiten kyllä pöpelikköön ja pahasti nuo sepustukset), mikä on vastakkainen linja sille minkä sen uskotaan hesarissa yleisesti olevan.

Boon Choo

#47
Mikä ruokakulttuuri on aidosti vanhaa? Simppeli kysymys. Tuleeko se aineksista vai menetelmistä? Onko se olut vai pelkkä vehnäjauho? Leipä? Kuka sen omistaa? Jos suomalainen syö Lidl pakaste parsaa niin kuka muu syö? Onko se suomalaisen synti? Mua aidosti alkaa vituttaa.

Lisäys:

Lihapullat? Onko olemassa jokin kulttuuri joka ei osaa tehdä lihapullia? Jotkut menetelmät vaan syntyvät itsekseen tai kulkeutuvat eteenpäin koska ne ovat järkeviä juttuja. Lihapulla on sellainen. Ja roiskeläppä jonka suosiota on liioiteltu.
Katarina R Hommaforumilla: "Islamismin ja islamistinen terrorismin nousu on tietysti huolestuttavaa ja ikävä ilmiö. Mutta tuossahan ei ole uskonto taustalla vaan muut asiat."

Kraken

Quote from: nimierkki on 22.06.2013, 23:47:32
Quote from: Everyman on 22.06.2013, 23:38:07
Hauska kolumni. Miten tuosta joku pystyy vetämään herneen nenään? Samahan se on kaikkialla muuallakin, että einekset ja pakasteet ovat sitä todellista arjen ruokakulttuuria ja kaikki muu on olemassa enää vain mainoksissa.

Virpi Salmi saa rahaa siitä, että hän kirjoittaa parodisoivia ja kärjistäviä pläjäyksiä hyvin erilaisista aiheista.

Joudun tunnustamaan junttiuteni kun en osanut päättää oliko kyse parodiasta vai vakavasta mielipiteestä. Veikkasin vakavaa mielipidettä.

Oli miten oli, pientä säröä Salmen juttuun tulee siitä, että hän väittää "että Saarioisten roiskeläppä on oikeasti aito, suomalainen ruokaklassikko, toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisilta pöllityt lihapullat".

Roiskeläpät taisivat tulla marketteihin joskus 80-luvulla, lihapulla on ainakin satoja vuosia sitä vanhempaa perua Suomessa ja keksintö, joka tunnettiin Euroopassa jo keskiajalla ennen kun se tuli Ruotsiin.
Todennäköisesti lihapulla on syntynyt monessa paikassa jo ennen antiikin aikoja lähes itsestäänselvänä tapana valmistaa lihaa. Onhan se kulinaarisena innovaationa varsin vaatimaton. Kuka lihapullan alunperin keksi jää epäselväksi, mutta se ei ainakaan ollut ruotsalainen.

Silakoista tohtisin väittää, että ne ovat aito suomalainen kulinaarinen innovaatio. Miksi ei olisi? Onhan meillä aina ollut runsaasti vesistöä ja olisi suoranainen ihme jos ei kantasuomalainen olisi keksinyt kalan pyytämisen ja valmistamisen jalkojen edessä olevasta järvestä.
Suomella siis on ruokakulttuuria, mutta viideskolonnalaisille se ei ole yhtä seksikäs kun vaikkapa somalilainen gourmetkeittö, joka tosin vielä on tekemässä tuloaan Suomeen.

Uutta innovatiivista ruokakulttuuria odotellessa...

Elcric12

Quote from: Kraken on 23.06.2013, 01:35:57
Oli miten oli, pientä säröä Salmen juttuun tulee siitä, että hän väittää "että Saarioisten roiskeläppä on oikeasti aito, suomalainen ruokaklassikko, toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisilta pöllityt lihapullat".

Roiskeläpät taisivat tulla marketteihin joskus 80-luvulla, lihapulla on ainakin satoja vuosia sitä vanhempaa perua Suomessa ja keksintö, joka tunnettiin Euroopassa jo keskiajalla ennen kun se tuli Ruotsiin.

Taisi tarkoittaa sitä, että saarioisten röiskeläppien kaltaisia tuotteita syödään siinä mittakaavassa ainoastaan Suomessa. Veikkaan kylläkin, että esim. Pohjois-Amerikasta löytyy runsaasti vastaavia esimerkkejä tuollaisista kulinaristisista tavoitteistaan hieman tinkivistä valmisruokatuotteista.

Kraken

Quote from: Elcric12 on 23.06.2013, 01:42:12
Quote from: Kraken on 23.06.2013, 01:35:57
Oli miten oli, pientä säröä Salmen juttuun tulee siitä, että hän väittää "että Saarioisten roiskeläppä on oikeasti aito, suomalainen ruokaklassikko, toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisilta pöllityt lihapullat".

Roiskeläpät taisivat tulla marketteihin joskus 80-luvulla, lihapulla on ainakin satoja vuosia sitä vanhempaa perua Suomessa ja keksintö, joka tunnettiin Euroopassa jo keskiajalla ennen kun se tuli Ruotsiin.

Taisi tarkoittaa sitä, että saarioisten röiskeläppien kaltaisia tuotteita syödään siinä mittakaavassa ainoastaan Suomessa.

En tunne roiskeläppätilastoja, mutta Euroopan marketeissa erilaisia roiskeläppiä on hyllyt täynnä, ei Saarioista tosin. Ehkei roiskeläppä sittenkään ole mikään suomalainen erityispiire.

Ulkolainen roskaruoka on aika dominoiva suomalaisten ruokavaltiossa. Pitsat, kebabit ja hampurilaiset ovat vakiotavaraa lähes jokaisen suomalaisen valikoimassa. Tästä syntyy helposti käsitys, että suomalainen ruokakulttuuri olisi lähes kokonaan ulkoa tuotu.
Tilanne on kuitenkin sama lähes kaikissa länsimaissa. Jopa Ranskassa, ruuan mahtimaassa, kaupungit ovat täynnä roskaruokia myyviä pikaruokaketjuja. Mutta kuka kehtaisi sen perusteella väittää, että Ranskalla ei ole ruokakulttuuria? Suomen ruokakulttuuri kuitenkin väitetään hävinneen pimeiden kebabravintoloiden myötä.

far angst

Sitä introspektsioonin elikkä itsevaarinoton askarta:

Jotenkin tunnen itseni Pavlovin koiraksi, yhtenä laumasta.  Hyysärin toimitus saa lauman erittämään kirjoituksia sohaisemalla milloin mitäkin kusiaispesää. 

Kohta ei Hyysärin tarvitse kuin soittaa kelloa otsikoimalla: "Lue ensi viikon numerosta (inhokkitoimittajasi nimi) artikkeli suomalaisesta X", ja hompanssilauma alkaa erittää kirjoituksia jo ennen artikkelin julkaisua.

Toisaalta:  Eino P:n  näkemys suunnitelmallisesta ja tavoitehakuisesta trendistä on aivan paikallaan.  Jos kieltäydyt huomaamasta trendiä, et ole koira, olet sammakko.
Rasisteille muistutan, että maahanmuuttajat ovat yhtä hyviä naapureita, kunnollisia, ammattitaitoisia ja rehellisiä, hyvin koulutettuja, lainkuuliaisia ja töissä käyviä veronmaksajia ja yhteiskunnan hyödyllisiä jäseniä kuin ovat Suomen somalit ja mustalaisetkin.

desperaato

Quote from: Hämäläisten perillinen on 23.06.2013, 00:58:43

Tarttee kysyä, että mitä Hamalaisten perilline tietää ajasta ennen kristinuskon saapumista suomeen? Ei kirjoitettua historiaa, siis suomenniemi eli samaan aikaan esihistoriaa kun ympärillä elettiin historiaa. Kyllä, kyllä tämä on ihan fakta.
Toiseksi mikä oli parempaa siinä esihistoriallisessa kultuurissa?

l'uomo normale

#53
Perinnereseptit ovat yksi asia, ei erityisemmin kiinnosta henkilökohtaisesti, paitsi jos joku yrittää sössöttää poliittista agendaansa ne keppihevosenaan.

Ruoka-ainesten laatu kaupoissa on oma juttunsa, joka kyllä kiinnostaa. En tarvitse mitään ruokakylttyyria; yksinkertainen, vaihteleva, perusruoka asiallisista raaka-aineista tehtynä kiinnostaa kyllä.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Elcric12

Quote from: Kraken on 23.06.2013, 01:57:50
Quote from: Elcric12 on 23.06.2013, 01:42:12
Quote from: Kraken on 23.06.2013, 01:35:57
Oli miten oli, pientä säröä Salmen juttuun tulee siitä, että hän väittää "että Saarioisten roiskeläppä on oikeasti aito, suomalainen ruokaklassikko, toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisilta pöllityt lihapullat".

Roiskeläpät taisivat tulla marketteihin joskus 80-luvulla, lihapulla on ainakin satoja vuosia sitä vanhempaa perua Suomessa ja keksintö, joka tunnettiin Euroopassa jo keskiajalla ennen kun se tuli Ruotsiin.

Taisi tarkoittaa sitä, että saarioisten röiskeläppien kaltaisia tuotteita syödään siinä mittakaavassa ainoastaan Suomessa.

En tunne roiskeläppätilastoja, mutta Euroopan marketeissa erilaisia roiskeläppiä on hyllyt täynnä, ei Saarioista tosin. Ehkei roiskeläppä sittenkään ole mikään suomalainen erityispiire.

Ulkolainen roskaruoka on aika dominoiva suomalaisten ruokavaltiossa. Pitsat, kebabit ja hampurilaiset ovat vakiotavaraa lähes jokaisen suomalaisen valikoimassa. Tästä syntyy helposti käsitys, että suomalainen ruokakulttuuri olisi lähes kokonaan ulkoa tuotu.
Tilanne on kuitenkin sama lähes kaikissa länsimaissa. Jopa Ranskassa, ruuan mahtimaassa, kaupungit ovat täynnä roskaruokia myyviä pikaruokaketjuja. Mutta kuka kehtaisi sen perusteella väittää, että Ranskalla ei ole ruokakulttuuria? Suomen ruokakulttuuri kuitenkin väitetään hävinneen pimeiden kebabravintoloiden myötä.

Tässä kohtaa on huomautettava, että oman (ruoka-) kulttuurin vähättely ei sekään ole mitenkää suomalaisille ainutlaatuinen erityispiire, vaan samaa tehdään varmasti esim. briteissä tai vaikkapa Australiassa. On myös erotettava mikä on itsensävähättelyn tai itsekunnioituksen puutteen ja terveen itsekritiikin ero.

Tietysti on kaiken vähättelyn huippu, jos väitetään että mitään kulttuuria ei edes ole olemassa. Tuskin tuossa kolumnissa kuitenkaan aivan siitä lopulta on kyse, vaan siitä, että suomalainen ruokakulttuuri ei todellisuudessa katutasolla ole aivan sellainen, mitä sen esitetään vaikkapa ruokalehdissä tai kalliissa ravintoloissa olevan.

Veikko

Hieman ennen viime pääsiäistä tuli juttua kiinalaisen ravintolanpitäjän kanssa, kun olin ostamassa sieltä ruokaa mukaani. Hän, parin- kolmenkymmenen seutuvilla oleva ja lapsuudestaan asti Suomessa asunut mies, sanoi, että hänelle tuleekin vielä kiire ostaa perheelle pääsiäisruoat, mämmit sun muut. Kun sitten kyselin noista heidän perheensä pääsiäiruoista, niin hän sanoi, että heillä yleensä syödään kiinalaisia ruokia, mutta pääsiäisenä, jouluna jne. he syövät perinteisiä suomalaisia juhlaruokia - hän kertoi saaneensa tottumuksen siihen mm. koulussa ja pitävänsä näistä ruoista - pitävänsä jopa mämmistä, joka hänenkin mielestään kuuluu pääsiäiseen. Juttelimme vielä hetken suomalaisesta ja kiinalaisesta ruokakulttuurista ja toivotimme sitten toisillemme hyvää pääsiäistä.

Mutta nyt hesari suuressa viisaudessaan julistaakin, että suomalainen ruokakulttuuri onkin pelkkä kansantaru. Minun on kai seuraavalla kerralla ravintolassa käydessäni kerrottava, että häntä on huijattu, ja hänen ja hänen perheesä on parasta luopua täällä saamastaan valheellisesta tavasta nauttia olemattomasta suomalaisesta ruokakulttuurista.
"Tiedän varmasti, että sinä, oi Eurooppa, tulet tuhotuksi." - Mohammed Bouyeri, Theo van Goghin murhaaja

"Van Goghin murhan jälkeen kukaan ei ole uskaltanut ilmaista itseänsä yhtä vapaasti kuin ennen." - Theo van Goghin ystävä.

"Taas tänäänkin opin jotain uutta. Vain idiootit EIVÄT lue hommaa." - Kirjoitti: tos

Kullervo Kalervonpoika

Quote from: junakohtaus on 22.06.2013, 23:37:38
Toisaalta tummapaahtoista kahvia ja rucolaa saa nykyisin Alepastakin, mikä on hieno juttu. Parempaan on menty tässäkin.

Tummapaahtoisen kahvin suodattaminen normaalilla kahvinkeittimellä kertoo lähinnä kahvinkeittäjän ymmärtämättömyydestä pohjoismaalaista (tai mitään muutakaan) kahvikulttuuria kohtaan. Rucolan ylistäminen on puolestaan täysin verrannollista lehmänskeidan skruudaamiseen.

Rucola haisee lehmänjätökselle, eikä sen makukaan mitään suurta kulinaarista makuhermoja herättävää ole.

Ja Alepa... Osuuskauppa tappaa yrittäjyyttä. Piste.
---
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
---
The tolerance of individual points of view is an important component of the democratic political system
---
http://kullervokalervonpoika.wordpress.com

Iloveallpeople

Quote from: Elcric12 on 23.06.2013, 02:52:29


Tässä kohtaa on huomautettava, että oman (ruoka-) kulttuurin vähättely ei sekään ole mitenkää suomalaisille ainutlaatuinen erityispiire, vaan samaa tehdään varmasti esim. briteissä tai vaikkapa Australiassa. On myös erotettava mikä on itsensävähättelyn tai itsekunnioituksen puutteen ja terveen itsekritiikin ero.

Tietysti on kaiken vähättelyn huippu, jos väitetään että mitään kulttuuria ei edes ole olemassa. Tuskin tuossa kolumnissa kuitenkaan aivan siitä lopulta on kyse, vaan siitä, että suomalainen ruokakulttuuri ei todellisuudessa katutasolla ole aivan sellainen, mitä sen esitetään vaikkapa ruokalehdissä tai kalliissa ravintoloissa olevan.

Et tainnut lukea pohdinnan otsikkoa. Ei siinä todeta, että Suomen ruokakulttuuri olisi erilainen kuin on esitetty, vaan todetaan, että Suomella ei ole lainkaan ruokakulttuuria.
"Kun poliitikko pakotetaan lähtemään paikaltaan tai suljetaan puolueesta tiedotusvälineiden painostuksen vuoksi, ei kyse ole mistään punavihreästä salaliitosta, vaan juuri siitä, miten demokratian pitääkin toimia."  (käännös) - Lasse Garoff

MikkoAP

#58
Quote from: Axel Cardan on 23.06.2013, 05:04:45
Suomi on ainutlaatuinen maa siinä mielessä, että se ei todellakaan luo mitään omaa. Jos menemme Pietariin, alkaa kulttuuri. Jos menemme Ahvenanmaalle, Tukholmaan tai Detroitiin, näemme toisenlaisia kulttuureita. Sen sijaan Hangosta Petsamoon ulottuvalla alueella kulttuuria ei ole, mitä ilmiötä moderni tiede ei ole toistaiseksi kyennyt selvittämään. Jos italialaismuori nyhtää tienlaidasta basilikaa pasta-annokseensa, on se kulttuuria, mutta suomalainen varhaiskaali lautasellani ei sitä ole. Rucolaksi sanottu käsittämätön rikkaruoho on kulttuuria, mutta poronkäristys ja puolukka eivät ole. Edelläsanottu ei koskaan johda oikeudelllisiin seuraamuksiin. Sen sijaan on monia kulttuureita, joiden kohdalla vastaava toteamus on kriminalisoitu.

Jos jossakin päin maailmaa vielä esiintyy alueita, joissa ei ole kulttuuria, niin siellä on suomalaisia siirtolaisia. Muu ei ole mahdollista. Itse asiasssa "suomalainen" sinänsä on kansantaru. Meitä ei ole. Me olemme sekakansaa, turaaneja, illuusio, sepitelmä. Minä olen täydellinen harhanäky, samoin perheeni. En olisi hengissä ilman Fazeria ja Finlaysonia.

Ainoa, mikä todellisia kulttuureita kiinnostaa, on verorahani. Suomen pseudokulttuuri koostuu valtion-, kunnallis-, arvonlisä-, perintö-, polttoaine-, varainsiirto- ym. veroista.  Mikä on tietysti ihan oikein.
Todennäköisesti jopa 7-vuotias poikani vielä makselee korvauksia kreikkalaisille Platonista, Aristoteleestä, Moussakasta ja muista filosofeista.

Samalla hän saa oppia, että hän ja hänen tapansa ovat sepitelmiä. HS on tämän todennut, joten hänen kohtalonsa on peruuttamaton.

Näinpä. Toisaalta se, että Suomi on maailman ainoa täysin kulttuurivapaa vyöhyke on itsessään jo niin uniikkia, että eikös se ainutlaatuisuus ole itsessään jo säilyttämisen arvoista?

Eikös se ainutlaatuisuus voisi olla jo itsessään kulttuuria ?

No ei tietenkään.
Syrjiminen syrjimisen lopettamiseksi on kuin naisi neitsyyden tähden tai sotisi rauhan puolesta, vai miten se menikään. - M.

Werther

Quote from: VirpiTodellisuudessa suomalainen ruokakulttuuri perustuu kolmeen perusvalheeseen. Ne ovat: Ulkomainen marja ja vihannes maistuu pahalta. Suomalainen ruoka on aina puhtaampaa kuin mikä tahansa muunmaalainen ruoka. Karjalanpiirakassa on maku.

Virpin mielestä ruokakulttuuri perustuu mielipiteisiin ruoka-aineksista. Mikäs siinä. Oikaistaan vanhat valheet ja siirrytään nykyaikaan, jos kyse on vain makuasioista ja mielipiteistä.
Uussuomalainen ruokakulttuuri perustuu kolmeen taivaalliseen totuuteen. Ulkomainen marja ja vihanes maistuu herkulliselle. Ulkomainen ruoka on puhtaampaa. Karjalanpiirakka haisee pahalle. Näillä uusilla opeilla suomalainen keittiö pääsee maailman ruokakulttuurien ytimeen ja pääsee istumaan niihin ruokapöytiin, joissa makuasioista päätetään.