News:

Ihan vaan ystävällisenä vihjeenä väliaikaisia sähköposteja tai muuten keksittyjä osoitteita käyttäville rekisteröityneille, osoitteen pitäisi olla toimiva tai muuten ette saa koskaan tunnustanne auki.

Main Menu

20 syytä, miksi ruoka maksaa Suomessa liikaa

Started by B52, 23.08.2011, 11:51:27

Previous topic - Next topic

Miksi Suomessa on kallista ruokaa?

Keskusliikkeiden katteet ovat liian suuret
143 (60.3%)
Liikaa sääntelyä
51 (21.5%)
Joku muu syy
24 (10.1%)
En tiedä
19 (8%)

Total Members Voted: 237

AstaTTT

Quote from: Sininärhi on 23.08.2011, 15:34:57
Menevätkö jotkut ihan oikeasti kauppaan ilman ostoslistaa tai selkeää ajatusta siitä, mitä pitää ostaa?  :o

No ei. Pitää olla jo melkoinen yllättäen silmiin sattuva erikoistarjous ja hinnaltaan pari euroa, että lähtee mukaan, kuten se ruotsalainen kahvi.  :)

Alfresco

Quote from: kelloseppä on 23.08.2011, 15:28:14
Menemättä hirveän pitkälle Suomen ruuan hinnanmuodostukseen, joka on kieltämättä eri polkuja pitkin rakentuva, mutta kokonaisuutena loistava esimerkki keskitetyn päätöksenteon ja liiketoiminnan muodostamasta markkinasosialismista, tartun esiin tulleeseen luomu -käsitteeseen.

Sinulla on ihan hyviä pointteja mutta uskoisin, että luomun suurin ongelma ei ole itse tuotteen hinta vaan se ettei isojen ketjujen kannata plärätä "nappikaupalla".

Suurten ruokatalojen prosessit tuskin helposti nielevät luomutuotantoa sellaisenaan. Suurella ruokatalolla on myös paljon leveämpi byrokratia ja strukturoidumpi toimintatapa, joka aiheuttaa pienen volyymin luomulle turhan suuria kustannuksia ja paljon säätämistä. Luomu pitäisi siis hoitaa ikään kun rinnakkaisen ketjun läpi ja silloin pienehköt volyymit (tällä hetkellä) ei todennäköisesti kiinnosta isoja taloja.
Toinen näkökulma on, ettei isot talot välttämättä halua edes ottaa kilpailevaa luomutotantoa tuotepalettiinsa. Se söisi osaltaan heidään pääbusinestään, jolloin luomuvolyymi kannatta pitää alhaisena korkeilla hinnoilla.

Tällaisissa tilanteissa pienet toimijat yleensä löytävät markkinaraon koska he pystyvät optimoimaan koko toimintansa nimenomaan yhteen erikoistuotteeseen piittaamatta olevassaolevasta prosessista ja olemassaolevien tuotteiden markkinoiden kannibalisoinnista.

En usko, että nykyista paljon laajempi luomuruokailu olisi mitenkään kaupallisesti mahdoton tehtävä Suomessa. Saatavuus asiakkaaille pitäisi vain olla parempi ja jotain markkinointiakin pitäisi olla. Ei siis riitä, että viedään muutama luomukurkku marketin hyllylle espanjalaisen halpatavaran viereen, vaan pitäisi olla selvempi jakeluketju laajemmalla valikoimalla kuten esim. luomuun erikoistunut pienruokakauppaketju omalla markkinoinnnillaan, sopimuksillaan ja jakelullaan. Suomalaisuus ja luomu on niin suuri valtti, että ihmiset ovat valmiita maksamaan lisää luomusta kunhan on jotain ostettavaa. Hinta ei kuitenkaan voi olla hurjan paljon korkeampi massatuotteisiin verrattuna.

Lemmy

Quote from: Brandöt on 23.08.2011, 14:32:16
Muistan katsoneeni eräässä Mary Portaksen jaksossa, miten hän pelasti vihannesmyymäläbutiikin juuri laajentamalla liiketoiminnan kuvaa asiakastoimituksiin. Englannissa tämä siis vielä onnistui, miksi ei meilläkin.

Niin, no, taalla Englannissa nyt tuo "kuljetuskulttuuri" on hieman eri tasolla. Lieneeko syyna se, etta ajavat vaaralla puolen tieta, mutta taksikyydinkin saa riemuiltaman jalkeen keskustasta kotio 3.50 (bussilippu on 2,30 jolla paasisi melkein seuraavan kylaan), vertaa Suomessa olis parikymppia sama matka. Niin, no, vertailukohteena taksi/bussimatkan hintaan, niin jos menee supermarkettiin julkisilla, niin ASDA tai TESCO on isossa kaupunnissa jonne bussimatka on paluukyydilla rapiat 5.80 - ajattelee paalle vaikka ottaisi rinkan selkaan, niin kantamisen aiheuttama vaiva viela jaapi. Ratkaisuna siis netista tilaaminen kotiinkuljetuksella. Netista nakee tarjouksetkin heti. Jos ei ole niin turhantarkka ajasta, eli tietaa olevansa kotosalla, saa huokeammalla. Kuljetuksen hinta ei kuitenkaan ole korkeimmillaankaan kuin 6,- yleensa 2,- tai 3,-.
Parhaimmillaan tilasin illalla jaakaapin tayteen, ja aamulla oli kahdeksalta puotipuksu ovea raapimassa. Laskien ajan, vaivan ja v-kayran niin kotiin tilaaminen ensi alkuun tuntui jotenkin hoopolta, mutta nyt vannon sen nimiin taysin. Paikallisesta Co-Op supermarketista voi kayda kiepaisemassa tarjoukset ja maidon eli vihannekset, mutten ole taysin niiden armoilla.
Vaikka volyymit onkin erilaisia, niin jakelun kustannusrakenteessa on vissi ero, vaikka taalla maksaa polttoaineet, vakuutukset ym. enemman kuin Suomessa.
- Emmekä enää euroakaan lähetä näihin etelän hulivilimaihin. Tässä on laki ja profeetat. Timo Soini YLE 01.06.2011

Octavius

Ruokalasku on naurettavan helppo puolittaa. Siinä on sekin hyvä puoli, että saa arkiliikunnan samalla.

- Kaikki juurekset voi kasvattaa itse. Nelihenkisen perheet perunat, maa-artisokat, sipulit, nauriit ja porkkanat saa yhdeltä-kahdelta aarilta. Työaikaa viljelyyn ja korjuuseen menee kaikkiaan noin 4-6 tuntia.
- Lampaan-, poron- ja sianliha kannattaa ostaa suoraan tuottajalta. Hinta on puolet kaupan vastaavasta ja vähän kun näkee vaivaa, saa luomulihaa.
- Hirvenlihan ja pienriistan voi metsästää itse.
- Kaikki kalat voi kalastaa itse. Suomi on täynnä järviä ja ne ovat täynnä maailman maukkaimpia ja puhtaimpia kaloja.
- Suomessa on maailman parhaat sieni - ja marjamaastot. Normaalin puolikkaan pakastimen täyttäminen vie aikaa pari päivää.
- Ostokset kannattaa keskittää Lidliin - säästö on 20-30 %. Yksi vaihtoehto on organisoida itselleen tukkukortti.
- Suosi kauppahalleja. Esim. Hakaniemen hallin valikoima on aivan loistava ja hintataso edullinen.
- Ruisleivät saa suoramyynneistä tai suoraan emänniltä kolmasosahintaan kaupan vastaavasta ja maku on kuin toiselta planeetalta.

Tietysti osa em. asioista vaatii jotain erikoista. Esim. juuresten viljely tilkun peltoa ja säilytystilat, metsästys vaatii luvat ja aseen ja suoraan tuottajilta ostaminen vaatii puhelimen ja puhekyvyn. Kalastaminen vaatii veneen ja pyydykset.

Väitän silti, että kaikkia asiat ovat toteutettavissa, se on vain itsestä kiinni. Asian näkee hyvin Helsingin arjessa. Suuri osa rannoilla kalastavista on venäläisiä, jotka eivät ole vielä yhtä uusavuttomia kuin suomalaisista suuri osa.

Väitän muuten, että lähi- ja luomuruoka sekä omavaraisuus tulee olemaan lähitulevaisuuden megatrendejä .
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Irlannin vaikea tilanne todistaa ilman pienintäkään epäilystä, että Kreikan lainajärjestelyjen arvostelijat olivat väärässä.

PaulR

Väittäisin ihan samaa. Tällainen henkeen ja vereen urbaani peukalo-keskellä-kämmentä vain tarvitsee ABC neuvoja.  :)

ttw

#65
Octaviukselta hyviä neuvoja.

Tuota leipää ja tuoretta sellaista tulee suosittua myös kun haen leipomon myymälästä. Kaupasta ei koskaan saa edes niin tuoretta sekä on myös halvempaakin. Kalastus on hauska harrastus ja siitä saa halutessaan myös varmasti tuoretta hyvää evästä. Viikonlopun olin maalla ja metässä 45min niin oli jo ämpärillinen kanttarelleja. Mustia torvisieniä oli myös paljon. Osa vaatii tietty kottaraisenpöntöstä lähtemistä vähän ulkoilemaan  ;D
Uutisia naapurista-> http://rahmispossu.net

Totuus EPT

#66
QuoteHalpa-Hallista tulisi tehdä kansallinen aate. Ketju on lestadiolaisomistuksessa ja hinnat edulliset - niissä ei pyritä tekemään maksimivoittoa. Myös paikallisten tuottajien tuotteita näkyy hyllyissä, erityisesti pohjanmaalaisia ja pohjoisruotsalaisia. Periaatteena on suosia suomalaista.

Mitä hintoihin tulee, juuri eilen katselin Maxi Smart -irtotupakan hintaa. 45 grammaa maksaa 6 euroa. Mietin, miten vaatimaton kasvi tupakka on - kessukin pärjäsi tupien seinustoilla ihan itsekseen. Miten sen hinta on saatu noin korkeaksi ellei kansainvälisillä monopoleilla ja järjettömillä veroilla? Ensi kesänä alan kasvattaa itse omat kessuni ja siitä tulee lähes ilmaista.
Kilohinta tuolle Maxi Smart -kessulle on 133 euroa.

Kyse on aivan kaikesta, ei vain elintarvikkeista. Sen takia meidän tulee kansakuntana polkaista aivan uudenlainen omavaraisuushanke käyntiin ja käydä tiheällä kammalla läpi kaikki, mitä itse voisimme tuottaa. Esimerkiksi Alkon hyllyjen tarjonta on suomalaisittain häpeä. Meillä on upeat marjat, vilja ja peruna, joilla voisi luoda aivan uusia valikoimia ja kun prosessi on kohdillaan, kohtuukustannuksin.


Meikäläinen ei ole kessua kokeillut kasvattaa (palturintupakkaa/nurkantakanen), mutta tälläkin hetkellä kasvaa sitä aitoa eli Virginian tupakkaa purnukoissa, tulee muuten oikein isolehtistä, jos viitsisin edes fermentoida lehtisiä niin johan olisi tupakkia tarjolla. Olen kyllä säilyttänyt muutaman 3-vuotta sitten kuivatun lehden ja kyllä, kyllä se tupakille tuoksuu. Kasvatan tupakkia kyllä hyväntuoksuisten, illalla tuoksuvien kukkien takia.

Chilin suhteen olen omavarainen, mitä nyt 12-chililajiketta kasvaa takapihalla. Satoa tosin saa vasta syyskuun puolella (Etelä-Suomi) 

Alkon tarjonnasta puheenollen, tarkoitat varmaan suomalaisia marjaviinejä? Joita ei alkossa ole tarjolla, muuta kuin paikallisten tilaviinitilojen lähettyvillä sijaitsevissa alkoissa. Viinaa kyllä Suomessa tehdään mm, monet Eestin viinat (altia) on itseasiassa Suomessa tehty.

Halpa-Halli on helluntailaisten omistuksessa.
   
Missä ******i siellä ongelma.

Pliers

Quote from: Asta Tuominen on 23.08.2011, 14:37:43
Quote from: Pliers on 23.08.2011, 14:00:58
Älä viitsi. Halpahallilla on ihan sama tavoitekate kuin muillakin halpisketjuilla. Suomalaisen suosiminen rajoittuu ihan vaan lestadiolaisten suosimiseen.

Arvopohjaisuus näkyy Halpa-Hallin periaatteissa:
http://www.hhnet.fi/HHnet.aspx?id=86&p1=84&p2=84

Aivan. Uskonnolliset arvot. Nähdäkseni siinä ei puhuttu mitään katteesta. Ne ei ole vaan hyviä ihmisiä, jotka jakavat ruokaa köyhille, vaan ovat tekemässä rahaa. Halpahalli on olemassa pelkästään siksi, että lestadiolaiset tukevat toisiaan. Sitä, ettei sunnuntaina pidetä kauppaa auki, voidaan perustella kristillisyydellä, mutta vielä paremmin kulujen leikkaamisella, sunnuntailiksa katsos. Kaljassa ei ole katetta. Sen myynti perustuu panimoiden maksamaan jälkihyvitteeseen. Tupakalla ei ole nettokatetta.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

AstaTTT

Quote from: Pliers on 23.08.2011, 16:25:52
Tupakalla ei ole nettokatetta.

Mihin helkuttiin ne eurot muutamasta grammasta tupakkaa oikein menevät?  ???

^^ Kiitos tiedosta! (Hommaa aitoja tupakansiemeniä ensi kevääksi.)   :)

AstaTTT

Quote from: Totuus EPT on 23.08.2011, 16:24:00

Alkon tarjonnasta puheenollen, tarkoitat varmaan suomalaisia marjaviinejä? Joita ei alkossa ole tarjolla, muuta kuin paikallisten tilaviinitilojen lähettyvillä sijaitsevissa alkoissa. Viinaa kyllä Suomessa tehdään mm, monet Eestin viinat (altia) on itseasiassa Suomessa tehty.


Kyllä, marja- ja hedelmäviinejä. Niillä voitaisiin korvata ainakin osa ulkomailta tuotavista viineistä. Esim. puolukkaa jää paljon hyödyntämättä siitä yleensä maksettavan alhaisen keruuhinnan takia. Viiniksi valmistettavan puolukan keruupalkkio voisi olla jonkun verran korkeampi, jolloin raaka-ainettakin olisi reilusti saatavilla. Esimerkiksi omena-puolukkaviini soveltuisi hyvin arktiseksi vientituotteeksi maailman high end -ravintoloihin.  :)

Pliers

Quote from: Asta Tuominen on 23.08.2011, 16:30:15
Quote from: Pliers on 23.08.2011, 16:25:52
Tupakalla ei ole nettokatetta.

Mihin helkuttiin ne eurot muutamasta grammasta tupakkaa oikein menevät?  ???

^^ Kiitos tiedosta! (Hommaa aitoja tupakansiemeniä ensi kevääksi.)   :)

Tupakkavero 65%
Alv. 23%

Kaupan myyntikate on noin 10%. Hävikki on kova, jollei ole automaatteja. Automaatit maksavat kymmeniä tuhansia / kpl. Ruokakaupat myyvät tupakkaa vain, koska asiakkaat haluavat sitä ostaa. Jollet myy tupakkaa siirtyy asiakas muualle. Avainsana on palvelutuote.

Halpahalli on voinut tehdä aiemmin mainittuja valintoja, koska kilpailu lännessä on halpakaupalla ollut vähäistä (Tokmanni on itäinen) ja siksi, että oma asiakaskunta on lestadiolaista, joille kyseiset tuotteet eivät ole tärkeitä, päinvastoin.

Tässä ketjussa on jo aika paljon puutaheinää, mutten ehdi niihin kaikkiin nyt vastata. Paremmalla ajalla.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

requiem

Quote from: RP on 23.08.2011, 13:14:51
Quote from: Alfresco on 23.08.2011, 12:34:00
Lidl on ulkomaalaisista lähes ainoa poikkeus. Suomalaisten pitäisi suosia lidleitä jos vaan mahdollista.

Kun lidlillä ei ole Aldia tai vastaavaa kilpailijana, heidänkään ei tarvitse pykiä olemaan kuin sen verran halvempi, kuin että sen huomaa S:n ja K:n verrattuna, ei enempää.

Kyllä Lidlistäkin tavaraa irtoaa reilustikkin halvempaan hintaan, tämän toteutumiseksi pitää sitten vain kyttäillä viikottaisia tarjouksia ja viikonlopun spesiaalihintoja. Alati vaihtuvissa viikkotarjouksissa kun vielä annetaan listahinnoista alennusta se 10 % - 40 %, tämän lisäksi alennukset vielä kiertävät ihan ostamisen arvoisten tuotteiden puolella.

Lidlin edullisuuden maksimointi vaatii pientä taktikointia ja suunnitelmallisuutta. Tätä pelisilmää harvalta kuitenkaan löytyy, kun vastaavalla käyttäytymisellä ei tee oikeastaan mitään Keskon ja S-ryhmän puolella.
"If all men are created equal, that is final. If they are endowed with inalienable rights, that is final. If governments derive their just powers from the consent of the governed, that is final." - Calvin Coolidge

kelloseppä

#72
Quote from: Octavius on 23.08.2011, 15:55:56
Nelihenkisen perheet perunat, maa-artisokat, sipulit, nauriit ja porkkanat saa yhdeltä-kahdelta aarilta. Työaikaa viljelyyn ja korjuuseen menee kaikkiaan noin 4-6 tuntia.
Suomessa on maailman parhaat sieni - ja marjamaastot. Normaalin puolikkaan pakastimen täyttäminen vie aikaa pari päivää.
Väitän muuten, että lähi- ja luomuruoka sekä omavaraisuus tulee olemaan lähitulevaisuuden megatrendejä .

Kaksihenkinen taloutemme saa perunat muutamaksi kuukaudeksi, sipulit ja porkkanat ehkä puoleksi vuodeksi ja pavut ekä punajuuret koko vuodeksi noin 1,5 aarilta, jossa on myös jonkin verran kukkia pölyttäjien houkuttelemiseksi. Aikaa kaikkinensa menee noin 80-100-120 työtuntia vuodessa sään vaihtelut huomioonottaen ja ruuan osittainen prosessointi mukaanlukien - tosin ihan käsipelillä kastelu mukaanlukien. Tämä siis aikamoisena raivoluomuna kompostinpito mukaanluettuna on ajankäytön summittainen vaatimus. Puutarhajyrsin ja myrkkyruisku ja automaattikastelu nopeuttaisi touhua kukin ehkä noin 15-20-25 tuntia, mutta söisi sähköä tai bensaa sekä kemikalisoisi tuotantopisteen. Noin puolet työajasta ehkä voisi ulkoistaa jälkikasvulle joko houkuttelemalla/ujuttamalla tai pakkokeinoja käyttäen. Tästä kun muutamasta seikasta antaa hivenen periksi, "puoliluomua" tulee jo hehtaarilta jonkin verran, mutta silti työaikaa palaa melkoisesti - etenkin jos aika täytyy repiä yhden ihmisen työtunneista.

Marjat ja sienet ... aikaa kuluu noin 100 prosessoidun pakastin litran tuottamiseen normaalisyksynä ehkä kahdelta hyypiöltä meillä noin viikko; tosin ainakin allekirjoittanut on kovin kömpelö eikä marja tai sienimaastot lähellä niitä parhaimpia ole, jos "järkevällä" polkupyöräetäisyydellä haluaa toimia. Tosin prosessointimenetelmänä on jälleen aika raivoluomu -menetelmä: polttopuuta syövä kesäkeittiön liesi keittolaitteineen.

Itse luomun tai puoliluomun tulevaisudesta olen täysin samaa mieltä, mutta minkälaisella mekanismilla sen suosia kasvaa, on vielä epäselvää ... vaihtoehtoja länsimaisen nykyisen kaltaisen elämäntavan täystuhosta pysyvään nykymenoon sisällytettävään trendi-ilmiöön on valtavasti.

Mika Mäntylä

Quote from: Pliers on 23.08.2011, 16:41:01
Halpahalli on voinut tehdä aiemmin mainittuja valintoja, koska kilpailu lännessä on halpakaupalla ollut vähäistä (Tokmanni on itäinen) ja siksi, että oma asiakaskunta on lestadiolaista, joille kyseiset tuotteet eivät ole tärkeitä, päinvastoin.
Lisäksi HH on enemmän käyttö- ja kulutustavarakauppa, vähemmissä määrin ruokakauppa. Kyseisen kaupan asiakkaat käyvät vielä kuitenkin ruokakaupassakin, josta saavat tupakkansa ja keskioluensa. Asiakas ei siis joudu valitsemaan ruokakaupan ja tavarakaupan välillä ruokakaupan eduksi tupakan vuoksi.
Lukijan tulisi huomioida, että tämäkin viesti saattaa sisältää kärjekkäitä näkemyksiä tosiasioista tai mustaa huumoria.

Ohjattu ja hallittu vapaa keskustelija?

Marko Parkkola

Quote from: Alfresco on 23.08.2011, 14:29:08
Luomu on kallista koska ihmiset ovat valmiit maksamaan kovan hinnan.

Sama ilmiö muuten naudanlihan hinnassa. Erään väitteen mukaan tuotantokustannukset kiloa kohden ovat samat kuin sianlihassa, mutta ihmiset arvostavat naudanlihan korkeammalle (mikä onkin ihan oikein), jolloin siitä voidaan pyytääkin enemmän.

Pliers

Aloitetaan...

Quote from: B52 on 23.08.2011, 11:51:27
Kaikki mainitut kohdat taitavat pitää paikkansa.

Kaikki pitävät paikkansa.

Quote from: Marko Parkkola on 23.08.2011, 12:15:02
Olen kuullut, että suuret ulkomaiset kauppaketjut eivät halua tai uskalla rantautua Suomeen, koska poliitikot estävät heitä saamasta kauppapaikkoja.

Kyllä. Tämäkin pitää paikkansa. Lisäksi Suomi on pieni, mutta oligopolistinen markkina, joten ulkomaisille toimijoille tämä tarkoittaa sitä, ettei täällä ole mitään voitettavaa, mutta paljon hävittävää.

Quote from: Sininärhi on 23.08.2011, 12:43:41
Yksi kohta puuttuu - kauppiaiden silmitön ahneus. Mikään muu ei selitä sitä, miksi kauppiaat tahtovat vetää tuotteen myyntihinnasta yli 50% katteen.

Ei ole kauppiaiden vika, jos markkinoilta puuttuu kilpailu. Lisäksi kauppiaita on kohtuullisen vähän myymälöihin nähden. Suomalaisista S-ryhmä ja Lähikauppa ovat puhtaasti ketjuohjattuja, ja vain K-ryhmä ja harvat M-marketit kauppiasvetoisia.

Quote from: Brandöt on 23.08.2011, 12:50:03
Itse haluaisin nähdä Suomen kauppatoimintaa laajennettavan luomutuotannon ja lähiruoan tarjoamisen suuntaan enemmän, mutta tämä on siihen esteenä:

QuoteKaupan omat merkit vievät hyllytilaa. Konttinen pelkää, että ne estävät tuottajien ja pienten valmistajien pääsyn tarjolle

Totta. Fakta on se, että tällä kehityksellä Suomessa ei viiden vuoden kuluttua myydä enää muita kuin kaupan omia merkkejä. Suosittelen sydämestäni kaikkia välttämään niitä.

Quote from: Asta Tuominen on 23.08.2011, 12:55:16
Sen takia meidän tulee kansakuntana polkaista aivan uudenlainen omavaraisuushanke käyntiin ja käydä tiheällä kammalla läpi kaikki, mitä itse voisimme tuottaa.

Ongelma ei ole tuottamisessa, vaan jakelussa. Hinta ratkaisee. Oletkin sen jo kuluttajana huomannut.

Quote from: Lemmy on 23.08.2011, 12:55:25
QuoteMaatalouden kokonaistuottavuus on noussut, mutta tuottavuuden kasvu ei ole siirtynyt kuluttajahintoihin.

Ei ole myoskaan siirtynyt tuottajahintoihin. Suurtila/tehomaatalous ei liene ratkaisu? Pientilathan kuoli 70-luvulle mentaessa ja loput tapettiin.

Suomessa on euroopan halvin tuottajahinta, korkein tukitaso ja kallein ruoka. Repikää siitä.

Quote from: Brandöt on 23.08.2011, 12:58:46
Luomuruoka maksaa marketeissa enemmän, koska kauppias ottaa oman katteensa välistä pois.

Tavoitekateprosentti on sama. Luomun tuottajahinta on hieman korkeampi, joten se kertautuu.

Quote from: Brandöt on 23.08.2011, 12:58:46
Vastaavasti taas monet kauppaketjun omat tuotemerkit (lue teollisesti valmistetut, ravintoaineköyhät mössöt) ovat edullisia, koska ne tulevat edullisiksi kauppiaan valmistuttaa.

Kansanterveyden kannalta ei mitään järkeä.

Ei kauppias vaan keskusliike. Keskusliike ei ole busineksessa kansanterveyden tähden, vaan rahan takia.

Quote from: Sininärhi on 23.08.2011, 13:03:57
Ja hyvä pointti Alkon tarjonnasta. Suomalaisilla olisi mahdollisuus tehdä ihania marjaviinejä (esimerkiksi), mutta hyvinpä harva niitä tuottaa. Miksiköhän?

Yksi sana. Monopoli. Suomessa tehdään kaikenlaista, mutta Alko ei osta niitä sisään. Tekevät enemmän rahaa, kun ostavat Altialta.

Quote from: dothefake on 23.08.2011, 13:20:07
Toissapäivänä kuulin radiouutisista, että maanviljelijän keskituntiansio on ensimmäisen kerran painunut alle viiden euron. Lopetetaan vielä maataloustuet, niin ei ole maanvaivoina koko maanviljelijöitä.

MTK tekee noita harhaanjohtavia laskelmia vuosittain. Maataloustuet ovat osa ongelmaa, eivät osa ratkaisua. Tuki valuu kokonaisuudessaan keskusliikkeiden taskuun. Viljelijät saavat syyttää itseään huonosta tuottajahinnasta. Voin konsultoida aiheesta sopivasta summasta. Ratkaisu ongelmaan olisi verrattaen yksinkertainen.

Quote from: wekkuli on 23.08.2011, 13:30:16
Eikös juuri ollut juttua S-ryhmän vallasta eduskunnassa ja puoluevaltuustoissa? Taitaa läpäistä suomalaisen poliitikkokaartin tuo "puolue" aika kaikkien oikeiden puolueiden osalta.

Älä unohda kunnanvaltuustoja.

Quote from: Marko Parkkola on 23.08.2011, 13:46:41
Lyhyellä lauseella: Luomua on kokeiltu. Kysyntää ei ollut, hinnat korkealla. Korkeat hinnat, pieni kysyntää. Noidankehä valmis, luomusta luovuttiin.

Tämä on tietysti ihan totta, muttei enää päde. Kaikkeen uuteen liittyy korvenraivaajanriski ja perässähiihtäjänetu.

Quote from: metsämies on 23.08.2011, 14:14:10
Tämä luomu-uskonto on lähes monikulttuurisuuten verrattavissa oleva massakusetus. Tiettävästi se ei ole sen terveellisempää kuin normaalisti viljelty ruoka, ...

Luomu on normaalisti viljeltyä. Muu on epänormaalia.

Quote from: Marko Parkkola on 23.08.2011, 14:22:12
QuoteAlarodun mukaan luomun myynti voisi kolminkertaistua nykyisestä, jos vain tuotteita olisi saatavilla.

Ruokatehdas tekee tuotetta jolle on kysyntää. Ilmeisesti kriittistä massaa ei vain ole saavutettu luomun kysynnässä. Kysyntä on kuitenkin näköjään kasvussa. Kannattaa laittaa ruokatehtaille vinkkiä asiasta vaikka sähköpostitse jos asia kiinnostaa. Siellä ihan todella luetaan asiakaspalautetta.

Suomessa myydään julmetun paljon jalosteita. Älkää jumankauta ostako niitä roiskeläppiä, vaan luomua, niin silloin sitä tulee hyllyyn. Kauppiasvetoisessa myymälässä voi ottaa kauppiasta hihasta kiinni.

Quote from: wekkuli on 23.08.2011, 14:38:31
Viimeisintäkään kohtaa ei varmaan voisi tarpeeksi korostaa. Suurimmalle osalle suomalaisista ruuan hinta on loppujen lopuksi yksi hailee, se ei niin isoa lovea lompakkoon tee. Sitten käydään sellaisessa kaupassa, jossa valikoima on riittävä. Ei huvita asiaan panostaa, kunhan saa kauppareissun hoidettua mahd helposti.

...ja minkäs teet. Naapurikaupassa on samalla tuotteela sama hinta, ja syötävä on.

Quote from: Mika Mäntylä on 23.08.2011, 14:58:07
Quote from: Veli Karimies on 23.08.2011, 14:47:37
Yksi tärkeä kohta muuten puuttuu kokonaan tuosta listasta, meinaan palkkakulut.

Ei kai Suomessa myyjien palkkataso ole jotenkin huikea verrattuna muihin EU-maihin?

Yksi mikä myös nostaa ruoan hintaa on energian hinta ja muut kiinteistönhuoltokulut. Sille emme voi mitään, että maamme ilmasto on häjy, mutta ei sekään niin paha olisi, jos verottaja ei vielä lisäisi sen kovuutta energiaa verottaessaan.

Nettopalkka tuskin onkaan. Kustannus työnantajalle on.

Energiaa voi käyttää vähemmän vähentämällä pakasteita. Ruokakaupat käyttävät enemmän sähköä viilentämiseen kuin lämmittämiseen, joten ilmastoa on turhaa syyttää.

Quote from: Alfresco on 23.08.2011, 15:45:35
Quote from: kelloseppä on 23.08.2011, 15:28:14
Menemättä hirveän pitkälle Suomen ruuan hinnanmuodostukseen, joka on kieltämättä eri polkuja pitkin rakentuva, mutta kokonaisuutena loistava esimerkki keskitetyn päätöksenteon ja liiketoiminnan muodostamasta markkinasosialismista, tartun esiin tulleeseen luomu -käsitteeseen.

Sinulla on ihan hyviä pointteja mutta uskoisin, että luomun suurin ongelma ei ole itse tuotteen hinta vaan se ettei isojen ketjujen kannata plärätä "nappikaupalla".

Tämä on totta. Suomen myydyin ruokatuote on valmis makaronilaatikko. Kun luomua ostetaan yhtä päljon, on sitä aina tarjolla kohtuullisempaan hintaan.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

Salvation

Quote from: ttw on 23.08.2011, 12:12:16
Lisää kilpailua tarvittaisiin reilusti. Lidl on ihan hyvä alku, mutta lisää kaivataan. Kotimaisessa ruuassakin tuottajalle ei paljon nappulaa jää siitä työstä, mutta kuluttaja joutuu maksamaan huippuhintaa kun välistä vedetään reilusti. Ennen tuli ostettua kotimaista hinnalla millä hyvänsä, mutta nyt kun valmistajatkin "huijaa" tai vääristelee sitä aluperää niin olen jättänyt ostamati. Ei ole kotimaista jos ulkolaisesta raaka-aineesta se jalostetaan tuotteeksi täällä. Myös en pidä kun kotimaasta viedään toiseen maahan missä se lopputuote valmistetaan. Ulkolaiset einekset on taas nykyisin paljon laadukkaampia ja halvempia kuin kotimainen teurasjäte.

Ainut mahdollisuus mielestäni lisätä kilpailua on saada isoja ulkolaisia toimijoita lisää Suomeen. Tämä olisikin erittäin kannatettavaa.
Oppitunti sosiaalidemokratiasta...
http://www.lintukoto.net/agora/kirjoitus.php?id=114

AstaTTT

Quote from: Axel Cardan on 23.08.2011, 21:18:18
On puhuttu Keskon ja S-ryhmän ylivallasta.

Mitä mieltä olette Tokmanni-konsernin suosimisesta? Sillähän on ruokapuolikin.

Sama kuin Halpa-Hallin: kannatan. Oulusta löytyy molemmat.  :)

Salvation

Quote from: ttw on 23.08.2011, 12:12:16
Lisää kilpailua tarvittaisiin reilusti. Lidl on ihan hyvä alku, mutta lisää kaivataan. Kotimaisessa ruuassakin tuottajalle ei paljon nappulaa jää siitä työstä, mutta kuluttaja joutuu maksamaan huippuhintaa kun välistä vedetään reilusti. Ennen tuli ostettua kotimaista hinnalla millä hyvänsä, mutta nyt kun valmistajatkin "huijaa" tai vääristelee sitä aluperää niin olen jättänyt ostamati. Ei ole kotimaista jos ulkolaisesta raaka-aineesta se jalostetaan tuotteeksi täällä. Myös en pidä kun kotimaasta viedään toiseen maahan missä se lopputuote valmistetaan. Ulkolaiset einekset on taas nykyisin paljon laadukkaampia ja halvempia kuin kotimainen teurasjäte.

Lidl on kertakaikkisen outo kauppa. Toisaalta sieltä löytyy hyviä tuotteita hyvinkin halvalla ja esim. suomalaista maitoa 0,68 euroa/litra. Toisaalta jos on lidlin asiakas, niin täytyy käydä myös jossakin toisessa kaupassa. Esim. klo 17 aikaan monet leipä- ja lihatuotteet on melko lopussa, keskikesällä saattaa uudet potut puuttua valikoimasta, mansikkajogurttia (1 ltr purkki) saattaa olla myynnissä, mutta todennäköisimmin ei jne.
Oppitunti sosiaalidemokratiasta...
http://www.lintukoto.net/agora/kirjoitus.php?id=114

Alfresco

#79
Quote from: Salvation on 23.08.2011, 21:46:57
Lidl on kertakaikkisen outo kauppa. Toisaalta sieltä löytyy hyviä tuotteita hyvinkin halvalla ja esim. suomalaista maitoa 0,68 euroa/litra. Toisaalta jos on lidlin asiakas, niin täytyy käydä myös jossakin toisessa kaupassa. Esim. klo 17 aikaan monet leipä- ja lihatuotteet on melko lopussa, keskikesällä saattaa uudet potut puuttua valikoimasta, mansikkajogurttia (1 ltr purkki) saattaa olla myynnissä, mutta todennäköisimmin ei jne.

Osa edullisen hinnan yhtälöstä on pieni hävikki. Lidl on ilmeisesti laskenut, että kannattaa mielummin myydä loppupäivästä ei-oota kun pitää kaikkea kamaa hyllyssä viimeiseen minuuttiin saakka ja heittä ylijäämät roskiin. Tavallaan tämä tarkoittaa että Lidlillä on heikompi palvelu kun muilla mutta he kompensoivat sen hinnoissa. Kaikkea ei voi saada.

AstaTTT

Menin mielenkiinnosta katsomaan entisen Lidlini hintoja Fiorano al Seriossa, mutta löytyikin tämä. Lidl tarjoaa matkoja, risteilyjä ja majoitusta:
http://www.lidl-viaggi.it/

J. Lannan haamu

Semisti off-topicina komppaan tuohon luomuun...

Työni puolesta olen osittain tekemisissä lähiruokaan ja luomuun liittyvässä kuluttajakäyttäytymisessä, ja ei tarvitse olla mikään valopää huomatakseen tuon luomun nopean kasvun. Kyseessä on suhteellisesti pieni osa vielä, mutta jos muistan kuinka paljon K ja S ketjuissa oli 'luomua' niin määrä on kasvanut ruhtinaallisesti.

Eniten naurattaa tuo Ruotsin ICA marketissa esiintyvä 'luomun' määrä. On luomu sitä ja luomu tätä. En sen enempää ota kantaa luomun ekologis-eettiseen näkökulmaan, mutta todellakin siitä on tulossa megatrendi. Sekä kuluttajien että markkinoijien.

Ihmettelin aikoinaan itsekin minkä helvetin takia tuo lähiruoka on niin kallista, niin helvetti soikoon kyllä siinä isona syynä on juuri tuo jo mainittu kauppiaan 'välistä-repiminen'.

Ei tässä mitään luomua tarvitsisi työntää joka mediasta, vaan saada ihmiset tiedostamaan luonnonruokalan monimuotoisuuden ja sen, kuinka itse voi haalia enemmän sapuskaa 'takapihalta', osallistumatta niihin kaikkiin kuljetus-, tuotanto- ja muihin prosesseihin.

Yksilö - Kulttuuri - Luonto/ The Knower - The Known - The Unknown.


JR

Kuvittelisin tietäväni näistä asioista jotain, vaikka eihan se "palsta-asiantuntijoitten" tietämystä ylitä.
Ruoka on Suomessa liian halpaa ja ruuan hinta suhteessa muihin elinkustannuksiin on koko ajan pienentynyt.
En lähtisi suuria kauppaketjuja räjäyttelemään, kuluttaja on kuningas niissäkin. Jos ajatuksenne eivät saa muutosta aikaan, niillä ei ole kannatusta.
Kaupalla on syntinsä, eivätkä ne ihan vähäisiä syntejä olekaan, mutta kuluttajan tekemä valinta ohjaa kaupan valikoimia sata prosenttisesti. Sitä saa, mitä tilaa.

Mika.H

Quote from: Pliers on 23.08.2011, 21:15:12

MTK tekee noita harhaanjohtavia laskelmia vuosittain. Maataloustuet ovat osa ongelmaa, eivät osa ratkaisua. Tuki valuu kokonaisuudessaan keskusliikkeiden taskuun. Viljelijät saavat syyttää itseään huonosta tuottajahinnasta. Voin konsultoida aiheesta sopivasta summasta. Ratkaisu ongelmaan olisi verrattaen yksinkertainen.


Bingo.

Konsultoippa joskus. Aihe olisi todellakin muutaman keskustelun arvoinen.

Alhainen tuottajahinta, korkeat tuet = euroopan kallein ruoka.

Siinäpä sitä onkin miettimistä, jos vain jotain asia kiinnostaisi...

Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

JR

Ai niin, olen minä kessuakin kasvattanut, mutta kun en itse polta, niin menee hyvä kessu hukkaan. Kannattaa kasvattaa taimet sisällä ja laittaa ne ulos vasta kesäkuun puolella. Voimaa kessu vaatii ja lämpimän paikan. Kessu kasvaa parimetriseksi ja lehdistä tulee aika isot. Virginiaa pidettiin ennen hyvänä lajikkeena, maistanut en ole, lopetin tupakoinnin parikymppisenä, enkä viitsi enää aloittaa. Olen kyllä ajatellut, että jos menisi torille myymään kessua, laittaisi pahvikyltin: Tupakointi vaarantaa terveytesi.....

dothefake

Quote from: Alfresco on 23.08.2011, 21:50:01
Quote from: Salvation on 23.08.2011, 21:46:57
Lidl on kertakaikkisen outo kauppa. Toisaalta sieltä löytyy hyviä tuotteita hyvinkin halvalla ja esim. suomalaista maitoa 0,68 euroa/litra. Toisaalta jos on lidlin asiakas, niin täytyy käydä myös jossakin toisessa kaupassa. Esim. klo 17 aikaan monet leipä- ja lihatuotteet on melko lopussa, keskikesällä saattaa uudet potut puuttua valikoimasta, mansikkajogurttia (1 ltr purkki) saattaa olla myynnissä, mutta todennäköisimmin ei jne.

Osa edullisen hinnan yhtälöstä on pieni hävikki. Lidl on ilmeisesti laskenut, että kannattaa mielummin myydä loppupäivästä ei-oota kun pitää kaikkea kamaa hyllyssä viimeiseen minuuttiin saakka ja heittä ylijäämät roskiin. Tavallaan tämä tarkoittaa että Lidlillä on heikompi palvelu kun muilla mutta he kompensoivat sen hinnoissa. Kaikkea ei voi saada.

Nimenomaan, nyt löysimme toisemme, Alfresco.
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Kimmo Pirkkala

Quote from: Pliers on 23.08.2011, 21:15:12
Quote from: wekkuli on 23.08.2011, 13:30:16
Eikös juuri ollut juttua S-ryhmän vallasta eduskunnassa ja puoluevaltuustoissa? Taitaa läpäistä suomalaisen poliitikkokaartin tuo "puolue" aika kaikkien oikeiden puolueiden osalta.

Älä unohda kunnanvaltuustoja.

Saamari kun itse asiassa pitikin sanomani juuri kunnanvaltuustoja eikä puoluevaltuustoja, ajatusvirhe...

Pliers

Quote from: JR on 24.08.2011, 00:20:35
Ai niin, olen minä kessuakin kasvattanut, mutta kun en itse polta, niin menee hyvä kessu hukkaan. Kannattaa kasvattaa taimet sisällä ja laittaa ne ulos vasta kesäkuun puolella. Voimaa kessu vaatii ja lämpimän paikan. Kessu kasvaa parimetriseksi ja lehdistä tulee aika isot. Virginiaa pidettiin ennen hyvänä lajikkeena, maistanut en ole, lopetin tupakoinnin parikymppisenä, enkä viitsi enää aloittaa. Olen kyllä ajatellut, että jos menisi torille myymään kessua, laittaisi pahvikyltin: Tupakointi vaarantaa terveytesi.....

Virginia on samaa mitä savuketeollisuus käyttää. Netti on varmaan pullollan ohjeita, mutta JR:n ohje on hyvä. Paljon aurinkoa ja 10 litraa vettä per kasvi joka päivä. Vain lehdet kerätään. Sato korjataan alalehdistä alkaen. Lehdet ensin kuivataan ja sitten kompostoidaan(!). Kun kompostin lämpötila nousee yli 70 asteen, pöyhitään komposti ja sama rumba. Kompostin ei ole hyvä ylittää 75 astetta, jolloin sato alkaa tuhoutua. Kun sato on kuivattu ja pariin kertaan kompostoitu, on se valmista leikattavaksi ja poltettavaksi. Itse säilyttäisin sitä minigrip pusseissa, jottei se liikaa kuivu.

Onnea matkaan.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

l'uomo normale

Quote from: Alfresco on 23.08.2011, 12:34:00
[Kepun paikallispolitikointi ja rahakkaat ystävyysssuhteet suuriin ketjuihin ovat toistaiseksi taannut isojen kaavoitushegemonian. Tämän pitää muuttua. Äänestäkää keskusta ulos kunnistanne niin saatte halvempaa ruokaa!

Ja Hakan rakentamiin lähiöihin tuli säännönmukaisesti E-osuusliikkeen kauppa. Helsingin seudulla nimenmuutosten ketju oli Marketta -> Valintatalo -> Siwa -> Alepa. Porvari ja työmies löivät kättä, kun Jussi Pajusen aikanaan omistama Alepa tuli joka lähiön pikkukauppa.

Kilpailussa löytyy: Puffet-jäätelä maksaa Valintatalossa 1,50, isommassa K-marketissa 1,40, Siwa 1.30, Alepa 1,20, S-market 1,10, ja Lidl 1,05. Ei tarvitse kuin valita paljonko jäätelöstään haluaa maksaa ja sen mukaan suunnistaa ostoksille.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.