News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Mansikkatiloista ja huoltovarmuudesta

Started by kelloseppä, 07.04.2020, 12:31:32

Previous topic - Next topic

kelloseppä

Ylläpidön sinänsä erittäin aiheellisen ohjiestuksen inspiroimana siirrän kekskustelun mansikkatuotannon roolista osana huoltovarmuutta omaksi ketjukseen:

Quote from: Totti on 07.04.2020, 12:00:08
Quote from: kelloseppä on 07.04.2020, 11:47:27
Jos kerran mansikkatilan todellisuus on kirjoittamasi mukaisen auvoista, miksi maatilat Suomessa eivät kaikki, tai edes useimmat, ryhdy viljelemään mansikkaa?

Mansikalle löytyy rajoitetut markkinat. Se ei ole välttämättömyystuote vaan sitä ostetaan herkkuna. Jos siis mansikkaviljelys vaikka kaksinkertaistuisi, hinnat jouduttaisiin laskemaan niin alas, ettei homma enää olisi kannattavaa.

Mansikan hintaelastisiteetti on käytännössä aika pieni. Ihmiset eivät yksinkertaisesti ala syömään jättimäisiä määriä mansikkaa vaikka se olisi ilmaista. Mansikan osalta päädyttäisiin siis nopeasti ylituotantoon, joka päätyisi kaatopaikalle ja kannattavuus romahtaisi.

Toinen asia on, että mansikanviljelyn logistiikka on aika lailla erilainen kun vaikkapa perunan viljely. Juuri se, että tarvitaan sesonkityövoimaa aiheuttaa sen ettei moni viljelijä viitsi vaihtaa tähän suuremman vaivan viljelyyn esimerkiksi verrattain nopeasta ja helposta perunasta.

QuoteKysyn tätä vain siksi, että omaan kokemusta mm. mansikkatilan toiminnasta viljelijän näkökulmasta.

Sinulla on varmaan omat kokemuksesi, mutta se tosiasia, että mansikkaa viljellään tarkoittaa, että sitä pidetään yleisesti kannattavana tuli kannattavuus sitten myynnistä, tuista tai mistä tahansa. Toki on tapauskohtaisia eroja, missä viljelijä ei ole onnistunut kapitalisoimaan sijoituksena: liikaa velkaa, tilan huono sijainti (alhainen tuotto), omaa laiskuutta jne.

En siis väitä, että kaikki mansikkaviljelijät vuolevat kultaa, mutta yleisesti tilanne lienee juuri kuten edellä kirjoitin, eli ulkomaalaista työvoimaa halutaan optimoimaan kustannustasoa sen sijaan, että nostettaisiin hintaa.

Oletat aika paljon. Valitettavasti liikaa.

Soittamalla esim. HML:ään (Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto) saisit tietoa esim. siitä paljonko mansikkapellonhehtaarin saattaminen tuotantokuntoon noin keskimäärin maksaa, mitkä ovat vuotuiset ylläpitökustannukset ja paljonko hehtaarista saadaan tuottoa kasvukaudessa. Sekin voi olla yllätys Sinulle paljonko keskimäärin sadosta myydään ns. torilla ja kuinka paljon yritysasiakkaille ja mihin hintaan.

Ei mansikkahomma ole todellakaan vain sitä, että odotellaan marjan kypsymistä, viedään orjat pellolle keräämään marjat ja kuljetetaan lopputuote kokonaisuudessaan torille myytäväksi loppukuluttajalle.

En muuten koskaan ole omistanut mansikkatilaa eikä koskaan tee mieli omistaa.

Titus


Se vähä mitä tämän kevään aikana olen mansikkaviljelijöiden kanssa jutellut, niin monella on suunnitelmassa olla kasvattamatta mansikkaa tai vähentää sen tuotantoa oleellisesti.
Päällimmäisenä syynä lämmin talvi ja sen kautta riskialtis tauti/tuholaistilanne ja ko marjan herkkyys niille. Nyt on hyvä vuosi vaihtaa kasvustoa ja harrastaa viljelykiertoa tuoton kannalta varmalla lajilla.

+ into olla ottamatta riskialtista koronaporukkaa omalle maatilalle. Yksi sairastunut = koko saman majoitustilan porukka uudessa karanteenissa.

Ja tosiaan huoltovarmuudella ei ole mitään tekemistä mansikan, tai metsämarjojen, kanssa.


PS:n pitäisi ottaa nyt (taas) esille tämä "huoltovarmuus" paradoksi, että sitä ylläpidetään ulkomaisella työvoimalla.
Lätkätermein: lapaan tulee jatkuvasti ja olisi sankarin viittaa tarjolla, mutta viimeistely on ollut olematonta. Vilttiketju kutsuu tämän näyttöpaikan jälkeen.
that's a bingo!

Don Nachos

Quote from: Totti on 07.04.2020, 11:49:50
Kausityöntekijät eivät osallistu juuri mihinkään ruoantuotantoon joka olisi kriittinen.
He hoitavat erinäisten luksustuotteiden tuottamista kuten marjat ja sienet, jotka ovat lähinnä lisukkeita suomalaisessa ruokavaliossa.
Mielenkiintoista miten tavallinen suomalainen ruoka on muuttunut luksustuotteiksi. Kaikki metsästä löytyvä on ollut aika pitkään osa suomalaisten ruokavaliota.
Quote from: Totti on 07.04.2020, 11:49:50
Tämä kallis tavara voisi hyvinkin olla vielä hieman kalliimpaa kunhan palkattaisiin suomalaisia. Ei mikään luonnonlaki sano, että mansikan pitäisi maksaa 5-6 euroa / kg. Sitä ostetaan perhettä kohden niin vähän vuodessa suhteessa muihin ruokiin, että se voisi yhtä hyvin maksaa 10 eur / kg.
Tämähän voi olla totta, mutta sitä ei tiedetä. Suomalainen mansikka ei ole erityisen halpaa, mutta ainakin luomumansikat ovat kiven alla satokautena. Kysyntä on kovaa ja se on pitänyt hintaakin ylhäällä.

Eiköhän siinä kävisi, että ne vielä kalliimmat mansikat jäisivät kauppaan. Se tarkottaisi että mansikanviljely varmaan loppusi jossain vaiheessa.

Härkäpapu saattaisi tulla taas muotiin, jos kriisi pitkittyisi. Härkäpapu on vanha suomalainen perinneruoka joka on myöhemmin korvattu tuontiruuilla. Lähi-idässä se on pysynyt käytössä sadat vuodet. Ken on vaikka egyptissä käynyt on saattanut syödä paikallista ruokaa joka on tehty Fava beanseista eli meille tutusta rikkaruohosta nimeltä härkäpapu.

QuoteSuomessa härkäpavun viljely on alkanut viimeistään merovingiajalla eli 600-luvulla. Härkäpapu oli perunan ja vihreän herneen tuloon saakka Suomessa hyvin suosittu ravintokasvi. Sitä viljeltiin etenkin Kaakkois-Suomessa, Kymi­joen ja Päijänteen itäpuolella.[1] Härkä­papua on Suomessa perinteisesti käytetty lähinnä ihmis­ravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehu­kasvi. Etelä-Karjalassa papurokka oli perinteisesti pitojen viimeinen ruokalaji.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Harkapapu
"Religion was invented when the first con man met the first fool."
- Mark Twain

Kultti on uskonto jolla on vähän seuraajia. Uskonto on kultti jolla on paljon seuraajia.

Juffe

Voipi olla, ettei mansikan kysyntäkään ole tänä kesänä sama kuin yleensä. Minua ainakin saattaa tällä kertaa epäilyttää mättää äskettäin poimittuja marjoja suuhuni, kun en ole järin varma onko se lievää tai oireetonta koronaa sairastava ukrainalaispoimija malttanut koko päivän työrupeaman ajan olla aivastelematta mansikoiden suuntaan tai koskettelematta kasvojaan...

Totti

Quote from: kelloseppä on 07.04.2020, 12:31:32
Quote from: Totti on 07.04.2020, 12:00:08
Quote from: kelloseppä on 07.04.2020, 11:47:27
Jos kerran mansikkatilan todellisuus on kirjoittamasi mukaisen auvoista, miksi maatilat Suomessa eivät kaikki, tai edes useimmat, ryhdy viljelemään mansikkaa?

Mansikalle löytyy rajoitetut markkinat. Se ei ole välttämättömyystuote vaan sitä ostetaan herkkuna. Jos siis mansikkaviljelys vaikka kaksinkertaistuisi, hinnat jouduttaisiin laskemaan niin alas, ettei homma enää olisi kannattavaa.

Oletat aika paljon. Valitettavasti liikaa.

Väität minun "olettavan liikaa" mutta et sanallakaan anna mitään faktoja väitteesi pohjaksi.

QuoteSoittamalla esim. HML:ään (Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto) saisit tietoa esim. siitä paljonko mansikkapellonhehtaarin saattaminen tuotantokuntoon noin keskimäärin maksaa

Luuletko oikeasti, että alan soittelemaan ympäri Suomea saadakseni jotain lukuja johonkin nettipostaukseen. On minulla muutakin tekemistä.

QuoteSekin voi olla yllätys Sinulle paljonko keskimäärin sadosta myydään ns. torilla ja kuinka paljon yritysasiakkaille ja mihin hintaan.

Kuvitteletko etten ole koskaan nähnyt pakastemarjoja kaupassa?

QuoteEi mansikkahomma ole todellakaan vain sitä, että odotellaan marjan kypsymistä, viedään orjat pellolle keräämään marjat ja kuljetetaan lopputuote kokonaisuudessaan torille myytäväksi loppukuluttajalle.

Viljely on todellakin 70% pelkkää odottamista. Etenkin Suomessa, jossa viljelysesonkeja on vain yksi vuodessa, suurin osa ajasta menee muuhun kun maatilkun hoitamiseen.

Tämä ei kuitenkaan ole olennaisinta tässä keskustelussa. Kantani on, että marjaviljelijöille ei pidä tarjoa halpatyövoimaa koska se on haitallista taloudelle ja yhteiskunnalle. Sen mukana seuraa niin paljon lieveilmiöitä ja se vääristää markkinoita, ettei sille ole oikeastaan mitään perusteita.

Suomessa on vain harva ala, joka toimii halpatyövoiman varassa: rakennus, (tietty) viljely, siivous ja ravintolat. Nämä ovat suurimmat halpatyövoiman käyttäjiä. Rakennusta lukuun ottamatta nämä ovat myös aloja, jotka voisivat työllistää vähän kulutettuja nuoria, jotka ovat uransa alussa.

Sosialisti on mätä ydintä myöten.
- kansanviisaus

Totti

Quote from: Don Nachos on 07.04.2020, 13:52:18
Quote from: Totti on 07.04.2020, 11:49:50
Kausityöntekijät eivät osallistu juuri mihinkään ruoantuotantoon joka olisi kriittinen.
He hoitavat erinäisten luksustuotteiden tuottamista kuten marjat ja sienet, jotka ovat lähinnä lisukkeita suomalaisessa ruokavaliossa.

Mielenkiintoista miten tavallinen suomalainen ruoka on muuttunut luksustuotteiksi. Kaikki metsästä löytyvä on ollut aika pitkään osa suomalaisten ruokavaliota.

Marjoja ei enää poimita metsästä suoraan lautaselle syötäväksi vaan ne käytetään pääasiassa makulisukkeena. Marjat ovat siis luksusruokaa koska käyttö on muuttunut keskiajalta, jossa sinä näköjään edelleen elät.

Marjoja tuotetaan Suomessa noin 22 miljoonaa kg / vuosi eli noin 4 kg / hlö. Vaikka kaikki kulutettaisi Suomessa ja suomalaiset syövät myös ulkomaista, on selvä ettei marjat edusta olennaista osaa suomalaisten ruokavaliota. Näin ollen marjat eivät ole kriittisiä Suomen ruokahuollolle vaan voidaan luokitella luksusruoaksi, jota syödään lisukkeena.

Tästä tietenkin seuraa, että ulkomaisen työvoiman tuominen Suomeen, jotta marjaviljelijät saisivat katteet korotettua, ei ole miltään osin huoltovarmuuden kannalta relevanttia. Etenkään, kun hintoja nostamalla ja suomalaisen työvoiman palkkaamisella päädytään samaan lopputulokseen, ei ole perusteltua subventoida viljelijöitä halpatyövoimalla.

Quote
Quote from: Totti on 07.04.2020, 11:49:50
Tämä kallis tavara voisi hyvinkin olla vielä hieman kalliimpaa kunhan palkattaisiin suomalaisia. Ei mikään luonnonlaki sano, että mansikan pitäisi maksaa 5-6 euroa / kg. Sitä ostetaan perhettä kohden niin vähän vuodessa suhteessa muihin ruokiin, että se voisi yhtä hyvin maksaa 10 eur / kg.

Tämähän voi olla totta, mutta sitä ei tiedetä.

Kyllä tiedetään. Mansikan hinta vaihtelee varsin paljon vuodesta toiseen ja paikkakunnasta toiseen (  https://yle.fi/uutiset/3-10285030 ) ja kaikki on aina myyty loppuun. En ole kuullut, että marjoja olisi kipattu ylituotannon takia kaatopaikalle.
Juuri sen takia, että mansikka ja muut marjat ovat pienikulutuksinen luksustuote, niitä ei edes kannata myydä kovin halvalla: kulutus ei olennaisesti kasva vaikka hinta olisi merkittävästi alhaisempi.

Ylipäätään olen sitä mieltä, että ruoka voisi olla hieman kalliimpaa. Suomalaiset ovat syöneet itsensä läskiksi sioiksi liian halvan ruoan takia. Jos hinta olisi hieman korkeampi, mässäilyä harkittaisiin hieman tarkemmin ja hävikkiäkin olisi vähemmän.

Jos ruoan hinta olisi korkeampi, veroja voisi vuorostaan alentaa toisessa päässä matalampien maataloustukien myötä samalla laskisi ylipainon aiheuttamat terveyskulut. Kuluttajalle tämä olisi siis eduksi mutta ongelma on kepu ja EU: kepu haluaa lapioida verorahat omille kannattajilleen ja EU pilaa markkinat sallimalla ulkomaisen ruokadumppauksen Suomeen.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
- kansanviisaus

Tabula Rasa

Marjojen lisäksi keskustelun voisi käydä kaikista työvoimavaltaisista puutarha-aloista. Miksi meillä pitäisi olla herukoita ja karviaisia poimivaa halpatyövoimaa kun makroravinteet pystytään hankkimaan potulla ja viljoilla joita molempia riittää viljelemään yksi mies kylvö ja puimakoneineen? Kusetusalat joilla ei käytännössä kykene suomen hintatasossa elämään eivät tulisi olla veronmaksajien taskusta subventoituja. Jos joku näkee suomalaisen mansikan arvoksi x e /astia niin silloin hän maksaa sen, eikä venäläinen 3e/h duunari ole tarpeen kun pystytään maksamaan oikeasti se +10e/h suomalaisille poimijoille ihmisten ostaessa tuolla hinnalla. Kuitenkin nykyinen homma on tämä että duunarin palkka subventoidaan verovaroista jolla saadaan palkat pidettyä naurettavina. Tuosta luksuselementistä samaa mieltä. Kyllä ihmiset maksavat x e per kg jos kotimaiselle marjalle nähdään arvoa. Ja ulkomainen halpatyövoima on pahin palkanpolkija ja kilkpailuhäirikkö alalla josta se pitäisi saada välittömästi pois.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Mikke70

Kuten taas kerran näemme, asiantuntemus asuu Hommassa. Mielestäni mansikan viljelijöiden tulisi mitä pikimmin tulla kysymään neuvoja tänne. Voisimme antaa erittäin hyviä neuvoja kokonaisedulliseen hintaan. Ei se kovin vaikeaa voi olla, kunhan on vaan kuukle käytössä.  :)
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don't find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

Tabula Rasa

Quote from: Mikke70 on 07.04.2020, 16:20:46
Kuten taas kerran näemme, asiantuntemus asuu Hommassa. Mielestäni mansikan viljelijöiden tulisi mitä pikimmin tulla kysymään neuvoja tänne. Voisimme antaa erittäin hyviä neuvoja kokonaisedulliseen hintaan. Ei se kovin vaikeaa voi olla, kunhan on vaan kuukle käytössä.  :)

Juu. Alanvalintaohjeita, kannattavampaan suuntaan. Joko opettelee esim miten lakkoja saisi viljeltyä, tai tryffelisieniä tms jonka hinta kattaa poimijan palkat ilman että tarvitsee käydä veronmaksajan taskulla, tai sitten siirtyy toiselle alalle. Esimerkiksi voidaan kertoa että silloin kun minä olin siittiö niin töitä sai kysymällä ja on vain hakijan laiskuudesta johtuvaa jollei työllisty.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

kelloseppä

Quote from: Totti on 07.04.2020, 14:39:21
Quote from: kelloseppä on 07.04.2020, 12:31:32
...
Oletat aika paljon. Valitettavasti liikaa.

Väität minun "olettavan liikaa" mutta et sanallakaan anna mitään faktoja väitteesi pohjaksi.

Esitit seuraavan väitteen:

Quote from: Totti on 07.04.2020, 11:34:25
...
Tämä juttu siis kiteytyy lopulta marjatilojen ahneuteen. He haluavat halpaduunareita ulkomailta koska ne ovat Suomen tulon jälkeen käytännössä pakotettuja tekemään hommia euron kilohinnalla. Suomalaisia saisi duuniin 2 euron hinnalla, mutta marjatilat eivät halua nostaa hintoja, jotta voisivat maksaa tämän palkan.
...

Väitteesi tueksi esitit ainoastaan laskelmasi mansikan kilohinnasta ja mansikanpoimijoiden palkoista. Silti lopulta päädyit sellaisen johtopäätökseen, että marjatilat ovat ahneita. Ahneusväitteen esittäjä perustelkoon väitteensä sellaisilla perusteilla, jotka kestävät merivettä.

Kannattaisi tehdä kotiläksyt huolellisesti ennen kuin syyttä jotakin yrittäjäryhmää kategorisesti ahneeksi.


Quote from: Totti on 07.04.2020, 14:39:21
...
Tämä ei kuitenkaan ole olennaisinta tässä keskustelussa. Kantani on, että marjaviljelijöille ei pidä tarjoa halpatyövoimaa koska se on haitallista taloudelle ja yhteiskunnalle. Sen mukana seuraa niin paljon lieveilmiöitä ja se vääristää markkinoita, ettei sille ole oikeastaan mitään perusteita.
...

Tästä olen samaa mieltä. Miksi et syytä esim. rakennusliikkeitä tai gryndereitä ahneiksi, kun käyttävät ulkomaista halpatyövoimaa?

Tabula Rasa

^Ihan yhtäläisesti rakennusalan palkanpolkijat laskevat kotimaisten osaajien arvostusta ja palkkoja. Mutta sitähän tämä globalismi on, entistä vähemmän tekijöille, entistä enemmän välistävetäjille.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Nuivanlinna

Quote from: Tabula Rasa on 07.04.2020, 16:12:18
Marjojen lisäksi keskustelun voisi käydä kaikista työvoimavaltaisista puutarha-aloista. Miksi meillä pitäisi olla herukoita ja karviaisia poimivaa halpatyövoimaa kun makroravinteet pystytään hankkimaan potulla ja viljoilla joita molempia riittää viljelemään yksi mies kylvö ja puimakoneineen? Kusetusalat joilla ei käytännössä kykene suomen hintatasossa elämään eivät tulisi olla veronmaksajien taskusta subventoituja. Jos joku näkee suomalaisen mansikan arvoksi x e /astia niin silloin hän maksaa sen, eikä venäläinen 3e/h duunari ole tarpeen kun pystytään maksamaan oikeasti se +10e/h suomalaisille poimijoille ihmisten ostaessa tuolla hinnalla. Kuitenkin nykyinen homma on tämä että duunarin palkka subventoidaan verovaroista jolla saadaan palkat pidettyä naurettavina. Tuosta luksuselementistä samaa mieltä. Kyllä ihmiset maksavat x e per kg jos kotimaiselle marjalle nähdään arvoa. Ja ulkomainen halpatyövoima on pahin palkanpolkija ja kilkpailuhäirikkö alalla josta se pitäisi saada välittömästi pois.

2014 mansikanpoimijalle maksettiin 1.10€/kg ja eikös kiloon mene 2  litraa mansikoita. Tuolla hinnalla pitää olla hyvä mansikkamaa että pääsee kahden tonnin kk-ansioihin.
Quote from: millla on 04.03.2016, 23:01:53
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

Titus

Quote from: Mikke70 on 07.04.2020, 16:20:46
Kuten taas kerran näemme, asiantuntemus asuu Hommassa. Mielestäni mansikan viljelijöiden tulisi mitä pikimmin tulla kysymään neuvoja tänne.

Eiköhän siellä tiedetä aika paljon paremmin ja lienee monella viljelijällä tämän vuoden suunnitelmat jo kiinni tuli ukrainan ratsuväki eli ei.

Vaikeampi kuukletavisten tajuta, että mitä tapahtuu ja miksi.
that's a bingo!

Golimar

Muistelen että joskus suomalainen vasemmisto kauhisteli meksikolaisten peltotyöläisten asemaa USA:ssa, nyt ne ovat haalimassa ukrainalaisia peltotyöläisiä Suomeen nälkäpalkalla. Voihan  :silakka:

Nuivanlinna

Quote from: Methodios on 07.04.2020, 21:57:50
Työvoimapula tuntuu olevan aina; se vain muuttaa muotoaan. En jotenkin ymmärrä tätä keskustelua ukrainalaisten ja thaimaalaisten poimijoiden välttämättömyydestä. Enemmän miettisin, että ongelmana on liian hyvät sosiaaliedut, jos tällainen kausityö ei ketään kiinnosta. Sama juttuhan se siivouksessa ja monessa muussakin. Toki nykyinen kotimainen nuoriso on annettu laiskistua playstanioniensa ääreen. Tuleville "elektronisen urheilun ammattilaisille" pari kuukautta oikeaa työtä tekisi hyvää. Ja Halla-ahon mukaan hommaan voisi velvoittaa hyvin kortistossa lojuvia ählyjä ja neekereitä. Mitenköhän kova lama täytyy maahan tulla, ennen kuin tällainenkin ymmärretään ja tämä "työvoimapula" lopulta poistuu?

Jos poimintapalkkaa esim. mansikasta nostetaan eurolla kiloa kohden, niin eiköhän työvoimapula poistuisi. Ja isännät pidättäytyivät tuossa euron nousussa kiloa kohden työvoimakustannusten osalta.
Polttoöljyn hintakin laskenut, että kustannuksia sitäkin kautta tullut alas.
Quote from: millla on 04.03.2016, 23:01:53
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

kivimies

Osa mansikkatiloista reagoi työvoiman puutteeseen parantamalla palkkoja ja lyhentämällä työpäiviä.

Monet työpaikoistaan lomautetut ja kesätyötä vaille jääneet ovat kysyneet töitä tiloilta.

https://yle.fi/uutiset/3-11296551 (8.4.2020)
QuoteRajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Ulkomaista kausityövoimaa voidaan vastaanottaa Suomeen siitä huolimatta, että rajat ovat kiinni. Työ- ja elinkeinoministeriön linjaus herättää sekä helpotusta että epävarmuutta viljelijöissä. Moni asia on vielä epäselvää.

Linjaus koskee ainakin aluksi 1500 kausityöntekijän vastaanottoa. Määrä kuulostaa pienelle. Ja sitä se onkin.

– Suomessa on tarve 16 000 kausityöntekijälle. Ymmärtääkseni alkuvaiheessa ulkomaalaisia työntekijöitä saavat ne, jotka tarvitsevat kiireellistä apua avomaan istutuksiin ja hoitoon, pohtii ruotsinkielisen tuottajajärjestön puutarha-asiamies Johanna Smith Närpiöstä. [...]

Vaasalainen toimitusjohtaja Jarmo Valtari on huojentunut. Valtarin mansikkatilalle Vaasan Vähäänkyröön odotetaan 5 bulgarialaista ja muutamaa venäläistä kausityöntekijää. Heistä osa on ollut Valtarin palkkalistoilla jo vuodesta 2008.

– Tämä tulee ihan viime tinkaan, että saadaan istutussesonkiin vakioporukka töihin. Vielä on tietysti haastetta yhteyksien kanssa, mutta eiköhän se järjesty, sanoo Valtari.  [...]

Valtari on saanut jo hakemuksia suomalaisilta halukkailta työntekijöiltä, mutta hän tarvitsee sellaisia, jotka jo osaavat työn.
Valtarilla on muutakin yritystoimintaa, eikä hän ole itse paikalla koko ajan. [...]

Suomalaisiakin Rannikon tilalla aiotaan työllistää, mutta se ei ole ihan riskitöntä. Eniten pelottavat keskeytykset.

– Lomautetut ovat kysyneet töitä, mutta jos heillä alkavat omat työt, he lähtevät pois. Me tarvitsemme kesä-heinä-elokuuksi sitoutuneet työntekijät, sanoo Rannikko.

Monenlaisia suunnitelmia on toki tehty. Rannikko kertoo, että on pohdittu neljän tunnin työvuoroja, joihin esimerkiksi nuoret voisivat tulla. Jos tehdään lyhyttä päivää, se kuitenkin tarkoittaa työntekijämäärän kasvua, jopa tuplausta. Se voi Rannikon tilalla tarkoittaa yli kahtatuhatta työntekijää. [...]

Moni muukin viljelijä on pohtinut, pitäisikö suomalaisia työntekijöitä houkutella lyhyemmillä työpäivillä ja jopa paremmalla palkalla.

Koivistoisen Mansikkapaikka aikoo palkata satoja suomalaisia töihin Hollolaan, Lahteen ja Vantaalle kevääksi ja kesäksi. Yritys maksaa tänä vuonna hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton suositusta korkeampaa urakkapalkkaa.

Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

– Monella on ihan väärä käsitys, että tästä maksettaisiin huonosti. Jos puhutaan ihan opiskelijasta, joka tienaa 12 euroa tunnilta, pitäisin sitä kesätyöstä ihan hyvänä palkkana, toteaa viljelijä Vesa Koivistoinen.  [...]

Viljelijät kertovat, että tällä hetkellä työ selvästi kiinnostaa suomalaisia. Moni on lomautettuna ja opiskelijat vailla kesätyötä. Hakemuksia ja yhteydenottoja on tullut runsaasti.  [...]


pugisti

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006467540.html
"Maataloustyöntekijän taulukkopalkka on on 8,71–11,04 euroa tunnissa. Joitain lisiä tulee päälle. Säännöllinen työaika voi vaihdella 4–10 tunnin välillä viikoittaisen työajan ollessa enintään 50 tuntia"

Kyllä tuo on sellainen asia joka vaikuttaa lähtöhaluihin. Jos sulla on asunto mistä menee kuluja, ja palkkaa ei tulekkaa kunnolla.. Eri asia jos asuu vaikka ns vanhempien nurkissa.
Sillä rahalla mikä nyt menee joko firmoilla / valtiolla ulkomailta tulevien testauksee, karanteeniin yms niin voisi suunnitella käytettävän kotimaisten tukemiseen että mennää näihin töihin.

HDRisto

Vaikka tässä maassa tänä ja ensi vuonna ei poimittaisi litraakaan mansikoita, kukaan ei tule mansikkahillon puutteeseen kuolemaan. Epäilen myös että mikäli Närpiön kasvihuoneet yhdessä yössä katoaisivat, kotimaisten tomaattien ja kurkkujen puutteeseen ei kukaan kuole.
Sen sijaan vehnä-, kaura- ja ohrapeltojen sadon pilalle meno olisi jo paljon paljon vakavampi juttu, sama perunan kanssa. Alalle vieraat duunarit (eivät ole ikinä maajussin hommia tehneet) kun tuo jonkun ruosteen, salmonellan tai ruton kasveihin niin siinäpä sitä kerrakseen ja monelle vuodellekin.

Toki jokin kyläkauppa saattaa kaatua kun mansikka-maajussilla ei olekaan enää rahaa mutta se mansikka kermavaahdolla tai jäätelön kanssa on extraa ja hetken luxusta, ei mikään pakko-sitä-on-olla-aina juttu.

Archaeopteryx

Ei ole ihme, että Ukrainasta tulee ahkeraa ja osaavaa työväkeä. Ukrainan minimipalkka on jotain 150 euron luokkaa kuukaudessa, ja keskipalkkakin n. 350 €/kk. Marjanpoimintatyö ei vaadi isosti osaamista eikä aivoja, joten siitä saatu palkka on luultavasti Ukrainassa lähempänä minimi- kuin keskipalkkaa.

Suomessa parin kuukauden satokauden aikana ahkera poimija voi ansaita kahden vuoden Ukrainan keskipalkan verran. Mikä siis tarkoittaa, että osaamistasoltaan minimiä hipova uuvattikin voi käydä yhden kesän Suomessa, ja elää kotonaan paikallisen elintason mukaan keskivertoelämää kaksi vuotta. Jos käy joka kesä, elää aina yhden vuoden jopa ylellisesti.

Oletetaan parin tunnin lentomatkan päähän Utopia-valtio, jossa kahden kuukauden ahkeralla, mutta yksinkertaisella työllä voisi ansaita kahden vuoden suomalaisen keskipalkan (3386€/kk) verran - noin 81 000 euroa. Olisi jonossa lähtijöitä mansi- ja mustikanpoimintaan. Minäkin lähtisin, lopun ajan voisi puuhastella omiaan, ja nauttia elämästä.


Venne

Uskaltaakohan ihmiset syödä mansikkaa näin koronan aikaan? Koskee tietty kaikkea muutakin mitä myydään avoimessa laadussa missä koronatyypit on voineet lähistössä pärskiä

ApuaHommmaan

Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56


https://yle.fi/uutiset/3-11296551 (8.4.2020)
QuoteRajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

Voi perse noita orjatyövoiman käyttäjiä... Eikö yhtään hävetä?
Lisää rahaa kotouttamiseeni.

Evie

En kyllä itse pidä mansikoita tai marjoja mitenkään erikoisherkkuna, vaan ne ovat terveellisin osa ruokavaliota(ni) pitkin talvea. Varsinkin ensi talveksi on erityinen pakko kerätä pakastimet tupaten täyteen, kun tuontipuolella ravinteikkaimpien hedelmien ja vihannesten hinta-laatusuhde tai jopa saatavuus varmasti takkuilee. Mutta olen aina kerännyt marjat itse, myös mansikat maksullisina itsepoimintatiloilta. En ole ennenkään luottanut ei-pestävien elintarvikkeiden puhtauteen muuten.

Mikke70

Quote from: ApuaHommmaan on 09.04.2020, 18:31:25
Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56


https://yle.fi/uutiset/3-11296551 (8.4.2020)
QuoteRajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

Voi perse noita orjatyövoiman käyttäjiä... Eikö yhtään hävetä?

On kyll riistoo... vaatii niin karmean koulutuksenkin.
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don't find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

ApuaHommmaan

Quote from: Mikke70 on 09.04.2020, 19:41:33
Quote from: ApuaHommmaan on 09.04.2020, 18:31:25
Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56


https://yle.fi/uutiset/3-11296551 (8.4.2020)
QuoteRajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

Voi perse noita orjatyövoiman käyttäjiä... Eikö yhtään hävetä?

On kyll riistoo... vaatii niin karmean koulutuksenkin.

Noilla liksoilla ei päiväpalkalla saa ostettua edes riisipakettia.
Lisää rahaa kotouttamiseeni.

Mikke70

Quote from: ApuaHommmaan on 10.04.2020, 00:18:38
Quote from: Mikke70 on 09.04.2020, 19:41:33
Quote from: ApuaHommmaan on 09.04.2020, 18:31:25
Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56


https://yle.fi/uutiset/3-11296551 (8.4.2020)
QuoteRajat aukeavat kausityöntekijöille, mutta vain pieni osa pääsee tulemaan – nyt tiloilla mietitään, pitäisikö suomalaisille tarjota lyhyempää päivää ja parempaa palkkaa

Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

Voi perse noita orjatyövoiman käyttäjiä... Eikö yhtään hävetä?

On kyll riistoo... vaatii niin karmean koulutuksenkin.

Noilla liksoilla ei päiväpalkalla saa ostettua edes riisipakettia.

Niin no joo jos oot vähän laiskempi tapaus ja keräät vain kilon päivässä.
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don't find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

J.M

Minust nyt tuntuu ettei Mikkelle taida aueta kanssahommalaisen hjuumor. Huutelen täältä sivusta ja korostan oleellisen.

Quote from: ApuaHommmaan on 09.04.2020, 18:31:25
Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56
Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.
"Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella". Maria Ohisalo

MikkoAP

Quote from: J.M on 10.04.2020, 08:54:04
Minust nyt tuntuu ettei Mikkelle taida aueta kanssahommalaisen hjuumor. Huutelen täältä sivusta ja korostan oleellisen.

Quote from: ApuaHommmaan on 09.04.2020, 18:31:25
Quote from: kivimies on 08.04.2020, 14:00:56
Tavallisesti urakkahinta on ollut 1,05 senttiä kilogrammalta, mutta tänä vuonna Koivistoisella maksetaan kilosta 1,20 euroa. Keskivertopoimija kerää minimissään 10 kiloa mansikkaa tunnissa, jolloin tuntipalkaksi tulee 12 euroa.

Voiko tuo olla totta, että palkka on nyt yli 100-kertainen entiseen verrattuna vai onko toimittaja tehnyt tuossa virheen?
Syrjiminen syrjimisen lopettamiseksi on kuin naisi neitsyyden tähden tai sotisi rauhan puolesta, vai miten se menikään. - M.

J.M

Quote from: MikkoAP on 10.04.2020, 09:45:19
Voiko tuo olla totta, että palkka on nyt yli 100-kertainen entiseen verrattuna vai onko toimittaja tehnyt tuossa virheen?

Tuossa on toimittelijalle lipsahtanut virhe. Siinä tuo koko hassuttelun pihvi oli.
"Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella". Maria Ohisalo

Kova luu

#28
Kaikkialla Länsi-Euroopassa käytetään itä-eurooppalaista kausityövoimaa maataloudessa, lisäksi Espanjalaisilla mansikka ja hedelmätiloilla käytetään marokkolaista halpatyövoimaa.  Onhan se surkuhupaisaa, jos nyt kaikkialla euroopassa jää marjat ja hedelmät saamatta, kun laiskanpulskeat kantislänsimaalaiset  työttömät ja muu joutoväki  mieluummin nillittää sohvalla maaten heikoista palkoista, kuin sen verran uhrautuisi, että viitsisi edes pariksi kuukaudeksi mennä työskentelemään tiloille, ei se ketään tapa.  Sit kuitenkin samat laiskurit nillittää kalliista ruuasta.

MikkoAP

Quote from: J.M on 10.04.2020, 09:54:25
Quote from: MikkoAP on 10.04.2020, 09:45:19
Voiko tuo olla totta, että palkka on nyt yli 100-kertainen entiseen verrattuna vai onko toimittaja tehnyt tuossa virheen?

Tuossa on toimittelijalle lipsahtanut virhe. Siinä tuo koko hassuttelun pihvi oli.

Mjoo, tänään mulla leikkaa näköjään hitaasti.  :) "Toimittajan virhe" on muutenkin hyvä hypoteesi nykyisin epäilyttävän väitteen tullessa vastaan.
Syrjiminen syrjimisen lopettamiseksi on kuin naisi neitsyyden tähden tai sotisi rauhan puolesta, vai miten se menikään. - M.