News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

2012-02-12 HS:Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön

Started by Oinomaos, 12.02.2012, 16:07:41

Previous topic - Next topic

Oinomaos

QuotePuolukka, porkkana ja parsakaali. Niissä kaikissa on lisäaineita. Vieläpä ihan niitä samoja, joita moni kyttää ruokapakettien kyljistä yrittäessään syödä terveellisemmin.

"Vaikka porkkanan väri olisi tehtaassa tehty, se on ihan sitä samaa väriä kuin mullassa kasvaneessa porkkanassa", havainnollistaa professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Ruokatrendien myllerryksessä luonnollisuudesta on tullut myyntivaltti. Ruisleivästä sanotaan "ei lisäaineita", leikkeleestä taas "ei natriumglutamaattia".

Heinosen mukaan on menty hakoteille. Hänen mielestään esimerkiksi puhdas väriaine on jopa turvallisempi kuin värillinen kasviuute, jota ei ole testattu.

"Mitä puhtaampana aine on käytössä, sitä turvallisempaa se on. Silloin tiedetään, ettei siinä ole mitään jäämiä", hän selventää.

Kuluttajien keskuudessa vellova lisäainepelko on Heinosen mukaan täysin aiheeton. Hän arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Aineet myös tutkitaan tarkasti.

"Viranomainen ei missään tapauksessa päästä markkinoille lisäaineita, jotka eivät ole turvallisia", hän sanoo.
Lähde: Pravda

Ketä tässä nyt pitää uskoa? Antti Heikkilää pidän harvinaisen tervepäisenä miehenä, tässä hänen mielipiteitään lisäaineista.

QuoteHeikkilä ilmaisi huolensa lisäaineisiin, erityisesti natriumglutamaattiin ja nitraattiin, joilla kyllästetään tänä päivänä lukuisia elintarvikkeita. Lisäaineet ovat monella tapaa ihmisen terveydelle haitallisia.

? Natriumglutamaatti on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan. On myös todettu, että natriumglutamaatti sekoittaa aivojen säätelymekanismin ruuan suhteen ja vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta. Se on yksi ylipainon syitä, vaikka virallinen puoli kieltää asian, Heikkilä sanoi.
Lähde: Studio55.fi

Onko professori Heinosen lausuntojen taustalla hänen pitkä uransa kemikaalien parissa?

kekkeruusi

Heikkilä on ihan huuhaa-äijä, tuo proffa on täysin oikeassa. Tämän päivän lisäainevouhottajat ovat jonkin asteisia luontaisuskovaisia, jotka luulevat lisäaineiden olevan jotain mustaa magiaa, jonka vaikutukset saattavat näkyä vasta seitsemännessä polvessa, niin kuin jokin Jahven kirous. Olen lueskellue vähän tuota Hyysärin uutisen kommenttipalstaa ja siellä nämä uskovaiset ovat kovin tuohtuneita kun heidän uskomuksensa heitetään romukoppaan. Hauskaa sinänsä.

AstaTTT

Olen maininnut tämän jo aikaisemminkin: kerran tehdessäni juttua polttohautauksesta seurakunnan työntekijä sanoi, että ruumiit eivät tahdo enää palaa entiseen malliin niihin kertyneiden lisäaineiden takia - pitää käyttää kuumempaa uunia.

Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.

Siili

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.

Eivät nämä ihmiskunnan yksilöt ole yleensä selvinneet kuin korkeintaan muutaman kymmenen vuotta.  Viime aikoina elinikä on pidentynyt, osin lisäaineiden anisiosta.   

Jouko

En tiedä onko kyseessä taas urbaani legenda, mutta haudankaivajat väittävät että ruumiiden mätänemisaika on huomattavasti pidentynyt. Se johtuu kuulema noista ruokiin laitetuista säilöntäaineista. Joku proffa voisi hieman valaista tätä asiaa. Ei muuta väliä ole kuin baarikeskustelujen pohjaksi.
"Raja railona aukeaa.Edessä Aasia, Itä.Takana Länttä ja Eurooppaa;varjelen, vartija, sitä."

Uuno Kailas

Suomessako jokin mamujen aiheuttama huumeongelma? Ja khatin kontit!

Komediaa, parodiaa, sarkasmia ja ivaa; lakonisuutta ja kyynisyyttä unohtamatta

Nyökkäily; Tuo aikamme valtiomiestaito

Brandöt

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Olen maininnut tämän jo aikaisemminkin: kerran tehdessäni juttua polttohautauksesta seurakunnan työntekijä sanoi, että ruumiit eivät tahdo enää palaa entiseen malliin niihin kertyneiden lisäaineiden takia - pitää käyttää kuumempaa uunia.

Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.

Asta on tapansa mukaan ihan asian ytimessä. Lisäaineitahan on tutkittu paljon, mutta vain yksittäin. Lisäaineiden yhteisvaikutuksista, tai lisääntyvästä kuormituksesta elimistössä, ei ole juurikaan kattavaa tutkimustietoa - sen sijaan me tiedämme, että ns. puhdas ruoka (luonnonmukainen ruoka -> luonnosta suoraan tuleva, ekologisesti viljelty ruoka) on ollut käytössä koko ihmiskunnan ajan. Me olemme nykyään niin teknologiauskovaisia, että luulemme pystyvämme korvaamaan synteettisesti kaiken sen puhtaan ja hyvän, alkuperäisen, mitä luonnosta vitamiinien ja hivenaineiden muodossa saamme.

Ajatelkaapa nykyajan lasten elimistön lisäainekertymiä 30 vuoden päästä tai 50 vuoden päästä. Vieläkö te ihmettelette syöpien yleistymistä? Minä en ihmettele. 

Kuvio

Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 16:24:04
Heikkilä on ihan huuhaa-äijä, tuo proffa on täysin oikeassa. Tämän päivän lisäainevouhottajat ovat jonkin asteisia luontaisuskovaisia, jotka luulevat lisäaineiden olevan jotain mustaa magiaa, jonka vaikutukset saattavat näkyä vasta seitsemännessä polvessa, niin kuin jokin Jahven kirous. Olen lueskellue vähän tuota Hyysärin uutisen kommenttipalstaa ja siellä nämä uskovaiset ovat kovin tuohtuneita kun heidän uskomuksensa heitetään romukoppaan. Hauskaa sinänsä.
Olihan se asbestikin pitkään turvallista.

kekkeruusi

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Olen maininnut tämän jo aikaisemminkin: kerran tehdessäni juttua polttohautauksesta seurakunnan työntekijä sanoi, että ruumiit eivät tahdo enää palaa entiseen malliin niihin kertyneiden lisäaineiden takia - pitää käyttää kuumempaa uunia.
Kakkapuhetta, ihmiset ovat ehkä läskimpiä kuin ennen, mutta ihan yhtä lailla kaikki maatuu tai palaa.

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.
Paitsi että suurin osa lisäaineista on ihan luonnosta peräisin ja luonnossa esiintyviä. Keinotekoisetkin lisäaineet parantavat ruoan koostumusta, makua, parantavat säilyvyyttä ja helpottavat valmistusta.

AstaTTT

Quote from: Siili on 12.02.2012, 16:33:36
Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.

Eivät nämä ihmiskunnan yksilöt ole yleensä selvinneet kuin korkeintaan muutaman kymmenen vuotta.  Viime aikoina elinikä on pidentynyt, osin lisäaineiden anisiosta.

Aijjaa, niin kuin sisäistä balsamointia...  ;)
---

Brandöt osui syöpäarviossaan erinomaisen oikeaan (ehdin lukea, ennen kuin painoin Lähetä-namikkaa). Yksipuolinen, teollisesti valmistettu, lisäaineilla kyllästetty ruoka voi olla itse asiassa myrkkyä elimistöllemme.

elven archer


AstaTTT

Quote from: elven archer on 12.02.2012, 16:43:36
Kärpässienikin on lisäaineeton luonnontuote.

Ja ihmiskunta tietää, ettei se sovellu ruoka-aineeksi. Kuten ei myöskään kupari raakamuodossaan.  ;)

kekkeruusi

Quote from: Brandöt on 12.02.2012, 16:39:22
Asta on tapansa mukaan ihan asian ytimessä. Lisäaineitahan on tutkittu paljon, mutta vain yksittäin. Lisäaineiden yhteisvaikutuksista, tai lisääntyvästä kuormituksesta elimistössä, ei ole juurikaan kattavaa tutkimustietoa
Paitsi että on. Lisäaineita nimenomaan on tutkittu, kaikkea luonnosta löytyvää sen sijaan ei ole.

Quote from: Brandöt on 12.02.2012, 16:39:22
sen sijaan me tiedämme, että ns. puhdas ruoka (luonnonmukainen ruoka -> luonnosta suoraan tuleva, ekologisesti viljelty ruoka) on ollut käytössä koko ihmiskunnan ajan.
Tämäkään ei pidä paikkaansa. Olemme jo tuhansia vuosia syöneet jalostettua ruokaa enemmän kuin suoraan luonnosta saatavaa. Jos ostat kaupasta vihanneksia tai hedelmiä, niin niiden nykyiset lajikkeet ja ominaisuudet ovat viimeisen sadan vuoden aikana jalostettuja suurelta osin. Viljoissa on sama homma. Eikä noita lihakarjan edustajiakaan ole missään päin maailmaa villeinä siinä muodossa missä me ne tunnemme.

Quote from: Brandöt on 12.02.2012, 16:39:22
Me olemme nykyään niin teknologiauskovaisia, että luulemme pystyvämme korvaamaan synteettisesti kaiken sen puhtaan ja hyvän, alkuperäisen, mitä luonnosta vitamiinien ja hivenaineiden muodossa saamme.
Miksi ihmeessä luonnosta saatava olisi vain hyvää ja synteettinen pahaa? Pahimmat myrkyt on lähtöisin luonnosta.

Quote from: Brandöt on 12.02.2012, 16:39:22
Ajatelkaapa nykyajan lasten elimistön lisäainekertymiä 30 vuoden päästä tai 50 vuoden päästä. Vieläkö te ihmettelette syöpien yleistymistä? Minä en ihmettele.
Ovatko syövät yleistyneet? Tuhat vuotta sitten keskimääräinen elinikä oli n. 30 vuotta, nykyään n. 80 vuotta, ihmehän se olisi jos nykyään ei syöpiä esiintyisi määrällisesti enemmän. Tämä siis ihan jo lääketieteen kehityksen ja diagnosoinnin parantumisenkin huomiotta jättämällä.

AstaTTT

No yksi aika selkeä indikaatio ruokamme epäterveellisyydestä ovat yleistyneet kehon yliherkkyys-/allergiareaktiot, jotka kielivät kehon sisäisestä epätasapainosta - keho on alkanut taistella luonnotonta ruokaa vastaan; luomuruoka ymmärtääkseni ei tällaisia reaktioita aiheuta.

l'uomo normale

Hesari + asiantuntija / professori / tutkija =  :facepalm: :P :'(.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Rahalla saat sellaisia tutkimustuloksia kuin haluat. Valmisruokateollisuudella saattaa olla hätä kädessä, jos ihmiset eivät ole yhtä innokkaasti kuin ennen ostamassa jalostettua paskaa.

Kaikkeahan on jalostettu, toinen kysymys on kuinka pitkälle siinä on tarvis mennä.

Julistakaa tupakointi terveydelle vaarattomaksi, niin sitten uskon teitä, arvoisat asiantuntijat.  ;D
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

yks vaan

Tää on niin väsynyt aihe... kaikki mikä alkaa EXXX leimataan vaaralliseksi vaikka tosiaan luontaisia lisäaineita löytyy mistä vaan luonnossa olevasta.
Eri asia on sitten synteettiset, sellasta paskaa ei kenenkään kannata vetää kurkusta alas. Itse vedän sapuskassa muutenkin ns. mamma ja pappa -linjaa eli rasvaista maitoa, kermaa, voita, perunaa, pastaa, leipää.  lihaa, kasviksia, juureksia,  kaikkea vaan ääntä kohti.

Teollinen moska ei ole kunnollista ruokaa, valitettavati se vaan on usein halvempaa. Katsokaas muuten vaikka niiden eineskolmioleipien sisältöä, kyllä vilkkuu Exxx.  :-\

EDIT: Itse en lisäaineita liittäis allergioihin tai ruokamyrkytyksiin,  syy taitaa olla enemmänkin liiassa luonnosta vieraantumisessa. Itse kun on lapsesta asti vetänyt kurkkua ja porkkanaa savisena pellolta, marjat metsästä matoineen, tippuunet safkat maasta/lattialta, vanhoja jämiä ja pöydänkulmalle unohtuneita ruokia, ei ole paljoa ruokamyrkytyksiä tai allergioita tullut.
Ei vaikka kebabia menee ja viim. kp. paukkuu. ;)
Kuka syrjisi minua?

kekkeruusi

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:55:27
No yksi aika selkeä indikaatio ruokamme epäterveellisyydestä ovat yleistyneet kehon yliherkkyys-/allergiareaktiot, jotka kielivät kehon sisäisestä epätasapainosta - keho on alkanut taistella luonnotonta ruokaa vastaan; luomuruoka ymmärtääkseni ei tällaisia reaktioita aiheuta.
Tuohon on kyllä ihan uskottavampiakin syitä esitetty ja on ihan sama jos on jollekin allerginen onko kyse luomuversiosta vai ei.

törö

Quote from: Asta Tuominen on 12.02.2012, 16:25:49
Olen maininnut tämän jo aikaisemminkin: kerran tehdessäni juttua polttohautauksesta seurakunnan työntekijä sanoi, että ruumiit eivät tahdo enää palaa entiseen malliin niihin kertyneiden lisäaineiden takia - pitää käyttää kuumempaa uunia.

Ihmiskunta on selvinnyt tuhansia vuosia ilman keinotekoisia lisäaineita. Ei niitä tarvita nytkään.

Monet elintarvikevärit kertyvät sisäelimiin, mikä antaa ylimääräistä väriä kirurgin työhön.

Slartibartfast

Quote from: elven archer on 12.02.2012, 16:43:36
Kärpässienikin on lisäaineeton luonnontuote.
Oranssikärpässieni onkin erinomainen ja hyvä sieni paistettuna.
"Det känns som Irak eller något annat arabland. Jag trivs jättebra i Malmö." -Fatima Obaid

Marko Parkkola

E948 ja E941 ovat ihan perkeleen vaarallisia aineita. Kannattaa välttää kaikissa muodoissa.

törö

Quote from: Oinomaos on 12.02.2012, 16:52:12
Pravdalla on tänään lisäaineiden lobbauspäivä: Lisäaineet varjelevat ruokamyrkytyksiltä.
QuoteLisäaineita laitetaan ruokaan tarkoituksella. Niillä parannetaan tuotteen säilyvyyttä, makua ja koostumusta. Samalla lisäaineet varjelevat ihmisiä ruokamyrkytyksiltä, sanoo professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

"Edistäähän se myös kestävää kehitystä, ettei viskata ruokaa menemään koko ajan", hän huomauttaa.

Jaakko Kolmonen valitti jossain (löytynee Googlella) että perinteisellä reseptillä tehty rieska säilyy huomattavasti kauemmin kuin säilöntäaineilla myrkytetty kaupan rieska.

Siksi toisekseen suurin osa lisäaineista ei vaikuta säilymiseen millään tavalla vaan ne ovat makua, väriä ja koostumusta varten. Niitä säilyttäviä aineita kutsutaan pokkana säilöntäaineiksi, vaikka niillä ei ole pilaantumiseen minkäänlaista vaikutusta.

En luota lisäaineeseen, jota ei voi osaa kaupasta kotikäyttöä varten. Ok, voin aromia myydään myös grillin sytytysaineeksi, mutta elintarvikkeeksi sitä ei silti kelpuuteta siinä mielessä, että sitä saisi myydä marketissa ruoan valmistusta varten.

kekkeruusi

Quote from: Marko Parkkola on 12.02.2012, 17:13:36
E948 ja E941 ovat ihan perkeleen vaarallisia aineita. Kannattaa välttää kaikissa muodoissa.
Pahin taitaa olla kuitenkin divetymonoksidi, joka vuosi siihen kuolee kymmeniä ihmisiä.

Marko Parkkola

Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 17:19:29
Quote from: Marko Parkkola on 12.02.2012, 17:13:36
E948 ja E941 ovat ihan perkeleen vaarallisia aineita. Kannattaa välttää kaikissa muodoissa.
Pahin taitaa olla kuitenkin divetymonoksidi, joka vuosi siihen kuolee kymmeniä ihmisiä.

Muahaha! Se oli hauska Penn & Teller jakso. No mutta enempää en sarkasmiani näihin lisäainehippeihin tuhlaa ;D

törö

Quote from: Oinomaos on 12.02.2012, 16:52:12
...ja lisää samaa tavaraa: Omenassakin on lisäainetta.

Onko jossain luomusapuskassa kuoret, joissa on estrogeeninomaisia yhdisteitä, jotka saavat tyttöjen murrosiän alkamaan aikaisemmin ja lisäävät rintasyövän ja kivessyövän riskiä? Eineksien ja limpparien muovipakkauksetkin tarvitsevat asiantuntijoiden puolustuspuheita.

Muovipulloon pantu ruokaöljy on hörhön näkökulmasta harvinaisen ilkeä mörkö, koska muovista liukenee erityisen paljon ei-toivottuja molekyylejä nestemäisiin rasvoihin.

Possumi

Quote from: Marko Parkkola on 12.02.2012, 17:13:36
E948 ja E941 ovat ihan perkeleen vaarallisia aineita. Kannattaa välttää kaikissa muodoissa.

Ja pahinta on lähes kaikista teollisesti tuotetuista ruoka-aineista löytyvä DHMO eli hydroxidihappo

Se on kemikaalien vaarallisuus-numeroltaan 07732-18-5.

Esimerkiksi hiirikokeissa tälle on todettu LD50 (puolet kuolee) lukema on 25 milligrammaa!!!

Elintarviketeollisuus yleensä piilottaa sen tuoteselostuksesta kokonaan!

Koska se on hajuton ja mauton sitä ei huomaa helposti käytetyn tuotteen valmistukseen.

Sitä syntyy synteettisesti valtavia määriä lähes kaikissa kemianteollisuuden prosesseissa.

Onneksi on ihmisiä jotka kampanjoivat sen kieltämiseksi:
http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw

kekkeruusi

Quote from: hkanime on 12.02.2012, 17:23:44
Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 16:24:04
Heikkilä on ihan huuhaa-äijä, tuo proffa on täysin oikeassa. Tämän päivän lisäainevouhottajat ovat jonkin asteisia luontaisuskovaisia, jotka luulevat lisäaineiden olevan jotain mustaa magiaa, jonka vaikutukset saattavat näkyä vasta seitsemännessä polvessa, niin kuin jokin Jahven kirous.

Ei se nyt ihan noinkaan ole. Mistä ihmeestä on syntynyt sellainen käsitys, että kaikki lisäaineet olisivat joko haitallisia tai harmittomia?

On hyvin tiedossa, että jotkut karkkivärit ovat allergisoivia. Yhtä lailla tiedetään joidenkin vitamiinien olevan haitallisia yliannostettuina. On kerrassaan typerää leimaa kaikki aineet harmittomiksi tai haitallisiksi.

Professorit laittakoon nyt jäitä hattuun. Haitallisuus riippuu täysin mistä aineista puhutaan.
Päinvastoin, professori on täysin oikeassa. Aineen haitallisuus ei riipu aineesta itsestään, vaan määristä ja pitoisuudesta. "Terveelliset" aineetkin ovat haitallisia väärin annosteltuina. Siten on ihan naurettavaa tehdä juuri niin kuin sinäkin totesit, vouhottaa aineista hyvinä tai pahoina. Lisäaineet ovat tutkittuja, tunnettuja ja niiden annostelu on hallittua, toisin kuin joissain luontaistuotteissa tai muissa epämääräisissä "luonnollisissa" materiaaleissa.

Jouko

"Raja railona aukeaa.Edessä Aasia, Itä.Takana Länttä ja Eurooppaa;varjelen, vartija, sitä."

Uuno Kailas

Suomessako jokin mamujen aiheuttama huumeongelma? Ja khatin kontit!

Komediaa, parodiaa, sarkasmia ja ivaa; lakonisuutta ja kyynisyyttä unohtamatta

Nyökkäily; Tuo aikamme valtiomiestaito

törö

Ei mutta tämähän on se Atrian pro-lisäineet -kampanja, joka julkistettiin talousalan ihmisille viime vuoden puolella. Oli päässyt unohtumaan kun en televisiota omista, mutta virusmainonta tunkeutuu nykyisin joka paikkaan. Puheista päätellen mukaan on värvätty myös Eviran ylijohtaja, joka käytti Atrian mainoskampanjaan kuuluvaa puolukkapuolustusta jo lokakuussa, vaikka onhan niitä säilöntäaineita muissakin luonnon sapuskoissa.

Jos K-kauppa yrittää saada kaupaksi enemmän Atrian juustonakkeja, se voidaan tehdä kylmiltään, mutta nyt Atria yrittää kohentaa kaikkien tuotteidensa menekkiä ja tämän mittaluokan mainoskampanjoita kokeillaan ennen kuin tiedottamiseen aletaan syytää rahaa. Oman firman väki ei kelpaa koeyleisöksi jees jees -porukan takia, mutta jos urallaan Atrian apua saanut virkamies puhuu Valion porukoille kampanjan mainostekstiä, kukaan ei aavista että kyse on kokeilusta. Kun se viimein valkenee, asia on ok, koska myös Valio hyötyy kampanjasta. Lisäaineettomampaan tuotantoon siirtyminen maksaa rahaa heikäläisillekin.

http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2011/12/07/nyt-syttyy-sota-lisaaineiden-puolesta/201118460/12

QuoteNyt syttyy sota lisäaineiden puolesta


Kohta saat kuulla, että metsässä kasvava puolukka on lisäainepommi. Sen kertoo meille elintarvikeyhtiö Atria.

Atria käynnistää laajan mainoskampanjan, jossa se hyökkää elintarvikkeiden lisäaineettomuutta vastaan. Lisäaineet kohtuumäärinä ovat kuluttajan etu, Atrian uusi viesti kuluu.

Viime toukokuussa Atria järjesti mainoskampanjan kotimaisen lihan puolesta otsikolla "Susi naudan vaatteissa", jossa kerrottiin ulkomaisen lihan mahdollisista vaaroista.

Nyt kampanjan otsikko kuuluu: "Puolukka, lisäainepommi".

Samaa esimerkkiä on käyttänyt luennoissaan Eviran ylijohtaja Jaana Husu-Kallio. Hän kyseli muun muassa viime lokakuussa järjestetyssä Valion seminaarissa: Mistä on pienet puolukat tehty?

Ja vastasi itse, että hapoista E 200 ja E 210, hyytelöimisaineesta E 440, väriaineista E 160a ja E 163 sekä aromeista.

Näitä luonnossa esiintyviä aineita ei kuitenkaan kutsuta lisäaineiksi.

Husu-Kallion mukaan lisäainekeskustelu ei saa johtaa siihen, että turvallisuudesta tingitään. Toisaalta hän myönsi, että lisäaineiden yhteisvaikutusten arviointi on vielä aivan alkutekijöissään.

"Käytämme vain
tutkittuja aineita"

Atrian mukaan lisäaineet hämmentävät kuluttajaa.

– Elintarvikkeissa käytettyjä lisäaineita on tutkittu pitkään, ja tutkitaan edelleen. Niitä, jotka on luokiteltu turvallisiksi, on elintarviketeollisuudessa lupa käyttää, todetaan sen tiedotteessa.

Yhtiö ilmoittaa käyttävänsä tuotteissaan vain tutkittuja, turvalliseksi todettuja lisäaineita.

– Usein ne ovat niitä samoja, joita käytetään kotona tai joita löytyy kasviksista tai esimerkiksi marjoista luonnostaan.

E-koodien vastustus
tuli meille Ruotsista

Suomeen lisäainekeskustelu saapui Ruotsista, kun kohukirjailija Mats-Eric Nilssonin kirjat Petos lautasella ja Aitoa ruokaa käännettiin suomeksi. Tämä vuoden aikana teollisuus on vähentänyt tai jopa poistanut lisäaineita sadoista tuotteista. Tunnetuin esimerkki on Valion Oivariini, joka on nyt täysin lisäaineeton.

Toisaalta osa teollisuutta on lakannut käyttämästä E-koodeja ja ilmoittaa tuoteselosteissa niiden oikean koko nimen.

Evira puolestaan on estänyt kikkailun luonnon lisäaineilla, kuten punajuuresta uutetulla nitriittimehulla. Jos sitä käyttää makkaraan, ei voi ilmoittaa, että tuote on lisäaineeton.

Ai että mä tykkään isojen firmojen propagandasta. Kaikki tärkeä kerrotaan osakkeenomistajille ja taloustoimittajille ja päätyy talouslehtiin. Valtion virastojen propagandaa täytyy yrittää lukea rivien välistä ja julkisuuteen tihkuneiden tietojen jäljittämisessä tarvitaan paljon Googlea ja tuuria, koska omistaja ei kyttää koko ajan niiden osakkeiden arvoa.

kekkeruusi

Quote from: Oinomaos on 12.02.2012, 17:40:56
Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 17:34:57
Lisäaineet ovat tutkittuja, tunnettuja ja niiden annostelu on hallittua, toisin kuin joissain luontaistuotteissa tai muissa epämääräisissä "luonnollisissa" materiaaleissa.

Ikään kuin olisin hyvin samantyyppisiä perusteluja kuullut joissain muissakin yhteyksissä.
Tarkoittaen mitä?

Possumi

Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 17:43:49
Quote from: Oinomaos on 12.02.2012, 17:40:56
Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 17:34:57
Lisäaineet ovat tutkittuja, tunnettuja ja niiden annostelu on hallittua, toisin kuin joissain luontaistuotteissa tai muissa epämääräisissä "luonnollisissa" materiaaleissa.
Ikään kuin olisin hyvin samantyyppisiä perusteluja kuullut joissain muissakin yhteyksissä.
Tarkoittaen mitä?
Hän tietenkin viittaa siihen että kun jotain on tutkittu - varsinkin 'laboratoriossa' - se muuttuu automaattisesti vaaralliseksi kapitalistisenteollisuuden salaliitoksi.

Verrattuna taas 'Luontais'-tuotteeseen, jota ei ole tutkittu mitenkään ja jonka laadusta ei vastaa kukaan - mutta koska siinä on sana 'luontais', sen täytyy olla hyvää, terveellistä, ravitsevaa jne.

...

ei kun nyt minä keksin!

Esimerkiksi:

- Elohopean myrkyllisyyttä on tutkittu. Siksi se ei voi olla myrkyllistä.

- Kasvihuoneilmiötä on tutkittu. Siksi se sitä ei ole olemassa.

- Ampumahaavan vaikutuksia ihmiselimistöön on tutkittu. Siksi ampumahaavat eivät ole vaarallisia!  :facepalm:

Farrow

Ei se että luonnontuotteetHAN voivat myös olla vaarallisia tarkoita sitä etteivätkö jotkut lisäaineet voisi olla vaarallisia.

Vaaralliset lisäaineet - e-koodi.com
QuoteTälle sivulle on kerätty sellaiset lisäaineet – ja lisäainetta sisältävät tuotteet – jotka on todettu olevan terveydelle todistetusti vaarallisia perustuen löydettyihin tutkimustuloksiin tai erittäin vahvoihin epäilyihin lisäaineen vaarallisuudesta. Tähän riittää se että lisäaine on kielletty jossain maassa EUn ulkopuolella tai että sen vaarallisuudesta on jotain näyttöjä vaikkapa laboratoriokokeissa.

Quote from: kekkeruusi on 12.02.2012, 17:34:57
Lisäaineet ovat tutkittuja, tunnettuja ja niiden annostelu on hallittua, toisin kuin joissain luontaistuotteissa tai muissa epämääräisissä "luonnollisissa" materiaaleissa.
Oletko tosiaan perehtynyt niihin kaikkiin lukemattomiin e-koodeihin, lisäaineista tehtyihin tutkimuksiin ja tutkimustuloksiin? Vai mihin perustat väitteesi? Tarkoitatko kaikkia lisäaineita, vai vain osaa niistä?

Luontaistuotteet eivät tosiaan ole oletusarvoisesti terveellisiä, mutta se ei poista sitä faktaa, että jotkut lisäaineetkaan eivät sitä ole.

Kun kauppareissuilla välillä pysähtyy lukemaan tuoteselosteita, niin eihän niistä ota selvää erkkikään.. Sen takia itse välttelen mm. puolivalmisteita ja eineksiä. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Rainbown guacamole, jossa on vain 6,7% avokadoa.
http://www.rainbow.fi/tuotteet/elintarvikkeet/texmex/rainbow-tex-mexican-guacamole-300-g/
Ainesosat:
Quotevesi, sipuli, avokado (6,7 %), kasviöljy, tomaatti, vihreä paprika, juustojauhe (sisältää mm. juusto, perunatärkkelys, voi, sulatesuolat (E 331, E 339, E 450, E 451, E 452), väri (E 160c)), muunnettu tärkkelys, chili, punainen paprika, sokeri, suola, maitoproteiini, jalapeno, sitruunatäysmehutiiviste, happamuudensäätöaine (E 330), aromit, stabilointiaineet (E 412, E 415), valkosipuli, mausteet (cayennepippuri, kumina), hapettumisenestoaine (E 300), värit (E 133, E 160a).

vertaa:
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/meksikolainen-guacamole
Quote2 kypsää avokadoa
1 iso tomaatti
1/4 sipulia
(murskattu valkosipulinkynsi)
vähän vihreää chiliä (jalapeno)
tuoretta korianteria
suolaa, sitruunamehua

Mieluummin siis teen itse. Arvostelkoon kukin ihan miten lystää, oli sitten professori tai hommaforumilainen.
Valmistan itse ja saan parempaa. Perusteluna makunystyrät sekä maalaisjärki.
"To be nobody but yourself in a world which is doing its best day and night to make you like everybody else means to fight the hardest battle which any human being can fight and never stop fighting." - e.e.cummings