News:

Ihan vaan ystävällisenä vihjeenä väliaikaisia sähköposteja tai muuten keksittyjä osoitteita käyttäville rekisteröityneille, osoitteen pitäisi olla toimiva tai muuten ette saa koskaan tunnustanne auki.

Main Menu

2011-06-27 SS: Asenteiden muutos näkyy syödessäkin

Started by Saippuakupla, 27.06.2011, 01:09:53

Previous topic - Next topic

Miniluv

QuoteDarwinin kehitysopin, kuten artikkelissa todetaan - yhteiskunnalliset sovellutukset olisivat, niin sanotusti, kiva ylläri.

Ei ne minusta olleet kivoja -- eivätkä ylläri...
"If you're running in fear of your own voters, there is nothing America can do for you".  JD Vance

Eikö ryssä kuole netissä länkyttämällä? Vielä ehtii värväytyä!  https://ildu.com.ua/

IDA

Quote from: Miniluv on 27.06.2011, 13:32:45
Ei ne minusta olleet kivoja -- eivätkä ylläri...

Eivät todellakaan, mutta en usko, että tekstin kirjoittaja tarkoittaa edistyksen perustalla niitä toteutuneita yrityksiä. Tai mistä sen tietää: tekstihän voisi aivan hyvin olla jostain 30-luvun hyvän elämän oppaasta, jossa vastapainoksi kuvaillaan huonoa elämää viettävä "rotu". Vain pilakuva puuttuu ;)

Politologi

Quote from: Marko Parkkola on 27.06.2011, 10:18:05
Rasva on ihmisen tärkein energianlähde. Rasvassa on 2x niin paljon energiaa kuin proteiinissa ja hiilihydraatissa (4,5kcal/g proteiini & hiilari, 7kcal/g rasva). Toki voisi kuvitella syövänsä tarvitsemansa energian (oliko 2800kcal/pv miehellä) sokereista ja proteiinista, mutta tämä on hyvin epäterveellistä. Liika proteiini tuhoaa munuaiset ja liika sokeri johtaa moniin terveysongelmiin. Näin ollen rasvat ovat välttämättömiä energiansaannin kannalta, mutta myös siksi, että rasvoista muodostetaan mm. hormooneja ihmiskehossa.

Hieman korjausliikettä: rasvassa on energiaa 9kcal grammaa kohti. Ja jos saan pyytää tarkennusta, paljonko on terveen ihmisen munuaisille liikaa proteiinia? Terveet munuaiset eivät vahingoitu korkeistakaan proteiinimääristä, ainakaan seuraavan katsauksen mukaan: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-2-25.pdf

Haima

Kyllähän ylijämäkkä proteiinin syöminen rasittaa elimistöä ylimalkaan: aminohappojen typpiryhmistä muodostuu ns. deaminaation kautta ammoniakkia, joka elimistön pH:ssa on ammoniumionina (molemmat myrkyllisä elimistölle, erityisesti aivojen hermokudokselle). Maksahan tietenkin (ja osittain munuaiset) hoitaa ongelmaa ns. detoksikaatiolla, eli muodostaa ylimääräisestä typestä ureaa.

Sitä taas en osaa sanoa, mikä on liiallinen määrä proteiinia. Riippunee kehon massasta ja kehon katabolisesta/anabolisesta tilasta. Jos esimerkiksi käy puntilla, kehon proteiinisynteesi kuluttanee keskimääräistä enemmän aminohappoja.
Ajaan Ali: "Vittu mikä huora, ämmä se oikeen on ufff..!"
-Kommentti raiskatusta suomalaistytöstä-

Maisterinna

Quote from: Politologi on 27.06.2011, 14:23:43
Quote from: Marko Parkkola on 27.06.2011, 10:18:05
Rasva on ihmisen tärkein energianlähde. Rasvassa on 2x niin paljon energiaa kuin proteiinissa ja hiilihydraatissa (4,5kcal/g proteiini & hiilari, 7kcal/g rasva). Toki voisi kuvitella syövänsä tarvitsemansa energian (oliko 2800kcal/pv miehellä) sokereista ja proteiinista, mutta tämä on hyvin epäterveellistä. Liika proteiini tuhoaa munuaiset ja liika sokeri johtaa moniin terveysongelmiin. Näin ollen rasvat ovat välttämättömiä energiansaannin kannalta, mutta myös siksi, että rasvoista muodostetaan mm. hormooneja ihmiskehossa.

Hieman korjausliikettä: rasvassa on energiaa 9kcal grammaa kohti. Ja jos saan pyytää tarkennusta, paljonko on terveen ihmisen munuaisille liikaa proteiinia? Terveet munuaiset eivät vahingoitu korkeistakaan proteiinimääristä, ainakaan seuraavan katsauksen mukaan: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-2-25.pdf

Pakko heittää minunkin lusikka rasvasoppaan. Usein ajatellaan, että se mitä syödään nykyisin kotona - ilman ravitsemustieteilijöiden ohjeita - tavallisessa perheessä on sitä perusruokaa, jota ihminen on vuosimiljoonat syönyt. Tosiasiassa ruokavalio on muuttunut radikaalisti teollisen vallankumouksen jälkeen. Teolliseen vallankumoukseen asti rasvan osuus energiansaannista oli n. 20 %. Nyt se on länsimaissa tuplat, 40 %.1 Entäs lihansyönti? Lihaahan on suomalaiset kiskoneet, isovanhemmatkin oikein kaksin käsin, vai mitä? Oikeasti lihankulutus Suomessa on kolminkertaistunut 60 vuodessa2. Sokerista en jaksa kaivella tietoja, varmaan kaikki tietävät trendin ilman lähdeviitteitäkin.

1Akateeminen teos nimeltä: Fat Detection: Taste, Texture, and Post Ingestive Effects.
Montmayeur JP, le Coutre J, editors.
Boca Raton (FL): CRC Press; 2010.

2http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/42-lihan-kulutus-kolminkertaistunut-60-vuodessa

AstaTTT

Noh. Omalta kohdaltani voin sanoa, että kehoni ei tykkää vähärasvaisista tuotteista ollenkaan. Ne maistuvat epäruoalta. Samoin nitraattimakkaraa ei voi syödä, vaan siitä tulee välitön kuvotuksen tunne ja joskus jopa migreeni.

Voi, juusto, ruisleipä, maito ja spagetti. Ja musta kahvi. Niillä pärjää. Vihanneksia pitäisi syödä paljon, mutta ne ovat liian kalliita.

Marko Parkkola

Quote from: Finka on 27.06.2011, 11:20:31
Quote from: Marko Parkkola on 27.06.2011, 10:18:05
Ainut makroravinne mitä ihmiskeho ei tarvitse välttämättä on hiilihydraatti. Monet valkuaisaineet (joista proteiinit koostuvat) ovat välttämättömiä, sillä niitä ei saada muusta kuin ruoasta. Rasva on siis välttämätön energiansaannin vuoksi. Keho pystyy muuntamaan rasvan ja proteiinin energiaksi siinä missä hiilihydraatinkin.

Hiilihydraatit eivät ole välttämättömiä mutta aivot toimivat niillä paremmin kuin ketoaineilla.

En tiedä tarkemmin, mutta hiirillä on havaittu aivotoiminnan vilkastumista ketoosissa. Toki hiiret ja ihmiset ovat eri asia, enkä osaa sanoa mitä tuo vilkastuminen käytännössä sitten on.

Ketodieetti ei minulle kuitenkaan sopinut kun aikoinaan kokeilin. Paino tippui toki kun nesteet kaikkosivat, mutta kamala itutus oli kokoajan päällä. Treenikaverilla taas homma pelaa valtavan hyvin. Taitaa olla yksilöllistä.

Possumi

Quote from: Haima on 27.06.2011, 14:40:40
Kyllähän ylijämäkkä proteiinin syöminen rasittaa elimistöä ylimalkaan: aminohappojen typpiryhmistä muodostuu ns. deaminaation kautta ammoniakkia, joka elimistön pH:ssa on ammoniumionina (molemmat myrkyllisä elimistölle, erityisesti aivojen hermokudokselle). Maksahan tietenkin (ja osittain munuaiset) hoitaa ongelmaa ns. detoksikaatiolla, eli muodostaa ylimääräisestä typestä ureaa.

Sitä taas en osaa sanoa, mikä on liiallinen määrä proteiinia. Riippunee kehon massasta ja kehon katabolisesta/anabolisesta tilasta. Jos esimerkiksi käy puntilla, kehon proteiinisynteesi kuluttanee keskimääräistä enemmän aminohappoja.

[ylimäärä] mitätahansa [ravintoainetta] yleisesti aiheuttaa haittoja. Ne jotka tahtovat välttämättä väärinymmärtää ylläolevan niin että proteiinit olisivat jotenkin haitallista voivat niin jatkaa. Ihmiskeho niinkuin kaikki elämä muodostuu proteiineista eli aminohapoista eikä niissä ole mitään 'myrkyllistä' sinänsä - aivan kuin ei ole vedessäkään (katso edellinen vesiesimerkkini).

Riittävää fyysistä liikuntaa harrastava voi turvallisesti syödä protskuja aina kahteen grammaan painokiloa kohti. Enemmästä määrästä ei ole tutkitusti juuri hyötyä kuin mahdollisesti joillekkin huippukehonrakentajille massakauden aikana. Tällaisen määrän saa esim. 3-4 purkissa tonnikalaa tai pari kolme kanan rintafilettä.

Taas tutkimukset siitä mikä Suomalaisen dieetti oli / on ollut 60 vuotta sitten on täysin irrelevanttia. Se ei kerro mitään ihmisen biologisesta ravinnon saannista lajina - vaan lähinnä siitä miten eritavalla/erisyistä huonosti sillon syötiin kuin nykyään.

Jonkinlaista järkevää tietoa saa tutkimalla alkuperäiskansojen dieettejä tai lähimpien sukulaistemme apinoiden dieettejä - joista esim. simpanssit syövät lihaa aina kun saavat kiinni. Alkuperäiskansoissa taas on monia jotka syövät lähes pelkästään lihaa. Rasva ja kolesteroliarvot ovat aivan järkyttäviä ja silti porukka on erittäin tervettä.

Väitäinkin että meidän terveysongelmien taustalla ei ole ravinnonlaatu vaan liikunnan puute! Kuka tahansa ihminen joka vain liikkuu tarpeeksi: esim. tuplat peruskulutukseensa nähden päivittäin - pysyy erittäin terveenä söi sitten melkein kuinka huonosti vaan. Kun taas ihmiset jotka luulevat syövänsä kovinkin terveesti ja kokeilevat kaikenmaailman tuotteita ja dieettejä - mutta eivät liiku - valittelevat vointiaan ja sairastelevat.

Itse muutin tuossa hiljaittain täysin elämäntapani - lisäsin elämääni päivittäisen liikunnan, sekä aerobisen että salilla käynnin - ravinnoksi en syö makeisia, käytä lisäsuolaa tai sokeria tai leivänpäällä mitään levitteitä - muuten syön ihan tavallisesti - ja voila - ei olla oltu vuoteen sairaslomalla ja ruumis uhkuu uutuuttaan kuin Herkules konsanaa (deittipalstalla lisää  ;D)

timouti

Quote from: Kitaransoittaja on 27.06.2011, 13:31:37
Kova on kirjoitusten taso.  :D
Useita toisiinsaliittymättömiä asioita on onnistuttu liittämään yhteen, taitaa olla vain oikea puoluekirja vaatimuksena noitten valinnassa.

Kyllähän nämä asiat liittyvät toisiinsa. Ne ovat kaikki esimerkkejä kansalaistottelemattomuudesta, joka johtaa yhteiskuntarauhan järkkymiseen. Pitää ymmärtää, että yhteiskunnan instituutiot ovat kehityksen eturintamassa ja vain niiden ohjeita noudattamalla voimme menestyä.

Pitää uskoa Jyrkiä, koska jo valtiovarainministerinä hän tiesi, että USA:n talouden pieni alamäki ei kosketa Suomea. Pääministerin taitonsa hän osoitti kokoamalla määrätietoisesti ja tehokkaasti toimivan ja yksimielisen enemmistöhallituksen. Valtiovarainministeri Urpilainen hallitsee talouden, koska hän on valtiovarainministeri. Sellaista asemaa ei sovi kyseenalaistaa.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos on oikein tutkimuksilla määritellyt terveellisen ruokavalion, joten kyllä siihen nyt on uskottava. Mitä tapahtuu, jos kaikki alkavat alkavat noudattaa itselleen sopivaa ruokavaliota ja uskovat enemmän luonnosta saataviin ravintoaineisiin kuin laboratorioissa kehiteltyihin E-koodi lisäaineisiin?
Sehän tekisi koko laitoksen tarpeettomaksi. Seuraavaksi joku keksisi kyseenalaistaa byrokratian helmi Opetushallituksen toiminnan ja hajottaa sen.

Eihän tämä nyt sovi, että pienet ryhmittymät kulkevat omia teitään mitä erilaisimmisaa asioissa, estävät yhteiseksi linjaksi valittua kehitystä ja vastustavat Oikean Tiedon laitoksia.

Haima

Possumi, mikä kirjoittamassani on olevinaan jotenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä itse kirjoitat viimeisimmässä viestissäsi?

By the way, en ole väittänyt aminohappojen tahi proteiinien olevan vaarallisia; sen sijaan puhuin aminohappojen typpiryhmistä, jotka, halusit tai et, nostavat kehon pH:ta, koska niistä muodostuu ammoniakkia, jos ne eivät osallistu proteiinisynteesiin eli kun kehossa on ylimäärä aminohappoja.

Ihmiskehon muodostumiseen pelkkä proteiinihan ei muuten riitä. Jo solukalvot sisältävät suurimman osan rasvoja (kolesterolia, glyserofosfolipidejä ja sfingolipidejä) eri muodoissaan, ja ilman solukalvoa solu ei kykene toimimaan vaaditulla tavalla; glukoosista solu saa energiansa ATP:n tuottamiseen jne.

Tai samapa tuo on...minen teidän kehoista tiedä.
Ajaan Ali: "Vittu mikä huora, ämmä se oikeen on ufff..!"
-Kommentti raiskatusta suomalaistytöstä-

Possumi

Quote from: Marko Parkkola on 27.06.2011, 14:47:55
En tiedä tarkemmin, mutta hiirillä on havaittu aivotoiminnan vilkastumista ketoosissa. Toki hiiret ja ihmiset ovat eri asia, enkä osaa sanoa mitä tuo vilkastuminen käytännössä sitten on.

Ketodieetti ei minulle kuitenkaan sopinut kun aikoinaan kokeilin. Paino tippui toki kun nesteet kaikkosivat, mutta kamala itutus oli kokoajan päällä. Treenikaverilla taas homma pelaa valtavan hyvin. Taitaa olla yksilöllistä.

Ihmiskeho pystyy tuottamaan glokoosia myös ilman hiilihydraatteja glykoneogeneesin kautta. Riittävä verensokerin taso turvataan syntetisoimalla glukoosia proteiineista ja rasvoista: aminohappojen hiilirungoista, laktaarista ja glyserolista. Tämä prosessi on tärkeä eliinjäämismekanismi koska sillä turvataan aivojen glukoosinsaanti kaikissa olosuhteissa. Aivot tarvitsevat polttoaineekseen glukoosia noin 140 grammaa vuorokaudessa.

Elimistöllä on kyky sopeutua pienempään hiilarimäärään ja alhaisempaan veren glukoositasoon mikäli totuttelu tapahtuu hiljalleen. (Jos haluat nähdä mitä tapahtuu kun veren glukoosi tippuu nollaan, käyppä katsomassa kun diapeetikko unohtaa syödä tai ottaa vahingossa liikaa insuliinia.) Aivot voivat nimittäin käyttää energiakseen myös rasvahappojen aineenvaihdunnassa syntyneitä ketoaineita.

Hiilareiden vähentämisen jälkeen lihaksissa ja maksassa olevat glykogeeni varastot tyhjenevät vähitellen normaalin kulutuksen myötä. Tämä johtaa ketoosiin parin vuorokauden kuluessa. Ensialkuun veren insuliinitasopaino siirtyy ja varastossa olevia ravintoaineita alkaa purkautua verenkiertoon energiaksi glykogeneesin kautta. Näitä ovat ravinnosta ja lihaksista peräisin amihapot eli proteiinit, rasvojen glyserolit, sekä maitohapot. Glykogeneesi kuitenkin vähenee ja alkaa korvautua ketogeneesillä joka vehentää glukoosin valmistustarvetta. Pääasiassa maksa alkaa muodostaa rasvahapoista ketoaineita joita mm. aivot ja lihakset voivat käyttää energian lähteinä. Ketoaineiden tuotto alkupäivinä on rajallista. Vasta 5-6 paastoamispäivän jälkeen ketoottinen tila on voimakkaimmillaan. Ketoottisen tilan tunnistaan paastoamiselle tyypillisestä, imelänhajuisesta hengityksestä. Ketoosin alkupäivinä ihminen saattaa tuntea itsensä väsyneeksi ja nuutuneeksi, mutta noin viikon kuluttua ketoosin alettua hyvin pirteäksi ja energiseksi. Tämä johtuu siitä että aivot ovat alkaneet käyttää ketoaineita glukoosin sijaan. Kokonaan ilman glukoosia aivot eivät kuitenkaan koskaan pärjää ja tästä pitää huolen maksan glukogeneesi. (Petri Raatikainen, Bodaus 4/2011)

Jos joku välttämättä haluaa kokeilla oikeaa ketoosia niin onnea! Se on vaan henkisesti usein niin raskasta ettei sitä moni jaksa odottaa tuota viikkoa. Monille kehonrakentajilla joille se kuuluu kisaa edeltävään paastoon se on henkisesti tosi raskasta aikaa.

Myöskään minään elintapana sitä tuskin on mahdollista viettää: ainakaan jos pitäisi myös liikkua tai ruumista muuten ylläpitää: nimittäin lihaskasvulle ja aerobiselle urheilulle hiilarit eli ekstra glukoosi on välttämätöntä - ketoosissa ei mitään maratoneja juosta tai penkistä enkkoja vedetä.

Ja se että hiirillä aivotoiminta vilkastuu saattaa selittää sen kuinka salilla ketoosissa olevat körmyt tosiaan demonstroivat hyvin hiirten aivotoimintaa.

Possumi

Quote from: Haima on 27.06.2011, 15:45:59
Possumi, mikä kirjoittamassani on olevinaan jotenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä itse kirjoitat viimeisimmässä viestissäsi?

By the way, en ole väittänyt aminohappojen tahi proteiinien olevan vaarallisia; sen sijaan puhuin aminohappojen typpiryhmistä, jotka, halusit tai et, nostavat kehon pH:ta, koska niistä muodostuu ammoniakkia, jos ne eivät osallistu proteiinisynteesiin eli kun kehossa on ylimäärä aminohappoja.

Pointtini oli että liiasta proteiinisyönnistä - ja sen toksikologiasta - puhuminen on jokseenkin irrelevantti ja antaa ihmisille väärän mielikuvan siitä että protskujen syöminen olisi yleisesti haitallista.

Tunnen hyvin vähän ihmisiä joiden voisi sanoa syövän edes lähelle tuota 'liikaa' rajaa protskuja - ja nekin joutuvat sen vetämään jauheina - normaalista ravinnosta on aika mestarisyömäri jos jaksaa saada joka päivä yli 2 grammaa puhdasta per painokilo. Siinä joutuu jo vetämään tonnikalapurkkia summuuta naamaan urakalla.

Molekyylibiologinen kuvauksesi on varmasti faktapohjainen mutta irrelevantti jos siihen ei ole antaa dataa annoksista - Dosis facit venenum jne.

ElenaDaylights

Savon Sanomille terveiset  :facepalm:

Itselläni on ollut suhteelisen neutraali asenne ruokailutottumuksiini. Voita käytän surutta enkä koskaan kyttää ravintoarvoja suurennuslasin kanssa vaan testaamisen kautta pääsen haluamaani tulokseen eli maittavaan ruokaan. Sihen päästäkseen pitää käyttää mielikuvitusta ilman että siihen tarvitsisi liikaa esim. suolaa. Suola on elimistölle elinehto, mutta pienikin turha lisäys saa vaivihkaa kehon huonompaan kuntoon. Näenkin suolan sokeria, rasvoja ja hiilareita pahempana terveyshaittana.

Asenne itse " terveysruokaan " on jokseenkin kaksijakoinen. En pidä geenimuunneltua ruokaa vääränä kuin eettiseltä pohjalta. Luonnossa tapahtuu jatkuvaa geenimuunnosta ilman ihmisen vaikutusta, joten en voi nähdä siinä mitään terveysriskiä. Mutta se miten ihminen saattaisi sotkea manipuloinnilla ekosysteemejä, on suurempi huoleni.

Ruoan lisäaineisiinkin olen suhtautunut vain ruoan maun tappajana. Niillä saadaan elvytettyä ruoan ikää kaupan tarpeiden mukaan enkä ole perehtynyt esim. E-koodien mailmaan. Tässäkin asiassa jos pitää valita, niin kotimaisuusaste ruoan alkuperässä ratkaisee. Tuontiruo´an alkuperään kun en uskalla luottaa.
Joskus vuosia sitten muistan lukeneeni Tieteen kuvalehden artikkelin lisäaineiden vaaroista. Tutkijat (tai hutkijat) totesivat että yhden tupakan polttamisella on yli 50 000 -kertainen riski kuolla verrattuna siihen riskiin, että kuolema johtuu ruoan lisäaineista. ???

hei punakommarit, minkä kenttäoikeuden päätöksellä? mehän ollaan metsässä!

Haima

Possumi, lukutaito olisi paikallaan. Olen koko ajan puhunut liiallisesta proteiinin saannista (käytin termiä ylijämäkkä). Siitä ei voi syntyä sellaista kuvaa kuin väität (että mikä tahansa proteiinin syöminen ylimalkaan olisi myrkyllistä). Was? Totesin myös, ettei minulla ole tietoa, mikä sitten olisi liiallinen määrä munuaisten kannalta, mistä joku puhui aiemmin. Miten nämä ovat ristiriidassa minkään sellaisen kanssa, mitä itse olet puhunut.

Perkele, kaikkea täälläkin vängätään!
Ajaan Ali: "Vittu mikä huora, ämmä se oikeen on ufff..!"
-Kommentti raiskatusta suomalaistytöstä-

LambOfGod

Quote from: Possumi on 27.06.2011, 02:03:41
Ja kyllähän vesikin tappaa jos sitä juo liikaa: aikuiselle kuolettava annos on noin neljä litraa.
The fuck? Mulla menee kovassa treenissä 4 litraa vettä helpostikin eikä tunnu missään. Ja tuntuu, että voisin juoda paljon enemmänkin, jos treenaisi kovenpaa tai pidempään.
Kukkahattuinen Fatima: "Mitkä positiivisen syrjinnän muodot itseäsi eniten huolettavat ja ärsyttävät?"

Brandöt

Quote from: Maisterinna on 27.06.2011, 14:42:27
Tosiasiassa ruokavalio on muuttunut radikaalisti teollisen vallankumouksen jälkeen. Teolliseen vallankumoukseen asti rasvan osuus energiansaannista oli n. 20 %. Nyt se on länsimaissa tuplat, 40 %.1 Entäs lihansyönti? Lihaahan on suomalaiset kiskoneet, isovanhemmatkin oikein kaksin käsin, vai mitä? Oikeasti lihankulutus Suomessa on kolminkertaistunut 60 vuodessa2. Sokerista en jaksa kaivella tietoja, varmaan kaikki tietävät trendin ilman lähdeviitteitäkin.

Runsaamman rasvan ja sokerin saannin selittää teollinen einesruoka, ainakin osittain (teollisuuden ruokatuotteet sisältävät hurjat määrät piilorasvaa ja -sokeria). Lihaa ei "ennenvanhaan" samassa mittakaavassa syöty, sillä sitä ei ollut ylenpalttisesti tarjolla; talosta teurastettiin lehmä, sika tai lammas tarpeeseen ja samasta ruhosta tehtiin lihasoppaa, josta syötiin hyvässä lykyssä monta viikkoa.

Nykyajan ihminen elää yltäkylläisyydessä, vaikka kohtuus ja jopa tietty niukkuus voisi olla ihmiselle paljon parempi (ainakin terveellisempi) vaihtoehto.

E: lisäsin kaksi sanaa selvyyden vuoksi.

Maisterinna

Quote from: Possumi on 27.06.2011, 15:12:42

Taas tutkimukset siitä mikä Suomalaisen dieetti oli / on ollut 60 vuotta sitten on täysin irrelevanttia. Se ei kerro mitään ihmisen biologisesta ravinnon saannista lajina - vaan lähinnä siitä miten eritavalla/erisyistä huonosti sillon syötiin kuin nykyään.


Ei ole irrelevanttia. Todella monet ihmiset kokemukseni mukaan kuvittelevat, että isovanhempien sukupolvi söi lähinnä lihaa ja voita ja maitoa, ja sellainen ruokavalio olisi siis jotenkin perinteikäs, kenties jopa terveellisin; "siten Suomi rakennettiin". Tosiasiassa liha oli ylellistä, lehmät olivat ummessa talvet, ja isovanhemmat arvostavat voita juuri siksi, että se oli niin arvokasta. En siis yritä väittää mitään (iso)isovanhempien ruokavalion terveellisyydestä. Haluan kumota yleistä uskomusta siitä, mitä vanhan kansan ruoka on ollut.

Quote from: Asta Tuominen on 27.06.2011, 14:47:25
Vihanneksia pitäisi syödä paljon, mutta ne ovat liian kalliita.

Parsa, artisokka ja kirsikkatomaatti kyllä; peruna, porkkana, sipuli, punajuuri, lanttu, nauris, palsternakka, kaali, herne/papu/linssi (kuivattu) ei. Nimim. entinen opiskelija. Hipeimmät keräävät nokkosta, voikukanlehtiä, horsmaa ja poimulehteä luonnosta.

Possumi

Quote from: LambOfGod on 27.06.2011, 16:30:53
Quote from: Possumi on 27.06.2011, 02:03:41
Ja kyllähän vesikin tappaa jos sitä juo liikaa: aikuiselle kuolettava annos on noin neljä litraa.
The fuck? Mulla menee kovassa treenissä 4 litraa vettä helpostikin eikä tunnu missään. Ja tuntuu, että voisin juoda paljon enemmänkin, jos treenaisi kovenpaa tai pidempään.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia
http://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication

Se on luultavasti laskettu normaalipainoiselle normaalissa nestetasapainossa olevalle aikuiselle kerralla juotuna - eli tietenkin ilman mitään treeniä. Se aiheuttaa liian äkillisen veren natriumtasapainon heilahduksen. Saman saa aikaan myös juomalla vaikka litran vettä tunnissa päivän ajan. Yksinkertaisesti veri ikäänkuin laimenee liikaa ja solujen natrium-pumput eivät enää pysty toimimaan - tämä aiheuttaa kouristuksia. Akuutissa 'vesimyrkytyksessä' joita esim. vedenjuontikilpailuissa on tullut uhrin solut eivät kestä painetta vaan solukalvo hajoaa.

Kovassa treenissä itsellänikin vesipaino tuon verran heittää ja nesteen voi korvata hiljalleen oikeankoostumuksen urheilujuomalla. Tässä auttaa kuitenkin normaalia suurempi ruuminmassa ja aika jonka aikana neste tasapaino käy alhaalla ja palaa. Itse en lähtisi tuota enempää kokeilemaan, vaikuttaa jo suorituskykyyn ja palautumiseen - lääketieteellisesti taas 5% nestevajaus alkaa olla vaarallista - ja sen korvaaminen liian äkisti laimealla vedellä johtaa kuolemaan. Esim. Marathon-kilpailuissa ei ole kukaan kuollut nestevajaukseen - mutta liikaan nesteenottoon kilpailunaikana on - aina on tiputuksessa porukkaa jonka suolatasapaino on perseellään kun on juotu liikaa nestettä juoksun aikana.

AstaTTT

Quote from: Maisterinna on 27.06.2011, 16:56:29
Parsa, artisokka ja kirsikkatomaatti kyllä; peruna, porkkana, sipuli, punajuuri, lanttu, nauris, palsternakka, kaali, herne/papu/linssi (kuivattu) ei. Nimim. entinen opiskelija. Hipeimmät keräävät nokkosta, voikukanlehtiä, horsmaa ja poimulehteä luonnosta.

Joo, peruna, porkkana ja sipuli ovat helposti saatavilla ja edullisia ja niitä tuleekin syötyä paljon. Paprikat, salaatit sun muut kyllä jäävät hyllyyn. Joskus on kaihoisa ajatella Italian aikoja. Lauantaiaamuna oli paikallisten viljelijöiden tori, ja sieltä lähti aina viikon hedelmät ja vihannekset halvalla mukaan ja niitä olikin monenlaisia kassikaupalla. Granaattiomenoista voi Suomessa vain unelmoida.  :)

Fatman

Artikkeli on malliesimerkki siitä, miksi Pahkasikaa ei tarvita
(Artikkelin kirjoittajaa ei mainita, ilmeisen hyvästä syystä):
Quote
Perussuomalaisten, ruotsidemokraattien tai Yhdysvaltojen teekutsuliikkeen poliittinen nousu kertoo kaipuusta aikaan, jolloin kansalaisten uskottiin vielä olevan isäntiä omassa talossaan ilman ainaista vieraitten hyysäämistä ja ymmärtämistä.

Samaan tapaan kuin uuskansallismieliset suomalaiset kieltäytyvät nauttimasta johtavien poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden määräämiä EU-rohtoja, nyrpistävät paljolti samat kansalaiset nenäänsä myös kansanterveyden asiantuntijain ravinto-opillisille suosituksille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositukset kasvisrasvojen puolesta eivät ole huuhaata, vaan perustuvat erittäin laajoihin ja pitkään jatkuneisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin tutkimuksiin. Tämä olisi hyvä muistaa jokaisen suomalaisen taas heti juhannuksen jälkeen, kun viikonvaihteessa nautitut rasvaiset makkarat ja grillipihvit on saatu sulatelluiksi.
;D

Taidanpa syödä tanään jotain erityisen rasvaista, voin kanssa, että Perussuomalaiset, Ruotsidemokraatit ja Yhdysvaltojen teekutsuliike lähtee huimaan nousuun.

Possumi

Quote from: Haima on 27.06.2011, 16:25:35
Possumi, lukutaito olisi paikallaan. Olen koko ajan puhunut liiallisesta proteiinin ...kannalta, mistä joku puhui aiemmin. Miten nämä ovat ristiriidassa minkään sellaisen kanssa, mitä itse olet puhunut.

Perkele, kaikkea täälläkin vängätään!

Samat itsellesi. Nimittäin kommenteissani en erityisesti viitannut mihinkään ristiriitoihin tai vastaväitteisiin sinun kirjoituksissasi - lähinnä täydensin ja tarkensin niiden pohjalta aihetta juurikin tuon selittämäni väärinymmärryksen välttämiseksi.

Se että lainaa ja jatkaa jonkun muun kommenttia ei tarkoita että ottaisi välttämättä juxtaposition siihen - tai väittäisi mitään lainatun kommentoijan ajatusmaailmasta - vaikka kovasti omassa päässä ja silmissä näin asiat käänyisivätkin näyttämään - kas kun kaikki tässä maailmassa eivät puhu sinusta tai vänkää kanssasi. ;D

Haima

QuoteMolekyylibiologinen kuvauksesi on varmasti faktapohjainen mutta irrelevantti jos siihen ei ole antaa dataa annoksista

Mutta koet tarvetta korjailla muiden sanomisia, joiden kanssa et ole eri mieltä ja joiden sanomissa ei ole oikeasti mitään korjailtavaa? Molekyylibiologiassa ei muutenkaan käytetä käsitettä ruoka-annos; se on makrotason käsite, kun taas molekyylien taso on mikrotaso. Tietenkin tästä näkökulmasta kuvaus on irrelevantti; keskustelun fokuksen kohteen suhteen se taas ei ole irrelevantti.

Ajaan Ali: "Vittu mikä huora, ämmä se oikeen on ufff..!"
-Kommentti raiskatusta suomalaistytöstä-

Hippo

QuoteSamaan tapaan kuin uuskansallismieliset suomalaiset kieltäytyvät nauttimasta johtavien poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden määräämiä EU-rohtoja, nyrpistävät paljolti samat kansalaiset nenäänsä myös kansanterveyden asiantuntijain ravinto-opillisille suosituksille.

Tiivistetäänpä tämä oleelliseen:

Vain rasistireppanat syövät läskiä ja rasvaa.

Brandöt

Quote from: Hippo on 27.06.2011, 18:23:45
QuoteSamaan tapaan kuin uuskansallismieliset suomalaiset kieltäytyvät nauttimasta johtavien poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden määräämiä EU-rohtoja, nyrpistävät paljolti samat kansalaiset nenäänsä myös kansanterveyden asiantuntijain ravinto-opillisille suosituksille.

Tiivistetäänpä tämä oleelliseen:

Vain rasistireppanat syövät läskiä ja rasvaa.

Mikä ei tietenkään pidä paikkaansa.  ;) Ajatteleeko muuten täällä joku, että Actimelit ym. litkut edistävät terveyttä? Toivottavasti ei - me olemme fiksumpia, ja osaamme katsoa markkinoinnin luomien illuusioiden taakse.

Kullervo Kalervonpoika

#54
QuoteMyös kaikenlaiset muut elintarviketeollisuuden kehittelemät, osin keinotekoiset vähäkaloriset valmisteet ovat menettämässä suosiotaan.

Kaikesta irrationaalisuudestaan huolimatta, tuossa on aika tärkeä pointti.

Kun (henkilökohtaisesti) olen keski-ikäinen (ja aika nopeasti ulkoilmatyöstä toimistoon siiretty), geneettisesti puoliksi itä-suomalainen ja tunnetusti hedonistinen hahmo, joudun miettimään tarkoin sen mitä suuhuni pistän.
Rasvat olen jättänyt jo vuosia sitten esimerkiksi (pääsääntöisesti) leivän päältä pois (OK,käytän toki piilorasvoja ja syön juustoja).

Jos nyt haluan herkutella, niin otan ruisleipää ja vedän kalan ja leivän väliin toki kerroksen rasvaa - ja se on voita, ei mitään kissanrasvaa.

Samoin laitan nokareen voita uusien perunoiden kanssa ja paistan tietyt asiat pannulla voissa.

Nämä ovat valintoja, jotka tiedän vähentäväni muualta (en muuten syö makeisia, leivonnaisia, pullaa enkä muitakaan imelyyksiä).

Periaatteesta ravinnon suhteen olen (aika pitkälle)  Possumin kanssa samaa mieltä.

---
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
---
The tolerance of individual points of view is an important component of the democratic political system
---
http://kullervokalervonpoika.wordpress.com

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Kaapo on 27.06.2011, 02:06:33
Jos poliitikko on asiantuntija niin onko toimittajan mielestä Jyrki ja Jutta asiantuntija vastaisia kun eivät kuuntele Soinia..?

Suomessa kuvitellaan että poliitikko on asiantuntija, tai tulisi olla. näinhän asia ei ole.

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Sunt Lacrimae on 27.06.2011, 10:55:27
Quote from: Rooivalk on 27.06.2011, 09:49:48

Itselläni asenteiden muutos syödessä näkyy myös siinä, että en elätä ulkomaalaisomistuksessa olevia alennuspitserioita. Eli en ole enää moneen vuoteen ostanut noista mitään, enkä osta. Tämä on toki terveyden kannalta ihan hyvä juttu muutenkin, myös mielenterveyden.

Täälläpäin perinteistä suomalaista tai länsimaista ruokaa tarjoavia paikkoja tuntuu ihan normaalin hintatason paikooista olevan vaan vähän.  Itsekin tekisi mieli mutta kun ravintoloita saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. :-\

Miten olisi Homman oma ravintolasuositteluketju Peräkammarin puolelle?

Mikä noissä ählämipitseriossa tökkii? Kaikista primitiivisiimät allahinpalvojat elikkä somalit ja afgaanit eivät juurikaan pizzerioita pyöritä. toki pizzeriat ovat yhtä herkkiä tulipaloille, kuin sahat laman aikaan mutta silti.

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Toofast24 on 27.06.2011, 01:09:53
QuoteAsenteiden muutos näkyy syödessäkin
00:03

Perussuomalaisten, ruotsidemokraattien tai Yhdysvaltojen teekutsuliikkeen poliittinen nousu kertoo kaipuusta aikaan, jolloin kansalaisten uskottiin vielä olevan isäntiä omassa talossaan ilman ainaista vieraitten hyysäämistä ja ymmärtämistä.

Vierasvastaisuuden rinnalla Suomessa ja laajalti myös muualla maailmassa vaikuttaa toinen selkeä kehityssuunta: politiikan, talouselämän ja tieteen ammattilaiset ja asiantuntijat ovat menettämässä arvovaltaansa. Vaikka pääministeri Jyrki Katainen ja hänen valtiovarainministerinsä Jutta Urpilainen puhuisivat enkelten kielellä, miten Suomen on oman etunsa nimissä autettava velkavankeuteen itsensä ajaneita EU:n jäsenmaita, iso osa kansasta ei välitä pätkääkään näistä vakuutteluista.

Länsimaisen edistyksen perustaksi noussut darwinilainen kehitysoppi ei ole koskaan juurtunut Yhdysvaltojen ääriuskonnollisiin ryhmiin, ja viime vuosina Raamattuun pohjaava "kreationistinen" ajattelu on saanut jalansijaa jopa yleensä järkevästi toimivassa Pohjolassa. Sillä ei ole onneksi samanlaista käytännön vaikutusta kuin terveystieteilijöiden oppien julkisella mitätöinnillä, mikä heijastuu suoraan kansanterveyteen.

Samaan tapaan kuin uuskansallismieliset suomalaiset kieltäytyvät nauttimasta johtavien poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden määräämiä EU-rohtoja, nyrpistävät paljolti samat kansalaiset nenäänsä myös kansanterveyden asiantuntijain ravinto-opillisille suosituksille.

1970-luvulta lähtien suomalaisia on neuvottu vaihtamaan eläinrasvat kasvisrasvoihin, ja miljoonat ovat niin myös tehneet. Muutamat julkisuudessa vahvasti esiintyneet toisinajattelevat lääkärit ja muut asiantuntijoina esiintyvät henkilöt ovat kuitenkin saaneet nyt aikaan haluamansa muutoksen.

Helsingin Sanomain julkaisemien tuoreitten tilastojen mukaan monet suomalaiset ovat vaihtaneet jo kasvisrasvoista valmistetut kevytlevitteensä lehmänmaidosta kirnuttuun voihin ja vaaleansinisen rasvattoman maitonsa punaiseen täysmaitoon. Myös kaikenlaiset muut elintarviketeollisuuden kehittelemät, osin keinotekoiset vähäkaloriset valmisteet ovat menettämässä suosiotaan.

Oma terveys on ihmisille kaikki kaikessa, ja sen vuoksi heitä on myös helppo houkutella mukaan vaikka mihin, mikä sisältää lupauksen hyvästä elämästä ja pitkästä iästä. Usein näillä houkuttelijoilla on myös pontimenaan heidän omia taloudellisia intressejä. Suurta edesvastuuttomuutta he osoittavat joka tapauksessa leimatessaan tieteen perustutkimuksen tulokset virheellisiksi ja vahingollisiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositukset kasvisrasvojen puolesta eivät ole huuhaata, vaan perustuvat erittäin laajoihin ja pitkään jatkuneisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin tutkimuksiin. Tämä olisi hyvä muistaa jokaisen suomalaisen taas heti juhannuksen jälkeen, kun viikonvaihteessa nautitut rasvaiset makkarat ja grillipihvit on saatu sulatelluiksi.

http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/asenteiden-muutos-n%C3%A4kyy-sy%C3%B6dess%C3%A4kin/682486

Saas nähdä milloinka asenteet muuttuvat toimittajia kohtaan. Hommalaisilla se on jo muuttunut, mutta milloinkohan ollaan tilanteessa jossa toimittajiin suhtaudutaan samalla lailla kuin poliitikkoihin.

guest584

Quote from: Osakesäästäjä(ei keinotte on 27.06.2011, 19:13:04
Quote from: Sunt Lacrimae on 27.06.2011, 10:55:27
Quote from: Rooivalk on 27.06.2011, 09:49:48

Itselläni asenteiden muutos syödessä näkyy myös siinä, että en elätä ulkomaalaisomistuksessa olevia alennuspitserioita. Eli en ole enää moneen vuoteen ostanut noista mitään, enkä osta. Tämä on toki terveyden kannalta ihan hyvä juttu muutenkin, myös mielenterveyden.

Täälläpäin perinteistä suomalaista tai länsimaista ruokaa tarjoavia paikkoja tuntuu ihan normaalin hintatason paikooista olevan vaan vähän.  Itsekin tekisi mieli mutta kun ravintoloita saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. :-\

Miten olisi Homman oma ravintolasuositteluketju Peräkammarin puolelle?

Mikä noissä ählämipitseriossa tökkii? Kaikista primitiivisiimät allahinpalvojat elikkä somalit ja afgaanit eivät juurikaan pizzerioita pyöritä. toki pizzeriat ovat yhtä herkkiä tulipaloille, kuin sahat laman aikaan mutta silti.

Itselläni ainakin tökkii hygienia-"osaaminen", koirille tarkoitettu jauheliha, veronkierto, vaihtoehtojen puuttuminen kun kaikki on näitä ja toki äkilliset tulipalot vaikka ne hyvinkin marginaalinen ilmiö kai ovatkin. Tuo ilmiö ei varmaan kuitenkaan tunnu mitättömältä tietyssä kerrostalossa tuolla Tampereen suunnalla.

Se on kyllä totta, että nämä pahimmat pörräilijät ovat ilmeisesti kulttuurillisesti tai jotenkin muuten kyvyttömiä edes tuommoiseen toimintaan, mutta en silti osta noita ja sillä selvä. Jotain kilpailun määrästä asuinalueellani ja mahdollisesta epätoivosta kertoo postiluukusta putoava suoraan itse jaettujen pitsamainosten määrä, kun noita tulee joskus päivittäin ja useammasta eri pitseriasta, mutta ne lentävät aina kylmästi roskiin ja sitten kaivan nauraen esiin Saarioisen kytkinlevyn jääkaapista.  :)

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Rooivalk on 27.06.2011, 19:43:53
Quote from: Osakesäästäjä(ei keinotte on 27.06.2011, 19:13:04
Quote from: Sunt Lacrimae on 27.06.2011, 10:55:27
Quote from: Rooivalk on 27.06.2011, 09:49:48

Itselläni asenteiden muutos syödessä näkyy myös siinä, että en elätä ulkomaalaisomistuksessa olevia alennuspitserioita. Eli en ole enää moneen vuoteen ostanut noista mitään, enkä osta. Tämä on toki terveyden kannalta ihan hyvä juttu muutenkin, myös mielenterveyden.

Täälläpäin perinteistä suomalaista tai länsimaista ruokaa tarjoavia paikkoja tuntuu ihan normaalin hintatason paikooista olevan vaan vähän.  Itsekin tekisi mieli mutta kun ravintoloita saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. :-\

Miten olisi Homman oma ravintolasuositteluketju Peräkammarin puolelle?

Mikä noissä ählämipitseriossa tökkii? Kaikista primitiivisiimät allahinpalvojat elikkä somalit ja afgaanit eivät juurikaan pizzerioita pyöritä. toki pizzeriat ovat yhtä herkkiä tulipaloille, kuin sahat laman aikaan mutta silti.

Itselläni ainakin tökkii hygienia-"osaaminen", koirille tarkoitettu jauheliha, veronkierto, vaihtoehtojen puuttuminen kun kaikki on näitä ja toki äkilliset tulipalot vaikka ne hyvinkin marginaalinen ilmiö kai ovatkin. Tuo ilmiö ei varmaan kuitenkaan tunnu mitättömältä tietyssä kerrostalossa tuolla Tampereen suunnalla.

Se on kyllä totta, että nämä pahimmat pörräilijät ovat ilmeisesti kulttuurillisesti tai jotenkin muuten kyvyttömiä edes tuommoiseen toimintaan, mutta en silti osta noita ja sillä selvä. Jotain kilpailun määrästä asuinalueellani ja mahdollisesta epätoivosta kertoo postiluukusta putoava suoraan itse jaettujen pitsamainosten määrä, kun noita tulee joskus päivittäin ja useammasta eri pitseriasta, mutta ne lentävät aina kylmästi roskiin ja sitten kaivan nauraen esiin Saarioisen kytkinlevyn jääkaapista.  :)

Ei se hygienian taso ole välttämättä sen huonompi kuin Suomalaisissa ravintoloissa.
itse olen nähnyt että näin on