News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

2011-01-03 Valviran ylitarkastaja: 6 e pizzat kielivät väärinkäytöksistä

Started by Suomitalon renki, 03.01.2011, 10:51:36

Previous topic - Next topic

Alkuasukas

"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:15:20
No soita. Sidin esimerkissä pelkät täytteet painavat kilon.

Ja sinun esimerkissäsi koko kotipizzasta ostettu lätty painaa puolet siitä mitä atrian einespizza painaa.

Kotipizzan pizza painaa n. 500g.

Alkuasukas

Quote from: Veli on 03.01.2011, 16:19:27
Kotipizzan pizza painaa n. 500g.

Jep, ja siitä puolet on pohjaa, eli täytettä menee 200-250 grammaa.
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

antero

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 15:40:57
Quote from: Lauttasaaren Emiiri on 03.01.2011, 15:00:17
Otetaas yks laskelma, pääkaupunkiseudulla olevalle paikalle.

2000e vuokra
1000e sähkö/tele/netti/vakuutus
200e maksupääte (laite+provikat)

Pitsan myyntihinta 6e, josta vero 12% (koska kuitenkin se myydään ulos riippumatta asiakkaan oikeasta tilasta  ;D) eli alv0% 5,35
ainekset 1e eli myyntikate 4,35e

ravintola auki 12hx7, paikalla 2-4 työntekijää (ka. 3)
palkkakustannukset 12x30x3x8,5= 9180e kuussa (unohtaen rasistisesti pyhä/iltalisät)
palkkakustannusten sivukulut = 2750 (arvio 30%)

kokonaiskk kustannukset ovat 15130 e/kk

Eli pitseriasi tarvitsee 3 ihmistä paistamaan 10 pitsaa tunnissa? Ei ihme jos ei kannata.

Käyppä tekemässä empiirinen galluppi karvakäsilöiden työntekijämääristä.
Ja sitten vertailuks pari Kotipizzamestaa.
Veikkaisin että karvaloissa pizzoja pyörittelee ("kirjaimellisesti") se pari kolme shengenille sisään heitettävää, aina.
Ja kotipizzassa yksi kanttis, aina.

Kyllästyttääkö vatnikki-jäsenien jatkuva dada? Mene omaan profiilisi, klikkaa "Kaverit/estolista", klikkaa "Muokkaa estolistaa", Lisää estolistalle haluamasi vatnikit. Ja nauti Hommasta ilman vatnikkejä!

Veli Karimies

Olimme jokainen siis väärässä ja ainut joka tiesi oli pizzanvääntäjä itse.  ;D

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 15:40:57Eli pitseriasi tarvitsee 3 ihmistä paistamaan 10 pitsaa tunnissa? Ei ihme jos ei kannata.

Tuossa 300 metrin päässä olevassa (Koti)pizzeriassa näyttäisi olevan yrittäjä + 3 työntekijää. Suurimman osan ajasta siellä on kaksi vääntäjää, kolme aina päiväsaikaan ja yksi joskus harvoin.

Ja tuossa 600 metrin päässä olevassa (kebabbi)pizzeriassa on 2 turkkilaista samaan aikaan. Yhteensä heitä pyörii siellä 3 kpl.

PaulR

Naapurin Kotipitsaa pyörittää niin tarmokas pariskunta, että on ilo käydä hakemassa spesiaali oopperat sieltä.

Tänään tarttui torilta mukaan puoli kiloa loimulohta.

Alkuasukas

Quote from: Veli on 03.01.2011, 16:25:37
Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 15:40:57Eli pitseriasi tarvitsee 3 ihmistä paistamaan 10 pitsaa tunnissa? Ei ihme jos ei kannata.

Tuossa 300 metrin päässä olevassa (Koti)pizzeriassa näyttäisi olevan yrittäjä + 3 työntekijää. Suurimman osan ajasta siellä on kaksi vääntäjää, kolme aina päiväsaikaan ja yksi joskus harvoin.

No sitten varmaan kauppa käy enemmän kuin sen 10 pitsan tuntivauhdilla, josta tuossa esimerkissä oli kyse. Tai jos ei käy niin mitä helvettiä ne siellä tekevät?
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Alfresco

Quote from: Lauttasaaren Emiiri on 03.01.2011, 15:00:17
Otetaas yks laskelma, pääkaupunkiseudulla olevalle paikalle.

2000e vuokra
1000e sähkö/tele/netti/vakuutus
200e maksupääte (laite+provikat)

...

kokonaiskk kustannukset ovat 15130 e/kk

eli kun n. 3500 pitsaa on myyty, alkaa omistaja nettoamaan. jätin pois laskelmista lakisääteisen terveydenhuollon, hävikin, markkinointikustannukset, viranomaiskustannukset jne.


Jätit myös pois erään merkittävän menoerän eli kirjanpidon, joka tuollaisessa busineksessä pyörii 500-1000 euron välissä kuussa, ellei serkku Ali ole sitä hoitamassa. Vuoden lopussa vielä tilintarkastus halvimmillaan 1500 euroa.

3500 pitsaa kuussa on itse asiassa varsin paljon. Se tekee päälle 117 pitsaa päivässä. Jos paikka on auki 10 h päivässä niin se tekee yhden pitsan n. 5 min välein. Tämä on niin suuri määrä, että ravintolassa on pakko olla vähintään 2 henkilöä duunissa, yksi rahastamassa ja toinen paistamassa ja silloinkin pitää olla supertehokasta actionia 10 h putkeen. Harvalla pitserialla on tällaista menoa koko aukioloaikansa.

Firma joka myy 3500 pitsaa kuussa ei edes tarvitse houkutella asiakkaita 6 euron hinoilla. Enemmänkin voisi ottaa koska kilpailua alueella ei ilmiselvästi ole tarpeeksi. Vaihtoehtoisesti tällainen myyntimäärä houkuttelisi välittömästi uusia yrittäjiä ja volyymit pitseriaa kohden laskisi. Kilpailuteknisesti on siis olemassa selvä ristiriita vaadittavan myyntivolyymin ja hinnan välillä. Ainoa selitys on, että 6 euron hinnoilla ei voi myydä 3500 pitsaa kuussa jos kaikki lailliset velvoitteet suoritetaan oikein.

Mika.H

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:33:28
No sitten varmaan kauppa käy enemmän kuin sen 10 pitsan tuntivauhdilla, josta tuossa esimerkissä oli kyse. Tai jos ei käy niin mitä helvettiä ne siellä tekevät?

Ravintola-alan yleinen ongelma on kysynnän kausiluonteisuus. Lounasaikaan mm. on jonoa muuten ei käy juuri kukaan. Valitettavasti vaan kukaan ei halua tehdä 2 tunnin työpäivää.

Siksi muuten kalliimmat ravintolat ovat aina talousvaikeuksisa vaikka "pizza" maksaisi 50 euroa, niin yhdellä kattauksella ei koko päivän työpalkkoja maksella.

Siksi ongelma ei todellakaan ole halpa pizza vaan kysyntä. Ja liikatarjonta.

ps. paras bisnes on ylivoimaisesti hyvä kaljajuottola tai sitten pelkästään tarpeeksi iso lounasravintola...

Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

Alkuasukas

1000€ kuussa pitserian kirjanpidosta? Muhahahahaa, on täällä taas yrittäjiä....

6€ myyntihinnalla myyntikatteeksi tulee yli 80%. Ongelma ei siis ole kate vaan volyymi.
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:43:27
1000€ kuussa pitserian kirjanpidosta? Muhahahahaa, on täällä taas yrittäjiä....

6€ myyntihinnalla myyntikatteeksi tulee yli 80%. Ongelma ei siis ole kate vaan volyymi.

Tätä en usko. Tuon kebabbilan pitäjä kertoi aikoinaan että katetta tulee muutama euro/pizza.

Alkuasukas

Jos eurolla ostaa ja kuudella myy, niin mikä on myyntikate?
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Mika.H

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:43:27
1000€ kuussa pitserian kirjanpidosta? Muhahahahaa, on täällä taas yrittäjiä....

6€ myyntihinnalla myyntikatteeksi tulee yli 80%. Ongelma ei siis ole kate vaan volyymi.

Juuri noin. Volyymi se on kaiken aa ja öö..

ps. kukas haukkuu Ikeaa kun myyvät niin halvalla???

Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

PaulR

Tämä on varmasti tyystin ot, mutta senkin uhalla.

Olin Moskovassa neliönmallisessa, useampikerroksisessa hotellissa. Jokaisen kerroksen jokaisessa kulmassa oli kahvila. Jokaisessa kahvilassa oli neljä tarjoilijaa.

3/4 silitti verhoja tjms aikansa kuluksi. Ei vetelisi Suomessa. Neuvostomentaliteetti jäänyt päälle?

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:52:36
Jos eurolla ostaa ja kuudella myy, niin mikä on myyntikate?

Millään et saa kyllä eurolla tarvikkeita pizzaa varten.

Soromnoo

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:52:36
Jos eurolla ostaa ja kuudella myy, niin mikä on myyntikate?

Oliko tällä euro/pizza hinnalla muuta lähdettä kuin tämä ketju?

Alkuasukas

Raaka-aineiden hintoihinhan tuo perustuu. Interwebin foorumeillahan tuota on räävitty ahkerasti, esim:

Quote"Viva el Nacho!" Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aika tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin "vain") 9,50 €.

1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.

Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti (tai kusetusepäilijöiden mielestä vain) 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka 9,50 €:n myyntihinnan ja 0,80 €:n raaka-ainehinnan erotuksella, 8,70 €:lla, pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € ? 8,12 €!

"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Veli Karimies

Voi pitää paikkansa jauhelihapizzassa joka on muutenkin puljun halvin pizza. Mitenkäs kun mukaan heitetään katkarapu, tonnikala ja salami?

Alfresco

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:43:27
1000€ kuussa pitserian kirjanpidosta? Muhahahahaa, on täällä taas yrittäjiä....

Kirjanpito tehdään yleensä tuntiliksalla tai kuittimääräperusteisesti. Ei kukaan tee kirjanpitoa muutamalla kympillä kuussa, lähtöhintakin on jo parisataa. Taksat todellakin ovat 500-1000 euroa jos haluaa asiallisen kirjanpitotoimiston.

Quote
6€ myyntihinnalla myyntikatteeksi tulee yli 80%. Ongelma ei siis ole kate vaan volyymi.

Volyymi on kääntäen verrannollinen hintaan. Jos haluaa lisää volyymiä niin hinta pitää laskea entisestään. Suuri volyymi taas vaatii enemmän työntekijöitä eli kiinteät kulut nousevat yhä lisää. On siis olemassa, hinta jonka alle mentäessä mikään volyymi ei riitä kattamaan kuluja.

Ravitsemuasalan TES:n mukaan minimiliksa on 9,28 eur/h eli 1475 eur/kk. Siitä saadaan vuoden keskituntibruttohinta 13-14 euroa/h sisältäen sosiaalikulut, lomakorvaukset, lomarahat jne. Ilta- ja yötyölle tulee vielä iltalisät päälle. Työvoimakulhuihiin pitää myös laskea sisään sairaspoissaolot (työnantaja maksaa täyttä palkkaa), työterveyslaskut ja varatyövoiman hinta. Vasta sen jälkeen saadaan lopullinen työvoiman tuntihinta.

Jokaista työntekijää kohden pitäisi siis myydä vähintään 3-4 kpl 6 euron pitsaa tunnissa jotta saisi edes työvoimakustannukset katettua. Kahdella työntekijällä - joka lienee ihan minimimiehitys - vaaditaan 6-8 kpl:n keskituntimyyntiä, jotta liksat saadaan kasaan. Volyymi kuussa on siten yli 2200 pitsaa 10 h aukioloajalla. Vuokrat ja muut on vielä kattamatta eli toiminta on edelleen raskaasti tappiollista.

Laskelmani on summittainen mutta antaa selvää osviittaa että 6 euron pitsa on niin halpa ettei pitseria voi mitenkään toimia rehellisesti.

Alkuasukas

Jos myyntikate on yli 80% niin vika ei voi olla hinnassa vaan volyymissä.

Tilitoimistojen hintoja voi ihmetellä vaikka täältä:

http://tilitoimistojenhintavertailut.netai.net/
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Alkuasukas

Quote from: Veli on 03.01.2011, 17:24:44
Voi pitää paikkansa jauhelihapizzassa joka on muutenkin puljun halvin pizza. Mitenkäs kun mukaan heitetään katkarapu, tonnikala ja salami?

Katkaravut ja tonnikalat noin 8€ kilo, salami on makkaraa eikä maksa sitäkään. Ei siis juuri vaikuta hintaan kun menekki lasketaan kymmenissä grammoissa.
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

sumppi

Tuossa kulmalla suomalainen piti pizzeriaa eukkonsa kanssa ja luopui kun ei kannattanut. Nyt kolme vuotta on karvakädet vääntäneet pizzaa samassa putiikissa ja pulju pyörii, eli missä suomalaiset teki väärin? Nyt pizzeriassa on aina 3 tyyppiä tiskin takana ja kuski (neljäs) joka roudaa pizzat himaan.
Miksi suomalaisen firma ei kannattanut, vaikka oli myös kotiin kuljetus ja samat hinnat?

Alfresco

Quote from: Mika.H on 03.01.2011, 16:56:30
Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:43:27
1000€ kuussa pitserian kirjanpidosta? Muhahahahaa, on täällä taas yrittäjiä....

6€ myyntihinnalla myyntikatteeksi tulee yli 80%. Ongelma ei siis ole kate vaan volyymi.

Juuri noin. Volyymi se on kaiken aa ja öö..

ps. kukas haukkuu Ikeaa kun myyvät niin halvalla???

Älkää nyt sortuko vasemmistolaiseen taloudenpitoon missä palkat ja verot maksetaan prosenteilla. Pelkkä korkea kate-% kun ei rikastuta ketään.

Pitsan nettokulu lienee tosiaankin euron luokkaa eli 6 euron pitsan kate on 5 euroa (jos verot unohdetaan yksinkertaisuuden vuoksi). Tavallisen ravintolan safka maksaa nettona vain 5 euroa ja asiakkaalta kupataan 30 euroa. Raflan kate on kuitenkin moninkertainen eli 25 euroa verrattuna pitserian 5 euroon. Pitserian pitää siis myydä 5 kertaa enemmän kun ravintola ennen kun se saa kasaan saman euromääräisen tuoton. Raflan annokset vaativat enemmän duunia muttei kuitenkaan viisinkertaisesti enemmän työtä. Rafla on siis ilman muuta paljon tuottavampi kun pitseria vaikka kate-% on sama.

Ei tässä pojat prosenteilla pelata. Eurot ne kassaan pitää kilahtaa.

Porilainen munalla

Quote from: Martikainen on 03.01.2011, 11:18:25
Hieno homma jos näihin yrityksiin saataisiin hieman rotia.

Kaikkein kauheinta tavallisen rehellisen kantasuomalaisen yrittäjän kannalta on se, että tuomalla/tuottamalla puoliväkisin tänne epärehellistä porukkaa, joutuvat myös nämä rehelliset ja ahkerat kantasuomalaisetkin yrittäjät verottajan erikoistarkkailun alle sekä investoimaan kaikenlaisiin "turhiin" laitteisiin.

Totuus kuitenkin lienee se, että ennen kuin maatamme kohtasi joka kylässä ja niemessä tämä ennennäkemätön rikkaus kebab ja pizzerioiden muodossa, ei tällaista asiaa kuin "6 euron pizzaongelma" ollut olemassakaan!!!

Suomessa, venäläisen, ruotsalaisen, saamelaisen, saksalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin vaikutuksessa kasvanut.
Monikulttuuriasiantuntijako?

EL SID

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 16:52:36
Jos eurolla ostaa ja kuudella myy, niin mikä on myyntikate?

tietenkin näin voi olettaa, jos on pihalla kuin lumiukko. Juurihan sinulla annettiin selvitys pitsojen raaka-aineiden kustannukssta. unohditko ne jo?

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 17:45:52
Quote from: Veli on 03.01.2011, 17:24:44
Voi pitää paikkansa jauhelihapizzassa joka on muutenkin puljun halvin pizza. Mitenkäs kun mukaan heitetään katkarapu, tonnikala ja salami?

Katkaravut ja tonnikalat noin 8€ kilo, salami on makkaraa eikä maksa sitäkään. Ei siis juuri vaikuta hintaan kun menekki lasketaan kymmenissä grammoissa.

On ne nyt kaksi kolme kertaa suuremmat kuin jauhelihan hinta.

EL SID

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 17:19:28
Raaka-aineiden hintoihinhan tuo perustuu. Interwebin foorumeillahan tuota on räävitty ahkerasti, esim:

Quote"Viva el Nacho!" Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aika tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin "vain") 9,50 €.

1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.

Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti (tai kusetusepäilijöiden mielestä vain) 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka 9,50 €:n myyntihinnan ja 0,80 €:n raaka-ainehinnan erotuksella, 8,70 €:lla, pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € ? 8,12 €!



tässä olisi kiva nähdä lähdetiedot, kun kerran on vastakkaisiakin väitteitä, jotka perustuvat faktoihin. kuten tämä:

http://www.mtk.fi/liitot/varsinaissuomi/tarmokas/fi_FI/Materiaalipankki/_files/84704557449938699/default/maisemayritt%C3%A4j%C3%A4t%20luento%202.12.2010.pdf


Alkuasukas

Pitääkin vinkata Rabbelle että ottaa listalle EL SID-pitsan, joka painaa kolmen normaalin pitsan verran.
"Monikulttuurisuus rikastuttaa odottamattomilla tavoilla."

Kaarina Ranne (vihr.)

Veli Karimies

Quote from: Alkuasukas on 03.01.2011, 18:05:19
Pitääkin vinkata Rabbelle että ottaa listalle EL SID-pitsan, joka painaa kolmen normaalin pitsan verran.

Monsteri taitaa olla tämmönen. Perhepizzakin on ainakin kaksi kertaa yhtä painava. Se lastenpizza tosin ei mee edes sun mittoihis joka oli kahen hampurilaisen välissä olevan pihvin painoinen.