News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?

Started by jooseppi, 28.07.2016, 01:04:08

Previous topic - Next topic

Emo

#720
Quote from: anatall on 31.01.2021, 14:13:44
Niin. Myös yksityisautoilu on täysin valintakysymys. Minuakaan ei kukaan pakota ajamaan päivittäistä 45 kilometrin työmatkaani autolla, vaan voisin aivan hyvin kävellä tai hiihtää. Mukavuuden halusta ajan matkat kuitenkin autolla.

Samoin voisin syödä vaikka sammalta, lunta ja oravan paskaa, mutta jotenkin esim. kala ja naudanliha kuitenkin tuntuu mielekkäämmältä vaihtoehdolta, vaikkei kukaan pakota ja olen itse senkin valinnan tehnyt.

Ja vielä sellainen huomio, että silloin jos jauheliha muistuttaa veristä mössöä, kannattaa tarkastaa mm. että oletko mahdollisesti valmistamassa erehdyksen vuoksi ruokaasi teurasjätteestä, eli sinua on kustu kaupan tiskillä silmään oikein huolella, tai ehkä lihankäsittelytaidoissasi olisi hieman kehittämisen varaa.

No jopa teihin kalikka kalahtelee - hyvä hyvä 👏🏻
Silloin on jo todella huono omatunto kun näin ponnekkaasti puolustautuu (moni kirjoittaja täällä).

Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Ihmettelen miksi te syötte lihaa, kun lihan syönti on noin kovin kipeä aihe ... lukekaapa nuo vastaukset mitä minä esim. olen tässä ketjussa saanut. Ei tarvitse ihmetellä miksi Halla-aho on joutunut suvakkien maalitauluksi ja oikeuteen kirjoituksistaan, kun vastapuolta sattuu niin se alkaa syyttämään.

@anatall
Huomaan ettet ole lukenut aiempia kommenttejani,jos nimittäin olisit lukenut et kyselisi minulta enempää ruuanlaitto - kuin lihankäsittelytaidoistani (minä mössöstä olen kirjoittanut).

Ja miten yksityisautoilu kasvissyöntiin liittyy? Itsehän ajelen hyvin isoruokaisella nelivedolla, eikä se kulje porkkanasoseella.

                 🥕🚘🥕

Quote from: anatall on 31.01.2021, 16:55:41
Ja jos joku nyt välttämättä haluaa asua maakuopassa naurista syöden ja näin pelastaa koko maailman, niin siitä vain, eihän se minulta ole pois.

Mikä hallusinaatio tämä maakuoppajuttu on?


Seurailija

Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Näkyikö siinä muka oikeasti verta?
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

Emo

Quote from: Seurailija on 31.01.2021, 18:06:48
Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Näkyikö siinä muka oikeasti verta?

No, eiköhän meistä jokainen jo tähän ikään tiedä mitä siinä näkyy.

Seurailija

Quote from: Emo on 31.01.2021, 18:13:44
No, eiköhän meistä jokainen jo tähän ikään tiedä mitä siinä näkyy.

Vastaisitko kysymykseen?
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

anatall

Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Quote from: anatall on 31.01.2021, 14:13:44
Niin. Myös yksityisautoilu on täysin valintakysymys. Minuakaan ei kukaan pakota ajamaan päivittäistä 45 kilometrin työmatkaani autolla, vaan voisin aivan hyvin kävellä tai hiihtää. Mukavuuden halusta ajan matkat kuitenkin autolla.

Samoin voisin syödä vaikka sammalta, lunta ja oravan paskaa, mutta jotenkin esim. kala ja naudanliha kuitenkin tuntuu mielekkäämmältä vaihtoehdolta, vaikkei kukaan pakota ja olen itse senkin valinnan tehnyt.

Ja vielä sellainen huomio, että silloin jos jauheliha muistuttaa veristä mössöä, kannattaa tarkastaa mm. että oletko mahdollisesti valmistamassa erehdyksen vuoksi ruokaasi teurasjätteestä, eli sinua on kustu kaupan tiskillä silmään oikein huolella, tai ehkä lihankäsittelytaidoissasi olisi hieman kehittämisen varaa.

No jopa teihin kalikka kalahtelee - hyvä hyvä 👏🏻
Silloin on jo todella huono omatunto kun näin ponnekkaasti puolustautuu (moni kirjoittaja täällä).

Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Ihmettelen miksi te syötte lihaa, kun lihan syönti on noin kovin kipeä aihe ... lukekaapa nuo vastaukset mitä minä esim. olen tässä ketjussa saanut. Ei tarvitse ihmetellä miksi Halla-aho on joutunut suvakkien maalitauluksi ja oikeuteen kirjoituksistaan, kun vastapuolta sattuu niin se alkaa syyttämään.

@anatall
Huomaan ettet ole lukenut aiempia kommenttejani,jos nimittäin olisit lukenut et kyselisi minulta enempää ruuanlaitto - kuin lihankäsittelytaidoistani (minä mössöstä olen kirjoittanut).

Ja miten yksityisautoilu kasvissyöntiin liittyy? Itsehän ajelen hyvin isoruokaisella nelivedolla, eikä se kulje porkkanasoseella.

Minulle ei henkilökohtaisesti tuota minkäänlaista tuskaa syödä lihaa, ja lähinnä naurattaa nuo luomuvege-maailmanparantajat eettisine arvoineen, kun itsekin olen tässä vuosien saatossa kuskannut mm. kettutarhoilta paskaa luomupelloille jokusia miljoonia kiloja, että se siitä eettisyydestä niiden luomuporkkanoiden etc. osalta.  ;D

Yksityisautoilu liittyy tietysti siten, että sehän se vasta palloa saastuttaakin, monin verroin eläintuotantoa enemmän.

Aion jatkaa sekasyöjänä vastedeskin hyvällä omallatunnolla, jos joku muu saa itujen ja nauriiden syömisestä hyvän mielen ja sellaisen tunteen että on pelastanut osaltaan maailman, niin sehän on pelkästään iloinen asia.
"Punk in Finland on nykyään yhtä punk kuin varhaiseläkkeellä oleva Marja-Liisa." -Jäsen Katmandu-

anatall

Quote from: Emo on 31.01.2021, 18:13:44
Quote from: Seurailija on 31.01.2021, 18:06:48
Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Näkyikö siinä muka oikeasti verta?

No, eiköhän meistä jokainen jo tähän ikään tiedä mitä siinä näkyy.

Eipä tuossa minun eilen jauhamassa jauhelihassa ainakaan näy muuta kuin jauhettua lihaa, pikkuisen rasvaa seassa.
"Punk in Finland on nykyään yhtä punk kuin varhaiseläkkeellä oleva Marja-Liisa." -Jäsen Katmandu-

Jäkättäjä

Kasvissuöjät yrittää päästä tuolla tuputuksellaan ja pakottamisellaan samaan asemaan kuin missä ns. pakolaiset, seksuaalivähemmistöt ja muut yms jo ovat. Eli kaiken arvostelun yläpuolelle.

Mangustin

Quote from: Emo on 31.01.2021, 11:40:54
Me todellakin olemme kaikki  vastuussa tästä, joka ukko ja akka kuka mitään tehotuotettua edes epäsuorasti tukee.

Saudit ja kiinalaiset ei taida olla tunnettuja eläinsuojelijoina. Silti niissäkin tehotuotanto on eläinten kannalta parempi vaihtoehto kuin monet perinteiset perhetilat.

107 000 lehmän tila Almarai Al Badiah Saudi-Arabiassa:
https://youtu.be/dhP6r2grhGk

Mudanjiangin maitotila Kiinassa, 100 000 lehmää, Portugalin pinta-alan verran hehtaareja, maailman suurin maatila. Propagandavaroitus:
https://youtu.be/QnNVX7ViOZU

Näissä ei ole muuta vikaa kuin pikkuvasikoiden yksittäiskarsinat ja Saudeissa naudoille kurjat lämpötilat.

Vertailun vuoksi "tyypillinen" länsimainen teollisen mittakaavan maitotila:
https://youtu.be/v761DILatzg

Parannusta edellisiin on pikkuvasikoiden ryhmäkasvatus ja hallin ilmastointi.

Suomalaisessa mittakaavassa tämä on tehotuotantoa, ja se voi parhaimmillaan olla näin mukavaa.
High Hills Dairy, Kajaani. Humppavaroitus:
https://youtu.be/swOgp3IbiNU
https://youtu.be/eOm5UfQ4d0M

Emo

^ @Mangustin

En nyt ehdi ottaa aamutuiman   elokuvatuokiota, mutta itselleni tehotuotantoa ei ole / ei ollut edesmenneen mummoni yksi possu, neljä lehmää ja 30 kanaa ja kukko.

Sensijaan äitini serkun 50 - 100 lehmää täyskoneistetussa navetassa on jo tehotuotantoa.


Seurailija

Quote from: Emo on 02.02.2021, 08:16:00
Sensijaan äitini serkun 50 - 100 lehmää täyskoneistetussa navetassa on jo tehotuotantoa.

Käytettiinkö siellä lypsykonetta vai tuollaisessa nyt on niin kamalaa? Kai lehmät kuitenkin ulkoilla saivat?
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

Pentecost

Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Et ihan lapsena?

Minulla taas on aivan toisenlainen kokemus jauhelihasta. Nimittäin vielä 1980 -luvun alussa oli korttelin kulmakaupassa tapana valita se liha, mistä jauheliha tehtiin. Kauppaa piti kaksi vanhaa rouvaa ja he sitten kaivoivat esille sen lihakimpaleen, mistä voitaisiin lihaa jauhaa. Sai ihan itse valita, oliko sisäfilettä tai mitä.

Kiistaa käytiin lähinnä siitä, että onko maukkaampaa jauhaa liha kertaalleen vai peräti kaksi kertaa. Rouvat olivat sitä mieltä, että kertaalleen jauhettu oli maukkaampaa pannulla, kun siinä oli vielä jäljellä hieman karaktääriä.

Ei ollut teurasjätettä se kulmakaupan jauheliha. Itseasiassa kaipaan noita aikoja, jolloin asiakkaalta vielä kysyttiin jotain.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Mangustin

Quote from: Emo on 02.02.2021, 08:16:00
En nyt ehdi ottaa aamutuiman   elokuvatuokiota, mutta itselleni tehotuotantoa ei ole / ei ollut edesmenneen mummoni yksi possu, neljä lehmää ja 30 kanaa ja kukko.

Sensijaan äitini serkun 50 - 100 lehmää täyskoneistetussa navetassa on jo tehotuotantoa.

Minunkin mummolla oli suunnilleen tuollaiset setit. Mummo yritti parhaansa, ja raatamisen jäljet tuntuvat edelleen (yli 90-vuotiaana) erilaisina kolotuksina. Lehmillä oli ihanat oltavat kesäisin laitumella, mutta suurimman osan vuotta ne seisoivat päästään kiinni parsissa, kuten luultavasti sinunkin mummosi lehmät. Valitettavasti 1940-1970 -l ei ollut kysyntää liharotuisille pihveille, vaikka nykyajan näkökulmasta tuollaisella alle 20 ha pläntillä ainoa kannattava nautakarja olisi emolehmät pihatossa.

Äitisi serkun karjalla on todennäköisesti paremmat oltavat kuin mummojemme lehmillä. Nautoja ei haittaa suuri lauma eikä koneellinen hoito.

Quote from: meitsiNäissä ei ole muuta vikaa kuin pikkuvasikoiden yksittäiskarsinat

Tähän täytyy vielä tarkentaa, että yksittäiskarsinointi ei tietenkään ole eläinrääkkäystä, ja sille on hyviä turvallisuusperusteita. Vasikoilla ei ole mitään ennakkokäsityksiä maailmasta, johon ne syntyvät, ja jos perustarpeista huolehditaan niin ehtii sitä sosiaalistua jokusen viikon myöhemminkin.

SaskDutchKidin videolta saa hyvän käsityksen nykyaikaisen navetan vasikanhoidosta:
https://youtu.be/0njs7Y6cle4

^Työaikaa tuohon menee aika paljon, ja oikeastaan ainoa rajoite imetysryhmien yleistymiselle on tuotantotilojen suunnittelu. Sitten oltaisiinkin lypsykarjan osalta lajityypillisten tarpeiden suhteen maanpäällisessä paratiisissa.

Emo

Quote from: Pentecost on 02.02.2021, 10:45:34
Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Et ihan lapsena?

Minulla taas on aivan toisenlainen kokemus jauhelihasta. Nimittäin vielä 1980 -luvun alussa oli korttelin kulmakaupassa tapana valita se liha, mistä jauheliha tehtiin. Kauppaa piti kaksi vanhaa rouvaa ja he sitten kaivoivat esille sen lihakimpaleen, mistä voitaisiin lihaa jauhaa. Sai ihan itse valita, oliko sisäfilettä tai mitä.

Kiistaa käytiin lähinnä siitä, että onko maukkaampaa jauhaa liha kertaalleen vai peräti kaksi kertaa. Rouvat olivat sitä mieltä, että kertaalleen jauhettu oli maukkaampaa pannulla, kun siinä oli vielä jäljellä hieman karaktääriä.

Ei ollut teurasjätettä se kulmakaupan jauheliha. Itseasiassa kaipaan noita aikoja, jolloin asiakkaalta vielä kysyttiin jotain.

Et ihan lapsena? Vielä teininäkin.
Lihansyöntini kun loppui jo 1986.

Tässä on palvelua lihatiskillä oikein hymyn kera:

https://m.youtube.com/watch?v=eAk1wBPanVc

Tuija Ernamo ja Minttu Mustakallio ostoksilla 🙂


no future

Anatall voisi argumentoida jollain muullakin kuin tuolla MTK-fanipoikien esson baarissa opettamalla nauris-sössötyksellä ja vastaavilla, mikäli kiinnostuksena on saada tätä keskustelua jatkumaan.

Roope

^Minusta "nauris-sössötys" on kärjistyksenäkin asian ytimessä, eli miksi jotkut katsovat oikeudekseen tai jopa velvollisuudekseen estää muita syömästä lihaa, kun ne muut eivät puutu heidän valintoihinsa.

Esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivillä on hyvin vähän tekemistä järjellisten argumenttien kanssa mutta sitäkin enemmän nöyryyttämisen ja hegemonian osoittamisen kanssa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Supernuiva

Quote from: Roope on 07.02.2021, 11:16:36
Esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivillä on hyvin vähän tekemistä järjellisten argumenttien kanssa mutta sitäkin enemmän nöyryyttämisen ja hegemonian osoittamisen kanssa.

Pakollinen kasvisruokapäivä on minusta verrattavissa uskonnolliseen rituaaliin. Mitä tapahtuisi, jos kasvissyöjiä pakotettaisiin syömään lihaa?

flammee

Quote from: Emo on 31.01.2021, 18:13:44
Quote from: Seurailija on 31.01.2021, 18:06:48
Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Näkyikö siinä muka oikeasti verta?

No, eiköhän meistä jokainen jo tähän ikään tiedä mitä siinä näkyy.

No itseasiassa tää ei ole ihan yleistä tietoa. Oikeastaan missään syötäväksi tarkoitetussa lihatuotteessa ei pitäisi olla verta näkyvissä, ei edes siinä raa'assa pihvissä, jota jotkut suosivat ravintolassa. Kyseessä on myoglobiini, proteiini, joka antaa punaiselle lihalle sen punaisen värin.


Itse laitoin juuri testiin ns. carnivore-ruokavalion. Vuoden vaihteessa päädyin ketogeenisen ruokavalioon, kun vuoden olin koittanut huonolla menestyksellä hiilaripainotteista ruokavaliota, joten nyt jätin siitä vain kaikki rehut pois, eli tarkoituksena on syödä pelkästään eläinperäistä ruokaa. Sinänsä en kasviksia vastusta, ketogeenisen ruokavalion etuna olikin että sai syödä isoja salaatteja lihan kanssa.

Hiilaripainotteisella ruokavaliolla ongelmana oli mm. heikko verenkierto/ahtaan rannekanavan oireilut, järkyttävä ajoittainen väsymys päivällä, sekä kehno nukkuminen yöllä. Ketodieetillä nämä ongelmat korjaantuivat, nyt pysyy hereillä aamusta iltaan, aiemmin uni tuli väkisin jossain välissä. Yöllä nukkuu keskimäärin ehkä tunnin enemmän ja rannekanavaoireilut katosivat.

Aloitin ketodieetin syömällä aika rankasti punaista lihaa, n. 3 kiloa viikossa. Sittemmin vähensin sitä ja hieman vaikuttaa siltä että verenkierto hieman heikkeni tämän vähennyksen myötä, ei kuitenkaan niin surkealle tasolle mitä se oli aikaisemmin, rannekanavatyyppisiä oireita(sormien pistely, käsien puutuminen) ei ole juurikaan tullut takaisin. Työssä pitää käsittellä jäistä tavaraa ohuilla hanskoilla, joten ääreisverenkierto on mulle erityisen oleellinen juttu. Parhaimmillaan ketodieetin alkuvaiheessa käsien verenkierto oli sellanen että vaikka muuten oli töissä kylmähkö kropasta, niin kädet oli lämpimät. Eli vaikutus on hyvin konkreettinen.

Ketodieetti ei kuitenkaan ilmiesesti ollut täydellinen osuma, vaikka pahimmat oireet menikin - ihoa on kutissut ja välillä on alilämpöä, erityisesti ruokailun jälkeen. Joten tässä vaiheessa on helppo kokeilla vielä vähän äärimmäistä settiä, kun on jo valmiiksi ketoosissa.


Lyhyesti ilmaistuna lihansyöjä-dieetin teoreettinen idea on siinä että kasvikset ovat ihmisille vain sellaista hätävararuokaa, silloin kun lihaa ei ole saatavilla. Ei kasvikset halua tulla syödyksi, joten ne pyrkivät olemaan myrkyllistä syötävää. Eläimet sen sijaan voivat puolustautua muilla tavoin, joten niiden ei tarvi olla myrkyllisiä.. Kasviksissa onkin tunnetusti aika paljon sellasia antiravinteita, jotka vähentävät ravinteiden imeytymistä ja lisäksi tietyt ravinteetkaan eivät ole ihmiskropalle niin hyvin soveltuvia. Lihassa olevat ravinteet ovat paremmin ihmiskropalle sopivia, eikä kasvisten terveellisyyden suhteen näyttö ole ilmeisesti kuitenkaan kovin vahvaa. Lihassa on myös hyvin paljon sellaisia ravinteita, joiden saanti kasviksista on heikompaa, esim. tauriini, koliini, karnitiini, arginiini, K2-vitamiini, karnosiini.. Esim. C-vitamiinia ihmiskroppa tarvitsee vain hiilihydraattiaineenvaihduntaan, eli ei tule keripukkia. Ihmiskropalla on ollut kyky valmistaa C-vitamiinia, mutta se on kadonnut jossain vaiheessa kehityshistoriaa. Sinänsä en ota kantaa tässä kappaleessa esittämiini väitteisiin sen syvemmin, pointtina on lähinnä että näin lihansyöjä-dieetissä perustellaan näitä asioita, itse olen tutustunut asiaan vasta aika pintapuolisesti.

Tunnetuin lihansyöjä-ruokavaliolla menevä kaveri lienee Jordan Peterson. Hänen tyttärellään oli massiivisia terveysongelmia, jotka lähtivät jättämällä myös rehut pois, sai sitten vanhempansa mukaan ja molemmilla terveys koheni huomattavasti. Fyysisten ongelmien lisäksi masennus poistui. Ja näissä tapauksissa on ollut myös välivaiheena tämä ketogeeninen ruokavalio, eli lihaa ja kasviksia. Eli kyseessä ei ole sellainen vertailukohta jossa todella kehnosta dieetistä on siirrytty pelkkään lihaan.

Tässä pätkässä JP kertoo perheensä terveysongelmista ja ruokavalion vaikutuksista.
https://www.youtube.com/watch?v=HLF29w6YqXs

Sporttipuolella taasen on Zach Bitter, ultrajuoksun 100 mailin maailmanennätysmies.

anatall

Quote from: no future on 07.02.2021, 09:50:10
Anatall voisi argumentoida jollain muullakin kuin tuolla MTK-fanipoikien esson baarissa opettamalla nauris-sössötyksellä ja vastaavilla, mikäli kiinnostuksena on saada tätä keskustelua jatkumaan.

"MTK-fanipojat" ne nauriitkin kasvattavat, joten miksi he dissaisivat essoilla niiden kuluttajia? Nauris nyt vain oli esimerkkinä siksi, koska en viitsi alkaa jokaista vihannesta ja juuresta erikseen mainitsemaan.

Mutta pointtinani oli että ei minua haittaa lainkaan jos joku haluaa syödä lanttuja tai nauriita, TAI JOTAIN MUITA KASVIKSIA, ja saa niistä itselleen hyvän olon, se on hienoa se.

Se taas pistää ihmettelemään, miksi tuota nauris-ruokavaliota pitää niin saatanan kovalla vimmalla olla tukkimassa kaikille muillekin? En minäkään vaadi ketään syömään lihaa tai kalaa, tai nyt yleensäkään yhtään mitään.
"Punk in Finland on nykyään yhtä punk kuin varhaiseläkkeellä oleva Marja-Liisa." -Jäsen Katmandu-

kriittinen_ajattelija

Quote from: flammee on 07.02.2021, 13:39:39
Quote from: Emo on 31.01.2021, 18:13:44
Quote from: Seurailija on 31.01.2021, 18:06:48
Quote from: Emo on 31.01.2021, 17:49:27
Siis lapsena katselin jauhelihaa ja se oli mielestäni veristä lihamössöä; ei sinun vaikuta lihan laadusta tai teurasjätteistä minulle selittää, jauhettua raatoa  se jokatapauksessa on aikuisen  Emonkin mielestä, sitähän jauheliha on.

Näkyikö siinä muka oikeasti verta?

No, eiköhän meistä jokainen jo tähän ikään tiedä mitä siinä näkyy.

No itseasiassa tää ei ole ihan yleistä tietoa. Oikeastaan missään syötäväksi tarkoitetussa lihatuotteessa ei pitäisi olla verta näkyvissä, ei edes siinä raa'assa pihvissä, jota jotkut suosivat ravintolassa. Kyseessä on myoglobiini, proteiini, joka antaa punaiselle lihalle sen punaisen värin.


Itse laitoin juuri testiin ns. carnivore-ruokavalion. Vuoden vaihteessa päädyin ketogeenisen ruokavalioon, kun vuoden olin koittanut huonolla menestyksellä hiilaripainotteista ruokavaliota, joten nyt jätin siitä vain kaikki rehut pois, eli tarkoituksena on syödä pelkästään eläinperäistä ruokaa. Sinänsä en kasviksia vastusta, ketogeenisen ruokavalion etuna olikin että sai syödä isoja salaatteja lihan kanssa.

Hiilaripainotteisella ruokavaliolla ongelmana oli mm. heikko verenkierto/ahtaan rannekanavan oireilut, järkyttävä ajoittainen väsymys päivällä, sekä kehno nukkuminen yöllä. Ketodieetillä nämä ongelmat korjaantuivat, nyt pysyy hereillä aamusta iltaan, aiemmin uni tuli väkisin jossain välissä. Yöllä nukkuu keskimäärin ehkä tunnin enemmän ja rannekanavaoireilut katosivat.

Aloitin ketodieetin syömällä aika rankasti punaista lihaa, n. 3 kiloa viikossa. Sittemmin vähensin sitä ja hieman vaikuttaa siltä että verenkierto hieman heikkeni tämän vähennyksen myötä, ei kuitenkaan niin surkealle tasolle mitä se oli aikaisemmin, rannekanavatyyppisiä oireita(sormien pistely, käsien puutuminen) ei ole juurikaan tullut takaisin. Työssä pitää käsittellä jäistä tavaraa ohuilla hanskoilla, joten ääreisverenkierto on mulle erityisen oleellinen juttu. Parhaimmillaan ketodieetin alkuvaiheessa käsien verenkierto oli sellanen että vaikka muuten oli töissä kylmähkö kropasta, niin kädet oli lämpimät. Eli vaikutus on hyvin konkreettinen.

Ketodieetti ei kuitenkaan ilmiesesti ollut täydellinen osuma, vaikka pahimmat oireet menikin - ihoa on kutissut ja välillä on alilämpöä, erityisesti ruokailun jälkeen. Joten tässä vaiheessa on helppo kokeilla vielä vähän äärimmäistä settiä, kun on jo valmiiksi ketoosissa.


Lyhyesti ilmaistuna lihansyöjä-dieetin teoreettinen idea on siinä että kasvikset ovat ihmisille vain sellaista hätävararuokaa, silloin kun lihaa ei ole saatavilla. Ei kasvikset halua tulla syödyksi, joten ne pyrkivät olemaan myrkyllistä syötävää. Eläimet sen sijaan voivat puolustautua muilla tavoin, joten niiden ei tarvi olla myrkyllisiä.. Kasviksissa onkin tunnetusti aika paljon sellasia antiravinteita, jotka vähentävät ravinteiden imeytymistä ja lisäksi tietyt ravinteetkaan eivät ole ihmiskropalle niin hyvin soveltuvia. Lihassa olevat ravinteet ovat paremmin ihmiskropalle sopivia, eikä kasvisten terveellisyyden suhteen näyttö ole ilmeisesti kuitenkaan kovin vahvaa. Lihassa on myös hyvin paljon sellaisia ravinteita, joiden saanti kasviksista on heikompaa, esim. tauriini, koliini, karnitiini, arginiini, K2-vitamiini, karnosiini.. Esim. C-vitamiinia ihmiskroppa tarvitsee vain hiilihydraattiaineenvaihduntaan, eli ei tule keripukkia. Ihmiskropalla on ollut kyky valmistaa C-vitamiinia, mutta se on kadonnut jossain vaiheessa kehityshistoriaa. Sinänsä en ota kantaa tässä kappaleessa esittämiini väitteisiin sen syvemmin, pointtina on lähinnä että näin lihansyöjä-dieetissä perustellaan näitä asioita, itse olen tutustunut asiaan vasta aika pintapuolisesti.

Tunnetuin lihansyöjä-ruokavaliolla menevä kaveri lienee Jordan Peterson. Hänen tyttärellään oli massiivisia terveysongelmia, jotka lähtivät jättämällä myös rehut pois, sai sitten vanhempansa mukaan ja molemmilla terveys koheni huomattavasti. Fyysisten ongelmien lisäksi masennus poistui. Ja näissä tapauksissa on ollut myös välivaiheena tämä ketogeeninen ruokavalio, eli lihaa ja kasviksia. Eli kyseessä ei ole sellainen vertailukohta jossa todella kehnosta dieetistä on siirrytty pelkkään lihaan.

Tässä pätkässä JP kertoo perheensä terveysongelmista ja ruokavalion vaikutuksista.
https://www.youtube.com/watch?v=HLF29w6YqXs

Sporttipuolella taasen on Zach Bitter, ultrajuoksun 100 mailin maailmanennätysmies.
Ymmärtääkseni historiallisesti meidän esi-isät söi talvina lihapainotteisesti ja kesällä kasviksia ja marjoja ym enemmän.
En kyllä itse rupeaisi täysvuotiseen lihadiettiin, etenkin kun suuri osa lihasta on tehotuotettua eikä eläimen lihan ravintoarvot ole yhtä hyvät kuin villinä elävällä - tämä nyt on toki mutuilua vaan.
Ihminen noin anatomisessa mielessä ei kyllä ole mikään puhdas lihansyöjä vaan nimenomaan sekasyöjä.
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

flammee

Quote from: kriittinen_ajattelija on 07.02.2021, 14:58:39
Ymmärtääkseni historiallisesti meidän esi-isät söi talvina lihapainotteisesti ja kesällä kasviksia ja marjoja ym enemmän.
En kyllä itse rupeaisi täysvuotiseen lihadiettiin, etenkin kun suuri osa lihasta on tehotuotettua eikä eläimen lihan ravintoarvot ole yhtä hyvät kuin villinä elävällä - tämä nyt on toki mutuilua vaan.
Ihminen noin anatomisessa mielessä ei kyllä ole mikään puhdas lihansyöjä vaan nimenomaan sekasyöjä.

Suomalaisessa lihassa on se hyvä puoli että Suomessa ei maissi kasva, kun se vaatii pimeät yöt. Joten syötetään ruohoa. Eli amerikkalaisittain ilmaistuna kaikki suomalainen naudanliha on grassfed beefiä. Toki niille viljaa yms. syötetään, mutta pääosa on sitä ruohoa.

Liharuokavaliossa oleellista on saada myös riittävästi rasvaa, riistassa sitä ei välttämättä tarpeeksi edes ole, joten kyllä nauta on siinä mielessä varsin laadukasta lihaa. Tehotuotanto on vähän sellanen viherhihhuleiden käyttämä nimitys, kyseessä on melko pitkälti tavanomainen tuotanto. Toki asiat pitää tehdä tehokkaasti kapitalistisessa kilpailuyhteiskunnassa, jos meinaa elinkeinollaan pysyä leivän (tai pihvin) syrjässä kiinni. Olisihan se hienoa jos suomalainen lihakarja olisi ulkona syömässä pelkkää luonnonheinää, mutta sitten kuluttajan pitäisi oikeasti valita tämä suomalaisen lihakarjan kalliimpi liha. Niin kauan kuin kuluttaja ei tällaista valintaa suostu tekemään, niin nimenomaisesti kuluttaja on se tehotuotannon tukija, elinkeinoa voi harjoittaa vain sillä tavalla mihin on kysyntää.

En ole puhunut mitään täysvuotisesta, tarkoitus on nyt alkuun kokeilla "jonkin aikaa" ja tehdä johtopäätöksiä sitten sen pohjalta että miltä tuntuu. Haasteellinen ruokavaliohan tää toki on. Anekdotaalisen evidenssin perusteella potentiaaliset hyödyt ovat sellaiset että kokeilu kannattaa.
Noiden aiemmin mainitsemieni juttujen lisäksi, jos nilkat sais ehjäksi, tolla Jordanin tyttärellä oli arthritis, eli niveltulehdus joka parantui, samoin Zach Bitterillä oli tulehtuneet nilkat, jotka paranivat tällä ruokavaliolla ja on mullakin niissä sen tapaisia oireita ollut viimeiset pari vuotta.

Luotsi

Quote from: anatall on 07.02.2021, 14:09:32
Quote from: no future on 07.02.2021, 09:50:10
Anatall voisi argumentoida jollain muullakin kuin tuolla MTK-fanipoikien esson baarissa opettamalla nauris-sössötyksellä ja vastaavilla, mikäli kiinnostuksena on saada tätä keskustelua jatkumaan.

"MTK-fanipojat" ne nauriitkin kasvattavat, joten miksi he dissaisivat essoilla niiden kuluttajia? Nauris nyt vain oli esimerkkinä siksi, koska en viitsi alkaa jokaista vihannesta ja juuresta erikseen mainitsemaan.

Mutta pointtinani oli että ei minua haittaa lainkaan jos joku haluaa syödä lanttuja tai nauriita, TAI JOTAIN MUITA KASVIKSIA, ja saa niistä itselleen hyvän olon, se on hienoa se.

Se taas pistää ihmettelemään, miksi tuota nauris-ruokavaliota pitää niin saatanan kovalla vimmalla olla tukkimassa kaikille muillekin? En minäkään vaadi ketään syömään lihaa tai kalaa, tai nyt yleensäkään yhtään mitään.

Idea on siinä että edistyksen etujoukko (ennen kommunistit, nykyisin vihreät) opettaa rahvaan tavoille vaikka sitten väkisin. Edistyksilliset saavat tästä pakottamisesta nautintonsa ja rahvaskin (tavat opittuaan) elää onnellisena loppuelämänsä edistyksellisiä ylistäen!
*** Kommunismi toimii mainiosti - muurahaisilla ***

kriittinen_ajattelija

#741
Quote from: flammee on 07.02.2021, 15:48:16
Quote from: kriittinen_ajattelija on 07.02.2021, 14:58:39
Ymmärtääkseni historiallisesti meidän esi-isät söi talvina lihapainotteisesti ja kesällä kasviksia ja marjoja ym enemmän.
En kyllä itse rupeaisi täysvuotiseen lihadiettiin, etenkin kun suuri osa lihasta on tehotuotettua eikä eläimen lihan ravintoarvot ole yhtä hyvät kuin villinä elävällä - tämä nyt on toki mutuilua vaan.
Ihminen noin anatomisessa mielessä ei kyllä ole mikään puhdas lihansyöjä vaan nimenomaan sekasyöjä.

Suomalaisessa lihassa on se hyvä puoli että Suomessa ei maissi kasva, kun se vaatii pimeät yöt. Joten syötetään ruohoa. Eli amerikkalaisittain ilmaistuna kaikki suomalainen naudanliha on grassfed beefiä. Toki niille viljaa yms. syötetään, mutta pääosa on sitä ruohoa.

Liharuokavaliossa oleellista on saada myös riittävästi rasvaa, riistassa sitä ei välttämättä tarpeeksi edes ole, joten kyllä nauta on siinä mielessä varsin laadukasta lihaa. Tehotuotanto on vähän sellanen viherhihhuleiden käyttämä nimitys, kyseessä on melko pitkälti tavanomainen tuotanto. Toki asiat pitää tehdä tehokkaasti kapitalistisessa kilpailuyhteiskunnassa, jos meinaa elinkeinollaan pysyä leivän (tai pihvin) syrjässä kiinni. Olisihan se hienoa jos suomalainen lihakarja olisi ulkona syömässä pelkkää luonnonheinää, mutta sitten kuluttajan pitäisi oikeasti valita tämä suomalaisen lihakarjan kalliimpi liha. Niin kauan kuin kuluttaja ei tällaista valintaa suostu tekemään, niin nimenomaisesti kuluttaja on se tehotuotannon tukija, elinkeinoa voi harjoittaa vain sillä tavalla mihin on kysyntää.

En ole puhunut mitään täysvuotisesta, tarkoitus on nyt alkuun kokeilla "jonkin aikaa" ja tehdä johtopäätöksiä sitten sen pohjalta että miltä tuntuu. Haasteellinen ruokavaliohan tää toki on. Anekdotaalisen evidenssin perusteella potentiaaliset hyödyt ovat sellaiset että kokeilu kannattaa.
Noiden aiemmin mainitsemieni juttujen lisäksi, jos nilkat sais ehjäksi, tolla Jordanin tyttärellä oli arthritis, eli niveltulehdus joka parantui, samoin Zach Bitterillä oli tulehtuneet nilkat, jotka paranivat tällä ruokavaliolla ja on mullakin niissä sen tapaisia oireita ollut viimeiset pari vuotta.
Mainittakoot tosin, että en nyt itse pitäisi Petersonin perhettä minään terveysguruina vaan mies on jonkin sortin filosofi. Äskettäin herra Peterson jopa oli addiktioiden takia vieroituksessa Venäjällä.
En itse ainakaan ottaisi mitään elämäntapaohjeita tai terveysvinkkejä henkilöltä joka on vähän väliä vieroituksessa.

QuoteIn 2016, Peterson had a severe autoimmune reaction to food and was prescribed clonazepam.[166] In late 2016, he went on a strict diet consisting only of meat and some vegetables, in an attempt to control his severe depression and the effects of an autoimmune disorder including psoriasis and uveitis.[7][95] In mid-2018, he stopped eating vegetables, and continued eating only beef (carnivore diet).[167]

In April 2019, his prescribed dosage of clonazepam was increased to deal with the anxiety he was experiencing as a result of his wife's cancer diagnosis.[168][169][170] Starting several months later, he made various attempts to lessen his intake, or stop taking the drug altogether, but experienced "horrific" benzodiazepine withdrawal syndrome, including akathisia,[171] described by his daughter as "incredible, endless, irresistible restlessness, bordering on panic".[172][168] According to his daughter, Peterson and his family were unable to find doctors in North America who were willing to accommodate their treatment desires, so in January 2020, Peterson, his daughter and her husband flew to Moscow, Russia for treatment.[173] Doctors there diagnosed Peterson with pneumonia in both lungs upon arrival, and he was put into a medically induced coma for eight days. Peterson spent four weeks in the intensive care unit, during which time he allegedly exhibited a temporary loss of motor skills.[168]

Several months after his treatment in Russia, Peterson and his family moved to Belgrade, Serbia for further treatment.[166] In June 2020, Peterson made his first public appearance in over a year, when he appeared on his daughter's podcast, recorded in Belgrade.[166] He said that he was "back to my regular self", other than feeling fatigue, and was cautiously optimistic about his prospects.[166] He also said that he wanted to warn people about the dangers of long-term use of benzodiazepines (the class of drugs that includes clonazepam).[166] In August 2020, his daughter announced that her father had contracted COVID-19 during his hospital stay in Serbia.[174] Two months later, Peterson posted a YouTube video to inform that he had returned home and aims to resume work in the near future.[82]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson
En ole ihan vakuuttunut.
Aloitti lihansyönti ruokavalion, senjälkeen:

Riippuvainen bentsoista - (bentsot ei edes ole mitään heroiinia)
Vakava korona 58v - heikko immuniteetti?

Niin en tiedä onko Peterson paras mies markkinoimaan mitään terveysjuttuja.
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

flammee

Ei Jordan Peterson itseänsä väitäkkään terveysguruksi. Sehän siis käytti masennuslääkkeitä koska hänellä oli vakava masennus ja lihadieetillä loppui sekä masennus että lääkkeiden käyttötarve. Masennusta on paha mennä kokematta väheksymään. Ja voihan se tuntua sekin väheksynnältä että ruokavaliolla masennus korjaantuisi, mutta mistä näitä tietää vaikka masennus olisikin vain epäluonnollisen syömisen tulos.

Pointtina oli että lihadieettiä on aika monet kokeilleet ja aika monilla on siitä positiivisia kokemuksia. Anekdotaalinen evidenssihän on sinänsä aika huonoa kamaa, mutta kun asiasta ei oikein ole kunnollista dataa saatavilla. Ruokavaliota on paljolti tutkittu väestötutkimuksilla, jotka eivät ole erityisen luotettavia, kertovat enemmän korrelaatioista kuin kausaliteeteista. Monissa väestötutkimuksissa kasvikset korreloivat kyllä hyvin terveyshyötyjen kanssa, mutta sitten kun tehdään kunnollista tutkimusta, joissa ihmisten ruokavaliota muutetaan ja katsotaan miten se vaikuttaa, niin havaitaan ettei esim. kasvisten antioksidanttivaikutus vaikutakkaan käytännössä ollenkaan.

Sinänsä en lähde väittelemään lihadieetin teorioista, se kun on aika työlästä hakea tietoa ja kirjoittaa sitten foorumille juttua. Luen toki aiheesta kirjoja ja kattelen videoita, mutta en tee muistiinpanoja. Jos asia kiinnostaa, niin siitä vain lueskelemaan. Mulla on jonkin verran kokemusta nettiväittelystä ja sellanen yleishavainto on että jos kirjoittaa pitkästi niin siitä sivutaan asiat ja aina kuitenkin löytyy jokin yksittäinen uusi kysymys ja sitä sitten saa toistaa pitkään, helposti voi mennä useita tunteja postauksen kirjoittamiseen ja se sitten vaan sivuutetaan. Tai jos löytää tosi hyvän videon jossa asiaa avataan loistavasti, niin ei sitä sitten kukaan välttämättä katso..

Larva

Aiheeseen liittyen pakko linkata Youtubesta tämä vanha klassikko.  ;D

If meat eaters acted like vegans
Niin pian kuin ihmiset päättävät, että kaikki keinot ovat sallittuja taistelussa pahaa vastaan,
tulee mahdottomaksi erottaa heidän hyvyyttään siitä pahasta, jonka he tahtovat murskata.
- Christopher Dawson -

"You call it surrender,
But we call it calm before the storm."
- Edguy -

Mangustin

Halusin tietää, miten Intiassa toimitaan sonnivasikoiden kanssa, kun niillä on uskonnollisia rajoituksia nautojen teurastuksen suhteen. Meno on jatkuvasti pahenevaa kiihkohinduilua  :o :

-2015 asti Intia oli maailman suurin maidon ja naudanlihan tuottaja. Hindunationalistinen BNP pisti rajoitteet naudanlihan viennille, ja nykyään Intia on pihvintuotannossa sijalla 4 tjsp.
-Tätä ennenkin oli osavaltiokohtaisia nautojen teurastuskieltoja. Nykyään lihaa menee vientiin lähinnä Keralasta, seurauksena on että nautoja rahdataan trooppisessa kuumuudessa monen päivän matkoja teuraaksi.
-Hindulaiset lehmänsuojelijat ratsaa teuraskuljetuksia, eläintoreja ja muslimien pieniä takapihateurastuksia ja hakkaa pyhien lehmien tappajia, joskus hengiltä, koska lehmä>muslimi
-Sonnivasikat hylätään tai lahjoitetaan temppeleihin. Hylätyt vasikat kuolee nälkään, janoon tai koirat tappaa ne. Temppeleissä vasikat sidotaan johonkin tolppaan kunnes ne kuolee janoon, yleensä päivässä jos on helle. Kuolleet vasikat myydään nahkureille, jotka valmistaa nahoista ahimsa-tuotteita. Ahimsa tarkoittaa väkivallattomuutta, eli ei tapeta vaan annetaan kuolla. Intiassa sovelletaan samaa käytäntöä tyttövauvoihin.
-Joskus sonnivasikoita ei hylätä, vaan ne saavat maitoa kunnes pärjäävät märehtijöinä ja ne päästetään vapaaksi vasta isompana. Seurauksena satoja tuhoavia ja ympäriinsä sekoilevia villejä sonnilaumoja, joita ei saa vahingoittaa kun ne on pyhiä.
-Vanhat tai sairastuneet lehmät hylätään tai lahjoitetaan lehmien suojelulaitoksiin. Lehmien turvakoteja on ollut ainakin 3000 vuotta, ja niiden yleisnimi on pinjarapole. Valtio ja paikallishallinnot tukee gaushala-turvakotien toimintaa. Gaushaloiden tehtävä on olla lehmien vanhainkodin lisäksi alkuperäisrotujen säilyttäjiä, ja ne hankkivat lisätuloja maidontuotannolla niistä lehmistä jotka vielä pystyvät poikimaan eli vasikkaongelma vain kasvaa. Lisäksi on lehmien saattohoitoon erikoistuneita gosada-lehmänsuojelulaitoksia. Ne saavat varansa lähinnä temppleiltä ja lahjoituksina, eli lehmät kuolevat useammin nälkään kuin vanhuuteen.
-Moni vapaaksi päästetty nauta syö muovia ja kuolee kivuliaasti kituen. Jotkut gaushalat pelastavat muovia syöneitä lehmiä leikkauksilla, mutta kuolleisuus on silti korkea. Kärsiviä lehmiä ei voida lopettaa koska pyhä eläin ja ahimsa.
-Narendra Modin hallitus on satsannut paljon lypsylehmien jalostukseen ja seksatun sperman käyttöön. Tuontispermassa on se vika että puoliholsteinit kestää huonosti Intian lämpöä ja loiskuormaa. Intialla on nyt oma laitos natiivirotujen tyttösiemenen toimittamiseksi tuottajille, ja myös vesipuhveleiden sperman sukupuolilajittelua suunnitellaan. Lehmävasikoiden määrän nosto 80-95%:iin syntyvistä vasikoista vähentää sonniongelmia, muttei eläköityvien lehmien suojelusta johtuvaa rääkkäystä.

https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/what-made-rural-india-abandon-its-cattle-in-droves/articleshow/67604493.cms
QuoteRamnath Patel, a 47-year-old farmer from Sarai Dangri village in eastern Uttar Pradesh, had a largish family six months back. Apart from his four children, he also owned two cows, a bull and a pair of calves. Patel had fondly named his cows Radha and Bholi. The bull was Shankar, the calves Purba and Chhote. But tragedy struck in mid-2018 when herds of abandoned cattle, roaming the streets of Sarai Dangri, entered his agricultural land and destroyed a standing wheat crop. After the disaster, Patel, too, set his animals free. "It was not easy but when others are letting loose their domestic animals who are destroying our crops, why should I keep them?" he asks.

https://www.animals24-7.org/2020/01/20/sperm-sorting-comes-to-india/
QuoteSperm-sorting comes to India through cow-loving Modi government
JANUARY 20, 2020
Cracking down hard against illegal cattle slaughter and exports to slaughter,  while boosting milk production,  the Hindi nationalist Nahendra Modi regime ruling India since 2014 caused the perennial Indian bull calf surplus to explode.

Now,  however,  the Modi government has reportedly embraced sperm-sorting technology to prevent the surplus,  a potentially controversial move that perhaps only a politician as closely associated with cow protection as Modi could sell to the nation.

The problem is basic.  To produce milk,  a cow must give birth,  but on average,  half of the calves born are males.  In a society where cows are revered as the "Mother of India,"  yet beef-eating is rare and indeed almost illegal,  a perpetual bull calf surplus is inevitable if there are not also sizable export and clandestine slaughter  trades.(...)

Vesipuhvelit ovat hinduetiikan harmaa alue, ne ovat nautoja, mutta tavallaan eri lajia kuin Taurus ja Zebu, mutta kuitenkin samaa lajia kun ovat risteytyskelpoisia... Nyt vesipuhvelien pito on myös muuttumassa kannattamattomaksi kun ahimsa-suojelu ulotetaan niihin.

https://indianexpress.com/article/explained/effect-of-new-slaughter-laws-cattle-numbers-fall-in-bjp-ruled-states-7101473/
QuoteEffect of new slaughter laws: cattle numbers fall in BJP-ruled states
December 15, 2020
Karnataka has become the latest BJP-ruled state to put a stringent anti-cattle slaughter Bill in motion. On Friday, the state government said that it would bring in an ordinance to implement the provisions of the Bill, which was passed by the Assembly on Wednesday but could not be approved by the Legislative Council before the session got over. The striking feature of this Bill is its definition of 'cattle'. It includes not just cows, bulls, bullocks and calves, but also male and female buffaloes. That makes it a comprehensive anti-bovine slaughter Bill.
...
The B S Yediyurappa administration's Karnataka Prevention of Slaughter and Preservation of Cattle Bill goes beyond Maharashtra's. For the first time, any person who slaughters or offers for slaughter even buffaloes can be accused of committing a cognizable offence and jailed for not less than three and extending to seven years. No other state — including Yogi Adityanath's Uttar Pradesh and Shivraj Singh Chouhan's Madhya Pradesh — has so far made buffalo slaughter illegal.

Tämän artikkelin mukaan kohtuullisen hyvin ruokitun vesipuhvelin vuosituotos on 1200 l, hyvän vuohen tasoa. Intian naudat tuottaa lähinnä metaania.
https://www.dairyglobal.net/Farm-trends/Articles/2019/2/Indian-dairy-Big-but-still-traditional-392228E/

Hindut käyttävät mieluummin maitoa kuin munia kasvisruokavalionsa täydentämiseen, koska muna on sikiön murha kun taas maito on seurausta syntymästä ja äitiydestä. Vuosituhansien uskonnolliset käsitykset ei muutu vaikka 99% kanoista on rotuja joita EVVK hautominen eivätkä koskaan tule siemennetyksi, ja bramiineja lukuunottamatta kanan lihakin olisi ihan ok sapuskaa ja kelpaa myös muslimeille. Ravintosisältö ja turvallisuus (kanalat kehittää uusia influenssavariantteja muttei sentään ole lepran ja tuberkuloosin kantajia kuten lehmät Intiassa) olisi parempi mutta miljardi kadullep***ojaa ei voi olla väärässä  :-\
Toivottavasti GMO-hiivoilla tuotettu maito yleistyy ja vähän äkkiä.

Tavan

#745
Ymmärtääkseni vege-tuputuksen takana on ideologia, jonka ajattelussa

- Ilmasto lämpenee johtuen lihansyönnistä, ja ilmaston lämpeneminen on suomalaisten näkökulmasta huono asia, ja suomalaisten lihansyönnin vähentämisellä kuvitellaan olevan jokin vaikutus lopputulokseen.

- lihansyönti kuluttaa maailman resurssit loppuun. En ole ihan varma mistä resursseista silloin puhutaan, mutta itse en ylipäätään pidä järkevänä puhua mistään "maailman resursseista", koska tarvittavat resurssit ovat lokaaleja. Suomen resurssit riittävät mainiosti karjan ylläpitoon ja riittäisivät myös karjatalouden mittavaan laajentamiseen.

- lihan tehokkaaseen tuottamiseen tai jopa lihan syömiseen an sich sanotaan liittyvän jotain eettisiä ongelmia. Koska kyse on kuitenkin eläinten lihasta eikä ihmissyönnistä, en ole koskaan aivan hahmottanut mistä on kyse.

- lihan syöminen on ällöä ja lihan merkittävä läsnäolo ihmisen ruokavaliossa tuhoaa syöjän terveyttä.

- kasvikset ovat ihania ja lihansyönnin hyvin pitkällekin viety välttely on terveydelle hyväksi, ja esimerkiksi kaikkien sosiaalisten ongelmien väärti (esim. kyläily tarpeettoman hankalaa, kun emäntien ja isäntien normaali satunnainen liharuoka ei välttelijälle kelpaa).

- olkiukkoillaan puhumalla lihansyöjistä, ikäänkuin vegaanin vastakohtana, kun todellisuudessa suomalaiset (ja muutkin) ovat sekasyöjiä.

- koska jonkun köyhän maan asukilla tai omalla köyhällä esi-isälläsi ei ollut mahdollisuutta syödä merkittävää määrää lihaa, ei sinunkaan sovi sitä juuri syödä.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

pienivalkeapupu

Tämän viikon lauantaina olisi ollut kasvis bolognese kastiketta (perunasoseen kanssa muistaakseni) tarjolla, mutta peruin osanottoni. Se on joko liha-pohjaista tai kasvispohjaista omalla kohdallani, eikä mitään trendiarseilua lihanmaun imitaation suhteen, mutta eettisesti ja yhteiskuntakelpoisesti oikein tuotettuna.
"Luulen, että pääsääntöisesti, kirjoitukseni ovat totta."

"Minun täytyy toimia epävarmuudessa, vaikkei minulla aina ole kaikkea informaatiota ja tietoa."

Fiftari

#747
QuoteHalvalla lihalla on hintansa
Suomi on koukussa halpaan lihaan. Siitä kärsivät lihantuottajat, kuluttajat ja ilmasto.


Kuka tahansa palkansaaja voi miettiä tilannetta, jossa pomo pyytää kymmenen kertaa peräkkäin huoneeseensa ja kertoo aina, että työehdot heikkenevät.

Eero Pekkalalle tämä on todellisuutta. Hän on naudankasvattaja, joka myy eläimensä lihatalo HK Scanille.

– Noin kymmenen viimeisintä muutosta meille maksettavaan tuottajahintaan ovat olleet miinusmerkkisiä, hän sanoo.

XXX

Sibeliuksessa ja Sorjosessa on molemmissa noin 350 kiloa myytävää lihaa. Pekkala saa niistä tällä hetkellä 3,30 euroa kilolta.

Kun liha on kulkenut lihatalon linjaston läpi kauppaan ja siihen on lisätty arvonlisävero, Sibeliuksen ja Sorjosen hinta on noussut noin 10–30 euroon kilolta, riippuen onko pakkauksessa jauhelihaa vai sisäfilettä.

XXX

Tutkijat: Liha on haittoihin nähden turhan halpaa
Liha on liian halpaa, sanovat myös ravitsemus- ja luonnonvaratutkijat.

– Kulutus on ihan turhanpäiväisesti noussut yli ihmisten ja ilmaston tarpeen. Lihasta on onnistuttu tekemään meille vähän liian helppoa ja halpaa arkiruokaa. Tämä koskee erityisesti halvimpia lihatuotteita eli jauhelihaa ja broilerinsuikaleita, sanoo Minna Kaljonen.

XXX

Naisten lihansyönti on yleisesti ottaen hyvin kurissa, miesten ei. Naisista vain yksi viidestä mutta miehistä neljä viidestä syö viikoittain liikaa punaista lihaa.

Vähentää pitäisi, sanoo myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

Paljon punaista lihaa sekä makkaraa, leikkeleitä ja lihavalmisteita syövät sairastuvat muita enemmän paksusuolen syöpään, kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

XXX

Suomalaisten kelkka on kääntynyt: lihansyöntiä pitäisi vähentää
Suomalaisten asenteet lihaa kohtaan ovat muuttumassa.

Tätä juttua varten tehdyssä kyselyssä jo valtaosa on sitä mieltä, että lihansyöntiä pitäisi vähentää. Näin sanoo 44 prosenttia suomalaisista, kun vastaan on 39 prosenttia.

XXX

Eero Pekkala sanoo, että kymmenkunta viime muutosta ovat olleet miinusmerkkisiä. Miksi näin, HK Scanin Suomen-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Leija?

– Tuottaja on siinä oikeassa, että on menettänyt hintaa. Koronan myötä erityisesti naudanlihan hintaan on tehty muutoksia, koska menekki on ravintolakaupan kärsiessä heikentynyt, Leija sanoo.

Leijan mukaan pitkällä aikavälillä hintakehitys on ollut positiivinen, vaikka onkin selvää, että "tuottajat kaipaavat lisää rahaa". Jos lihaketjuun saataisiin lisäarvoa jalostusta ja tuotteistusta lisäämällä, se sataisi myös tuottajan laariin, Leija uskoo.
Pitkä juttu.. Loput linkistä ---> YLE

Mietin vain että jos lihasta on tullut helppoa arkiruokaa jota on helposti saatavilla niin mietin että jos poistettaisiin tehomaatalous myös kasvisten osalta. Siinä samalla tapeltaisiin ilmastonmuutostakin vastaan kun porukka huomaisi että ruoka olisi hiton kallista kun sitä joutuisi farmari omalla autolla ja myöhemmin hevosella tuomaan markkinoille myyntiin.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

jetsku

Ylen kommareista kertoo kaiken, että heidän laskelmissaan 44% on "valtaosa".

Muuten tuo on niin pehmeää, että sitä on täysin mahdoton kommentoida.

Roope

Quote from: Fiftari on 05.03.2021, 10:09:24
QuoteSuomi on koukussa halpaan lihaan. Siitä kärsivät lihantuottajat, kuluttajat ja ilmasto.

Pitkä juttu.. Loput linkistä ---> YLE

Artikkelia varten tehdyn kyselytutkimuksen väitelauseen muotoilu oli tahallaan epämääräinen "pitäisikö suomalaisten vähentää lihansyöntiä". Vapaaehtoisesti vai keinolla millä hyvänsä?

Ja se tärkein, minkä tavoitteen saavuttamiseksi vai ihan vain fiiliksen vuoksi? Pelkkä suomalaisten lihansyönnin vaikeuttaminen esimerkiksi lisäveron kautta kun ei pelasta lihantuottajia, kuluttajia tai ilmastoa.

Quote from: YleLihaan kajoaminen on vaikea asia. Lihaveroista arastikin puhuvat poliitikot ja tutkijat saavat helposti näpeilleen.

– Aika nopeasti syntyy mustavalkoinen kuva, että lihansyöntiä vaaditaan lopetettavaksi kokonaan, vaikka kyse olisi maltillisesta vähentämisestä, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Niemi sanoo.

Lihan hinnan korottaminen kohdistuisi tietysti köyhiin ja palauttaisi ruokavalintojen luokka-asetelmat viime vuosisadalle. Sopii minulle, kunhan tätä haluavat ovat rehellisiä, eivätkä piiloudu ilmastokortin taakse. Suomalaisten lihansyönnin muutoksilla ei ole mitään näkyvää vaikutusta ilmastoon eikä se myöskään vaikuta muun maailman ruuan kulutukseen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset