Miljoonia kiloja kebablihaa tuodaan hämärästi Suomeen
Ravintoloissa käytettävän kebablihan kaupasta jopa kaksi kolmasosaa on villiä. Näin arvioi myyntijohtaja Jukka Ojala kebabia valmistavasta Beofood Oy:stä.
Kymmenet kebabmyyjät ajavat ovelta ovelle kauppaamassa ulkomaisia tuotteitaan. Tilastoimattomassa kaupassa liikkuu vuosittain miljoonia kiloja lihaa ja sen arvo nousee jopa 12 miljoonaan euroon.
Kebabin suoramyyjien joukossa toimii muutama laillinen, kotimainen yritys, mutta loput toimivat enemmän tai vähemmän hämärästi. Harmaa kebabkauppa vaivaa erityisesti Etelä-Suomessa.
Ojalan mukaan kebabvartaat tulevat useimmiten Saksasta. Määriä ei tiedetä, koska tulli ei tilastoi kebablihaa erikseen. Vain kolmasosa pikaruokapaikkojen käyttämästä kebablihasta kulkee tukkuliikkeiden kautta ja on varmasti kotimaisten yritysten valmistamaa.
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi vaatii viranomaisia tehostamaan kebabpaikkojen valvontaa: "Olen kauhuissani elintarviketurvallisuuden suhteen."
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/miljoonia-kiloja-kebablihaa-tuodaan-h%C3%A4m%C3%A4r%C3%A4sti-suomeen-1.5966 (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/miljoonia-kiloja-kebablihaa-tuodaan-h%C3%A4m%C3%A4r%C3%A4sti-suomeen-1.5966)
Jokainen kuluttaja voi omilla valinnoillaan ottaa kantaa tähänkin. Itse en ole elämässäni tilannut ainuttakaan kebab-annosta. Toisen tilaamasta annoksesta olen joskus syönyt jämät vain todetakseni, että elämys oli ala-arvoinen.
Pizzaa tulee joskus haettua kotiin, mutta tällöinkin ostan poikkeuksetta kotimaisten toimijoiden enkä ulkomaalaisten kolonialistien palveluita: pitäähän maan auttaa itseään.
Astan mestassa kuulemma käyttävät Kylmäsen lihaa.
http://www.kylmanen.fi/fi/tuotteet/sailykkeet.html (http://www.kylmanen.fi/fi/tuotteet/sailykkeet.html) Toivottavasti ei ole tuota "säilyke uutuudet" -halallihaa. Millähän menetelmillä tuo on halaloitu?
Eli jutussa haatateltu jannu oli huolissaan siitä, että joku ostaa jotain ohi tukkumafian? No haistakoon pitka pasha. (elintarviketurvallisuudesta saa toni olla huolissaan)
Koko ongelma on mahdollista poistaa omalta kohdalta helposti, et avaa kebabbilan ovea etkä niihin soittele.
Voin kertoa, toimii mainiosti.
Lisäksi voin kertoa totuuden; ei sitä norsunjalan näköistä teurasjätepötköä ole sisäfileestä kasattu.
Kannattaa katsoa ihan alussa mitä toi tyyppi sinne tuuttiin kaataa ja mausteilla saadaan ihmisille syötettyä vaikka vaahtokumipatjaa.
http://www.youtube.com/watch?v=zKpH6Lzz-ug
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 08:47:57
Koko ongelma on mahdollista poistaa omalta kohdalta helposti, et avaa kebabbilan ovea etkä niihin soittele.
Voin kertoa, toimii mainiosti.
Lisäksi voin kertoa totuuden; ei sitä norsunjalan näköistä teurasjätepötköä ole sisäfileestä kasattu.
Kyllä tämän paikan lihat taitavat olla ihan ok.
http://www.istanbuloriental.fi/ (http://www.istanbuloriental.fi/)
Puuhiilien hehkussa vartaassa kypsennettyä jauhettua karitsanlihaa.Iskenderi 25 eur ...
Yksittäistapaus, tosin.
Mitä väliä? Kai ne kebulat saavat ostaa lihansa vaikkapa Saksasta, jos sieltä saa parempaa laatua halvemmalla?
Quote from: JNappula on 04.11.2011, 08:50:55
Mitä väliä? Kai ne kebulat saavat ostaa lihansa vaikkapa Saksasta, jos sieltä saa parempaa laatua halvemmalla?
Tietenkin saa, ostakoot vaikka jauhettua koiraa Kiinasta tai kamelia Egyptistä.
Pointti on; kuka sitä tunkee sisäänsä ja miksi?
Quote from: JNappula on 04.11.2011, 08:50:55
Mitä väliä? Kai ne kebulat saavat ostaa lihansa vaikkapa Saksasta, jos sieltä saa parempaa laatua halvemmalla?
Riippuu tietenkin, kuinka hämäristä teurastamoista lihat tilataan. Luulisi turkkilaisten olevan yhteydessä saksanturkkilaisten kanssa näissä asioissa. Kyllähän suomalaisetkin tuottavat lihaa, joten miksi ei sitä käytettäisi? Jää nuokin verot saamatta.
Toivottavasti tämä ei lisää eläinten halal-kidutusta.
Joissakin kiinalaisissa käyttävät tölkkikanaa. Tölkeissä on vain kiinankieliset kirjaimet. Mielestäni epäilyttävänoloista.
Quote from: JNappula on 04.11.2011, 08:50:55
Mitä väliä? Kai ne kebulat saavat ostaa lihansa vaikkapa Saksasta, jos sieltä saa parempaa laatua halvemmalla?
Ongelma lienee siinä, että katkeaako kylmäketju ja että ei voida tiedä yhtään mistä se liha on peräisin ja että meneekö kirjanpitoihin asianmukaisesti eli että onko harmaata vai valkoista vaiko peräti ihan pimeää taloutta.
Tuskin ostamista saksasta on kielletty, mutta mieleen tulee tosiaan pimeän liiketoiminnan pyöritys eli siis talousrikollisuus ja hygieniariskit. Jos asiassa ei ole hämärää, niin ok, mutta hyvähän tämä olisi selvittää että luulot ja oletukset haihtuvat ja tieto tulee tilalle. Se olisi myös kebuloiden etu, koska nythän on paljon epäilyjä ja ihmettelyä, että miten 5 pizzan saa kannattavaksi.
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 08:47:57
Koko ongelma on mahdollista poistaa omalta kohdalta helposti, et avaa kebabbilan ovea etkä niihin soittele.
Voin kertoa, toimii mainiosti.
Lisäksi voin kertoa totuuden; ei sitä norsunjalan näköistä teurasjätepötköä ole sisäfileestä kasattu.
Kannattaa katsoa ihan alussa mitä toi tyyppi sinne tuuttiin kaataa ja mausteilla saadaan ihmisille syötettyä vaikka vaahtokumipatjaa.
http://www.youtube.com/watch?v=zKpH6Lzz-ug
Saksassa 90-luvulla asustellessani tulin katsoneeksi telkusta ohjelman Euroopan suurimmasta kebablihan tuottajasta. Berliinissä oli halli, jossa oli paljon turkkilaisia yms. Kolmen ukon keskelle lyötiin rullilla se kebab piikki ja he mättivät vuoron perään rullakoissa olevista laatikoista lihat piikkiin ja kelmu ympärille. sitten uutta putkeen. Ei se liha hääviltä näyttänyt. Kaikenlaisia riekaleita..
Quote from: P on 04.11.2011, 09:03:14
Kolmen ukon keskelle lyötiin rullilla se kebab piikki ja he mättivät vuoron perään rullakoissa olevista laatikoista lihat piikkiin ja kelmu ympärille. sitten uutta putkeen. Ei se liha hääviltä näyttänyt. Kaikenlaisia riekaleita..
Tietenkin on kasattu riekaleista ja teurasjätteestä, koska siistimmät ruhonosat myydään pihveinä, fileinä, paisteina ja muutenkin katseen kestävinä paloina.
Jokainen tämän tajuaa, kuitenkaan valtaosa ihmisistä ei sitä ymmärrä ja vie jopa omia lapsiaan tätä teurasherkkua syömään.
Omilla jaloilla äänestäminen on ainoa keino vaikuttaa tähän yhä kasvavaan jätteiden syöttöön Suomen kansalle.
Onneksi kuitenkin Marin kioskin (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010070411978467_uu.shtml) kaltaisiin hankkeisiin puututaan hanakasti. :roll:
Marin kioskiin uskaltaa heikkohermoisempikin terveystarkastaja puuttua, mutta meneminen aläwäbälä -kioskiin voi olla haaste, koska ei ole valmiuksia kohdata Lähi-Idän kulttuurisia vastareaktioita ja tietenkin koska rassismi.
Hyvä, että asia nostetaan tapetille. Olen jo vuosia ihmetellyt, miksi salametsästettyjen norsujen jalkoja saa tuoda Suomeen vuoltaviksi punasipulin ja"rannareiden" (ranskanperunat) joukkoon. :o
LB
Tokihan asia on ollut elinkeinoelämän tiedossa jo pitemmän aikaa, mutta hyvä, että lehdistökin heräilee asian tiimoilta. Kyseessähän on sekä kuluttajien tuoteturvallisuus että tietysti valtiovallan osalta veropoliittinen seikka.
Kuluttajille riskit ovat näissä Saksasta ja Ruotsista tulevissa pakettiautokuljetuksissa kylmäketju , mikä on pääosin puutteellinen ja kontaminaatio. Autoissa on jäähdytetty kuljetustila tai sitten ei ole. Samassa kuormassa ja tilassa tuodaan kylmät ja kuumat tuotteet, vihannekset, lihat, maitotuotteet jne. Pahimmat esimerkit mihin on tullut törmättyä on henkilöauton tavaratilassa Saksasta tuodut juustot, mitä kaupataan kebabberioihin ja pizzerioihin. Riskit ovat melkoiset ja onhan noita elintarvikeviraston tms tutkimuksia ollut vuosia, missä tutkittu esim pizzerioiden jauhelihapizzoja ja kelvollisia ollut luokkaa 30 %.
Valtiovallan saralla kyse on tietty veroista. Harmaasti maahantuodut tuotteet päätyvät helposti verottomaan myyntiin. Verottaja kun peilaa yrityksen myyntejä suhteessa tukkuostoihin.
Ja eihän tämä koske pelkästään pizzerioita ja kebumestoja vaan suuremmassa mittakaavassa myös etnisiä kauppoja ja tukkuja, mihin roudataan samalla periaatteella Saksan kautta kaukomaiden herkkuja.
Ostaisitko itse pakastekatkarapuja tai -kalaa etnokaupoistata olematta varma kylmäketjun tasosta? Itse ainakaan en.
Eikös tällainen uutisointi ole juurikin sitä rassismia ja kiihotusta kebab-kulttuureita vastaan?
Kyllä kohta saadaan joku kebab-ukko ruutuun vakuuttelemaan että on katkeamaton kylmäketju, liha on parasta filettä jauhettuna ja verot on maksettu kaikista. Sitten tämä yksi satu riittää vakuuttamaan, että näin on maailman jokaisessa kebabbilassa ja alkuperäinen väite on kumottu.
Luin otsikon ja luulin että puhutaan turkkilaisten ja kurdien luvattomasta maahantulosta.
Elintarvikealalla on aina iso riski kun kauppa on pimeää. Mitä lihassa on, miten ja missä se on valmistettu, miten säilytetty, miten kuljetettu, kuinka tuoretta jne.
Sitten tulikin mieleen kuva Libyan diktaattorin toiseksi viimeisestä lepopaikasta.
Maistuuko kebabbi? :o
Quote from: Bonaventura on 04.11.2011, 12:40:06
Tuohon riekaleasiaan haluan sanoa, että minusta ei ole mitenkään paha asia, että ruhoista syödään muutkin osat kuin fileet ja paistit. Nälkää näkevässä maailmassa on synti heittää pois syötävää tavaraa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että esimerkiksi broilerin nahassa on hyvälaatuisia rasvahappoja (joskaan en ole täysin varma, perustuu epämääräiseen muistikuvaan).
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 15:08:17
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Yo! Kebab on jumalten ruokaa hyvin tehtynä. Ihan sama vaikka se ois tehty rullalle survotuista lampaan peniksistä ja jauhetusta kilin peräsuolesta.
Kebab ranskalaisilla, tulinen kastike.. taivat. Ainoa caveat on että jos raaka-aineet on maullisesti huonolaatuisia tai syönnin jälkeen iskee Montezuman kosto niin en mene enää samaan paikkaan. Vaihtoehtojahan piisaa.
Jokainen asia minkä ulkomaalainen tekee saadakseen pikkasen extracäshiä ei ole paha. Ainakin jos suomalainen luopuu käteisestään vapaaehtoisesti ja saa haluamansa hyödykkeen vastineeksi.
Monikulttuuri mun mielestä parhaimmillaan: Joka fucken lajin ravintola joka kulmalla. Monet muut maahanmuuttajaryhmät onkin sellasia perustaneet mutta Somalialaista ravintolaa en ole vielä nähny (kävisin saletti ainakin tyypit ottamas jos joku sais sellasen aikaan). Jopa etno-ruokakaupat on joidenkin muiden hallinnassa, taitaa taikaseinä maksaa liikaa rahaa ihan vaan lorvimisesta joten ei kantsi vaivautua.
Itse suosin ravintoloita, jotka tarjoilevat järvsökebabin lihaa.
Kyseessä siis ruotsalainen puristekebabtuottaja.
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 15:08:17
Quote from: Bonaventura on 04.11.2011, 12:40:06
Tuohon riekaleasiaan haluan sanoa, että minusta ei ole mitenkään paha asia, että ruhoista syödään muutkin osat kuin fileet ja paistit. Nälkää näkevässä maailmassa on synti heittää pois syötävää tavaraa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että esimerkiksi broilerin nahassa on hyvälaatuisia rasvahappoja (joskaan en ole täysin varma, perustuu epämääräiseen muistikuvaan).
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Kebabissa tuskin on sian nahkaa ja lehmän nahkakaan ei taida hienoutua niin hienoksi, jotta kebabbia saisi aikaiseksi.
Makkarasta löytyy broilerin ja sian nahkaa, sekä luuprässiä
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 15:08:17
Quote from: Bonaventura on 04.11.2011, 12:40:06
Tuohon riekaleasiaan haluan sanoa, että minusta ei ole mitenkään paha asia, että ruhoista syödään muutkin osat kuin fileet ja paistit. Nälkää näkevässä maailmassa on synti heittää pois syötävää tavaraa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että esimerkiksi broilerin nahassa on hyvälaatuisia rasvahappoja (joskaan en ole täysin varma, perustuu epämääräiseen muistikuvaan).
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Ope, ope – minä kyllä!
Rapeaksi paahdettu broilerin nahka on herkkuisaa; ja siankamaraa paahdettuna olen syönyt ainakin Meksikossa - hyvää.
Monissa makkaroissa on tuo kamara myös tärkeä aineosa. Kelpaa kyllä mulle.
edit. lisäys:
Olipa aivan unohtua - Pekingin ankassahan herkullinen nahka on olennainen osa ruokalajia - se saatetaan jopa tarjota erillisinä suupaloina.
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
[/quote]
Sian, kanan ja lohennahka on oikein valmistettuna oikein herkullista. Lehmännahkaa en ole tainnut maistaa.
Valvomattomista kebablihoista ei voi tosin tietää minkä kissan, rotan tahi ihmisen nahkoja sinne on sekaan heitelty.
Olin yksi päivä eräässä "karvaranne"-syöttölässä, kun paikalle tuli ulkomainen kaupparatsu (välimeren itäosan habitus). Ravintoitsija osti puolen litran oluentarjoiluastioita. Kaupparatsu sitten rupesi mainostamaan että häneltä saa myös kebabeläintä sekä pitsanpäällisiä. Kebabista onneksi ravintoloitsija sanoi että hän käyttää lihassa ainoastaan Wotkin'sin tuotteita, laadun takia.
Kaupparatsu myi näitä tuotteitaan normaalista pakettiautosta, joka oli ihan vaan vuokrattu. Kylmäketju ei kyllä tässä tapauksessa ollut asiallisella pohjalla.
Joku juippi toi Turkista kebablihaa autonsa takakontissa. Myytiin sitä sitten asiakkaille. Mutta kas kummaa, joku sairastui pahemman kerran. Se taistelu kesti kolme tuskallista vuorokautta.
Urbaani tarina. Mutta lienee tosipohjainen.
Quote from: Missra on 05.11.2011, 05:20:58
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Sian, kanan ja lohennahka on oikein valmistettuna oikein herkullista. Lehmännahkaa en ole tainnut maistaa.
[/quote]
Eiköhän itse kukin ole syönyt nahkoja ihan tietämättäänkin. Jos jättää tuoteselosteen lukematta niin ei tiedä mitä suuhunsa laittaa ja työmaaruokalassa ne eivät edes ole näkösällä.
QuoteElintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan elintarvikevalmistajat hämäävät kuluttajia useiden tuotteidensa nimillä. Evira on tenhyt Vantaan Ympäristökeskukselle toimenpidepyynnön liittyen HK:n jauhelihapihvien ja -lihapyöryköiden tuotenimiin.
- Olemme sitä mieltä, että jauhelihapihvien ja -pyöryköiden nimet ovat harhaajohtavia, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio kertoo Uudelle Suomelle.
- Kun puhutaan jauhelihapihvistä, ihmisille tulee käsitys että se on nautaa tai possua. Kun suurin ainesosa on broileri, pitäisi puhua broiler-porsaanjauhelihapihveistä ja -pyöryköistä.
Husu-Kallion mielestä tavallinen kuluttaja ei voi tajuta broilerin olevan lihapullan pääraaka-aine.
- Kyllä se mielikuva tulee siitä, mistä ainesosasta itse tekisi pyörykät kotona.
Asiasta huomautti perjantaina Suomen Kuluttajaliitto, jonka mukaan HK:n einespihvejä pitäisi kutsua "kanannahkapihveiksi". HK tyrmäsi väitteen ja ilmoitti, ettei pidä tuotteidensa nimiä harhaanjohtavina.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/92106-suuri-huijaus-tiesitko-tata-lihapullista-enta-kinkkusiivuista
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 15:08:17
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Muutama muu jo totesikin kanan-, lohen- ja siannahka voi olla herkullista. Eräissä grilli-bileissä kokonainen karitsa oli vartaassa kypsymässä. Sen rapeaksi kypsynyt nahka oli todella herkullista.
Quote from: Voitto-Taisto on 05.11.2011, 05:27:40
Kalan- ja kanan/broilerinnahka on erittäin hyvää.
Niin on mutta kihti iskee myöhemmin!
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 15:08:17
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Valmiit eineseväkset on ainakin tuoteselosteiden mukaan täynnä nahkaa, kamaraa ja muita LIHAN KALTAISIA ainesosioita. Ennen ehkä söin elintarvikkeiden sekaan jauhettuina, enää en suostu siihen.
Syököön siis muut ne kebabit, syy ei ole pelkästään rassimus.
Yleensä elukoiden nahassa ei ole mitään vikaa kun ne tunnistaa tuotteesta sellaiseksi. Se, että nahasta tehdään "lihaa" jauhamalla, värjäämällä, maustamalla ja aromivahventamalla onkin sitten vähän toinen asia. Tästä bisneksestä suomalainen einesteollisuus tuntuu pitävän kovasti.
Aiheeseen liittyen mainittakoon anekdootti: kun pari vuotta sitten Yhdysvallat laittoivat mm. kiinalaisille saumattomille teräsputkille rangaistustulleja, Kiina vastasi laittamalla rangaistustulleja mm. kananjaloille, jotka ovat aika tyypillistä mutusteltavaa sielläpäin, ja joita ei mitenkään halveksuta, vaikka koostumus on lähinnä luuta ja rustoa. Olen käynyt kiinalaisissa "pikaruokaravintoloissa" joissa on ollut laareittain eriteltynä mm kanan jalkoja, helttoja, sydämiä, kivipiiroja ja sisäelimiä... ja kauppa kävi!
luin että gyros on yhtä kuin kebab, kuinka sitten kreikkalainen gyros on niin taivaallisen makuista vrt suomessa valmistettu kebab?
Quote from: Dirre on 05.11.2011, 12:04:01
luin että gyros on yhtä kuin kebab, kuinka sitten kreikkalainen gyros on niin taivaallisen makuista vrt suomessa valmistettu kebab?
Olisikohan sillä jotain yhteyttä lihan alkuperään? Jonkun Keski-Eurooppalaisen kylmävaraston nurkassa hukkalihariekaleista kasattu ja harmaasti Suomeen kuljetettu ja myyty pötkylä voi maistua hivenen erilaiselta kuin kalliimmassa raflassa laatulihasta kasattu pötkylä..
Mutta tämä on vaan maalikon vaatimattomia ajatuksia..
Quote from: MoonShine on 04.11.2011, 09:12:03
Quote from: P on 04.11.2011, 09:03:14
Kolmen ukon keskelle lyötiin rullilla se kebab piikki ja he mättivät vuoron perään rullakoissa olevista laatikoista lihat piikkiin ja kelmu ympärille. sitten uutta putkeen. Ei se liha hääviltä näyttänyt. Kaikenlaisia riekaleita..
Tietenkin on kasattu riekaleista ja teurasjätteestä, koska siistimmät ruhonosat myydään pihveinä, fileinä, paisteina ja muutenkin katseen kestävinä paloina.
Jokainen tämän tajuaa, kuitenkaan valtaosa ihmisistä ei sitä ymmärrä ja vie jopa omia lapsiaan tätä teurasherkkua syömään.
Omilla jaloilla äänestäminen on ainoa keino vaikuttaa tähän yhä kasvavaan jätteiden syöttöön Suomen kansalle.
Tulevaisuus väestön kasvaessä yli Maapallon kantokyvyn on Soylent Greeniä.. (http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green) Nyt vasta ollaan aloiteltu teurasjätteistä = esim. halvat makkarat, einesjauhelihapihvit, halpakebablihat.. Vuosi 2022 ei ole kaukana, mutta kehitys on suuntaa antavaa..
Quote from: Ulkopuolinen on 05.11.2011, 12:18:38
Quote from: Eino P. Keravalta on 04.11.2011, 07:54:07
Jokainen kuluttaja voi omilla valinnoillaan ottaa kantaa tähänkin. Itse en ole elämässäni tilannut ainuttakaan kebab-annosta. Toisen tilaamasta annoksesta olen joskus syönyt jämät vain todetakseni, että elämys oli ala-arvoinen.
Käypä Eino kokeilemassa Helsingin Telakkakadulla olevaa Ania. Se ei ole tyypillinen pizzaa, kebabia ja veronkiertoa -mesta vaan ihan turkkilainen ravintola jossa myydään pikaruuan sijaan ruokaa.
Suosittelen.
http://ani.fi/
Ani on hyvä. Sen kebab on sitä jauhelihakoulukuntaa. Kebabeissa kun on kaksi eri toteutusmallia; lihariekaleet tiukkaan pakattuina tai jauhelihamainen koostumus.
Quote from: Dirre on 05.11.2011, 12:04:01
luin että gyros on yhtä kuin kebab, kuinka sitten kreikkalainen gyros on niin taivaallisen makuista vrt suomessa valmistettu kebab?
Kebabista on olemassa runsaasti erilaisia variaatioita.
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/List_of_kebabs
Quote from: Bonaventura on 04.11.2011, 12:40:06
Tuohon riekaleasiaan haluan sanoa, että minusta ei ole mitenkään paha asia, että ruhoista syödään muutkin osat kuin fileet ja paistit. Nälkää näkevässä maailmassa on synti heittää pois syötävää tavaraa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että esimerkiksi broilerin nahassa on hyvälaatuisia rasvahappoja (joskaan en ole täysin varma, perustuu epämääräiseen muistikuvaan).
Quote from: Missra on 05.11.2011, 05:20:58
Käsi ylös, kuka tieten tahtoen syö kalan, sian, lehmän, kanan jne...nahkaa?
Ja 4/5 Suomalaisesta, lapsesta vanhukseen, nostaa räpylänsä. Mikäs sen parempaa, kuin kunnon grillimakkara.
Mulla on muuten todella hyvä ja helppo kebab-ohje. Voin laittaa jakoon, jos haluatte kokkailla. Ei tarvi sitten arvailla mistä pötkö on pyöräytetty. Kymmenkunta kertaa on tullut tehtyä ja maistuu hyvin sekä itelle että vieraille.
Lapsuudestani muistan, että yksi herkullisimmista ruoista oli Tukholman Hötorgetin kauppahallista ostettu kebab. Siihen aikaan, 1970-80-luvulla, Suomessa ei moista touhua vielä ollut.
Vielä nykyäänkin, jos tulee Tukholmaan asiaa ja on vapaata aikaa, käyn Hötorgetin hallissa kebabilla ja siirryn siitä Södermalmille Medborgarplatsenin lämmitetyille ravintolaterasseille.
Vastaan otsikon pointtiin.
Usein kuulee ja tulee keskusteltua siitä millaisen reaktion joku on saanut näistä etnisen karvan tuottamista ruoista. Mausteilla voi tappaa härskiintyneen lihan tai muuten epämääräisen sivujuonteen suhteellisen hyvin. Tietysti pakin voi saada sekaisin niistä mausteistakin, koska täkäläinen ruokakulttuuri ei muutenkaan ole mausteiden kulta-aitta ja siihen tottumattomilla se tulee sitten puskista.
Meille on luotu järjestelmä puhtaan ja riskittömän ruoan suojaksi. Järjestelmän ylläpito maksaa ja se on luotu veroeuroista. Onko järjestelmä liian ankara ja vaativa, sitä pohtikoon kukin mielessään. Nämä hämärätuontisysteemit ohittavat kaiken tämän velvoitteen ja muut maksaase rahalla tai terveydellään. Tästä syystä -----------> boikotti.
Quote from: Lasse Nortunen on 05.11.2011, 15:11:50
Mulla on muuten todella hyvä ja helppo kebab-ohje. Voin laittaa jakoon, jos haluatte kokkailla. Ei tarvi sitten arvailla mistä pötkö on pyöräytetty. Kymmenkunta kertaa on tullut tehtyä ja maistuu hyvin sekä itelle että vieraille.
Laita, Lasse, resepti Gastronomiahommaan (http://hommaforum.org/index.php/topic,17091.0.html). Ketju on olemassa juuri tätä tarkoitusta varten.
Quote from: Eino P. Keravalta on 04.11.2011, 07:54:07
Jokainen kuluttaja voi omilla valinnoillaan ottaa kantaa tähänkin. Itse en ole elämässäni tilannut ainuttakaan kebab-annosta. Toisen tilaamasta annoksesta olen joskus syönyt jämät vain todetakseni, että elämys oli ala-arvoinen.
Pizzaa tulee joskus haettua kotiin, mutta tällöinkin ostan poikkeuksetta kotimaisten toimijoiden enkä ulkomaalaisten kolonialistien palveluita: pitäähän maan auttaa itseään.
Toisaalta hyvä, että jätkät yleensä tekevät töitä ja yrittävät, mutta kebabiloiden kanssa on kieltämättä syytä harrastaa tavallista tiukempaa harkintaa (veronkierto halpapaikoissa, minkä lisäksi tuo raaka-aineiden pimeätuonti lienee ongelma. Sellaistakin juttua olen kuullut, että osa kebupaikoista ostaa esim. kaupoista pöllittyä lihaa narkkareilta ja muilta sangen hienoilta ihmisiltä, lähteenä tässä duunikaveri joka kysyi eräältä vakiopokalta kerran syytä erisorttisten lihojen asemaan vakiosuosikkina "oman käden alennuksissa") kun menee asioimaan. Nykyään tulee katsottua noita vähän tarkemmalla silmällä, tosin töissä ei joskus ole hirveästi vaihtoehtoja ja kännissä taitaa hillintä tämän suhteen pettää välillä itse kullakin. 8)
Hienosti tästäkin saatiin tehtyä taas "maahanmuuttokeskustelua". Etnisiin ruokiin kohdistuvat fobiat tekee naurettavaksi se, että suomalaiskansalliset nakkikioskit vasta kelvottomia hygienialtaan ovatkin. Saksassa taas tehdään maailman parasta kebablihaa, onhan koko döner-kebab keksitty siellä. Tässä artikkeli, jossa döneriä käytettään esimerkkinä turkkilaisten vaikutteiden sulautumisesta saksalaiseen kulttuuriin: http://www.thelocal.de/society/20111028-38493.html
Saksassa dönerin saa 1–3 eurolla, suomalaisen pahvilta maistuvaan jauholämsään survotun mauttoman varrasmakkaraversion hinta on moninkertainen. Jos täällä määräyksiä järkevöitettäisiin, meillekin saattaisi tulla Tukholman Jerusalem Kebabin kaltaisia kohtuuhintaisia ja laadukkaita pikaruokapaikkoja. Harmaasta taloudesta lässyttäminen on naurettavaa niin kauan kuin esimerkiksi hallintarekisterin kautta vuotaa ohi verottajan 800 miljoonaa euroa vuodessa.
Quote from: turisti on 05.11.2011, 17:30:03
Hienosti tästäkin saatiin tehtyä taas "maahanmuuttokeskustelua". Etnisiin ruokiin kohdistuvat fobiat tekee naurettavaksi se, että suomalaiskansalliset nakkikioskit vasta kelvottomia hygienialtaan ovatkin.
"Kyllähän suomalaisetkin!" on aika huono argumentti kun ainakin PK-seudulla maahanmuuttajavoimin pyörivät myös useimmat snagarit nykyään.
Ani on muuten loistava rafla.
Quote from: Topi Junkkari on 05.11.2011, 16:28:49
Quote from: Lasse Nortunen on 05.11.2011, 15:11:50
Mulla on muuten todella hyvä ja helppo kebab-ohje. Voin laittaa jakoon, jos haluatte kokkailla. Ei tarvi sitten arvailla mistä pötkö on pyöräytetty. Kymmenkunta kertaa on tullut tehtyä ja maistuu hyvin sekä itelle että vieraille.
Laita, Lasse, resepti Gastronomiahommaan (http://hommaforum.org/index.php/topic,17091.0.html). Ketju on olemassa juuri tätä tarkoitusta varten.
Herrat on hyvät vaan: http://hommaforum.org/index.php/topic,17091.msg832432.html#msg832432
Quote from: Nuivinaattori on 05.11.2011, 00:46:29
Itse suosin ravintoloita, jotka tarjoilevat järvsökebabin lihaa.
Kyseessä siis ruotsalainen puristekebabtuottaja.
Pistäppä Nuivinaattori hieman listaa kehiin mistä saa tuota ko. kebabeläintä. Vois käydä testaamassa oisko siinä makua.
Turha tuota kebabia on kauhistella, jos ruokavalioon kuuluu normaali luokaton grillimakkara ja lenkkimakkarat. Myöskään kaupan lihapullat, pihvit, jne ei ole paljo lihaa nähneet. Otetaanpa hieman rennommin tässä aiheessa ja löysätään sitä vannetta. Kaupunkilaiset ku näkis miten sitä tuoretta lihaa tehdään ni suurin osa ois kanttuvei naama valkosena maassa. :) Ei siitä siasta maalla ole koskaan paljoa hyödyntämätöntä osaa jääny. Sorkista saa maukasta keittoa ja monta muutakin herkkua on tiedossa, jotka on valmistettu aivan muusta kuin sisä- tai ulkofileestä. Samoin kalasta tehtiin kotonakin keitto siten että se hyödynnettiin päätä myöten ja talon emännälle oli varattu se herkkupala eli pää. Joko herkimpiä oksettaa? No ei voi mitään, mutta täytyyhän sitä joskus kaupungin hienohelmat järkyttää maalaistollojen tavoilla. ;)
Pitäiskö sen lihan kuitenkin olla vasta teurastettua?
Älkää nimittäin peljätkö, kyllä ne on teiän rapulakepapit on pääsääntöisesti tukun pakastealtaasta.
Quote from: Navajo on 06.11.2011, 00:14:14
Quote from: Nuivinaattori on 05.11.2011, 00:46:29
Itse suosin ravintoloita, jotka tarjoilevat järvsökebabin lihaa.
Kyseessä siis ruotsalainen puristekebabtuottaja.
Pistäppä Nuivinaattori hieman listaa kehiin mistä saa tuota ko. kebabeläintä. Vois käydä testaamassa oisko siinä makua.
tuntuu täällä keskisuomessa olevan yleisin tukkutoimittaja. Yleensä kun bongaan seinällä/tiskissä/myyjän paidassa järvsön nimen, niin syön ruokani rauhallisin mielin.
Quote from: turisti on 05.11.2011, 17:30:03
Saksassa taas tehdään maailman parasta kebablihaa, onhan koko döner-kebab keksitty siellä. Tässä artikkeli, jossa döneriä käytettään esimerkkinä turkkilaisten vaikutteiden sulautumisesta saksalaiseen kulttuuriin: http://www.thelocal.de/society/20111028-38493.html
Tätä pitää kyllä kompata. Dönerkebab on yleensä siis joko nautaa, karitsaa tai kanaa kasattuna vartaaseen ihan kokolihasta. Lihansiivujen väliin laitetaan sitten vielä tomaattia, sipulia yms. Poikkeuksetta tuo dönerkebab on ollut erittäin hyvää.
Tee itse kebab.
Allaolevassa linkissä selostetaan miten. Pistin linkin selaimeni kirjanmerkkeihin muutama vuosi sitten. Suosittelen.
http://kotiweb.kotiportti.fi/2fast4you.info/kebab.htm
Quote from: Navajo on 06.11.2011, 00:14:14
Pistäppä Nuivinaattori hieman listaa kehiin mistä saa tuota ko. kebabeläintä. Vois käydä testaamassa oisko siinä makua.
Turha tuota kebabia on kauhistella, jos ruokavalioon kuuluu normaali luokaton grillimakkara ja lenkkimakkarat. Myöskään kaupan lihapullat, pihvit, jne ei ole paljo lihaa nähneet. Otetaanpa hieman rennommin tässä aiheessa ja löysätään sitä vannetta. Kaupunkilaiset ku näkis miten sitä tuoretta lihaa tehdään ni suurin osa ois kanttuvei naama valkosena maassa. :) Ei siitä siasta maalla ole koskaan paljoa hyödyntämätöntä osaa jääny. Sorkista saa maukasta keittoa ja monta muutakin herkkua on tiedossa, jotka on valmistettu aivan muusta kuin sisä- tai ulkofileestä. Samoin kalasta tehtiin kotonakin keitto siten että se hyödynnettiin päätä myöten ja talon emännälle oli varattu se herkkupala eli pää. Joko herkimpiä oksettaa? No ei voi mitään, mutta täytyyhän sitä joskus kaupungin hienohelmat järkyttää maalaistollojen tavoilla. ;)
Tuosta tuli mieleen tuttava joka RUOTI MUIKUN! Meinas oksentaa ko minä päineen pyrstöineen heitin suuhun malliksi ;D
Quote from: Ulkopuolinen on 05.11.2011, 12:18:38
-- Helsingin Telakkakadulla olevaa Ania. Se ei ole tyypillinen pizzaa, kebabia ja veronkiertoa -mesta vaan ihan turkkilainen ravintola jossa myydään pikaruuan sijaan ruokaa.
Suosittelen.
http://ani.fi/
Ania kehtaan punastumatta suositella itsekin.
Neulamuikun perkaaja lienee sitten ronkeliuden singulariteetti.
Quote from: herra 4x on 06.11.2011, 01:13:40
Neulamuikun perkaaja lienee sitten ronkeliuden singulariteetti.
Olisiko sitten monikkomuoto samasta "halalin palvojat"???
Quote from: herra 4x on 06.11.2011, 01:13:40
Neulamuikun perkaaja lienee sitten ronkeliuden singulariteetti.
Sehän on kymiläinen herkku; kevyesti graavattu neulamuikkufilee. Tietenkin työläs, mutta hyvä.
Quote from: dothefake on 06.11.2011, 01:31:25
Quote from: herra 4x on 06.11.2011, 01:13:40
Neulamuikun perkaaja lienee sitten ronkeliuden singulariteetti.
Sehän on kymiläinen herkku; kevyesti graavattu neulamuikkufilee. Tietenkin työläs, mutta hyvä.
Mulla oli mielessä tossa ne neulamuikut, joita saa joskus markkinoilta taikka torilta taikka vastaavassa yleisötilaisuudessa wokkityyppisessä helvetin isossa laakeassa pannussa paistettuina, paskoineen päivineen, perkaamattomana, rapeina, taivaallisen hyvältä maistuvana. Olen antanut itseni ymmärtää, että jostain itämailta ne ovat kotoisin.
Graavattu neulamuikku, siitä en ole ennen postaustasi olut (olut ja olut) tietoinen. Sen on pakko olla isompaa kalaa, koska noita näkemiäni ruskeaksi käristettyjä pieniä neulamuikkuja ei perkaa kyllä erkkikään.
Käytämme kirurgin veistä.
Quote from: dothefake on 06.11.2011, 01:46:26
Käytämme kirurgin veistä.
Sekä kaloissa, sienissä, että huumorissa.
Aika velikultia.
Valaistus fileeraustilanteessa hoidetaan Ruotsin armeijan kenttäsairaalan valaistuslaitteistolla. Jos muuta virtaa ei ole saatavana, niin siinä laatikossa (arkussa) on hyytelöakut.
Quote from: Bonaventura on 04.11.2011, 12:40:06
Tuohon riekaleasiaan haluan sanoa, että minusta ei ole mitenkään paha asia, että ruhoista syödään muutkin osat kuin fileet ja paistit. Nälkää näkevässä maailmassa on synti heittää pois syötävää tavaraa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että esimerkiksi broilerin nahassa on hyvälaatuisia rasvahappoja (joskaan en ole täysin varma, perustuu epämääräiseen muistikuvaan).
Hyvä huomautus (paitsi tuon "nälkää näkevässä maailmassa" maininnan osalta), juuri näin. Ruho hyötykäyttöön.
Jos joku pelkää ja kauhistuu kun on "pahoja" osia eläimestä käytetty niin huhhuh.
Siellä Anissa pitää kyllä joskus käydä kun sitä kovasti suositellaan.
Quote from: P on 05.11.2011, 12:17:28
Tulevaisuus väestön kasvaessä yli Maapallon kantokyvyn on Soylent Greeniä.. (http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green) Nyt vasta ollaan aloiteltu teurasjätteistä = esim. halvat makkarat, einesjauhelihapihvit, halpakebablihat.. Vuosi 2022 ei ole kaukana, mutta kehitys on suuntaa antavaa..
No nyt tää keskutelu on kyllä jo lähtenyt lapasesta. Kyllä jo Ennen Impiwaaran Aikaan täällä esimerkiksi kutteroitiin ihan normaalin makkaran joukkoon suurin piirtein kaikki osat mitä elikostä löytyi. Tämä lisäksi sinne saatettiin kutteroida mm. jo hieman pilaantuneen oloisia valmiita makkaroita.. Tarkoitan tällä muinaisajalla 80 lukua ja sitä edeltävää aikaa.
A - luokan makkaraan taas ei mutta sitä ostikin vain harvat. Silloin ennen.
Nykyään on erinomaista että pakkauksissa on tuoteselosteet. Jos ostaa halpoja eineksiä eikä viitsi lukea niiden sisältöä ei suinkaan ole petetty vaan joko tyhmä tai sitten piittaamaton.
Jos haluaa välttyä E - koodeilta niin ostaa perusraaka-aineita ja kokkaa itse. Isoja annoksia ja loput pakkaseen. Säästöä ei tule mutta tietää mitä syö.
Mitä tulee tuohon "harmaaseen" kebablihaan niin se on yksi syy miksei noissa ählämin herkuissa kannata käydä. Se voi olla tehty jossain keskieuroopassa autotallipajassa pilaantuneesta tai sairaista teurastamon hylkäämistä elikoista. Sairaan elikon teurastaminen ihmisravinnoksi on erittäin hyvä bisnes koska siinä ongelmajäte muuttuu rahanarvoiseksi tuotteeksi.. Tämän lisäksi kylmäketju on voinut katketa pahasti. En oikein usko että oikeauskoinen kovin paljoa murehtii sitä mitä vääräuskoinen syö..
Paahdettuna ja riittävästi maustettuna syö vaikka torakkaa tai apinanaivoa. Vain kypsentämätön tai sellainen mihin hampaat eivät tehoa jää lopulta syömättä. Ja liian isot köntit sulamatonta ainesta. Pikkukaloissa tökkivät ruodot.
Paras liha oli kehitysmaassa X jossa sai itse osoittaa haluamansa elävät kanat, lampaan tai muun pikkueläimen. Nauta haettiin aamulla teurastamosta omaan pakkaseen, jauhettiin itse.
Vaikeampaa oli kasvisten kanssa, ongelmina loiset ja paska.