Hommaforum Testi

HOMMAN UUTISHUONE => Uutiset ja media => Kotimaa => Topic started by: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21

Title: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21
QuotePitserian perustaminen helpottuu

Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää. Tähän asti huoneisto on täytynyt hyväksyttää etukäteen terveysviranomaisilla, jolloin vaatimukset on vedetty ennemmin ylä- kuin alakanttiin.

- On saatettu vaatia ylimääräinen vesipiste "varmuuden vuoksi". Kynnys on ollut korkea, ja omavalvontavaatimukset tuntuneet kohtuuttomilta. Se on estänyt myös maatiloja perustamasta suoramyyntiä, kertoo ylitarkastaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.
...

Ennakkosuunnitelmista siirrytään jälkivalvontaan. Terveystarkastajat jalkautuvat kirjoituspöytiensä äärestä enemmän kentälle. Tähän velvoittaa myös uusi Oiva-hymymerkki, joka kertoo paikan hygieniatasosta. Hymynaamoja alkaa näkyä kahviloiden ovissa aikaisintaan vuoden päästä.
...

Evira haluaa eroon vaatimuksista, joilla ei ole suurta merkitystä väestön terveydelle. Valvontaa keskitetään isoihin tuotantolaitoksiin.

- Esimerkiksi makkaratehtaan tai meijerin ruokamyrkytys voi sairastuttaa tuhansia ihmisiä, kun yksi kahvila on pieni riskitekijä, Hielm mainitsee.
...

Ruoka-alan yrityksiä nousee tiuhaan tahtiin. Monien elinkaari on lyhyt. Varsinkin ulkomaalaiset kokeilevat onneaan kilpailulla alalla: arviolta joka neljäs ravintolanpitäjä pääkaupunkiseudulla on ulkomaalaistaustainen.

YLE (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/kahvilan_perustaminen_helpottuu_2376644.html?origin=rss)
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Bored. on 20.02.2011, 12:51:54
Tuntuvat tosiaan monet noista etnisistä ravintoloista vaihtavan nimeä ja ilmeisesti omistajaa varsin tiuhaan. Onkohan kukaan tehnyt tutkimusta siitä, miten pitkäikäisiä ne keskimäärin ovat? Meneeköhän ikä paljon yli mahdollisten verohelpotusten keston? Ja nappaako kyseisen ravintolan sitten edellisen sukulainen tai ainakin samaa kansallisuutta oleva?

Esimerkiksi tässä asuinpaikkani lähellä on yksi sivussa kaikesta oleva pienehkö kioskirakennus, jossa on nyt parin vuoden aikana ollut vissiin kolme eri kebab- tai pitsayritelmää, ja nyt taas se on tyhjänä. Keväällä varmaan taas tulee jokin uusi vastaava tilalle.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 12:56:59

Oliskohan enempi niin että kun tulee aika jättää tilinpäätöstä niin omistajakin vaihtuu. En ole perehtynyt lakiin paremmin mutta mainitsit että aina ovat välillä tyhjänä, oletan siis että pitää välillä tyhjentää jotta voi perustaa uuden yrityksen eikä onnistu niin että samalla nimellä jatkaisi? Homman yrittäjät varmaankin tietävät paremmin. Jotain starttirahojahan nuo myös saavat uudet yrittäjät ja sen kesto on jotenkin rajattu, ehkä sillä on vaikutusta myös.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: mikkoR on 20.02.2011, 13:13:14
Juuri oli uutisissa että etenkin etnisten paikkojen hygienia on kirjaimellisesti perseestä niin nyt meinataan sääntöjä helpottaa?

Rakennusalalla on harmaa talous villiä niin pitäisikö sielläkin helpottaa verojen suhteen asioita?
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tykkimies Pönni on 20.02.2011, 13:17:39
Eiköhän se mene silleen että kun alvit, ennakkoverot ja muut lakisääteiset kasaantuu ja ulosottomies alkaa tosissaan ottaa yhteyttä niin toiminta loppuu nykyisen yrittäjän nimellä ja velipojan nimellä aloitetaan kenties samoissa tiloissa, samoilla vehkeillä. Bonuksena tietysti jos ne saa jotain aloittelevan yrittäjän helpotuksia mutta luulisin niiden olevan jotain esim. verohelpotuksia millä ei ole mitään merkitystä jos ei verota makseta ollenkaan. Starttirahaa ei ainakaan pitäisi antaa. En tiedä saako ne. Perunanenät ei ainakaan saa pitserioihin eikä keppanabaareihin.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: n.n. on 20.02.2011, 13:19:43
Quote from: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21
QuotePitserian perustaminen helpottuu

Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää. Tähän asti huoneisto on täytynyt hyväksyttää etukäteen terveysviranomaisilla, jolloin vaatimukset on vedetty ennemmin ylä- kuin alakanttiin.

- On saatettu vaatia ylimääräinen vesipiste "varmuuden vuoksi". Kynnys on ollut korkea, ja omavalvontavaatimukset tuntuneet kohtuuttomilta. Se on estänyt myös maatiloja perustamasta suoramyyntiä, kertoo ylitarkastaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.
...

Ennakkosuunnitelmista siirrytään jälkivalvontaan. Terveystarkastajat jalkautuvat kirjoituspöytiensä äärestä enemmän kentälle. Tähän velvoittaa myös uusi Oiva-hymymerkki, joka kertoo paikan hygieniatasosta. Hymynaamoja alkaa näkyä kahviloiden ovissa aikaisintaan vuoden päästä.
...

Evira haluaa eroon vaatimuksista, joilla ei ole suurta merkitystä väestön terveydelle. Valvontaa keskitetään isoihin tuotantolaitoksiin.

- Esimerkiksi makkaratehtaan tai meijerin ruokamyrkytys voi sairastuttaa tuhansia ihmisiä, kun yksi kahvila on pieni riskitekijä, Hielm mainitsee.
...

Ruoka-alan yrityksiä nousee tiuhaan tahtiin. Monien elinkaari on lyhyt. Varsinkin ulkomaalaiset kokeilevat onneaan kilpailulla alalla: arviolta joka neljäs ravintolanpitäjä pääkaupunkiseudulla on ulkomaalaistaustainen.

YLE (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/kahvilan_perustaminen_helpottuu_2376644.html?origin=rss)

Muutaman kerran ruokamyrkytyksen kebabteriasta saaneena tällaisten kohtuuttomuuksien poistaminen lämmittää mieltä, sydäntä ja mahalaukkua.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 13:23:55
Quote from: n.n. on 20.02.2011, 13:19:43
Muutaman kerran ruokamyrkytyksen kebabteriasta saaneena tällaisten kohtuuttomuuksien poistaminen lämmittää mieltä, sydäntä ja mahalaukkua.
Äläs nyt, tuleehan sentäs uusi Oiva-hymymerkki.  ;D ;D ;D
En kyllä ymmärrä sen ideaa koska hygienianhan tulisi olla kunnossa ja piste eikä jaoitella sitä yhteen-viiteen takahuoneessa printattuun tarramerkkiin. Vai mitenkä sitten toimiikaan semmoinen.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Machine Head on 20.02.2011, 13:37:04
Vielä kun saataisiin teollinen toiminta kohtuullisuuden ja tolkun piiriin, niin hyvä.
Teollinen toiminta on ollut jo kauan ympäristönsuojeluviranomaisten hampaissa, mikä on johtanut siihen, että eri toimialojen yritykset ovat eriarvoisessa asemassa.
Hyvänä esimerkkinä mainittakoon ympäristölupa, jonka pelkkä hakeminen on erittäin byrokraattinen ja kallis hanke. Usein käy vielä niin, ettei ympäristölupaa myönnetä ennen kuin viranomaisten vaatimat "ympäristöä suojelevat" toimenpiteet ovat toteutettu. Ympäristöviranomaisten vaatimuksilla ei loppujen lopuksi ole juurikaan tekemistä itse ympäristönsuojelun kanssa, vaan valtion kassan kartuttaminen veroluonteisilla maksuilla.

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: requiem on 20.02.2011, 14:20:27
QuoteYLE: Kahvilan perustaminen helpottuu (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/02/kahvilan_perustaminen_helpottuu_2376644.html)

Kahvilasta tai ravintolasta haaveilevien paperisotaa helpotetaan. Uusi laki höllentää ruoka-alan yrittäjien byrokratiaa. Suomessa on ollut yksi Euroopan kireimmistä elintarvikelainsäädännöistä.

Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää. Tähän asti huoneisto on täytynyt hyväksyttää etukäteen terveysviranomaisilla, jolloin vaatimukset on vedetty ennemmin ylä- kuin alakanttiin.

...

Ennakkosuunnitelmista siirrytään jälkivalvontaan. Terveystarkastajat jalkautuvat kirjoituspöytiensä äärestä enemmän kentälle. Tähän velvoittaa myös uusi Oiva-hymymerkki, joka kertoo paikan hygieniatasosta. Hymynaamoja alkaa näkyä kahviloiden ovissa aikaisintaan vuoden päästä.

Vaikka ruoan käsittelyvaatimukset eivät tässä kevene, vain syyni, sääntely on menossa rennompaan suuntaan. Ajan henki on, että elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa eroon vaatimuksista, joilla ei ole suurta merkitystä väestön terveydelle. Valvontaa keskitetään isoihin tuotantolaitoksiin.

...
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 14:56:12
Quote from: MoonShine on 20.02.2011, 14:15:09

Mikä saa ihmisen toistuvasti menemään noihin karvaranteiden veronkiertolättybaareihin?
Noin viiteen vuoteen en ole niiden ovipumppuja kuluttanut, enkä aio niin enää tehdäkään.
Hinta ja laatu ovat kohdallaan niissä. Ei tuo minulle ainakaan ole hankala valinta käynkö kotipitsassa syömässä seitsemän euron vaiko ulkomaisessa omistuksessa olevassa syömässä viiden euron pitsan, ottaen vielä huomioon että jälkimmäisessä on enempi täytettä pitsassa. Samoin parturi jossa käyn on jostain lähi-idästä kotoisin, hyvin leikkaa ja vähän halvemmalla kuin kotimainen. Lisäksi on nopeampi.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Bored. on 20.02.2011, 14:57:00
Quote from: MoonShine on 20.02.2011, 14:15:09
Quote
Muutaman kerran ruokamyrkytyksen kebabteriasta saaneena tällaisten kohtuuttomuuksien poistaminen lämmittää mieltä, sydäntä ja mahalaukkua.

Mikä saa ihmisen toistuvasti menemään noihin karvaranteiden veronkiertolättybaareihin?
Noin viiteen vuoteen en ole niiden ovipumppuja kuluttanut, enkä aio niin enää tehdäkään.

Omalta kohdaltani kommentoisin, että pidän kebabeista ja pitsoista.
Kokeilen yleensä noita paikkoja läpi ja olen päätynyt kyllä käyttämään vakiintuneita puljuja. Mielelläni tuen kunniallisia maahanmuuttajayrityksiä ja syön ruokaa, josta pidän. Tietysti aina välillä törmää lafkaan, josta näkee jo ovelta, ettei siellä kannata vierailla ja että paikka ei varmasti ole pitkään pystyssä. Se, että "paikka on karvaranteen", ei todellakaan ole minulle mikään syy olla käyttämättä sitä.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 15:06:47
Quote from: Bored. on 20.02.2011, 14:57:00
Quote from: MoonShine on 20.02.2011, 14:15:09
Quote
Muutaman kerran ruokamyrkytyksen kebabteriasta saaneena tällaisten kohtuuttomuuksien poistaminen lämmittää mieltä, sydäntä ja mahalaukkua.

Mikä saa ihmisen toistuvasti menemään noihin karvaranteiden veronkiertolättybaareihin?
Noin viiteen vuoteen en ole niiden ovipumppuja kuluttanut, enkä aio niin enää tehdäkään.

Omalta kohdaltani kommentoisin, että pidän kebabeista ja pitsoista.
Kokeilen yleensä noita paikkoja läpi ja olen päätynyt kyllä käyttämään vakiintuneita puljuja. Mielelläni tuen kunniallisia maahanmuuttajayrityksiä ja syön ruokaa, josta pidän. Tietysti aina välillä törmää lafkaan, josta näkee jo ovelta, ettei siellä kannata vierailla ja että paikka ei varmasti ole pitkään pystyssä. Se, että "paikka on karvaranteen", ei todellakaan ole minulle mikään syy olla käyttämättä sitä.
Tuon valvonnan paikkojen laillisuudesta ja verojen maksusta yms. tulisi olla valtion tehtäviä, boikotit malliin en käy niissä on aika turhia kumminkin.

Seuraavassa hallituksessa taitaa olla pääministerinä Soini ja Perussuomalaiset suurin puolue niin ehkä sinne voi jotain ehdotuksia laitella halukkaat kuinka toimintaa parannettaisiin. Aika äkkiähän voi valtiolle parempi tarkastaminen maksaa itsensä takaisinkin kun veroista on kyse.
Mahdollisesti tuota verojen maksua pitäisi muuttaa vaikka jotenkin niin että se tapahtuu samantien joka maksusta. En kyllä tiedä miten se nykyään toimii.

Suomalaisissakin paikoissa saattaa omistajat vaihtua tiheään, ihan siitäkin syystä että kun parempia hommia löytyy niin lähtevät niihin, kultakaivoksia ei taida monikaan noista paikoista olla. Ehkä jokin hampurilaisbaari voi tuottaa paljonkin kun niissä on kuitenkin korkeat hinnat ja asiakkaat viipyykin vain vähän aikaa.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: MoonShine on 20.02.2011, 15:28:09
Quote
Omalta kohdaltani kommentoisin, että pidän kebabeista ja pitsoista.

Omalla kohdalla 'pitäminen' ei ole ainoa kriteeri etsiessäni ravintoa itselleni ja perheelleni.

http://www.youtube.com/watch?v=zKpH6Lzz-ug
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tahma on 20.02.2011, 15:40:56
Nuo terveysviraston määräykset ravintoloita tai väliaikaisempia myyntipisteitä perustettaessa/pidettäessä ovat olleetkin niin tiukat, että on niihin aika tullukin hieman höllenyksiä.

Ite en alalla ole, mutta vanhempani ovat alalla olleet... molemmat omalla sarallaan ja sitäkin kautta tunne useita ravintolayrittäjiä. Heidän kauttaan on vuosien varrella tullut kuultua kaikenmosita ja naureskeltuakin terveystarkastajien käyntien jälkeisille vaatimuksille. Tokihan nämä tuttuni eivät hygieniaeksperttejä ole, mutta kyllä säännöstö on välillä kuullostanut huvittavalta, vaikkakin se on yrittäjille erittäin raskas. Ravintolabisnes, kun harvoin  mikään erikoinen kultakaivos on.

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Iloveallpeople on 20.02.2011, 15:47:27
Quote from: Tahma on 20.02.2011, 15:40:56
Nuo terveysviraston määräykset ravintoloita tai väliaikaisempia myyntipisteitä perustettaessa/pidettäessä ovat olleetkin niin tiukat, että on niihin aika tullukin hieman höllenyksiä.

Ite en alalla ole, mutta vanhempani ovat alalla olleet... molemmat omalla sarallaan ja sitäkin kautta tunne useita ravintolayrittäjiä. Heidän kauttaan on vuosien varrella tullut kuultua kaikenmosita ja naureskeltuakin terveystarkastajien käyntien jälkeisille vaatimuksille. Tokihan nämä tuttuni eivät hygieniaeksperttejä ole, mutta kyllä säännöstö on välillä kuullostanut huvittavalta, vaikkakin se on yrittäjille erittäin raskas. Ravintolabisnes, kun harvoin  mikään erikoinen kultakaivos on.



Mutta miksi mennä ääripäästä toiseen. Tässä uudessa mallissa riittää pelkkä oma ilmoitus, eikä minkäänlaista etukäteistarkastusta ole ja valvontakin aiotaan keskittää isoihin tuotantolaitoksiin.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tahma on 20.02.2011, 15:56:49
Quote from: Iloveallpeople on 20.02.2011, 15:47:27

Mutta miksi mennä ääripäästä toiseen. Tässä uudessa mallissa riittää pelkkä oma ilmoitus, eikä minkäänlaista etukäteistarkastusta ole ja valvontakin aiotaan keskittää isoihin tuotantolaitoksiin.
Käsitin tuosta, että etukäteisvalvontaa ei ole, mutta jälkivalvontaa on. Itse en tuosta usko mitään pahempia ongelmia tulevan, mutta en minä alan ammattilainen olekaan ja voin olla täysin väärässäkin.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Bored. on 20.02.2011, 16:01:59
Quote from: MoonShine on 20.02.2011, 15:28:09
Quote
Omalta kohdaltani kommentoisin, että pidän kebabeista ja pitsoista.

Omalla kohdalla 'pitäminen' ei ole ainoa kriteeri etsiessäni ravintoa itselleni ja perheelleni.
Kukin tyylillään ja osa kokonaan ilman, onnea valitsemallesi tielle.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: requiem on 20.02.2011, 17:06:40
Quote from: ikuturso on 20.02.2011, 15:28:48Mä en ymmärrä tätä oivamerkkiä. Jos baarin ovenpieleen lätkäistään naama, jolla on suupielet alaspäin, niin ei mene kuin kolme minuuttia, kun baarimikko on kebabveitsellä skrabannut tarran pois, ja baarista on tullut "ei vielä tarkastettu".

Uutisen mukaan mitään :(-merkkiä ei ole tulossa, eikä tällaiselle ole tarvettakaan.

Valvonnan läpäisseet paikat taas voivat ilmoittaa kuluttajille tasonsa helposti :)-merkillä.

Toki tuohon :)-merkkiin liittyy kopioimisriski, näin kuluttaja voisi tulla kopiomerkillä höynäytetyksi. Toisaalta nykyisessä tiukassa etukäteisvalvonta-ajattelussa kuluttajalla on tapana olettaa pyörivien ravitsemusliikkeiden toimivan oikein koska etukäteisvalvonta, ja tulla höynätetyksi tämän sinisilmäisyyden vuoksi.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: ikuturso on 20.02.2011, 17:24:29
Quote from: requiem on 20.02.2011, 17:06:40
Uutisen mukaan mitään :(-merkkiä ei ole tulossa, eikä tällaiselle ole tarvettakaan.

Eviran mukaan on:
Hymymerkit eviran sivuilla (http://www.evira.fi/portal/fi/evira/esittely/toiminta/valvonta/arviointi_ja_raportit/valvontatietojen_julkaiseminen/hymyt_tarkastusraportissa/)

-i-
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 17:34:32
Noista vaan tulee mieleen että miksei ne laita niitä raporttejaan nettiin. Yksinkertainen nettisivu jossa aakkosjärjestyksessä jokaisesta kaupungista erikseen nuo tarkastetut paikat ja ilman typeriä merkkejä, vaikka osa-alueittain siisteys/ruoan laatu/jne. kouluarvosanoin tarkastuksen tulos heti siihen sivulle jossa aakkosjärjestyksessä on ja koko raportti luettavissa klikkaamalla paikan nimeä.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: matkamasentaja on 20.02.2011, 18:24:27
Alle tunnissa siihen merkkiin piirretään sutiviikset. Ja joku ruksisymboli.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: törö on 20.02.2011, 18:40:44
Quote from: ikuturso on 20.02.2011, 15:28:48

Rattijuoppojen ajokortteja ei saa ripusta poliisiaseman ikkunaan koska maine, muta baareille voi antaa mannekiinipisteitä sen sijaan, että joko hyväksyttäisiin tai suljettaisiin paikat. "täältä voi saada pöpön"-tarra oveen ja baari saa jatkaa entiseen malliin, kuulostaa vaan niin niin turhalta.


Jos suupielet alaspäin -tarra tulee vain siitä, että vessassa käyminen edellyttää Indiana Jonesin luonnetta, niin se ei välttämättä ole pelkästään huono asia. Se pitää nirppanokat ja narisijat kaukana ja asiakaskunnan taso paranee.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: mikkoellila on 20.02.2011, 18:48:48
Quote from: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21
Quote
Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää.
...
Evira haluaa eroon vaatimuksista, joilla ei ole suurta merkitystä väestön terveydelle. Valvontaa keskitetään isoihin tuotantolaitoksiin.

- Esimerkiksi makkaratehtaan tai meijerin ruokamyrkytys voi sairastuttaa tuhansia ihmisiä, kun yksi kahvila on pieni riskitekijä, Hielm mainitsee.
...
Ruoka-alan yrityksiä nousee tiuhaan tahtiin. Monien elinkaari on lyhyt. Varsinkin ulkomaalaiset kokeilevat onneaan kilpailulla alalla: arviolta joka neljäs ravintolanpitäjä pääkaupunkiseudulla on ulkomaalaistaustainen.

Elintarvikealan hygienianormeja siis heikennetään, jotta Suomeen saataisiin lisää ulkomaalaisten pyörittämiä huonon hygieniatason omaavia ravintoloita.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Santeri on 20.02.2011, 19:40:50
Hygienianormithan ei muutu mitenkään, vaan valvontatapa muuttuu. Tällä kai yritetään pienentää turhaa byrokratiaa pienyrittäjille.

Seuraavaksi olisi kiva nähdä pakolliset myyntirekisterit, jotka tulivat Ruotsiin viime vuonna. Niin helpottuu Ahmedin aprikointi siitäkin paljonko niitä veroja pitikään maksaa. Joka ostoksesta kuitti asiakkaalle. Jos kassa ei täsmää rekisterin kanssa, rapsahtais tuntuvat sakot.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: requiem on 20.02.2011, 19:56:31
Quote from: ikuturso on 20.02.2011, 17:24:29
Quote from: requiem on 20.02.2011, 17:06:40
Uutisen mukaan mitään :(-merkkiä ei ole tulossa, eikä tällaiselle ole tarvettakaan.

Eviran mukaan on:
Hymymerkit eviran sivuilla (http://www.evira.fi/portal/fi/evira/esittely/toiminta/valvonta/arviointi_ja_raportit/valvontatietojen_julkaiseminen/hymyt_tarkastusraportissa/)

-i-

Kappas, pahoittelen. Ei pitäisi mennä vain YLE:n uutisten varassa  ;)

Eli siis :( ja >:( statukset johtavat viranomaistoimiin, lievemmät epäkohdat johtavat määräaikaan mennessä tehtäviin parannuksiin ja pahemmat välittömiin viranomaisten pakkokeinoihin.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Tilitantti on 20.02.2011, 19:58:31
Quote from: Santeri on 20.02.2011, 19:40:50
Niin helpottuu Ahmedin aprikointi siitäkin paljonko niitä veroja pitikään maksaa. Joka ostoksesta kuitti asiakkaalle. Jos kassa ei täsmää rekisterin kanssa, rapsahtais tuntuvat sakot.
Veikkaan että aina monella kotimaisellakin firmalla pohdinta helpottuisi ihan samalla tapaa.
En tiedä miten nuo rekisterit toimii, mutta kassakoneethan on kumminkin netissä kun kortilla maksajia varten on yhteydet niin samallahan ne tiedottaa kaikista maksuista ja sitten välillä valvojat, vaikka samalla kun hygieniatarkastuksia tekevät, testiostoksia tekemään että onko harrasteltu huijaamisia. Eihän tuokaan sitten toimi jos jostain saavat tietää milloin on tarkastajaa tulossa, mikä ei toisaalta olisi suuri ihme sekään.
Tuon voisi vielä yhdistää niin verotukseen että yrityksen tililtä lähtee verot automaattisesti ja kirjanpito myynnin osalta menee suoraan verottajalle ja myös yrittäjälle siitä menee suoraan tiedostot niin helpottuu paperityöt samalla.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: ikuturso on 21.02.2011, 09:26:06
Quote from: requiem on 20.02.2011, 19:56:31
Quote from: ikuturso on 20.02.2011, 17:24:29
Quote from: requiem on 20.02.2011, 17:06:40
Uutisen mukaan mitään :(-merkkiä ei ole tulossa, eikä tällaiselle ole tarvettakaan.

Eviran mukaan on:
Hymymerkit eviran sivuilla (http://www.evira.fi/portal/fi/evira/esittely/toiminta/valvonta/arviointi_ja_raportit/valvontatietojen_julkaiseminen/hymyt_tarkastusraportissa/)

-i-

Kappas, pahoittelen. Ei pitäisi mennä vain YLE:n uutisten varassa  ;)

Eli siis :( ja >:( statukset johtavat viranomaistoimiin, lievemmät epäkohdat johtavat määräaikaan mennessä tehtäviin parannuksiin ja pahemmat välittömiin viranomaisten pakkokeinoihin.

Ja ilmeisesti ei tule kutenkaan ovenpieleen vaan juurikin netissä olevaan tarkastusraporttiin, joka on ainakin osin julkinen.

-i-
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Outo olio on 21.02.2011, 09:26:54
Quote from: mikkoellila on 20.02.2011, 18:48:48
Quote from: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21
Quote
Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää.
...
Evira haluaa eroon vaatimuksista, joilla ei ole suurta merkitystä väestön terveydelle. Valvontaa keskitetään isoihin tuotantolaitoksiin.

- Esimerkiksi makkaratehtaan tai meijerin ruokamyrkytys voi sairastuttaa tuhansia ihmisiä, kun yksi kahvila on pieni riskitekijä, Hielm mainitsee.
...
Ruoka-alan yrityksiä nousee tiuhaan tahtiin. Monien elinkaari on lyhyt. Varsinkin ulkomaalaiset kokeilevat onneaan kilpailulla alalla: arviolta joka neljäs ravintolanpitäjä pääkaupunkiseudulla on ulkomaalaistaustainen.

Elintarvikealan hygienianormeja siis heikennetään, jotta Suomeen saataisiin lisää ulkomaalaisten pyörittämiä huonon hygieniatason omaavia ravintoloita.


Minä ainakin ymmärsin tämän niin, että normit pysyvät ennallaan, mutta valvonta keskitetään "ruokatehtaisiin". Mikroaaltouuniruoan elintarviketurvallisuus ei siis vaarannu, vaan päinvastoin paranee. Ravintolaruoan turvallisuus taas...

Huvittavaa tässä on se, että "kulttuurieliitti", joka suurelta osin koostuu kukkahatuista, on vuosia miettinyt ääneen että mikä on kun suomalaiset eivät syö ravintoloissa. Selitykseksi on ehdotettu mm. liian korkeaa verotusta. Mutta nyt meillä on tässä uusi osaselitys: kaupasta ostettu ja kotona valmistettu ruoka on turvallisempaa.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: normi on 21.02.2011, 09:31:23
Poika oli eilen käynyt paikallisessa kebab-pizzeriassa, sanoi: taas siellä oli uusia naamoja...
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: CaptainNuiva on 21.02.2011, 10:15:06
Nyt kun etnisiä paikkoja putkahtelee esiin kuin sieniä sateella, nostetaan kädet pystyyn valvonnan suhteen...Vaan eipä noita ole näköjään muutoinkaan valvottu mutta nyt valvomatta jättämäminen on mukavampaa perustella,"Kyllähän me muuten mutta pykälät eivät anna mahdollisuutta".

Tarraleikki on käsittämätön idea.
Kuka tahansa voi nykyään tilata haluamanlaisiaan tarroja ja taatusti ei mene aikaankaan kun useamman kioskin ovessa on jonkinlainen tarra joka muistuttaa läheisesti jonkinlaista hyväksytätarraa...
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Mika.H on 21.02.2011, 10:20:09
Quote from: Iloveallpeople on 20.02.2011, 12:37:21
Pitserian perustaminen helpottuu

Ensi syksystä lähtien pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneiston avaamisesta riittää. Tähän asti huoneisto on täytynyt hyväksyttää etukäteen terveysviranomaisilla, jolloin vaatimukset on vedetty ennemmin ylä- kuin alakanttiin.

Erinomainen juttu. Nuo viranomaisvaatimukset ovat todellakin mielipuolisia.

Erittäin oikeansuuntainen uudistus. Lisää tuollaisia muillekin aloille!

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Mika.H on 21.02.2011, 10:25:09
Quote from: Santeri on 20.02.2011, 19:40:50
Hygienianormithan ei muutu mitenkään, vaan valvontatapa muuttuu. Tällä kai yritetään pienentää turhaa byrokratiaa pienyrittäjille.

Juuri noin.

Ehdottoman positiivinen uutinen. En todellakaan ymmärrä miksi tuostakin täällä valitetaan?

Valittajille toteaisin, että perustakaapas yksi ravintola/kahvila niin näette mitä helvettiä siihenkin tarvitaan. Ja kaikki siis turhaa jos ei sitä sitten käytännössä valvota. Nythän on tilanne, että paperit pitäisi olla kunnossa, mutta käytännössä mikä tahansa sotku käy. Nyt tilannetta yritetään kääntää toisinpäin, eli papereista viis kunhan hygienia on kunnossa.

Erinomaisen järkevä suunta.

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: sepes on 21.02.2011, 10:48:59
Quote from: ikuturso on 21.02.2011, 09:26:06
Ja ilmeisesti ei tule kutenkaan ovenpieleen vaan juurikin netissä olevaan tarkastusraporttiin, joka on ainakin osin julkinen.

Eviran sivuilla:
QuoteTarkoituksena on, että tarkastusraporttija tarkastuksen arvosanaa symboloiva hymiö olisi kuluttajien nähtävillä pilottikuntien ravintoloiden ja kauppojen sisäänkäynnin läheisyydessä ovissa tai ikkunoissa. Lisäksi Evira julkistaa vastaavat tiedot internetissä.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: CaptainNuiva on 21.02.2011, 11:24:40
Quote from: Mika.H on 21.02.2011, 10:25:09
Quote from: Santeri on 20.02.2011, 19:40:50
Hygienianormithan ei muutu mitenkään, vaan valvontatapa muuttuu. Tällä kai yritetään pienentää turhaa byrokratiaa pienyrittäjille.

Juuri noin.

Ehdottoman positiivinen uutinen. En todellakaan ymmärrä miksi tuostakin täällä valitetaan?

Valittajille toteaisin, että perustakaapas yksi ravintola/kahvila niin näette mitä helvettiä siihenkin tarvitaan. Ja kaikki siis turhaa jos ei sitä sitten käytännössä valvota. Nythän on tilanne, että paperit pitäisi olla kunnossa, mutta käytännössä mikä tahansa sotku käy. Nyt tilannetta yritetään kääntää toisinpäin, eli papereista viis kunhan hygienia on kunnossa.

Erinomaisen järkevä suunta.

Itse valitan sitä että selkeästi kyse ei ole siitä että haluttaisiin keventää byrokratiaa, jo näin olisi niin olisi voitu keventää jo aikoja sitten(Ja olisi pitänytkin).
Tasan tarkkaan on niin että nyt ei enää pystytä valvomaan villiä menoa ja ennen kaikkea, tiettyjä pelätään valvoa rasimisyytöksien vuoksi...Ja sen vuoksi nyt keppihevoseksesi on otettu "Keventäminen"

Edelleen, olen varsin skeptinen sen suhteen että normi ravintolayrittäjä jotenkin täsätä hyötyisi pienemmän byrokratian muodossa, eiköhän tämä keventäminen joidenkien tulevien säännösten pohjalta kohdistu vain tiettyihin ravintoloihin....Ja en yhtään ihmettelisi vaikka kohta tarjottaisiin vastaavasti edelleen "Valvottaville" ravintoloille jonkinlaista "Kevennysmaksua" koska keventäminen tuottaa kuluja.

Byrokratiahan ei itseään pienennä vaan pyrkii kaikin tavoin kasvamaan ja tässä kohden on vain huomattu että kasvua estää pattitilanne etnisten valvonnan suhteen....Siispä kierretään ongelma,jätetään se omaksi koskemattomaksi alueeksensa ja jatketaan entiseen tapaan muiden osalta.
Ainoa ero entiseen on että nyt virkamiehen ei tarvitse pelätä enää etnisten paikkojen tarkastuksia koska pykälä.

Saattaa joistakin tuntua tämä visioni kaukaa haetulta mutta näin se tulee menemään,tavalla tai toisella soveltaen.
Otetanpa tähän pari esimerkkiä autoilun puolelta:
-Ennen Suomen liittymistä EU:n olivat tietyt valot tietyissä vuosimalleissa kiellettyjä mutta tämä ei sopinut EU:lle vaan piti olla mahdollisuus myös hyväksyä nämä valot yksittäistapauksina ja hakemuksesta jotta kansalaisen elämä olisi helpompaa.
Niinpä pykäliä muutettiin ja nyt Suomen kansalainen saa hakea poikkeuslupaa valoille.
Luvan hakeminen maksaa muistaakseni 340 EUR ja sillä summalla vastaukseksi poikkeuksetta saa sanat "Ei hyväksytä".
Nyt on EU:n pykälä on täyttetty, kansalaisella on teoriassa mahdollisuus saada lupa (Joka muissa maissa myönnetään poikkeuksetta sekä ilmaiseksi)jota ei kuitenkaan käytännössä saa.
-Autoveron ALV poistettiin EU:n vaatimuksesta ja tilalle luotiin ELV, byrokriaa ja kuluja paisutettiin oikein urakalla ja lopulta kun EU kielsi tämänkin pelleilyn niin nostettiin taas kerran tilapäistä autoveroa.


Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Iloveallpeople on 21.02.2011, 11:28:05
Quote from: Mika.H on 21.02.2011, 10:25:09
Nyt tilannetta yritetään kääntää toisinpäin, eli papereista viis kunhan hygienia on kunnossa.

Eikös tämä suunta ole lähinnä papereista viis, hygienia saatetaan tarkastaa joskus. Kyllähän järkevintä olisi, että byrokratiaa vähennettäisiin, mutta jonkinlainen hyväksymistarkastus pidettäisiin ennen paikan avaamista. Ei sekään ole mukavaa, että ensimmäiset asiakkaat toimivat terveyden ja hengen uhalla koekaniineina.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: matkamasentaja on 21.02.2011, 11:53:04
"Elintarvikealan hygienianormeja siis heikennetään, jotta Suomeen saataisiin lisää ulkomaalaisten pyörittämiä huonon hygieniatason omaavia ravintoloita".

Vastustuskyky paranee ja ruoka-allergiat vähenee. Eikä ulkomaan reissuilla sitten paskatauti iske niin helposti kun täällä jo totuteltu bakteerikantaan.
Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Santeri on 21.02.2011, 12:22:52
Kysytään näin päin. Milloin hygienialaiminlyönnit tulevat todennäköisemmin esille?
a) hyväksymistarkastuksessa, joka on sovittu ennalta yrittäjän kanssa
b) pistokokeena tehtävässä tarkastuksessa, jonka ajankohtaa ei ennalta voi tietää

...

Lain toimivuus edellyttää sitä että vaihtoehtoa b) suoritetaan. Lakiin voitaisiin säätää myös sellainen asia, että elintarvikehuoneiston pitäjällä kuuluisi olla näkyvillä edellisen tarkastuksen asiakirjan kopio, sekä tarkastajan yhteystiedot.

Valvonta on kaupunkien/kuntien vastuulla, ja jos tarkastuksia ei tehdä, niin hygienialaiminlöyntien tapauksessa näkisin, että vastuu on osittain myös kaupungin/kunnanvaltuuston, jonka pitäisi nämä tarkistukset määrätä suoritettavaksi säännöllisin väliajoin.

Joten näkisin että tässä on menty parempaan suuntaan, kunhan tarkastukset tehdään, ja jos ei tehdä syylliset löytää oman kunnan kotisivuilta...

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: KeiKei on 21.02.2011, 13:20:50
Hymyilyttää aina tämä kebabkeskustelu. Kebab-paikoissa käyvät han-suomalaiset. Jos han-suomaliset käyvät kebab-paikoissa, kebab-yrittäjä saa rahaa ja kohta kebab-yrittäjän kaverikin päättää perustaa oman pitserian, kun siitä saa sitä rahaa. Jos suomalainen haluaa ostaa paskaa halvalla, jänellä on siihen täysi oikeus. Tässä maailmassa tyhmyydestä yleensä sakotetaan.

Tämä, kuten lähes kaikki muukin maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin liittyvät ongelmat, on suomalaisten itse aiheuttama.

Title: Vs: 2011-02-19 YLE: Pitserian perustaminen helpottuu
Post by: Mikko pa on 21.02.2011, 17:51:17
etsikääpäs lähimmät ählypizzeriat tuolta http://www.inoa.fi . mä en löytänyt ensimmäistäkään....