Äänestä Suomen kansallisruoka!
Itse ehdotin läskisoosia (=sianlihakastike).
Jotakin sikaa sen pitää mielestäni olla. Suomalaiset ovat siansyöjäkansaa, esimerkkinä joulukinkku.
Lisäksi kansallisruoalla tulee mielestäni olla historiaa suomalaisessa ruokakulttuurissa.
ÄÄNESTYS:
http://promo.meltwater.fi/suomenkansallisruoka
(kansallisruoka.fi ei toimi)
Läskisoosi olisi hyvä muuten mutta nykysuomen kansallisruuat ovat Saarioisten mikropitsa ja vitosen kebab.
Eikö kebab ole jo syrjäyttänyt pizzan?
Mustamakkara ja kalakukko taitavat olla paikallisherkkuja enemmän kuin kansallisruokia. Possua on molemmissa.
Olisin postannut jo aamulla, mutta kun se kansallisruoka.fi ei toiminut.
Läskisoossi!
Karjalanpiirakat, kalakukot, poronkäristykset...jne. ovat aivan mahtavia ruokia, mutta maakuntaruokia. Läskisoossia syödään ympäri maan.
Ruisleipä ja kalakeitto.
Lihapullat, keitetyt perunat, ruskea kastike, puolukkahillo, ruisleipä, voi ja maito.
En ole kyllä nauttinut ruoan kanssa maitoa aikuisiälläni, mutta traditio se on.
Ehdottomasti Suomen kansallisruuaksi tulisi nimetä Paska Riisi! Sitä tulisi lisäksi promota ympäri maailmaa suurella volyymilla, varsinkin haittamaiden suuntaan.
Henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan kansallisruuaksi sopisi Karjalanpaisti, tai kalakukko. Makkarakastike ja läskisoossi myös hyviä vaihtoehtoja.
Paistetut muikut ja perunamuussi! :P
Muussi tietenkin ilman maitoa, pelkkään voihin survottuna.
Karjalanpaisti.
Kalakukko, lanttukukko.
Kaurapuuro, ruispuuro.
Perunakeitto / pirkanmaalainen klimppisoppa.
Kalakeitto.
Nakit ja muusi / makkarakastike.
Perunat ja kalapaistos (silakat, lohi, tmv.)
Juomat: Maito, piimä,
kalja (kotikalja, nyk. tämän sijasta useimmilla olut),
sima,
pontikka ("ponu", "korpikuusen kyynel").
Quote from: sologdin on 22.06.2016, 13:02:08
Lihapullat, keitetyt perunat, ruskea kastike, puolukkahillo, ruisleipä, voi ja maito.
En ole kyllä nauttinut ruoan kanssa maitoa aikuisiälläni, mutta traditio se on.
Köttbullar on ruotsalainen keksintö, joskin paremman makuinen ja hajuinen kuin strömming.
Suomalainen hernekeitto. Legendan mukaan siinäkin on joskus sianlihaa havaittu.
Pettuleipä. Se on tulossa taas ruokalistalle.
Karjalanpaisti ja keitetyt kuorimattomat uudet perunat tai perunamuussi voin ja täysmaidon kanssa tehtynä, ja puolukkahillo. Ja karjalanpaistin naudan voi korvata pelkällä possulla.
Nakit/Uunimakkara ja muussi on hyvää kanssa.
VERIPALTTU! Saatana, siinä oli kansakoululaiselle kunnon sapuskaa! ;D Me jotka tykättiin, syötiin itsemme tainnoksiin loppupäiväksi.
Ne jotka eivät tykänneet oksensivat lautaselle, koska jokaista ruokaa oli pakko ainakin maistaa! >:(
Kauan sitten, kun jaksoin vielä touhuta, tein kalakukkoa omalla pikareseptilläni ja ihan hyvää tuli.
Rehellisyyden nimessä, kyllähän se taitaa olla pizza. Usein rannekarvatäytteellä.
Quote from: Uuno Nuivanen on 22.06.2016, 13:18:34
Rehellisyyden nimessä, kyllähän se taitaa olla pizza. Usein rannekarvatäytteellä.
Kinkkupitsa. 8)
Karjalanpaistia äänestelin sinne, on kuitenkin levinnyt laajalle ja tunnettu koko Suomessa, sekä perinteinen. Karjalanpiirakkaa ajattelin, mutta se ei kuitenkaan ole lämmin ruoka. Olisiko sittenkin pitänyt valita joku ns. jouluruoka, vaikka maksalaatikko... nam nam, nyt tulee nälkä, kun miettii kaikkia hyviä ja yksinkertaisia perinneruokia. :D
Antaa Lidlin lanseerata joku Keski-Euroopan eines, jonka kansa löytää, kun tästä vielä vähän köyhtyy.
Quote from: UgriProPatria on 22.06.2016, 13:16:47
Kauan sitten, kun jaksoin vielä touhuta, tein kalakukkoa omalla pikareseptilläni ja ihan hyvää tuli.
Faija oli kalakukkomestari. Kakarana vietin vapaa-aikaani Pivanjärvellä enemmän kuin kasvatusnormit olisi sallineet. Kaikista pikkuahvenista jotka jaksoin perata faija teki keiton tai kukon. Ja kyllähän se äijä kai perkasi niitä vähintään yhtäpaljon kuin poikansa? :roll:
Kun oli kiire, faija teki patakukon. Savipataan kerroksittain affenia ja siankylkeä, kanneksi ruistaikinalevy. Yhtä hyvää kuin kalakukko, mutta ruista vähemmän syotäväksi.
Lopuksi vinkki valmiin kalakukon ostajalle. Lämmittäkää se uunissa väärinpäin, niin paistossa pohjalle valunut sianrasva valuu uudelleen kalamassan joukkoon "mehustaen" sen mukavasti.
Läskisoosilla on aikanaan metsät hakattu ja pellot raivattu.
Silloin tällöin tulee sitä tehtyä edelleenkin, ja hyvin on kelvannut nuoremmillekin.
Tekeminen on hyvin yksinkertaista kunhan vain muistaa paistaa ainekset kunnolla ennen keittämistä, eikä pelkästään keitä kuten suurkeittiöt pilaavat.
Hernekeitto. Sianlihakimpaleilla, koska ilman niitä se ei ole oikeaa hernekeittoa vaan jotain ärtsoppaa.
näin multikultturelliin aikaan vastaan
Beroúna Mouché
Quote from: ämpee on 22.06.2016, 13:39:04
Läskisoosilla on aikanaan metsät hakattu ja pellot raivattu.
Silloin tällöin tulee sitä tehtyä edelleenkin, ja hyvin on kelvannut nuoremmillekin.
Tekeminen on hyvin yksinkertaista kunhan vain muistaa paistaa ainekset kunnolla ennen keittämistä, eikä pelkästään keitä kuten suurkeittiöt pilaavat.
Tuo kunnolla paistaminen on erittäin tärkeää ja paistamisesta irronneen rasvan voi sitten käyttää siihen soossiin.
Kun alkoholistiystäväni asui meillä ja asumisensa maksoi keittiömestarin duunilla, hänellä oli pari hyvää vinkkiä läskisoossiin lapsiperheille:
1) Älä koskaan näytä lapselle lihaa mistä läskisoossi tehdään.
2) Pilko liha/läski niin pieneksi, ettei se narsku ikävästi lapsen hampaissa.
3) Käytä läskisoossista nimeä
lihakastike.Täydestä meni kuin väärä raha ja lautaset jopa nuoltiin! ;D
Quote from: Lalli IsoTalo on 22.06.2016, 13:11:14
Pettuleipä. Se on tulossa taas ruokalistalle.
Nokitan ohraleivällä, olkisella. Punahome ja matupolte taitaa hävittää syysrukiin niin pahoin, että otti ohraleipä.
http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1615
(iittiläinen maajussi antoi mielestäni oikean selityksen. Ohrapuuro voisilmällä on kyllä hyvää, mutta mistäs sitä voita olis ollu..)
Räätikkä(lanttu köyk.ruot.), nauris, retiisi..ja sitä k a r j a l a n p a i s t i a, nnnaaamm!
Äänestän tässä keskenäni suomalaisen Kansallisvessapaperin: Keskikokonen karhu.
Pannaas samaan rahaan Kansallisrajamuodollisuus: Nappi ohtaan.
Jos joskus joudun kodittomaksi, voisin tulla sinulle alkoholistiystäväksi. Osaan myös tehdä ruokaa.
Klimppisoppa, jälkiuunileipä, karjalanpiirakat, karjalanpaisti ja muurinpohjalätyt. Kalakeitoilla on myös vahva historiallinen tausta kotimaisessa ruokaperinteessä. Ehkä yksi jos pitäisi valita niin karjalanpaisti.
Quote from: Bellerofon on 22.06.2016, 14:25:37
Klimppisoppa, jälkiuunileipä, karjalanpiirakat, karjalanpaisti ja muurinpohjalätyt. Kalakeitoilla on myös vahva historiallinen tausta kotimaisessa ruokaperinteessä. Ehkä yksi jos pitäisi valita niin karjalanpaisti.
Samaa mieltä. Hyvä lista. Itse kävin juuri Lidlissä ja heitin grilliin kaksi pussia grillikasviksia ja kaksi pakettia Atrian hiillosmakkaroita. Siitä saa näin kesällä oivan pikaruoan, kun pitää jatkaa matkaa taas kohta. Eikö kaikki grilliruoat kesällä ole jo vähän perinneruokia 2000-luvulla?
Läskisoosista, kunnolla tehdystä saattaisin lähetä liikkeelle. Läskisoosin, kuten monen muunkin suomalaisen ruokalajin (tilliliha, maksakastike) huono maine johtuu ihan vain siitä että kyseisiä ruokalajeja on valmistettu huonoista aineksista suurtalousvalmistusmenetelmin.
Poronkäristys puolukkahillolla (sopii myös läskisoosiin) ja perunamuusilla on kanssa oivallinensuomalainen herkku. Muikut ei oikein käy, koska muikkuihin kuuluu mielestäni sitruuna ja se ei taas ole tippaakaan suomalaista.
Mummuni opetti itselleni kuinka tehdä hyvät klimpit lisukkeeksi perunakeittoon.
Rantakala, ruisleipä. Ohje: kilo voita, kilo muikkuja. Keitetään.
Quote from: kalpea massa on 22.06.2016, 14:48:41
Rantakala, ruisleipä. Ohje: kilo voita, kilo muikkuja. Keitetään.
Tarvii siihen vettä ja suolaakin, eikä sipuli, ruohosipuli ja tilli tuota ruokaa ainakaan pahenna.
Paras kala rantakalaan ovat tietysti muikut. Lientä voi vahventaa vielä täyskermalla (vähentää vähän voita) tai laittaa ruokalusikallisen smetanaa tarjoiltaessa keiton päälle.
Itse lorautan veden sekaan desin valkkaria antamaan hapokkuutta.
Ylös.
En tiennyt, että on olemassa sellainen ruoka kuin rantakala.
Quote from: Frida Hotell on 22.06.2016, 18:12:31
En tiennyt, että on olemassa sellainen ruoka kuin rantakala.
Kauan sitten istuskelin rannalla kalastelemassa muuan kalamiehen kanssa joka opetti minulle kaikki mahdolliset kalastuksen hienoudet. Myös, kuinka kala perataan rannalla.
Otin siis ämpäristä lahnan, yritin kumauttaa siltä niskan poikki ja aloin rapsutella, eli suomustaa sen kylkeä. Kala virkosikin eloon, en ole moista nähnyt: se loikkasi puualustalta rantaheinikkoon ja aloitti loikinnan kohti vettä.
Muutoin olisin sallinutkin sen elää, mutta kun oli jo osin perattu, raukka. Kiljaisin ja lenkkarit jalassa loikkasin sen perässä veteen ja nappasin käsillä kiinni siitä puikkelehtimasta.
Se päätyi uudestaan teurastuspölkylle ja menetti heti päänsä. Sitä ilman ei juuri ole toiveita paosta.
Tämä luullakseni oli rantakala.
Karjalanpaisti mulle tuli ensimmäisenä mieleen. Sen valmistaminenkin on noitten pakolaisten mukana niin laajalle levinnyt.
Paljon onkin jo mainittu tittelin veroisia ruokia. Mites leipäjuusto/juustoleipä ja lakkahillo? Ja mielipiteet jakava kesäkeitto.
Minulle kansalliseväs on Karjalanpiirakka, jonka päällä on sormenpaksuudelta munavoita.
Kala loimutettuna, hiilloksella tai keitossa. Hirvi kaikissa muodoissa. Heinäkengille jokerina poronkäristys.
Karjalanpiirakasta voi tehdä omia versioitaan, mm. perunapiirakan, kalapiirakan, tai lanttupiirakan.
Eli: riisipuuron sijasta taikinan täytteeksi esim. perunamuusia, tai keitettyä lanttumuusia (muista suola), tai esim. perattua silakkaa ja jotain silavan, tahi läskin tapaista sekaan.
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
Himppa suolaa
N. 1 dl vettä.
Sekoitetaan, jaetaan taikina pieniin osiin, nämä kaulitaan vehnäjauhojen / leivinpaperin päällä, täytetään, käännetään ja nipistetään reunat täytteen sivuille.
Ja uuniin. (225 ast.), n. 15 min. Voidellaan voisulalla vasta uunista otettua. Peitellään liinalla jäähtymään (etteivät kuivu).
^ Ei oo mun isänäiteen riisi- ja perunapiirakoita parempia. Toinen mummi ei päässyt lähelllekään, vaikka hyviä nekin olivat.
Mummo ei valitettavasti enää jaksa tehdä niitä ihanuuksiaan. Salaisuus oli runsas, hyvä kuori ja vähemmän täytettä. Ei muuten ikinä sanonut karjalanpiirakoiks niitä, vaikka Karjalasta onkin, kuten toinenkin mummi.
Useaan kertaan mainittu läskisoosi voisi kyllä oikeasti olla se ykkönen kansallisruoaksi. Lisäksi se on näistä perinteisemmistä sapuskoista ehdottomasti parasta. Ai että... Kaikki riistaruoat ja poronkäristys ovat mielestäni myös ihan siellä kärkikahinoissa.
On kovin harmillista, että mustamakkara ei ole ihan tarpeeksi laajalle levinnyt ruoka tämän tittelin ansaitakseen, mutta haluan antaa sille silti erikoismaininnan ;) Olen toki tomerasti yrittänyt täällä pk-seudulla levittää ilosanomaa, heh.
^ Kävitkö ikinä Tampereen aikoinas Ohranjyvän läskisoosi-illassa? En tiedä onko niitä enää.
Olikohan parikymppiä illalliskuponki, millä sai vetää rajattomasti soosia ja perunoita (wihanneksena vain suolakurkkua) ja jälkkäriks köyhiä ritareita.
Sen kastikkeen lihan rasvat oli niin hyvin sulaneet siihen soosiin, että mäkin onneton ton punaisen lihan kanssa, nautin siitä suuresti. Onneksi en nähnyt sitä raakana :)
Mustamakkara + puolukkahillo + maito
Quote from: Maija Poppanen on 22.06.2016, 19:20:00
^ Kävitkö ikinä Tampereen aikoinas Ohranjyvän läskisoosi-illassa? En tiedä onko niitä enää.
Olikohan parikymppiä illalliskuponki, millä sai vetää rajattomasti soosia ja perunoita (wihanneksena vain suolakurkkua) ja jälkkäriks köyhiä ritareita.
Sen kastikkeen lihan rasvat oli niin hyvin sulaneet siihen soosiin, että mäkin onneton ton punaisen lihan kanssa, nautin siitä suuresti. Onneksi en nähnyt sitä raakana :)
Enpä muuten käynyt, vaikka joskus muulloin tuli tuolla vierailtua :) Alkoi melkein kuola valumaan tuota lukiessa...
Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D
Jaa no kyllä se on se suomalainen jalokala Ahven paistettuna ja perunamuussia kulutusmaidon ja kananmunan kanssa, ja taas nussii suuta!
Mitäs niitä muita olikaan, kyllä se sorsa on hyvää ja kotimainen nauta paistettuna, mutta en minä tuosta lihasta vientiä tekis.
Kuinkahan mahtaa olla, Ari-Lee, voiko hernekeittoa syödä naudasta paistetun jauhelihan kanssa? Itekkin kyllä oon sen sian kannalla mutta kun iskee jauhelihaan tsipalia ja pippuria kylkeen niin aijai, ja siihen kylkeen lasi kevytmaitoa ja valkoista leipää voin ja suolaripauksien kanssa. Jälkiruoaksi jiätellöö kermavaahdon ja suomalaisten kausimarjojen kanssa.
Vaikka miten yritin hahmottaa noita makuja niin kuitenkin tällä hetkellä eniten mielessä oli se valkonen Marlbergi syömingien jälkeen...
Kesäkeitto joo, mielipiteet jakava. Vaikka miten pienenä vihasin sitä niin onhan siinä jotain, vähän niinkun maitoon tehdyssä kalasopassa tai siskonmakkarakeitossa noin yleensä...
Quote from: newspeak on 22.06.2016, 18:03:44
Ylös.
En tiennyt tuon nimistä ruokaa olevankaan :)
Tirripaisti tai tirrikukko (patakukko) itse ongituista ahvenen ja särjen sinteistä tehtynä oli lapsuuteni kesäruokaa. Aina maistui!
Kansallisruokana läskisoosi tai hernekeitto lienee lyömättömät. Jos läskisoosi olisi ollut kiellettyä jo 40-luvulla ja kasvisruoka pop, niin sotakorvaukset olisivat vieläkin maksamatta.
Quote from: Alaric on 22.06.2016, 19:25:40
Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D
Kerran vissiin isäukon kaa työreissuun lähteissä. Muutenhan en asu siellä suunnalla lain.
Olikos miljöö kohtuullisen kaurismäkeläinen?
Torstai on hernekeittopäivä.
Quote from: Maija Poppanen on 22.06.2016, 19:33:40
Quote from: Alaric on 22.06.2016, 19:25:40
Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D
Kerran vissiin isäukon kaa työreissuun lähteissä. Muutenhan en asu siellä suunnalla lain.
Olikos miljöö kohtuullisen kaurismäkeläinen?
Haha, kuvailit tuota mestaa juuri sillä sanalla, jota itsekin olen käyttänyt siitä kertoessa. Kaurismäkeläinen on erittäin osuva adjektiivi :)
Klimppisoppa, kaljavelli, läskisoosi.
- jo pelkät nimet, yäk.
HK:n sininen
>:(
Vielä tulee yksi ässä hihasta, jota kukaan ei ole muistanut mainita. Savustetut/hiillostetut nahkiaiset! :P
Nahkiainen ei ole kala, vaan ympyräsuinen loiseläin joka kiinnittyy isäntäeläimeensä(yleensä kala) ja imee siitä verta ja ruumiinnesteitä kunnes kuolo koittaa ja sitten etsitään uusi uhri.
Erittäin maukas "nakki", kannattaa maistaa!
www.nahkiaispaistamo.com
Quote from: Faidros. on 22.06.2016, 19:58:25
Vielä tulee yksi ässä hihasta, jota kukaan ei ole muistanut mainita. Savustetut/hiillostetut nahkiaiset! :P
Nahkiainen ei ole kala, vaan ympyräsuinen loiseläin joka kiinnittyy isäntäeläimeensä(yleensä kala) ja imee siitä verta ja ruumiinnesteitä kunnes kuolo koittaa ja sitten etsitään uusi uhri.
Erittäin maukas "nakki", kannattaa maistaa!
www.nahkiaispaistamo.com
Miksi nahkiaisesta tulee matu ja sen elinkaari mieleen :o?
Quote from: Uuno Nuivanen on 22.06.2016, 18:47:40
Quote from: Neiti Nuiva on 22.06.2016, 18:43:45
kesäkeitto.
:( :o :'(
Useimmat, jotka ällöö kesäkeittoa, tekee niin vain, koska on joutunut syömään laitosmaista pakastevihannes-versiota, pahimmillaan maitojauhepohjaan tehtynä.
Se on oikeasti ihan hyvää, kun tehdään tuoreista rehuista, suolaa ja rasvaa säästämättä. Ehkä pieni kerman lirauskin mukaan.
Enpä ole itsekään muistanut vuosiin sitä tehdä. Tässäpä ideaa :)
Quote from: Vaniljaihminen on 22.06.2016, 19:51:15
Klimppisoppa, kaljavelli, läskisoosi.
- jo pelkät nimet, yäk.
Klimpit olivat köyhänkansan perunankorvike.
Kyse on jauhopalleroista.
Niissä ei ole mitään yököttävää. Itseasiassa hyviä.
Olette unohtaneet Lemin särän.
...ja missä makaroni- ja perunavelli?
Mä olisin voinut aina pienenä syödä makaronivelliä, kun taas äitillä oli kuulemma aina huono omatunto, jos sitä joutui tarjoamaan. Se kun tarkoitti, et rahat on finito.
Mamma-paran turha syyllisyys.
Quote from: JP73 on 22.06.2016, 20:50:13
Olette unohtaneet Lemin särän.
Tämä! Sinne Lemin säräpaikkaan oli ainakin jossainvaiheessa melkoinen jonottaminen (kalenteri), jos meinasi päästä nautiskelemaan. Olen tehny särää itsekkin leivinuunissa. Kostutetulla koivulavetilla tietysti.
Huima ketju. Olen syöny tänään ihan miehiks, mutta esisulatusneste vaan valuu suusta ja maha kurnii kun tätä lukee. Pittee kuivailla näppis ja poiketa ruokakomerolla.
Sahti ja savustetut pääskysen kielet mämmin kera, aitoa hämäläistä perinneruokaa.
Porilainen on minun perinneruokaani. Sitä aika nakkikioskilta. Ei koskaan hampulaisia.
Quote from: Lalli IsoTalo on 22.06.2016, 22:15:46
Porilainen on minun perinneruokaani. Sitä aika nakkikioskilta. Ei koskaan hampulaisia.
Yök!
Tuolla itärajalla sen sijaan se lihapiirakkaversio, missä on keitettyä kananmunaa ja voita. En ikinä muista, onko se vety vai atomi...
Korjaus: aina, ei aika.
Maija, pyydän anteeksi aiheuttamaani yökkäysreaktiota. Voit lähettää maton pesulalaskun minulle.
Nakkipiffit on oma ikiaikainen suosikkini. :P
Quote from: koli on 22.06.2016, 22:21:52
Nakkipiffit on oma ikiaikainen suosikkini. :P
Estetiikkaa!
Quote from: Lalli IsoTalo on 22.06.2016, 22:24:24
Quote from: koli on 22.06.2016, 22:21:52
Nakkipiffit on oma ikiaikainen suosikkini. :P
Estetiikkaa!
Just piti sanomani, et aika jäätävän näköinen annos :D
Quote from: koli on 22.06.2016, 22:21:52
Nakkipiffit on oma ikiaikainen suosikkini. :P
Teitkö ihan ite? ;D
Quote from: Vesa Heimo on 22.06.2016, 14:34:52
koska muikkuihin kuuluu mielestäni sitruuna
???
Tuo on varmaankin taas joku eteläsuomalainen resepti..? Voisi tietysti kokeilla joskus, kiitos vinkistä.
Äänestin kalakukkoa, siinä on muikkuja sekä sianlihaa. Jos se saadaan julistettua kansallisruuaksi niin sittenhän se ei enää ole mikään paikallinen herkku :)
Tofunakki ja veteen tehty pulverimuusi.
Karjalanpiirakat munavoilla, ja kunnon läskisoosi. Piste.
Kuka teistä on syönyt kunnon läskisoosia?
Onko tässä nyt toiminut kokkina itse Kunto vai Kunnon isä?
Kunnon.
Kampsut. Omnomnomnom.
maksalaatikko
-i-
Karjalanpaisti munuaisilla.
Jospa tämä ruoka olisi ainoa saatavilla oleva ravinto Suomessa.
https://www.youtube.com/watch?v=j-CuPDYB9UM
https://www.youtube.com/watch?v=FzmWMc8qEr8
Quote from: UgriProPatria on 22.06.2016, 20:41:30
Klimpit olivat köyhänkansan perunankorvike.
Kyse on jauhopalleroista.
Niissä ei ole mitään yököttävää. Itseasiassa hyviä.
Ne ovat oikeasti yököttäviä. Klimppisoppa pohjalaiseen tapaan menettelee mutta peräpohjalainen kummallinen klimippivelli ei mene alas, ei millään.
Itselleni parasta ja maistuvinta ruokaa ovat riistaruuat kermaan tehdyn pottuvoin kanssa, kaalikääryleet ja pohjoisen kalat. Tietenkin oikein tehty läsksoosi on niin ihanaa.
Quote from: ikuturso on 23.06.2016, 02:52:49
maksalaatikko
-i-
Y-äk. Itsellä tuskin pysyy sisällä.
Vierailulla joudun sitä joskus kohteliaasti parin lusikallisen verran nauttimaan, mutta voinokareen ja puolukkahillon kanssa onnistuu jotenkuten.
Yleensä se kyläpaikassa onneksi on eräänlainen ruuan lisuke, esim. karjalanpaistin kanssa.
En tiedä mikä siinä tökkii, mutta se todellakin ikäänkuin oksettaa.
Quote from: SerialSuicideBomber on 22.06.2016, 20:26:45
Quote from: Faidros. on 22.06.2016, 19:58:25
Vielä tulee yksi ässä hihasta, jota kukaan ei ole muistanut mainita. Savustetut/hiillostetut nahkiaiset! :P
Nahkiainen ei ole kala, vaan ympyräsuinen loiseläin joka kiinnittyy isäntäeläimeensä(yleensä kala) ja imee siitä verta ja ruumiinnesteitä kunnes kuolo koittaa ja sitten etsitään uusi uhri.
Erittäin maukas "nakki", kannattaa maistaa!
www.nahkiaispaistamo.com
Miksi nahkiaisesta tulee matu ja sen elinkaari mieleen :o?
Nii-i, sitten uunitus...Kolk. kalk! :o ;D
Quote from: SerialSuicideBomber on 22.06.2016, 20:26:45
Miksi nahkiaisesta tulee matu ja sen elinkaari mieleen :o?
Noita en suostu syömään. En. Nahkiaisia siis.
Quote from: Muuttohaukka on 23.06.2016, 15:51:50
Quote from: SerialSuicideBomber on 22.06.2016, 20:26:45
Miksi nahkiaisesta tulee matu ja sen elinkaari mieleen :o?
Noita en suostu syömään. En. Nahkiaisia siis.
Hemmetti vieköön, kun en ole muutamaan vuoteen noita saanut. Sukulaisten tuttavat harjoittivat nahkiaisten pyyntiä Simojoesta aiemmin ja niistä riitti sitten itsellekin aina. Kovin herkullisia ovat :)
Stadin Silakkamarkkinoilla (joka syksy) saa ostaa paistettuja nahkiaisia.
Aika hyviä, tai no... syöhän niitä.
Eiköhän halleissa (Hakaniemi ja Eteläsatama) myös myydä niitä muulloinkin.
Nehän hankkiutuvat hukkuneen ruumiinaukoille ja kun niitä nahkiaisia söimme, niin naureskelimme, jotta silmänahkiainen herkku, persnahkiainen pikantti.
Quote from: Alaric on 23.06.2016, 20:06:45
Hemmetti vieköön, kun en ole muutamaan vuoteen noita saanut. Sukulaisten tuttavat harjoittivat nahkiaisten pyyntiä Simojoesta aiemmin ja niistä riitti sitten itsellekin aina. Kovin herkullisia ovat :)
Simojoelta vieläkin hakevat ja Pohjois-Ruotsista! Näin, kun he toivat niitä matoja ja suolasivat niiltä sisukset. Yök.
Hitaasti vastaten sanon että kyllä hyvin tehty läskisoosi on hyvien pottujen kanssa kutakuinkin parasta mitä saa.
Läskisoosia on pitkin maata kuitenkin tehty.
Kuumat, uudet perunat voinokareilla ja silli.
Viiden euron veronkiertopitsa.
Joulukinkku, perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, graavilohi ja silli. Maitoa / piimää.
Kahvi ja täytekakku. Joulusima / -kalja (aitoa kotikaljaa).
Quote from: Maija Poppanen on 22.06.2016, 19:20:00
^ Kävitkö ikinä Tampereen aikoinas Ohranjyvän läskisoosi-illassa? En tiedä onko niitä enää.
Kun vanhempani silloin tällöin syöttivät minut ja siskoni ulkona (voidakseen itse nauttia virvokkeita samalla) käytiin usein Ohriksessa. Elettiin 70-lukua. Portsari ja narikka olivat ovesta vasemmalle jättimäisen tynnyrin sisällä. Paikka oli piukkanaan Aamulehden ja Yleisradion toimituskuntaa aamusta iltaan. Yksi tarjoilijoista oli Leena T. joka oli uskovainen, käynyt kibbutsilla ja huomioi kivasti juottolaan tuotuja lapsia. Kerran saimme siskon kanssa lahjaksi pienet olkalaukut joihin oli kirjailtu Israelin laskuvarjojoukkojen tunnus... Olimmehan vakiasiakkaita.
Ovikaarien päälle oli kirjoitettu mietelauseita kuten "Vesi vanhin voiteista... mutta laimein." Vakiasiakkailla oli nimikkotuopit ja seinällä oli kantisten siluettikuvia sekä iso karikatyyri Acre Karista (https://fi.wikipedia.org/wiki/Acre_Kari). Telkkarista tuttuja tyyppejä, näyttelijöitä ja paikallisia muusikoita yms kulki paikassa jatkuvasti.
En muista mitä syötiin, mutta tarjolla oli Puerto Ricon pannua ja Kanaa talon takaa. Talon takana oli Anttilan tavaratalo joten päättelimme että kana haetaan sieltä. Läskisoosia en muista olleen listalla, mutta olin niukin kaukin 10 v joten paha mennä sanomaan.
Quote from: UgriProPatria on 24.06.2016, 13:49:59
Joulukinkku, perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, graavilohi ja silli. Maitoa / piimää.
Kahvi ja täytekakku. Joulusima / -kalja (aitoa kotikaljaa).
Mmmmmmm, piimää.... Muistaako homman vanhasta kaartista
Talouspiimän?
Oli se paksua ja hyvvää! :P
Veripalttua ja talouspiimää... täh! heräsin! :o
Quote from: koli on 22.06.2016, 22:21:52
Nakkipiffit on oma ikiaikainen suosikkini. :P
Kaikenlaista saattaa juhannuksen tiimellyksessä sattua, mutta miten henkilö on kyennyt kakomaan kurkustaan ulos nuo kokonaiset leivänpalat? ???
Joko pyttipannu on mainittu?
Kebab ranskalaisilla ja iso kokis.
Quote from: UgriProPatria on 22.06.2016, 20:41:30
Quote from: Vaniljaihminen on 22.06.2016, 19:51:15
Klimppisoppa, kaljavelli, läskisoosi.
- jo pelkät nimet, yäk.
Klimpit olivat köyhänkansan perunankorvike.
Kyse on jauhopalleroista.
Niissä ei ole mitään yököttävää. Itseasiassa hyviä.
Samaa sitä sanotaankin kun pöytään tuodaan.
Onko joku sanonut jo karjalanpiirakan?
Jos jotakin aletaan tarjoamaan tulijoille, niin joulukinkkua, mämmiä, maksalaatikkoa, pettuleipää, "saarioisen roiskeläppä" ja salmiakkia.
Pistetään suomalais-italialaista yhdistelmää: pizzaa täytteenään kinkkua, salamia ja pekonia!
Quote from: Hän on 24.06.2016, 13:58:19
Läskisoosia en muista olleen listalla, mutta olin niukin kaukin 10 v joten paha mennä sanomaan.
Ei se tainnut ollakaan listaruoka, vaan siellä oli erillisiä läskisoosi-iltoja. Muuten menussa taitaa olla mainitsemas retro-ruoat edelleen. Taitaa se retroilu suorastaan kuulua konseptiin.
En kahlaa ketjua, mutta uudet perunat, suolavoi, silli!11! :roll:
Lihapiirakka kahdella nakilla, munalla, juustolla ja ananasviipaleella.
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 16:12:55
En kahlaa ketjua, mutta uudet perunat, suolavoi, silli!11! :roll:
Oisit kahlannu. Minäkin sanoin samaa. :)
Ja Talouspiimän muistan.
Quote from: UgriProPatria on 24.06.2016, 16:34:45
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 16:12:55
En kahlaa ketjua, mutta uudet perunat, suolavoi, silli!11! :roll:
Oisit kahlannu. Minäkin sanoin samaa. :)
Ja Talouspiimän muistan.
Pointsit sulle, sorry! :)
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:14:34
Lihapiirakka kahdella nakilla, munalla, juustolla ja ananasviipaleella.
Tulee nälkä.
Jos Suomen kansallisjuoma ei ole maito, suutun ja mustaksi muutun.
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:46:03
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Muuten natsaa, mutta sinappi maksalaatikkoon, YYYÖÖÖKK!!1!! :facepalm:
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 17:16:14
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:46:03
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Muuten natsaa, mutta sinappi maksalaatikkoon, YYYÖÖÖKK!!1!! :facepalm:
Nimenomaan sinappia, en voi ymmärtää ihmisiä, jotka laittavat ketsuppia maksalaatikkoon!
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
Oikein! Jos maksalaatikkoa pitää syödä, pitäähän siinä olla rusinat. Muuten olisi yhtä luonnotonta kuin olut ilman alkoholia.
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 17:18:43
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 17:16:14
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:46:03
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Muuten natsaa, mutta sinappi maksalaatikkoon, YYYÖÖÖKK!!1!! :facepalm:
Nimenomaan sinappia, en voi ymmärtää ihmisiä, jotka laittavat ketsuppia maksalaatikkoon!
No, ei kumpaakaan, senkin pököpää!
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 17:19:44
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
Oikein! Jos maksalaatikkoa pitää syödä, pitäähän siinä olla rusinat. Muuten olisi yhtä luonnotonta kuin olut ilman alkoholia.
Syön maksalaatikkoni rusinoilla ja juon olueni ilman alkoholia.
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 17:24:47
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 17:19:44
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
Oikein! Jos maksalaatikkoa pitää syödä, pitäähän siinä olla rusinat. Muuten olisi yhtä luonnotonta kuin olut ilman alkoholia.
Syön maksalaatikkoni rusinoilla ja juon olueni ilman alkoholia.
Ja kahvin ilman kofeiinia? Onnea valitsemallasi tiellä!
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 17:18:43
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 17:16:14
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:46:03
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Muuten natsaa, mutta sinappi maksalaatikkoon, YYYÖÖÖKK!!1!! :facepalm:
Nimenomaan sinappia, en voi ymmärtää ihmisiä, jotka laittavat ketsuppia maksalaatikkoon!
Tupla YYYÖÖÖKK!1!! :facepalm:
Iso Lerssi tulisella sinapilla on ruokien aatelia.
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 17:36:54
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 17:24:47
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 17:19:44
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
Oikein! Jos maksalaatikkoa pitää syödä, pitäähän siinä olla rusinat. Muuten olisi yhtä luonnotonta kuin olut ilman alkoholia.
Syön maksalaatikkoni rusinoilla ja juon olueni ilman alkoholia.
Ja kahvin ilman kofeiinia? Onnea valitsemallasi tiellä!
HPR:stä tuttu kommentti. :D. Mutta joo, aika vähän menee kahvia ja vielä vähemmän olutta. Kahvi on kofeiinipitoista ja olut alkoholitonta. Kotikaljassa taitaa noin 1% olla alkoholia, se menee kyllä hyvin alas ruokajuomana.
Peruna ja jauhelihakastike.
Quote from: Morsum on 24.06.2016, 17:59:48
Peruna ja jauhelihakastike.
Näen jo sieluni silmin, kuinka Gordon Ramsay maistelisi Kauhukeittiössä (tai Masterchefissä) kilpailijoiden loihtimia, toinen toistaan ihanampia annoksia perunaa ja jauhelihakastiketta...
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 18:07:50
Näen jo sieluni silmin, kuinka Gordon Ramsay maistelisi Kauhukeittiössä (tai Masterchefissä) kilpailijoiden loihtimia, toinen toistaan ihanampia annoksia perunaa ja jauhelihakastiketta...
Eikös se juntti haukkunut suomalaiset karjalanpiirakatkin kaiken muun ohessa maan rakoon.
Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 18:07:50
Quote from: Morsum on 24.06.2016, 17:59:48
Peruna ja jauhelihakastike.
Näen jo sieluni silmin, kuinka Gordon Ramsay maistelisi Kauhukeittiössä (tai Masterchefissä) kilpailijoiden loihtimia, toinen toistaan ihanampia annoksia perunaa ja jauhelihakastiketta...
Onhan se sellaista suomalaista "soul foodia", eikä ainakaan mulle edes helppoa. En yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen osaa keittää perunaa kunnolla.
Välillä se on ok, useimmiten ylikypsää.
Ruskean kastikkeen teen oman puolueettoman arvioni mukaan kyllä helvetin hyvin :)
Quote from: Maija Poppanen on 24.06.2016, 18:13:49
Onhan se sellaista suomalaista "soul foodia", eikä ainakaan mulle edes helppoa. En yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen osaa keittää perunaa kunnolla.
Ryssän kätyri! Eiku hirteen. :D
Quote from: ruikonperä on 24.06.2016, 18:17:30
Quote from: Maija Poppanen on 24.06.2016, 18:13:49
Onhan se sellaista suomalaista "soul foodia", eikä ainakaan mulle edes helppoa. En yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen osaa keittää perunaa kunnolla.
Ryssän kätyri! Eiku hirteen. :D
Vitsi kärsii mut selvennätkö silti tyhmälle?
Eipä siinä ollut vitsiä jos ei semmoista huomannut. Näihin NATO/Venäjä kiimailuihin liittyi vitsintynkä.
Hallalkukko, savon syyrialaisten valmistama herggu.
Samalla tuli viidestuhannes viesti täyteen, täyttä öyhöä, lätinää, marinaa, valitusta, kirjoitusvihreitä
mongerrusta, tajunnanvirtaa/virrattomutta, ihan joutosoopaa ja pölhöyttä.
Valtuutettujen vihaamaa vätystelyä ja PS ivaa, ettäs kehtasin eikä hävetä yhtään.
Not like, love.
Eihän kansallisruuan tarvitse olla hyvää. Voihan se olla pahaakin.
Gordon Ramsey oli se mulkku joka ampui peuran Skotlannin ylänummilla muslimiystäviensä ohella. Armonlaukausta ei ammuttu, vaan kurkku villettiin auki, koska halal! >:(
Ramseylle voisi suositella Husu-diettiä. Syököön paskaa.
Quote from: ruikonperä on 24.06.2016, 18:13:24Quote from: Ullatusnillitus on 24.06.2016, 18:07:50--- Gordon Ramsay ---
Eikös se juntti haukkunut suomalaiset karjalanpiirakatkin kaiken muun ohessa maan rakoon.
Haukkui, koska toimittelijatar oli tarkoituksella hakenut lähimmän pikamarketin paskimmat vehnäpiirakat ja mämmit maisteltaviksi. Se oli tarkoituksellista provoa ja tarkoituksellista suomalaisten mollaamista.
Maksalaatikko on hyvää. Ei saa olla rusinoita, tosin nekin
sisulla niellään, jos on pakko.
Paljon, paljon voisulaa.
Vastaan kysymykseen: Voisula. Ja munavoi. Vaikka eivät sinänsä ruokia olekaan.
Lanttukukko tai mieluummin nauriskukko, siinä on katajaisen kansan vastaisku pikkurilli pystyssä oleville etelän vetelille herkkusuille.
Itse jättäisin murhattujen eläinten palat pois ja lisäisin nokareen voita tai hieman rypsiöljyä reseptiin.
http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/piperrys/lanttukukko/
http://vastahanka.fi/nauriskukko-ja-ruissampylat/
Quote from: Golimar on 25.06.2016, 10:29:30--- Itse jättäisin murhattujen eläinten palat pois ---
Voi Golimar, Golimar, Golimar.
"Pikkurilli pystyssä oleva etelän vetelä"? "Minä Ainakin...".
Quote from: Maija Poppanen on 24.06.2016, 17:22:16
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 17:18:43
Quote from: Faidros. on 24.06.2016, 17:16:14
Quote from: Artisti on 24.06.2016, 16:46:03
Quote from: Shemeikka on 24.06.2016, 16:15:19
Maksalaatikko rusinoilla. Nami.
...johon voisilmä päälle sulamaan ja aimo annos sinappia. RÖYH.
Muuten natsaa, mutta sinappi maksalaatikkoon, YYYÖÖÖKK!!1!! :facepalm:
Nimenomaan sinappia, en voi ymmärtää ihmisiä, jotka laittavat ketsuppia maksalaatikkoon!
No, ei kumpaakaan, senkin pököpää!
Täsmennän: Turun mietoa sinappia. Väkeväkin käy. Kokeilepas: Saarioisten maksalaatikkoa rusinoilla mikroon. Kun poksahtelu on loppunut, ota höyryävä lautanen mikrosta ja kaavi uunin seinille roiskunut massa siihen päälle, jotta vaimolle jää pienempi sotku siivottavaksi.. Päälle nokare voita, jonka annat sulaa. Nauti Turun miedon sinapin kanssa. Takaan että mieto sinappi sopii öljypohjaisena tuohon ruokaan kuin ruokaraha matun käteen.
Quote from: Kyklooppi on 25.06.2016, 00:54:26
Hallalkukko, savon syyrialaisten valmistama herggu.
Samalla tuli viidestuhannes viesti täyteen, täyttä öyhöä, lätinää, marinaa, valitusta, kirjoitusvihreitä
mongerrusta, tajunnanvirtaa/virrattomutta, ihan joutosoopaa ja pölhöyttä.
Valtuutettujen vihaamaa vätystelyä ja PS ivaa, ettäs kehtasin eikä hävetä yhtään.
Paljon Onnea! :) :) :)
Itsekin tulen perässä.
Kainuulainen, läskitön kalakukko.
http://www.hovinsalon.fi/index.php?pageid=4&aid=2090&bid=2098&lang=fi
Turun sinappi on Haram, pitää olla Auran sinappia.
Kotisinappi on paras sinappi.
http://www.mausteaitta.fi/
Rahtarinpannu: makkaraperunat, jauhelihapihvi ja paistettu muna.
:flowerhat:
Lihapullat ja perunamuusi
Eikä unohdeta porkkanaraastetta! Mustaherukkahyytelöä. Tyrnimehua, lakkahilloa.
Mansikoita ja kermaa... :P
Suomessa on muuten maailman monipuolisin leipä. Meillä ruokakaupoissa on monipuolisimmat leipätuotteet kuin missään muualla. Itsestänikin kyllä tuntuu, että joka viikko tulee uusia tuotteita valikoimaan. Kaikki viljalaadut, kaikki koostumukset ja erikoisleivät siihen päälle.
LIDLin pizza ja tarjouskalija.
Rössypottu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ssypottu
Läskisoosi, perunat ja hapanlimppua jossa puolisen senttiä voita päällä.
Limppu pitää olla oikeaa juuresta väännettyä. Ei mitään marketti kökköä.
Tästä erotuksena Helsinki, jossa tofu, sekä Espoo jossa kalapuikko.
Pettuleipä. Muistutuksena siitä, että suomalainen hyvinvointi - jota nyt jaetaan maantieteellisesti otollisimmista olosuhteista tulleille - on maksettu vuosisatojen ajan nälän ja ravinnon korvikkeiden turvottamin vatsoin. Totta on, että pettu on tunnettu kautta Pohjoismaiden, mutta eniten sitä on ilmeisesti järsitty Suomessa.
Paremmat vaihtoehdot olisivat mielestäni ruisreikäleipä, kalakukko ja muikkutirri. Koko Suomen ruokalajeja nämä eivät ole, vaan alueellisia, mutta on vaikea löytää ruokalajia, joka rajautuisi sopivasti koko Suomeen ja vain Suomeen.
Tapolan makkara menettelee, mutta veripaltut kiertävät kristityn mahassa kun vain ajattelenkin. Luulen, että en ole rössypottu-keittiön välttämätön ystävä.
Hyviin tapoihin tietysti kuuluu, että, jos Oulussa käydessä eteeni vieraanvaraisesti asetetaan lautasellinen rössyä, se on nieltävä.
Quote from: Kyklooppi on 25.06.2016, 00:54:26
Hallalkukko, savon syyrialaisten valmistama herggu.
Samalla tuli viidestuhannes viesti täyteen, täyttä öyhöä, lätinää, marinaa, valitusta, kirjoitusvihreitä
mongerrusta, tajunnanvirtaa/virrattomutta, ihan joutosoopaa ja pölhöyttä.
Valtuutettujen vihaamaa vätystelyä ja PS ivaa, ettäs kehtasin eikä hävetä yhtään.
Termi "Yhteistoimintasuomalaiset" oli erityisen ikävä ja apea.
Ei se mitään ja Sipilän kirnusta piimää päälle.