News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Äänestä Suomen kansallisruoka!

Started by James Hirvisaari, 22.06.2016, 12:47:51

Previous topic - Next topic

UgriProPatria

Mummuni opetti itselleni kuinka tehdä hyvät klimpit lisukkeeksi perunakeittoon.

kalpea massa

Rantakala, ruisleipä. Ohje: kilo voita, kilo muikkuja. Keitetään.
Viekää tuhkatkin munasta.

Vesa Heimo

#32
Quote from: kalpea massa on 22.06.2016, 14:48:41
Rantakala, ruisleipä. Ohje: kilo voita, kilo muikkuja. Keitetään.


Tarvii siihen vettä ja suolaakin, eikä sipuli, ruohosipuli ja tilli tuota ruokaa ainakaan pahenna.

Paras kala rantakalaan ovat tietysti muikut. Lientä voi vahventaa vielä täyskermalla (vähentää vähän voita) tai laittaa ruokalusikallisen smetanaa tarjoiltaessa keiton päälle.

Itse lorautan veden sekaan desin valkkaria antamaan hapokkuutta.
" Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan."  T: Perussuomalaisten puoluesihteeri.


guest8096

En tiennyt, että on olemassa sellainen ruoka kuin rantakala.

UgriProPatria

Quote from: Frida Hotell on 22.06.2016, 18:12:31
En tiennyt, että on olemassa sellainen ruoka kuin rantakala.

Kauan sitten istuskelin rannalla kalastelemassa muuan kalamiehen kanssa joka opetti minulle kaikki mahdolliset kalastuksen hienoudet. Myös, kuinka kala perataan rannalla.

Otin siis ämpäristä lahnan, yritin kumauttaa siltä niskan poikki ja aloin rapsutella, eli suomustaa sen kylkeä. Kala virkosikin eloon, en ole moista nähnyt: se loikkasi puualustalta rantaheinikkoon ja aloitti loikinnan kohti vettä.

Muutoin olisin sallinutkin sen elää, mutta kun oli jo osin perattu, raukka. Kiljaisin ja lenkkarit jalassa loikkasin sen perässä veteen ja nappasin käsillä kiinni siitä puikkelehtimasta.

Se päätyi uudestaan teurastuspölkylle ja menetti heti päänsä. Sitä ilman ei juuri ole toiveita paosta.

Tämä luullakseni oli rantakala.

Maija Poppanen

Karjalanpaisti mulle tuli ensimmäisenä mieleen. Sen valmistaminenkin on noitten pakolaisten mukana niin laajalle levinnyt.

Neiti Nuiva

Paljon onkin jo mainittu tittelin veroisia ruokia. Mites leipäjuusto/juustoleipä ja lakkahillo? Ja mielipiteet jakava kesäkeitto.
"Vahva ja itsenäinen suomalaisnainen = äkkiväärä, kiivas ja vitun itepäinen suomalaisakka" -Leso

Hornsmith

Minulle kansalliseväs on Karjalanpiirakka, jonka päällä on sormenpaksuudelta munavoita.
S.N.A.F.U
-------------------
And hey, lets be careful out there!


Chew Bacca

Kala loimutettuna, hiilloksella tai keitossa. Hirvi kaikissa muodoissa. Heinäkengille jokerina poronkäristys.

UgriProPatria

#41
Karjalanpiirakasta voi tehdä omia versioitaan, mm. perunapiirakan, kalapiirakan, tai lanttupiirakan.

Eli: riisipuuron sijasta taikinan täytteeksi esim. perunamuusia, tai keitettyä lanttumuusia (muista suola), tai esim. perattua silakkaa ja jotain silavan, tahi läskin tapaista sekaan.

2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
Himppa suolaa
N. 1 dl vettä.

Sekoitetaan, jaetaan taikina pieniin osiin, nämä kaulitaan vehnäjauhojen / leivinpaperin päällä, täytetään, käännetään ja nipistetään reunat täytteen sivuille.

Ja uuniin. (225 ast.), n. 15 min. Voidellaan voisulalla vasta uunista otettua. Peitellään liinalla jäähtymään (etteivät kuivu).

Maija Poppanen

^ Ei oo mun isänäiteen riisi- ja perunapiirakoita parempia. Toinen mummi ei päässyt lähelllekään, vaikka hyviä nekin olivat.

Mummo ei valitettavasti enää jaksa tehdä niitä ihanuuksiaan. Salaisuus oli runsas, hyvä kuori ja vähemmän täytettä. Ei muuten ikinä sanonut karjalanpiirakoiks niitä, vaikka Karjalasta onkin, kuten toinenkin mummi.

Alaric

Useaan kertaan mainittu läskisoosi voisi kyllä oikeasti olla se ykkönen kansallisruoaksi. Lisäksi se on näistä perinteisemmistä sapuskoista ehdottomasti parasta. Ai että... Kaikki riistaruoat ja poronkäristys ovat mielestäni myös ihan siellä kärkikahinoissa.

On kovin harmillista, että mustamakkara ei ole ihan tarpeeksi laajalle levinnyt ruoka tämän tittelin ansaitakseen, mutta haluan antaa sille silti erikoismaininnan ;) Olen toki tomerasti yrittänyt täällä pk-seudulla levittää ilosanomaa, heh.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Maija Poppanen

^ Kävitkö ikinä Tampereen aikoinas Ohranjyvän läskisoosi-illassa? En tiedä onko niitä enää.

Olikohan parikymppiä illalliskuponki, millä sai vetää rajattomasti soosia ja perunoita (wihanneksena vain suolakurkkua) ja jälkkäriks köyhiä ritareita.

Sen kastikkeen lihan rasvat oli niin hyvin sulaneet siihen soosiin, että mäkin onneton ton punaisen lihan kanssa, nautin siitä suuresti. Onneksi en nähnyt sitä raakana  :)

newspeak

Mustamakkara + puolukkahillo + maito

Alaric

Quote from: Maija Poppanen on 22.06.2016, 19:20:00
^ Kävitkö ikinä Tampereen aikoinas Ohranjyvän läskisoosi-illassa? En tiedä onko niitä enää.

Olikohan parikymppiä illalliskuponki, millä sai vetää rajattomasti soosia ja perunoita (wihanneksena vain suolakurkkua) ja jälkkäriks köyhiä ritareita.

Sen kastikkeen lihan rasvat oli niin hyvin sulaneet siihen soosiin, että mäkin onneton ton punaisen lihan kanssa, nautin siitä suuresti. Onneksi en nähnyt sitä raakana  :)

Enpä muuten käynyt, vaikka joskus muulloin tuli tuolla vierailtua :) Alkoi melkein kuola valumaan tuota lukiessa...

Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

J. Lannan haamu

Jaa no kyllä se on se suomalainen jalokala Ahven paistettuna ja perunamuussia kulutusmaidon ja kananmunan kanssa, ja taas nussii suuta!

Mitäs niitä muita olikaan, kyllä se sorsa on hyvää ja kotimainen  nauta paistettuna, mutta en minä tuosta lihasta vientiä tekis.

Kuinkahan mahtaa olla, Ari-Lee, voiko hernekeittoa syödä naudasta paistetun jauhelihan kanssa? Itekkin kyllä oon sen sian kannalla mutta kun iskee jauhelihaan tsipalia ja pippuria kylkeen niin aijai, ja siihen kylkeen lasi kevytmaitoa ja valkoista leipää voin ja suolaripauksien kanssa. Jälkiruoaksi jiätellöö kermavaahdon ja suomalaisten kausimarjojen kanssa.

Vaikka miten yritin hahmottaa noita makuja niin kuitenkin tällä hetkellä eniten mielessä oli se valkonen Marlbergi syömingien jälkeen...

Kesäkeitto joo, mielipiteet jakava. Vaikka miten pienenä vihasin sitä niin onhan siinä jotain, vähän niinkun maitoon tehdyssä kalasopassa tai siskonmakkarakeitossa noin yleensä...
Yksilö - Kulttuuri - Luonto/ The Knower - The Known - The Unknown.

JoKaGO

Quote from: newspeak on 22.06.2016, 18:03:44
Ylös.

En tiennyt tuon nimistä ruokaa olevankaan  :)

Tirripaisti tai tirrikukko (patakukko) itse ongituista ahvenen ja särjen sinteistä tehtynä oli lapsuuteni kesäruokaa. Aina maistui!
Kansallisruokana läskisoosi tai hernekeitto lienee lyömättömät. Jos läskisoosi olisi ollut kiellettyä jo 40-luvulla ja kasvisruoka pop, niin sotakorvaukset olisivat vieläkin maksamatta.
[Hallituksen kehysriihessä] Perussuomalaisilla oli pitkä lista esimerkiksi maahanmuuttoon ja kehitysapuun liittyviä leikkausehdotuksia, joista vain osa läpäisi muiden puolueiden seulan.

Maija Poppanen

Quote from: Alaric on 22.06.2016, 19:25:40
Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D

Kerran vissiin isäukon kaa työreissuun lähteissä. Muutenhan en asu siellä suunnalla lain.

Olikos miljöö kohtuullisen kaurismäkeläinen?

guest12632

Torstai on hernekeittopäivä.

newspeak


Alaric

Quote from: Maija Poppanen on 22.06.2016, 19:33:40
Quote from: Alaric on 22.06.2016, 19:25:40
Onkos Maija käynyt Lielahdessa Tapolan makkarabaarissa? Olin ite töissä ihan siinä tehtaan lähellä muutama vuosi sitten, niin tuli jokusen kerran sielläkin syötyä. Erittäin rehtiä ja konstailematonta meininkiä :D

Kerran vissiin isäukon kaa työreissuun lähteissä. Muutenhan en asu siellä suunnalla lain.

Olikos miljöö kohtuullisen kaurismäkeläinen?

Haha, kuvailit tuota mestaa juuri sillä sanalla, jota itsekin olen käyttänyt siitä kertoessa. Kaurismäkeläinen on erittäin osuva adjektiivi :)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Vaniljaihminen

Klimppisoppa, kaljavelli, läskisoosi.

- jo pelkät nimet, yäk.
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

TheVanishedTerrorist


Faidros.

#55
Vielä tulee yksi ässä hihasta, jota kukaan ei ole muistanut mainita. Savustetut/hiillostetut nahkiaiset!  :P
Nahkiainen ei ole kala, vaan ympyräsuinen loiseläin joka kiinnittyy isäntäeläimeensä(yleensä kala) ja imee siitä verta ja ruumiinnesteitä kunnes kuolo koittaa ja sitten etsitään uusi uhri.
Erittäin maukas "nakki", kannattaa maistaa!
www.nahkiaispaistamo.com
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

TheVanishedTerrorist

Quote from: Faidros. on 22.06.2016, 19:58:25
Vielä tulee yksi ässä hihasta, jota kukaan ei ole muistanut mainita. Savustetut/hiillostetut nahkiaiset!  :P
Nahkiainen ei ole kala, vaan ympyräsuinen loiseläin joka kiinnittyy isäntäeläimeensä(yleensä kala) ja imee siitä verta ja ruumiinnesteitä kunnes kuolo koittaa ja sitten etsitään uusi uhri.
Erittäin maukas "nakki", kannattaa maistaa!
www.nahkiaispaistamo.com
Miksi nahkiaisesta tulee matu ja sen elinkaari mieleen :o?

Maija Poppanen

Quote from: Uuno Nuivanen on 22.06.2016, 18:47:40
Quote from: Neiti Nuiva on 22.06.2016, 18:43:45
kesäkeitto.

:(  :o  :'(

Useimmat, jotka ällöö kesäkeittoa, tekee niin vain, koska on joutunut syömään laitosmaista pakastevihannes-versiota, pahimmillaan maitojauhepohjaan tehtynä.

Se on oikeasti ihan hyvää, kun tehdään tuoreista rehuista, suolaa ja rasvaa säästämättä. Ehkä pieni kerman lirauskin mukaan.

Enpä ole itsekään muistanut vuosiin sitä tehdä. Tässäpä ideaa  :)

UgriProPatria

Quote from: Vaniljaihminen on 22.06.2016, 19:51:15
Klimppisoppa, kaljavelli, läskisoosi.

- jo pelkät nimet, yäk.

Klimpit olivat köyhänkansan perunankorvike.
Kyse on jauhopalleroista.

Niissä ei ole mitään yököttävää. Itseasiassa hyviä.

JP73

Olette unohtaneet Lemin särän.