News:

Mikäli olet unohtanut salasanasi eikä rekisteröinnissä käytetty sähköposti toimi tai haluat vaihtaa sähköpostisi toimivaksi, ota yhteyttä sähköpostilla tai facebookin kautta.

Main Menu

IS: Sipilältä erikoinen selitys ruuan korkealle hinnalle

Started by törö, 15.05.2014, 19:09:44

Previous topic - Next topic

törö

QuoteSipilältä erikoinen selitys ruuan korkealle hinnalle
Julkaistu: 15.5.2014 19:03

ISTV:n Eurogrilli ISTV:n Eurogrilliin istui torstaina keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Juha Sipilä tarjoili ISTV:n Eurogrillissä torstaina yllättävän selityksen siihen, miksi ruoka on Suomessa kalliimpaa kuin monissa muissa EU-maissa.

- Esimerkiksi Saksassa viljelijä saa vaikkapa biokaasulla tekemästä sähköstä niin hyvän hinnan. Se on vähän kuin piilomaataloustukea, jota suomalainen yrittäjä ei saa. Saksalainen sikatilallinen saattaa saada puolet tuloistaan energiayrittäjyydestä, Sipilä sanoi.

- Tällaiset elementit Suomesta puuttuvat, joilla esimerkiksi lihatuotteet voitaisiin saada edullisemmiksi.

ISTV kysyi myös, miksi saksalainen ketju pystyy tarjoamaan elintarvikkeita huokeammalla kuin suomalaiset kaupan ketjut. Sipilä ei vastannut kysymykseen ihan suoraan, mutta sanoi tuottajien olevan huolissaan siitä, että kauppa ottaa yhä isomman siivun.

Liittovaltio vai ei?

Heti aluksi Sipilä sai vastata kysymyksiin EU:n liittovaltiokehityksestä ja keskustan linjasta siihen.

Keskustan euroedustajat istuvat Alde-ryhmässä, joka on hyvin myönteinen EU:n liittovaltiokehitykselle, jota Sipilän mukaan keskusta vastustaa. Sipilältä kysyttiinkin, missä on äänestäjän suoja.

- Jokaisen suomalaisen puolueen Eurooppa-puolueessa on hyvin monenlaista ajattelua. Moni kannattaa sitä ihan julkisestikin, kuten vihreät. Sitä ei kuitenkaan lue esimerkiksi Alden ohjelmassa. Siitä on yhteisesti sovittu, ettemme sitä siellä kannata. Toki Aldenkin ryhmässä on liittovaltion kannattajia, Sipilä vastasi.

Lisäksi Alde-ryhmässä suhtaudutaan nihkeästi maataloustukiin. Miten keskustan mepit viihtyvät tällaisessa ryhmässä?

- Kaikki viljelijät ovat minulle vastanneet, että 30 senttiä lisää esimerkiksi maidon litrahintaan, niin kaikista maataloustuista voidaan heidän mielestään luopua. Alde kannattaa maataloustukien vähentämistä, niin kannattaa keskustakin, mutta kun se ei ole näin yksinkertaista. Suomi eikä Eurooppakaan voi tehdä sitä yksin. Lähiruoka ja omavaraisuus ruoan suhteen, nämä saadaan silloin unohtaa.

Seuraavaksi Sipilä sai vastata kysymykseen siitä, tunteeko hän todella oman europuolueensa, koska Alden riveissä liittovaltiokehitykselle on moni myönteinen.

- Kyllä tunnen ja tiedän, että sielläkin on sitä ajattelua. Toinen kärkiehdokkaista on liittovaltiomyönteinen, mutta toinen kärkiehdokas Olli Rehn ei ole liittovaltion kannattaja. Erityisesti Etelä-Euroopan maat kannattavat sitä ja yhteistä velkaa. Sehän on heidän etujensa mukaista, Sipilä sanoi.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288689331819.html

Markkanen

 Sehän nyt on todettu sata kertaa, että ruuan hinta Suomessa on korkea koska meillä on elintarvikekartelli ja suurtilallisia suosiva tukiaiset maanviljeliöille/ karjankasvattajille. Ei se sen kummempaa ole. Euroopassa ruoka on lähes puolet halvempaa maasta riippuen. Hölmöt suomalaiset vaan uskoo potaskaa jota päättäjät ja kartelli levittää.
Ellei Teillä itsellänne, herra, olisi ahneutta, ette saisi kansaa varastamaan vaikka varastamisen palkitsisitte.
- Kungfutse

nollatoleranssi

Quote- Esimerkiksi Saksassa viljelijä saa vaikkapa biokaasulla tekemästä sähköstä niin hyvän hinnan. Se on vähän kuin piilomaataloustukea, jota suomalainen yrittäjä ei saa. Saksalainen sikatilallinen saattaa saada puolet tuloistaan energiayrittäjyydestä, Sipilä sanoi.

Tuo tieto on kyllä itsessään todella mielenkiintoinen ja olisi hienoa tietää, että onko todella näin? Miten energiaksi muuntaminen tapahtuu ja mikä on siitä saatu hinta?

---

Nyt on tosin yritetty keksiä todella epämääräisiä selityksiä ruoan kalliille hinnalle. Kukaan ei uskalla rehellisesti sanoa sitä yhtä sanaa: "kartelli".

Asfalttikartellista on jaettu isoja tuomioitakin (valtion rahoja keplotellaan), mutta kun kauppakartellissa ovat mukana vahvasti kuntapäättäjät (ja ainoat isot myyntiketjut, jotka ovat historian valossa saaneet jaettua keskenään kaupat ja myynnin), niin siihen yritetään keksiä muitakin selityksiä. Milloin selitys on bonuskorteissa (joiden ansiosta tietyt kauppaliikkeet saavat merkittävästi lisättyä myyntiä) tai milloin tuotteiden määrässä (ei niitä tuotteita koskaan ilmaiseksi myydä ja mitä enemmän tuotteita = yleensä enemmän myyntiä).

Kuluttajahintaakin voi tietysti kyseenalaistaa, mutta siitäkin oli aikaisempi ikävä esimerkki eli myyjiltä vaadittiin markkinointirahaa. Kauppa myi tuotteet hyvällä voitolla, mutta halusi vielä isomman voiton vaatimalla myyjältä rahaa tilausmäärien lisäämisestä. Jos kyse ei ollut ahneudesta ja kilpailuaseman tietoisesta väärinkäytöstä, niin ei sitten mistään.

Nykyisinkin kaupat saavat tietääkseni enemmän rahaa mm. tuotesijoitteluilla. Yleensä niissä tuotteissa on suurin kate kaupoille, jotka on sijoitettu etuhyllyille. Niistä takahyllyjen tuotteista kaupat saavat yleensä huonommat katteet.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

Catalpa

Quote from: Markkanen on 17.05.2014, 13:18:40
Sehän nyt on todettu sata kertaa, että ruuan hinta Suomessa on korkea koska meillä on elintarvikekartelli ja suurtilallisia suosiva tukiaiset maanviljeliöille/ karjankasvattajille. Ei se sen kummempaa ole. Euroopassa ruoka on lähes puolet halvempaa maasta riippuen. Hölmöt suomalaiset vaan uskoo potaskaa jota päättäjät ja kartelli levittää.

Tämä minun kommenttini on jo klisee näissä keskusteluissa, mutta sanon sen silti. Mitä jos sinä Markkanen rupeaisit itse nauttimaan niistä "maanviljeliöille / karjankasvattajille" suunnatuista tuista? Kyllähän "suurtilan" saadakseen kannattaa ottaa isostikin velkaa, kun sitten on luvassa parempi elämä. Ja jostain kumman syystä hyvin monet lopettavat tilanpidon. Uskon siis että löytäisit tilan itsellesi.

Ja lisäksi. Sivusta joitakin "viljeliöitä" seuranneena tiedän, ettei heillä jää työnteolta juuri aikaa esimerkiksi pohjattoman katkeriin vuodatuksiin netissä. Tämä jos mikä parantaa suuresti elämänlaatuakin. Ilkeys, epäluulo ja myrkyllisyys näet karkottavat ihmiset ympäriltä. Mutta kun elämä saa uusia ulottuvuuksia, nämäkin piirteet hälvenevät ja elämän laatu paranee. Voittoa siis tulee kaikilla rintamilla.

Suosittelen lämpimästi. Sydämellisin terveisin.

Onnikka

Quote from: nollatoleranssi on 17.05.2014, 15:08:38

Nyt on tosin yritetty keksiä todella epämääräisiä selityksiä ruoan kalliille hinnalle. Kukaan ei uskalla rehellisesti sanoa sitä yhtä sanaa: "kartelli".

Kyllähän niistä muutama kymmen vuotta sitten puhuttiin. Mutta lehmänkauppoja kait tekivät ja nykyisin ei puhuta edes niistä vaikka ennen kaikkien tiedossa jutut olikin. Siirsivät melkoiset summat verorahoja tukiin - ja kappas vaan, hinnat silti on korkeat.

Kulttuurirealisti

Quote from: Markkanen on 17.05.2014, 13:18:40
Sehän nyt on todettu sata kertaa, että ruuan hinta Suomessa on korkea koska meillä on elintarvikekartelli ja suurtilallisia suosiva tukiaiset maanviljeliöille/ karjankasvattajille.

En ihmettele ollenkaan, jos Sipilä istuu jonkun osuuskaupan hallituksessa/valtuustossa. Ja yllättäen hintojen korkeuteen ei löydykään häneltä mitään kartelliperusteisia selityksiä.
"Ovela tapa pitää ihmiset passiivisina ja kuuliaisina on rajoittaa tiukasti hyväksyttävien mielipiteiden kirjoa, mutta sallia hyvin vilkas keskustelu sen kirjon sisällä. ... tämä antaa ihmisille tunteen, että ajattelu on vapaata." - Chomsky

nollatoleranssi

Quote- Esimerkiksi Saksassa viljelijä saa vaikkapa biokaasulla tekemästä sähköstä niin hyvän hinnan. Se on vähän kuin piilomaataloustukea, jota suomalainen yrittäjä ei saa. Saksalainen sikatilallinen saattaa saada puolet tuloistaan energiayrittäjyydestä, Sipilä sanoi.

Tästä asiasta sain vähän lisää informaatiota ja Saksassa sähkön hinta on lähes kaksinkertainen Suomeen verrattuna, joten vaatisi aikamoista hinnan korotusta sähkölaskuun, että tuo muuttuisi kannattavaksi. Sen lisäksi ongelmana ovat mm. Suomen pienet maatilojen koot.

Toisaalta jos sähkönhinta tulevaisuudessa nousee ja uusiutuvia energiamuotoja huomioidaan entistä enemmän, niin ehkäpä Suomessakin voitaisiin tämä asia ottaa tarkempaan käsittelyyn(?). Ainakin aihetta kannattaisi tutkia, että missä määrin ja millä hinnalla tälläinen toiminta olisi kannattavaa.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

Jaska Pankkaaja

Suomalaisen ruoan kalleuteen ei ole syynä suomalaiset maajussit koska tuottajahinnat ovat pitkälti samoja vaan syynä ovat pitkälti:

Kaupan kalliit virheinvestoinnit, kaupan korkeat katteet ja kartelliasema, kaupan korkeat logistiikkakulut ja kaupan asiakkaiden heikko hintatietoisuus.

Maajussien kannattaisi kehittää suoramyyntiä nyt kun siihen on uusi väline eli netti. Esimerkiksi niin että asiakas valitsee tuotteet nettikaupasta ja käy itse hakemassa ne jostain hallista. Toki perinteinen suoramyyntikin on ok mutta jos kysyntä vaihtelee rajusti niin ei maajusseilla ole aikaa odotella tyhjänpanttina sitä mahdollista asiakasta mutta ennakkotilaamalla tämä vältettäisiin ja lihakaupassa tämä olisi suorastaan ratkaisevaa kannattavuutta ajatellen.

Hipsterit tietysti hakisivat kimppatilausiaan vuorotellen ja näin kuluja ja vaivaa säästellen jos suomalian sosialistisen euvostotasavallan alati valppaat virkamiehet eivät vaatisi liikennöintilupia, ammattitutkinnon suoritusta kuljettajalta ja elintarvikehuoneistoasetuksen mukaista autoa veroja tietenkään unohtamatta jne.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

nollatoleranssi

Quote from: Jaska Pankkaaja on 19.05.2014, 08:02:17
Kaupan kalliit virheinvestoinnit, kaupan korkeat katteet ja kartelliasema, kaupan korkeat logistiikkakulut ja kaupan asiakkaiden heikko hintatietoisuus.

Asiakkaiden heikko hintatietoisuus voi olla yksi iso ongelma Suomessa. Toisaalta tähän vaikuttaa osittain sekin, että siinä ns. lähikaupassa tuotteen hinta on vielä paljon kalliimpi kuin siellä isommassa S-marketissa/Primassa/Citymarketissa.

Kun kilpailua on noin vähän, niin on helppoa pelata mielikuvilla siitä, että se isoin liike on halvin toimija.

LIDL:n toimintamalli on mielestäni varsin hyvä. Toisaalta LIDL:llä on monilla alueilla vain yksi liike, kun taas S ja K-ketjuilla on useita kauppoja alueittain. Todellinen LIDL nähtäisiin vasta sitten, kun liikkeitä olisi paljon enemmän kuin nykyisin.

Quote from: Jaska Pankkaaja on 19.05.2014, 08:02:17
Maajussien kannattaisi kehittää suoramyyntiä nyt kun siihen on uusi väline eli netti. Esimerkiksi niin että asiakas valitsee tuotteet nettikaupasta ja käy itse hakemassa ne jostain hallista.

Varmasti maajusseillakin on jo valmiiksi kyräilyä ja kilpailua toistensa kanssa ja isoin traktori ratkaisee pelin, mutta hekin vaatisivat yhteistyötä mikäli mielivät jatkossa saavan paremman hinnan tuotteilleen.

Luomutuotteilla on valtava kysyntä, mutta oikeasti ei niiden tuotteiden tarvitsisi olla mitään luomua. Moni valitsisi hyvinkin tuotteet, jotka saisi esim. lähitilalta suoraan pellosta otettuna. Mutta en ole ainakaan itse huomannut tälläisiä myyntikanavia netissä.

Tuota varten voisi toisaalta luoda pizzaonline-kaltaisen nettisovelluksenkin. Se voisi olla rahasampo osaaville tekijöille.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

törö

Quote from: Catalpa on 17.05.2014, 16:12:15
Quote from: Markkanen on 17.05.2014, 13:18:40
Sehän nyt on todettu sata kertaa, että ruuan hinta Suomessa on korkea koska meillä on elintarvikekartelli ja suurtilallisia suosiva tukiaiset maanviljeliöille/ karjankasvattajille. Ei se sen kummempaa ole. Euroopassa ruoka on lähes puolet halvempaa maasta riippuen. Hölmöt suomalaiset vaan uskoo potaskaa jota päättäjät ja kartelli levittää.

Tämä minun kommenttini on jo klisee näissä keskusteluissa, mutta sanon sen silti. Mitä jos sinä Markkanen rupeaisit itse nauttimaan niistä "maanviljeliöille / karjankasvattajille" suunnatuista tuista? Kyllähän "suurtilan" saadakseen kannattaa ottaa isostikin velkaa, kun sitten on luvassa parempi elämä. Ja jostain kumman syystä hyvin monet lopettavat tilanpidon. Uskon siis että löytäisit tilan itsellesi.

Ja lisäksi. Sivusta joitakin "viljeliöitä" seuranneena tiedän, ettei heillä jää työnteolta juuri aikaa esimerkiksi pohjattoman katkeriin vuodatuksiin netissä. Tämä jos mikä parantaa suuresti elämänlaatuakin. Ilkeys, epäluulo ja myrkyllisyys näet karkottavat ihmiset ympäriltä. Mutta kun elämä saa uusia ulottuvuuksia, nämäkin piirteet hälvenevät ja elämän laatu paranee. Voittoa siis tulee kaikilla rintamilla.

Suosittelen lämpimästi. Sydämellisin terveisin.

Jos kepulaisia ei saa syyllistää siitä että maatalous on törkeän kallis kasa paskaa niin koko foorumin voi sulkea, koska mikään muukaan puolue ei ole vastuussa aikaansaannoksistaan ja varsinkin äänestäjät ovat täysin syyttömiä kaikkeen mahdolliseen.

Maahanmuuttopolitiikkaa ei saa kritisoida, koska ei se punavihreänkään elämä helppoa ole.

nollatoleranssi

Maataloustukijärjestelmä on yhtä monimutkainen kuin eurotukipolitiikka konsanaan. En tiedä voiko syyllistää maanviljelijöitä siitä vai järjestelmän luojia. Kallis se on joka tapauksessa.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

Rubiikinkuutio

Quote from: Markkanen on 17.05.2014, 13:18:40

Euroopassa ruoka on lähes puolet halvempaa maasta riippuen.

Onko tästä jotain tilastoa jossain?
"Sananvapaus ei ole lupa loukata tai olla eri mieltä."

törö

Quote from: nollatoleranssi on 19.05.2014, 09:41:29
Maataloustukijärjestelmä on yhtä monimutkainen kuin eurotukipolitiikka konsanaan. En tiedä voiko syyllistää maanviljelijöitä siitä vai järjestelmän luojia. Kallis se on joka tapauksessa.

Heinäkenkien suosikkipoliitikot järjestävät mieluummin lisää tukia kuin yrittävät keksiä kuinka maatalous saataisiin kannattamaan. Siitä se johtuu.

ämpee

Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Rubiikinkuutio

Quote from: ämpee on 19.05.2014, 12:46:12

Ei niinkään tilastoja, kun vaikkapa aluksi Saksan Lidilin viinihinnasto, ja sieltä kaiketi myös muidenkin tuotteiden hinnat.

Alkoholin osalta erot ovat kyllä valtavat. Toki onhan se viini ilman muuta ranskassa perus ruokaa en minä sitä.

Quote
Ehkä ½-hintaa on liioittelua, mutta valitettavasti kovin kaukana totuudesta ei olla.

Ihan "musta tuntuu"-menetelmällä eripuolilla eurooppaa asuneena sanoisin, että nimenomaan ruuan osalta ollaan hyvinkin kaukana totuudesta. Hyvin tuotekohtaista toki. Mutta siis ihan oikeasti kiinnostaa edelleen jos jollakulla on kattavampia tilastoja.
"Sananvapaus ei ole lupa loukata tai olla eri mieltä."

Pyöräilijä

QuoteJos kepulaisia ei saa syyllistää siitä että maatalous on törkeän kallis kasa paskaa niin koko foorumin voi sulkea, koska mikään muukaan puolue ei ole vastuussa aikaansaannoksistaan ja varsinkin äänestäjät ovat täysin syyttömiä kaikkeen mahdolliseen.

Maahanmuuttopolitiikkaa ei saa kritisoida, koska ei se punavihreänkään elämä helppoa ole.

Maatalous on Suomessa tehotonta, haaskaavaa ja ylikallista - ja sitä paikataan jättitukiaisilla.

Kaupan tiskillä maksettava ruokakassi ei ole ainoa kuluttajan maksama lasku elintarvikkeista. Kauppalaskun päälle tulevat maatalouden tukiaiset, jotka peritään suoraan palkansaajan palkkapussista veroina. Tämä tukiaisvero on noin 2.000 euroa vuodessa jokaiselle palkansajalle. Ei siis aivan pieni summa.

Viljelijät saavat Suomessa noin kolme kertaa enemmän tukiaisia tilaa kohden kuin viljelijät EU:ssa keskimäärin, vaikka maatilat ovat Suomessa selvästi pienempiä kuin muualla Euroopassa. Tämä ero johtuu jättimäisistä kansallisista tukiaisista, jotka nousevat Suomessa  yli 1.200 miljoonan euron vuodessa. EU:n maksama suora tuki on "vain" 800 miljoonaa euroa.

Suorat tuet ovat siis yhteensä 2.000 miljoonaa euroa ja epäsuoria tukia viljelijät saavat ainakin saman verran. Epäsuoriin tukiin kuuluvat muun muassa eläkevakuutus, lomituspalvelut, korkotukilainat, satokorvaukset ja investointituet.

On aivan selvä, että suomalaisen yritystoiminnan ja palkansaajien kilpailukyky ei kohene, jos maatalouden jättikustannuksia ei leikata. Maalaisliittoa ei niihin talkoisiin saa mukaan vaan puolue pyrkii vahvistamaan maatalouden ja maaseudun tukiaisia Suomessa palkansaajien kustannuksella - sitähän Sipilän ehdotus sähkön syöttötariffistakin tarkoittaa.

Pitkässä juoksussa tämä merkitsee Suomen kansantalouden nykyistäkin rajumpaa alamäkeä.

Tuet ja palvelut / Viljelijä

Maatilojen energiaohjelma
Ei-tuotannollisten investointien tuki
Elinkeinosuunnitelma

Elinkeinosuunnitelman tuki
Etelä-Suomen erikoiskasvituki
Etelä-Suomen kansallinen kotieläintuki

Kasvihuonetuotannon tuki
Kotieläintilan hehtaarituki
Luonnonhaittakorvaukset

Lypsylehmäpalkkio
Maidon tuotantotuki
Maitokiintiöt

Mehiläistalouden tuki
Metsämarjojen ja -sienten varastointituki
Nautapalkkio

Maatalousyrittäjien opintoraha
Nuoren viljelijän aloitustuki
Nuorten viljelijöiden tuki

Pohjoinen hehtaarituki
Pohjoinen kotieläintuki
Puutarhatuotteiden varastointituki

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki, Etelä-Suomi
Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki, pohjoinen

Sokerijuurikkaan kansallinen tuki
​Sokerijuurikkaan kuljetustuki
Sokerin tuotantomaksujen palautus vuosilta 2001–2005

Teuraskaritsan laatupalkkio
Tilaneuvonta
Tilatuki

Tärkkelysperunapalkkio
Uuhipalkkio
Valkuais- ja öljykasvipalkkio

Viljan interventiovarastointi
Yleinen hehtaarituki
Ympäristötuen erityistuet

Ympäristötuen perus- ja lisätoimenpiteet
Eläinten hyvinvoinnin tuki
Maatalouden investointituet

Rakentaminen



 

Dharma

Suomessa pörssinoteraatut ruontuottajat ovat alkutuottajien hallitsemia. Myyjä siis omistaa ostajan ja jalostajan.

Faidros.

Quote from: Dharma on 31.05.2014, 18:56:11
Suomessa pörssinoteraatut ruontuottajat ovat alkutuottajien hallitsemia. Myyjä siis omistaa ostajan ja jalostajan.

Siis uskot, että maanviljelijät ja karjankasvattajat määräävät ostohinnan ja jalostajan hintakilpailutuksen?
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Dharma

Quote from: Faidros. on 31.05.2014, 19:03:24
Quote from: Dharma on 31.05.2014, 18:56:11
Suomessa pörssinoteraatut ruontuottajat ovat alkutuottajien hallitsemia. Myyjä siis omistaa ostajan ja jalostajan.

Siis uskot, että maanviljelijät ja karjankasvattajat määräävät ostohinnan ja jalostajan hintakilpailutuksen?

Pörssinoteeratuista elintarvikealan yrityksistä ei taida yksikään olla aito kilpailullinen firma, vaan tuottajien äänivallan alainen.

Kirjolohikäärme

Quote from: Rubiikinkuutio on 19.05.2014, 10:38:31
Quote from: Markkanen on 17.05.2014, 13:18:40

Euroopassa ruoka on lähes puolet halvempaa maasta riippuen.

Onko tästä jotain tilastoa jossain?

"Ruoka ja alkoholittomat juomat Suomessa 19 prosenttia EU:n keskitasoa kalliimpia" otsikoi Tilastokeskus:
http://tilastokeskus.fi/til/kvhv/2012/kvhv_2012_2013-06-24_tie_001_fi.html

Puoltakin halvempia maita on - Makedonia, Puola, Romania, Albania jne.

flammee

Quote from: Pyöräilijä on 31.05.2014, 18:50:46
Viljelijät saavat Suomessa noin kolme kertaa enemmän tukiaisia tilaa kohden kuin viljelijät EU:ssa keskimäärin, vaikka maatilat ovat Suomessa selvästi pienempiä kuin muualla Euroopassa. Tämä ero johtuu jättimäisistä kansallisista tukiaisista, jotka nousevat Suomessa  yli 1.200 miljoonan euron vuodessa. EU:n maksama suora tuki on "vain" 800 miljoonaa euroa.

Suorat tuet ovat siis yhteensä 2.000 miljoonaa euroa ja epäsuoria tukia viljelijät saavat ainakin saman verran. Epäsuoriin tukiin kuuluvat muun muassa eläkevakuutus, lomituspalvelut, korkotukilainat, satokorvaukset ja investointituet.

Ite veikkaisin että Suomessa maatilat ovat pienempiä sen torpparilain takia, eli vuokratyöläiset saivat ostaa maan jota vuokralla viljelivät omakseen, jolloin syntyi valtava määrä pikkutiloja. Mahtaako olla muissa maissa tapahtunut mitään tällasta?

Tukeahan maksetaan koska Suomen olosuhteet ovat viljelylle ilmastollisesti huonommat kuin etelämpänä. Mielestäni omavaraisuus on kohtuullisen tärkeä asia, en ainakaan itse luottaisi pätkän vertaa siihen että niistä etelän maista se ruuan laatu ja toimitusvarmuus pysyisivät asiallisina. Afrikassakin voi toki viljellä menestyksekkäästi, mutta on niin epävakaa paikka ettei sen varaan kannata mitään laskea. Euroopan ulkopuolisissa maissa taas laatu voi olla ihan mitä sattuu, tuotannon eettisyydestä puhumattakaan. Ja sitten näinä aikoina kun väestö kasvaa niin kyllä se varmaan jossain vaiheessa alkaa saavuttamaan tuotantoa.. Ns. vihreä vallankumoushan paransi tuotosta huomattavasti, mutta tuotannon optimoinnissa taidetaan olla jo sen verran korkealla tasolla ettei sillä tavalla tuotantomäärät enää prosentuaalisesti niin merkittävästi nouse. Ja sitten vielä tää markkinatalous, eli kun kyvyttömät hallitukset eivät saa edes jotain julkisen sektorin paisumista hillittyä, niin kenties jossain vaiheessa käykin niin että se vilja meneekin jollekin sellaiselle taholle jolla on varaa maksaa siitä paremmin...

Micke90

Syyt ruoan korkeaan hintaan Suomessa:


  • valmiste-, pakkaus-, virvoitusjuoma-, sokeri-, rasva- ja energiaverot
  • korkeat työvoimakustannukset
  • kilpailun puute
  • kahta suurta toimijaa suosiva kaavoituspolitiikka

Siinäpä tulivatkin tärkeimmät.

Uuno Nuivanen

#22
Miinus kohta 2. Ei ne Saksassakaan ilmaiseksi töitä tee. Muuten oikein.

Piaf: olin unohtaa mainita, että kepu pettää aina. Muistattehan nyt sitten.  :P

Micke90


Uuno Nuivanen

Saa siellä eurolla saman ostaa kuin Suomessa 1,5-3 eurolla, riippuen tuotteesta. En tiedä haluatko Suomeenkin kaupan työntekijöille vitosen tuntiliksan ilman ostovoimakorjausta. Joka tapauksessa, Suomen ruokakaupan hinnoissa palkat raaoista sivukuluistaan huolimatta eivät ole merkittävin menoerä.

Micke90

Sopiva palkkataso kaupanalalla on kokemuksesta riippuen n. 7-9 €/t + ilta-, viikonloppu- ja pyhälisät. Kohtuulliset sivukulut olisivat n. 15-20 %.


Micke90

Onneksi en. En käy montaa vuotta koulua päästäkseni kaupankassalle.  :facepalm:


no future

Quote from: Micke90 on 01.06.2014, 03:07:51
Sopiva palkkataso kaupanalalla on kokemuksesta riippuen n. 7-9 €/t + ilta-, viikonloppu- ja pyhälisät. Kohtuulliset sivukulut olisivat n. 15-20 %.
Seitsemän euron liksalla päivätyöstä saisi jotain 800 ja 1200 väliltä. Loppuisi Helsingistä myyjät aika nopeasti.