News:

Mikäli olet unohtanut salasanasi eikä rekisteröinnissä käytetty sähköposti toimi tai haluat vaihtaa sähköpostisi toimivaksi, ota yhteyttä sähköpostilla tai facebookin kautta.

Main Menu

Tippi tulee, oletko valmis?

Started by Kulttuurinköyhdyttäjä, 20.06.2009, 11:50:55

Previous topic - Next topic

Kulttuurinköyhdyttäjä

Aivan aluksi pitää sanoa, etten tunne Suomen tilannetta kovin hyvin, koska en asu Suomessa, enkä ole myöskään pahemmin vieraillut noin kolmeen vuoteen.

Asiaan.
Jokaiselle matkailija on varmasti törmännyt ilmiöön nimeltä palveluraha, eli tippi. Ilmiö on tuttu lähes kaikissa maissa pohjoismaiden ulkopuolella. Tippi maksetaan ravintoloissa, hotelleissa, takseissa, jne... Nyt parina viimeisenä vuonna on kuitenkin uusi ääni kellossa. Ainakin Ruotsissa ja Norjassa ravintolalaskuun ilmestyi ”tippiviiva” aluksi etnisissä ravintoloissa ja nyt jo muissakin. Jos kyseinen ilmiö ole saavuttanut vielä Suomea, niin 100% varmuudella se Suomeenkin tulee. Aluksi etnisiin ravintoloihin ja sitten muihin.

Nyt haluaisinkin kysyä Hommalaisilta, että millä mielellä otatte kyseisen ilmiön vastaan?  Allekirjoittaneella hieman ristiriitaiset tunteet. Kyllähän se palvelua parantaa, mutta kuuluuko se suomalaiseen työkulttuuriin? Toiseksi, jos ja kun se Suomeen tullee (jos ei jo ole), niin onko syytä valmistautua lainsäädännöllä kyseiseen ilmiöön? Esimekiksi amerikan ihmemaassa tarjoilijoille ei tarvitse maksaa minimipalkkaa (joka on liittovaltion tasolla 5,15 dollaria/tunti), vaan heille voi maksaa vähemmän. Lisäksi verottaja laskee tarjoilijan oletetavasti saamansa tipin ja tarjoilija joutuu maksamaan niistä verot.
Mielestäni jokaisen, joka matkustaa amerikkaan, on hyväksyttävä tämä kulttuuri tai sitten pysyy poissa maasta. Mikäli menet ravintolaan USAssa, etkä maksa tippiä, niin tarjoilijan suu on syystäkin mutrussa, koska valtio olettaaa sinun maksaneen tippiä ja tarjoilija joutuu maksamaan niistä verot. Mikäli jää tippi saamatta, niin tarjoilija joutuu ikään kuin maksamaan tarjoilusta.

Niin, millä mielellä hommalaiset ovat ottamassa tippikulttuuria Suomeen? Tervetullut, jossain määrin tervetullut vai pitäisikö kieltää lailla tipin anto ja pyyntö?

Lopuksi, olen kirjoittanut tippiohjeet amerikkaan eräälle toiselle foorumille. Laitetaan copy/paste sieltä, niin ulkomaille matkustavat hommalaiset osaavat kunnioittaa paikallista kulttuuria

” Kerrotaan tässä aiheesa eri maiden tippi käytännyistä.
Kirjoitan tämän siksi, koska kaverini työskentelee tarjoilijana ja eilen oli taas ryhmä suomalaisia, jotka ei tunne Pohjois-Amerikkalaista tippikäytäntöä. Tämä tuntuu joillekkin olevan aivan mahdoton asia ymmärtää. Ei se tippi ole mitään hyväntekeväisyyttä, vaan osta laskua (riippuen maasta).

Eli täällä pohjois-amerikassa tarjoilijat eivät aina saa minipalkkaa, vaan alle sen. Sen sijaan he saavat tippejä ja valtio myöskin verottaa oletettuja tippejä. Eli jos et maksa tippiä ravintolassa, niin tarjoilija joutuu ikään kuin maksamaan tarjoilustaan, koska joutuu maksamaan verot oletetuista tipeistä, vaikka ei mitään saanutkaan.

Kuinka paljon sitten pitää maksaa? Minä kerron Kanadasta, koska tunnen sen parhaiten. Muut voi kertoa omista asuinmaistaan.
Ensinnäkin menussa kaikki hinnat on ilman veroja (verot on noin 12% riippuen provinssista). Sopiva tippi on yleensä noin 15-20% verottomasta hinnasta.
Eli jos menet ravintolaan ja tilaat hampurilaisen. Hampurilaisen hinta menussa on 10 dollaria. Maksat silloin noin 13 dollaria tarjoilijalle.
$10(hampurilainen)+1.12x$10(verot)+1,15x10(tippi)= $12,7. Eli lyö 13 dollaria käteen ja kävele ulos.

Mitä sitten kun maksaa luottokortilla?
Tarjoilija tuo laskun, jossa on hinta. Kuitin hintaan on jo lisätty verot. Laita luottokortti laskuvihkon väliin. Tarjoilija käy höyläämässä korttisi ja tuo uuden kuitin, jossa on kohta "tippi" ja "loppusumma". Kirjoita kohtaan tippi, paljonko maksat tippi dollareina ja loppusummaan kuitissa oleva summa+tippi.
Eli jos laskun summa on 34,56 dollaria ja haluat maksaa 5 dollaria tippiä, niin tippi kohtaan $5,00 ja loppusumman kohtaan $39,56. Jos päässälasku ei ole vahvin taito, niin kannattaa laittaa tipit tasadollareina, niin on helpompi laskea. Kun olet laittanut kuittiin tippiosuuden, niin sinun ei tarvitse enää antaa korttia tarjoilijalle, vaan lasku on jäänyt edellisessä höyläyksessä "auki" ja tarjoilija saa lisättyä vielä tippinsä siihen. Lopuksi vielä kuittaus kuittiin.

Luottokortilla maksu eroaa hieman USAsta, jossa tipit laitetaan laskuun, ennen kuin tarjoilija höylää korttia, mutta Kanadassa vasta jälkeenpäin.

Ei ole vaikea asia ja kannataa maksaa ne tipit, jos haluaa palvelun pelaavan. Esim. New Yorkissa tarjoilijoilla on laillinen oikeus lisätä laskuun 20% tippiä.

Pikaruokaravintoloissa ei makseta tippiä, mutta esim. taksissa ja baarissa maksetaan. Jos hotellissa joku kantaa laukkusi, niin maksetaan. Tommonen pari dollaria on sopiva. Myöskin hotellihuoneeseen jätetään pari dollaria siivoojille.”


M.

Quote from: Kulttuurinköyhdyttäjä on 20.06.2009, 11:50:55
Nyt haluaisinkin kysyä Hommalaisilta, että millä mielellä otatte kyseisen ilmiön vastaan? 

Pidän tippikulttuuria helvetin ärsyttävänä enkä halua nähdä sitä täällä. On kaikkien kannalta selkeämpää, jos menussa lukee se hinta, jonka asiakkaan oletetaan maksavan. Ylimääräistä saa toki maksaa, jos haluaa.

apexi

Toivottavasti ei tule Suomeen tämä käytäntö. On huomattavasti helpompaa maksaa tasan tarkkaan mitä laskussa lukee, niin asiakkaalle, kuin myös työntekijälle. Täten ei pystytä myöskään kiertämään minimipalkkaa, eikä kenellekkään tule paha mieli.
"See computers are racist because they make them too hard to use. They need to make them easy like TV, so people in the community can have good jobs. Computers are made by whites and chinese, and they don't like it when we try to get ahead."
-Rakim, Oakland.

Necro

Quote from: M. on 20.06.2009, 11:59:04
Quote from: Kulttuurinköyhdyttäjä on 20.06.2009, 11:50:55
Nyt haluaisinkin kysyä Hommalaisilta, että millä mielellä otatte kyseisen ilmiön vastaan? 

Pidän tippikulttuuria helvetin ärsyttävänä enkä halua nähdä sitä täällä. On kaikkien kannalta selkeämpää, jos menussa lukee se hinta, jonka asiakkaan oletetaan maksavan. Ylimääräistä saa toki maksaa, jos haluaa.

Nimenomaan! Hyvä palvelu kuuluu mielestäni hintaan itsestäänselvästi. On todella ärsyttävää arvailla pitäisikö antaa ja kuinka paljon.
"Maailmassa monta on ihmeellistä aasia"

CaptainNuiva

Tämä on pikkaisen kaksipiippuinen juttu.

Mieluummin tietty näkisin että palkan suorittaa työnantaja ja siten on selkeää että mitä mikäkin maksaa.
Toisaalta tippi(edellyttäen että sen antaminen huomioidaan tuotteen hinnassa) parantaa palvelua,ts.pakoittaa työntekijää yrittämään enemmän ja sitä kautta taasen asiakkaat ovat tyytyväisempiä ja edelleen niitä tulee enemmän mikä taasen nostaa ansioita...Toisaalta taasen hyvä palvelu pitäsi kuulua asiaan ilman tippiäkin jos kerran asiakaspalvelutyön on ottanut.

Ähhh... ???

"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

Kulttuurinköyhdyttäjä

#5
Itse vain vahvasti uskon, että se Suomeen tulee, mikäli sitä ei estetä lailla.

Mielestäni siihen pitäisi varautua jo etukäteen. Muuten tulee tilanne, jossa ravintolat pelaavat eri säännöillä. Osa ravintoloista maksaa asianmukaista palkkaa, eikä kerää tippiä. Toiset taas eivät maksa kunnon palkkaa, mutta antavat asikkaiden ymmärtää, että tippi on suotavaa (sillä tippiviivalla).

Miten ne tippiä pyytämättömät ravintolat voivat kilpailla tippiä pyytävien kanssa, jos tippiravintolat saavat osan tuloistaan verottomana?

kgb

Suomessa on korttikuiteissa ollut noita tippiviivoja jo huomattavasti pitempäänkin kuin kolme vuotta. Eihän niihin tietenkään törmää kovin usein jos syö jossain ketjupaikassa, muissa kyllä.

Eikä tipissä sinänsä ole mielestäni mitään pahaa, jos sitä tarvitsee maksaa vain todella saamastaan palvelusta. Mikäli taas kyseessä on ½-pakollinen lisäkustannus joka pitää maksaa vaikka eväät olisivat olleet kylmiä, kaljat lämpimiä (pl. brittein saaret) ja tarjoilu hidasta, sitten korpeaa.

Suomalaisen palveluasenteen tuntien kyseessä olisi nimenomaan tämä jälkimmäinen vaihtoehto...

Turhaan ne politrukit huutaa ja hossuu,
Suomessa ei elä vinkkelitossu.

Eino P. Keravalta

Ei, tippi ei tule. Ainakaan tippiä ei tule.

Olen siinä käsityksessä, että työnantajan tulee maksaa työntekijän palkka, ei minun. Oletan, että "tippi" on jo lisätty kiinteisiin hintoihin. En halua mitään basaarikulttuuria tänne. Haluan tietää hinnan ja maksan sen jos haluan palvelun. En halua tinkiä, en vongata, en vängätä, en arvuutella hintaa tai kokea v---tusta edellisten vuoksi.

En myöskään halua, että takapuoltani lipevästi nuollaan kammottava tekovirne naamalla vain sen vuoksi, että heittäisin pari lanttia johonkin muovikuppiin kassalla. Haluan vain nopeaa ja neutraalin asiallista palvelua. Ei tarvitse toivotella hyviä päivänkään jatkoja, minun päiväni ei ole kiinni noista valheellisista toivotuksista.

Ja koko ideahan on epätasa-arvoinen; miksi tarjoilija saa tippiä mutta hitsari ei? Vai pitääkö hitsarifirman asiakasfirman tulla heittelemään hitsareille kolikoita kuin koirille luita?

Entä jos tarjoilijoita on kaksi, toinen kaunis ja toinen ruma? Kumman luulette saavan enemmän tippiä? Valittaako rumempi vähemmistövaltuutetulle? Vai enemmistövaltuutetulle, sillä enemmistöhän on rumia..

Ei kiitos, moista orjamentaliteettia ei kaivata sivistysmaissa. Sopii vain aasivankkuri- ja basaariyhteiskuntiin, missä kanan kaula katkaistaan teltan takana. Me pohjoismaalaiset haluamme hinnat hintoina. Piste.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

CaptainNuiva

Toisaalta, Suomessahan annetaan tippiä silloin tällöin, on sitten syynä kaunis tarjoilija tai tehokas taksikuski(Tai tehokas tarjoilija ja kaunis taksikuski).
Suomessa tämä vain naamioidaan tehokkuudeksi esimerkiksi lausahduksella "Anna olla tasaraha"...Ikään kuin siinä sitten säästellään tipin antajan ja saajan vaivoja/aikaa kun ei kummankaan tarvitse pelata pikkukolikoitten kanssa.
Tämä on tietty ok mutta jos pakolliseksi tippiä tarkoitetaan niin se ei taas välttämättä toimi tarkoituksensa mukaisella tavalla.
Aiemmin kirjoitin että tippi voisi edesauttaa hyvää palvelua mutta toisaalta jos tippi on pakollinen niin varmasti löytyisi niitäkin jotka haistattelisivat asiakkaalle koska tippi kuitenkin on pakollinen.

Epäilemmättä tätä asiaa voisi käännellä ja pähkäillä loppumattomiin.

"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

Fogeli

Olen valmis. En juuri syö ulkomaalaisten pitämissä paikoissa. Jos syön, niin sen on sitten kiinalaisten pitämä paikka. He eivät nähdäkseni juuri elä sosiaalitoimen piikkiin. Näin säästän rahaa, hoidan terveyttäni ja annan pienen käytännön panoksen siihen että Suomi pysyisi etnisesti suomalaisena.

AIP

Jättäisin myös suosiolla tippipalkkauksen järjestelmänä ihan muille maille. Bonuksena sitä voi aivan hyvin käyttää, niinkuin sitä on tässä maassa jo käytettykin. Olen joskus mielelläni jättänyt tippiä siitä ilosta, että kohdalle on sattunut poikkeuksellisen ammattitaitoinen ja aidosti positiiviselta vaikuttava henkilökunnan edustaja. Joskus siitäkin ilosta, että em. tyyppinen henkilö hoitelee lähipöydässä istuvat hankalat asiakkaat niin tyylikkäästi, etteivät edes huomaa tulevansa hoidelluksi.

En kyllä muutenkaan pidä minkään sortin tinkimisestä. Olen "rehelliselle" kauppiaalle siitä ärsyttävä kuluttaja, että perehdyn ennalta markkinoilla oleviin tuotteisiin, ja tiedän valmiiksi mitä haluan. Inttervepin aikakaudella vertailu on helppoa, ja suosin erityisesti niitä ostopaikkoja, joiden hintaluokasta on jonkinlainen ennakkokäsitys. Mieluummin suoraan hinta tiedossa.

Mika Mäntylä

Eikös tämä tippi ole useimmiten ns. harmaata taloutta, eli palvelusta vastikkeeksi annettu palkka vaihtaa omistajaa ilman lakisääteisiä vähennyksiä? Olen vastustanut pitkään harmaata taloutta kaikissa muodoissaan, joskin nykyään tämä kanta on vähän horjunut kun veroja yms. maksuja käytetään täysin päättömästi sellaiseen mitä kansan valtaosa vastustaa ja toisaalta pihistetään sieltä mistä yleisen mielipiteen ja lainkaan mukaan ei saisi säästää siinä määrin, ettei lakisääteisiä palveluja voida järjestää.

Joka tapauksessa tippikulttuuri ei oikein kuulu sosiaali-Suomeen tai hyvinvointivaltioon. Kysymys kuuluukin lähinnä, että onko näistä mitään enää jäljellä nyt tai ainakaan lähitulevaisuudessa.
Lukijan tulisi huomioida, että tämäkin viesti saattaa sisältää kärjekkäitä näkemyksiä tosiasioista tai mustaa huumoria.

Ohjattu ja hallittu vapaa keskustelija?

Kallioinen Käsi

Ei missään nimessä tippikulttuuria, eli asiakkaalle ulkoistettua suoraa palkanmaksamista, Suomeen.
Muistan kun keverini kertoi, että hänen faijansa omistaa baarin New Jerseyssä jossa työntekijöille ei maksettu palkkaa, vaan he saivat palkan tippeinä!!! Paljonkohan niistä tuloista maksettiin sos.turv.maksuja ja veroja... Hyvä järjestelmähän se on työnantajalle: asiaakkaat maksavat työntekijöiden palkan suoraan!

PekkaÖ

Vastustan ehdottomasti tippiä!
Euroopan maissa kierrellessäni en ole koskaan maksanut tippiä. Tosin käyn vain kerran samassa ravintolassa, eli ei ole paljon väliä jos mutristetaan naamaa.

Jos tippi on tarjoilijan palkkaa ja se muka on pakko maksaa, silloin siitä voi olla selvä maininta menussa ja se lisätään automaattisesti laskuun ilman mitään venkoiluja.

Minulla on pari tuttavaa, jotka nauttivat syvistä kumarruksista ja peseennuolentahymyistä. He maksavat mielellään tippiä saadakseen hetken aikaa tuntea suurta ylemmyyttä orjien palvellessa. Minä tunnen rahankeruuystävällisyyden hyvin epämiellyttävänä.

Eli ei tippikulttuuria Suomeen. Ainakaan minä en tippiä maksa.

braeden

Ärsyttävä käytäntö, joka lisää lainsäädäntöä ja byrokratiaa. Kumpaakaan tässä maassa ei tarvita lisää. Ja miksi minun tarvitsisi päässäni ynnäillä ja arvioida tippejä kun ne voi valmiiksi sisällyttää hintoihin. Ei ole järkeä.

Seuraavaksi varmaan lähikauppa julistetaan basaariksi ja jokaisen ostoksen kohdalla täytyy kassaneidin kanssa tingata 10 minuuttia hinnasta. :roll:

P

#15
Quote from: Bror Heinola on 20.06.2009, 12:24:28
Suomessa on korttikuiteissa ollut noita tippiviivoja jo huomattavasti pitempäänkin kuin kolme vuotta. Eihän niihin tietenkään törmää kovin usein jos syö jossain ketjupaikassa, muissa kyllä.


Tippiviiva oli korteissa jo 13 vuotta sitten aikana, jolloin tuli tehtyä raflahommia ja hommattua ekat omat luotto ja pankkikortit. Ihan mankelikuiteissakin moinen oli..

Ja kerran muinoin 80-luvulla maksoin tippiä New Yorkissaalle 10%, kun palvelu oli perseestä. En joutunut vankilaan.. Ja jenkeissä se tippi on n.15% perinteisesti..

Pakolinen tippi on persuksesta. Tippaaminen on ok, jos saa ekstrahyvää palvelua.

Suomalainen äänestää kukkarollaan. Ei keskiverto karkeakarvainen keskioluennoutaja ala tippejä tarjoilemaan 5€ karvakäsi pitseriassa. ;D
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

PekkaÖ

Kävin kerran Tukholmassa jossain thaimaalaisravintolassa. Ruoka oli aivan hyvää, mutta kyllä oli muijilla naama kuin petolinnun perse kun en antanut yhtään tippiä. Ei näkynyt jälkeäkään siitä thaimaankävijöiden suunnattomasti kehumasta tyttöjen taivaallisesta hymystä. Tulipa hymyn todellinen luonne hyvin esille.

Veli Karimies

Ravintolan portsarille annan tippiä. En muuten.

A.S.

Quote from: CaptainNuiva on 20.06.2009, 12:08:36Toisaalta taasen hyvä palvelu pitäsi kuulua asiaan ilman tippiäkin jos kerran asiakaspalvelutyön on ottanut.
Imo palvelun tuleekin olla helvetin hyvää, parasta. Maksan siitä sitten käymällä paikassa. Näiden tarjoilijoiden sun muiden pitäisi tosiaan tajuta, että työ tehdään niin hyvin kuin pystytään. Samaten muidenkin työntekijöiden.

Itse olen ollut asiakaspalvelussa hetken. Vittuako sitä asiakkaille mutrustellaan, kun yritetään palkkaa ansaita. Kaikenlaiset pikkutipit meni suoraan kassaan, samaten muidenkin työntekijöiden tipit. Meille maksetaan täydestä panoksesta palkka ja tipit maksetaan firmalle, ei meille.

En tule maksamaan tippiä, kuin täysin vapaasta tahdosta. Tippiviivoihin, purkkeihin yms. en heitä mitään. Maksan, kun vastaan tulee joku erityisen mielyttävä palvelu, silloinkin firmalle.

Vera

Quote from: Kulttuurinköyhdyttäjä on 20.06.2009, 11:50:55

Niin, millä mielellä hommalaiset ovat ottamassa tippikulttuuria Suomeen? Tervetullut, jossain määrin tervetullut vai pitäisikö kieltää lailla tipin anto ja pyyntö?


Minua ei sinänsä ärsytä suomalainen käytäntö, eikä myöskään jenkkiläinen. Kumpikin on minusta tarpeeksi selkeä, ja olen tottunut kumpaankin.

Sen sijaan vastustaisin muutoksia niihin, juuri sen takia että muutoksen aikana joutuisi koko ajan miettimään mitä kuuluu maksaa ja kenelle.

Nytkin ärsyttää kun monessa Euroopan maassa joutuu miettimään kuuluuko siellä jättää tippiä vai ei, ja eri ihmiset ja eri matkaoppaat ovat usein eri mieltä tästä.

Mutta joo, tippiviivoja olen nähnyt Suomessa jo pitkään.

Yhdysvalloista muuten: sielläkin on välillä ravintoloita, varsinkin turistipaikoissa, jotka lisäävät tipin tai "service charge":n valmiiksi laskuun, varsinkin jos on kyse isohkosta seurueesta. Sellaisessa ravintolassa ei luonnollisestikaan tarvitse maksaa tippejä.

Marko

En hyväksy pakotettua tippaamista enkä tule sellaista koskaan Suomessa maksamaan. Hinta on se mitä paperissa lukee ja työntekijän palkka se mitä työnantajan kanssa on sovittu.
Toki voin maksaa hieman ylimääräistä, jos siihen on mielestäni syytä. Ja näin olenkin joskus toiminut tyyliin "se on tasaraha", kun palvelu on ollut erityisen miellyttävää ja osaavaa.

Tippauskulttuuriin liittyen, muistan kuinka Ranskassa WC-tiloissa päivysti joku tummahipiäinen herra, jolle piti maksaa tippiä. En tiedä, mikä hänen funktionsa oli, mahdollisesti jonkinlainen siivooja/palvelija. Ilmapiiri oli jokseenkin epämukava ja painostava. Milloin saadaan näitä Suomeen?

P

Quote from: Marko on 20.06.2009, 14:13:34


Tippauskulttuuriin liittyen, muistan kuinka Ranskassa WC-tiloissa päivysti joku tummahipiäinen herra, jolle piti maksaa tippiä. En tiedä, mikä hänen funktionsa oli, mahdollisesti jonkinlainen siivooja/palvelija. Ilmapiiri oli jokseenkin epämukava ja painostava. Milloin saadaan näitä Suomeen?

Tuskin saadaan? Ovat poistuneet käytännössä Baltiastakin noi vessavahdit.

Saksasa noista on vielä jonkinverran, mutta vähenemään päin ovat. Karuin duunipaikka minkä olen nähnyt oli joskus 90-luvun alussa Berliinin Aleksanderplatzin vessavahti. Jyrkät portaat alas ja DDR:älläisen vessan haju oli järkyttävä. Ukko istui kolikko lautasen ääressä toisessa kourassaan Berliner Kindl - josta veteli siivuja..  Vuonna 2006 eipä enää moista vessaloukkoa Aleksilla enää ollut.
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Kettu2

Quote from: Veli on 20.06.2009, 13:39:38
Ravintolan portsarille annan tippiä. En muuten.

Miksi? En ole koskaan ymmärtänyt miksi kaverinikin heittää ovimiehen kouraan setelin poistuessaan baarista. Eihän se portsari siinä muuta tee kuin availee ovea ja tarkastelee papereita, aivan kuin kympin kouraan lyömisellä saisi seuraavalla kerralla paremman oven aukaisun.

Maailmanmies

Tippi ei suinkaan ole mikään "maailmanlaajuinen" asia vaan lähinnä pohjoisamerikkalainen. Toki ravintolassa Keski-Euroopassa usein annetaan 20 euron seteli jos loppusumma on vaikkapa 19,5 euroa, mutta tuo ei ole tippi vaan pyöristys.
Kukaan ei tippiä vaikkapa Saksassa, Italiassa tai Ranskassa edes vaadi, ellei ole kyse jostain lähinnä (amerikkalais-)turistien suosimasta paikasta. Jossain rantalomakohteissa ehkä hövelit turistit ovat jotkut tippeihin totuttaneet, mutta missään tapauksessa tippi ei ole sääntö esim. Espanjassa.
Aasian maissa kuten Kiinassa tai Koreassa ei tippiä edes hyväksytä vaan se koetaan loukkaavana.

Ja niin: En todellakaan toivo tippikulttuurin rantautumista meille. Se on todella ärsyttävää.

Kulttuurinköyhdyttäjä

#24
Quote from: braeden on 20.06.2009, 13:11:24
Ärsyttävä käytäntö, joka lisää lainsäädäntöä ja byrokratiaa. Kumpaakaan tässä maassa ei tarvita lisää. Ja miksi minun tarvitsisi päässäni ynnäillä ja arvioida tippejä kun ne voi valmiiksi sisällyttää hintoihin. Ei ole järkeä.

Seuraavaksi varmaan lähikauppa julistetaan basaariksi ja jokaisen ostoksen kohdalla täytyy kassaneidin kanssa tingata 10 minuuttia hinnasta. :roll:
Itse olen tätä vastaan. Mikäli mennään maahan, missä on tippikulttuuri, niin sitten tipataan. Jos ei tipata, niin ei sitten varmaan oteta sita palveluakaan, vaan kokataan itse ne ruuat. Maassa maan tavalla...

Toivoisin Suomeen selkeää linjaa tippaukseen. Joko ei tipata ja sen pyytäminen kielletään lailla tai sitten tipataan ja tipeistä maksetaan vero. Ei mitään välimuotoja.

Kaarin M

Pakko kyllä puuttua asiaan sen verran, että se tippi pohjois-amerikassa on palveluraha. Suomessa palveluraha sisältyy hintoihin, joten ylimääräinen on tippiä.
Palkkaus on todellakin erillainen, Suomessa yleisesti kuukausi/tuntipalkka, joskus vielä palveluraha-perusteinen, mutta siinäkin palkkausmallissa palkkaus perustuu myyntiin josta työantaja antaa sitten tietyn prosentin palkkana tarjoilijalle, ei siis asiakas.

Ennenmuinoin tippaaminen oli yleistä myös Suomessa, itse asiassa tippiä sai monta satasta illassa, ei sitä tietenkään verottajalle ilmoitettu. Palkat olivat Mara-alalla muutenkin ihan eri luokkaa kuin nykyään, käytössä oli palvelurahaan perustuva palkkaus ja yhdessä tippien kanssa alan ihmiset pääsivät todella hyville ansioille. Euroon siirtyminen viimeistään lopetti tippi kulttuurin, jollei 90-luvun lama...ja ammattiliitto ajoi kaikille kuukausipalkan, joka on auttamattomasti jäänyt yleisestä palkkakehityksestä jälkeen.

Tänään ei saa uskoa
tänään täytyy unohtaa
tänään ei saa tuntea tuskaa
tänään täytyy diskossa persettä heiluttaa

dothefake

Anteeksi, mutta en voi vastustaa:
Onko rock-baarissa tapana tarjota henkilökunnalle pari tippiviivaa?
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Maailmanmies

Quote from: Kaarin M on 20.06.2009, 15:19:26

Ennenmuinoin tippaaminen oli yleistä myös Suomessa, itse asiassa tippiä sai monta satasta illassa, ei sitä tietenkään verottajalle ilmoitettu. Palkat olivat Mara-alalla muutenkin ihan eri luokkaa kuin nykyään, käytössä oli palvelurahaan perustuva palkkaus ja yhdessä tippien kanssa alan ihmiset pääsivät todella hyville ansioille. Euroon siirtyminen viimeistään lopetti tippi kulttuurin, jollei 90-luvun lama...ja ammattiliitto ajoi kaikille kuukausipalkan, joka on auttamattomasti jäänyt yleisestä palkkakehityksestä jälkeen.



Vielä kultaisella 80-luvulla ravintoloissa loppuhinnat pyöristettiin ja tarjoilijoille satoi näitä pyöristyskolikoita tyypillisesti muutamasta kymmenestä pennistä aina ehkä kolmeen-neljään markkaan.
Lama tämän lopetti, talvi-90/-91 oli käännepiste. Nelosesta siirryttiin kolmoseen, aukiolot vapautuivat ja lupia tuli lisää. Ennen pikkukaupungeissakin ne muutamat paikat olivat viikollakin täynnä. Ei enää tuon jälkeen.

Goman

Ei tule tippiä täältä.

Palvelun tulee olla hyvää aidosti, ei vain tipin saamisen toivossa makeilua.
Jos palvelu on hyvää, niin asiakas tulee asioimaan uudestaan. Jos ei ole,niin goodbye.

Ja palkka tulee maksaa rehellisesti, ei pimeästi käteen.

Yksi ärsyttävimmistä tippijutuista on turistimatkoilla joka peevelin kerta bussikuskille kerättävä tippi. Kun Jorgos on nyt niin hyvin bussia ajanut, eikä kertaakaan ojaan. Voi Pe..  Kyllä bussikuskin pitäisi tietää keikalle lähtiessään paljonko palkkaa saa, ja sillä siisti.



BRG

Quote from: Jack_V on 20.06.2009, 14:45:54
Quote from: Veli on 20.06.2009, 13:39:38
Ravintolan portsarille annan tippiä. En muuten.

Miksi? En ole koskaan ymmärtänyt miksi kaverinikin heittää ovimiehen kouraan setelin poistuessaan baarista. Eihän se portsari siinä muuta tee kuin availee ovea ja tarkastelee papereita, aivan kuin kympin kouraan lyömisellä saisi seuraavalla kerralla paremman oven aukaisun.

Tämä on ilmeinen jäänne 80-luvulta jolloin portsarilla oli kaikki valta. Kerran tapahtui esim. niin ettei päästy sisään kun mulla oli liian punaiset silmät, olin kuski ja luonnollisesti selvinpäin, mikään selittely ei auttanut. Hauskaa näin jälkikäteen muttei ollut silloin. Olis voinut olla toinen lopputulos jos olisin käynyt paikassa edellisenä viikonloppuna ja pistänyt lähtiessäni kympin käteen.