News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Hygieniapassi pakolliseksi ruokatuotannossa toimiville

Started by AstaTTT, 01.01.2012, 18:13:36

Previous topic - Next topic

AstaTTT

Ehdotin Muutos-foorumilla aikaisemmin, että Muutos ottaisi kantaa hygieniapassin pakollisuudesta kaikille ruokatuotannossa toimiville. Tässä vastaus:

QuotePuolue lakkaa ottamasta kantaa asioihin, jotka eivät liity puolueen kolmeen ydinteemaan (suoraan demokratiaan, sananvapauteen ja suomalaisten edunvalvontaan). Jäsenet voivat omissa nimissään tehdä kannanottoja kuten parhaaksi katsovat, ei kuitenkaan siten että kannanotot voidaan erehdyksessä olettaa puolueen kannanotoiksi.

Tämä maa ei totisesti lisää pakollisuutta tarvitse, mutta olen oman kokemukseni kautta oppinut, että aina ei esimerkiksi pizzanpaistaja tiedä, ettei likaiselle lattialle tipahtanutta taikinaa saa tehdä asiakkaalle ruoaksi tai että kädet pitää pestä aivastelun jälkeen, tai että jos jäävuorisalaatissa on punertavia osia, ne pitää leikata pois ennen asiakkaalle annostamista. Suomalaisille tällainen hygieniatietoisuus opetetaan jo peruskoulussa, kaikille maahanmuuttajille sitä ei lähtömaissa opeteta.

Tässä olisi nakki jollekin eteenpäin vietäväksi. Oma, erittäin jyrkkä kantani on - kokemani perusteella - että hygieniapassi on saatava pakolliseksi kaikille myytävän ruoan valmistuksen kanssa tekemisissä oleville.

Ja totean myös varmuuden vuoksi, ettei tämä edusta Muutos-puolueen virallista kantaa.

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Asta Tuominen on 01.01.2012, 18:13:36
Ehdotin Muutos-foorumilla aikaisemmin, että Muutos ottaisi kantaa hygieniapassin pakollisuudesta kaikille ruokatuotannossa toimiville. Tässä vastaus:

QuotePuolue lakkaa ottamasta kantaa asioihin, jotka eivät liity puolueen kolmeen ydinteemaan (suoraan demokratiaan, sananvapauteen ja suomalaisten edunvalvontaan). Jäsenet voivat omissa nimissään tehdä kannanottoja kuten parhaaksi katsovat, ei kuitenkaan siten että kannanotot voidaan erehdyksessä olettaa puolueen kannanotoiksi.

Tämä maa ei totisesti lisää pakollisuutta tarvitse, mutta olen oman kokemukseni kautta oppinut, että aina ei esimerkiksi pizzanpaistaja tiedä, ettei likaiselle lattialle tipahtanutta taikinaa saa tehdä asiakkaalle ruoaksi tai että kädet pitää pestä aivastelun jälkeen, tai että jos jäävuorisalaatissa on punertavia osia, ne pitää leikata pois ennen asiakkaalle annostamista. Suomalaisille tällainen hygieniatietoisuus opetetaan jo peruskoulussa, kaikille maahanmuuttajille sitä ei lähtömaissa opeteta.

Tässä olisi nakki jollekin eteenpäin vietäväksi. Oma, erittäin jyrkkä kantani on - kokemani perusteella - että hygieniapassi on saatava pakolliseksi kaikille myytävän ruoan valmistuksen kanssa tekemisissä oleville.

Ja totean myös varmuuden vuoksi, ettei tämä edusta Muutos-puolueen virallista kantaa.
No muuten ei ole.kyse on enemmänkin asenteista. Dhimmin pizza jos käy lattialla, niin se ei myyntiä haittaa.

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Asta Tuominen on 01.01.2012, 18:13:36
Ehdotin Muutos-foorumilla aikaisemmin, että Muutos ottaisi kantaa hygieniapassin pakollisuudesta kaikille ruokatuotannossa toimiville. Tässä vastaus:

QuotePuolue lakkaa ottamasta kantaa asioihin, jotka eivät liity puolueen kolmeen ydinteemaan (suoraan demokratiaan, sananvapauteen ja suomalaisten edunvalvontaan). Jäsenet voivat omissa nimissään tehdä kannanottoja kuten parhaaksi katsovat, ei kuitenkaan siten että kannanotot voidaan erehdyksessä olettaa puolueen kannanotoiksi.

Tämä maa ei totisesti lisää pakollisuutta tarvitse, mutta olen oman kokemukseni kautta oppinut, että aina ei esimerkiksi pizzanpaistaja tiedä, ettei likaiselle lattialle tipahtanutta taikinaa saa tehdä asiakkaalle ruoaksi tai että kädet pitää pestä aivastelun jälkeen, tai että jos jäävuorisalaatissa on punertavia osia, ne pitää leikata pois ennen asiakkaalle annostamista. Suomalaisille tällainen hygieniatietoisuus opetetaan jo peruskoulussa, kaikille maahanmuuttajille sitä ei lähtömaissa opeteta.

Tässä olisi nakki jollekin eteenpäin vietäväksi. Oma, erittäin jyrkkä kantani on - kokemani perusteella - että hygieniapassi on saatava pakolliseksi kaikille myytävän ruoan valmistuksen kanssa tekemisissä oleville.

Ja totean myös varmuuden vuoksi, ettei tämä edusta Muutos-puolueen virallista kantaa.

Kenenkä "järjenjätin" idea tämä on? Luulisi että edellisvaalien 0,2% kertoisi sen että nämä kolme teemaa ei riitä mihinkään.

Alma-ata

No sehän on jo pakollinen. Valvontaa tehdään muun elintarvikevalvonnan yhteydessä.

Kannattaa varmaan tehdä jämäköitä aloitteita nimenomaan jo lailla säädetystä asiasta?

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/yleista_hygieniaosaamisesta/

Quote...Elintarvikealan toimijan velvollisuus on kustannuksellaan varmistaa, että elintarvikkeita käsitteleviä työntekijöitä koulutetaan ja ohjataan heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. Lisäksi työnantajan/elintarvikealan toimijan on varmistuttava siitä, että sellaisilla henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (l. "hygieniapassi").

Hämeenlinnan Oraakkeli

Quote from: Alma-ata on 01.01.2012, 20:29:41
No sehän on jo pakollinen. Valvontaa tehdään muun elintarvikevalvonnan yhteydessä.

Kannattaa varmaan tehdä jämäköitä aloitteita nimenomaan jo lailla säädetystä asiasta?

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/yleista_hygieniaosaamisesta/

Quote...Elintarvikealan toimijan velvollisuus on kustannuksellaan varmistaa, että elintarvikkeita käsitteleviä työntekijöitä koulutetaan ja ohjataan heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. Lisäksi työnantajan/elintarvikealan toimijan on varmistuttava siitä, että sellaisilla henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (l. "hygieniapassi").

Ja eikös tämän lisäksi tule olla omavalvontasuunnitelma

JR

Hygieniapassi pitää olla nykyään elintarvikeautokuskillakin, saati sitten, että ruuanvalmistuksessa. Itse suoritin passin jo vuosia sitten ihan huvikseni, vaikken sitä mihinkään tarvii edes.

Maxwell Smart

Quote from: JR on 01.01.2012, 21:11:05
Hygieniapassi pitää olla nykyään elintarvikeautokuskillakin, saati sitten, että ruuanvalmistuksessa. Itse suoritin passin jo vuosia sitten ihan huvikseni, vaikken sitä mihinkään tarvii edes.

Jaahas. Vaimollasi taitaa olla pitkän tähtäimen suunnitelma: kaikki ruuanlaitto nakitetaan sinulle.

JR

Ei noi suostu syömään minun laittamaa ruokaa....

Isoisien tytär

Quote from: Osakesäästäjä(ei keinotte on 01.01.2012, 20:23:31
No muuten ei ole.kyse on enemmänkin asenteista. Dhimmin pizza jos käy lattialla, niin se ei myyntiä haittaa.

Juuri näin. Kun muutenkin syödään "saastaa" kuten sianlihaa, väärin teurastettua lihaa, verta ja sisäelimiä, niin mitä väliä nyt sitten enää millään muulla olisi?

Lukekaapa joskus huviksenne Pitsa-Kebab-"ravintoloiden" arvosteluita netistä. Etenkin kotiinkuljettavien firmojen arvosteluille saa nauraa: "Pitsa tuli 2h myöhässä märässä pahvilaatikossa", "Kylmä ja vettynyt lätty", "Saimme väärän pitsan, johon ehdimme jo koskea, kunnes kuski tuli hakemaan sen takaisin" jne.
"Kuka tahansa voi vapaasti tehdä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa minua", selittää [egyptiläisen] islamilaisen puolueen näkemystä aktivisti Ahmed Saber. HS 5.1.2012

terrakotta

Hygieniapassi on todellakin jo pakollinen kaikille elintarvikkeiden parissa toimiville. Kuten joku jo totesikin, kyse on enemmänkin asenteista kuin mistään muusta. Toisaalta vaikka ei olisikaan, on turha luulla, että se yhden päivän koulutus ja sen jälkeinen pänttääminen kokeeseen mikään autuaaksi tekevä juttu on. Hyvässä tapauksessa siitä muistaa jotain vielä vuodenkin päästä, mutta lähes kaikki tietysti unohtuu aika nopeasti jos aihealue on muuten vieras. Sitten on vielä sekin, että ei niitä hygieniapasseja käsittääkseni kovin aktiivisesti valvota. Ei ole kovin suuri riski jäädä kiinni jos pienen ruokapaikan pitäjällä/työntekijällä ei ole passia.

Isoisien tytär

Quote from: terrakotta on 02.01.2012, 22:58:11
Hygieniapassi on todellakin jo pakollinen kaikille elintarvikkeiden parissa toimiville. Kuten joku jo totesikin, kyse on enemmänkin asenteista kuin mistään muusta. Toisaalta vaikka ei olisikaan, on turha luulla, että se yhden päivän koulutus ja sen jälkeinen pänttääminen kokeeseen mikään autuaaksi tekevä juttu on. Hyvässä tapauksessa siitä muistaa jotain vielä vuodenkin päästä, mutta lähes kaikki tietysti unohtuu aika nopeasti jos aihealue on muuten vieras. Sitten on vielä sekin, että ei niitä hygieniapasseja käsittääkseni kovin aktiivisesti valvota. Ei ole kovin suuri riski jäädä kiinni jos pienen ruokapaikan pitäjällä/työntekijällä ei ole passia.

Joopa. Pistäydyin pari kk sitten Helsingin Punavuoressa tummien poikien pitsakebab-ravintolassa, kun kaverini halusi välttämättä maistaa paikan nuudeliannoksia. Pistäydyin vessassa, jossa ei ollut valoa eikä saippuaa. Oven lukkoon saaminenkin oli vähän niin ja näin. Saippuan puute oli kyllä aika hurja juttu, etenkin kun vessassa oli kaksi tyhjää saippuapurkkia eikä kumpikaan vaikuttanut juuri tyhjentyneeltä. Kyseessä oli paikan ainoa vessa.

Mutta joo. Näinpä näin, Suomi putos puusta ja saa nähdä mitä tulevaisuudessa sitten. Ehkä voitaisiin myydä tämä maa halvalla, kun ei kerta kiinnosta valvominen eikä epäkohtien korjaaminen sekä mahdollisten rikollisten tuomitseminen...
"Kuka tahansa voi vapaasti tehdä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa minua", selittää [egyptiläisen] islamilaisen puolueen näkemystä aktivisti Ahmed Saber. HS 5.1.2012

nuiv-or

Quote from: terrakotta on 02.01.2012, 22:58:11
Hygieniapassi on todellakin jo pakollinen kaikille elintarvikkeiden parissa toimiville. Kuten joku jo totesikin, kyse on enemmänkin asenteista kuin mistään muusta. Toisaalta vaikka ei olisikaan, on turha luulla, että se yhden päivän koulutus ja sen jälkeinen pänttääminen kokeeseen mikään autuaaksi tekevä juttu on. Hyvässä tapauksessa siitä muistaa jotain vielä vuodenkin päästä, mutta lähes kaikki tietysti unohtuu aika nopeasti jos aihealue on muuten vieras. Sitten on vielä sekin, että ei niitä hygieniapasseja käsittääkseni kovin aktiivisesti valvota. Ei ole kovin suuri riski jäädä kiinni jos pienen ruokapaikan pitäjällä/työntekijällä ei ole passia.

Voisi miettiä, miten kielitaidoton voi saada hygieniapassin. Saako passin pelkällä läsnäololla? Sosiaalitoimisto tai työttömyystoimisto maksanee kurssimaksun ellei kuulu starttirahapakettiin.

Ja vaikka passi puuttuisikin, ei siitä mitään seuraa. Vain jos olet perunanenätaustainen, suljetaan paikka.

http://zulublogi.blogspot.com/2009/10/jaapaloissa-bakteereita-oulussa.html
http://www.kaleva.fi/uutiset/Oulu/Jaapaloissa-ulosteperaisia-bakteereita/820953
http://www.kaleva.fi/uutiset/oululaisravintoloiden-jaapaloissa-yha-ulostebakteereja/870787
http://hommaforum.org/index.php/topic,34631.0.html

QuoteHuonoimmat tulokset löytyivät niin sanottujen kansainvälisten ruokaravintoloiden ryhmästä, jossa hyviä tuloksia oli vain 26 ja huonoja liki 48 prosenttia. Ryhmään kuuluivat muun muassa erilaiset etniset ravintolat sekä pitsa- ja kebabpaikat.

Emo

Ja minä tyhmyri kun LUULIN, että hygieniapassi on jo pakollinen kaikille ruokatuotannossa toimiville!!

Tämä entisestään vähentää haluani syödä etnisissä paikoissa, ei niitä montaa tosin ole ollut tähänkään mennessä joissa ilkeän syödä.

Tabula Rasa

Itse taas olen ehdottomasti vastaan näitä järjettömiä joka asiaan tarvittavia kortteja. Itsellä on jo ensiapukortti, tulityökortti, työturvallisuuskortti, hygieniapassi öööö ja näitä pitää uusia ihan selvällä rahalla+istumisella 5v välein. Silkkaa rahastusta.

Parempi järjestelmä olisi terveystarkastaja kiertämään karvakäsilöissä ja muuaallakin yllätystarkastuksia tekemässä+vaadittavan omavalvonnan suorittamatta jättämisestä pulju kiinni. Tai enintään se yksi varoitus ja sitten firma kiinni+liiketoimintakieltoa tms.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

terrakotta

Quote from: Marshal_Mannerheim[Fin] on 03.01.2012, 00:02:10
vaadittavan omavalvonnan suorittamatta jättämisestä pulju kiinni. Tai enintään se yksi varoitus ja sitten firma kiinni+liiketoimintakieltoa tms.

Ja mitähän hyötyä tästäkin olisi? Ainakin mitä tulee esim. kylmiöiden lämpötilan tarkkailuun ei ole temppu eikä mikään väärentää oikeat lämpötilat valvontalomakkeeseen. Kyllä omavalvonta on ensisijaisesti yrityksen omaksi eduksi tehtävää työtä jos sitä haluaa tehdä. Sen voi kuitenkin tehdä ihan vaan siksikin, että viranomaisten silmissä näyttäisi hyvältä ja silloin väärennys ei ole niin kovin vaikeaa.

nuiv-or

Quote from: Marshal_Mannerheim[Fin] on 03.01.2012, 00:02:10
Itse taas olen ehdottomasti vastaan näitä järjettömiä joka asiaan tarvittavia kortteja. Itsellä on jo ensiapukortti, tulityökortti, työturvallisuuskortti, hygieniapassi öööö ja näitä pitää uusia ihan selvällä rahalla+istumisella 5v välein. Silkkaa rahastusta.

Kyllä tuo hieman rahastukselta kuulostaa.

Quote from: Marshal_Mannerheim[Fin] on 03.01.2012, 00:02:10
Parempi järjestelmä olisi terveystarkastaja kiertämään karvakäsilöissä ja muuaallakin yllätystarkastuksia tekemässä+vaadittavan omavalvonnan suorittamatta jättämisestä pulju kiinni. Tai enintään se yksi varoitus ja sitten firma kiinni+liiketoimintakieltoa tms.

Samaa mieltä. Ilmiantojärjestelmä.


QuoteVaikka hygieniapassi vaaditaankin elintarvikelain mukaisesti käytännössä jokaisella alalla missä käsitellään, valmistetaan ja/tai tarjoillaan pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, niin silti passin varsinaista valvontaa tai valvontajärjestelmää ei käytännössä ole. Valvonta tapahtuukin taannehtivasti, eli jos tartuntatauti ilmenee, voidaan jäljilttää oliko työntekijöillä hygieniapassia vai ei ja sen jälkeen oliko hygieniassa tai ruoanvalmistuksessa puutteita. Passin puuttuminen tai voimassa oleminen selkeyttää lainsäädännöllisesti vastuukysymyksiä.

Elintarvikeviraston testijärjestelmään kuuluu sähköinen kysymyspankki, jossa on yli 1 000 kysymystä elintarvikehygienian alueelta. Järjestelmä arpoo jokaista testiä varten 40 kysymystä.

Osaamistesti suoritetaan kirjallisesti, joko suomen tai ruotsin kielellä. Osaamistesti koostuu 40:stä oikein/väärin väittämästä. Läpäistäkseen testin, pisteitä on saatava vähintään 34/40. Vääristä vastauksista ei saa miinuspisteitä, joten kuudella väärällä vastauksella läpäisee vielä testin. Vastausaikaa on 45 minuuttia, ja testitilaisuudesta saa poistua 20 minuutin jälkeen testin alkamisesta. Osaamistesti suoritetaan osaamistestaajan valvonnassa itsenäisesti. Vastaukset tehdään lomakkeelle kuulakärkikynällä tai muulla sellaisella välineellä, joka takaa sen ettei tuloksia voi muuttaa jälkikäteen ja että lomakkeet voidaan arkistoida ohjeiden mukaan. Osaamistestaajan velvollisuus on varmistaa, että jokainen testin suorittaja saa mahdollisuuden rauhalliseen ja itsenäiseen vastaamiseen. Testiajan loputtua osaamistestaaja kerää testilomakkeet tarkistettavaksi ja arkistoitavaksi sekä käy läpi oikeat vastaukset.

Osaamistestaajilla on mahdollisuus järjestää niin sanottuja erityistilannetestejä myös muilla kuin suomen- tai ruotsinkielellä. Erityistilannetestejä varten osaamistestaajien on tehtävä Elintarviketurvallisuusvirastoon ilmoitus vähintään 7 päivää ennen aiottua testiajankohtaa. Tyypillisiä erityistilannetestejä ovat esimerkiksi englanninkieliset kirjalliset testit ja erikielille tulkatut testit. Erityistilannetestien järjestämistä varten osaamistestaajan on selvitettävä ilmoituksessaan kuinka hän huolehtii siitä, että testi suoritetaan ja arvioidaan Elintarviketurvallisuusviraston kriteerien mukaan. Tarkemmat ohjeet erityistilannetestien järjestämiseen saa kysymyspankista.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060023  27 §

Tuolla on mallikysymyksiä:  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hygieniaosaamistodistus

Ympäristössämme eläviä bakteereita ei voi nähdä paljain silmin, oikein/väärin

En tiedä mitä sanoa tähän, kai tuo on ihan hyvää tietoa työntekijöille. Käytännössä kuitenkin ehkä turhaa byrokratiaa.

sivullinen.

Vastustan terveysfasismia henkeen ja vereen. Kysynkin nyt mikä on se todellinen peruste hygieeniapassi vaatimukselle? Tiettävästi ei Suomessa ole yhtään todettua kuolin tapausta lattialla käyneen pizzataikinan takia. Onhan se vähän siivotonta, mutta ei vaarallista. Mielestäni lakiin ei pitäisi missään nimessä kirjata pakolliseksi yhtään "olis ihan kiva jos kaikki pukeutuis kauniisti, ei syljeskelis kadulle ja muutenkin olis kilttejä pilttejä" -vaatimusta. Se on täyttä terveysfasismia! Onko siis yhtään todellista haittatapausta tai syytä tämän kiellon tueksi?

Minä noudatan pizza paikoissa don't ask, don't tell -periaatetta. En kysele pizzan teon epähygieniasta ja oletan ettei sitä aleta minulle esittelemään. Syön lätyn ja täytän mahani, ja se riittää. Vain kerran on tullut useampia päiviä kestävä mahakouristelu. Samoin on käynyt myös Amican taatusti hygienisessä ruokalassa, joten ei näitä asioita leimoilla ratkaista. Kuten ei ratkaista yhtään mitään muutakaan.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

JR

Kanssani samaan aikaan hygieniakurssilla oli kaveri, joka oli lukenut yliopistossa mikrobiologiaa, eikä päässyt kokeesta läpi. Koekysymykset ovat niin yleistäviä, ettei kannata liikaa harrastaa yksityisajattelua.

Isoisien tytär

#18
Quote from: Emo on 02.01.2012, 23:59:22
Ja minä tyhmyri kun LUULIN, että hygieniapassi on jo pakollinen kaikille ruokatuotannossa toimiville!!

Arvaukseni on, että laittomilta työntekijöiltä ei vaadita hygieniapassia  ;D ;D ;D
Esim. tämä: "Muutamassa ulkomaalaisomistuksessa olevassa paikassa osalla työntekijöistä ei ollut työsopimuksia. Yhdessä kohteessa töissä oli turvapaikanhakija. Parhaillaan selvityksessä on muun muassa ulkomaalaisen oikeus tehdä töitä Suomessa, Tero Mäkikyrö kertoo." Lähde: http://yle.fi/alueet/oulu/2011/10/oululaisravintoloissa_ehka_harmaata_taloutta_2943670.html

Googlailemalla löytää kiinnostavia juttuja ravintola-alasta ja ravintolatarkastuksista. Itseäni huvittaa mm. tämä vuodelta 2009 oleva raportti Helsingin Kalliosta:

"Tarkastuksista ilmoitettiin etukäteen viemällä työpaikoille ilmoitus, jossa kerrottiin tulevista tarkastuksista."  :o "Lisäksi ilmeni, että melkein kaikissa valvontakohteissa oli työterveyshuoltosopimus tekemättä."  :-\ "Tarkastajien mukaan tarkastustulokset olivat tyypillisiä majoitus- ja ravintola-alalla."  :-[
Lähde: http://www.tyosuojelu.fi/fi/etela_vanhat_tiedotteet/3591

Onko työntekijöiltä otettu salmonella-kokeitakaan?

Suomessa on (ainakin ollut?) käynnissä OIVA-hanke, jonka avulla on pyritty tekemään internettiin hakukantaa, josta asiakkaat voisivat tarkastaa ravintolansa ja kauppansa siisteyden. Hanketta on pilotoitu tänä vuonna joissain kaupungeissa. Jostain syystä en kuitenkaan onnistunut pääsemään Eviran OIVA-sivuilta itse hakupalveluun.

Myös Tanskan malliin on mietitty ovitarraa siistien ravintoloiden oviin: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ravintolan+siisteys+selvi%C3%A4%C3%A4+pian+ulko-oven+tarrasta/1135256722876

Tämä menee ohi hygieniasta, mutta ihmetyttää tämä ravintolameininki:

"Suomessa on reilut 8 000 anniskeluravintolaa. Alalla toimii yli 600 sellaista yrittäjää, joilla on yli 5 000 euroa verovelkaa. Ravintolaelinkeinossa toimivilla yrittäjillä on erääntynyttä ja maksuunpantua verovelkaa yhteensä 16 miljoonaa euroa, jonka määrä kasvaa taloudellisen laman aikana noin 20 prosenttia neljännesvuodessa. Tutkimusten mukaan ravintolaelinkeinossa joka viides euro siirtyy harmaaseen talouteen ohi virallisen kirjanpidon. Liiketoiminnasta salatut myyntitulot päätyvät kirjanpidon ulkopuolisten palkkojen maksuun ja salatuksi tuloksi yrittäjälle itselleen. Yhteiskunnalle arvioidaan syntyvän joka vuosi noin 370 miljoonan euron vahinko."
Lähde: http://www.valvira.fi/valvira/lehdistotiedotteet/tehotarkastus_ravintoloihin_harmaan_talouden_kitkemiseksi

Ps. Minulle tulee aina mieleen se surullisen kuuluissa Tampereen kebab-pizzeria Juliet, jonka Irakin pojat tuikkasivat tuleen, kun halusivat eroon verorästeistään ja heikosti menestyvästä ravintolastaan, jonka omistusta olivat jo kierrättäneet keskenään. Miksi näiden yritysten annetaan edetä näin pitkälle?
"Kuka tahansa voi vapaasti tehdä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa minua", selittää [egyptiläisen] islamilaisen puolueen näkemystä aktivisti Ahmed Saber. HS 5.1.2012

nuiv-or

Quote from: Isoisien tytär on 03.01.2012, 18:08:35
Arvaukseni on, että laittomilta työntekijöiltä ei vaadita hygieniapassia  ;D ;D ;D
Esim. tämä: "Muutamassa ulkomaalaisomistuksessa olevassa paikassa osalla työntekijöistä ei ollut työsopimuksia. Yhdessä kohteessa töissä oli turvapaikanhakija. Parhaillaan selvityksessä on muun muassa ulkomaalaisen oikeus tehdä töitä Suomessa, Tero Mäkikyrö kertoo." Lähde: http://yle.fi/alueet/oulu/2011/10/oululaisravintoloissa_ehka_harmaata_taloutta_2943670.html

Siis mitä, tekeekö ne oikeita töitäkin? Juuri tuo Tero on viemässä ajokorttiani. Mitä ihmeen selvityksiä työnteko-oikeus vaatii? Joko on tai ei ole. Tp-hakijalla 3-6 kk notkumisen jälkeen oikeus tehdä työtä. 3 kk jos on paperit näytetty, 6 kk jos paperit kadonneet. Muilla oikeus riippuu siitä, onko työntekijän oleskelulupa. Näppäilee henkilötunnuksen rekisteriin, niin asia on selvitetty. Henkilötunnuksen puuttuminen on aika vahva merkki siitä, ettei ole oikeutta.


Viikonlopun tarkastus tehtiin noin 30:een Oulun poliisilaitoksen alueella olevaan anniskeluravintolaan. Niistä kahdeksan on ulkomaalaisomistuksessa olevia pitserioita ja ruokaravintoloita.

Väärin tarkastettu. Mitään järkeä tulla vainoamaan perunanenätaustaisia. Tuolla on ainakin yksi ravintola, joka kierrättää viikottain kokkeja Turkista. Oleskeluluvan hinta kuulemma 3000 eur.


Quote from: Isoisien tytär on 03.01.2012, 18:08:35
Googlailemalla löytää kiinnostavia juttuja ravintola-alasta ja ravintolatarkastuksista. Itseäni huvittaa mm. tämä vuodelta 2009 oleva raportti Helsingin Kalliosta:

"Tarkastuksista ilmoitettiin etukäteen viemällä työpaikoille ilmoitus, jossa kerrottiin tulevista tarkastuksista."  :o "Lisäksi ilmeni, että melkein kaikissa valvontakohteissa oli työterveyshuoltosopimus tekemättä."

Olihan ilmoitus lähetetty merkittävimmillä kielillä, vai rakenteellisrasistisesti vain suomeksi (ja ruotsiksi) ? Sinne pitäisi lähettää tulkki kertomaan tulevasta tarkastuksesta suullisesti ja riittävän hyvissä ajoin.


Quote from: Isoisien tytär on 03.01.2012, 18:08:35
Myös Tanskan malliin on mietitty ovitarraa siistien ravintoloiden oviin: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ravintolan+siisteys+selvi%C3%A4%C3%A4+pian+ulko-oven+tarrasta/1135256722876

Tämä menee ohi hygieniasta, mutta ihmetyttää tämä ravintolameininki:

"Suomessa on reilut 8 000 anniskeluravintolaa. Alalla toimii yli 600 sellaista yrittäjää, joilla on yli 5 000 euroa verovelkaa. Ravintolaelinkeinossa toimivilla yrittäjillä on erääntynyttä ja maksuunpantua verovelkaa yhteensä 16 miljoonaa euroa, jonka määrä kasvaa taloudellisen laman aikana noin 20 prosenttia neljännesvuodessa. Tutkimusten mukaan ravintolaelinkeinossa joka viides euro siirtyy harmaaseen talouteen ohi virallisen kirjanpidon. Liiketoiminnasta salatut myyntitulot päätyvät kirjanpidon ulkopuolisten palkkojen maksuun ja salatuksi tuloksi yrittäjälle itselleen. Yhteiskunnalle arvioidaan syntyvän joka vuosi noin 370 miljoonan euron vahinko."
Lähde: http://www.valvira.fi/valvira/lehdistotiedotteet/tehotarkastus_ravintoloihin_harmaan_talouden_kitkemiseksi

Miksi näiden yritysten annetaan edetä näin pitkälle?


Koska banaanivaltio

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/valvirasta-taas-tutkintapyynto-poliisille-nyt-terapiasta

Isoisien tytär

Quote from: Junes Lokka on 03.01.2012, 18:55:40
Tuolla on ainakin yksi ravintola, joka kierrättää viikottain kokkeja Turkista. Oleskeluluvan hinta kuulemma 3000 eur.

Mutta matkojen ja majoituksen kustantaminen kierrätyskokeille se vasta ilmaiseksi tuleekin. Anna kun entisenä rajalla työskelleenä virkamiehenä arvaan: Huumeiden maahantuonti ja myynti raflan sivubisneksenä? Rahanpesu raflan sivubisneksenä? Muu hämärähomma raflan sivubisneksenä?

Quote from: Junes Lokka on 03.01.2012, 18:55:40
Olihan ilmoitus lähetetty merkittävimmillä kielillä, vai rakenteellisrasistisesti vain suomeksi (ja ruotsiksi) ? Sinne pitäisi lähettää tulkki kertomaan tulevasta tarkastuksesta suullisesti ja riittävän hyvissä ajoin.

Hmm... Tässähän on itua. Suomalaiset virkamiehet voisivat nyt tehdä tutkintapyynnön omasta toiminnastaan ja käydä taannehtien läpi viimeisen kahdenkymmenen vuoden epäasialliset toiminnat kunnon korvaukset maksaen.  :flowerhat: :flowerhat: :flowerhat:
"Kuka tahansa voi vapaasti tehdä mitä haluaa, kunhan se ei loukkaa minua", selittää [egyptiläisen] islamilaisen puolueen näkemystä aktivisti Ahmed Saber. HS 5.1.2012

Toni R Jyväskylästä

Hieman ihmetyttää ihmiset, jotka käyvät noissa 4€/pizza paikoissa, on ne sen verran saastaisen oloisia paikkoja.

L.N

HYGIENIAPASSI - SÄÄNTÖSUOMEN JÄRJEN RIEMUVOITTO!

Aihe tuli mieleen, kun näin lompakossani tämän kortin ja ajattelin raapustaa aiheesta jonkun rivin.

Tämä monilla aloilla pakollinen kortti on kyllä jotain niin uskomattoman typerää, ettei mitään rajaa. Homma menee näin: Istut kuuntelemassa 2-4h elintarvikehygieniasta. Tähän asti kaikki ok. Ei varmaan tee pahaa kenellekään sivistää itseään, vaikka suurin osa opista olikin tasoa -Jos kaivaa persettä, ei saa samoilla käsillä tehdä lihapullia.

Välittömästi kurssin jälkeen oli tentti. Rasit ruutuun ja silleen. Kunhan vaan pysyy tentin ajan hereillä ja opettelee asiat ulkoa, niin vaikka korealainen neekeri pääsee läpi.

Nyt tullaan järjettömyyden multikliimaksiin. NYT SINULLA ON HYGIENIAPASSI, JOKA ON VOIMASSA KOKO LOPPUELÄMÄSI. Korttia ei siis tarvi missään vaiheessa uusia tms. Kahdenkymmenen vuoden kuluttuakin asiat on sinulla takuuvarmasti tuoreessa muistissa, eikö? Olet raudankova elintarvike-alan ammattilainen, kunnes viikatemies heiluttaa viikatettaan.

Hyvänä kakkosena tulee sitten ajokortti, jota ei hyväksytä henkilöllisyystodistukseksi juuri missään.

Melbac

Quote from: Lasse Nortunen on 24.04.2019, 13:20:06
HYGIENIAPASSI - SÄÄNTÖSUOMEN JÄRJEN RIEMUVOITTO!

Aihe tuli mieleen, kun näin lompakossani tämän kortin ja ajattelin raapustaa aiheesta jonkun rivin.

Tämä monilla aloilla pakollinen kortti on kyllä jotain niin uskomattoman typerää, ettei mitään rajaa. Homma menee näin: Istut kuuntelemassa 2-4h elintarvikehygieniasta. Tähän asti kaikki ok. Ei varmaan tee pahaa kenellekään sivistää itseään, vaikka suurin osa opista olikin tasoa -Jos kaivaa persettä, ei saa samoilla käsillä tehdä lihapullia.

Välittömästi kurssin jälkeen oli tentti. Rasit ruutuun ja silleen. Kunhan vaan pysyy tentin ajan hereillä ja opettelee asiat ulkoa, niin vaikka korealainen neekeri pääsee läpi.

Nyt tullaan järjettömyyden multikliimaksiin. NYT SINULLA ON HYGIENIAPASSI, JOKA ON VOIMASSA KOKO LOPPUELÄMÄSI. Korttia ei siis tarvi missään vaiheessa uusia tms. Kahdenkymmenen vuoden kuluttuakin asiat on sinulla takuuvarmasti tuoreessa muistissa, eikö? Olet raudankova elintarvike-alan ammattilainen, kunnes viikatemies heiluttaa viikatettaan.

Hyvänä kakkosena tulee sitten ajokortti, jota ei hyväksytä henkilöllisyystodistukseksi juuri missään.
No opitko tolla kurssilla jotain sellaista mitä et aikaisemmin tiennyt?.Itse epäilisin että osa asioista voisi olla itsellenikin uusia,varsinkin kaikki laki jutut yms.

Miksi ajokorttia ei enää hyväksytä 2019.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/26676a93-74d6-42b5-a70d-5a2742c71526

Laskentanuiva

Täällä on monta muutakin typerää työkorttia, lupaa tms, että saa tehdä töitä.
(Koittakaapa kokeilla vaikka perinteistä rekkamiehen alaa....)

Tuo hygieniapassi on "järjetön" mutta toisaalta, kun se kaikilta vaaditaan niin:

Kun seuraavan kerran menette tilaamaan pikaruokaa, pizzaa, kebabia tms. Ja siellä tiskin toisella puolella eli keittiössä saattaa hyöriä (kokemusta on) KYMMENENKIN (10) HENKILÖÄ !, niin kysykääpä onko kaikilla hygieniapassi....voi olla, että tulee äkkilähtö ja porttikielto. (Poliisit paikalle sitten)

Se rakennusalalta tuttu kuvallinen  veronumero olisi muuten aika oikeudenmukainen, jos sitä laajennettaisiin koskemaan myös muita aloja.
Saattaisi tuo veropohja laajentua ihan itsestään... ja kilpailu markkinoilla/  eri aloilla olisi ainakin jonkin verran tasapuolinen kaikkia alalla yrittäjinä toimivia kohtaan.

"Monilla on asioihin vain yksi näkemys, vaikka kuinka sanotaan, että ollaan suvaitsevaisia." - Teemu Selänne
(HS 31.1.2017)

Titus

Mulla taisi olla pitkälle yli kymmenen korttia "parhaimmillaan", työturva-, telinetyö- tulityö 1&2, tietyö 1&2, ensiapu 1&2, ympäristö- ja kemikaalityökortteja, tietokoneella-ajo ja kasvinsuojelu jne

Luulen, että suurin osa on vanhentuneita, mutta ei tekisi tuskaa istua alas ja suorittaa 100% varmuudella läpi ilman lukemista...

Yhtäkään ei ole koskaan kysytty yhtään missään.

Muumi mitä rahastusta tuokin pelleily on.
that's a bingo!

L.N

Quote from: Melbac on 24.04.2019, 13:32:04
No opitko tolla kurssilla jotain sellaista mitä et aikaisemmin tiennyt?.Itse epäilisin että osa asioista voisi olla itsellenikin uusia,varsinkin kaikki laki jutut yms.

Miksi ajokorttia ei enää hyväksytä 2019.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/26676a93-74d6-42b5-a70d-5a2742c71526
Opin varmasti, sitä en kiistä ollenkaan, mutta mitä opin... Sitä en nyt jaksa muistaa, kun tentistä on jo vuosia. Ja mitä muistan asioista 5 tai 25 vuoden kuluttua. Tuskin kovinkaan paljoa, mutta olen silti työnantajan ja lain edessä "pätevä".

dothefake

Kokeilkaa netissä hygieniapassikoetta, menee läpi helposti. Äänestämään kyllä ajokortti oikeuttaa.
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Jazzuh

Kyllä mielestäni vielä turhempia ovat nämä työturvallisuus, tulityökortti etc. Ensin käyt työturvallisuuskortti koulutuksen, jonka kokeessa kysellään mm. saako teollisuusalueella ajaa ja pysäköidä auton miten tahansa.  :facepalm: Sitten käyt sähkötyöturvallisuus koulutuksen, jonka kokeessa kysytään pitkälti samoja asioita, kuin mitä amiksen ekalla opetettiin.

Sen jälkeen onkin vuorossa tulityökortti, mikä on kaikista järjettömin. Ennen oli jopa kattotulityökortti erikseen. Sitten kävin kerran myös jännitetyökoulutuksen, siellä kouluttaja kehui kuinka juuri tämä koulutus on tärkeä, muiden ollessa hänen mielestään turhia.
Nämä koulutukset voisi kaikki tiivistää samaan kertaan, jolloin kaikilta säästyisi aikaa ja rahaa.

dothefake

Kaiken huippu on se, ettei jäteasema ota vastaan vapaaehtoisen keräämiä tienvarsiroskia, jos ei ole tieturvallisuuskorttia.
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen