News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

2011-05-29: Afrikkalaisilla ravintoloilla vaikeuksia lyödä läpi Suomessa

Started by Taikaseinä, 29.05.2011, 20:11:40

Previous topic - Next topic

AstaTTT

Meillä on muuten Oulun seudulla Känkky, jossa seuraamme ravintoloiden tasoa: ruokaa, palvelua, miljöötä ja muuta:
http://www.kaenkky.com/

Sakkeus

Quote from: Make M on 29.05.2011, 22:18:06
Quote from: Sakkeus on 29.05.2011, 20:59:43
Esimerkiksi Jadgarissa (Itäkeskuksessa) söin hyvää etiopialaista ruokaa.
Saitko muuten kuitin?

Maksan ravintoloissa yleensä kortilla. Eikös se vaikeuta verovedättämistä huomattavasti? Henk.koht. ei huvita tukea toimintaa, joka hankaloittaa rehellisten yrittäjien asemaa.

Tästä tapauksesta on sen verran aikaa, että maksutapahtuman yksityiskohdat ovat minulta unohtuneet.

Mika.H

Quote from: Asta Tuominen on 29.05.2011, 22:22:08
Make M, tekisitkö tästä aiheesta ketjun, osallistuisin mielelläni:

Ehdotus: Asiasta kiinnostuneet hommalaiset voisivat alkaa varta vasten käydä etnisissä ravintoloissa syömässä ja raportoida tänne kokemuksia ja vaikutelmia ruuasta, palvelusta, asiakaskunnasta, ympäristöstä ja kuittien saamisesta käteismaksuista.

Samaan listaan voitte sitten tarkkailla myös suomalaisten ravintoloiden kuittimeiningeistä.

Suosittelen, että käytätte vain ja ainoastaan isojen ketjujen kuppiloita, esimerkiksi ABC:n bensiksillä on hyvät mössöt... Muissa kusetetaan ihan samalla tavalla kuin etnispohjaisissakin systeemeissä.

ps. ja sitä konetta (ja kirjanpitoa) voi kusettaa vaikka jonkun lapun siitä saattekin...

ps2. ja muistakaakin aina juottoloissa vaatia pokeilta kuitti. Ne vasta kusettavatkin...
Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

timouti

Quote from: junakohtaus on 29.05.2011, 21:50:59
Se itiksen etiopialainen on oikein jees mesta. En oikein tykännyt niistä lätyistä joita pöperön kanssa syödään, mutta soosit ovat todella maittavia. Olihan siellä afroja paikka täynnä, mutta en huomannut asiaa miksikään ongelmaksi ja kyllä niiltä bisseä sai ruokansa kanssa.

Tuo paikka on aika erikoinen. Olen siinä luulossa, että siinä on jotenkin kaksi yrittäjää yhdessä. Toinen pitää ruokapuolta ja toinen baaria eli myy alkoholia. Asiakaskunta on sekä tummaihoisia että oluella käyvää tuulipukukansaa. Todellinen monikulttuurin riemuvoitto. ;D

Paikka on kyllä vähän "kuluneen" näköinen, mutta tarpeeksi siisti. Ruoka on ihan kokeilemisen arvoista. Näitä ravintoloita voisi kokeilla useampikin afrikkalainen pitää yllä, pitserioita on jo tarpeeksi.

JT

Olen New Yorkissa syönyt parissakin tasokkaassa etiopialaisessa ravintolassa, joissa tarjottu liha maistuu melkoisesti karjalanpaistille. Se tulikin juuri ensimmäisenä mieleen. Kyytipojaksi olen ottanut melkoisen hyvää etiopialaista lager-olutta, joka on vahvuudeltaan suomalaista A-olutta vastaavaa (merkki ei muistu mieleen). Etiopialaisille ei ole mikään ongelma myydä alkoholia - he kun ovat kristittyjä. NYCissä olen monet kerrat myös vienyt omat viinit tai oluet off-licence ravintoloihin, eli rafloihin, joilla ei ole syystä tai toisesta alkoholin myyntioikeuksia. Suomessa sellainen ei taida onnistua.
Yhteenkään somalialaiseen ravintolaan en ole New Yorkissa, tai missään muuallakaan törmännyt. Etiopialaisia ruokapaikkoja sen sijaan olen nähnyt melkein kaikkissa suurissa kaupungeissa, missä olen käynyt, Tokiota ja Mexico Cityä lukuunottamatta.
Kun hollitupalaiset päästää salin puolelle, ne eivät siitä hienostu, vaan muuttavat salin hollituvaksi.
-Kari Suomalainen

Ei ehkä ole liioiteltua sanoa, että turvapaikanhakijat ovat parasta, mitä Suomelle on tapahtunut sataan vuoteen.
- Mirja Niemitalo ("Hyvyyden aalto pyyhkäisi yli Suomen", Kaleva, 2.10.2015)

Eino P. Keravalta

Minusta afrikkalaiset ravintolat ovat tervetulleita. Eikä minua sinänsä häiritse, jos paikka olisi täynnä afrikkalaisia, mutta olen huomannut, että afrikkalaisilla ihmisillä on tapanaan käydä normaaliakin keskustelua huutamalla. En varmaankaan ole ainoa, joka haluaisi syödä ruokansa rauhassa, ja siitä ei kyllä tule mitään, jos tuvallinen ihmisiä karjuu naapuripöydissä kilpaa. Afrikkalaisten tulisi Suomessa asuessaan ottaa tämä isäntämaan kulttuuripiirre huomioon ja kunnioittaa sitä.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

foobar

Quote from: Eino P. Keravalta on 29.05.2011, 23:15:47
En varmaankaan ole ainoa, joka haluaisi syödä ruokansa rauhassa, ja siitä ei kyllä tule mitään, jos tuvallinen ihmisiä karjuu naapuripöydissä kilpaa.

Voisikohan jonkun tuotevalvontakeskuksen usuttaa mittaamaan melutaso ja vaatimaan kuulosuojaimia työntekijöille ja asiakkaille, jos se ylittää rajat? Sapuskalla saatu kuulovaurio ei ole monikulttuurissa mikään vitsi. :D
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Nuivinaattori

Ja ruoka tiputetaan pöytään lentokoneesta?

Mut juu... vakavammin ajateltuna, olisiko aika siis kieltää vapaa kilpailu ja asettaa ulkona ruokailulle kiintiöt, että missä paikoissa saa syödä kuinkakin usein, että monikulttuurisuuden unelma saavutetaan. Jaetaan jokaiselle sellaiset leimakortit, joista näkee, että mihin pitää seuraavaksi mennä syömään.
Syyllistyykö pornoteollisuus kiihoittamiseen?

Eino P. Keravalta

Asta on oikeassa, mutta itse ajattelin lähinnä tavallisia lounasravintoloita enkä niinkään drinkkibaareja tai pubeja. Suomalaiset - ja varmasti muutkin kansat - ryhtyvät kiljupäissään kailottamaan kovempaa, mutta erityisesti afrikkalaisten olen huomannut selvinpäinkin pitävän suurta mekkalaa puhuessaan. Tai noh, myönnän kyllä, etten ole heidän suuhunsa alkometriä työntänyt, mutta jos afrikkalaistenkin kovaääninen puhe johtuu hiprakasta, silloin afrikkalaiset ovat keskimäärin 200 kertaa juopompia kuin suomalaiset.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

xoxox

Quote from: Asta Tuominen on 29.05.2011, 20:32:20
Ihan käytännön asia on se, että en yhtään tiedä, millaista on afrikkalainen ruoka.
Kerran Madeiralla taisi tulla epähuomiossa murkinoitua marokkolaisessa ravintolassa. Kulinarismiin taipuvaisina emme oikein näe syytä yrittää samaa toistamiseen.

xoxox

Quote from: Hippo on 29.05.2011, 21:47:30
Quote from: Teemu Lavikka on 29.05.2011, 21:46:23
Mulki Mölsä totesi pääuutislähetyksessä somalien ihastuvan karjalanpaistiin. Jos nyt en aivan väärin ole ymmärtänyt, muslimit eivät syö sianlihaa, ja karjalanpaistissahan sitä on.
Eli akka valehteli kansalle päin naamaa.
En ollenkaan usko tuohon. Kah mistäpä somalit voisivat tietää, että karjalanpaistissa on sianlihaa?

Ei silti, olen minä nähnyt juutalaiskansan jäsentenkin pistelevän aamiaispöydässä savukinkkuvoileipiä hyvällä halulla. Possuhan on peräti herkullista kunhan on kunnolla kypsennetty, ja Israelissa sitä voi olla heikommin tarjolla.

Lauttasaaren Emiiri

Toi alkoholitarjoilusta kieltäytyminen naurattaa siinä mielessä, että lukuisissa käymissäni kebab-ravintoloissa joista suurin osa on muslimiyrittäjien hallussa tarjoillaan alkoholia. Koraani kun kieltää viinan juomisen mutta myymisestä se ei puhu mitään.

Toki pöydissä olevat afrikkalaiset heikentävät bisnestä. He kun vievät pois niitä asiakaspaikkoja maksavilta asiakkailta.

Lisäksi tulee muistaa että eivät kaikki afrikkalaiset ole muslimeja...
Onko falskia sitten sanoa, että edustan suomalaisia, jos en kuitenkaan halua puhua sellaisten puolesta, jotka elämästä vieraantuneina ajattelevat vain omaa napaansa, täyttävät vatsansa teollisesti kasvatetulla lihalla ja katsovat maailmaa televisiosta ja autonsa ratin takaa mukavasti istuen?
- Kimmo Helistö

pelle12

Quote from: xoxox on 30.05.2011, 01:09:51
Possuhan on peräti herkullista kunhan on kunnolla kypsennetty, ja Israelissa sitä voi olla heikommin tarjolla.
Venäläisemigraation myötä sianlihaa on yhä paremmin tarjolla Israelissakin.

Faidros.

Kyllä suurin syy on Afrikkalaisen laadukkaan raaka-aineen puute. Suomen taivaalta ei tipahtele maissijauho ja riisisäkkejä joissa lukee USA. Lisäksi afrikkalaisen keittiön palvelusväkeä(+) on vaikea saada keittiötöihin Suomeen.
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Muuttohaukka

Quote from: Teemu Lavikka on 29.05.2011, 21:46:23
Mulki Mölsä totesi pääuutislähetyksessä somalien ihastuvan karjalanpaistiin. Jos nyt en aivan väärin ole ymmärtänyt, muslimit eivät syö sianlihaa, ja karjalanpaistissahan sitä on.
Kuulin sittenkin oikein.Olin varma, ettei voinut tarkoittaa karjalanpaistia. Oletus lähti sitten karjalanpiirakkaan.
Meillä päin on kiinalainen ja vietnamilainen ravintola. Molemmatovat tasokkaita ja en kaipaa afrikkalaista menyytä. Henkilökohtainen aavistus pakottaa oppositioon, vaikken sen tarjoileman ruuan sisällöstä mitään tiedäkään.Kestävyysvaje näetsen.

Ur-ho-man

Tässä viestiketjussa on ollut muutamia rustauksia jotka ovat hyvän maun tuolla puolen...

Noh, itse asiasta.

Kokemukseni mukaan parhaat etniset ravintolat tunnistaa siitä että niiden asiakkaina käyvät ravintolan edustamasta kulttuurista tulevat henkilöt. Esim. Mansku 100:ssa sijaitsevassa intialaisravintola Namaskarissa käy minun kokemukseni mukaan myös intialais/pakistanilaisporukkaa, ja ruokahan siellä on erinomainen.

Jos afrikkalainen, tai mikä tahansa ravintola ei pysy pystyssä, minä lähtisin luontevasti etsimän syytä hieman maanläheisemmistä asioista kuin kantaväestön rasismista tai ennakkoluuloista. Esimerkiksi palvelun taso, tai ruoan huono laatu karkottavat äkkiä maksavan yleisön, niin nativiit kuin ulkkaritkin.

Tuskinpa näissä "menestymättömyyksissä" sen ihmeempää on taustalla. Viimeisenä jotain rasismin kaltaista abstraktia syytä lähtisin hakemaan, varsinkin kun meillä on miljoona esimerkkiä hyvin pärjäävistä etnisistä ravintoloista.

Spesialisti

Quote
Somalialaisen keittokirjan tehneen Mulki Mölsän mukaan yksi keskeinen ongelmana on, että somaliravintoloissa ei tarjoilla alkoholia

Jostain syystä bissenmyynti ei tuota vaikeuksia muille muslimiryhmille kuten turkkilaisille. Ei kai somalien ole pakko sitä keskivetelää itse juoda? Vai onko haramia tuntea jo pärske käsillään pulloa avatessa? Aika lailla mennään taas sikapartikkeli-osastolle jos näin on (jolla voidaan selitellä lunkeilu duunista).

Luulen vahvasti, että somalimiehet eivät osaa vain tehdä ruokaa kun kotona hääräävä kaapuväki on sitä suurille sotasankareille koko ikänsä laitellut.

Embo

Somaliruuat ovat itse asiassa aika hyviä, ja somalien mausteinen tee on hyvää sekin. Joskus ihan 90-luvun alussa oli joku tilaisuus, jossa vasta maahan tulleet somalit kokkasivat omia safkojaan kantaväestölle tutustumisen merkeissä.

Pori Jazzissa on ollut myös joskus tarjolla afroruokaa, mutta se ei kyllä houkutellut lainkaan maistamaan. Siinä missä muut etniset ruuat olivat houkuttelevasti tarjolla ja kokattiin livenä silmien edessä, afrikkalaiset safkat olivat kertakäyttölautasilla tuorekelmun alla aneemisessa myyntikojussa. No, ehkä meininki siitä vielä muuttuu.

Marjapussi

Aika paljon useissa maissa etnisiä ravintoloja kokeilleena toteaisin ettei afrikkailainen ravintola tunnu menestyvän oikein missään kyseisen mantereen ulkopuolella.
Marokon kauhu oli sanansa mittainen eikä velipoikakaan jäänyt Aarnea pahemmaksi epätoivotun maahanmuuton estämisessä. Mutta kuka tulee torjumaan aiheettoman turvapaikkaturismin?

Tommi Korhonen

Ei tuota kyllä millään voi rasismilla selittää. Minä kokeilisin mielelläni afroetnistä ruokaa jos sellaisia olisi tarjolla. Mutta kun ei ole.

Kokemukseni Ranskasta on että ainakin couscous-paikat (onko se sitten marokkolaista?) olivat ruoaltaan minulle sopimattomia, joten niitä varmaan vaivaa ihan kaupalliset ongelmat.

Aukioloajat eivät mielestäni voi olla selitys. Onhan paljon sellaisia perunanenienkin liikkeitä jotka "ovat auki kun ovat auki". Sen voi jopa tuotteistaa karakteristiseksi piirteeksi puljulle. Silloin kannattaa olla auki kun saalis käy pyydykseen, ei siinä mitään. Jos se vain ilmaistaan ovessa selkeästi eikä luvata muuta niin minulle käy oikein hyvin.

Veikkaan kyllä että syy afrikkalaisten ravintoloiden vähäisyyteen on ihan kilpailullinen. Ei rasistinen eikä edes työnteollinen. Ainakin toivon ettei kumpaakaan jälkimmäistä.
Quote from: Ant. on 25.06.2015, 06:17:22Kerrassaan toivoton tilanne. Kaikki muut eduskuntapuolueet kannattavat suomalaisvastaista politiikkaa. Perussuomalaiset ovat ohjelmatasolla hyvä, mutta sillä on lampaan rohkeus.

Hippo

Entä jos ei vain satu tykkäämään afrikkalaisista ruuista? Onko se rasismia?

matkamasentaja

Saisiko olla kettutytöiltä rauhassa jos toisi alkuperäisiä afrikkalaisia raaka-aineita?. Tiedän että sielläpäin syövät muutakin liikkuvaa kuin sikaa, nautaa ja kalaa.

Ink Visitor

If I am ever killed in a terrorist attack, I want my candlelight vigil to be done with torches and guns. Rename it posse and go have fun in the night...

Tommi Korhonen

Quote from: Hippo on 30.05.2011, 14:47:53
Entä jos ei vain satu tykkäämään afrikkalaisista ruuista? Onko se rasismia?
Irvailen Peräkammari-tyyliin: mutta kai se on rasismia jos kerran afrikkalaisista tykkäämättömyys on rasismia. Vitsin takana on ilmeisesti vakava asia koska kyllähän jälkimmäistä väitetään. Joko mielipide pitää sallia tai pakottaa ihmiset pitämään tai ainakin kuluttamaan kaikenlaisia ruokia. Arvatkaa kumpaa kannatan.
Quote from: Ant. on 25.06.2015, 06:17:22Kerrassaan toivoton tilanne. Kaikki muut eduskuntapuolueet kannattavat suomalaisvastaista politiikkaa. Perussuomalaiset ovat ohjelmatasolla hyvä, mutta sillä on lampaan rohkeus.

hammerzeit

Quote from: Ur-ho-man on 30.05.2011, 09:29:19
Jos afrikkalainen, tai mikä tahansa ravintola ei pysy pystyssä, minä lähtisin luontevasti etsimän syytä hieman maanläheisemmistä asioista kuin kantaväestön rasismista tai ennakkoluuloista. Esimerkiksi palvelun taso, tai ruoan huono laatu karkottavat äkkiä maksavan yleisön, niin nativiit kuin ulkkaritkin.

Näin on. Ravintoloista valtaosa ei menesty ikinä. Menestystarinat ovat todella harvassa ja niillä kaikilla pitää olla joku todella suuri houkutin.

Periaatteessahan hyvä afrikkalainen ruokakin voisi olla tuollainen houkutin, mutta ongelma lienee osaltaan se, että suomalaiset eivät tiedä mitään afrikkalaisesta ruokakulttuurista. Eri asia on toki se, toisiko tieto välttämättä sen vertaa lisää kävijöitä, että paikoista tulisi menestys. Paha sanoa, koska en itsekään tiedä afrikkalaisesta ruokakulttuurista paljon mitään, muutamia mausteita lukuunottamatta.

En kuitenkaan syyttäisi tässä suomalaisten ennakkoluuloja, ummehtunutta ruokakulttuuria tai muita perinteisiä rasismilta kalskahtavia tekosyitä. Hampurilaiset, pizza ja kebabit ovat vain muutama esimerkki siitä, miten Suomen ruokakulttuuriin kuulumattomat annokset ovat todella nopeasti yleistyneet koko kansan ruokalajien joukkoon.
A war is easily won if your enemy does not know he is fighting.

Ink Visitor

Quote from: Teemu Lavikka on 29.05.2011, 21:46:23
Mulki Mölsä totesi pääuutislähetyksessä somalien ihastuvan karjalanpaistiin. Jos nyt en aivan väärin ole ymmärtänyt, muslimit eivät syö sianlihaa, ja karjalanpaistissahan sitä on.

Sianlihan kuulumisesta karjalanpaistiin somalialainen ja suomalainen kanta

Somalialainen karjalanpaisti porisee uunissa ilman sianlihaa, vakuuttaa somalialainen lääkäri ja keittokirjailija Mulki Mölsä. Suomalainen kokki Henri Kotkavuori ei valmistaisi karjalanpaistiaan ilman sianlihaa.

Somalialainen keittiö ei käytä sianlihaa, alkoholia tai verta ruoissaan. Sunnuntaina Maailma kylässä -festivaaleilla somalialainen lääkäri ja keittokirjailija Mulki Mölsä mainitsi, että kaikki somalialaiset pitävät suomalaisten karjalanpaistista, jonka perinteisessä reseptissä kuitenkin käytetään sianlihaa.

YLE Uutisten haastatteleman Mulki Mölsän mukaan somalialainen versio suomalaisesta karjalanpaistista ei missään tapauksessa sisällä sianlihaa. Hän myöntääkin, että hänen reseptinsä ei ole täyssuomalainen.

- Lihaa voi mielestäni vaihtaa kun laittaa ruoan uuniin, ja silti se maistuu hyvälle. Minä käytän vain naudanlihaa. Myös lammasta voi käyttää. Mutta missään tapauksessa emme käytä sianlihaa karjalanpaistissa, Mölsä sanoo.

Suomalainen kokki ei luovu possusta
Ravintola Savoyssa työskentelevä Vuoden Kokki 2011 Henri Kotkavuoren mielestä possu antaa oman makunsa karjalanpaistiin. Hän ei enää laskisi ruokaa klassiseksi karjalanpaistiksi, jos sianliha jätettäsiin pois.

Kotkavuoren mielestä ruoan perusidea kärsii jos nauta-sika -yhdistelmää ei käytetä. Muut elementit antavat tietysti oman makunsa, mutta sianlihasta Kotkavuori ei luopuisi.

- Sanotaanko vaikka että en ole koskaan karjalanpaistia ilman sianlihaa tehnyt, enkä varmasti teekään, Kotkavuori toteaa.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/05/sianlihan_kuulumisesta_karjalanpaistiin_somalialainen_ja_suomalainen_kanta_2630429.html

Jotain pataruokaahan tuosta tulee mutta ei Karjalanpaistia ;)
If I am ever killed in a terrorist attack, I want my candlelight vigil to be done with torches and guns. Rename it posse and go have fun in the night...

Vera

Muutama vuosi sitten Stockalla oli etelä-afrikkalaisen ruuan viikot, ja se oli hyvää, ja väki ainakin näytti ostavan.

Itse olen käynyt marokkolaisissa ravintoloissa, oli myös ihan kivaa. Kaverit ovat käyneet etiopialaisissa ja tykänneet. Kaupoissakin nykyään myydään pakastettuja etiopialaisia aterioita.

Luulisi että tilausta afrikkalaisille ruualle olisi - mutta toisaalta, voiko heikko menestys johtua mm. siitä että ainakin itä- ja eteläafrikkalainen ruoka on monella tavalla lähellä intialaista, ja intialaisia ja nepalilaisia ravintoloita on jo valmiiksi aika paljon?

Mika

Afrikkalaiset eivät yleisesti ottaen ole menestyneet missään päin maailmaa, eivätkä millään alalla. Miksi ravintolaliiketoiminta Suomessa olisi poikkeus?
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

P

Quote from: Dirre on 29.05.2011, 20:18:15
en ikinä juo alkoholia syödessä, eikö viherpiiperöitä muka ole tarpeeksi pitämään puljut pystyssä

Punaviherpiiperot eivät pääse ylös, pystyyn ja liikkeelle ilman päivittäistä punaviiniään. Asiakkaille pitää tarjota mitä he haluvat.. :roll:
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Aallokko

Miksi ihmeessä perustaa yritystä ja nähdä kaikki työnteon vaiva sekä yrittäjyyden riskit, jos toinen vaihtoehto on vastikkeeton ylläpito ja taikaseinä?

Yrittäjyys on selvästi kulttuurisidonnaista, jos vertailee eri maahanmuuttajaryhmiä. On ryhmiä, joissa oman leivän ansaitseminen ja leveneminen on kunnia-asia - ja ryhmiä, joissa vapaamatkustajuudessa ei ole mitään hävettävää ja jopa vilpillisyys arvostettavaa. (Afrikassa esimerkiksi tapahtuu sitä, että poliitikko jää kiinni jostain lahjuksista tai muusta sotkusta, ja tämä vain lisää hänen äänimääräänsä vaaleissa, sillä hänen toimintaansa pidetään nokkeluuden ja älykkyyden merkkinä.)