News:

Jos haluat tukea Homma ry:n toimintaa, voit liittyä kannatusjäseneksi maksamalla 30 euroa tilille FI4958001320216863

Main Menu

Poliitikko teki tutkintapyynnön: rääkätäänkö pilkkikisoissa kaloja?

Started by nollatoleranssi, 04.02.2017, 21:22:26

Previous topic - Next topic

Kyklooppi

Tarkemmin ajatellen kalojen oikeudet ovat tärkeä asia, varmasti rääkätyn kalan liha maistuu pahemmalta kuin onnellisen, oikealla tavalla ongitun ja peratun luomukalan.

Ihmisjäte.

Aragornin kadonnut poika

Quote from: Kyklooppi on 22.03.2018, 23:16:56
Tarkemmin ajatellen kalojen oikeudet ovat tärkeä asia, varmasti rääkätyn kalan liha maistuu pahemmalta kuin onnellisen, oikealla tavalla ongitun ja peratun luomukalan.

Se että eläimiä ei rääkätä, on olennaista ja perusteltua jo eläinsuojelullisistakin lähtökohdista, joten kyse ei siinä mielessä ole eläinten oikeuksista(toki siitäkin näkökulmasta asian voi nähdä oikein). Ja kyllä, itseasiassa asiallisesti ja lainmukaisesti lopetettu kala maistuu paremmalta, säilyy pidempään ja on terveellisempää:

Humanely Killed Fish Tastes Better

The meat of rainbow trout that had been killed in high-stress situations spoiled faster than fish that were killed swiftly.

The researchers then honed in on specific groups of chemicals, like omega-3 fatty acids, which protect the meat from going rancid. By comparing the levels of these chemicals, the team was able to conclude that the method of slaughter had a huge impact on the taste of the trout.

"The present investigation indicated that slaughter method can largely affect the concentration of lipid oxygenated products and then the development of oxidation during post-mortem storage," the team wrote in their study. "This in turn could reduce their commercial shelf-life, due to a higher susceptibility to develop rancidity."

https://munchies.vice.com/en_us/article/53jybk/humanely-killed-fish-tastes-better


Aragornin kadonnut poika

^ Vastaavaa on tuotu esille myös Eviran materiaaleissa liittyen Kalojen tainnutukseen ja hyvinvointiin:

" Lohikala menettää tajunnan hiilidioksidivedessä n.kuudessa minuutissa. Tänä aikana kaloilla esiintyy voimakkaita pakoreaktioita ja stressiä.

Stressi ja rajut pakoliikkeet hiilidioksiditainnutuksen yhteydessä johtavat myös huonompaan lihan laatuun lihaksen rigor mortiksen eli kuolinjäykkyyden alkaessa aikaisemmin kuin ei-stressatulla kalalla.
"



"Yleisimmät jo käytössä olevat sekä OIE:n suosittelemat menetelmät hiilidioksiditainnutuksen sijaan ovat sähkötainnutus ja mekaaninen tainnutus. Nämä luokitellaan nk. nopeisiin tainnutusmenetelmiin jotka johtava syvään tajuttomuuteen sekunnin sisällä. "

https://www.evira.fi/globalassets/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikehuoneistot/koulutukset/eriksson-kallio-salminen-kalojen-tainnutus-24102017.pdf

Suomessa ollaan tässäkin jäljessä, eli suurin osa kaloista tainnutetaan edelleenkin epävarmalla(kalat menevät tajuissaan vatsanaukaisuun) ja kivuliaalla hiilidioksiditainnutuksella. Esim. Norjassa vastaava tainnutusmetodi on ollut kielletty jo n. 11 vuotta.

Tosin hiljattain Suomessa aloitti toimintansa Finnforel Oy jolla on käytössä huomattavasti parempi sähkötainnutus. Eli kotimaista kalaa ostettaessa, kannattaa valita Finnforelin Saimaan tuore-tuotteita muiden sijaan: https://www.saimaantuore.fi/. Kiertovesijärjestelmä on myös luonnolle parempi.

guest11919

Eläinten suojelusta yleensä sattui silmään tämä jo vanha uutinen:

https://www.ts.fi/uutiset/maailma/3863935/Vetoomus+europarlamentille+Estakaa+Espanjaa+hirttamasta+koiriaan

Espanjassa metsästyskoiria kidutetaan. Erityisesti ilmeisesti huonosti saalista tuoneet hirtetään takajalat maahan yltäen eli hitaasti. Saatetaan myös jättää metsään takajalat murrettuina.

Perustunee joihinkin taikauskoisiin näkemyksiin, joita nämä moraalisesti ala-arvoiset ihmiset ylläpitävät. Näiden kanssa olemme muodostamassa liittovaltiota.