News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?

Started by jooseppi, 28.07.2016, 01:04:08

Previous topic - Next topic

Velkku

Quote from: ikuturso on 18.12.2024, 17:08:23
Voisin lyödä vetoa, että jos vegaanille olisi annettu suklaarasia, se olisi ollut vielä suuremman itkun paikka.

Nyt kun hänen ruokavalionsa huomioitiin, se oli väärin sammutettu. Yhden vegaanin vuoksi olisi pitänyt antaa kaikille omenoita.

Vegaani! Sinut on huomioitu! Ruokavaliotasi ja periaatettasi ja uskontoasi on kunnioitettu! Joku on nähnyt vaivaa vuoksesi!

Vegaani vastaa:
ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ :flowerhat: :silakka:


-i-

Osaatko kuvitella mikä itku tulisi jos se olisi ollut vegaanista suklaata  :) siinä olisi mennyt ihan pasmat sekaisin VLHM-möyhöiltä. Olisi vaan laitettu neutraaliin kääröön eikä puhuttu mitään ja kukaan ei olisi huomannut.

Nikolas

Quote from: Totti on 17.12.2024, 21:08:37

Mielenkiintoista. Onko tästä joku pitempi artikkeli (linkki) olemassa?


Catherine Shanahan on näistä kirjoittanut. Minä vain tiivistin muutaman asian suomen kielelle. Liitekuvat ovat hänen kirjastaan Dark Calories.

Lasse

Quote from: Totti on 17.12.2024, 21:08:37
Tähän yhteyteen on ehkä syytä mainita että salaateissa suosittu pellavansiemenen suhteen kannattaa käyttää harkintaa. Se nimittäin sisältää syanidia ja vaikka syanidimyrkytykseen tarvitaan aika suuria määriä siemeniä ( https://nutritionfacts.org/blog/is-the-cyanide-in-flaxseed-harmful/ ), jatkuva pellavansiementen syöminen ei välttämättä ole terveellistä pitkän päälle.

Itse käytin joskus pellavansiemeniä kohtalaisen säännöllisesti, mutta olen jättänyt ne kaupan hyllyyn kun tämä asia tuli tietooni.

Tähän väliin ihan toisen ja kolmannen käden tietoa:

Tsekkaa "Budwig diet", syöpää vastaan. Taisi olla pellavansiemeniä ja raejuustoa plus jotain.

Myös omenansiemenissä, (ja aprikoosin ja persikan) on paljon amygdaliinia, joista vapautuu syanidia, joka on vaarallista ylenpalttisesti.

Mutta kandee skannata amygdaliini, laetrile, B17 ja syöpä. Jos sattuisi omalle kohdalle, niin ehkä kokeilisin, mutta korkea kynnys lähteä muille suosittelemaan, IANAL, eiku IANAS (S=shaman)...
NOVUS ORDO HOMMARUM

Saturnalia

#1593
Quote from: Nikolas on 18.12.2024, 21:17:41
Catherine Shanahan on näistä kirjoittanut. Minä vain tiivistin muutaman asian suomen kielelle. Liitekuvat ovat hänen kirjastaan Dark Calories.

Kasviöljyissä on paljon muitakin kuin noita hapettumisongelmia. Shanahan mainitsee usein yhdeksi ongelmaksi sen, että kasviöljyt muodostavat rasvakudosta jota on vaikea polttaa pois. Kasviöljyt kumuloituvat, kertyvät ihmiseen. Yksi juttu on lievä maksatoksisuus, josta on jo useampia tutkimuksia. Yksi ongelma kasviöljyissä on myös se että ne stimuloivat nälkäsignaalia endokannaboidijärjestelmän kautta, eli periaatteessa samaa reittiä kuin kannabis. Kasviöljyt lisäävät ruokahalua, johon sitten tarjotaan Ozempicia. Hullun hommaa.


supersankaritar

Quote from: Lasse on 19.12.2024, 05:16:38

Myös omenansiemenissä, (ja aprikoosin ja persikan) on paljon amygdaliinia, joista vapautuu syanidia, joka on vaarallista ylenpalttisesti.

Mutta kandee skannata amygdaliini, laetrile, B17 ja syöpä. Jos sattuisi omalle kohdalle, niin ehkä kokeilisin, mutta korkea kynnys lähteä muille suosittelemaan, IANAL, eiku IANAS (S=shaman)...
Mä syön aprikoosin siemeniä muutaman joka aamu ja lapsesta asti mulla on ollut tapa pureskella omenan siemenet,koska ne on jotenkin kivoja, en ole huomannut, että olisi seurannut mitään.
If you want peace, you don't talk to your friends, you talk to your enemies.

Lasse

Quote from: supersankaritar on 19.12.2024, 07:42:55
Mä syön aprikoosin siemeniä muutaman joka aamu ja lapsesta asti mulla on ollut tapa pureskella omenan siemenet,koska ne on jotenkin kivoja, en ole huomannut, että olisi seurannut mitään.

Joo edelleenkään en tohdi neuvoa ketään yhtään mihinkään, mutta jostain taisin lukea keissistä, jossa 10-20 aprikoosinsiementä päivässä, useaan päivään peräkkäin, johti naisen los hospitaalokseen, mutta taisi pysyä hengissä, detoksifikaation johdosta.

Jos syö kokonaiset omput siementen kanssa, niin voi masu tulla kipeeksi (jos tulee) ihan muista syistä, ennekuin syanidit rupeevat haittaamaan...
NOVUS ORDO HOMMARUM

Hohtis

#1596
Patongista paljastui terveysriski – palauta heti kauppaan

QuoteJo toinen salmonellatapaus, joka liittyy tahiniin.

Kesko on ilmoittanut vetäneensä myynnistä Pirkka Helposti mukaan vegepatonki 300 g -patonkeja, tiedottaa Ruokavirasto.

Takaisinvedon syynä on, että patongin valmistuksessa käytetystä tahinista on todettu salmonellaa.


Tästä tuotteesta siis kyse: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/pirkka-vegepatonki-300g-hm-6410405227485

Mitäs siinä on:

QuoteAinesosat
leipä 37% (VEHNÄJAUHO, vesi, VEHNÄGLUTEENI, OHRAMALLASJAUHO, hiiva, rypsiöljy, auringonkukansiemen, suola, RUISJAUHO, pellavansiemen, SEESAMINSIEMEN, dekstroosi, kasviskuitu, KAURAHIUTALE, VEHNÄMALLASJAUHO, RUISMALLASJAUHO, stabilointiaine E466, sokeri), marinoitu soija 16% (vesi, tomaattimehutiiviste, sokeri, suola), SOIJAPAPU, tomaatti, SOIJAKASTIKE (vesi, SOIJAPAPU, suola, VEHNÄJAUHO, säilöntäaine E202), rypsiöljy, kastike (tomaattisose, sokeri, etikka, ruskea sokeri, limesose, suola, savuaromi, SINAPPI (etikka, vesi, SINAPINSIEMEN, suola, mausteet), melassi, valkosipuli, muunnettu maissitärkkelys, mausteet, väri E150a, SELLERINSIEMEN), korianteri, sipuli, SEESAMINÖLJY, muunnettu maissitärkkelys, kastike (vesi, glukoosisiirappi, melassi, ruskea sokeri, SOIJAPAPU, VEHNÄ, vesi, suola, väri E150c, etikka, säilöntäaine E221, natriumsulfiitti), sitruunasose, ruokosokeri, inkivääri, mustapippuri, chili, säilöntäaine E262, valkosipuli, maustepippuri), hernehummus 10% (herne , SEESAMINSIEMEN, sitruunamehu, rypsiöljy, vesi, oliiviöljy, valkosipuli, chili, suola, happamuudensäätöaine E330, säilöntäaine E211), tomaatti (10%), kastike (sokeri, vesi, chili, valkosipuli, etikka, suola, muunnettu maissitärkkelys, sakeuttamisaine E415 ja E417, happamuudensäätöaine E330 ja E260), rypsiöljy, SINAPPIJAUHE, perunatärkkelys, perunaproteiini, sitruskuitu, savuaromi), paprika 6,7%, kasvirasvavalmiste (vesi, kookosöljy, muunnettu peruna- ja tapiokatärkkelys, merisuola, aromi, säilöntäaine E202, väri E160a), romainesalaatti 2,5%, jäävuorisalaatti 2,5%, korianteri 1%.

Allergeenit
Sisältää
Sinappi
Seesaminsiemenet
Rikkidioksidi ja sulfiitit
Selleri
Gluteenia sisältävät viljat ja -tuotteet
Soijapavut

Näin. Ymmärrykseni mukaan ihan oikea vehnäpatonki on vähintään yhtä 'vegaaninen' vaikka sitä ei erikseen mainosteta. Se sisältää vettä, jauhoja, suolaa, hiivaa ja öljyä. Sen voi täyttää millä haluaa.

Ja on hyvää.

jmk

QuoteAinesosat
leipä 37% (VEHNÄJAUHO, vesi, VEHNÄGLUTEENI, OHRAMALLASJAUHO, hiiva, ...

Miksi vege syö hiivaa? Hiiva ei ole kasvi.

Emo

Quote from: jmk on 20.12.2024, 19:44:59
QuoteAinesosat
leipä 37% (VEHNÄJAUHO, vesi, VEHNÄGLUTEENI, OHRAMALLASJAUHO, hiiva, ...

Miksi vege syö hiivaa? Hiiva ei ole kasvi.

Hyvä huomio. Maitohappobakteeritkaan eivät ole kasveja.

dothefake

Vegaani ei voi siis juoda lainkaan alkoholia?
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Lasse

Quote from: dothefake on 20.12.2024, 20:35:55
Vegaani ei voi siis juoda lainkaan alkoholia?

No kiinalaiset näköjään osaavat tehdä etanolia kivihiilestä, mutta luultavasti ei sekään kelpaisi eloapinoille, fennovegaaneille ja sensellaisille:

China Increasing Coal Use to Produce Ethanol
https://www.powermag.com/china-increasing-coal-use-to-produce-ethanol/
Quote
State-run media in China reported that a facility there has begun testing production of ethanol through the use of coal, rather than using crops such as corn or sugar cane to make the fuel. The plant in southeastern China, with an annual production capacity of 600,000 metric tons, is said to be the world's largest ethanol-producing plant.

Chinese officials said the goal is to use the country's abundant coal resources, rather than vital food sources, to make ethanol while also reducing China's need to import the fuel.

The Chinese Academy of Sciences' Dalian Institute of Chemical Physics (DICP), in a report on its website, wrote, "The new production route is vital for China's food security, energy security and the chemical industry supply chain."

Google-kääntäjällä:

Kiina Lisää Hiilen Käyttöä Etanolin tuottamiseksi

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat, että siellä sijaitseva laitos on alkanut testata etanolin tuotantoa hiilen avulla sen sijaan, että käyttäisi polttoaineen valmistukseen viljelykasveja, kuten maissia tai sokeriruokoa. Kaakkois-Kiinan tehtaan, jonka vuotuinen tuotantokapasiteetti on 600 000 tonnia, sanotaan olevan maailman suurin etanolin tuotantolaitos.

Kiinan viranomaiset sanoivat, että tavoitteena on käyttää maan runsaita hiilivaroja elintärkeiden elintarvikelähteiden sijaan etanolin valmistamiseen ja samalla vähentää Kiinan tarvetta tuoda polttoainetta.

Chinese Academy of Sciences) Dalian Institute of Chemical Physics (DICP) kirjoitti verkkosivuillaan julkaisemassaan raportissa, että uusi tuotantoreitti on elintärkeä Kiinan ruokaturvan, energiavarmuuden ja kemianteollisuuden toimitusketjun kannalta.)
NOVUS ORDO HOMMARUM

dothefake

Kivihiilietanoli, kuulostaa vegaanisen terveelliseltä. Entä valtaosa leivistä ja pullista?
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Eino P. Keravalta

Quote from: dothefake on 20.12.2024, 20:49:13
Kivihiilietanoli, kuulostaa vegaanisen terveelliseltä. Entä valtaosa leivistä ja pullista?

Vegaanilta on myös hengittäminen kielletty, koska ilmassa on mikrobeja.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

ryytipippuri

Vaikeata on kyllä olla puhdasoppinen vegaani! Kuten myös karnivorikin, sillä olen ymmärtänyt, että tiukkaoppisimmat karnivoriruokavalion noudattajat eivät hyväksy hunajan käyttöä, koska pitävät sitä vain mehiläisen oksennuksena!


flammee

Quote from: Velkku on 18.12.2024, 09:03:14
Boldattu on klassinen "niin pieni ettei vaikutusta" -argumentti. Saman voi ottaa käyttöön valtiontaloudessa ja sanoa vaikka että "maahanmuuttotuki X:n vaikutus valtiontalouteen on promilleluokkaa, ei mitään vaikutusta". Jostain syystä näin ei kuitenkaan tehdä?

Noh, pointtina oli että lihantuotannon vaikutus on paljon pienempi kuin väitetään.  Ruuantuotannon ollessa melko oleellista, karsisin mieluummin vaikka siitä lentomatkailusta.

Toki ihminen voi elää kasviksilla, mutta ei se optimaalista ole.

Quote from: Velkku on 18.12.2024, 09:03:14

Ihmisen hampaat taas eivät ole lihansyöjälle kovin tyypilliset. Samoin ainakin yksi nykyihmisen esi-isistä on syönyt kasvispainotteisesti (Homo naledi)

Ihminen ei saalista hampaillaan, joten petoeläimen hampaille ei ole tarvetta.  Gorillalla puolestaan on varsin petomaiset hampaat, vaikka se on kasvissyöjä. Ihminen kehittyi lihansyöjäksi todennäköisesti raadonsyönnin kautta. Kyllä sellainen nykyihmiseltäkin onnistuu, mutta pitää vaan aloittaa riittävän nuorena. Tässäpä tämmönen dokkarissa jossa seuratataan Kalaharin autiomaassa asuvaa metsästäjäkeräilijä-heimoa, näytetään sitä raadonsyömistä. Isommankaan riistan metsästämiseen ei tarvitse kummempaa aseistusta, senkun jäljittää ja juoksee lämpöhalvaukseen, eläimet kun ovat melko surkeita kestävyysjuoksussa, koska niillä on pitemmän päälle ongelmia liiallisen lämpeämisen kanssa..
https://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/2419/The-Great-Dance

flammee

Quote from: Peppersack on 18.12.2024, 09:14:20
Mikään yksittäinen ruoka-aine ei varmaan sisällä kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. Lähinpänä on varmaankin kananmunat. Niissä on paljon proteiinia, hyvänlaatuista rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ainoa merkittävä puute on C-vitamiini. Tosin kolesteroliarvojen kanssa voi tulla vähän ongelmaa, jos pelkkiä munia söisi.

C-vitamiinikaan ei ole ihan niin välttämätön ravintoaine kuin väitetään. Jos ei syö hiilihydraatteja, niin C-vitamiinin tarve on paljon vähäisempi. Lähellä nollaa, mutta en kyllä uskaltaisi kokeilla. Sinänsä kyllä syön hiilareitakin, että eipä ole ajankohtaista.. Sattumoisin ihminen onkin kehityshistoriansa aikana menettänyt kyvyn valmistaa C-vitamiinia kropassaan. Tuntus aika paskalta luonnonvalinnalta, jos se olis kovasti välttämätön ja niinku jotain talven tai jääkauden yli selviämistä ajatellaan..

Skeptikko

Tämä proteiinin puute tuntuu varsin yleisesti vaivaavan kasvisruokia ja kasvisruokareseptejä. Lopputuloksena laihaläskejä tai muuten vain lihaksittomia läskejä:

Somesta tutut rapeat kasviskääröt on helppo tehdä – edullinen täyte sopii myös nuudeleiden kanssa
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000010889639.html
Quote
Rapeat kasviskääröt ovat maukkaita välipaloja tai alkupaloja. Ne on myös helppo valmistaa edullisista aineksista.
...
Kokki Anna Monto-Vartiainen teki rapeista kesärullista raikkaan talvisen version. Rullien täytteenä on kaalia, porkkanaa ja herkkusieniä. Inkivääri, valkosipuli, lime ja korianteri tuovat niihin aasialaista makumaailmaa. Kaalitäyte on niin raikkaan hyvää, että sitä syö mielellään myös sellaisenaan vaikka pikanuudeleiden tai riisin kanssa.

Lukijakommenteista:

Quote
Reseptiin on onnistuttu saamaan melkein 50gr rasvaa, proteiinia löytyy alle 15gr. Kaloreita tulee reilu tuhat. Eli keskimääräisen naisen energiantarpeesta tulee täytettyä reilusti yli puolet, rasvan päivittäinen suositus tuleekin tästä täyteen, proteiinia pitäisi jostain saada päivän aikana vielä 55 grammaa.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Velkku

Eikös tuollaiset kasviskääröt ole Kauko-Idän maissa ihan yleisiä, ja siellä tosiaan ylipaino on meidän kanssa samaa luokkaa oleva ongelma?

Proteiinia on toki hyvä saada se about oman painon verran grammoissa, mutta taitaa olla niin että monet vetävät proteiinia reilusti enemmän kun luulevat sen yksinään lisäävän lihaksia. Lopputulos onkin sitten ihan ne klassiset läskit.

ämpee

Quote from: dothefake on 20.12.2024, 20:49:13
Kivihiilietanoli, kuulostaa vegaanisen terveelliseltä.

OT
Tätä terveystuotetta myytiin Suomeen hämäremmillä markkinoilla joskus vähän aikaa sitten Puolasta merkittäviä määriä.
Sitä kutsuttiin kivihiilivodkaksi ja myyntipulloja parrunpätkiksi.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Linkster

Päiväruuaksi savustin taas jokaviikkoiseen tapaani lohifileen. Hyvää se oli kunnolla suolattuna ja sitruunapippuroituna. Uunissa öljyn kanssa rapeutuneita perunoita lisäksi ja Rieslingiä lasillinen (no- meni kaks).
Mietin siinä että mikähän mahtoi olla lohessa runsaina esiintyvien eri EPA/DHA rasvahappojen määrä tänäpäivänä.

Tämmöinen tutkimus tulikin vastaan, jonka olin jo hieman unohtanut:

QuoteLohi syö nykyään kasviksia. Sen seurauksena superterveellisten omega-3-rasvahappojen määrä on pienentynyt puoleen.

QuoteTutkimus koski skottilohta, mutta sama pätee norjalaiseen loheen. Myös THL:n selvitysten mukaan Norjan lohen rasvahappokoostumus on skottisisarta huonompi.

Aiemmin Norjan lohi päihitti kirjolohen hyvien rasvahappojen lähteenä, nykyään ne ovat suunnilleen tasoissa.

QuoteKala on sitä, mitä se syö. Tutkijoiden mukaan syynä lohen rasvaromahdukseen on se, että perinteistä kalajauhoa ja -öljyä sisältävää rehua on korvattu kasviksilla, kuten soijalla, härkäpavulla ja rypsillä

Eli tuo ihmisillekin tuputettava ö-luokan moska tuhoaa myös lohikalojen terveyden. Roskarehu vaikuttaa siis taas loppukäyttäjäänkin, joka haluaisi syödä terveellistä kalaa.

Ehkä joku tuottaa myös hifi-lohta, joka saisi syödä sellaista ravintoa mikä sille luonnostaan kuuluu...

Prof Douglas Tocherin tutkimus löytyy netistä, mutta tuon referaatin löysin täältä:

https://www.is.fi/terveys/art-2000004997221.html

Saturnalia

#1610
Quote from: Linkster on 06.01.2025, 14:18:23
Päiväruuaksi savustin taas jokaviikkoiseen tapaani lohifileen. Hyvää se oli kunnolla suolattuna ja sitruunapippuroituna. Uunissa öljyn kanssa rapeutuneita perunoita lisäksi ja Rieslingiä lasillinen (no- meni kaks).
Mietin siinä että mikähän mahtoi olla lohessa runsaina esiintyvien eri EPA/DHA rasvahappojen määrä tänäpäivänä.

Allaskasvatetun kirjolohen linolihappomäärä on kuusinkertainen villiloheen verrattuna. Jos niissä paketeissa lukee "rasvahappokoostumus juuri kohdallaan", niin se tarkoittaa että se on huono. Olen käytännössä lakannut syömästä lohta tästä syystä, kasvatettu kirjolohi on niin manipuloitua ja lisäksi myös värjättyä. Parasta on suomalainen järvikala tai siika ja turska. Turska on nykyään juhlakala, ei ole halpaa enää. Turskassa on vähiten elohopeaa ja maku toimii perunoiden kanssa ja kiva rakenne. Kasvatettu kirjolohi vastannee rasvahappokoostumukseltaan suunnilleen rypsiöljyssä paneroituja kalapuikkoja, omega-kuutosta on paljon.

supersankaritar

#1611
Mäkin syön lohta vaan pari kertaa vuodessa, kun saan suoraan kalastajalta merilohta. Se on hyvää, vaikka siinä sanotaan sitten elohopeaa olevan paljon. Mutta kun en usein syö saatavuuden ja hinnan vuoksi, niin en välitä elohopeasta.
Siika ja Kuha ja ahven ja muikut on mun mielestä hyviä myös.
se kasvatettu lohi on kyllä todella tehotuotettua ja mun mielestä ihan täysin pilattua ruokaa.
If you want peace, you don't talk to your friends, you talk to your enemies.

Lalli IsoTalo

Quote from: supersankaritar on 06.01.2025, 15:45:47
... se kasvatettu lohi on kyllä todella tehotuotettua ja mun mielestä ihan täysin pilattua ruokaa.

No niinhan se varmaan on, mutta kyllä sitä silloin tällöin tulee silti syötyä, kun halvennuksesta saa. :P Mitäs mieltä raatimme on pakasteturskasta?
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Pakkomamutus = Kansanmurha
— Valtionvelka = Lapsen velkaorjuus
— Ei omaisuutta = Systeemin orja
— Digital ID = Systeemin orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— DEI, woke, SDP = Tasa-arvon tuho
— Valkoinen =  Rotusyyllinen
— Missä N, siellä R

supersankaritar

Quote from: Lalli IsoTalo on 06.01.2025, 18:42:04
Quote from: supersankaritar on 06.01.2025, 15:45:47
... se kasvatettu lohi on kyllä todella tehotuotettua ja mun mielestä ihan täysin pilattua ruokaa.

No niinhan se varmaan on, mutta kyllä sitä silloin tällöin tulee silti syötyä, kun halvennuksesta saa. :P Mitäs mieltä raatimme on pakasteturskasta?
En ole koskaan syönyt pakasteturskaa, mutta muuta kalaa pakastan kyllä itse. Mä uskon, että se kaupan pakastekala voi olla jopa parempi vaihtoehto, kuin "tuore", koska saatettu pakastaa oikeasti tuoreempana, kuin mitä se tulee sinne tuorekalatiskiin.
Mun mielestä ne kalatiskin kalat on mun makuun liian kuolleita :D

If you want peace, you don't talk to your friends, you talk to your enemies.

Saturnalia

Kallistuisin myös ehkä vähän pakasteturskan puolelle verrattuna kalatiskiin. Kumpaakin olen syönyt. Kalatiskin turska on välillä nahkeaa ja vanhaa. Lounasravintoloissa yleensä aina paneroitua. Käyn nykyään aina ensin katsomassa laarista omin silmin mitä on tarjolla ennen kuin vingutan korttia. Jos ne ovat sellaisia Findusin pieniä paksusti paneroituja paloja, niin ei kiitos. Joissain paikoissa on sellaisia kunnon isoja siivuja kuten esimerkiksi Puotilan kartanossa, ne ovat jees.

Panerointi toki on aina pieni miinus kun ei sitä mikään ravintola enää tee keltuaisella ja jauholla vaan kasviöljyillä, mutta menköön. Puotilan kartano tuli mieleen kun katselin Kimin viimeisiä viestejä, että mihin mies on kadonnut. Kertoi käyneensä Puotilan kartanossa syömässä. Siellä on hyvää turskaa aina, se miljöö on kuin 1800-luvulta. Siika on lounaspaikoissa yleensä aina hyvää. Kirjolohta tulee joskus syötyä jos muu tarjonta sen ohella on kohdallaan. Makuhan lohessa on aina kohdallaan.

Linkster

Termi "tuore kala" on vähän muuta kuin mihin itse olen juurtunut.
Veneessä verestetty pannukarkea ahven, joka vaikkapa savustetaan n tunnin kuluttua saalistuksesta on hieman toista kuin markettien kalatiskeillä tarjolla oleva "tuore" norjanlohi.
Puhutaan oikeasti tuoreesta ja sitten taas "säännösten nojalla tuoreesta".
Valitettavasti täällä kuivalla pohjois-uusimaalla olen kalatiskien armoilla, mutta kyllä sieltäkin ihan asiallista tavaraa löytyy. Viimeksi koriin lähti  Vanajasta nostettua kuhaa.
Halpaa se ei todellakaan ole.

kateus iskee kun kuuntelee itäsuomen kalaukkoja vaikkapa. Heillä sitä riittää arvokasta, lisäravinnevapaata luonnon herkkua.

Tuo Supersankarittarenkin mainitsema "kauhea elohopeamäärä" lohessa ainakin minua hitusen epäilyttää ja arveluttaa.
Kyllä, lohi on tavallaan ravintoketjun huipulla kaloista puhuttaessa elellessään lohen elämää meressä. Kaikki mahdollinen ryönä kertyy siihen biologian oppien mukaisesti.

Eikö tuo sama kohtalo pitänyt olla myös merikotkalla, joka on vielä lohen yläpuolella? Nythän sen kanta on todella voimissaan ja hyvä niin.

Voisiko olla taas niin, että suomalainen "kohtuullinen elohopeamäärä" eläimissä on vedetty niin naurettavan alas että jo mikromaalinenkin lisäys antaa tutkimustuloksiin esimerkiksi
kymmenkertaisen määrän suomalaisiin "turvallisiin rajoihin" nähden?

Itse aion syödä kalaa jatkossakin aina kun pystyn, minua eivät nuo pelotteet notkauta yhtään mihinkään.

Sitäpaitsi, eikö tuo elohopean määrä esimerkiksi itämeressä ole laskenut jo vuosikymmenien ajan?

Linkster

Tää lähti kyllä hyvin sivuraiteelle aiheesta "miksi kasvissyöntiä vastustetaan" ;D

Mutta jutuista tajunnevat jopa muikeat velkut syyn - koska kaikki oikea ruoka on niin prkleen hyvää ja ravitsevaa ;D jopa kaloille!

Hohtis

Onhan mahdollisimman tuore ja luomu kala tietysti ihan pätevä syy vastustaa kasvissyöntiä, etenkin sellaista missä proteiini pyritään saamaan jostain muusta kuin eläinkunnan lähteestä.

Kassilohen tausta ja ravintoarvot olivat vähän ullatus minulle. Pitääpä reivata kalatiskin valintoja vähän toiseen suuntaan, etenkin kun norskilohi tai kirre nyt eivät mitenkään erityisen edullisia ole.

Tiskistä otan aina Perämeren lohta kun sitä on saatavilla. Muistelen, että tarjolla on myös Inarin? järvitaimenta ja nieriää aina silloin tällöin, pitääpä selvittää vähän alkuperää.

Tärkein valintakriteeri kalalle tiskiltä on pyyntipäivämäärä. Lähes viikon vanhaa en ota. 3 vrk taitaa olla tuoreinta mitä ylipäätään on tarjolla kun ei satu ihan lohikassin vieressä asumaan. Vakumiin pakatut graavilohet ovat yleensä täyttä paskaa tai viimeistään vuorokausi pakkauksen avaamisen jälkeen.

Itse graavaamalla saa paljon parempaa ja nyt on ihan paras aika sille kun pihalla on -25 ja autallissa 0. Pitääpä harkita jos nikkaroisi (taas) kylmäsavulootan ja tekisi sitäkin itse. Samalla tulisi savujuustot ja -hirvet.

Tuore kala on kyllä herkkua. Siika suoraan verkosta savupönttöön on kesän kohokohtia. Viime kesänä sain pikkujigillä reilu 6 kg hauen ja askartelin siitä haukipihvejä. Ihan syötävää tuli kun lisäsi haukimassaan sipulia, kermaa, kananmunaa ja pekonia.




dothefake

Ja se valmiiksi maustettu korppujauhe siihen taikinaan nostaa haukipihvit kurmeetasolle, jos mahdollista.
"Oma kansa ensin" -ajattelu on vahingollista.
-Tytti Tuppurainen

Lalli IsoTalo

Quote from: Hohtis on 06.01.2025, 20:34:44Siika suoraan verkosta savupönttöön on kesän kohokohtia.

Muistan jonkun kesän kohokohtana jopa lahnan (2 kg) logistiikka ketju:
verkko > savupönttö > lautanen > suu > maha.
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Pakkomamutus = Kansanmurha
— Valtionvelka = Lapsen velkaorjuus
— Ei omaisuutta = Systeemin orja
— Digital ID = Systeemin orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— DEI, woke, SDP = Tasa-arvon tuho
— Valkoinen =  Rotusyyllinen
— Missä N, siellä R