Puolet Österåkerin kunnan pizzerioista käyttää tai on käyttänyt sementtimiehille tuttuja porakoneita ja sementin sekoituspyörittimiä pizzakastikkeiden sekoittamiseen. Lezlie Lindhé, Österåkerin ympäristö- ja terveystarkastaja kertoo, että ovat löytäneet useista pizzerioista Makitan ja Hiltin sementti- ja saumauslaastin sekoittamiseen tarkoitettuja rakennustyökaluja, joilla ravintoloitsijat ovat sekoitelleet pizzasoosseja.
Lezlie Lindhe kertoo:
- Monilla pizzerianpyörittäjillä ei ole ollut aavistustakaan, että porakone ei välttämättä sovellu hommaan. Rakennustyökaluistahan saattaa löpsähtää kaikenlaisia teollisuusrasvoja ruuan sekaan. Porakoneet eivät todellakaan sovellu pizzakastikkeen sekoittamiseen.
Österåkerin viidestätoista pizzeriasta seitsemän käyttää Hiltiä keittiössä. Porakoneiden lisäksi keittiöistä on tavattu monenlaista muutakin pyöritintä, jotka ovat tarkoitettu maalien ja sementtien vatkaamiseen. Monet käyttävät poria, koska se on huomattavasti halvempi investointi kuin oikea keittiökone.
Muuan pizzanpyörittäjä, Jones Ismail pizzeria Romasta kertoo:
- Me emme käytä porakoneita. Meillä on ruuanlaittoon hyväksytty sekoitin ja veivaamme myös käsin.
http://www.mitti.se/pizzasas-lagas-med-borrmaskin/
Tuskinpa tippa konerasvaa karvakourapitsaa mitenkään huonontaa. :P
Sementtimyllyt olivat piilotettuja kaappeihin tai lainattu serkun työmaalle, joten taikinat vatkattiin poikkeuksellisesti käsin tarkastuksen aikana.
Minä pesen uudet perunat, sekoitan yleisötapahtuman lettutaikinan ja käynnistän ruohonleikkurini porakoneella.
Makitat ja Hiltit ovat suhteellisen kalliita sekottimia pizzasoosin vatkaamiseen, liekö "lainattu" lähimmästä työmaasta.
Vai pitääkö mamuilla olla vain laadullisesti paras soosin teko väline käytössä.
Vain kaksi karvaista kättä ja Black & Decker ja lähti jätteet pizzoiksi muuttumaan.
Quote from: Totuus EPT on 23.10.2014, 00:34:03
Makitat ja Hiltit ovat suhteellisen kalliita sekottimia pizzasoosin vatkaamiseen, liekö "lainattu" lähimmästä työmaasta.
Vai pitääkö mamuilla olla vain laadullisesti paras soosin teko väline käytössä.
Itsekin ihmettelin että miksi ihmeessä käyttää Hiltin tasoista konetta jos haluaa mahdollisimman halvalla päästä. Hiltiä ei edes löydy "tarjoustalo" -tyyppisistä putkista vaan pitää mennä vähän laadukkaampaa kauppaan. Kyllä pizza-kastiketta jaksaa sekoittaa halvempikin vehje.
Mutta sinäpä sen sanoitkin, saattaa olla hyvinkin mahdollista että on ollut sopivasti "lainattavissa".
Voisi olla ihan mielenkiintoista, jos pääsisi edes päiväksi salaa kurkkimaan mitä kaikkea tapahtuu halpislättyjä kauppaavan ählämi-pitserian keittiössä. Teemalla "Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt..."
Asiaan liittyen, "porakone ja erilaiset käyttötarkoitukset- käytännön esimerkki".
http://www.youtube.com/watch?v=tKFE8WVaUTc
Porakone on tosi kätevä idea. Varsinaiset ovat kustannustehokkuuden ja verosuunnittelun mestareita. Muistaakseni 90-luvulla Oulussa pizzerioissa käytetiin yleisesti kaulinalustana ikilevyä,joka oli kiillotettu Johnsson Glo-Coat -parkettivahalla. Kätevää-jauhoja ei tarvinnut haaskata lätyn pitämiseen irti alustasta. Huumorintajuton kaupungin eläinlääkäri kielsi homman. Prkle.
Wanha P
Tuommoinen laastinsekoitin olisi kyllä kätevä pizzataikinan tekemiseen:
http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=5425
1200w laastinsekoitin
120mm x 600mm vispilä
Kaksi vaihdetta, säädettävä nopeus max 650rpm
Ergonominen kädensija
79.00 €
Tuskinpa tuota rasvaa ihan roiskumalla laitteista lentää. Ei joku litiumrasva kovin hyvältä idealta kyllä pitsassa vaikuta, mutta tuskin siitä kovin merkittävää terveyshaittaa ole.
Olen itse tehnyt kebabbia lähinnä lihamyllyllä. Kolme myllyä jo hajonnut siinä touhussa. Niin ja sitä metallisilppua lähtee tuollaisista elintarvikelaitteista varmasti enemmän kuin laastisekottimesta mitään rasvoja. Sähkövatkainkin toimii, mutta kestää vielä vähemmän. Täytyypä kokeilla Makitaa seuraavaksi. Saattaa jopa kestää pari kertaa.
Innovatiivista. Henkilökohtaisesti kyllä ennemmin syön pitsataikinan, joka on sekoitettu tuollaisella kuin käsin.
Quote from: Blanc73 on 23.10.2014, 08:14:28
Voisi olla ihan mielenkiintoista, jos pääsisi edes päiväksi salaa kurkkimaan mitä kaikkea tapahtuu halpislättyjä kauppaavan ählämi-pitserian keittiössä. Teemalla "Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt..."
Yhden pitserian keittiö on katutasossa jalkakäytävän vieressä. En ole kehdannut kurkkia heidän työskentelyään mutta se hieman ihmetyttää, että he säilyttävät mausteita, ketsuppipulloja yms. ikkunan vieressä. Kyseiseen ikkunaan paistaa aurinko ja kesäkuumalla lämpötila on varmaankin jossain 50 asteen yläpuolella. Voisin väittää, että tällä on jotain vaikutusta kyseisiin raaka-aineisiin. En syö koskaan pitserioiden pitsoja, joten toiminta saa minun puolestani jatkua. Eikä kai se loppujen lopuksi niin kovin vakavaa ole, jos raaka-aineita säilyttää ohjeiden vastaisesti. Herää vaan kysymys, että mistä muista hieman oleellisimmista asioista tehdään omia tulkintoja ja noudatetaan omia "oppeja"?