Hommaforum Testi

HOMMAN KESKUSTELU => Tupa => Topic started by: Ink Visitor on 27.03.2014, 12:20:45

Title: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Ink Visitor on 27.03.2014, 12:20:45
Thaimaalaista ruokaa esittelevä juttu on on osa sarjaa, jossa kerrotaan millaisia aterioita Suomessa asuvat ulkomaalaiset kokkaavat kotikeittiössään.
Palautetta tuli jo ensimmäisen osan jälkeen. Lukija kysyi, että onko keskiarvosuomalaisen tulotasolla varaa ulkomaiseen ruokaan. Hänen mukaansa Suomessa "on pärjätty kotimaisella ruualla eikä täällä ole ulkolaista viiniä lipitetty, ja eletty kuitenkin on, jopa hyvää arkea".

– Ulkomainen ruoka
ja ulkomaalaiset kokit esitetään jotenkin hienompina asioina, joista pitäisi ottaa mallia, lukija toteaa. Hän uskoo, että ulkomaisen ruuan ja alkoholin nauttiminen ja television ruokaohjelmat loppuvat muutaman vuoden sisällä.
Hän ennustaa, että konstailematon ruoka tekee paluun, mutta "ongelma tulee ihmisille siitä, että he ovat jo ehkä tottuneet ruoalla hienosteluun, ja luopuminen tulee olemaan rankkaa".

Olen lukijan kanssa
täysin samaa mieltä siitä, että konstailematon ruoka palaa, ja on sen jo tehnytkin. Pääosa annetaan sesonginmukaisille hyville raaka-aineille ja pyritään saamaan niiden omat aromit parhaalla tavalla esiin.
Mutta juuri tähän pyritään myös muiden maiden keittiöissä, joskus jopa pontevammin kuin Suomessa.

Ruokasivulla kokkaavat
maahanmuuttajat tekevät nimenomaan oman maansa kotiruokaa. Raaka-aineet ovat luonnollisesti osin vierasperäisiä, mutta eivät välttämättä sen kalliimpia tai epäterveellisempiä kuin kotimaisetkaan.
Muiden maiden ruokakulttuureihin tutustuminen on sivistävää ja avartavaa. On tietenkin sitten jokaisen oma asia, kokkaako mieluummin karjalanpaistia vai kasviskormaa. Minulle maistuvat kumpainenkin, mutta eivät yhtä aikaa. Molemmille on jatkossakin sijansa myös tällä sivulla

[email protected]

http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194888357932/artikkeli/kolumni+ulkomaalaisetkin+tekevat+kotiruokaa.html
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: kekkeruusi on 27.03.2014, 12:23:24
AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa

Eikä!  :o Mä luulin että ne kaikki syö ulkona.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Blanc73 on 27.03.2014, 12:50:34
Voi vaddu mikä otsikko. :D  Eikö moku-aihepiiristä pysty tekemään otsikoita ilman naivismia ja pohjatonta typeryyttä?
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Jääpää on 27.03.2014, 12:59:11
Tein eilen kotiruuaksi tortilloja..Maistui hiukan karjalanpaistilta plätyissä..ehkä pussillinen TexMex- mausteita 400g. nautajauhelihaan on liian vähän?
No, täytyy koittaa paistaa niitä tänään voissa, kaurapuuro on ainakin parempaa niin...
..niitä jalopenoja vois kokeilla siinä puurossa, mielenkiintoisen makuisia, loppuivat vain jo.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Tabula Rasa on 27.03.2014, 13:00:55
Quote from: Jääpää on 27.03.2014, 12:59:11
Tein eilen kotiruuaksi tortilloja..Maistui hiukan karjalanpaistilta plätyissä..ehkä pussillinen TexMex- mausteita 400g. nautajauhelihaan on liian vähän?
No, täytyy koittaa paistaa niitä tänään voissa, kaurapuuro on ainakin parempaa niin...
..niitä jalopenoja vois kokeilla siinä puurossa, mielenkiintoisen makuisia, loppuivat vain jo.

Onhan nuo lapinrieskat olemassa.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Nuivake on 27.03.2014, 15:02:40
"Ulkomaalaisista" löytyy loputtomasti uutisaiheita.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: J.M on 27.03.2014, 16:51:23
Yksistään otsikko osoittaa, että Aamulehdellä on aivan liikaa väkeä töissä.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Taikakaulin on 27.03.2014, 16:58:47
Kas kun otsikko ei ollut: "Ulkomaalaisetkin syövät ja käyvät *askalla".
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Nuivatar on 27.03.2014, 21:17:50
Aasialaiset kelpaavat esimerkeiksi ruoanlaitossa, työllistymisessä tms. medialle, kun pitää löytää jostain vakavasti otettava, kotiutunut mamu.

Sen sijaan kukaan ei vieläkään ihmettele, missä ovat somalien pitämät ravintolat tai kaupat tai vaikkapa irakilaisten siivousfirmat.  :flowerhat:
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Micke90 on 27.03.2014, 21:19:31
Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa. Oi, ihanko totta? Tuliko sekin suvakeille yllätyksenä?

Voi jumalauta!  :facepalm:

P.s. Kyllähän suomalaisetkin tekevät kotiruokaa, mutta siitä ei sentään uutisoida tuollaiseen lapselliseen ja typerään sävyyn, jossa aivokuollut toimittaja tarkastelee silmät pyöreinä maailman menoa ja kirjoittaa meille muille itsestään selvistä asioista niin kuin ne olisivat maailman suurin ihme.  >:(

P.p.s. Ymmärtäisin vielä, jos tuon jutun olisi kirjoittanut nainen, mutta se, että joku mies voi olla noin läpensä tyhmä, aiheuttaa selkäpiissäni lähinnä kauhun väreitä.  :-\
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: l'uomo normale on 27.03.2014, 21:25:47
Quote from: kekkeruusi on 27.03.2014, 12:23:24
AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa

Eikä!  :o Mä luulin että ne kaikki syö ulkona.

Näin Helsingin Sokoksen yläkerran kahvilassa kaksi nuorta kaukoitäläistä maahanmuuttajanaista lapsen kanssa. Turistikartan vilkuilusta päättelin heidän olevan kuitenkin turisteja. Todellakin, varsinkaan kiinalaiset, vietnamilaiset ja thaimaalaiset maahanmuuttajat eivät juurikaan kansoita kahviloita ja ruokaravintoloita muuten kuin henkilökunnan ominaisuudessa. Mikä on mennyt pieleen? Olisiko tarpeen kotoutusprojekti ja sille rahoitus?
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Aukusti Jylhä on 27.03.2014, 21:33:17
Lounaria vaan mamulle käteen, kyllä homma on näin!
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Pikkuvaimo on 28.03.2014, 07:50:40
Juu eivät ne raaka-aineet välttämättä ole kalliimpia, mutta varsin usein kuitenkin. Syystä lakkasin tekemästä japanilaista ruokaa, kun ne parhaat "aidot" raaka-aineet nyt vaan maksaa aika paljon. Kotimaiset peruna, lanttu ja porkkana on sitten aika halpoja. Kaveriksi miehen ampumaa lähihirveä ja kalastamaansa lähikalaa.

On tuo aika nollauutinen.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Malla on 28.03.2014, 08:35:56
Lueskelin vanhaa ruokalehteä, jossa itseään rankalaiseksi suomalaiseksi kutsuva mamunainen kertoi mielipiteitään suomalaisesta ruoasta. Ankaraa kritiikkiä toimittaja ei ollut saanut irti, mutta yksi hyvä huomio haastatellulla mielestäni oli: suomalaisten kauppojen pitäisi selkeämmin ja rohkeammin tuoda esille suomalaisia raaka-aineita.

Muuten hän lähinnä kehui suomalaista ruokaa: esim. puuroaamiainen on tervellisempi kuin ranskalainen, leipä on parempaa kuin Ranskassa, marjat ja sienet kerrassaan ihania jne. Ainoastaan maksalaatikkoon hän ei ollut hurahtanut, mikä hänelle anteeksi suotakoon. Kotiseuduiltaan Etelä-Ranskasta hän kaipasi mereneläviä.

Hänkin sanoi tekevänsä kotiruokaa. Lihapullat ja muusi on perheen arkiherkku.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: rapa-nuiv on 28.03.2014, 09:08:33
Quote from: Blanc73 on 27.03.2014, 12:50:34
Voi vaddu mikä otsikko. :D  Eikö moku-aihepiiristä pysty tekemään otsikoita ilman naivismia ja pohjatonta typeryyttä?
Ei.
Miten naivismista ja pohjattomasta typeryydestä muka voi tehdä muunlaisia otsikoita.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Onnikka on 28.03.2014, 09:13:59
Quote from: Malla on 28.03.2014, 08:35:56
mamunainen
Eurooppalaiset ei ole mamuja. Mamu on kunniamitali somaleille ja vastaaville.

Mitä olen käynyt, koko pohjoisessa Euroopassa aikalailla samat on valikoimat kaupoissa.
Suomea ei välttämättä lasketa Eurooppaan, täällä kait sanotaan heitä keski-eurooppalaisiksi jotka pohjoisessa asuvat.

Samaa suomalaista ruokaa olen syönyt joka maassa jossa olen asunut. Pottu ja possulinjalla aika pitkälti siis.

Toimittaja seuraavaksi voisikin tehdä uutisen siitä miten suomalaista ruokaa ei ole olemassakaan.  :D

Muoks, valikoimista tosin täällä puuttuu juomat ja kaikki muu on kalliimpaa.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Ink Visitor on 28.03.2014, 09:24:41
^semmoinen juttu on jo tehty... Meillä ei kuulemma ole omaa ruokakulttuuria vaan kaikki on jostain muualta... notta tiedät ;D
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Onnikka on 28.03.2014, 09:34:25
Quote from: Ink Visitor on 28.03.2014, 09:24:41
^semmoinen juttu on jo tehty... Meillä ei kuulemma ole omaa ruokakulttuuria vaan kaikki on jostain muualta... notta tiedät ;D
;D
Noh, eipä ole yllätys.
Peruna on kaukaa. Possukaan ei täällä luontaisesti elä.  :)
Porotkin tuontitavaraa.

Karjalanpaisti? Onko sitä muualla? (Varmasti on, mutta ainakin nimi on kotoperäinen, eikä ole näkynyt muualla myynnissä, tosin karjalassa ei ole tullut käytyä  ;D )

Hirvet voisi olla kotimaista jollei niitä olisi kaikkialla muuallakin pohjoisessa. Mitäs muuta? Hauki on levinnyt, särkeä ei syödä (mä kyllä syön kuten kisumirritkin, vaan muualta tulleita on kisuset) jne.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: dothefake on 28.03.2014, 12:32:53
Voi olla, että mamu tekee kotiruokaa sossun asunnossa, mutta hompanssipa tekee kotikaljaa.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Tabula Rasa on 28.03.2014, 12:36:25
Quote from: dothefake on 28.03.2014, 12:32:53
Voi olla, että mamu tekee kotiruokaa sossun asunnossa, mutta hompanssipa tekee kotikaljaa.

Sinä ehkä, kiljusta pontikkaa luulisin?
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Ink Visitor on 28.03.2014, 13:55:45
Quote from: Onnikka on 28.03.2014, 09:13:59
Toimittaja seuraavaksi voisikin tehdä uutisen siitä miten suomalaista ruokaa ei ole olemassakaan.  :D

Tässä hyvä esimerkki:

"Pärämäts on Tampereen oma pikaruoka – oletko maistanut eksoottista lihapiirakkaa?

Suurin osa suomalaisista on varmasti joskus elämänsä aikana maistanut karjalanpiirakoita, törmännyt kuopiolaiseen kalakukkoon tai kuullut puhuttavan tamperelaisista mustamakkaroista. Sen sijaan tamperelainen perinneherkku pärämäts voi olla monelle Suomen ruokakulttuurin tuntijallekin uusi juttu. Makuja.fi vieraili torstaina Tampereella ja selvitti pärämätsin salat.

Kun peremecistä tuli pärämäts

Aidot ja alkuperäiset pärämätsit ovat peräisin tamperelaisesta Linkosuon leipomosta ja niitä myydään vielä tänäkin päivänä Tampereen keskustassa sijaitsevassa Linkosuon Siilinkari Cafessa. Pärämätsejä ei tosin enää valmisteta paikan päällä, vaan ne tulevat Amissa Food Oy:n valikoimista.

Leipomon historiaan perehtyvässä, Pekka Vuosaran kirjoittamassa Kantapöydässä -teoksessa kerrotaan, että pärämätsit saapuivat Tampereelle islaminuskoisen tataariyhteisön myötä. Leivonnaisten alkuperäinen nimi on peremec, mutta tamperelaisten suussa ne taipuivat tietysti pärämätseiksi."

  (snip)

http://www.makuja.fi/artikkelit/1876324/ajankohtaista/paramats-on-tampereen-oma-pikaruoka-oletko-maistanut-eksoottista-lihapiirakkaa/

Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Outo olio on 29.03.2014, 21:11:46
Quote from: Taikakaulin on 27.03.2014, 16:58:47
Kas kun otsikko ei ollut: "Ulkomaalaisetkin syövät ja käyvät *askalla".

Ilmainen vinkki: seuraavaksi voisi tehdä ihailevan jutun islamilaisesta innovaatiosta, takapuoli pyyhitään vasemmalla kädellä. :)
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Malla on 30.03.2014, 13:07:26
Quote from: Ink Visitor on 28.03.2014, 13:55:45
Tässä hyvä esimerkki:

"Pärämäts on Tampereen oma pikaruoka – oletko maistanut eksoottista lihapiirakkaa?

Suurin osa suomalaisista on varmasti joskus elämänsä aikana maistanut karjalanpiirakoita, törmännyt kuopiolaiseen kalakukkoon tai kuullut puhuttavan tamperelaisista mustamakkaroista. Sen sijaan tamperelainen perinneherkku pärämäts voi olla monelle Suomen ruokakulttuurin tuntijallekin uusi juttu. Makuja.fi vieraili torstaina Tampereella ja selvitti pärämätsin salat.

Kun peremecistä tuli pärämäts

Aidot ja alkuperäiset pärämätsit ovat peräisin tamperelaisesta Linkosuon leipomosta ja niitä myydään vielä tänäkin päivänä Tampereen keskustassa sijaitsevassa Linkosuon Siilinkari Cafessa. Pärämätsejä ei tosin enää valmisteta paikan päällä, vaan ne tulevat Amissa Food Oy:n valikoimista.

Leipomon historiaan perehtyvässä, Pekka Vuosaran kirjoittamassa Kantapöydässä -teoksessa kerrotaan, että pärämätsit saapuivat Tampereelle islaminuskoisen tataariyhteisön myötä. Leivonnaisten alkuperäinen nimi on peremec, mutta tamperelaisten suussa ne taipuivat tietysti pärämätseiksi."

  (snip)

http://www.makuja.fi/artikkelit/1876324/ajankohtaista/paramats-on-tampereen-oma-pikaruoka-oletko-maistanut-eksoottista-lihapiirakkaa/

Siis lihapiirakkaa, jossa on tuhdit mausteet. Onpa eksoottista. Hyviä saattavat toki olla.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Lahti-Saloranta on 30.03.2014, 13:19:45
Eihän tuo nyt ole ihme että ulkomaalaiset tekevät kotiruokaa mutta mistä ihmeestä suomalaiset ovat oppineet sen taidon. Olen vakuuttunut että tutkimuksen edistyessä huomataankin että olemme oppineet senkin taidon ulkomaalaisilta.
Title: Vs: 2014-03-27 AL Ulkomaalaisetkin tekevät kotiruokaa
Post by: Leso on 30.03.2014, 14:06:40
QuoteSuurin osa suomalaisista on varmasti joskus elämänsä aikana maistanut karjalanpiirakoita,

Ja mittessemunavoi?  :facepalm: