Helsingin kaupungin ympäristökeskus perehtyi pääkaupungin pitserioiden elintarvikehygieniaa. Tulos on osin yllättävä.
Näytteenottoprojektissa nimittäin kasvisperäiset elintarvikkeet osoittautuivat keskimäärin lihatuotteita huonolaatuisemmiksi. Kypsän lihan näytteistä valtaosa, 73 prosenttia, oli hyviä, välttäviä taas 12 ja huonoja 15 prosenttia. Kasviksista taas vain 58 prosenttia arvioitiin hyviksi. Välttävän arvosanan sai 22 ja huonon 20 prosenttia kasvisnäytteistä.
Yksittäisistä täytteistä huonoimmiksi arvioitiin useimmin säilykeherkkusienet ja -ananakset. Liharyhmässä suurimpia bakteeripesiä olivat kinkku- tai pitsasuikaleet.
Lihan huono laatu johtui yleisimmin korkeasta aerobisten mikrobien ja suolistoperäisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärästä. Kasviksista taas löytyi tavallisimmin ihmiselle sinänsä vaaratonta, mutta tuotteen pitkän iän paljastavaa hiivaa.
Kaikkiaan 200 näytettä kerättiin sadasta eri helsinkiläispitseriasta syksyllä 2012. Selvitys oli jatkoa vuoden 2010 vastaavalle, ja uusintakierroksella keskityttiin jo kertaalleen puutteellisesta hygieniasta kiinni jääneisiin ravintoloihin.
Uudetkin tulokset osoittavat, että elintarvikkeiden raaka-aineissa, niiden käsittelyssä sekä kylmäketjun säilymisessä on vielä korjattavaa.
Syksyn 2012 selvityksessä huonoiksi todettuja elintarvikkeita tarjoavista pitserioista haettiin uusintanäytteet vuoden 2013 puolella. Jälkitarkastuksessa huonoja täytteitä ei enää havaittu.
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013111417722233_ru.shtml
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
Quote from: Ink Visitor on 14.11.2013, 12:49:36
Liharyhmässä suurimpia bakteeripesiä olivat kinkku- tai pitsasuikaleet.
Kertokaa nyt tyhmälle, onko kinkku- ja pitsasuikaleen ero haram - halal, vai mikä?
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
Ei tuossa kerrottu, mitkä pizzeriat olivat kyseessä. Ihan hyvin voi olla "hyvämaineisia suomalaisia" nuo huonon hygienian paikat.
Tiedän/muistan, että jossain oli ketju juuri näistä tarkastuksista. Siinä oli linkki josta pystyi katselemaan noita tarkastustuloksia...
Jos sen joku näppärämpi löytäisi...
http://www.oivahymy.fi/portal/fi/
"Suomalaisille pizzanystäville tulos on sikäli ikävä, että kaikkein suosituimpien täytteiden, kinkun ja anananaksen laatu"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288620697605.html
Märkä rätti Virheiden kasvoille; hehän nimen omaan ovat halunneet (pakko)syöttää helsinkiläisille (heikkolaatuista) kasvismössöä vaikka väkisin. ;D
Kamalaa vihapuhetta. Eikö tutkimuksen tekijä ole tajunnut, että valtaosaa pitserioista pyörittävät nimenomaan mamut?
Vähemmistövaltuutettu asialle.
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
Sitä en ymmärrä laisinkaan jos on halua tukea suomalaisia yrityksiä / boikotoida veronkiertoa, niin miksi asioida halvassa karvakäsipitseriassa?
Eikö se ole helpompaa kaljanostoreissulla ottaa marketin pakastealtaasta krapula-aamuksi bakteeriton pakastepizza, kuin tilailla sunnuntaikohmelossa epämääräistä häpykarvalättyä kotiin?
Sitten 90-luvun en ole erehtynyt näihin mita saissi ola -oljukiekkoihin. Yöks.
Quote from: repsikka on 14.11.2013, 13:28:03
Kamalaa vihapuhetta. Eikö tutkimuksen tekijä ole tajunnut, että valtaosaa pitserioista pyörittävät nimenomaan mamut?
Vähemmistövaltuutettu asialle.
Kotipizza on myös yksi iso osatekijä. Kotipizzalla on Suomessa enemmän toimipisteitä, kuin esimerkiksi Hesburgerilla. [/kukkahattutrolli]
Mikä on syynäämisen pointti? Muutamat vastuuttomat pizzeriat jatkavat, niiden nimiä ei ole missään, eikä niille pystytä muuta tekemään kuin paljastamaan tutkimustulokset (jos sitäkään tapahtuu). Kuka tai mikä uhkaisi liiketoimintakiellolla tai paikan sulkemisella?
Quote from: Faidros. on 14.11.2013, 12:57:47
Quote from: Ink Visitor on 14.11.2013, 12:49:36
Liharyhmässä suurimpia bakteeripesiä olivat kinkku- tai pitsasuikaleet.
Kertokaa nyt tyhmälle, onko kinkku- ja pitsasuikaleen ero haram - halal, vai mikä?
Suurin ero on lihan laadussa. Pitsasuikale on yhtä paljon kinkkua kuin lauantaimakkara. Samoin kuin pitsaraaste on juuston kaltaista ainesta, ei 100% raastettua juustoa.
Kylmäketjulla ei tietysti ole mitään tekemistä säilyvyyden keskimääräisen paremmuuden kanssa.
Quote from: AuggieWren on 14.11.2013, 12:58:37
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
Ei tuossa kerrottu, mitkä pizzeriat olivat kyseessä. Ihan hyvin voi olla "hyvämaineisia suomalaisia" nuo huonon hygienian paikat.
Oulussa ainakin ainoat kotimaiset pizzeriat ovat Kotipizza-yrityksiä ja Lähin Pizza parilla paikallaan. Eli montaa karvakädetöntä pitseriaa ei Oulustakaan löydy. Miten lie muissa isoissa kaupungeissa?
QuoteLihan huono laatu johtui yleisimmin korkeasta aerobisten mikrobien ja suolistoperäisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärästä.
Mistähän suolesta noi suolistoperäiset bakteerit ovat siis peräisin, eläimen vai pizza-mestarin suolesta?
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
Boikottini on kestänyt jo hyvän tovin . Alkoi joskus 90 - luvun puolivälissä . Lipsumista on tapahtunut vain muutaman
kerran . Nekin olosuhteiden pakosta tai epähuomiosta johtuen .
Quote from: SimoMäkelä on 14.11.2013, 18:14:40
QuoteLihan huono laatu johtui yleisimmin korkeasta aerobisten mikrobien ja suolistoperäisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärästä.
Mistähän suolesta noi suolistoperäiset bakteerit ovat siis peräisin, eläimen vai pizza-mestarin suolesta?
No, koitas arvata!
Minä tsekkaan, että kokki on pitkäselkäinen sekä lyhytkätinen, ennen kuin syön ko. paikassa. 8)
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
No ei tietty. Parhaat pizzat ja kebabit löytyy juuri noista.
Quote from: Sour-One on 14.11.2013, 19:46:27
Quote from: Blanc73 on 14.11.2013, 12:55:40
Toivottavasti mahdollisimman moni boikotoi tai alkaa boikotoimaan noita veronkierto/starttiraha-sirkuksia.
No ei tietty. Parhaat pizzat ja kebabit löytyy juuri noista.
Kebabeista en tiedä , kun en harrasta , jo pelkkä nimi on luotaantyöntävä . Mutta parhaat pizzat tulevat kyllä ihan jostain muualta . Näissä karvakäsigallerioissa on harvoin tuoreita raaka-aineita . Sienetkin usein purkkikamaa. ( hyi helvetti ) Tämä on tosin makuasia , joten makunsa kullakin .
QuotePizzatäytteiden laadussa vielä parannettavaa
Helsingin kaupungin ympäristökeskus selvitti pizzatäytteiden laatua helsinkiläisissä pizzerioissa syksyllä 2012. Tulokset osoittavat, että elintarvikkeiden raaka-aineissa, niiden käsittelyssä sekä kylmäketjun säilymisessä on vielä korjattavaa.
Ympäristökeskuksessa toteutettiin vuonna 2012 näytteenottoprojekti, jossa tutkittiin pizzatäytteiden hygieenistä laatua. Se oli jatkoa vuoden 2010 selvitykselle, jossa tutkittiin laajasti erilaisia ravintoloiden kylmävetolaatikoissa säilytettyjä tuotteita.
Näytteenotto kohdistettiin erityisesti niihin pizzerioihin, joissa edellisessä selvityksessä oli todettu laadultaan huonoja elintarvikkeita. Näytteitä haettiin pizzerioista syksyllä 2012, uusintanäytteet vuoden 2013 aikana.
Näytteitä otettiin yhteensä 200 sadasta eri pizzeriasta. Näytteistä 117 oli kypsiä lihatuotteita ja 83 kasviperäisiä elintarvikkeita kuten herkkusieniä tai ananasta. Kaikista tutkituista näytteistä 67 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 16 välttäviä ja 17 prosenttia huonoja.
Kypsän lihan näytteistä 73 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 12 välttäviä ja 15 prosenttia huonoja. Huonoksi arvioitiin useimmin kinkku- tai pizzasuikaleet. Huono hygieeninen laatu aiheutui yleisimmin korkeasta aerobisten mikrobien ja suolistoperäisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärästä. Kolmessa näytteessä Listeria monocytoges -bakteerimäärä oli niin suuri (yli 100 pmy/g), että näyte arvioitiin huonoksi.
Kasvisnäytteistä 58 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 22 välttäviä ja 20 prosenttia huonoja. Huonoksi arvioitiin useimmin säilötyt herkkusienet ja ananakset. Kasvisten huono laatu johtui yleisimmin suuresta hiivojen määrästä. Hiiva ei itsessään ole vaarallista ihmiselle, mutta kertoo esimerkiksi tuotteen iästä.
Jos näytetulos oli huono, neuvottiin ravintoloita oikeissa säilytys- ja käsittelyolosuhteissa ja haettiin uusintanäyte. Uusintanäytteitä haettiin yhteensä 30 ja näistä 56 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi, viidennes välttäväksi ja 12 prosenttia huonoksi. Huonoksi arvioiduista näytteistä haettiin edelleen uusintanäytteet. Näistä yhtäkään ei arvioitu enää huonoksi.
Lämpötilat olivat suurimmassa osassa tuotteista säädösten mukaisia. Lämpötilojen vaihteluväli oli kuitenkin suurin huonoksi arvioiduilla tuotteilla.
Verrattaessa tuloksia vuoden 2010 selvitykseen havaittiin, että mikrobiologiselta laadultaan hyviä näytteitä oli tässä projektissa hieman vähemmän kuin aiemmassa. Tulos oli odotettavissa, sillä selvityksessä keskityttiin erityisesti niihin pizzerioihin, joista oli edellisessä tutkimuksessa satu huonoja näytetuloksia. Huonoksi arvioitiin tässä selvityksessä kuitenkin hieman vähemmän elintarvikkeita kuin edellisessä. Erityisesti listeriabakteeria löytyi selvästi vähemmän. Tämä saattoi johtua osaltaan valvontatulosten tiedottamisesta lihalaitosten valvojille myös muihin kuntiin. Suurin osa huonon näytetuloksen vuonna 2010 saaneista toimijoista onnistui kohentamaan elintarvikkeiden käsittelyhygieniaa ja säilytysolosuhteita niin, että tulos oli nyt parempi.
Tarkastuksia suunnataan edelleen erityisesti niihin pizzerioihin, joista saatiin huonoja näytetuloksia. Vähäisemmistäkin listerialöydöksistä on tärkeä tiedottaa viranomaista, jonka alueella valmistuslaitos sijaitsee.
http://www.hel.fi/hki/ymk/fi/uutiset/pizza_141113
Julkaisu:
Elina Pahkala ja Janne Viiru: Pizzatäytteiden hygieeninen laatu Helsingissä 2012–2013. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 18/2013. (http://www.hel.fi/hel2/ymk/julkaisut/2013/julkaisu_18_13_net.pdf)