Tsekkaa ravintolasi keittiö – kaikki kerrotaan tarkastusraporteissa
Asiakas pääsee kurkkaamaan oman suosikkiravintolansa keittiöön internetin välityksellä. Viranomaisten mukaan jotkut yrittäjät ovat olleet närkästyneitä tarkastustietojen julkistamisesta.
Ravintoloiden ja muiden elintarvikealan yrittäjien toimitilojen hygieniatarkastukset ovat olleet jonkin aikaa jo julkisesti nähtävissä. Kuntien valvontaviranomaiset välittävät tiedot Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, joka julkaisee raportit internetissä.
Toiminta on alkanut keväällä ja sen yhtenä tarkoituksena on, että asiakkaat voivat tehdä valintansa. Ensi vuoden alusta avoimuus ja julkisuus lisääntyvät, ja netissä nyt olevat tiedot on kiinnitettävä esimerkiksi ravintolan oven pieleen.
Näissä käytetään symbolina Oiva-hymynaamaa. Lahden terveysvalvonnan johtaja Pekka Patrikka sanoo, että periaatteessa asiakas voi ravintolan eteisestä kääntyä takaisin ja valita toisen paikan. Yrittäjien keskuudessa vastaanotto on ollut kirjava, Patrikka sanoo.
- Tässä on ollut monenlaista vastaanottoa. Kun asiat ovat kunnossa, silloin on tervehditty hyvällä asenteella.
Patrikan mukaan on tullut myös lausahduksia, ettei meidän asioita tarvitse kuuluttaa.
Netistä raportit löytyvät esimerkiksi paikkakunnan tai yrityksen nimen perusteella. Raporteissa ilmenee esimerkiksi ravintolan siisteys, ruokien säilytys- ja käsittelyolosuhteet.
Netistä näkee myös, onko ravintola joutunut useampaan otteeseen viranomaisten syyniin.
http://yle.fi/uutiset/tsekkaa_ravintolasi_keittio__kaikki_kerrotaan_tarkastusraporteissa/6898608
Kappas, suorastaan loistava uudistus. Taitaa shaibansyöttäjillä bisnekset hankaloitua.
http://www.oivahymy.fi/portal/fi/hae+yrityksia/
Vastaava lista julkiseen käyttöön myös virkamiesten tehtävistä, ajankäytöstä ja puheluista.
Ihan hauska. Huvikseni tsekkasin pizzerian, jossa poikettiin oluella ja pizzalla ennen Suomen potkupallo-ottelua. Paikka on nuohottu kahdesti, 29.8.2013 ja 3.10.2013, eivätkä karvaranteet ole kehotuksista huolimatta parantaneet suoritustaan. Molemmilla kerroilla arvosana 2/4.
Ensimmäisellä kerralla:
Omavalvontasuunnitelmaa ei ollut esittää tarkastuksella. Tilojen soveltuvuudessa elintarvikehuoneistotoimintaan
on puutteita. Työvälineiden kunnossa on huomautettavaa. Tilojen kunnossapidossa on pieniä puutteita.
Tilojen ja laitteiden puhtaanapidossa on epäkohtia. Siivousvälineiden kunnossa on huomautettavaa.
Käsiehygieniassa on epäkohtia. Työvaatteiden käytössä on pientä huomautettavaa.
Hygieniaosaamistodistusten säilyttämisessä on pieniä puutteita. Elintarvikkeiden säilyttämisessä on
ristikontaminaation vaara. Omavalvonnan mukaisia kylmälaitteiden lämpötilakirjauksia ei ole tehty. Kuumana
säilytettävien elintarvikkeiden omavalvontakirjanpitoa ei ole pidetty.
Kuumien ruokien jäähdyttämisessä on puutteita. Salaattipöydässä tarjolla olevien tuotteiden omavalvonnassa ja
lämpötiloissa todettiin epäkohtia.
Noita tuloksia kun katsoo laajemmalla otoksella, esim. postinumerohaulla, niin todella moni ravintola on parantanut suoritustaan ensimmäisen käyntikerran jälkeen, jos siinä on ollut huomautettavaa. Se kai noissa tarkastuksissa on tarkoituskin, että laitetaan epäkohdat kuntoon.
...Hygieniaosaamistodistusten säilyttämisessä on pieniä puutteita...
Eiköhän tuota olisi voinut jättää mainitsematta, jos verrataan muihin huomioihin tuosta paikasta? No, pykälien mukaanhan tarkastajat menevät, joten jos hygieniapassi on väärässä paikassa, niin se on väärässä paikassa. Perusteellista tarkastusta, sano.
...Hygieniaosaamistodistusten säilyttämisessä on pieniä puutteita...
Hetkonen? Hygieniaosaamistodistus on arkikielessä hygieniapassi. Se on todistus haltijansa riittävästä elintarvikehygienian osaamisesta ja on fyysisesti Kela-korttia, henkilökorttia tms. muistuttava kortti.
Miksi kukaan alan töitä tekevä säilyttäisi hygieniapassiaan muualla kuin lompakossaan, käsilaukussaan tai vastaavassa?