QuoteKansanedustajat Reijo Tossavainen (ps.) ja Oras Tynkkynen (vihr.) toivovat hallituksen ryhtyvän toimiin koulujen tähderuokailukäytännön laajentamiseksi.
Kaksikko viittaa kirjallisessa kysymyksessään jyväskyläläisen Vaajakummun koulun kokeiluun, jossa koululaisilta ylijäänyttä ruokaa on myyty lähialueen asukkaille, esimerkiksi vanhuksille, euron tai puolentoista euron hintaan.
QuoteKansanedustajien mukaan noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta menee hukkaan Suomen ruokaketjussa.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62702-15-eun-lounas-koko-suomeen-yllattava-kaksikko-asialla (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62702-15-eun-lounas-koko-suomeen-yllattava-kaksikko-asialla)
QuoteKyseessä on kokeilu, jolla Vaajakummun koulu pyrkii vähentämään ruokahävikkiään ja edistämään lähialueen hyvinvointia. Hankkeessa mukana olevan Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran mukaan kokeilu on ollut menestys.
Ruokaa myydään lähialueen asukkaille koululaisten ruokailun päätyttyä.
–Täällä käy lapsiperheitä, vanhuksia, hiukan "huonojalkaisia" eläkeläisiä, jotka sanovat, etteivät he ilman tätä lounasruokailua edes lähtisi kotoa päivittäin ulos. Meillä käy keskimäärin kaksikymmentä tähderuokailijaa päivässä, kertoo ruokapalvelupäällikkö Riitta Kuukka Vaajakummun koulusta Sitran sivuilla.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62437-lounas-150-eu-totta-ainakin-yhdessa-suomen-kaupungissa (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/62437-lounas-150-eu-totta-ainakin-yhdessa-suomen-kaupungissa)
Hyvä idea, jos pysyy vain tähteiden myymisessä.
Markkinataloudessa ei voi hyväksyä verovaroin tappiolla tuotetun ruuan laajamittaista polkumyyntiä.
Soppakeittiön comeback? Helsingissä on kuulemani mukaan ainakin jo useita vuosia saanut pelastusarmeijalta euron aterioita. No, viime laman aikaan 20 vuotta sitten alkoivat myydä kunnallisten kirjastojen poistokirjoja, sitä ennen ne oli heitetty jostain periaatesyistä roskiin. Edes kirjastojen henkilökunta ei olisi saanut ottaa niitä omaan hyllyynsä. Eli vähitellen aletaan lopettaa tuhlailua "pikkuasioissa". Edit. täsmennys. Pikkuasioilla tarkoitan tässä 'vähemmän kuin useiden miljoonien' -kupruja.
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Aikanaan yliopiston kuppilan ilmoitustaululla kerrottin, että sikalat olivat lopettaneet opiskelijoitten tähteiden vastaanottamisen, koska ruoassa oli hammastikkuja ja muutakin kuten lautasliinoja. Toisaalta nykyiset antibioootielukat pysynevät hengissä ja "terveinä" hyväksikäytettävän ikänsä ajan vain, jos ne pidetään hermeettisesti eristettynä ulkomaailmasta.
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Tässä taisi kuitenkin olla kysymys tarjoiluastioihin ylijääneestä ruuasta eikä siitä syömättä jääneestä ruuasta jonka oppilaat heittivät ruokailun jälkeen roskikseen.
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Eihän sikaakaan saa antaa ongelmajätteelle.
Verovaroista maksettu ylijäänyt syömätön ruoka on poliittista ongelmajätettä.
Pelaan seuraavat kortit: korruptio, kateus, kähmintä, harmaa talous, verotus ja ajatelkaa edes afrikan lapsia.
Quote from: tuo mies on 28.09.2013, 07:08:15
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Aikanaan yliopiston kuppilan ilmoitustaululla kerrottin, että sikalat olivat lopettaneet opiskelijoitten tähteiden vastaanottamisen, koska ruoassa oli hammastikkuja ja muutakin kuten lautasliinoja. Toisaalta nykyiset antibioootielukat pysynevät hengissä ja "terveinä" hyväksikäytettävän ikänsä ajan vain, jos ne pidetään hermeettisesti eristettynä ulkomaailmasta.
Kyse on eri asiasta. Ei ne sitä lautasilla ollutta ruokaa myy eteenpäin vaan sen, joka on jäänyt kokonaan käyttämättä. Minusta tätä pitäisi nimittää ylijäämäksi, ei tähteiksi.
Muistaakseni vankiruoka maksaa noin 5 euroa annos. Kannattaa mennä vankilaan niin saa parempaa ruokaa ilmaiseksi ja vanhustenkaan ei tarvitse dyykata roskiksia. Kyllä Soomi on ihana ja reilu yhteiskunta.
Quote from: jumppajoonas on 28.09.2013, 09:42:16
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Tässä taisi kuitenkin olla kysymys tarjoiluastioihin ylijääneestä ruuasta eikä siitä syömättä jääneestä ruuasta jonka oppilaat heittivät ruokailun jälkeen roskikseen.
Muutama vuosi sitten jätteet menivätkin sikalaan, mutta se loppuminen johtui siitä, että kakarat heittivät jäteastiaan haarukoita, veitsiä ja lusikoita- paperiliinoista nyt puhumattakaan.
Sikalan omistaja sanoi ei kiitos sen jälkeen, kun muutama sika kuoli noihin ruokailuvälineisiin. Jämäruoka sinällään olisi kelvannut sikalan ruuaksi.
Itse enemmän ihmettelin, ettei siihen oppilaiden "jäteasemalle" löytynyt opettajavalvojaa. Nythän ruokajärjestäjinä toimivat ylempien luokkien oppilaat, joilla nuorimmilla ei ole auktoriteettia sanomaan vaikkapa ysiluokan jätkille/ pimatsuille sottaruuan lajittelusta.
Mutta muuten ruuan myyminen on erittäin kannatettavaa. Joitan ruokia menee hukkaan ihan tolkuttoman paljon- tekee pahaa katsellakin sitä sotkun määrää.
Mutta luepa pari viestiä ylempää.
Mikäli mielikuvani ei ole vallan väärä, niin noin 40% kaikesta Suomessa tuotetusta tai tnne tuodusta ruuasta päätyy kaatopaikalle käymättä koskaan kenenkään lautaselle. Tätä tustaa vasten kouluruokailun hukka on aika pieni osa ongelmaa. Se mikä mua tuossa hämää on se, että tässä käypi todennäköisesti niin, että koulujen keittiöt (tai keskuskeittiö) alkavat valmistaa ruokaa nykyistä enemmän, jotta se riittää myytäväksi asti. Se tuskin on tarkoitus. Ei sen puoleen nykyiset hygienia säännöt on sellaiset ettei tuota safkaa voi jakaa enää esim. työttömien ruokalassa, joka ehkä olisi fiksumpi paikka kuin kokeilussa oleva koulusta myyminen.
Quote from: Teme on 30.09.2013, 06:08:30
Mikäli mielikuvani ei ole vallan väärä, niin noin 40% kaikesta Suomessa tuotetusta tai tnne tuodusta ruuasta päätyy kaatopaikalle käymättä koskaan kenenkään lautaselle. Tätä tustaa vasten kouluruokailun hukka on aika pieni osa ongelmaa. Se mikä mua tuossa hämää on se, että tässä käypi todennäköisesti niin, että koulujen keittiöt (tai keskuskeittiö) alkavat valmistaa ruokaa nykyistä enemmän, jotta se riittää myytäväksi asti. Se tuskin on tarkoitus. Ei sen puoleen nykyiset hygienia säännöt on sellaiset ettei tuota safkaa voi jakaa enää esim. työttömien ruokalassa, joka ehkä olisi fiksumpi paikka kuin kokeilussa oleva koulusta myyminen.
Ja kun tuo kouluruokailun hukka on pieni, niin koulun ei kannata tehdä asialle mitään?
Myytäväksi asti? Miksi ihmeessä? Nythän katetaan kuluja myymällä ylijäänyt ruoka pois.
Quote from: Sour-One on 30.09.2013, 08:07:56
Quote from: Teme on 30.09.2013, 06:08:30
Mikäli mielikuvani ei ole vallan väärä, niin noin 40% kaikesta Suomessa tuotetusta tai tnne tuodusta ruuasta päätyy kaatopaikalle käymättä koskaan kenenkään lautaselle. Tätä tustaa vasten kouluruokailun hukka on aika pieni osa ongelmaa. Se mikä mua tuossa hämää on se, että tässä käypi todennäköisesti niin, että koulujen keittiöt (tai keskuskeittiö) alkavat valmistaa ruokaa nykyistä enemmän, jotta se riittää myytäväksi asti. Se tuskin on tarkoitus. Ei sen puoleen nykyiset hygienia säännöt on sellaiset ettei tuota safkaa voi jakaa enää esim. työttömien ruokalassa, joka ehkä olisi fiksumpi paikka kuin kokeilussa oleva koulusta myyminen.
Ja kun tuo kouluruokailun hukka on pieni, niin koulun ei kannata tehdä asialle mitään?
Olihan tuossa selkee ehdotus, siirtää se vähäosasten auttamiseen tuossa kohdin työttömät esimerkkinä. Stadissa vaikkapa Hursille jaettavaksi.
Quote from: Sour-One on 30.09.2013, 08:07:56Myytäväksi asti? Miksi ihmeessä? Nythän katetaan kuluja myymällä ylijäänyt ruoka pois.
ja kun huomataan, että kaupaksi menee, nin tehdään vähän enemmän, ettei viimeisille tarvitse myydä "eioota". Jos hukkaa on jatkuvasti, niin eikö loogisempi vaihtoehto olisi tehdä evästä vähän vähemmän, jolloin hukankin osuus pienenisi? Ai mutta eihän se tietty ole vaihtoehto.
Quote from: Teme on 30.09.2013, 17:47:56
Quote from: Sour-One on 30.09.2013, 08:07:56
Quote from: Teme on 30.09.2013, 06:08:30
Mikäli mielikuvani ei ole vallan väärä, niin noin 40% kaikesta Suomessa tuotetusta tai tnne tuodusta ruuasta päätyy kaatopaikalle käymättä koskaan kenenkään lautaselle. Tätä tustaa vasten kouluruokailun hukka on aika pieni osa ongelmaa. Se mikä mua tuossa hämää on se, että tässä käypi todennäköisesti niin, että koulujen keittiöt (tai keskuskeittiö) alkavat valmistaa ruokaa nykyistä enemmän, jotta se riittää myytäväksi asti. Se tuskin on tarkoitus. Ei sen puoleen nykyiset hygienia säännöt on sellaiset ettei tuota safkaa voi jakaa enää esim. työttömien ruokalassa, joka ehkä olisi fiksumpi paikka kuin kokeilussa oleva koulusta myyminen.
Ja kun tuo kouluruokailun hukka on pieni, niin koulun ei kannata tehdä asialle mitään?
Olihan tuossa selkee ehdotus, siirtää se vähäosasten auttamiseen tuossa kohdin työttömät esimerkkinä. Stadissa vaikkapa Hursille jaettavaksi.
Quote from: Sour-One on 30.09.2013, 08:07:56Myytäväksi asti? Miksi ihmeessä? Nythän katetaan kuluja myymällä ylijäänyt ruoka pois.
ja kun huomataan, että kaupaksi menee, nin tehdään vähän enemmän, ettei viimeisille tarvitse myydä "eioota". Jos hukkaa on jatkuvasti, niin eikö loogisempi vaihtoehto olisi tehdä evästä vähän vähemmän, jolloin hukankin osuus pienenisi? Ai mutta eihän se tietty ole vaihtoehto.
Ruokaa tehdään ylimääräistä, jotta oppilaille varmasti riittää kaikille syötävää. Se tilanne, että ruokaa tehdään täsmälleen oikea määrä, ei ole kovin realistinen. Ei tietenkään tehdä yli arvioidun tarpeen; tarkoituksenahan on kattaa ylijääneen ruuan myymisellä kuluja, ei lisätä niitä.
Quote from: Sour-One on 30.09.2013, 19:00:05
Quote from: Teme on 30.09.2013, 17:47:56
ja kun huomataan, että kaupaksi menee, nin tehdään vähän enemmän, ettei viimeisille tarvitse myydä "eioota". Jos hukkaa on jatkuvasti, niin eikö loogisempi vaihtoehto olisi tehdä evästä vähän vähemmän, jolloin hukankin osuus pienenisi? Ai mutta eihän se tietty ole vaihtoehto.
Ruokaa tehdään ylimääräistä, jotta oppilaille varmasti riittää kaikille syötävää. Se tilanne, että ruokaa tehdään täsmälleen oikea määrä, ei ole kovin realistinen. Ei tietenkään tehdä yli arvioidun tarpeen; tarkoituksenahan on kattaa ylijääneen ruuan myymisellä kuluja, ei lisätä niitä.
Höpöti höp... Ruoka jaetaan ja sitä jaetaan x määrä per koululainen, jolloin sitä tehdään laskennallisesti määrä joka vastaa jaettua määrää + "varmuus lisä". Varmuus on tyypilisesti luokkaa 2-3% kokonaismäärästä. Mikäli hukka on merkittävästi suurempi kuin tuo varmuus vara on ongelmia tuossa ruokaa tuottavassa tahossa (kuten mitä ilmeisemmin tässä tapauksessa on). Se tietysti ei ole heidän mielestään ongelma koska ruoan tuottaja (en tiedä mikä se Jyväskylässä on, mutta Helsingissä se on Palmia) laskuttaa lähetetyn ruuan määrän mukaan, kilohinnan perusteella.
Jos yksityinen gatering yritys pystyy hukan puristamaan jatkuvasti yhteen kahteen prosenttiin random tilaisuuksissa, niin on vain ja ainoastaan ammattitaidottomuutta jos hukkaa ei saada kuriin kouluruokailun kaltaisessa, hyvinkin vakiodusti toimivassa systeemissä.
Ongelma tässä on siis se, että koulut maksavat kilohinnan mukaan eväänsä, jolloin per ateria tulee hinnaksi jotain ja tuottajalla on paineita nostaa yksittäisen annoksen kokoa (ja siten hintaa), jotta se voi laskuttaa mahdollisimman paljon, se kun on yritys tai liikelaitos tai vähintään tulosvastuullinen yksikkö esim. keskuskeittiö. Ratkaisu tähän olisi hinta per jaettu ateria, jolloin se hukka menisi sen ruoan tuottajan kontolle, ei koulun. Tällöin se ruoan tuottaja voisi sille hukalle tehdä jotain, jos ei muuta niin myydä. Jos kysytään mihin, niin paikkoina voisivat olla hyvinkin työttömien ruokalat tms. paikat, joita lienee alkaa olemaan vähän jokaisessa pikuista savolaiskylää suuremmassa paikassa tänä päivänä.
Oikeastaan olisi parempi säätää sellainen laki, että syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen jätteiden sekaan olisi kiellettyä.
Hurstin meininkiä voisi laajentaa koko valtion kattavaksi toimintamalliksi. Valtio voisi perustaa erityiset soppapartiot kauppoja kiertämään sulkemisaikojen jälkeen, joiden tehtävänä olisi noutaa (kauppiaalle veloituksetta) myyntipäivänsä ohittaneet myymättömät tuotteet (jotka tämän hetkisen käytännön mukaan tulee hävittää jätteiden seassa) varattomille jaettaviksi. Samoin laitosruokaloista ylijääneet ruoat toimitettaisiin erityisiin varattomien ruokaloihin lounasruoaksi.
Paikoissa tulisi olla jonkinasteinen valvonta luonnollisesti ja vähintään Suomen passi tulisi olla mukana sekä jonkinlainen todistus varattomuudesta/työttömyydestä, jota vastaan sitten tätä ruoka-apua saisi. Tämän lystin kustannukset sitten sisällytettäisiin sosiaalimenojen nykyiseen budjettiin, jostain muualta tämän myötä säästyneestä nipistäen. Paremmalta tällainen malli näin äkkiseltään ajateltuna kuulostaisi kuin työttömyyspäivärahan tai toimeentulotuen rahamäärän nostaminen.
Quote from: Eino P. Keravalta on 28.09.2013, 10:05:12
Quote from: dothefake on 28.09.2013, 07:03:13
Välillähän tuota ongelmajätettä ei saanut antaa edes sioille. Tämä on tosi.
Eihän sikaakaan saa antaa ongelmajätteelle.
Sairaaloiden ruuanjätteissä oli usein seassa särkyneitten astioitten palasia, kuten lasia. Tällaisten ruokien syöttäminen aiheutti sioille enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Jos ihmiset ajattelisivat myös muita kuin omaa mukavuuttaan, eli näkisivät vaivaa, maailmassa olisi jo paljon parempi elää.
Itse jäljelle jääneitä ruokia, joka on eri asia kuin ruuanjätteet, voi hyvinkin tarjota eläkeläisille pieneen hintaan. Kaikkea ei pidä antaa ilmaiseksi, siksi pieni hinta ruuasta on hyväksi. Muutoin terveille, aikuisille työttömille on jo liikaakin kaikenlaisia ilmaisjakelupaikkoja. Nyt tulisi jo vaihteeksi hyvin vähälle jääneet vanhuksetkin ottaa huomioon.