Hommaforum Testi

HOMMAN KESKUSTELU => Kylänraitti => Topic started by: desperaato on 09.09.2012, 11:45:36

Title: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: desperaato on 09.09.2012, 11:45:36
http://yle.fi/uutiset/tukholmalainen_soi_hapansilakkaa_-_naapuri_halytti_poliisin_ja_palokunnan/6287651

QuoteTukholmalainen söi hapansilakkaa - naapuri hälytti poliisin ja palokunnan

Hälytyksen tehnyt luuli asunnosta levinneen hajun johtuvan kaasuvuodosta. Viranomaiset kummastelevat kaasun hajun ja hapansilakan löyhkän sekoittamista.


Kotouttaminen vielä vaiheessa?
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: tarhuri on 09.09.2012, 14:09:41
Eivät varmaan tunnistaneet arabialaisen torin hajua.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: nitkunatku on 09.09.2012, 14:37:49
Hapansilakkapurkki pitäisi kuulemma avata mieluimmin ulkotiloissa, sillä tavara saattaa pamahtaa sinne tänne, jolloin seinät ovat pahanhajuisen liemen peitossa. Hapansilakka on kuulemma sen sortin elintarvike, että sitä joko rakastaa tai inhoaa.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: siviilitarkkailija on 09.09.2012, 14:45:32
Älkää kuljettako hapansilakkaa lentokoneessa. Sen kuljettaminen on oikeasti kielletty painekestottoman astian rikkoutumisen ja siitä seuraavan hajuhaitan takia.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: onni4me on 09.09.2012, 15:52:22
Käsittääkseni ko. tavaraa sisältävä purkki kannattaa avata astianpesualtaassa veden ALLA haju- ja muiden haittojen ehkäisemiseksi.

Kyseessä on eräänlainen maitohappokäyminen. Thaimaassa vastaava on ns. paa raa eli fermentoitu kalakastike, joka meikäläisestä näyttää lähinnä kerran jo suoliston läpikäyneeltä ja ei ainakaan minussa herätä ruokahalua - päinvastoin.

Tämä on ollut yksi tapa säilöä ylenmääräistä kalasaalista. Suolaaminen oli yksi ja kaikki tietänevät norjalaisen kapakalan. Ei sekään kovin hyvältä kuulemma tuoksu. Sarjaan sopii hyvin hapankaali, joka sekin on yhden sortin fermentoitu tuote. Itse pidän siitä, mutten näistä edellisistä.

Roomalaiset käyttivät eräänlaisena yleismausteena garumia, joka oli tehty latomalla päällekkäin kaloja mausteiden, yrttien, öljyn ja ties minkä kanssa ruukkuun. Ruukku kattoterassille auringossa hautumaan ja siitä sitten jossain välissä erottui neste kiinteämmästä erilleen ja tuo tuote oli sitten roomalaisten HP soosi, jota pläjäytettiin vähän joka paikkaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Garum

Nykyisin en näe tämäntyyppisille tuotteille oikein ainakaan säilönnällistä merkitystä, mutta kullekin omansa. Ja mämmiä kanssa!
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: siviilitarkkailija on 10.09.2012, 00:24:21
Kaikkien näiden kalasoosien keksimisen syynä on ollut suolanpuute. Nykyään meillä on suolaa ja paljon. Aikaisemmin suola oli kallista ja hankalasti saatavilla. Sitä kului paljon ja mikä vain keino suolan vähentämiseen oli kannatettavaa. Onneksi on jääkaapit ja suola. Sano ei käyneelle kalalle...
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: desperaato on 10.09.2012, 00:48:21
Quote from: siviilitarkkailija on 10.09.2012, 00:24:21
Kaikkien näiden kalasoosien keksimisen syynä on ollut suolanpuute. Nykyään meillä on suolaa ja paljon. Aikaisemmin suola oli kallista ja hankalasti saatavilla. Sitä kului paljon ja mikä vain keino suolan vähentämiseen oli kannatettavaa. Onneksi on jääkaapit ja suola. Sano ei käyneelle kalalle...

Kyllä tuolla Kreikassa/Roomassa suolaa olisi pitänyt olla ihan niin paljon kuin jaksaa käyttää. Merivedestä saa suolaa melko rajattomasti.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: far angst on 10.09.2012, 05:54:46
Garumia vastaava kalakastike on yhäkin päivittäisessä käytössä Kaakkois-Aasian keittiöissä.   Laosin, Kambodzan, Burman, Vietnamin, Filipiinien ja Thaimaan keittiöt vailla garumin vastinetta köyhtyisivät todella paljon.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fish_sauce

Muuten, oikeaoppinen tapa avata surstömming-purkki on päästää siitä paine pois niin että purkki avataan/puhkaistaan veden alla.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: siviilitarkkailija on 10.09.2012, 06:30:10
Quote

Kyllä tuolla Kreikassa/Roomassa suolaa olisi pitänyt olla ihan niin paljon kuin jaksaa käyttää. Merivedestä saa suolaa melko rajattomasti.

Vaan eipä ollut. Ennen koneellisen vedenpoiston ja vuorisuolavarantojen löytämisen ei suolaa eikä merisuolaa ollut koskaan riittävästi. Suola oli todella kallista ja sen hankkiminen oli työn ja tuskan takana jopa alueilla joissa oli saliiniteknologiaan tarvittavia maantieteellisiä edellytyksiä. Suolan historia antiikin aikana oli aika kovaa peliä jossa ei kaihdettu väkivaltaa eikä tuotteen saannista ollut koskaan takuita kysyntää vastaavaa määrää.

Näiden mätien kalavalmisteiden toinen etu oli siinä että ne peittivät mukavasti vähänpilaantuneen kalan maun.
Title: Vs: 2012-09-09 YLE: Tukholmalainen söi hapansilakkaa
Post by: Faidros. on 10.09.2012, 06:38:36
Käytännön pila naapuririitoihin. Käy kaatamassa Srömminginnestettä naapurisi auton lämmityslaitteen ilmanottoon.