Poll
Question:
Syötkö yli päiväyksen menneitä?
Option 1: Jep
votes: 34
Option 2: Nou
votes: 9
Option 3: Joskus
votes: 27
Option 4: Jos ei haise pahalle
votes: 21
Avasin just kinkkuleikkelepaketin, päiväys 5.9 tätä kuuta, ei viime vuotta.
Hyvin menee alas, kuinkas nirsoja muut ovat?
Quote from: B52 on 09.09.2012, 02:27:31
Avasin just kinkkuleikkelepaketin, päiväys 5.9 tätä kuuta, ei viime vuotta.
Hyvin menee alas, kuinkas nirsoja muut ovat?
Aamukahviin laitoin loput pari viikkoa sitten viimeinen käyttöpäivä maidosta. Jos ei kuulu molskahduksia, on tuoretta.
Liha ja etenkin kala, jyrkkä ei. Maitotuoteet tunnustellen. Makaronit, mausteet ja suuri osa muista kuivaruuista toki. Punasella lapulla tulee osteltua usein ja joko valmistettua heti tai pakkaseen.
Quote from: Lasse Nortunen on 09.09.2012, 02:50:43
Liha ja etenkin kala, jyrkkä ei. Maitotuoteet tunnustellen. Makaronit, mausteet ja suuri osa muista kuivaruuista toki. Punasella lapulla tulee osteltua usein ja joko valmistettua heti tai pakkaseen.
- liha=menee läpi jos ei haise pahalle, sisäfile suorastaan tykkää kun on kunnolla lämmintä
- kala= vain ja ainoastaan tuoreena
- maitotuotteet hajun perusteella
- kuivatuotteet ihan se ja sama, tosin mausteet kärsivät
- punaiset tuotteet järkeviä jos on pakastin tai jos heti valmistat (Lasse täsmälleen samaa mieltä)
Just ostin pakkaseen punaisella lapulla tuotteita. Piti vain käydä lauantai-illaksi karkkipussi hakemassa mutta tuli sitten kaikkea muutakin.
Ilman muuta syön. Itseeni luotan enkä mihinkään valmiiksi painettuun numeroon. Jos ei haise tai maistu pilaantuneelta, takuulla syön. Vastaavasti roskiin menee, jos yhtään löyhkää oudolta, vaikka päiväyksen mukaan olisi olevinaan hyvää vielä pitkäänkin. Pikku home leivässä tai hillossa ei myöskään ole mikään syy heittää koko satsia roskiin, jos siinä ei ole kokonaisvaltaista homeen makua.
Tiettyjen jauhelihavalmistajien lihat, missä voi olla yli viikonkin päästä viimeinen käyttöpäivä, haisee paistinpannulla ruskistaessa suurinpiirtein lehmän perseelle.
Quote from: ruikonperä on 09.09.2012, 03:13:26
Tiettyjen jauhelihavalmistajien lihat, missä voi olla yli viikonkin päästä viimeinen käyttöpäivä, haisee paistinpannulla ruskistaessa suurinpiirtein lehmän perseelle.
Jauheliha on niitä tuotteita mitkä pitää tehdä heti eikä 15 päivä.
Quote from: B52 on 09.09.2012, 03:16:45
Jauheliha on niitä tuotteita mitkä pitää tehdä heti eikä 15 päivä.
Jauheliha kyllä kestää aikaa. Laitumen ja paistinpannun välillä on jokin mennyt väärin.
Kyllä normi suomalainen sika-nauta jauheliha kestää jääkaapissa keskimäärin viikon päiväyksestä, jos ei pääse välillä lämpenemään.
Myös maitotuotteet menevät hajun ja maun mukaan tunnusteltaessa.
Ruisleipä säilyy paremmin jos ostaa lisäaineetonta.
Kuivamuona, kuten makaroni, kestää muuttumattomana vuosia päiväyksen jälkeen, jos vain pakkaus on ehjä - käytännössä säilyy niin pitkään kuin vain jaksaa säilöä. Sokeri ja suola ikuisesti kuivassa ja huoneenlämmössä säilöttynä.
Paras suoja on pitämällä tuotteet pois auringonvalosta.
Quote from: ruikonperä on 09.09.2012, 03:13:26
Tiettyjen jauhelihavalmistajien lihat, missä voi olla yli viikonkin päästä viimeinen käyttöpäivä, haisee paistinpannulla ruskistaessa suurinpiirtein lehmän perseelle.
Jos ne on valmistettu lehmän perseestä. 8)
Olen huomannut, että kasvirasva lihaa paistaessa tuo huonomman maun, kuin voi ja maksaa ei voi edes ajatella paistavan muussa, kuin meijerivoissa.
Niin ja vielä nimitys nautasika. Nimi antaisi olettaa puolet ja puolet. Kun ekan kerran luin sisällysluottelon 20-80 oli huijattu olo. 40-60 vielä menee jotenkin oikein. Mutta raadon maku ei ole näissä vaan kalliimmissa paistijauhelihoissa, missä on sitä Mansikkia 100 prossaa.
Tästä tulee pitkä taisto..
Quote from: kolki on 09.09.2012, 03:32:28
Ruisleipä säilyy paremmin jos ostaa lisäaineetonta.
Ruisleipä säilyy valmistuspäivän iltaan asti. Sen jälkeen sitä syö nälkäänsä, ei sen takia että maistuu hyvältä.
Toinen tykkää anopista, toinen miniästä.
Quote from: ruikonperä on 09.09.2012, 03:38:40
Quote from: kolki on 09.09.2012, 03:32:28
Ruisleipä säilyy paremmin jos ostaa lisäaineetonta.
Ruisleipä säilyy valmistuspäivän iltaan asti. Sen jälkeen sitä syö nälkäänsä, ei sen takia että maistuu hyvältä.
Riippuu leivästä. Jotkut ovat parhaimmillaan kun ovat saneet jonkin aikaa kuivua ja sitkistyä. Paperipussissa tietysti tulee säilyttää.
Quote from: kolki on 09.09.2012, 03:32:28
***
Olen huomannut, että kasvirasva lihaa paistaessa tuo huonomman maun, kuin voi ja maksaa ei voi edes ajatella paistavan muussa, kuin meijerivoissa.
Voin ystävä ja käyttäjä, mutta mitä ihmettä on "meijerivoi"? No, okei, ei ainakaan kotipiirissä kirnuttua, mutta onko faktisesti muuta saatavilla, kuin meijerivoita?
Quote from: MW on 09.09.2012, 03:58:50
Voin ystävä ja käyttäjä, mutta mitä ihmettä on "meijerivoi"? No, okei, ei ainakaan kotipiirissä kirnuttua, mutta onko faktisesti muuta saatavilla, kuin meijerivoita?
Jäänyt vain käyttöön, kun jossain vaiheessa voipaketissa luki niin - nykyään taitaa vain lukea voi.
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Quote from: kolki on 09.09.2012, 04:13:21
Quote from: MW on 09.09.2012, 03:58:50
Voin ystävä ja käyttäjä, mutta mitä ihmettä on "meijerivoi"? No, okei, ei ainakaan kotipiirissä kirnuttua, mutta onko faktisesti muuta saatavilla, kuin meijerivoita?
Jäänyt vain käyttöön, kun jossain vaiheessa voipaketissa luki niin - nykyään taitaa vain lukea voi.
Justiin kaivoin paketin jääkaapista, ja eikös vain ole "lisäaineeton, kirnuttu meijerivoi".
Kirnu on varmaan erinäköinen, kuin se isovanhempien tilan puinen saavi männällä...
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:23:39
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Kymmenien vuosien opastus pois voin käytöstä nollaantu karppaamis-hihhulointiin. Mahtaa Pekka Puskaa vituttaa.
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:35:41
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:23:39
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Erikoisia karppaajia, voi kun minun mielestä kuuluu skeneen, ei margariini.
Kuuluu skeneen joo, ja voi loppui kaupoista, kun lammaslauma hyökkäsi gurujensa oppien perään. Voi, joka on jokaisella minun leivälläni ollut aina, ja on senkin jälkeen, kun tämä muoti-ilmiö loppuu.
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:44:19
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:35:41
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:23:39
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Erikoisia karppaajia, voi kun minun mielestä kuuluu skeneen, ei margariini.
Kuuluu skeneen joo, ja voi loppui kaupoista, kun lammaslauma hyökkäsi gurujensa oppien perään. Voi, joka on jokaisella minun leivälläni ollut aina, ja on senkin jälkeen, kun tämä muoti-ilmiö loppuu.
Sori, luin väärin viestisi, jo poistettu.
Quote from: ruikonperä on 09.09.2012, 04:38:17
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Kymmenien vuosien opastus pois voin käytöstä nollaantu karppaamis-hihhulointiin. Mahtaa Pekka Puskaa vituttaa.
Musta Pekkaa vituttaa.
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:48:15
***
Sori, luin väärin viestisi, jo poistettu.
No **ttu ihmettelin, pommituksenko se vaatii... been there, done that, nukkumaanmenoaika enihuus. Öitä kaikille.
Tuo Nousulärvin mainitsema tupakka ja alkoholi on äärettömän tärkeitä säilyttää sisällä, kaiken kaikkiaan paras paikka on työntää ne sisäänsä.
Quote from: Nousuhumala on 09.09.2012, 05:08:10
Quote from: B52 on 09.09.2012, 05:04:10
Tuo Nousulärvin mainitsema tupakka ja alkoholi on äärettömän tärkeitä säilyttää sisällä, kaiken kaikkiaan paras paikka on työntää ne sisäänsä.
:D Toivottavasti et tarkoittanut tuota sillä pervommalla tavalla. Nousulärvi, lol :D
En tarkoittanut.
Nenähän sen kertoo. Aikoinaan oli paikallisessa vanhat -50%, ja meillä syötiin hyvin. Nykyään ne vain -30%. :( 'Tuoreen' kalan kans ei ehkä kannata urheilla, paljon. Mikään alennussafka ei ole toistaiseksi ollut mitenkään viallinen. Paremmissa, rikkaissa kulttuureissa häädetään ruhon ympäriltä kärpäspilvi pois, jotta asiakas saa valita mistä likaisella kirveellä rouhaistaan palanen.
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:23:39
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Tee voi itse, ostat vain kermaa ja sekoitat sitä kunnes se on voita, toki suolaa sekaan oman maun mukaan ja voit myös maustaa millä haluat.
Tästä erottuu vielä nestettä joten pieni valutus ei haittaa niin on mukavamman oloista.
Säilyvyys, pari viikkoa suolan määrästä riippuen.
Quote from: MW on 09.09.2012, 04:31:03
Quote from: B52 on 09.09.2012, 04:23:39
MW ja kolki, pysykää aiheessa, tämä on vakava ketju.
Voi on vakava asia. Terveyshörhöt kun kärähtivät karppaamiseen, en hetkeen meinannut löytää kaupoista voita jokapäiväiselle leivälleni. Ja tämä on tosi.
Voin "loppumisen" syy oli toimittajien välisissä sopimuksissa, koska saatu hinta oli parempi muualla, eli ulkomailla. Voita oli yllinkyllin.
Jos ei näy selkeitä pilaantumisen merkkejä niin onhan noita tullut vedettyä. Vielä, kun tykkään hamstrata -30%-50-%-alennustuotteita. Ei se pari päivää pahaa tee.
Viikon vanhaa viiliä ei kannata syödä (muuten kuin laksatiivina. t: nimim. kokemusta on) muuten bongailen laputettuja juttuja. Jugurteista yms kokeilen punalapullisina sellaisia, joita en muuten ostaisi. Kanaattaa tarkistaa ostettuaan heti, että kassa on muistanut ottaa alennuksen. Nykyään S-marketin laput ovat niin isoja, ettei kassa voi olla niitä huomaamatta.
Viikon, kahden vanhoja jogurtteja, maitoja, leikkeleitä tulee syötyä vähän väliä.
Mehuja, karpalo -appelsiini yms tulee juotua muutaman kuukauden vanhoina.
Olutta, siideriä, cokista yms. tulee juotua yli vuoden vanhoina päivämäärästä.
Kaikkea tätä olen tehnyt koko ikäni ja jatkuvasti, koskaan ei ole ollut mitään ongelmia.
Ei siitä niin kauan ole kun maidosta siilattiin isommat klimpit pois ja leivästä raavittiin homeet irti.
Silmät ja nenä kertovat 99%:n tarkkuudella on ruoka/juoma kelvollista nautittavaksi.
Jos niitä osaa käyttää.
Kovin on samat elkeet hommalaisilla, liekö se on karaissut meidät taistoon.
Quote from: Dilat Laraht on 09.09.2012, 10:25:03
Viikon vanhaa viiliä ei kannata syödä (muuten kuin laksatiivina. t: nimim. kokemusta on) muuten bongailen laputettuja juttuja. Jugurteista yms kokeilen punalapullisina sellaisia, joita en muuten ostaisi. Kanaattaa tarkistaa ostettuaan heti, että kassa on muistanut ottaa alennuksen. Nykyään S-marketin laput ovat niin isoja, ettei kassa voi olla niitä huomaamatta.
Olen syönyt viiliä joka arkiaamu jo muutaman vuoden ajan ja kokemukseni mukaan se on parhaimmillaan milloin sattuu. Kun aletaan mennä enemmän kuin pari päivää viimeisen käyttöpäivän yli niin hapantuneisuuden todennäköisyys kasvaa selvästi, mutta paljon muuta päiväyksestä ei voi päätellä. Jonkin purkin sisältö on tosi hyvää ja jonkin toisen sisällön voi luokitella syötäväksi, ja silloin tällöin sisältö joutaa vessapöntöön.
Oma nenä kertoo, voiko ruoka-ainetta käyttää. Ostovaiheessa pyrin aina ottamaan sen paketin, jossa on eniten myynti- tai käyttöaikaa jäljellä. :)
Puna- ja jopa keltalappusia lihoja ja kaloja ostan myös, valmistan heti ja yli jääneet pakastimeen.
Muistakaa pakastaessanne vanhoja, että jos suolaa on valmiiksi tuotteessa, niin se ei jäädy kunnolla ja bakteerituotanto jatkuu, tosin hidastuu, mutta kuitenkin. Siis ei pitkää säilytystä.
Tänään ollut jo listalla välipalajuoma (parasta ennen 4 päivää sitten), karamelleja (parasta ennen 9 päivää sitten) ja vietnamilaista kahvia (parasta ennen 354 päivää sitten).
Ovat jääneet kaapinperälle, eikä etenkään tuliaisiksi saatua kahvia viitsi turhaan pois heittää, kun maussa ei mitään vikaa ole. Eli haistelu- ja maistelutuntumalla tarvittaessa mennään.
Eivätkö nämä tarkat parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät vakiintuneet vasta 90-luvun loppupuolella? Siihen asti kuluttajat tulivat ongelmitta toimeen omien havaitojensa varassa.
Quote from: JoKaGO on 09.09.2012, 11:15:49
Oma nenä kertoo, voiko ruoka-ainetta käyttää. Ostovaiheessa pyrin aina ottamaan sen paketin, jossa on eniten myynti- tai käyttöaikaa jäljellä. :)
Harrastelijaprepperinä ostanut kylmäkellarin (+4C) täyteen säilykkeitä. Ei ole tavatonta löytää samasta tuotteesta samalta hyllyltä päivämäärää, jossa on vuosikin eroa. Tätä seuraan enemmän kuin hintaa.
Ylilyöty ammattilaisprepperi: http://www.youtube.com/watch?v=MaFrZ0gmahg (http://www.youtube.com/watch?v=MaFrZ0gmahg) ;)
Kala pitää olla aina tuoretta, itselläni raja menee siinä, että en osta pyydystämisestä kahtapäivää vanhempaa kalaa. Jauheliha on parasta ostaa irtotavarana, silloin on nautasika-jauhelihakin priimaa, eikä takuulla haise luusta kaavitulta B-tavaralta.
Hyvä paistoliha yleensä paranee viimeisen käyttöpäivän tienoilla ja vähän sen jälkeenkin. Maitotuotteet kestävät kylminä montapäivää yli viimeisen käyttöpäivän, samoin useimmat leivät - tosin leipä on aina parasta uunituoreena.
Joten kyllä. Tulee monenlaisia elintarvikkeita syötyä viimeisen päiväyksen jälkeen.
Quote from: dothefake on 09.09.2012, 11:19:21
Muistakaa pakastaessanne vanhoja, että jos suolaa on valmiiksi tuotteessa, niin se ei jäädy kunnolla ja bakteerituotanto jatkuu, tosin hidastuu, mutta kuitenkin. Siis ei pitkää säilytystä.
Kerropa minulle sen bakteerin nimi, joka elää -18 asteessa!
Viikko on meillä lihatuotteiden käyttöpäivästä, jonka jälkeen menee varmasti koiralle, jauheliha jo 3 päivän kuluttua.
Tiettyjen kalajalosterifmojen kalatuotteita en osta edes viimeisenä käyttöpäivänä, muiden lohifileet menevät vielä päivän-pari käyttöpäivän jälkeen.
Pääasiassa luotan aistinvaraiseen arviointiin. Jos elintarvike ei haise pahalle eikä näytä epämääräiseltä, ei siinä mitään toksiineja ole merkittävää määrää.
Quote from: Perttu Ahonen on 09.09.2012, 12:30:53
Kala pitää olla aina tuoretta, itselläni raja menee siinä, että en osta pyydystämisestä kahtapäivää vanhempaa kalaa.
Kala mennee kyllä vaikka ois jo pehmenny. Ei nyt niin suurella nautinnolla, mutta ei sitä hyvvää kallaa passaa variksillekkaa heittää! Lihat ei pääse vanhenemmaan, pakastettaan jos ostetaan enemmän, että päiväykset vois mennä yli. Ei tuu tarkkailtua tuotteista oikeestaan nuita päiväyksiä, ei ne ainakkaa pahasti pääse yli menemään.
Velipoikaki kerran yli 10päivää vanhaa punasta maitoa kahviin kaato eikä ollu paakun paakkua vielä tullu!
edit.
Pittää vielä lisätä, että joskus pääsin sivusta seurailemmaan kuinka paljo muutama roskakorien kiertelijä noukki roskasäiliöistä ihan syötävää ruokaa, leipää, lihhaa, tomaatteja yms. Melko paljo ainaki osa talouksista siinä taloyhtiöissä näytti heittävän pihalle syötävää ruokaa, varmaan just näitä päiväyksen ylittäneitä mutta muuten vielä ihan syömäkelposia ruokia.
Quote from: Paju on 09.09.2012, 11:28:14
Tänään ollut jo listalla välipalajuoma (parasta ennen 4 päivää sitten), karamelleja (parasta ennen 9 päivää sitten) ja vietnamilaista kahvia (parasta ennen 354 päivää sitten).
Itse söin juuri silakkafileitä vuodelta 2010. Muuton yhteydessä piti tyhjentää pakastin ja sen pohjalta löytyi kaikenlaista muinaismuistoa.
Vuoden alussa join kaveriltani löytyneen Karhu-olutpullollisen, jonka olin aikoinani sinne kiikuttanut. Päiväys oli jotain parasta ennen tammikuuta 2010. Kalja oli siis kaksi vuotta vanhaa. Join kotonani sen ja kolme tuoretta pulloa päälle. Aamulla sain oluen määrään nähden hirveän päänsäryn, siis neljästä vaivaisesta kaljasta, joten päättelin, että vanhaksi mennyt sen aiheutti. Täytyi aiheuttaa. Vanhentunut olut maistui kaiken lisäksi tummalta oluelta ja inhoan tummaa olutta, mutta urheasti empiirisessä mielessä ajattelin juoda sen. Vinkki: jos pidät tummasta oluesta, älä turhaan osta kaupasta kallista tummaa, joskin tuoretta, tavaraa. Sen sijaan unohda tavallinen vaikka Karhu-sikspäk kaapin perukoille ja korkkaa se kaksi vuotta parim enne -pvm:n jälkeen, niin jopa saat halvalla kunnon Krusovicea.
Quote from: törö on 09.09.2012, 14:20:29Itse söin juuri silakkafileitä vuodelta 2010. Muuton yhteydessä piti tyhjentää pakastin ja sen pohjalta löytyi kaikenlaista muinaismuistoa.
Joko julistamme voittajan? :D
Jos on pari päivää vanhaa niin aikailematta huiviin. Ilman oksennusrefleksiä en edes mieti, että voiko syödä.