Hommaforum Testi

HOMMAN KESKUSTELU => Kylänraitti => Topic started by: Saippuakupla on 24.01.2012, 13:44:48

Title: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 13:44:48
QuotePizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tekemän selvityksen perusteella pizzerioiden raaka-aineiden hygieenisessä laadussa on parannettavaa. Korjattavaa löytyi pizzojen raaka-aineiden laadusta, säilytyslämpötiloista ja vetolaatikostojen puhtaudesta.

Ympäristökeskus tutki helsinkiläisten pizzerioiden kylmävetolaatikostoissa säilytettävien pizzatäytteiden mikrobiologista laatua vuonna 2010. Näytteitä otettiin yhteensä 194. Näistä 103 oli kypsää lihaa, pääasiassa pizza- ja kinkkusuikaleita, 47 kasviksia, lähinnä herkkusieniä, ja 44 mereneläviä, katkarapuja ja tonnikalaa.

Kaikista tutkituista näytteistä hyviä hygieeniseltä laadultaan oli 71 prosenttia näytteistä, välttäviä yhdeksän prosenttia ja huonoja 20 prosenttia.

Kypsän lihan näytteistä hyviä hygieeniseltä laadultaan oli 67 prosenttia, välttäviä yhdeksän prosenttia ja huonoja 24 prosenttia. Huono hygieeninen laatu lihassa aiheutui suurimmassa osassa näytteistä korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumäärästä.

Listeria monocytogenes -bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tautia, todettiin joka viidennessä kypsänlihan näytteessä. Näistä huonoksi luokiteltavia määriä löytyi seitsemästä näytteestä. Listeria-löydökset ilmoitettiin elintarvikkeen valmistuslaitosta valvovalle viranomaiselle. Ulosteperäisten Eschericia coli -bakteerien suuri määrä aiheutti yhden näytteen huonon hygieenisen laadun.

Kasvisnäytteistä oli hyviä hygieeniseltä laadultaan 72 prosenttia, välttäviä neljä ja huonoja 23 prosenttia. Huono laatu johtui suurimmaksi osaksi suuresta hiivojen määrästä, ja yksi kasvisnäyte oli huono suuren Eschericia coli -bakteerimäärän vuoksi.

Merenelävistä otetuista näytteistä hygieeniseltä laadultaan hyviä oli 80 prosenttia näytteistä, välttäviä 14 ja huonoja seitsemän prosenttia. Kaikki huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumääristä.

Elintarvikkeiden lämpötilaylitykset selittävät osan huonoista tuloksista. Lämpötilaylityksiä oli 41 prosentissa näytteistä. Kylmävetolaatikoista kolmannes arvioitiin likaisiksi.

Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja.

Tutkitut elintarvikkeet kuumennetaan pizzauunissa ennen syömistä, joten suurin osa bakteereista tuhoutuu kuumennuksen aikana. Ruokamyrkytyksen riski kasvaa, jos samoja raaka-aineita käytetään salaattien tai muiden sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden koostamiseen, jolloin raaka-aineita ei kuumenneta.

Vuonna 2012 tarkastuksia ja näytteenottoa tullaan kohdentamaan kohteisiin, joista saatiin huonoja tuloksia.

http://www.hel.fi/hki/Ymk/fi/uutiset/pizzatayte_240112

Selvityksen pdf-tiedosto löytyy täältä:

Ravintoloiden pizzatäytteiden mikrobiologinen laatu Helsingissä 2010. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 1/2012. (http://www.hel2.fi/ymk/julkaisut/2012/julkaisu_01_12_net.pdf)
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 14:02:19
Julkaisun tiivistelmä:

QuoteTiivistelmä

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa toteutettiin vuonna 2010 näytteenottoprojekti, jossa otettiin pizzatäytenäytteitä helsinkiläisten ravintoloiden kylmävetolaatikostoista. Tarkoituksena oli selvittää kylmävetolaatikostoissa säilytettävien kuumennettavien pizzatäytteiden mikrobiologista laatua. Projektissa otettiin yhteensä 194 näytettä. Näytteistä 103 oli kypsää lihaa, 47 oli kasviksia ja 44 oli mereneläviä eli katkarapuja ja kalaa. Kaikista tutkituista näytteistä 138 (71 %) oli hyviä, 17 (9 %) oli välttäviä ja 39 (20 %) huonoja hygieeniseltä laadultaan.

Kypsän lihan näytteistä (n=103) 69 (67 %) oli hyviä, 9 (9 %) oli välttäviä ja 25 (24 %) oli huonoja hygieeniseltä laadultaan. Huono hygieeninen laatu kypsän lihan tuoteryhmässä aiheutui suurimmalla osalla näytteitä (17 näytettä) korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumäärästä ja pienemmällä osalla näytteitä (kolme näytettä) korkeasta Listeria monocytogenes -bakteerimäärästä. Neljän näytteen huono laatu johtui sekä korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumäärästä että korkeasta Listeria monocytogenes -bakteerimäärästä. Eschericia coli -bakteerien suuri määrä aiheutti yhden näytteen huonon hygieenisen laadun.

L. monocytogenes -bakteereita todettiin 19 % kypsänlihan näytteistä (n=103). Näistä < 10 pmy/g tuloksia tuli 13 näytteestä ja huonoksi luokiteltavia L. monocytogenes -bakteerimääriä seitsemästä näytteestä. Listeria-löydökset ilmoitettiin elintarvikkeen valmistuslaitosta valvovalle viranomaiselle.

Kasvisnäytteistä (n=47) 34 (72 %) oli hyviä, 2 (4 %) oli välttäviä ja 11 (23 %) oli huonoja hygieeniseltä laadultaan. Kasvisten (yhdeksän herkkusieninäytettä ja yksi oliivinäyte) huono laatu johtui suurimmaksi osaksi suuresta hiivojen määrästä ja vain yksi herkkusieninäyte oli huono suuren Eschericia coli -bakteerimäärän vuoksi.

Merenelävistä otetuista näytteistä (n=44) 35 (80 %) oli hyviä, 6 (14 %) oli välttäviä ja 3 (7 %) oli huonoja hygieeniseltä laadultaan korkean aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumäärän vuoksi. Elintarvikkeiden lämpötilaylitykset selittävät osan huonoista tuloksista. Lämpötilaylityksiä oli 41 %:ssa näytteitä. Elintarvikkeiden lämpötilojen keskiarvo oli hieman korkeampi huono hygieeninen laatu -lausunnon saaneilla näytteillä verrattuna näytteisiin, joissa ei ollut tutkimusten perusteella huomautettavaa.

Kylmävetolaatikoista (n=168) 115 (68 %) arvioitiin puhtaiksi ja 53 (32 %) likaisiksi. Hyvän laatuarvion saaneiden näytteiden kylmävetolaatikostot olivat keskimäärin puhtaampia kuin välttävän laatuarvion saaneiden näytteiden kylmävetolaatikostot.  Huonon laatuarvion saaneiden elintarvikenäytteiden joukossa oli kuitenkin enemmän puhtaita kylmävetolaatikostoja kuin likaisia.

Useissa ravintoloissa ei ollut säilytetty ohjeiden mukaisesti elintarvikkeiden pakkauksia tai niiden tietoja, vaikka tuotteita oli yhä myynnissä. Näissä ravintoloissa elintarvikkeiden tietoja, kuten elintarvikkeen päiväysmerkintöjä tai valmistajaa, ei ollut tarkastettavissa näytteenottohetkellä. 68 näytteen päiväystä ei ollut tarkastettavissa, joten niistä ei voida tietää, olivatko ne vanhentuneita.

Pizzatäytenäytteen tutkimustuloksen ollessa huono, ravintolan toimijan kanssa keskusteltiin huonoon tulokseen vaikuttaneista asioista. Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja. Kolmen ravintolan työskentelypinnoilta otettiin pintapuhtausnäytteet Listeria monocytogenes -bakteerien varalta. Pinnoilta ei löytynyt Listeriaa.

Projektin tulokset osoittavat, että elintarvikkeiden raaka-aineissa, käsittelyssä, kylmäketjun säilymisessä tai säilytysaikojen pituudessa on pizzerioissa korjattavaa. Projektin tulokset osoittavat tarpeen lisävalvontaan. Valvonnassa tullaan kohdentamaan tarkastuksia ja näytteenottoa vuonna 2012 kohteisiin, joista saatiin huonoja tai välttäviä tuloksia.

http://www.hel2.fi/ymk/julkaisut/2012/julkaisu_01_12_net.pdf
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 14:06:40
Niin. Missä se keskustelun avaus?
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 14:43:55
Quote from: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 14:06:40
Niin. Missä se keskustelun avaus?

Ei se nyt voi olla noin hankalaa lukea lainattua tekstiä? Lue vaikka otsikko: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki). Sitten voit pohtia sellaista seikkaa, että ketkä omistavat huomattavan osan helsinkiläisistä pizzerioista ja ketkä työskentelevät em. pizzerioissa? Selvityksessä on siis kyse pääasiassa tavallisista pizzerioista.

QuoteTerveystarkastajat ottivat valvontanäytteet 8.7.–25.11.2010 välisenä aikana helsinkiläisten ravintoloiden kylmävetolaatikostoista. Ravintolat olivat pääasiassa pizzerioita. Näytteet olivat erilaisia pizzatäytteitä, jotka kuumennetaan pizzan paistossa ennen syömistä.

Projektissa otettiin yhteensä 194 näytettä. Näytteitä otettiin 97 ravintolasta, kaksi näytettä kustakin. Näytteistä 103 oli kypsää lihaa, 47 oli kasviksia ja 44 oli mereneläviä. Näytteiden jakaantuminen eri elintarvikkeisiin on esitetty kuvassa 1.  Huonojen mikrobiologisten tulosten vuoksi otettiin lisäksi 38 uusintanäytettä. Joistakin näytteistä oli tarpeen ottaa vielä toiset uusinnat huonojen näytetulosten vuoksi. Loput uusintanäytteet otettiin vuoden 2011 valvontanäytteinä.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Topi Junkkari on 24.01.2012, 14:46:04
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 14:43:55
Ei se nyt voi olla noin hankalaa lukea lainattua tekstiä? Lue vaikka otsikko: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki).

Meillä on ollut täällä Hommalla sellainen tapa, että pelkkä lainaus tai linkki ei riitä keskustelun avaukseksi, vaan siihen pitää yhdistää jokin keskustelunavaajan oma ajatus tai mielipide.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Eldritch on 24.01.2012, 14:58:44
QuotePizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa

Muita päivän uutisia:

Vesi on märkää!

Kipu sattuu!

Karhut paskantavat metsään!

Paavi on katolinen!
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 15:04:10
Quote from: Topi Junkkari on 24.01.2012, 14:46:04
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 14:43:55
Ei se nyt voi olla noin hankalaa lukea lainattua tekstiä? Lue vaikka otsikko: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki).

Meillä on ollut täällä Hommalla sellainen tapa, että pelkkä lainaus tai linkki ei riitä keskustelun avaukseksi, vaan siihen pitää yhdistää jokin keskustelunavaajan oma ajatus tai mielipide.

Lainaatko kyseisen kohdan vaikka säännöistä, kiitos? Sinänsä mainitsemasi tapa on tietysti hyvä ja suotava, mutta ei välttämätön esim. jonkin asian tiedottamisen yhteydessä, kuten tässä oli tarkoitus. Tämän selvityksen informaatioarvo taas korostuu, koska tapaus Agali Oy (http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=2860) on hyvässä muistissa.

Tästä aiheesta en nyt kuitenkaan jatka enempää, koska se ei liity millään lailla stadin pizzerioihin.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 15:14:56
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 14:43:55
Quote from: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 14:06:40
Niin. Missä se keskustelun avaus?

Ei se nyt voi olla noin hankalaa lukea lainattua tekstiä? Lue vaikka otsikko: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki). Sitten voit pohtia sellaista seikkaa, että ketkä omistavat huomattavan osan helsinkiläisistä pizzerioista ja ketkä työskentelevät em. pizzerioissa? Selvityksessä on siis kyse pääasiassa tavallisista pizzerioista.
Nyt päästään asiaan. Vastaavia ongelmia on kyllä havaittu suomalaisista ruokakaupoistakin.

Yli puolet kaupoissa myytävistä tuorekalatuotteista on pilaantunut jo ennen pakkauksessa merkittyä viimeistä käyttöpäivää.
http://www.kaleva.fi/uutiset/tuorekalatuotteet-usein-huonolaatuisia/844347

Sääntöjä ja ohjeistusta pitää lisätä ja ennen kaikkea tulee selittää, että miksi säännöt ja ohjeet on olemassa. Myös suomalaisille.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 15:33:38
Quote from: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 15:14:56
Sääntöjä ja ohjeistusta pitää lisätä ja ennen kaikkea tulee selittää, että miksi säännöt ja ohjeet on olemassa. Myös suomalaisille.

Sääntöjä ja ohjeita tulee selkeyttää ja valvontaa lisätä. Silti ihmetyttää, että neuvonnasta ja ohjeista ei välitetä? Epäilen, että nämä uusintanäytteissäkin kärähtäneet pizzeriat jatkavat toimintaa ilman mitään muutosta.

QuotePizzatäytenäytteen tutkimustuloksen ollessa huono, ravintolan toimijan kanssa keskusteltiin huonoon tulokseen vaikuttaneista asioista. Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Fatman on 24.01.2012, 15:37:47
Jauhelihan laatu on huonontunut:
http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2010/10/21/jauhelihan-laatu-on-huonontunut/201014694/12 (http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2010/10/21/jauhelihan-laatu-on-huonontunut/201014694/12)

Karu totuus kalatiskeiltä: Suurin osa silakoista huonoa:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/12/1238255/karu-totuus-kalatiskeilta-suurin-osa-silakoista-huonoa (http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/12/1238255/karu-totuus-kalatiskeilta-suurin-osa-silakoista-huonoa)

Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 15:38:05
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 15:33:38
Sääntöjä ja ohjeita tulee selkeyttää ja valvontaa lisätä. Silti ihmetyttää, että neuvonnasta ja ohjeista ei välitetä? Epäilen, että nämä uusintanäytteissäkin kärähtäneet pizzeriat jatkavat toimintaa ilman mitään muutosta.

QuotePizzatäytenäytteen tutkimustuloksen ollessa huono, ravintolan toimijan kanssa keskusteltiin huonoon tulokseen vaikuttaneista asioista. Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja.
Tai sitten käsittelyohjeet ei auta koska raaka-aineet on huonoja? (Ks. edellinen Fatmanin viesti)
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Lasse on 24.01.2012, 15:47:48
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 15:33:38
Sääntöjä ja ohjeita tulee selkeyttää ja valvontaa lisätä. Silti ihmetyttää, että neuvonnasta ja ohjeista ei välitetä? Epäilen, että nämä uusintanäytteissäkin kärähtäneet pizzeriat jatkavat toimintaa ilman mitään muutosta.

Kärähtäneiden pizzerioiden nimilista on samassa kassakaapissa Tiitisen listan kanssa?

Fiksummat känkky-yrittäjät pistäisivät sertifioidun omavalvontazydeemin pystyyn. Vero- ja mikrobiologia-asiat kunnossa, tulkaa syömään ISO9001-pizzaa!

(39,90 very special offer just for you, my friend!)

Nam, nam.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Topi Junkkari on 24.01.2012, 15:55:04
Quote from: Lasse on 24.01.2012, 15:47:48
Kärähtäneiden pizzerioiden nimilista on samassa kassakaapissa Tiitisen listan kanssa?

Jep, ja samaan aikaan Agali-jutussa "kärähtäneiden" ravintoloiden nimilista on kaikissa lehdissä. Eviran Agali-listallehan pääsivät kaikki ravintolat, joilla joskus historiassa oli ollut jokin, lyhytkin, liikesuhde Agaliin.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Saippuakupla on 24.01.2012, 16:08:10
Quote from: seuraa_tilannetta on 24.01.2012, 15:38:05
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 15:33:38
Sääntöjä ja ohjeita tulee selkeyttää ja valvontaa lisätä. Silti ihmetyttää, että neuvonnasta ja ohjeista ei välitetä? Epäilen, että nämä uusintanäytteissäkin kärähtäneet pizzeriat jatkavat toimintaa ilman mitään muutosta.

QuotePizzatäytenäytteen tutkimustuloksen ollessa huono, ravintolan toimijan kanssa keskusteltiin huonoon tulokseen vaikuttaneista asioista. Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja.
Tai sitten käsittelyohjeet ei auta koska raaka-aineet on huonoja? (Ks. edellinen Fatmanin viesti)

Jauhelihan heikko laatu on ollut tiedossa jo pitkään ja kyseinen selvitys on myös Helsingin ympäristökeskuksen tekemä (linkki (http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/4e60ff804473b43692a89258017a3754/Julkaisu_10_10_net.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=4e60ff804473b43692a89258017a3754) viimeisinpään selvitykseen, johon uutinenkin pohjaa). Pizzeria- selvityksessä vain 4 % tarkistetuista tuotteista sisälsi jauhelihaa. Tosin jauhelihan huono laatu antaa toki aiheen pohtia, että ovatko muutkin elintarvikkeet yhtä huonoa laatua?

Tässä pizzeria-selvityksessä myös elintarvikkeiden pakkaukset olivat "kadonneet", joten on hyvinkin mahdollista, että osa raaka-aineista oli esim. vanhentuneita:

QuoteUseissa ravintoloissa ei ollut säilytetty ohjeiden mukaisesti elintarvikkeiden pakkauksia tai niiden tietoja, vaikka tuotteita oli yhä myynnissä. Näissä ravintoloissa elintarvikkeiden tietoja, kuten elintarvikkeen päiväysmerkintöjä tai valmistajaa, ei ollut tarkastettavissa näytteenottohetkellä. 68 näytteen päiväystä ei ollut tarkastettavissa, joten niistä ei voida tietää, olivatko ne vanhentuneita.

Quote4.4 Päiväykset
Elintarvikenäytteiden pakkaukset pakkausmerkintöineen oli ehditty hävittää 35 %:ssa elintarvikenäytteitä. Tämä osoittaa, että elintarvikkeiden jäljitettävyydessä on pizzerioissa selviä puutteita. Tuotteiden tiedot tulee säilyttää niin kauan kuin tuotteita on myynnissä. Elintarvikenäytteissä, joista päiväykset olivat tarkastettavissa, oli pääsääntöisesti hyvin päiväystä jäljellä.

Päiväykset olivat ylittyneet kuudella elintarvikenäytteellä, näistä vain yksi näyte oli hygieeniseltä laadultaan hyvä. Elintarvikkeen valmistaja takaa tuotteensa säilymisen viimeiseen käyttöpäivään asti tietyissä olosuhteissa. Valmistajan tulee määrittää viimeinen käyttöpäivä säilyvyystutkimuksilla.

Huomioitavaa on myös, että aistinvaraisesti raaka-aineiden huonoa laatua ei voinut huomata kuin muutamassa tapauksessa:

QuoteAlustava aistinvarainen arviointi tehtiin hajun ja ulkonäön osalta kaikista näytteistä (n=194 kpl ). Tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä. Hajun osalta hyviä tuloksia saatiin 191 (98 %) näytteestä ja vain kolme näytettä (2 %) arvioitiin huonoksi (pizzarouhe, katkarapu ja kinkkusuikale). Ulkonäkö arvioitiin myös hyväksi suurimmassa osassa näytteitä (193 näytettä, 99 %). Vain yksi katkarapunäyte (1 %) arvioitiin huonoksi ulkonäön perusteella.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: Kuvio on 24.01.2012, 16:14:41
Quote from: Lasse on 24.01.2012, 15:47:48
Quote from: Toofast24 on 24.01.2012, 15:33:38
Sääntöjä ja ohjeita tulee selkeyttää ja valvontaa lisätä. Silti ihmetyttää, että neuvonnasta ja ohjeista ei välitetä? Epäilen, että nämä uusintanäytteissäkin kärähtäneet pizzeriat jatkavat toimintaa ilman mitään muutosta.

Kärähtäneiden pizzerioiden nimilista on samassa kassakaapissa Tiitisen listan kanssa?

Nam, nam.
Luultavasti juuri näin.  :)
Viranomaiset kannattavat ei kai saa sanoa keidenkä sisällissotaa johon tosin rahoista ei paljoa mene kun välikäsiä on tarpeeksi.
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: K.K. on 22.10.2012, 22:22:17

Pitsasta löytyi Nokian puhelin


Helsinkiläinen Emilia Nikander tilasi lauantaina 20. lokakuuta ystävänsä kanssa pitsan kannelmäkeläisestä ravintolasta. Kotiinkuljetetun pitsalaatikon avattuaan ystävykset joutuvat kuitenkin hieraisemaan silmiään. Smetanapitsassa oli nimittäin hieman erikoinen lisätäyte?–?tuliterä Nokia Lumia -puhelin.

- Oli siinä naurussa pitelemistä, Nikander sanoo.

Kännykkä oli hiukaan smetanaan tahriutunut, mutta muuten kunnossa. Lumia löysi pian takaisin omistajalleen. Nikander soitti ravintolaan, mistä pitsa oli tilattu, ja kertoi löydöstään.

- Sieltä tuli mies hakemaan puhelinta. Hän oli hyvin kiitollinen. Loppu hyvin, kaikki hyvin, Nikander toteaa.

Nikander ja hänen ja ystävänsä saivat uuden pitsan veloituksetta. Ravintolasta luvattiin toimittaa heille myös seuraava tilaus ilmaiseksi.

Kannelmäkeläispitseriasta vahvistetaan, että kyseisen huvittavan vahingon tapahtuneen.

- Asiakas vitsaili, että saako pitsan tilaaja puhelimen kaupan päälle, ravintolan edustaja naurahtaa.

- Puhelin kuului lähetillemme ja se oli pudonnut häneltä vahingossa. Asiakas sai luonnollisesti hyvityksen tapahtuneesta.

http://omakaupunki.hs.fi/helsinki/uutiset/pitsasta_loytyi_nokian_puhelin/ (http://omakaupunki.hs.fi/helsinki/uutiset/pitsasta_loytyi_nokian_puhelin/)
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: AstaTTT on 22.10.2012, 22:29:24
Terveysviranomaiset voisivat tutkia ajoittain myöskin kylmäsäilytystä eli säilytyslaitteiden todellisia lämpötiloja ja niiden yrityksen sisäistä seurantaa. Pizzerianhan tulee merkitä ylös kylmälaitteiden lämpötilat kerran viikossa.

Ja sitten suu suppuun. 8)
Title: Vs: Pizzerioiden raaka-aineiden laadussa on parannettavaa (Helsinki)
Post by: C-Nile on 23.10.2012, 11:39:01
Quote from: Ulkopuolinen on 23.10.2012, 10:25:22
Jos 70% täytteistä on osittain tai kokonaan pilaantuineita, niin mahdollisuus sille että saa kunnollisen pizzan = kunnollisuuden todennäköisyys kerrottuna riskiainesten määrällä. Eli pyre kertaa mozza kertaa tomskut kertaa sienet kertaa artisokka kertaa kinkku = 0.7 x 0.7 x 0.7 x 0.7 x 0.7 x 0.7 ? 0.118 = 11.8%

Eli jos käy kolme kertaa moisessa etnohelvetissä niin silloin todennäköisyys sille ettei syö karvakäden paskaa tai pilaantunutta materiaalia on luokkaa 0.16%.

Tämä siis siinä tapauksessa että jätetään taatusti ulosteperäisten bakteerien pilaama taikina samoin kuin kaikki mahdolliset salaatit huomiotta.

Hmm... Tiukkaa harjoitusta immuunijärjestelmälle.

Jos todennäköisyys, että aines on pilaantunut on 0.7, niin tn. että saa kunnollisen aineksen on 0.3. Eli 0.3 potenssiin ainesten määrä. Ei silti muuta itse pointtiasi mitenkään.