Hommaforum Testi

HOMMAN KIRJASTO => Standardiargumentit => Topic started by: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50

Title: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/politiikka/kolumnit/4249-monokulttuurin-helppous)

Toimittajan maailmassahan monokulttuurimaassa ei lentokone lennä tai keittokirja aukea... MOT: Ilman Lähi-idästä muuttaneita ravintelinpitäjiä emme mitenkään voisi tietää, miltä maistuu aito italialainen pizza.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Mika on 19.11.2011, 11:32:22
Quote from: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/kolumnit/kolumnistit/4249-monokulttuurin-helppous)

Mitähän olemme saaneet kehitysmaista (Somalia, Afganistan, Irak, jne...), joista tapahtuvaa maahanmuuttoa pääasiassa kritisoidaan? Hyvin harva vastustaa Italiasta, Turkista tai Japanista tulevaa maahanmuuttoa.  Näistä maista ei tulla Suomeen anteliaan sosiaaliturvajärjestelmän takia.

Niin paksua rautalankaa ei vain tunnu olevan, jolla moku-uskovaiset saataisiin ymmärtämään näinkin yksinkertainen asia.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: foobar on 19.11.2011, 12:36:08
Quote from: Mika on 19.11.2011, 11:32:22
Quote from: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/kolumnit/kolumnistit/4249-monokulttuurin-helppous)

Mitähän olemme saaneet kehitysmaista (Somalia, Afganistan, Irak, jne...), joista tapahtuvaa maahanmuuttoa pääasiassa kritisoidaan? Hyvin harva vastustaa Italiasta, Turkista tai Japanista tulevaa maahanmuuttoa.  Näistä maista ei tulla Suomeen anteliaan sosiaaliturvajärjestelmän takia.

Niin paksua rautalankaa ei vain tunnu olevan, jolla moku-uskovaiset saataisiin ymmärtämään näinkin yksinkertainen asia.

Mokuhierarkiassa kilvoitellaan asemasta sillä, kuka kykenee keksimään mielikuvituksellisimman, mutta hienoiten ryhmän ideaalia tukevan väitteen yhteiskunnan tosiluonteesta. Kilpailu johtaa siihen, että väitteillä on suunnilleen yhtä paljon tekemistä todellisuuden kanssa kuin rajatiedon messujen puhujien jutuilla. Molemmissa tilanteissa optimoinnin tavoitteeksi on otettu täysin absurdi dogmaattinen näkökanta, ja sen ansiosta molemmissa lopulta myös lopputulokset ovat ulkopuolisen katsojan kannalta absurdeja. Sääli on, että kun rajatiedon messuja pidetään täytenä huuhaana, mokuklusterin houreisiin pitää suhtautua korkeintaan hymähdellen sen jäsenten positioiden vuoksi.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: foobar on 19.11.2011, 12:46:04
Jutussa puhutaan myös siitä, kuinka on rasisti jos näkee kaupassa mustan myyjän, mutta haluaa etsiä valkoista kysyäkseen kysymyksen tuotteesta. Epäilemättä olen tässä mielessä julkea rasisti; odotukseni mustien myyjien kielitaidosta eivät valitettavasti ole kovin korkealla. Luonnollisesti minun pitäisi kuitenkin ensin suunnata mustan luo, jotten olisi rasisti...

Typerintä tässä koko kuviossa on, että "rasistinen" oletukseni mustan myyjän heikommasta osaamisesta ei perustu siihen, että pitäisin häntä geneettisesti vajokkina, vaan siihen, että koska hänellä on vahva vähemmistöstatus jolla hän voi tässä yhteiskunnassa kiristää työnantajaansa, hänen ei välttämättä tarvitse haluta tai kyetä yhtä asiantuntevaan työhön kuin valkoisten suomalaisten. (Tässä mielessä "rasismini" on kovin kontekstiriippuvaista - jostain syystä se katoaa esim. amerikkalaisessa supermarketissa. Miten suvaitsija tämän selittää?) Riittää, että hän on saanut jalan oven väliin. Mikäli syntyperäkohtaista erityiskohtelua ei rummutettaisi joka paikassa niin armottomasti, suhtautuisin todennäköisesti tällaiseen myyjään paljon neutraalimmin, ja tämä vois olla jopa perusteltuakin.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Mansikka on 19.11.2011, 16:12:23
Quote from: foobar on 19.11.2011, 12:46:04
Jutussa puhutaan myös siitä, kuinka on rasisti jos näkee kaupassa mustan myyjän, mutta haluaa etsiä valkoista kysyäkseen kysymyksen tuotteesta.

Ehkä kyseessä on kirjoittajan oman, itsessä kielletyltä tuntuvan toimintatavan projektio muihin.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Hob on 19.11.2011, 16:38:50
Jos Saksa ei olisi koskaan pommittanut Pearl Harboria, meillä ei olisi nyt purukumia. Hieno juttu tämä stereokulttuuri.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Eino P. Keravalta on 19.11.2011, 17:12:54
On se vaan niinqu hyvä, että Suomessa on ranskalaisia, japanilaisia ja amerikkalaisia ihmisiä: ilman heidän läsnäoloaan Suomessa minulla ei olisi Citroen-autoa, Toshiba-televisiota tai jääkaapissa usalaista hampurilaiskastiketta. Onhan se selvä, että meidän rahamme ei kelpaa esimerkiksi Kiinaan, jos meillä ei asu yhtään kiinalaista.

Olix muuta?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Hob on 19.11.2011, 17:30:22
Quote from: Eino P. Keravalta on 19.11.2011, 17:12:54
Olix muuta?

No se on joskus askarruttanut, että minneköhän ne Kuun asukkaat on asutettu kun meillä on kerran sieltäkin tuontituotteita yhden pienen museollisen verran. Vai oliko tämä nyt sitä impperialismia?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Eino P. Keravalta on 19.11.2011, 17:36:25
Quote from: Hob on 19.11.2011, 17:30:22
Quote from: Eino P. Keravalta on 19.11.2011, 17:12:54
Olix muuta?

No se on joskus askarruttanut, että minneköhän ne Kuun asukkaat on asutettu kun meillä on kerran sieltäkin tuontituotteita yhden pienen museollisen verran. Vai oliko tämä nyt sitä impperialismia?

No nyt ymmärrän, miksi Suomen vienti ei vedä tarpeeksi. Kyse ei ole kalliista eurosta tai innovaatioiden puutteesta, vaan siitä, että suomalaisia raiskaajia ei asu tarpeeksi sosiaalituella ulkomailla. Ovatkohan ajatushautomot tästä tietoisia? Joko raiskaajia rekrytoidaan päivärahalla ulkomaankomennukselle, että vienti vetäisi?

Lisäys: pitää sitten olla suomalainen raiskaaja, eikä etnoraiskaaja.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: elukka on 19.11.2011, 17:42:57
toimittaja kuuluu lehdistötuen avulla pyöritettävän painotuotteen tuotamiseen. Ei tuota demaria lehdeksikään kehtaisi kutsua. Onhan se hieman porvarillisempi kuin se stadin pravda....

Lehdistö- ja puoluetuilla on rouvalla vissiin palkka-asiat ok? Ja on lentänytkin koneella maailmalla. Mutta hän arvelee, että monokulttuurin peräkammarin pojat ei ole eläissään lennelleet edes kanarialle?

Siksi hän sosiaalisena sosiaalidemokraattina haluaa kebabin ja sushin valmistajia joka peräkylän noille pojille!
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: kolki on 06.02.2012, 01:52:32
Tämä vaatimus, että on otettava ihmisiä yhteiskunnan elätettäviksi, jos ostamme ulkomailta mitään, kuten elokuvia tai musiikkia.
Vaatimus kuulostaa samalta, kuin: Jos haluamme kuunnella USA:sta tulevaa musiikkia, meidän on hyväksyttävä suomalaisten raikaaminen ja tappaminen ulkomaalaisten toimesta. Vähän sama, kuin HAN-suomalaisen tapauksessa, koska haluamme jonkun positiivisen asian A, Meidän ON PAKKO ottaa myös negatiivinen asia B, joka ei liity millään tavalla asiaan A.
Esim. jos haluat tänään syödä lihapiirakan, on sinun amputoitava vasen kätesi kyynärpään kohdalta.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Marius on 06.02.2012, 02:16:12
En millään ymmärrä, mistä olen jäänyt paitsi, jos en ole mieltynyt kehitysmaalaisten mössöruokiin,
tai mausteilla pilattuihin makuihin, jotka mausteet siis ovat useimmiten tarkoitetut vain peittämään pilaantuneisuuden makua.

En pidä pizzasta, en koske kebabiin, sushiin ehkä, kunhan on hygienia varmaa.

Mielestäni asian pitäisi olla aivan päinvastoin: kehitysmaalaisten pitäisi oppia suomalaisesta ruokakulttuurista jotain.

Minua ei kiinnosta tietää, tai kokeilla miltä maistuu p...a, voin sen kuvitella, mutta se riittää.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: kolki on 06.02.2012, 03:18:10
Quote from: Marius on 06.02.2012, 02:16:12
En millään ymmärrä, mistä olen jäänyt paitsi, ...
Mutta olethan kuunnellut jotain ulkomaista artistia/bändiä?

Toisaalta emmehän halua olla mikään lintukoto, mutta miksi minun olisi hyväksyttävä esim somalienulkomaalaisten rikollisuus, jos haluan kuunnella Alice Cooperia tai miksi hyväksyä Romaniasta tuleva järjestäytynyt rikollisuus, jos pidän Aleksanterinkadun(Lahti) alussa olevan intialaisravintolan buffetpöydästä? Tai vastaavasti saan kuunnella vain Tapio Rautavaaraa enkä mitään ulkomaalaista artistia sen lisäksi, koska en hyväksy humanitaarista maahanmuuttoa?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: IDA on 06.02.2012, 03:22:09
Quote from: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/kolumnit/kolumnistit/4249-monokulttuurin-helppous)

Toimittajan maailmassahan monokulttuurimaassa ei lentokone lennä tai keittokirja aukea... MOT: Ilman Lähi-idästä muuttaneita ravintelinpitäjiä emme mitenkään voisi tietää, miltä maistuu aito italialainen pizza.

Eteenpäin lopetettiin, jotta tuo läpyskä ( siis Demari ) saisi elää. Uskon demareiden kokevat presidentinvaalien kaltaisia tappioita tulevaisuudessakin.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Marko Parkkola on 06.02.2012, 03:22:39
Söin Milanossa pitsaa. En tiedä miten voisin tietää miltä italialainen pitsa maistuu ilman mamuja!
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Fiftari on 06.02.2012, 08:29:04
Quote from: foobar on 19.11.2011, 12:46:04
Jutussa puhutaan myös siitä, kuinka on rasisti jos näkee kaupassa mustan myyjän, mutta haluaa etsiä valkoista kysyäkseen kysymyksen tuotteesta. Epäilemättä olen tässä mielessä julkea rasisti; odotukseni mustien myyjien kielitaidosta eivät valitettavasti ole kovin korkealla. Luonnollisesti minun pitäisi kuitenkin ensin suunnata mustan luo, jotten olisi rasisti...

Typerintä tässä koko kuviossa on, että "rasistinen" oletukseni mustan myyjän heikommasta osaamisesta ei perustu siihen, että pitäisin häntä geneettisesti vajokkina, vaan siihen, että koska hänellä on vahva vähemmistöstatus jolla hän voi tässä yhteiskunnassa kiristää työnantajaansa, hänen ei välttämättä tarvitse haluta tai kyetä yhtä asiantuntevaan työhön kuin valkoisten suomalaisten. (Tässä mielessä "rasismini" on kovin kontekstiriippuvaista - jostain syystä se katoaa esim. amerikkalaisessa supermarketissa. Miten suvaitsija tämän selittää?) Riittää, että hän on saanut jalan oven väliin. Mikäli syntyperäkohtaista erityiskohtelua ei rummutettaisi joka paikassa niin armottomasti, suhtautuisin todennäköisesti tällaiseen myyjään paljon neutraalimmin, ja tämä vois olla jopa perusteltuakin.

Turtolan citymarketissa tampereella oli kerran eräs tummempi myyjä. Asiakkaat kyllä osaksi vaihtoivat kassaa, mutta kyse ei ollut kaverin ihonväri, tai se että olisi ollut vajakki vaan se että oli ihan oikeasti hidas kassa. Juorusi jokaisen asiakkaan kanssa niin että kassalinja liikkui normaaliakin hitaammin. Mukava veikko oli noin muuten mutta kun piti töitä hoitaa niin joko istui kassalla ja juorusi tai sitten viipotti ympäri kauppaa ja jutteli (yleensä naisten kanssa).
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: EL SID on 06.02.2012, 09:26:54
miksi pizzan tekoon tarvitaan mamuja? pizzerioita ja kebabbia on ollut tarjolla jo 1970-luvulta, eli aikaan kun mamuja ei maassa juurikaan ollut.

kotipizza-keisari Rabbe Grönholm perusti pizzeria O sole mion 1976, kehitti siitä Pizzeria N:o 1 -ketjun jossa oli suurimmillaan 19 ravintolaa. Pizzeria ei edes ollut Vaasan ensimmäinen.

Pietarsaarelainen Göran Lillkåll perusti oman kebab-paikan 1973, ja vaikka omistaja on välillä vaihtunut, niin paikka on vielä olemassa:

http://www.korvgorans.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=77

Jo 1970-luvulla tätä suomalais-peräistä kebabbia myytiin tukkuihin ja siten muihin kebab-paikkoihin 1 000 -1 500 kiloa päivässä.


Onko pizza ja kebab edelleenkin "suvaitsevaisessa mielessä" jokin osoitus kansainvälisestä meiningistä? itse asiassa nehän veivät ruokailutottumksia huonoon suuntaan.
Vielä pari  vuosikymmentä sitten suomi oli täynnä "vilenin kahviloita",

http://www.youtube.com/watch?v=Gk_mPeQ_OiY

eli huoltoasemien kyljissä olevia pieniä ruoka-paikkoja, joissa oli tarjolla terveellistä kotiruokaa ja joita piti, ylikansallisten ketjujen asemasta,  perheyritys.

ero on siinä, että aikaisemmin työllistyivät suomalaiset, nykyisin mamut, jotka vaihtavat pizzerioitten omistusta muutaman vuoden välein.





Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Joker on 06.02.2012, 09:59:32
Quote from: Hob on 19.11.2011, 17:30:22
Quote from: Eino P. Keravalta on 19.11.2011, 17:12:54
Olix muuta?

No se on joskus askarruttanut, että minneköhän ne Kuun asukkaat on asutettu kun meillä on kerran sieltäkin tuontituotteita yhden pienen museollisen verran. Vai oliko tämä nyt sitä impperialismia?

Ihan yhtä selkeällä logiikalla kuin Demarin toimittaja ja tämä viesti, muistutan että meillä on ollut 12 vuotta Marsin presidentti, myös ulkonäön puolesta. Eikä meillä siitä huolimatta ole vielä yhtään marsilaista ravintolaa. Epäilen että Mars-suklaapatukatkin tehdään jossain lisenssillä kuten aussikaljakin Suomessa?

Sitten kun Suomessa asuu vielä enemmän avaruusolentoja muilta planeetoilta, on suomalaisilla toimittajilla vielä enemmän huolta siitä mitä Suomesta ajatellaan maailmalla ja avaruudessakin. Esim. Vihreä lanka-lehden toimittaja haastattelee uranuslaista:
- Helou. In Uranus, what do you think äpäyt Pekka Haavisto?
- Wanna take a quick peek there?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Sunt Lacrimae on 06.02.2012, 10:06:01
Quote from: Mika on 19.11.2011, 11:32:22
Quote from: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/kolumnit/kolumnistit/4249-monokulttuurin-helppous)

Mitähän olemme saaneet kehitysmaista (Somalia, Afganistan, Irak, jne...), joista tapahtuvaa maahanmuuttoa pääasiassa kritisoidaan? Hyvin harva vastustaa Italiasta, Turkista tai Japanista tulevaa maahanmuuttoa.  Näistä maista ei tulla Suomeen anteliaan sosiaaliturvajärjestelmän takia.

Niin paksua rautalankaa ei vain tunnu olevan, jolla moku-uskovaiset saataisiin ymmärtämään näinkin yksinkertainen asia.

Minä en ylipäänsä ymmärrä miten ruokakulttuuri liittyy esimerkiksi Euroopan islamisaatioon, tietyistä kulttuureista tulevien maahanmuuttajien integrointiongelmiin, rahan kaatamiseen mustiin aukkoihin (no pun intended) nimeltä kehitysapu ja mamuinfra tai pakkomielteiseen mokuttamiseen ja vihapuheiden näkemiseen joka nurkan takana.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Suomitalon renki on 06.02.2012, 10:09:02
Sari Saloranta terveiset sieltä missä kesällä on mahottomasti itikoita ja talvella  hirveesti pakkasta: Olet tyhmä tai yksinkertainen.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Rastafari on 06.03.2012, 19:12:30
Quote from: EL SID on 06.02.2012, 09:26:54
miksi pizzan tekoon tarvitaan mamuja? pizzerioita ja kebabbia on ollut tarjolla jo 1970-luvulta, eli aikaan kun mamuja ei maassa juurikaan ollut.

kotipizza-keisari Rabbe Grönholm perusti pizzeria O sole mion 1976, kehitti siitä Pizzeria N:o 1 -ketjun jossa oli suurimmillaan 19 ravintolaa. Pizzeria ei edes ollut Vaasan ensimmäinen.

Pietarsaarelainen Göran Lillkåll perusti oman kebab-paikan 1973, ja vaikka omistaja on välillä vaihtunut, niin paikka on vielä olemassa:

http://www.korvgorans.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=77

Jo 1970-luvulla tätä suomalais-peräistä kebabbia myytiin tukkuihin ja siten muihin kebab-paikkoihin 1 000 -1 500 kiloa päivässä.


Onko pizza ja kebab edelleenkin "suvaitsevaisessa mielessä" jokin osoitus kansainvälisestä meiningistä? itse asiassa nehän veivät ruokailutottumksia huonoon suuntaan.
Vielä pari  vuosikymmentä sitten suomi oli täynnä "vilenin kahviloita",

http://www.youtube.com/watch?v=Gk_mPeQ_OiY

eli huoltoasemien kyljissä olevia pieniä ruoka-paikkoja, joissa oli tarjolla terveellistä kotiruokaa ja joita piti, ylikansallisten ketjujen asemasta,  perheyritys.

ero on siinä, että aikaisemmin työllistyivät suomalaiset, nykyisin mamut, jotka vaihtavat pizzerioitten omistusta muutaman vuoden välein.

No hei oikeesti. On aivan saletti, että Rabbe ja Göran ovat mamuja, tai ainkin esi-isät ovat, ni sit on kyl hei itekki :flowerhat:

Italiassa en ole koskaan käynyt, niin en voi tietää, miltä "aito Iltaialainen pitsa" maistuu, mutta muutama tuttu kertonut, ettei ole juurikaan yhtäläisyyksia vaikkapa marokkolaisen yksilön kanssa, paitsi tietty nimet :roll:

"Se ei aina ole helppoa, mutta monet vaikeat asiat ovat arvokkaita"

-tämä on aivan totta. Sateenkaaren päässä oleva kulta-aarre huomattavan vaikea löytää, mutta taatusti kohtalaisen arvokas.

"En ollut rasisti, ennen kuin tulin tänne, sain kuulla yhdeltä jos toiselta.
Ihmekös tuo, ei Suomessa silloin tavannut ulkomaalaisia, saati sitten iranilaisia muslimeja."

-miksei tähän "faktaan" tartuta päättäjien taholta. Jos otetaan hypoteetti, että Timo taikuri taikoisi kaikki iranilaiset muslimit häveksiin Suomesta, niin paljonkohan kyseisen ryhmän kokeama rasismi Suomessa vähenisi?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: AstaTTT on 06.03.2012, 19:32:02
Anteeksi lievähkö poikkeaminen aiheesta, mutta satun rakastamaan pizzaa.  :)

Italiassa eri alueilla on omat pizzareseptinsa, mm. Sisiliassa käytetään saaren rikkaassa tuhkamaassa kasvatettuja tomaatteja, mikä antaa pizzoille aivan oman erityismakunsa - kaikilla alueilla on omat pizzaerikoisuutensa, joissa yleisesti käytetään juustona aitoa puhvelimozzarellaa, ei saksalaisten valmistamaa sitkeää kumijuustoa, jota Suomessakin mozzarellana myydään. Italiassa pizza paistetaan normaalisti kiviarinalla avouunissa, jolloin pizza "hengittää" paistumisen aikana. Myös eri polttopuilla pizzaan saadaan haluttua aromia.

Oma lempipizzani on lehmuksella avouunissa paistettu yksinkertainen pizza, johon tomaattikastikkeen ja mozzarellan lisäksi tulee vain pinnalle viipaloitua ohutta prosciuttoa, joka lisätään kuumaan pizzaan sen jälkeen, kun pizza on otettu uunista.

Tietysti pasta eli taikina tehdään usean farinan eli jauhon sekoituksesta. Italialaiset pizzanpaistajat harvoin paljastavat omia jauhosekoituksiaan ulkopuolisille, tomaattikastikkeen koostumuksesta puhumattakaan.  ;)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Jouko on 06.03.2012, 19:36:46
Jännä juttu että en tiedä miltä maistuu fugu, vaikka asun varsin kansainvälisessä kaupungissa. ;)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Kuvio on 06.03.2012, 20:04:48
Quote from: Rastafari on 06.03.2012, 19:12:30
No hei oikeesti. On aivan saletti, että Rabbe ja Göran ovat mamuja, tai ainkin esi-isät ovat, ni sit on kyl hei itekki :flowerhat:

Sehän siinä, vaikka bruttokansantuote oli jo silloin korkea ei päässeet suomalaiset pois katseleen ja takaisin perusteleen miksi ei suomalaisille asti tippunut siitä.
Tässä olisi asiaan liittyvä musiikkikappale kotimaiselta artistilta.
http://www.youtube.com/watch?v=CF_-ThDLF34
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: skrabb on 06.03.2012, 20:06:48
...ja  karjalanpaisti tai - piirakat!

QuoteMonikulttuurisuus ei ole mörkö
Kyösti Rantasalo

Sellaiset perinneruoat kuin karjalanpaisti ja karjalanpiirakat ovat malliesimerkkejä siitä, miten hyvinkin kaukaa tulleista aineksista saadaan aikaan suomalaisen suuhun sopivaa monikulttuurista ruokaa.

Karjalanpaisti vaatii mausteikseen suolaa, maustepippuria ja laakerinlehtiä. Kaikki tuontitavaroita. Karjalanpiirakan täytteeksi levitetään puuroksi keitettyä riisiä, ja sitäkin viljellään melko kaukana Suomesta. Suola on tuontitavaraa.
[...]
http://hommaforum.org/index.php/topic,54018.0.html
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: AstaTTT on 06.03.2012, 20:09:33
Quote from: skrabb on 06.03.2012, 20:06:48
...ja  karjalanpaisti tai - piirakat!

Niin, Suomi on harjoittanut ulkomaankauppaa jo tuhansien vuosien ajan, sekä vientiä, että tuontia.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Haplotaxida on 06.03.2012, 21:47:24
Ollaanhan tässä viime vuosikymmeninä saatu paljon pitsa- ja kebabpaikkoja, joka pitäjään, monien ollessa ulkomaalaistaustaisten vetämiäkin – näiltä osin on hyvä, että tahtoa yrittäjyyteen löytyy. Mutta voidaanko silti puhua siitä, että suomalainen ruokakulttuuri on siinä rikastunut, ts. olemme rikkaampia, jos yleisemmin ottaen häviäjänä siinä on ollut omaleimaisempi suomalainen ruokaperinne pidemmältä ajalta ja sen edelleen kehittyminen:

Vanhaa suomalaista ruokaperinnettä leimaavat puhtaat ja yksinkertaiset raaka-aineet sekä uunissa valmistaminen. Perinteisessä suomalaisessa ruoassa maistuvat raaka-aineiden aidot maut ja pitkä kypsytysaika. Nykyinen ruokakulttuurimme on kuitenkin sekoitus perinnettä ja kansainvälisten virtausten tuomia vivahteita.

Suomalaisen ruokakulttuurin kehittäminen ja vaaliminen on ollut vähäistä viime vuosikymmeninä. Asiaan on herätty viime vuosina ja nyt ruokakulttuuria tutkitaan ja tahdotaan kehittää. Ruokakulttuuri muuttuu kuitenkin koko ajan. Ruisleipä, suolakala ja nauris ovat vaihtuneet hampurilaisiin, sushiin ja hedelmiin. Muutos on synnyttänyt tarpeen säilyttää ja vaalia vanhoja ruokaperinteitämme. ..


- http://www.ekruokakulttuuri.fi/index.php?p=2&yl=1

Sitä sopii ainakin kysyä, että mitä sadat Suomessa olevat pitsa- ja kebabpaikat tarjoavat oikeasti kokemuksia ja elämyksiä hakemaan tulleille ulkomaalaisille turisteille? Hiljattain ohjelmanteossa vieraillut Anthony Bourdainkin kävi Jaskan grillillä syömässä makkaraperunat ja lihapiirakan, vaikka tarjolla olisi sielläkin ollut kebabia ja pitsaakin:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150448672306262

Tämäkin pisti tuosta jutusta silmään.. Mitähän tästä pitäisi sanoa..

Moni Uppsalan ekonomi joutui kokemaan tämän 1980-luvulla Ruotsissa.
– En ollut rasisti, ennen kuin tulin tänne, sain kuulla yhdeltä jos toiselta
Ihmekös tuo, ei Suomessa silloin tavannut ulkomaalaisia, saati sitten iranilaisia muslimeja. Suomalaisesta tuntui käsittämättömältä kuulla kommentteja silloisen valtaapitävän Ajatollahin hyvyydestä. Toisaalta kulttuuritörmäyksiä sattui myös esimerkiksi irakilaisten ja iranilaisten välillä.


Toisaalta? Mistähän syystä niitä "kulttuuritörmäyksiä" mahdollisesti tapahtui?

Irakin–Iranin sota käytiin 22. syyskuuta 1980 – 20. elokuuta 1988. ..

– Pakolaisia oli miljoonia. Sekä irakilaisten että iranilaisten sodan aikana antamat ilmoitukset kuolleiden määristä yksittäistä taisteluissa olivat liioiteltuja tai vähäteltyjä. Sodassa kuoli 100 000-150 000 työikäistä irakilaista ja 400 000-600 000 iranilaista. Irakilaiset kärsivät arviolta 375 000 kuolonuhria, ja 60 000 joutui iranilaisten sotavangeiksi. Ainakin 300 000 iranilaista kuoli ja 500 000 haavoittui. Toisen arvion mukaan 100 000-300 000 irakilaista kuoli ja kaksi kertaa saman verran iranilaisia. Tämä merkitsisi noin miljoonaa kuollutta. Iranissa oli sodan loppuessa kaikkiaan 60 miljoonaa asukasta.


- Irakin–Iranin sota (http://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Iranin_sota) (Wikipedia)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: kolki on 13.08.2012, 13:37:23
Vasemmistoliiton jäsen päästi taas aivopierun (http://fijasaarni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113668-suomeksi-kiitos#comment-1652951) - tosin kielipolitiikan osastolla, Mutta kuuluu tähän argumentaatiovirheeseen. Jos emme puhu ruotsia, emme saa puhua suomeakaan (saati muita kieliä). (bold minun) :facepalm:
Quote11.8.2012 16:56 Ana María Gutiérrez Sorainen
Kannatan kielten opiskelua (ruotsia, englantia, venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa, japania jne.). Kirjoituksestasi sanoisin, että viiden miljoonan asukkaan kansa, joka haluaa puhua vain suomea! Onhan se surkuhupaisa kohtalo, kun ajattelee, että Ruotsi on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Esimerkiksi Venäjälle Suomi vie paljon vähemmän kuin tuo. Venäjää opiskellaan Suomessa vähän.
Öh, tais mennä väärin... Venäjän (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi#Talous) kauppa on suurempaa kuin Ruotsin ja vienti on yhtä suurta.
Venäjän kielen tarve on paljon suurempi muualla Suomessa, kuin rannikon umpiruotsalaisilla alueilla, sillä venäläisturistit tuovat paljon rahaa Suomeen. Epäilen, että ruotsalaisturisti harvoin ostaa paria ostoskärryllistä tavaraa - tuotteita joita Venäjällä ei ole, kuten hammastahnaa ja hiusshampoota.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: foobar on 13.08.2012, 13:45:04
Quote from: kolki on 13.08.2012, 13:37:23
Vasemmistoliiton jäsen päästi taas aivopierun (http://fijasaarni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113668-suomeksi-kiitos#comment-1652951) - tosin kielipolitiikan osastolla, Mutta kuuluu tähän argumentaatiovirheeseen. Jos emme puhu ruotsia, emme saa puhua suomeakaan (saati muita kieliä). (bold minun) :facepalm:
Quote11.8.2012 16:56 Ana María Gutiérrez Sorainen
Kannatan kielten opiskelua (ruotsia, englantia, venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa, japania jne.). Kirjoituksestasi sanoisin, että viiden miljoonan asukkaan kansa, joka haluaa puhua vain suomea! Onhan se surkuhupaisa kohtalo, kun ajattelee, että Ruotsi on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Esimerkiksi Venäjälle Suomi vie paljon vähemmän kuin tuo. Venäjää opiskellaan Suomessa vähän.
Öh, tais mennä väärin... Venäjän (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi#Talous) kauppa on suurempaa kuin Ruotsin ja vienti on yhtä suurta.
Venäjän kielen tarve on paljon suurempi muualla Suomessa, kuin rannikon umpiruotsalaisilla alueilla, sillä venäläisturistit tuovat paljon rahaa Suomeen. Epäilen, että ruotsalaisturisti harvoin ostaa paria ostoskärryllistä tavaraa - tuotteita joita Venäjällä ei ole, kuten hammastahnaa ja hiusshampoota.

Kyllä sieltä (esim.) hammastahnaa ja shampoonta saa jos haluaa. Mutta erityisesti hyvän valikoiman tai laadun löytäminen on vähän kaikessa uskomattoman vaikeaa. Tarjolla tahtoo olla tasan mitä nyt sattuu olemaan.

On Suomen onni, ettei esim. USA ole Venäjän rajanaapurina heti tiuhaan asutetun alueen vieressä. Silloin kyllä ostosturismi suuntautuisi sinne. Sinne asti aika harva jaksaa massatuotteita lähteä hakemaan...
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Hahhahh on 08.12.2012, 16:24:07
Quote from: Marius on 06.02.2012, 02:16:12
En millään ymmärrä, mistä olen jäänyt paitsi, jos en ole mieltynyt kehitysmaalaisten mössöruokiin,
tai mausteilla pilattuihin makuihin, jotka mausteet siis ovat useimmiten tarkoitetut vain peittämään pilaantuneisuuden makua.

En pidä pizzasta, en koske kebabiin, sushiin ehkä, kunhan on hygienia varmaa.

Mielestäni asian pitäisi olla aivan päinvastoin: kehitysmaalaisten pitäisi oppia suomalaisesta ruokakulttuurista jotain.

Minua ei kiinnosta tietää, tai kokeilla miltä maistuu p...a, voin sen kuvitella, mutta se riittää.

:facepalm: :facepalm: :facepalm:
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: törö on 08.12.2012, 16:29:03
Quote from: kolki on 13.08.2012, 13:37:23
Vasemmistoliiton jäsen päästi taas aivopierun (http://fijasaarni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/113668-suomeksi-kiitos#comment-1652951) - tosin kielipolitiikan osastolla, Mutta kuuluu tähän argumentaatiovirheeseen. Jos emme puhu ruotsia, emme saa puhua suomeakaan (saati muita kieliä). (bold minun) :facepalm:
Quote11.8.2012 16:56 Ana María Gutiérrez Sorainen
Kannatan kielten opiskelua (ruotsia, englantia, venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa, japania jne.). Kirjoituksestasi sanoisin, että viiden miljoonan asukkaan kansa, joka haluaa puhua vain suomea! Onhan se surkuhupaisa kohtalo, kun ajattelee, että Ruotsi on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Esimerkiksi Venäjälle Suomi vie paljon vähemmän kuin tuo. Venäjää opiskellaan Suomessa vähän.
Öh, tais mennä väärin... Venäjän (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi#Talous) kauppa on suurempaa kuin Ruotsin ja vienti on yhtä suurta.
Venäjän kielen tarve on paljon suurempi muualla Suomessa, kuin rannikon umpiruotsalaisilla alueilla, sillä venäläisturistit tuovat paljon rahaa Suomeen. Epäilen, että ruotsalaisturisti harvoin ostaa paria ostoskärryllistä tavaraa - tuotteita joita Venäjällä ei ole, kuten hammastahnaa ja hiusshampoota.

Venäjältä tuodaan paljon öljyä ja maakaasua, jotka ovat välttämättömyystuotteita. Ruotsista näitä hyödykkeitä on turha kysellä vaikka puhuisi kuinka hyvää ruotsia.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Maisteri Vihannes on 10.01.2014, 23:33:13
Quote from: Miniluv on 19.11.2011, 11:18:50
Näin siis Demarin toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous. (http://www.demari.fi/politiikka/kolumnit/4249-monokulttuurin-helppous)

Argumenttia ei ole erikseen muotoiltu argumentiksi, siispä vapaamuotoisempi vastauskin kelvannee. Ruokakulttuurillisten ajatusten omaksuminen, kuten muukaan kulttuurivaihto, tieteellisten ajatusten vaihto, tai kaupankäynti, ei edellytä maahanmuuttoa. Suomessa on syöty perunaa kauan ennen ensimmäisen Etelä-Amerikkalaisen maahanmuuttajan saapumista.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ant. on 30.03.2014, 16:06:37
Mielestäni tämä on hyvin samanlainen argumentti kuin argumentti numero 6. Siten vastauskin tulisi olemaan identtinen.

Onko tässä argumentissa muiden mielestä vivahteita, jotka vaativat siihen vastaamista?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: -PPT- on 30.03.2014, 16:15:26
"... mutta nyt kun tiedämme reseptin..."
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Micke90 on 30.03.2014, 16:27:27
Eikös Kotipizza perustettu Suomessa jo vuonna 1987 ja Sushikin omaksuttiin ihan Japanissa käyneiden suomalaisten kautta ilman, että yhdenkään japanilaisen tarvitsi tulla tänne sushia vääntämään? Ei sillä, että minulla olisi jotain japanilaisten muuttoa vastaan, mutta...
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Alvarado on 30.03.2014, 16:34:27
Miksi meidän pitäisi tietää, miltä ne maistuvat?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Micke90 on 30.03.2014, 16:35:40
Quote from: Alvarado on 30.03.2014, 16:34:27
Miksi meidän pitäisi tietää, miltä ne maistuvat?

Kertoaksemme niistä myrkytystietokeskukseen?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Luotsi on 30.03.2014, 17:26:29
Ei demareiden kannatusta tarvitse ajaa alas, ne tekevät sen itse. Lisää tällaisia höpöjuttuja!
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: dothefake on 30.03.2014, 17:31:31
Ilman mamuja emme tietäisi miltä banaani tai kahvi maistuisi?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Faidros. on 30.03.2014, 17:41:22
Milloin saamme tietää miltä maistuu somppuruoka? Meille tulee Guggenheimikin ennemmin kuin somppuravintola(ehkä parempi ettei kumpaakaan?).
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: foobar on 30.03.2014, 17:48:22
Quote from: Faidros. on 30.03.2014, 17:41:22
Milloin saamme tietää miltä maistuu somppuruoka? Meille tulee Guggenheimikin ennemmin kuin somppuravintola(ehkä parempi ettei kumpaakaan?).

Onhan meille sambusoja ylistetty somalialaisen keittiön ihmeenä jo monet kerrat. Sattumalta niitä ei vaan tahdo saada mistään varsinkaan somalien tekeminä. Sinälläänhän ne ovat suunnilleen yhtä somalialaisia kuin riisipuuro on suomalaista, mutta jotain piti löytää.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 30.03.2014, 17:55:49
Juuri piti samaa sanomani kuin toveri foobarin.

Ne kovin framilla olleet somppujen sambusit ovat yksinkertaisuudessaan pasteijoita.
Taikinaa ja täytettä. Somppuerikoisuutena vaan ei mitenkään yllättävänä uppopaisto.
Ei muuta ku fritis pöhisemään ja vót siin on siull' etelän erikoista.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Hämeenlinnan Oraakkeli on 30.03.2014, 18:29:17
Quote from: Jouko on 06.03.2012, 19:36:46
Jännä juttu että en tiedä miltä maistuu fugu, vaikka asun varsin kansainvälisessä kaupungissa. ;)
'

Eikös Fugu ole kalaruoka, joka valmistetaan fileoidusta raa`asta kalasta? Itse olen hyvä fileroimaan kaloja, joten voisin kokata sulle Fugua kunhan hommaat kalan jonka fileoida. Mieluiten aidon luonnossa kasvaneen pallokalan, eikä mitää paskarehulla kasvatettua.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Maisteri Vihannes on 30.03.2014, 19:02:00
Quote from: http://www.wotis.fi/historiaVuonna 1985 turkulainen opettaja Voitto "Woti" Ahlroth toteutti elämänsä suuren haaveen ja perusti Woti-Kebabin.

Oliko ennen tuota maahanmuuttajien pitämiä kebab-ravintoloita?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: ike60 on 30.03.2014, 19:02:49
Quote from: Ant. on 30.03.2014, 16:06:37
Mielestäni tämä on hyvin samanlainen argumentti kuin argumentti numero 6. Siten vastauskin tulisi olemaan identtinen.

Onko tässä argumentissa muiden mielestä vivahteita, jotka vaativat siihen vastaamista?

Minun mielestäni ei. Sen sijaan argumenttiin 6 voisi lisätä vaikka

"Muunnelmia: silloinpa emme tietäisi  miltä tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi." (toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous (http://www.demari.fi/politiikka/kolumnit/4249-monokulttuurin-helppous).
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ant. on 30.03.2014, 19:46:02
Quote from: ike60 on 30.03.2014, 19:02:49
Quote from: Ant. on 30.03.2014, 16:06:37
Mielestäni tämä on hyvin samanlainen argumentti kuin argumentti numero 6. Siten vastauskin tulisi olemaan identtinen.

Onko tässä argumentissa muiden mielestä vivahteita, jotka vaativat siihen vastaamista?

Minun mielestäni ei. Sen sijaan argumenttiin 6 voisi lisätä vaikka

"Muunnelmia: silloinpa emme tietäisi  miltä tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi." (toimittaja Sari Saloranta kolumnissaan Monokulttuurin helppous (http://www.demari.fi/politiikka/kolumnit/4249-monokulttuurin-helppous).

Onnistuuhan se näinkin. Mutta kelpaako sama vastaus (mikä se sitten tulee olemaankaan)? Pointtina kai tässäkin on se, että pizzan, kebabin ja sushin syöminen eivät ole riippuvaisia Suomelle epäedullisesta maahanmuutosta.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Nuivatar on 30.03.2014, 19:51:31
Kebabista en osaa sanoa, mutta suomi-kebu ei ole alkuperäistä nähnytkään. Pizzaa taas on saanut jo pitkään, nimenomaan suomalaisten tekijöiden ansiosta. Mitä tulee autenttisuuteen, tyylejä on monia- jenkkipizza on aivan eri ruokalaji kuin italialainen, jopa maiden sisällä on eroja.

Muoks: japanilaisia tänne mahtuisi enemmänkin. Roihuvuoren Japanilaistyylinen Puutarha kirsikkapuineen on pitkälti maassa asuvien japskien ansiota, ovat lahjoittaneet nuo puutkin. :)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Shemeikka on 30.03.2014, 19:53:21
QuoteMutta silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi.

Guinness maistuu suomalaisille lähes joka kulmalta löytyvästä "irlantilaisesta" pubista, ihan ilman isompaa siirtolaisuutta Irlannista Suomeen.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Tosiasiallinen Nuiva on 30.03.2014, 20:20:12
En tarvitse karvakättä neuvomaan minulle pizza, kebab tai sushireseptejä.

Tässä pari linkkiä uusavuttomille mokuttajille:

Pizza: http://www.valio.fi/reseptit/pizza/ (http://www.valio.fi/reseptit/pizza/)

Kebab: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/2148/Tee%20se%20itse%20-kebab/ (http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/2148/Tee%20se%20itse%20-kebab/)

Sushi: http://www.makuja.fi/reseptit/sushi/ (http://www.makuja.fi/reseptit/sushi/)

Noin. Maahanmuutto osoitettu tarpeettomaksi pizzan, kebabin ja sushin osalta.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ink Visitor on 31.03.2014, 14:37:15
Quote from: Leso on 30.03.2014, 17:55:49
Ne kovin framilla olleet somppujen sambuusit...

... taitavat olla vain intialaisilta omaksuttuja samosoita...
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 31.03.2014, 14:44:17
Quote from: Ink Visitor on 31.03.2014, 14:37:15
Quote from: Leso on 30.03.2014, 17:55:49
Ne kovin framilla olleet somppujen sambuusit...

... taitavat olla vain intialaisilta omaksuttuja samosoita...

EIH! En kestä!

Ja kohta on taas karjalanpiirakat muinaisten roomalaisten tai antiikin kreikkalaisten tai ainakin volgogradinslaavilaisia tai, jumankau, Attilan mongooleilta...  :facepalm:
Muistinko mainita etruskit? Älkää unohtako etruskeja kun puhutte eurooppalaisesta kulttuurista.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ink Visitor on 31.03.2014, 14:51:58
^ A samosa /səˈmoʊsə/ or samoosa is a fried or baked pastry with savory filling, such as spiced potatoes, onions, peas, lentils and sometimes ground lamb, ground beef or ground chicken, they may or may not contain Pine nuts . Its size and consistency may vary, but typically it is distinctly triangular or tetrahedral in shape. Indian samosas are usually vegetarian, and often accompanied by a Mint sauce or chutney.[1] With its origins in Uttar Pradesh

        (snip)

http://en.wikipedia.org/wiki/Samosa

Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: normi on 31.03.2014, 14:56:27
Kumma juttu, että meillä on pizza ja sushi ilman italialaisten ja japanilaisten massamaahanmuuttoa, mutta kebabia ei ilman lähi-itäläisiä ja turkkilaisia... ???
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ink Visitor on 31.03.2014, 15:00:53
Ja huolimatta somppujen massamaahanmuutosta emme vieläkään tiedä miltä somppuruoka maistuu...
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 31.03.2014, 15:05:26
Kiitti vaan, Ink Visitor.
Vituttaa taas olla oikeassa. Alkaa käydä päivätyöstä.

Pasteija, eli piiras tai jotain.
Muistaakseni Turkissa ja niillä kulmilla burek tai sinne päin.

Löysin jostain tai Homman johdattamana oliko Ylen vai minkä lie Tahon parta taas tutisten julkistaman reseptin tälle somalien herqquihmeelle.
Tyypillistä noille rennoille kulttuureille.
Lähes sama asia löytyy siitä keittokirjasta, jonka mutsinne teille razzit antoi samalla ovenavauksella, kun sai teidät viimein kodista maailmalle haisemaan.
"Paista itte sambuusis, hampuusi!"
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Malla on 31.03.2014, 15:12:51
Quote from: Leso on 31.03.2014, 15:05:26
Pasteija, eli piiras tai jotain.

Olen itse tehnyt "tai jotain"-versiota voitaikinasta, koska uppopaistetut alkavat aika pian maistua eltaantuneelta rasvalta.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: normi on 31.03.2014, 15:17:22
Quote from: Ink Visitor on 31.03.2014, 15:00:53
Ja huolimatta somppujen massamaahanmuutosta emme vieläkään tiedä miltä somppuruoka maistuu...
Ja millainen on romani keittiö? Luulisi, että sellainen on?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Limaukkeli on 31.03.2014, 15:19:17
Myös perunan, suklaan ja kahvin maku olisivat suomalaisille täysin tuntemattomia ilman Etelä-Amerikkalaisten tänne suuntautuvaa valtaisaa väestövyöryä eiku...:facepalm:
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 31.03.2014, 15:19:47
Quote from: Malla on 31.03.2014, 15:12:51
Quote from: Leso on 31.03.2014, 15:05:26
Pasteija, eli piiras tai jotain.

Olen itse tehnyt "tai jotain"-versiota voitaikinasta, koska uppopaistetut alkavat aika pian maistua eltaantuneelta rasvalta.

Niinpä!
Itsekin olen laittanut polentaa "oman mallin mukaan", koska eihän sekään nyt ole mitään muuta kuin maissisössöä. Sama asia kuin että keittelisin riisit tai kauravellit hurlumhei-periaatteella.
Vaan kyllä polenta Aitona Espanjalaisena myy huitsutin paljon paremmin kuin maissipuuro.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Ink Visitor on 31.03.2014, 15:22:17
^^ Jep , ja ilman pohjois-amerikan intiaanien maahanmuuttoa emme myöskään tuntisi kalkkunaa...
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Malla on 31.03.2014, 15:31:01
Quote from: Leso on 31.03.2014, 15:19:47
Quote from: Malla on 31.03.2014, 15:12:51
Quote from: Leso on 31.03.2014, 15:05:26
Pasteija, eli piiras tai jotain.

Olen itse tehnyt "tai jotain"-versiota voitaikinasta, koska uppopaistetut alkavat aika pian maistua eltaantuneelta rasvalta.

Niinpä!
Itsekin olen laittanut polentaa "oman mallin mukaan", koska eihän sekään nyt ole mitään muuta kuin maissisössöä. Sama asia kuin että keittelisin riisit tai kauravellit hurlumhei-periaatteella.
Vaan kyllä polenta Aitona Espanjalaisena myy huitsutin paljon paremmin kuin maissipuuro.

Polenta on huitsin pahaa myös espanjaksi ja italiaksi. Minun mielestäni. Sana on hyvä tietää, jotta osaa karttaa moista.

Cous-cous (kuskus  :)) ja bulg(h)ur ovat vehnää. Toisessa ryynit ovat joskus hiukan isompia.

Olisiko se turkkilainen piiras muuten börek?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 31.03.2014, 15:41:06
Kuten sanoin, burek tai jotain sinne päin: börek, burek, byrek...
Kreikkalaisillakin taitaa olla sille joku oma nimensä, joka tietty kreikankielisenä nimenä tekee valtavan pesäeron siihen faktaan, että se on ilmeisen turkkilaisalkuperäinen.
(No ajatella!)

Kyllähän nyt jokainen ajatteleva aikuinen tajuaa ilman eri erittelyä, että kaikki, ja tosiaankin tarkoitan, että kaikki, ottomaanivaikutuksen alla olleet maat ovat assimiloituneet (onx toi oikee sana?) myös siellä kyökin puolella.
Ja viittaan ruokaan!

Miten samaa vaikutusta ei olisi ollut missään muualla?

Edelleen - se somalien sambuusi.
Osaako ne selvittää sen alkuperän?
On se kuitenkin uppopaistoineen sen verran vaivalloinen, että noinkohan herrakansa somalit sitä itse Somaliassa laittelee...?
Joten onko se vaan sitä, mihin somalit ovat tottuneet?

Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Pete_G on 31.03.2014, 15:48:16
Söin pizzaa helsinkiläisessä pitseriassa jo yli 40 vuotta sitten, enkä vieläkään tiedä missä kaikki stadin italialaiset lymysi. Ravintolahenkilökunnan joukosta ei ainakaan löytynyt. Täytyihän ne jossakin olla. Ehkä Sari Saloranta tietää.

Mielenkiintoinen lause Salorannalta: "Törmäyksiltä voidaan välttyä vain, jos kaikki jäävät jököttämään omalle kotipihalleen."
Aika nuivasti sanottu.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: imaginaariluku on 31.03.2014, 17:49:27
Quote from: Ink Visitor on 31.03.2014, 15:00:53
Ja huolimatta somppujen massamaahanmuutosta emme vieläkään tiedä miltä somppuruoka maistuu...
Olen antanut itseni Ylen uutisoinnista ymmärtää, että suosituin somalikeittiön tai yleensäkin afrikkalaisen keittiön annos on seuraavannäköinen. Pahoitteluni länsimaisesta kattauksesta. Ei tuolla ravintola pystyssä pysy, enkä tosiaan tiedä miltä maistuu.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: normi on 31.03.2014, 18:07:12
Ennen pizzaa ja kebabia ja sushia me kuoltiin nälkään. Onkin outo mysteeri, että mistä suomalaiset ovat tulleet.

Vakavasti puhuen, meillä ei vieläkään ole samanlaista ruokakulttuuria kuin Etiopiassa tai Paraguayssa... jos jotain ei tiedä, niin sitä ei osaa kaivata. Eli vaikka maailma olisi mennyt toisin ja meillä EI olisi kebabia, niin olisimme aivan yhtä "hyviä" kuin nytkin. Lapsena ei ollut kebabia ja hyvin meni ja hyvää ruokaa tuli syötyä.  ;)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Lahti-Saloranta on 31.03.2014, 18:10:30
Kun aina muistetaan mainita mitä kaikkea hieno olemme saaneet ulkomailta monikulttuurisuuden myötä niin onko kukaan tullut ajatelleeksi sitä mistä olemme saaneet riesaksemme rasismin. Onko se tullut ulkomailta vai onko se ainut supisuomalainen keksintö jonka olemme onnistuneet levittämään maailmalle. On omituista kuvitella että yltäpäältä nokinen tervanpolttaja olisi suhtautunut rasistisesti kohtaamaansa mustaan mieheen.
Olisi päinvastoin ihaillut miehen työintoa.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: normi on 31.03.2014, 18:18:19
Quote from: Limaukkeli on 31.03.2014, 15:19:17
Myös perunan, suklaan ja kahvin maku olisivat suomalaisille täysin tuntemattomia ilman Etelä-Amerikkalaisten tänne suuntautuvaa valtaisaa väestövyöryä eiku...:facepalm:
Niin, etkö tiennyt tästä inkojen (auringon poika pakeni oikeasti pohjanmaalle) muutosta SUomeen ja perunanviljelyn aloitusta? Muutenhan meillä ei voisi olla etunimeä INKA joka tietenkin periytyy mamuperunanviljelijöiltä.

p.s. Jos hinta maahanmuuton lopettamisesta islamilaisita maista olisi kebabin poistuminen Suomesta, niin kannattaisikohan sellainen hinta maksaa? ;)
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Hämeenlinnan Oraakkeli on 31.03.2014, 21:09:47
Quote from: Ink Visitor on 31.03.2014, 15:00:53
Ja huolimatta somppujen massamaahanmuutosta emme vieläkään tiedä miltä somppuruoka maistuu...
Somput syö vain ja ainoastaan Catha edulis kasvin lehtiä.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Golimar on 31.03.2014, 21:54:42
Minä voisin luopua pizzasta, kebabista, sushista ja kehitysmaalaisista maahanmuuttajista. Ei tekisi tiukkaakaan.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 31.03.2014, 21:56:31
Quote from: Golimar on 31.03.2014, 21:54:42
Minä voisin luopua pizzasta, kebabista, sushista ja kehitysmaalaisista maahanmuuttajista. Ei tekisi tiukkaakaan.

Ei niin. Ei varsinkaan, kun ruoanlaitto ja kotoilu on muodissa, ja reseptit löytyy internetistä.
Joten...?
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: ilkka75 on 31.03.2014, 22:39:32
Jos joku minulle vielä alkaa hehkuttaa, että somalialaiset tekevät ihan yhtä lailla duunia kuin muutkin väestöryhmät, ehdotankin heti asiasta keskustelemista syvemmälti jossain somalialaisessa ruokapaikassa. Sainpas tästä itsekin standardivastauksen.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: ilkka75 on 31.03.2014, 22:49:34
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/184786-afrikan-makuja-saa-yha-etsia (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/184786-afrikan-makuja-saa-yha-etsia)

Tuosta kun lukaisee, Helsingissä afrikkalaista ravintolaa ovat yrittäneet:
- egyptiläiset
- etiopialaiset
- gambialaiset
- marokkolaiset

Lisäksi yhdessä putiikissa oli eritrealainen kokki. Missä somalien panos? Toimittaja olisi varmasti lyönyt yhdenkin löytämänsä näytteen etusivulle kuvan kera, joten vähän pahaa pelkään, että ei.
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: elukka on 31.03.2014, 23:05:59
en ole vieläkään saanut selville, miltä maistuu poronmuna, vaikka saamelaiset mamut ilmeisesti toivat tuon kulttuurin 10 000 vuotta sitten.

Sitten kun on maistanut, voi tasa-arvoisesti edetä aikajanajärjestyksessä muitten mamujen evveisiin, niinku kebabbeihin tai kissaan talon takaa....
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Jääpää on 01.04.2014, 00:31:27
Quote from: Pete_G on 31.03.2014, 15:48:16
Söin pizzaa helsinkiläisessä pitseriassa jo yli 40 vuotta sitten, enkä vieläkään tiedä missä kaikki stadin italialaiset lymysi. Ravintolahenkilökunnan joukosta ei ainakaan löytynyt. Täytyihän ne jossakin olla. Ehkä Sari Saloranta tietää.

Mielenkiintoinen lause Salorannalta: "Törmäyksiltä voidaan välttyä vain, jos kaikki jäävät jököttämään omalle kotipihalleen."
Aika nuivasti sanottu.
Vähän sama oli kebabin kanssa:
"Suomeen kebab tuli 1980-luvun alussa, kun Veikko ja Tuula Huhtakangas perustivat Suomen ensimmäisen kebab-ravintolan Otavankadulle Poriin 1982"
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kebab
http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/253149-missa-olikaan-suomen-ensimmainen-kebab-ravintola-katso-kuvat

Kivaa askartelua (ulkona lähinnä, keittiö (ja naama) ihan rasvassa..) :
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/406604/Peremec%20eli%20turkkilaiset%20lihapiiraat/
  ja alkuperä:
http://www.makuja.fi/artikkelit/1876324/ajankohtaista/paramats-on-tampereen-oma-pikaruoka-oletko-maistanut-eksoottista-lihapiirakkaa/

Kuuluisia somalialaisia sambuusa-piirakoita ei ole tullut eteen, eikä viitsi sinne Lieksaan niitä mennä kärttämään, kun seura on mitä Li e ja teetä juon yleensä vain sairaana.
(koivunlehtee pitäis tänä keväänä kerätä  urakalla..taas:)  http://www.yrttitarha.fi/kanta/koivu/    )

Onneksi niitä saa vaikka viinahuikan kanssa melkein mistä tahansa. Ei tietenkään somalin tekemänä..
http://en.wikipedia.org/wiki/Samosa

https://sites.google.com/site/somaliruoka/ruokakulttuuri

Tämä on ollut vähän arvoitus:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vatruska

Kun taas näitä on tullut tehtyä useilla täytteillä:
(laitoin ss-linkin hyvän riisinkeittovinkin vuoksi)
http://www.savonsanomat.fi/erikoissivut/ruokajajuoma/suolaisetleivonnaiset/ilomantsilaiset-vatruskat/1016293
Tässä kuvalla:
http://www.maku.fi/resepti/vatruskat-0#axzz2xZmyQUgL

   Täytyy varmaan kehittää lanttunauristattariohrariistaversio, vaikka sekin voidaan halveksia maahanmuuttajien tuomaksi. Ja jääkin, mitä ennen pelkästään syötiin,  on varmaan tuonti tavaraa, Afrikkalainen perusherkku Kilimanjarosta..




Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Leso on 01.04.2014, 00:48:38
Millon ne keksii kalakukon? Millon?
Mä niin ootan, että ne keksii kalakukon?!
Lieksa?! Piirakat on jo niin eilistä. Kalakukko?!
Title: Vs: 10) "Silloinpa emme tietäisi, miltä maistuu pizza, kebab tai sushi."
Post by: Nuivatar on 01.04.2014, 01:05:45
Quote from: ilkka75 on 31.03.2014, 22:49:34
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/184786-afrikan-makuja-saa-yha-etsia (http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/184786-afrikan-makuja-saa-yha-etsia)

Tuosta kun lukaisee, Helsingissä afrikkalaista ravintolaa ovat yrittäneet:
- egyptiläiset
- etiopialaiset
- gambialaiset
- marokkolaiset

Lisäksi yhdessä putiikissa oli eritrealainen kokki. Missä somalien panos? Toimittaja olisi varmasti lyönyt yhdenkin löytämänsä näytteen etusivulle kuvan kera, joten vähän pahaa pelkään, että ei.

Hauskasti kirjoitettuja sanoja tekstissä. Onko yritetty keksiä pyörää uudestaan kun yleisesti injera-lettuna/leipänä tunnettu ruokalaji nimetään indseraksi ja berberimauste oli hienosti berbere?