QuoteBuutseja ja ananasta
28.4.2011 0:47
A A Ilkka Mattila
Kirjoittaja on Nyt-liitteen toimittaja.
Sähköposti Ilkka Mattila
Helsingin Sanomat
Suomalaisen kulttuurin uudet varjelijat ovat olleet huolissaan Sibeliuksen, Gallén-Kallelan ja Edelfeltin asemasta. Aihe askarrutti mieltäni, sillä postista tuli ensin Delta Swamp Rock -niminen kokoelmalevy ja sitten ilmaisjakeluna lähikorttelin pub-pizzerian pitsalista. Toinen niistä oli nimittäin mukautettu suomalaiseen kulttuuriin, toinen ei.
Delta Swamp Rockilla on nelisenkymmentä vuotta vanhaa rockmusiikkia Yhdysvaltain etelävaltioista kotoisin olevilta artisteilta: Lynyrd Skynyrdiltä, Johnny Cashilta ja The Allman Brothersilta, esimerkiksi.
Yhdysvaltain etelän rockista tulee ensimmäisenä mieleen äärimaskuliininen, raskasliikkeinen ja kovaääninen boogierock, jossa lauletaan raspikurkku kähisten ryyppäämisestä ja naimisesta. Soittajat ovat parrakkaita ja pitkätukkaisia miehiä aurinkolasit silmillään, bootsit jalassaan ja huivi tai baseball-lippis päässään. Tai ainakin sen näköiset äijänköriläät sitä Suomessa kuuntelevat. Musiikkityyliäkin nimitetään buutsirockiksi.
Delta Swamp Rock -kokoelman muinainen musiikki – suomalaisen buutsirockin varhainen alkulähde – kuulostaa svengaavalta, sävykkäältä ja usein myös hienovireiseltä valkoiselta soulilta, eli ihan muulta kuin buutsirockilta. Suomessa sellaista soittavat aurinkolasisten äijien sijasta yleensä hintelät hipsterit.
Entäs se pitsalista? Sillä oli joitakin perinteisiä italialaisia nimiä, kuten bolognese ja frutti di mare, mutta enimmäkseen erilaisia salamin, kinkun, sinihomejuuston, jalopeno-chilin ja kebablihan yhdistelmiä. Mielenkiintoisinta oli silti, että lähes joka kolmannessa pitsassa oli mukana ananasta.
Kaikki kunnia ruisleivälle, kalakeitolle ja sienille, mutta on vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
Se ei ole huippukokkien keksintöä eikä ulkomailta kopioitua. Sitä tosin tekevät ja myyvät usein ulkomailta tulleet siirtolaiset. He ovat tunnistaneet osan suomalaista kulttuuria ja tehneet siitä itselleen elinkeinon.
http://www.hs.fi/juttusarja/mattila/artikkeli/Buutseja+ja+ananasta/1135265687373/?cmp=tm_etu_kolumni
Taitaa olla varsin yksipuolinen ruokavalio tällä toimittelijalla.
Quoteon vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
QuoteTaitaa olla varsin yksipuolinen ruokavalio tällä toimittelijalla.
Lainaus
on vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
Sydän- ja sepelvaltimotautiliitto kiittää ravintosuosituksesta.
Quote from: PMH on 28.04.2011, 10:27:53
QuoteTaitaa olla varsin yksipuolinen ruokavalio tällä toimittelijalla.
Lainaus
on vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
Sydän- ja sepelvaltimotautiliitto kiittää ravintosuosituksesta.
ananasko syy sydän-ja verisuonitauteihin? :roll:
QuoteSuomalaisen kulttuurin uudet varjelijat ovat olleet huolissaan Sibeliuksen, Gallén-Kallelan ja Edelfeltin asemasta.
Ei pidä paikkaansa. Ei mainittujen asemasta kai mitään huolta ole: nuo nimet ovat asemansa jo vakiinnuttaneet ikuisiksi ajoiksi osaksi suomalaista kulttuurihistoriaa ja tulleet ikoneiksi. Kyse oli vain siitä, onko valtion mielekästä tukea taidetta, jota pystyy jokainen 4-vuotias tuottamaan vai kannattaisiko nekin rahat varata niille, jotka todella osaavat jotakin.
Quote..on vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
En tunne ketään, joka söisi tuollaista moskaa. Ei ananas kuulu pizzaan. Se on kuin söisi silakoita mansikoiden kera. Kaikkea ei pidä sekoittaa keskenään. Pätee niin kansoihin kuin pizzoihin.
Noita nettihesarin yläkertakolumneja pikkutyttelit ja koiraspikkutyttelit suoltavat liukuhihnallatahtia. Niillä ei ole muuta tarkoitusta ja arvoa kuin hankkia klikkauksia samaan tyyliin kuin otsikoilla "Katso karu totuus: Näin paljon peniksesi on pienempi kuin maailman suurin penis!" yms.
Parempi olla klikkaamatta ja linkittämättä ja copypasteamatta niitä. Sähköäkin säästyy.
Quote from: Eino P. Keravalta on 28.04.2011, 10:43:07
En tunne ketään, joka söisi tuollaista moskaa. Ei ananas kuulu pizzaan. Se on kuin söisi silakoita mansikoiden kera. Kaikkea ei pidä sekoittaa keskenään. Pätee niin kansoihin kuin pizzoihin.
En minäkään, nimittäin sinihomejuustoa. Sitä varten on olemassa juusto, ettei tarvitse homeista tavaraa syödä.
Ananas sen sijaan on ihan vakiotäyte pitsassa.
Quote from: Eino P. Keravalta on 28.04.2011, 10:43:07
En tunne ketään, joka söisi tuollaista moskaa. Ei ananas kuulu pizzaan. Se on kuin söisi silakoita mansikoiden kera. Kaikkea ei pidä sekoittaa keskenään. Pätee niin kansoihin kuin pizzoihin.
Mun verenpaineeni nousee aina ihan taivaslukemiin kun törmään tällaisiin suvaitsemattomiin antiananasfundamentalisteihin! Pizzaan voi laittaa ihan mitä mieleen tulee, vaikka tupankannatsoja, jos niistä pitää. Se on koko avopiiraan idea! Annetaan kaikkien kukkien kukkia.
Niin, eikös pizza alkuaan ollut italialaisten perheenemäntien keksintö. Kun oli ruokakaappi tyhjä ja fyrkat lepo, niin kerätään se krääsä mitä on tähteiksi jäänyt ja leipastaan se vehnäplätyn päälle.
Sekaan raakasti mausteita niin ei pikkupilaantumiset maistu ja Manolo on tyytyväinen.
Siis ananas ja sinihomejuusto pizzassa on loistoyhdistelmä. Mutta sitten siihen ei laiteta mitään kinkkua, ei varsinkaan peruspizzerian puristemakkaraa. Eikä sitä iänikuista tomaattisosetta. Älä koskaan laita samaan ruokaan ananasta ja tomaattia. Siis pelkkä ananas (mieluiten tuore, ei ole ihan niin makea) ja sinihomejuusto. Vähän öljyä ja pippuria jos haluaa.
Vähemmän hyvistä yhdistelmistä muistelen taannoisten "Turtlesien" pizzoja, joista erityisesti on jäänyt mieleen etikkasilakka-toffee.
Quoteon vaikea kuvitella suomalaisempaa makuyhdistelmää kuin kinkku, sinihomejuusto ja ananas.
Tunnetaan myös nimellä "Pizza Americana" joten ei kai tässä mistään suomalaisesta makuyhdistelmästä ole kyse? :D