Viranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja puuttua asiaan.
Viranomaiset epäilevät, että harmaa talous rehottaa etnisissä ravintoloissa. Todisteita pimeistä kassoista ja työntekijöiden palkkakiskonnasta on kuitenkin vaikea saada.
Vuonna 2008 ulkomaalaistarkastajat vierailivat Uudellamaalla yli 50 ravintolassa.
"Noin kolmanneksessa (eli vähemmistövaltuutetun laskuopin mukaan likipitäen kaikissa rähm. huom) olivat palkka-asiat kunnossa", kertoo ulkomaalaistarkastaja Anssi Riihijärvi.
Valtaosassa tarkastetuista ravintoloista maksettiin palkkaa, joka on alle yleissitovan työehtosopimuksen.
Ulkomaalaistarkastajat valvovat ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen ehtoja ja työnteko-oikeutta. Apuna käytetään palkka- ja työsuhdeasiakirjoja.
Valvonnan tehokkuutta heikentää, että tarkastajat ilmoittavat tulostaan etukäteen.
"Jos meillä on tieto, että ravintolassa on mahdollisesti luvattomia työntekijöitä, niin silloin menemme ennalta ilmoittamatta."
Palkkahaitari on alipalkattujenkin joukossa iso.
"Kolme euroa on pienin vastaani tullut tuntipalkka", Riihijärvi sanoo.
Suomessa toimii noin 1 200 maahanmuuttajataustaista majoitus- ja ravitsemisalan yritystä. Ne työllistävät 4 000 ihmistä.
Virken selvityksessä todetaan, että maahanmuuttajataustaisissa yrityksissä on ilmennyt työnantajastaan riippuvuussuhteessa olevan ulkomaalaisen työvoiman "törkeää hyväksikäyttöä".
"Siellä puhutaan todella mittavista laiminlyönneistä", Virken projektipäällikkö Janne Marttinen sanoo. "Se on ihan järkyttävää."
Kyselytutkimusten mukaan ravintola-alan yrittäjät uskovat, että viranomaiset eivät uskalla puuttua etnisissä ravintoloissa tapahtuviin väärinkäytöksiin.
Matkailu- ja ravintolapalvelujen edunvalvontajärjestön MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi muistuttaa, että lain mukaan toimivien etnisten ravintoloiden lukumäärä on myös kasvanut.
Laittomassa toiminnassa peruskuvio on yksinkertainen.
"Ravintolat harrastavat ohimyyntiä. Ne eivät anna kuittia tai kassakone on harjoittelutilassa. Kassakone pyörii ihan uskottavan näköisesti, mutta se ei kirjaa mitään."
"Näin syntyy pimeä kassa, josta maksetaan pimeitä palkkoja. Työntekijä ottaa sen, koska siitä ei pidätetä veroja."
Hesari (digilehti) (http://www.hs.fi/verkkolehti/kotimaa/artikkeli/1135252171248)
Sama aihe Hesarin julkisella puolella:
Kolmen euron tuntipalkka etnisten ravintoloiden pohjanoteeraus
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kolmen+euron+tuntipalkka+etnisten+ravintoloiden+pohjanoteeraus/1135252166898
Joo Haagassa on yks Sello niminen pizzeria jossa kaveri aina sanoo että ei toimi kortti. Eli Käteisellä hoidetaan sielläkin vaikka mikä olis kuittia koko hommasta ei varmasti tule.
Menee taas Suomen oikeusjärjestelmän uskottavuuden rippeistä loputkin, jos suurin osa maan etnoravintoloista pyörii laittomasti. Vaikka onhan sitä meikäläinenkin ihmetelly, että miten kotimainen yrittäjä ei millään tempulla saa painettua pizzan hintaa niin alas kun monet etnopizzeriat. Onko kyse pelkästä luovuuden puutteesta, vai onko jollain käytössä likaset kortit?
QuoteViranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja puuttua asiaan.
=Viranomaisilla ei ole oikeasti halua puuttua asiaan. Selvisi vallan hyvin maanantaisen MOT-ohjelman "Kiinalainen soppa" haastattelujen kautta. Siinä ei jotkut riistetyt tainneet päästä edes kolmen euron tuntiliksoille, jos oikein muistan ???
http://areena.yle.fi/video/673269
Quote"Näin syntyy pimeä kassa, josta maksetaan pimeitä palkkoja. Työntekijä ottaa sen, koska siitä ei pidätetä veroja."
Tuntipalkkana 3 euroa on ihan riittävä elämiseen kun siihen laskee kaikki ne tuet ja avustukset jotka saa KELA:sta ja sosiaalitoimistosta esiintyessään työttömänä virallisissa papereissa.
Quote"Noin kolmanneksessa olivat palkka-asiat kunnossa"
1200:3=400
400 ravintolaa.
QuoteUskomattoman halvalta tuntuva ruoka-annos voi kieliä siitä, että työntekijöitä käytetään hyväksi maksamalla heille alle minimipalkan. Toissa vuonna ulkomaalaistarkastajat vierailivat yli 50 ravintolassa. Noin kahdessa ravintolassa kolmesta palkka-asiat eivät olleet kunnossa.
– Kolme euroa on pienin vastaani tullut minipalkka, ulkomaalaistarkastaja Anssi Riihijärvi kommentoi Helsingin Sanomille.
Halpa oluttuoppi taas voi olla merkki pimeästä myynnistä: yrityskyselyjen mukaan joka viides oluttuoppi myydään pimeästi.
Harmaa talous ei kuitenkaan koske ainoastaan etnisiä ravintoloita, vaan on ongelma koko alalla. Viranomaisten mukaan ravitsemistoiminta on yksi harmaan talouden ydinalueita. Alan piilotyöllisyyden arvioidaan olleen esimerkiksi vuonna 2007 huimat 21 800 henkilötyövuotta.
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2010/01/16/alle-viiden-euron-pizzassa-jotain-mataa/2010682/12
Sattuu olemaan yksi vuosia Suomessa asunut romanialainen tuttu, joka käy muiden töiden ohella myös tekemässä ravintolatöitä. On kertonut että kaveripiirinsä joka käsittää reilu kymmenkunta romanialaista ei juurikaan tee muuta kuin pimeitä töitä. Päivät raksalla, asennushommissa tai muuta vastaavaa, iltaisin ravintoloissa jne. Pimeän palkan lisäksi tulee tietysti tuet Kelasta ja sossusta. Tulot kuussa noin kolme tonnia, vituttaahan se.
Positiivin syrjintä on päivän trendi näissäkin asioissa.
Sinällään on ihmmeellistä että valvovalla viranomaiselle ei muka ole mahdollisuutta mennä paikalle ilman etukäteis-ilmoitusta.
Kumma vaan miten silloin tuntuu olevan mahdollisuus kun kyse on kantasuomalaisesta.
Yksi mielenkiintoinen tieoto olis myös teoston toiminta, heidän valvojansa kiertelevät takseissa,myymälöissä,pubeissa,messuilla jne. ja ihan ilman mitään etukäteisilmoitusta...itse asiassa eivät tule edes esittäytymään, lähettävät vain laskun, oli sille perusteita tai ei.
Takavuosina pyöri messuilla esittelyvideo jossa semmosita tausta pimputusta.
Teoston hemmo oli käynyt, ei esittäytynyt, vaan lähetti vain laskun.
Soitin lafkaan ja kysyin perustetta laskulle.
Tylysti vain todettiin että musiikki oli soinut ja siitä pitää maksaa.
Sanoin että videontilaaja eli tuotteiden tekijä omistaa kaikki oikeudet musiikkiin ja siitä ei teostolle kuulu mitään....
Sanoivat että sitten tämän musiikin tekijälle lähetetään korvaus.
Kun kysyin että mistäs tiedätte kenelle lähetätte(Tämä videon kohdalla) niin toisessa päässä vaan ähkittiin ja lopuksi selitettiin että jos ei tiedetä niin sitten rahat pidetään kassassa...
Luonnollisesti teoston hemmot kiertävät ahkerasti etnisiäkin ravintoloita laskuja lähetellen, eiks joo... ???
Tämä mamujen pyörittämä verojenkusetusravintolabusiness pyörii kylläkin samalla tavalla kaikissa eurooppalaisissa valtioissa, joten sille on tuskin mitään tehtävissä.
Lisäksi, se saa jatkua tasan kahdesta syystä;
1. suuri typerä yleisö hyväksyy sen koska luulevat ettei etnoravintoloiden työntekijät muka ravaisi sossuluukuilla, kun ne leipoo pizzaa ja kebabbii koko ajan. Tietty ne ravaa siellä sossu- ja KeLa-luukulla oman ruokatuntinsa aikana ja siksi sellanen €5:- tuntiliksa riittää vallan hyvin.
2. suuri typerä yleisö ajattelee asiaa ainoastaan oman napansa kautta, eli jos sen pizzalätyn saa €5-6 hinnalla eteensä niin OK. Lyhytnäköistä ajattelua, sanoisin.
Ite en mee niiden ovista sisään evästä hakee, niin kauan kuin muualtakin saa ravintoa ja omassa handussa kokkiveitsi pysyy.
Pizzalätty- ja kebabbibaarit, sekä kinuskimestat on kaikkein pahimpia veivaajia.
Se nyt vaan on niin ihanaa kun saa syödä etnisessä väristyksessä.
Quote from: BastardoGrande on 17.01.2010, 01:34:22
Tämä mamujen pyörittämä verojenkusetusravintolabusiness pyörii kylläkin samalla tavalla kaikissa eurooppalaisissa valtioissa, joten sille on tuskin mitään tehtävissä.
Lisäksi, se saa jatkua tasan kahdesta syystä;
1. suuri typerä yleisö hyväksyy sen koska luulevat ettei etnoravintoloiden työntekijät muka ravaisi sossuluukuilla, kun ne leipoo pizzaa ja kebabbii koko ajan. Tietty ne ravaa siellä sossu- ja KeLa-luukulla oman ruokatuntinsa aikana ja siksi sellanen €5:- tuntiliksa riittää vallan hyvin.
2. suuri typerä yleisö ajattelee asiaa ainoastaan oman napansa kautta, eli jos sen pizzalätyn saa €5-6 hinnalla eteensä niin OK. Lyhytnäköistä ajattelua, sanoisin.
Ite en mee niiden ovista sisään evästä hakee, niin kauan kuin muualtakin saa ravintoa ja omassa handussa kokkiveitsi pysyy.
Pizzalätty- ja kebabbibaarit, sekä kinuskimestat on kaikkein pahimpia veivaajia.
Se nyt vaan on niin ihanaa kun saa syödä etnisessä väristyksessä.
No et paremmin voi sinäkään sanoa. Siis naulan kantaan. Itse taidan väristä supisuomalaisesta suolaisesta eli potuista ja makkarasta. Älkää väittäkö ettei potuista saa mitään; uuniperunat voidaan tehdä aika monella tavalla...Se taas että joku kiertää veroja ei minulle kuulu. Tehköön viranomaiset työnsä!
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200806087766552_uu.shtml
Veronkierron ja pimeän työn ohella hintoja voidaan etnopizzerioissa painaa alas siksi, että pizzojen täytteenä saatetaan käyttää jopa karvaa, kuten oheinen uutinen kertoo. Eihän siinäkään mitään pahaa ole, sillä kyse on vain kulttuureiden erilaisuudesta; jos jauheliha loppuu niin laitetaan kilo mustaa karvaa sen sijaan! Munakarvathan kasvavat aina takaisin, joten mikäs on ilmaista ja ehtymätöntä luonnonvaraa käyttäessä!
Olisiko niin, että nämä ravintolat laitetaan pystyyn ns strarttirahalla, siis valtion tuella ? Kuka tietää, miten kauan starttirahaa saa ja kuinka kauan ravitolat on pysytyssä ja vaihtavatko mahdollisesti omistajaa ?
Kolme euroa tunti on parempi kuin nolla euroa tunti ;)
Sama toimintamallia esiintyy valitettavasti myös rakennusalalla mittavissa määrin. Kuvio on yleensä se että alihankkija tuo X-kansalaisista koostuvan timpuriporukan työmaalle ja laskuttaa pääurakoitsijaa kansallisensopimuksen mukaisin taksoin, maksaa alv:n ja kaikki näyttää olevan kunnossa, MUTTA X-kansalainen timpuri taas saa käteensä 2-3€/h kun loppu palkka menee työnantajan järjestämiin "asumis"- "työlupa"-"työmaaruokalu"-jne. kustannuksiin, ts. aliurakoitsija vetää raakasti välistä ja välppää maksamansa alv:n takaisin, korkojen kera, tekaisemalla vastaavan aliurakoitsijan kanssa mittavan kuittikaupan pystyyn. Timpuriryhmän X, joka koostuu kuudesta miehestä, tekemän suoritteen pystyy tekemään kaksi urakoistsijan omaa miestä mutta heidät mieluimmin pistetää lomalle tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten.