Tiesittekö, että tutun lautasmallin lisäksi on olemassa myös monikulttuurinen lautasmalli? No, en minäkään tiennyt, mutta onneksi Yle valistaa meitä tyhmiä. Halalia ei ole sentään mainittu, vaikka
varsinaisia maahanmuuttajiahan tässä toki tarkoitetaan.
Miksiköhän muuten pottunokille suositellaan, että neljännes lautasesta proteiinia, kun monikulttuurisilla on kolmannes?
https://yle.fi/uutiset/3-9909240 (6.11.2017)
QuotePerinteinen lautasmalli on kaikille tuttu – mutta tiesitkö, ettei se ole ainoa?
Puolet lautasesta kasviksia, neljännes proteiinia, neljännes hiilihydraatteja. Perinteinen lautasmalli tiedetään, mutta moniko osaa koota urheilijan, vegaanin tai monikulttuurisen lautasen?
(...)
2. Monikulttuurisella lautasella kasvikset kypsinä
Monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Lautasmalli on suunniteltu kolmijaon mukaan. Kolmannes on kypsiä kasviksia, usein muhennosta tai kastiketta. Toinen kolmannes proteiinipitoista ruokaa, esimerkiksi lihaa, kalaa, jogurttia tai kasviproteiinia. Viimeisen kolmanneksen täyttävät hiilihydraatit eli esimerkiksi puuro, riisi tai leipä.
Ateriaa täydennetään tuoreilla hedelmillä, ja juoma vaihtelee kulttuurin mukaan.
Terveys- ja hyvinvointitutkimusten mukaan maahanmuuttajien keskeisimpiä ravitsemuksellisia haasteita ovat D-vitamiinin riittävä saanti, suosituksia suurempi lisätyn sokerin ja suolan käyttö ja etenkin lapsiperheissä energiapitoisten juomien käyttö janojuomina.
(...)
Onko Suomessa enää yhtäkään asiaa, johon monikulttuurisuus ei jotenkin liittyisi?
Monikulttuurinen, juu. ;D
Iha sama asia, kun meidän päiväkodissa on ainoina mamuina/-taustaisina somaleita, niin sitkeästi eräs työntekijämme puhuu aina monikulttuurisista perheistä. Ne ovat somaliperheitä, ei häivähdystäkään muusta kuin somalikulttuurista. Ellei Mäkkäriruoan syöminen sitten tee näistä somaleista monikulttuurisia.....
Mikä ihmeen monikulttuurinen lautasmalli. Eri kulttuureissa on erilaisia ruokatapoja. Ei tämä tee niistä monikulttuurisia.
Perinteinen pöntolläistumismalli on kaikille tuttu – mutta tiesitkö, ettei se ole ainoa?
Quote from: Micke90 on 06.11.2017, 22:10:27
Onko Suomessa enää yhtäkään asiaa, johon monikulttuurisuus ei jotenkin liittyisi?
Monikulttuurisuus tarkoittaa tässäkin kerran vain islamia. Kyseinen lautasmalli ei varmaan päde esimerkiksi itä-aasialaisessa tai etelä-amerikkalaisessa ruokakulttuurissa.
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:15:08
Monikulttuurinen, juu. ;D
Iha sama asia, kun meidän päiväkodissa on ainoina mamuina/-taustaisina somaleita, niin sitkeästi eräs työntekijämme puhuu aina monikulttuurisista perheistä. Ne ovat somaliperheitä, ei häivähdystäkään muusta kuin somalikulttuurista. Ellei Mäkkäriruoan syöminen sitten tee näistä somaleista monikulttuurisia.....
Monikulttuuri tarkoittaa käytännössä islamistista monokulttuuria. Kas kun ei mainittu että monikulttuurisella lautasella possu on ehdottoman haram... koska se vaan on. Monikulttuuri nääs sanoo näin.
QuoteTerveys- ja hyvinvointitutkimusten mukaan maahanmuuttajien keskeisimpiä ravitsemuksellisia haasteita ovat D-vitamiinin riittävä saanti, suosituksia suurempi lisätyn sokerin ja suolan käyttö ja etenkin lapsiperheissä energiapitoisten juomien käyttö janojuomina.
D-vitamiinin puutokset, erityisesti
somali, anteeksi, monikulttuurisilla naisilla, johtuu siitä kokovartalokaavusta. Varsinkin kun heidän ihonsa on tottunut saamaan huomattavasti enemmän auringonvaloa, eli D-vitamiinia. Eli ei mitään tekemistä ruokavalion kanssa, tai ainakin hyvin vähän.
Sitten nämä muut "haasteet", niin siinä meillä kyllä muhii aikamoinen ongelma jo lähitulevaisuudessa. Nämä "monikulttuuriset" ihmiset kyllä sukkaavat kaikessa. Ja se lapsimäärä.... Joka siis tuhoaa terveytensä todella epäterveellisellä ruoalla, vanhempiensa suosiollisella avustuksella. Ei ole halpaa hupia...
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Heh heh, miksiköhän? :roll: Kulttuuripitoisella keittiöhygienialla ei liene asian kanssa tekemistä. Jalla, jalla!!1!
Quote from: Mursu on 06.11.2017, 22:17:31
Mikä ihmeen monikulttuurinen lautasmalli. Eri kulttuureissa on erilaisia ruokatapoja. Ei tämä tee niistä monikulttuurisia.
Rassisti. Älä kyseenalaista. Siinähän sanotaan ihan selvästi, että
monissa kulttuureissa eli esim. eri muslimimaiden kulttuureissa eli virallisesti monikulttuurissa.
(Kyllä, tuo on mielestäni aivan käsittämätön aivopieru. Jos joku on vaikka somali, niin ei hän mikään helvetin monikulttuurinen ole.)
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:23:04
QuoteTerveys- ja hyvinvointitutkimusten mukaan maahanmuuttajien keskeisimpiä ravitsemuksellisia haasteita ovat D-vitamiinin riittävä saanti ...
D-vitamiinin puutokset, erityisesti somali, anteeksi, monikulttuurisilla naisilla, johtuu siitä kokovartalokaavusta.
Kaavut pois ja takaisin etelän lämpöön, niin kyllä se siitä!
Harvempi jaksaa kertoa että kepulihuijarien ja korporaatiokommunistien pyörittämässä vanhustenhoivakodissa on myös tyhjä lautasmalli. Syömäkyvytön kuolee nälkään. Ja ne jotka moista sotkua syövät, toivoisivat jo kuolleensa.
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Ja kun meille on niiiiin tarmokkaasti propagoitu juurikin
tuoreiden kasvisten terveellisyyttä. Nyt sitten monikulttuuri tulee ja nakkaa tämänkin ummehtuneen käsityksen romukoppaan. On se rikkaus, on se!
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:23:04
D-vitamiinin puutokset, erityisesti somali, anteeksi, monikulttuurisilla naisilla, johtuu siitä kokovartalokaavusta. Varsinkin kun heidän ihonsa on tottunut saamaan huomattavasti enemmän auringonvaloa, eli D-vitamiinia. Eli ei mitään tekemistä ruokavalion kanssa, tai ainakin hyvin vähän.
Anteeksi - nyt en jaksa tarkistaa - mut elän luulossa, että aavikkopigmentti on pikemminkin keskittynyt suojelemaan kantajaansa liialta D-vitamiinilta, mikä muuten siellä etelän auringossa uhkaa. Siksi siis eivät täällä kamalan kylmässä, pimeässä - ihan muutenkin kamalassa maassa - onnistu vitaminoitumaan.
Mielestäni tässä on ainekset monikultturiset ihmisen perustarpeet juttusarjalle. Ruoan jälkeen voi loogisesti jatkaa monikulttuurisella ulostamisella ja kertoa esimerkkinä vaikkapa Intian kadulle paskomisen hienoudesta, jota valitettavasti paikalliset rasisti koittavat kitkeä (https://thediplomat.com/2017/05/is-india-really-winning-its-war-on-open-defecation/).
Tämän jälkeen voidaan käsitellä monikulttuurista seksiä... tai ehkä ei sittenkään.
Monikulttuuria voidaan löytää myös pukeutumisesta ja tässä osassa voidaan kertoa miten suomalaisten junttimiesten pitäisi ottaa mallia muualta ja ruveta käyttämään kotekaa (//http://). Naisille taasen suositellaan huuleen laitettavaa kiekkoa (https://en.wikipedia.org/wiki/Lip_plate).
Sisustusta käsittelevässä jutussa kehoitetaan ihmisiä hävittämään kaikki huonekalut ja laittamaan lattialle pelkkiä mattoja eli sisustus noudattelee beduiinien (https://en.wikipedia.org/wiki/Bedouin) mallia.
Quote from: ismolento on 06.11.2017, 22:18:39
Quote from: Micke90 on 06.11.2017, 22:10:27
Onko Suomessa enää yhtäkään asiaa, johon monikulttuurisuus ei jotenkin liittyisi?
Monikulttuurisuus tarkoittaa tässäkin kerran vain islamia. Kyseinen lautasmalli ei varmaan päde esimerkiksi itä-aasialaisessa tai etelä-amerikkalaisessa ruokakulttuurissa.
Muutama päivä sitten yllätin varmaan itsenikin vaatimalla Arabian niemimaalla toimivassa ravintolassa puikot ruokailuvälineikseni. Paikka ei ollut niin monikulttuurinen (sic) että olisi edellyttänyt puhdasta sitoutumista islamiin, ja ikäänkuin unohdin etten ollutkaan edeltävän viikon tapaan Kiinassa. Palvelusväki taisi katsoa hieman oudosti mutta kyllä ne puikot sieltä vikkelästi tulivat. Puikkojenkäyttäjät kun tekevät siinä maassa pitkälti ne oikeat työt...
Quote from: Maija Poppanen on 06.11.2017, 22:34:59
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:23:04
D-vitamiinin puutokset, erityisesti somali, anteeksi, monikulttuurisilla naisilla, johtuu siitä kokovartalokaavusta. Varsinkin kun heidän ihonsa on tottunut saamaan huomattavasti enemmän auringonvaloa, eli D-vitamiinia. Eli ei mitään tekemistä ruokavalion kanssa, tai ainakin hyvin vähän.
Anteeksi - nyt en jaksa tarkistaa - mut elän luulossa, että aavikkopigmentti on pikemminkin keskittynyt suojelemaan kantajaansa liialta D-vitamiinilta, mikä muuten siellä etelän auringossa uhkaa. Siksi siis eivät täällä kamalan kylmässä, pimeässä - ihan muutenkin kamalassa maassa - onnistu vitaminoitumaan.
Juu, eli iho on tottunut suurempiin D-vitamiiniannoksiin. Kyllä.
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:32:08
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Ja kun meille on niiiiin tarmokkaasti propagoitu juurikin tuoreiden kasvisten terveellisyyttä. Nyt sitten monikulttuuri tulee ja nakkaa tämänkin ummehtuneen käsityksen romukoppaan. On se rikkaus, on se!
Uppopaistaminen rasvassa on rikkaus jos se on somalialaista kulttuuria - ja vaikkeivät ne sambusat olisikaan ihan aidosti somalialainen innovaatio aina voi tarinoida. Kyseessä on kuitenkin se aito Monikulttuuri(tm)!
Quote
Monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Siis mitähän vattua taas. Heti kaksi ensimmäistä lausetta on ristiriidassa monikulttuurisuuden kanssa. Juu, monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monissa taas ei. Minkähän helvetin takia kulttuurit joissa ei syödä kypsänä ei kuulukaan monikulttuurisuuteen?
Quote from: Alaric on 06.11.2017, 22:08:00
Miksiköhän muuten pottunokille suositellaan, että neljännes lautasesta proteiinia, kun monikulttuurisilla on kolmannes?
Rotujen väliset biologiset erot? :o Ylen toimittaja Kati Latva-Teikari, kerro meille!
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:39:14
Quote from: Maija Poppanen on 06.11.2017, 22:34:59
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:23:04
D-vitamiinin puutokset, erityisesti somali, anteeksi, monikulttuurisilla naisilla, johtuu siitä kokovartalokaavusta. Varsinkin kun heidän ihonsa on tottunut saamaan huomattavasti enemmän auringonvaloa, eli D-vitamiinia. Eli ei mitään tekemistä ruokavalion kanssa, tai ainakin hyvin vähän.
Anteeksi - nyt en jaksa tarkistaa - mut elän luulossa, että aavikkopigmentti on pikemminkin keskittynyt suojelemaan kantajaansa liialta D-vitamiinilta, mikä muuten siellä etelän auringossa uhkaa. Siksi siis eivät täällä kamalan kylmässä, pimeässä - ihan muutenkin kamalassa maassa - onnistu vitaminoitumaan.
Juu, eli iho on tottunut suurempiin D-vitamiiniannoksiin. Kyllä.
Mulle tulee mieleen, et oon siinä Speden "Naisen logiikka"-sketsissä ;D
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Toisin sanoen: Kehittömättömissä maissa yleinen hygieniasta huolehtiminen on suuri ongelma. Siksi kaikki pitää keittää, täällä nähtävästi sikapartikkelien ja vääräuskoisten läheisyys aiheuttaa saman syyn.
Quote from: jka on 06.11.2017, 22:41:54
Quote
Monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Siis mitähän vattua taas. Heti kaksi ensimmäistä lausetta on ristiriidassa monikulttuurisuuden kanssa. Juu, monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monissa taas ei. Minkähän helvetin takia kulttuurit joissa ei syödä kypsänä ei kuulukaan monikulttuurisuuteen?
Niinpä, hyvin kiteytetty. Kuten sanottua, tässä puhutaan nyt
varsinaisista eikä sillä ole mitään tekemistä oikean monikulttuurisuuden kanssa.
"Arabit/somalit syövät tavalla x -> tehdäänpä tästä monikulttuurinen lautasmalli!", pohti Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan itsensä tärkeäksi tunteva virkahenkilö ja lähti viemään asiaa eteenpäin.
Mitä tekemistä tällä on sitten esimerkiksi saksalaisten, vietnamilaisten tai virolaisten kanssa? No ei yhtään mitään.
Suomalainen lautanen: puolet kiljua, puolet jäisiä kaskinauriita. Monikulttuurinen lautanen: ei-huonoa riisiä ja kaikkea ihanaa, jännää ja mausteista.
Quote from: foobar on 06.11.2017, 22:39:38
Uppopaistaminen rasvassa on rikkaus jos se on somalialaista kulttuuria - ja vaikkeivät ne sambusat olisikaan ihan aidosti somalialainen innovaatio aina voi tarinoida.
Brasiliassa suositeltiin välttämään vihreän salaattien syömistä, koska niistä kuulemma sai helposti jonkun pöpön. Liekö sama juttu islam maissa?
Quote from: Outo olio on 06.11.2017, 22:42:45
Quote from: Alaric on 06.11.2017, 22:08:00
Miksiköhän muuten pottunokille suositellaan, että neljännes lautasesta proteiinia, kun monikulttuurisilla on kolmannes?
Rotujen väliset biologiset erot? :o Ylen toimittaja Kati Latva-Teikari, kerro meille!
Monikulttuurisuus on niin raskas taakka, että sen kantajalla on oltava tuhdimmat eväät, jyrähtää toimittelija Kati Latva-Kakkonen.
Quote from: Alaric link=topic=123730.msg2765332#msg2765332
QuotePerinteinen lautasmalli on kaikille tuttu – mutta tiesitkö, ettei se ole ainoa?
2. Monikulttuurisella lautasella kasvikset kypsinä
Monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
On ihan totta, että ulkomailla usein kypsennetään kasvikset. Esim. Kiinassa (Aasiassa yleensäkin) kasvisten keittäminen on tyypillistä.
Syyksi minulle on selitetty (kiinalaiset), että ihminen alkaa haisemaan ruoholle jos syö raakoja kasviksia. Keittäminen siksi, että monessa köyhässä kodissa ei ollut uunia / liettä, jossa olisi voinut paistaa ruokia.
Yleisesti ottaen kasvisten kypsentäminen kuitenkin heikentää niiden ravintoarvoja, paljonkin. Lisäksi kypsentäminen hajottaa tärkkelyksen sokeriksi (jonka takia esim. kypsennetty porkkana maistuu makealle). Tärkkelys imeytyy kehoon hitaammin kun sokerit. Juuri nopeasti imeytyvät sokerit on pidetty eräänä syynä länsimaiden lihomisongelmaan.
YLE:n juhlima monikulttuurinen lautanen on siis oikeasti aika epäterveellinen. Se on ainakin epäterveellisempi kun perinteinen raa'alla kasviksilla höystetty länsimainen lautasmalli.
Quote from: Lalli IsoTalo on 06.11.2017, 22:18:04
Perinteinen pöntolläistumismalli on kaikille tuttu – mutta tiesitkö, ettei se ole ainoa?
Niin, onhan monikulttuurinen seisomavessa, https://yle.fi/uutiset/3-6474110 Unisex-vessa, https://yle.fi/uutiset/3-7489601 ja onhan hommakin mainittu: https://yle.fi/uutiset/3-5886334
Kuka kaipaa enää pahkasikaa kun ylekin on?
Quote from: Tabula Rasa on 06.11.2017, 22:56:06
... onhan monikulttuurinen seisomavessa, https://yle.fi/uutiset/3-6474110 ...
Quote from: Lalli IsoTalo on 06.11.2017, 23:04:01
Quote from: Tabula Rasa on 06.11.2017, 22:56:06
... onhan monikulttuurinen seisomavessa, https://yle.fi/uutiset/3-6474110 ...
Onhan seisominen hygieenisempää. Vasta pari päivää sitten oli juttua, että sukupuolitauti voi tarttua vessanpöntöstä - ihan oikeasti.
Etsii, jos löytää... Löytyi!
QuoteJos yleiset vessat aiheuttavat ahdistusta, istu tarpeeksi pitkälle wc-pöntöllä, jolloin reunaan osumista ei pääse tapahtumaan. Pissaa seisoen ja isossa hädässä "ota penis syliin", jolloin se ei osu wc-pöntön sisälle.
https://www.is.fi/kysy-seksista/art-2000005436886.html (https://www.is.fi/kysy-seksista/art-2000005436886.html)
Onneksi ulkomaiset kehittyneemmät kulttuurit opettavat meille Impiwaaran metsäläisille sen, kuinka pöntöltä tarttuvia tauteja voidaan välttää. Ei mene kauaa, kun myös suomalaiset paskovat tällä hygieenisemmällä ja hienommalla tavalla.
Takaisin aiheeseen, kiitos.
Koittakaa nyt rasistit oppia:
Mokuruoka on fennoruokaa parempaa, koska se on ruokakulttuuria, ja sitä sapuskaa tulee syödä.
Mutta mokuvaatteiden käyttö on rasistista, koska se on kulttuurillista omimista. Paitsi palestiinalaishuivi.
Ravitsemustieteilijät ovat vuosikymmeniä kertoneet meille miten terveellistä puuro on. Nyt tutkimustuloksia pitää korjata, koska irakilainen puurokenraali on käynyt kertomassa että itse asiassa puuro onkin ihan paskaa. Näin se edistys etenee!
Quote from: Uuno Nuivanen on 06.11.2017, 22:24:41
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Heh heh, miksiköhän? :roll: Kulttuuripitoisella keittiöhygienialla ei liene asian kanssa tekemistä. Jalla, jalla!!1!
Jep. Se on se paskavedellä vihannesten kastelu semmoista. Etikkavedessä vartin verran kun liottaa ja sen jälkeen juomavedellä kunnolla huuhtelee niin pärjää kyllä. Kyllä afrikansarvelainenkin salaattia kasvattaa, kiitos italialaisen vaikutteen monikulttuuriinsa.
T: Nim. merk. Kampylobakteeri ja giardia ovat perin juurin vittumaisia kavereita samaan aikaan podettaviksi.
Aito monikulttuurinen lautanen on sellainen jolta kaikki ruokailijat syövät käsin ja mieluiten lattialla istuen.
^Ai se onkin se ruokailuasento, mikä oli ongelma. Olisivat Oulussa istuneet maahan, niin riisikään ei olisi maistunut niin pahalle.
QuoteLautasmalli on suunniteltu kolmijaon mukaan. Kolmannes on kypsiä kasviksia, usein muhennosta tai kastiketta. Toinen kolmannes proteiinipitoista ruokaa, esimerkiksi lihaa, kalaa, jogurttia tai kasviproteiinia. Viimeisen kolmanneksen täyttävät hiilihydraatit eli esimerkiksi puuro, riisi tai leipä.
Asia selvä. Teenkin tänään illalla itselleni monikulttuurisen lautasellisen sapuskaa. Voisin kysyä vajakeilta, että olisiko edes teoriassa mahdollista toteuttaa tällaista lautasmallia, jos Suomessa ei olisi lainkaan somaleita?
Quote from: Alaric on 06.11.2017, 22:49:09Mitä tekemistä tällä on sitten esimerkiksi saksalaisten, vietnamilaisten tai virolaisten kanssa? No ei yhtään mitään.
Ja vajakeilta haluaisin kysyä sitäkin, että kun tänään menen käymään Tallinnassa, niin voiko siellä koota itselleen buffetista tuollaisen lautasen? Onko se Tallinnassa mahdotonta, koska siellä ei ole somaleja?
QuoteTerveys- ja hyvinvointitutkimusten mukaan maahanmuuttajien keskeisimpiä ravitsemuksellisia haasteita ovat D-vitamiinin riittävä saanti, [...]
D-vitamiinin saanti on ongelmallista varsinkin tummaihoisille ihmisille, koska heidän ihonsa ei saa täältä pohjoisen auringosta tarpeeksi D-vitamiinia. Tässä taas on ristiriidassa realistien faktat ja monikulttuurisuuden doktriini: Mokudoktriini sanoo, ettei mitään eroja ole ja on rasifismia muistuttaa vaikkapa somaleita riittävästä D-vitamiinin saannista.
Quote from: käpykaarti on 06.11.2017, 22:32:08
QuoteMonissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monikulttuurisessa lautasmallissa ei ole tuoresalaattia. Kasvikset on kypsennetty ja usein yhdistetty lämpimään pääruokaan.
Ja kun meille on niiiiin tarmokkaasti propagoitu juurikin tuoreiden kasvisten terveellisyyttä. Nyt sitten monikulttuuri tulee ja nakkaa tämänkin ummehtuneen käsityksen romukoppaan. On se rikkaus, on se!
Puhumattakaan kolesterolista. Monikulttuureilla lautasella jumalauta kymmenen munaa järjestään joka tyypillä, mitä viime vuonna kuvia katseli.
Ne vetää kananmunia kuin me lihapullia. Viime vuosikymmeninähän kanamunat on meillä tuomittu alimpaan helvettiin. Statiinibisnes on valtava koneisto pumppaamassa rahaa valden kassasta. En ymmärrä minäkään, minkälainen on monikulttuurinen ruokavalio? Kuten jo todettua, eri maissa on erilaisia ruokavalioita. Ei sitten ole lautasmallikaan enää pyhä, vaikka meille on sitä jankattu monta vuosikymmentä 24/7. Monikulttuuri on ihanampaa kuin terveyskin.
Mitä tässä maassa on enää jäljellä mihin matu voisi kotiutua? Eivät taida käyttää koko termiäkään enää. Hämmästyttävän kauan sitä käyttivätkin.
Itse kukin voi tarkoittaa monikulttuurisuudella mitä tahansa. Usein tällä epämääräisellä käsitteellä ei tunnu olevan mitään tekemistä kulttuurin kanssa, vaan kyse on enemmänkin etnisten ryhmien sekoittamisesta.
Kun Suomeen muuttaa valkoihoinen saksalainen tai englantilainen tai virolainen, hänen kohdallaan ei yleensä käytetä käsitettä monikulttuurinen. Hänen yhteiset lapsensa suomalaisen kanssa eivät kelpaa monikulttuurisuuden mannekiineiksi.
Kun Suomessa syntyy ja asuu ihminen, jonka äiti on kantasuomalainen ja isä on tummaihoinen, tämä ihminen edustaa automaattisesti monikulttuurisuutta, vaikka hänellä ei olisi mitään yhteyttä tummaihoiseen isänsä ja hänen kotimaansa kulttuuriin. Pelkkä ihonväri tekee hänestä "monikulttuurisen".
Esimerkki:
"AOO:n opintopäivä: Monikulttuurisuus ammatillisessa koulutuksessa - riemu vai riesa? Ammatillisten opettajien opintopäivien aiheena oli monikulttuurisuus. Kuulimme paneelikeskustelua monikulttuurisuudesta oppilaitoksen arjessa ja Jani Toivola kertoi elämästään värillisenä suomalaisena."
(Lähde: SILAB, Service Innovation Laboratory)
Kun Suomessa syntyy ja kasvaa valkoihoisen äidin ja tummaihoisen ulkomaalaisen miehen yhteinen lapsi, jolla on yhteys Suomeen muuttaneeseen isäänsä, lapsi on ilman muuta monikulttuurinen, vaikka hän eläisi suomalaisen kulttuurin keskellä ja sen arvojen mukaisesti. Se, että syödään riisiä käsin, kuten isän kotimaassa on tapana, riittää todisteeksi monikulttuurisuudesta. Edellytyksenä on kuitenkin se, että isä on tummaihoinen. Espanjalaisen tai italialaisen miehen kotimaassa noudatettu ruokailutapa ei kelpaisi monikulttuurisuuden osoitukseksi, koska ne ovat liian eurooppalaisia ja miehet ovat liian valkoihoisia.
Esimerkki:
Vaikka... "mikään tai kukaan ei tuonut esiin sitä, että srilankalaisen isän ja suomalaisen äidin lapsi eroaisi jollain tavalla kylän leikkikavereista", tytär on silti monikulttuurinen, koska..."monikulttuurinen perhe kävi järvellä kalassa ja söi sormin riisiä isän kulttuurin mukaisesti."
(Lähde: Itä-Savo 7.11.2017 "Luusniemen maalaistytöstä maailmankansalaiseksi — Susani Mahadura haluaa asenteiden muuttuvan")
Suomeen on aina muutettu, ja täällä on aina harrastettu ulkomailta omaksuttuja tapoja. Aikaisemmin tätä vain ei ole sanottu monikulttuurisuudeksi. Nykyisin tällä sanalla on vahva poliittinen lataus ja piilomerkitykseltään sillä tarkoitetaan rotujen sekoittamista.
Quote from: Totti on 06.11.2017, 22:54:22
On ihan totta, että ulkomailla usein kypsennetään kasvikset. Esim. Kiinassa (Aasiassa yleensäkin) kasvisten keittäminen on tyypillistä.
...
YLE:n juhlima monikulttuurinen lautanen on siis oikeasti aika epäterveellinen. Se on ainakin epäterveellisempi kun perinteinen raa'alla kasviksilla höystetty länsimainen lautasmalli.
Samoin muistan törmänneeni joskus jopa brittiläisiin ruokapyramideihin, joissa kasvikset on peribrittiläiseen tapaan keitetty. Toki nykyisellä foodismin aikakaudella on sushit ja salaatit ja vastaavat, joten tuskin sielläkään suurin osa raakoja kasviksia enää välttelee.
Kiintoisaa on minusta tosiaan se, että "monikulttuurinen" ihminen tarvitseekin yllättäen lihaa enemmän. Samoin lisukkeen valinta. Maissi ja riisi rinnastuvat yksi yhteen perunaan, leipään ja pastaan. Tosiasiassa etenkin makea maissi on helvetin epäterveellistä ja yksi syy amerikkalaisten terveysongelmiin on maissin ja maissisiirapin käyttö lähes jokaisessa elintarvikkeessa. Riisi taas on lähinnä ravintoaineköyhää. Eli jos "monikulttuurisella lautasmallilla" pyrittäisiin yhtä terveelliseen ruokavalioon kuin "suomalaisella lautasmallilla", tulisi suhteiden varmaan olla varmaan suurinpiirtein 20% lihaa, 20% maissia/riisiä, 60% kypsennettyjä kasviksia.
Kun katsoo noita salillakin viihtyviä geelejä, niin ravinnosta ei liene proteiineja puuttunut.
Tämäkään ei liene kulttuurin rikastamista kannattaville vihreille ongelma, koska oikealla tavalla halal-teurastettu nauta ei varmaankaan piere metaania ilmakehään niin kuin haassa märehtivä kyyttö. Jos VHM vetäisi kolmanneksen ruoastaan sikaa ja kananmunaa, olisi Pekka Puska jo saanut sydänkohtauksen myötäkalkkeutuneista verisuonistaan ja myötäkolesterolistaan ja vihreä liito vaatisi lisää kasvisruokapäiviä kouluihin.
-i-
Quote from: JJohannes on 07.11.2017, 10:19:21
Tosiasiassa etenkin makea maissi on helvetin epäterveellistä ja yksi syy amerikkalaisten terveysongelmiin on maissin ja maissisiirapin käyttö lähes jokaisessa elintarvikkeessa.
Minulla on sellainen käsitys, että pääsyy ravintoperäisiin elintasosairauksiin kehittyneissä maissa on kalorien (ja ehkä hiilihydraattien) määrä, ei niinkään se, mistä kasvista ne ovat peräisin.
syö paskaa ja kuole ,lausui eräs suuri ajattelija, jospa hän vaan yritti hyvää hyvyyttään tarjota kotimaansa monikulttuurista lautasmallia.
Onko tämä nyt siis ymmärrettävä niin, että kun ainakin vielä muinoin impiwaaralaisella ja tunkkaisella 80-luvulla ruokapyramidin/lautasmallin tarkoituksena oli kertoa miten meidän pitäisi syödä, niin nykyään se on vain joku kuvaaja siitä mitä eri kulttuureissa on tapana syödä?
Suomessahan ruokapyramidi on ollut mtk:n mielipide siitä miten meidän tulisi syö, ei mikään mahtava lopullinen totuus.
Quote from: no future on 07.11.2017, 11:51:21
Suomessahan ruokapyramidi on ollut mtk:n mielipide siitä miten meidän tulisi syö, ei mikään mahtava lopullinen totuus.
Syöty on aina pakosti sitä mikä on ollut kaupan mielipide viikon tarjouspyramidista, riippuen työnantajan mielipiteestä firman palkkapyramidista. Ja se on aina ollut ja tulee olemaan se lopullinen totuus.
Muodostaako monikulttuuriravintomallinkin pääosin se mihin on varaa, vai annetaanko monikulttuuriselle ilmaiseksi valmiina eteen tasan se millaiset lautasmääräykset monikulttuurisen milloinkin huvittaa antaa? Käy minullekin kypsät kasvikset ja runsaat protskut jos joku muu ne maksaa ja keittää valmiiksi.
OT: uustulkinta-argeologian mukaan jo muinaiset faaraohaudat rakennettiin suomalaisen ruokapyramidin muotoon ja kiinalaiset keksi posliiniastiat suomalaisperinteisestä lautasmallista.
Kasvikset ja kasvisproteiinithan ei lähtökohtaisesti maksa juuri mitään, kun kauden mukaan ostaa. Ja niin julmalta kuin se kuulostaakin, kannattaa tsekata ne etniset kaupat näitä hankkiessa. :D
Quote from: Alaric on 06.11.2017, 22:49:09
"Arabit/somalit syövät tavalla x -> tehdäänpä tästä monikulttuurinen lautasmalli!", pohti Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan itsensä tärkeäksi tunteva virkahenkilö ja lähti viemään asiaa eteenpäin.
Juuri näin. On ne luku- ja kirjoitustaidottomat monikulttuuria edustavat kotikokit melkoisia moniosaajia, kun tuollaisen lautasmallin muka olisivat kehittäneet. No ei. Nimenomaan joku pallerohalaaja on kehittänyt tämmöisen ja sitten lähtenyt kiillottamaan kilpeään omassa viiteryhmässään.
Se kotona serkusavioliitossa riutuva synnytyskone siellä kehitysmaassa keräilee päivät pitkät burkhassaan kamelinp*skaa kuivattavaksi, että saa nuotion pystyyn ja hyvällä tuurilla saa kiinni isännän uusimman tyttöystävän, eli vuohen ja sen mustasukkaisuuksissaan teurastaa ja kamelinp*skanuotiolla grillaa. Siinä proteiinit. Muuten keitellään, mitä maasta löytyy ja loput puuroa.
Revi siitä sitten monikulttuurista lautasmallia.
Quote from: no future on 07.11.2017, 11:51:21
Suomessahan ruokapyramidi on ollut mtk:n mielipide siitä miten meidän tulisi syö, ei mikään mahtava lopullinen totuus.
Se muuten on noinkin. Mutta on kuitenkin ravintotieteellistä näyttöä siitä, että raa-at kasvikset sisältävät enemmän terveysvaikutteita kuin keitetyt. Oikeaa monikulttuurista lautasta edustaisikin malli, jossa sen pilaun viekkuun olisi laitettu vaikkapa juuri ihan perinteinen vihersalaatti.
Tuo niissä oloissa sinänsä järkevä keittäminen ja uppopaistaminen kun on oikeasti juurikin perua puutteellisesta hygieniasta. Itse aikanaan pakolaisleirillä duunailleena säilyin erinomaisen hyvävatsaisena lähtökohtaisesti kahdesta syystä: Käytin litratolkulla käsidesiä ja söin vain läpi"poltettua"/uppopaistettua safkaa. Pidemmän päälle tuo ruokavalio olisi todennäköisesti aiheuttanut elimistössäni sekä puutos- että liikatiloja. Kyllä sitä kolme viikkoa kerrallaan kuitenkin jaksoi, mutta seuraavan viikon tuli yleensä oltua aikalailla salaattilinjalla. Ei tehnyt auringonkukkaöljyä mieli...
Quote from: no future on 07.11.2017, 11:51:21
Suomessahan ruokapyramidi on ollut mtk:n mielipide siitä miten meidän tulisi syö, ei mikään mahtava lopullinen totuus.
Ja hevosmiesten tietotoimistosta kuulin että nuo suositukset vaihtelevat tiettyjen myyjien varastotilanteen mukaan. Silloin kun on paljon jotain varastossa halvalla niin löydetään siitä uusia terveysvaikutuksia. Jotta sen voi myydä kalliilla.
Rekkamiesten tietotoimiston lautasmalliin kuuluu pari täytettyä ja paneroitua possunleikettä, valkosipuliperunoita ja yksi herne. Olutta päälle. :P
Onpas hädänalaisilla hienot safkat kotimaassaan. Ei ihme, että vokin pöperöt ei maistu. Minä kun luulin, että siellä kehitysmaassa nähdään nälkää kärpäset silmissä. ???
Quote from: Tulituki on 07.11.2017, 21:09:20
Minä kun luulin, että siellä kehitysmaassa nähdään nälkää kärpäset silmissä. ???
Tällaisia kuvia YLE näytti suomalaisille taantumuksen aikana, jotta kehitysapua voitaisiin nostaa.
http://www.br.de/telekolleg/faecher/geschichte/globalisierung-130~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647.jpg?version=48ba3
Quote from: Kari Kinnunen on 07.11.2017, 21:04:07
Rekkamiesten tietotoimiston lautasmalliin kuuluu pari täytettyä ja paneroitua possunleikettä, valkosipuliperunoita ja yksi herne. Olutta päälle. :P
Tai votkaa. Slaavilainen lautasmalli on kuitenkin eri asia kuin monikulttuurinen lautasmalli jolla kaikkien ihailemat timmit somalinaiset pitävät huolta ulkonäöstään ja terveydestään...
Nytkö nälänhädätkin on kulttuurimarssilaisten keksintöä? :flowerhat:
Terveellinen ja ravitsemuksellisesti riittävä ruokavaliohan näiden lautasmallien tavoitteena on, enkä ymmärrä mitä haittaa siitä on että otetaan erilaisia ruokavalioita huomioon?
Quote from: no future on 07.11.2017, 21:23:27
Nytkö nälänhädätkin on kulttuurimarssilaisten keksintöä? :flowerhat:
Terveellinen ja ravitsemuksellisesti riittävä ruokavaliohan näiden lautasmallien tavoitteena on, enkä ymmärrä mitä haittaa siitä on että otetaan erilaisia ruokavalioita huomioon?
Mietipä nyt ihan oikeasti käsitettä
monikulttuurinen lautasmalli. Kenelle se on muka tarkoitettu ja miksi se eroaa muulle väestölle tarkoitetusta lautasmallista, kun siinä ei oteta erikoisruokavalioita (kasvissyönti jne.) huomioon?
Onko tämä lautasmalli nyt sitten jollain keskiarvolla esimerkiksi saksalaisille, marokkolaisille, ruotsalaisille, irakilaisille, virolaisille, burmalaisille ja somaleille räätälöity?
Quote from: jka on 06.11.2017, 22:41:54Siis mitähän vattua taas. Heti kaksi ensimmäistä lausetta on ristiriidassa monikulttuurisuuden kanssa. Juu, monissa kulttuureissa kasvikset syödään aina kypsinä. Monissa taas ei. Minkähän helvetin takia kulttuurit joissa ei syödä kypsänä ei kuulukaan monikulttuurisuuteen?
Tuossa avaukseen linkatussa jutussahan nimenomaan puhuttiin myös urheilijoiden ja vegaanien lautasmalleista. Monikulttuurisuus toki typerä sanavalinta tässä(kin) yhteydessä, mutta jutun pointtihan oli kuitenkin:
QuoteSekasyöjä, semivegetaristi, pesco, lakto-ovo ja vegaani. Eri lajien urheilijat ja maahanmuuttajat. Perinteinen lautasmalli ei ole enää aikoihin riittänyt. Nykyään suosituksissa huomioidaan erilaiset ruokavaliot ja monikulttuurisuus
Monikulttuurinen lautasmalli, helppoa: monikulttuuri syö sinun lautaseltasi. "Ja ole iloinen, tai..."
Muuten "monikulttuuri" on hämärä malli opportunistien ja joutoväen suojaamiseksi yhdenvertaiselta kohtelulta, ja ennenkaikkea yhdenvertaisuudelta lain edessä.
Opportunistien ja joutoväen eduksi, tietenkin.
"Helsinki on näin kansainvälinen, 175%..."
Kolme Chileläistä pidätettiin juuri asuntomurtojen sarjasta. Se on sitä uutta "kansainvälisyyttä".
EDIT: jumalauta, toiselta mantereelta tulevat tänne varkaisiin, kun sana kiirii, kuinka pösilöitä täällä ollaan?
"Schengen" on pelkästään rikollisten elementtien etu, mikään ei ole estänyt rehellistä työllistymistä tai matkustamista ulkomaille aiemminkaan.
Todennäköisesti tarkoutuksellinen, kaaoksen luomiseksi.
Mitenköhän solmuun toimittaja menisi, jos tietäisi, että tällainen Hommaan kirjoittava rasisti kokkaa kotona lähinnä "monikulttuurista" ruokaa, eli joko paistan vihannekset wokissa tai höyrytän ne. Perunoita syön, kun uusia perunoita on saatavilla, eli n. kuukauden ajan. Muuten peruna pysyy poissa pöydästä ja sen korvaa riisi tai nuudelit. Ja couscous on herkkua, jota tulee kokattua aika usein. Sivukommenttina mainittakoon, että perunatkin ovat monikulttuuria, joka saapui Eurooppaan Etelä-Amerikasta ja se yleistyi Suomessa vasta 1700-luvulla. Puhumattakaan riisipiirakasta.
Quote from: no future on 07.11.2017, 21:48:27
Tuossa avaukseen linkatussa jutussahan nimenomaan puhuttiin myös urheilijoiden ja vegaanien lautasmalleista. Monikulttuurisuus toki typerä sanavalinta tässä(kin) yhteydessä, mutta jutun pointtihan oli kuitenkin:
QuoteSekasyöjä, semivegetaristi, pesco, lakto-ovo ja vegaani. Eri lajien urheilijat ja maahanmuuttajat. Perinteinen lautasmalli ei ole enää aikoihin riittänyt. Nykyään suosituksissa huomioidaan erilaiset ruokavaliot ja monikulttuurisuus
Lue tuo edellinen viestini ajatuksella. Maahanmuuttajat. Monikulttuurinen lautasmalli. Miten voi vetää maailman tuhansista kulttuureista jonkun "monikulttuurisen lautasmallin" ja miksi suomalaisten ruokasuositukset eroavat monikulttuurisesta ruokasuosituksesta mm. proteiinin saannin osalta?
Täysin absurdia. Vegaani, urheilija ja
monikulttuurinen eivät ole ehkä ihan tässä nyt verrattavissa.
Monikulttuurisesta lautasmallista minulle tulee myös mieleen aljazeera joka kotiin tai jotain.
-i-
Niin, itsekin kirjoitin että monikulttuurinen oli typerä sanavalinta taas kerran. Mutta eihän se varsinaisesti ollut tuon jutun pointti.
Quote from: no future on 07.11.2017, 23:47:15
Niin, itsekin kirjoitin että monikulttuurinen oli typerä sanavalinta taas kerran. Mutta eihän se varsinaisesti ollut tuon jutun pointti.
Edelleen, kenelle tämä typerän sanavalinnan lautasmalli on tarkoitettu ja miksi se eroaa tavallisesta lautasmallista? Sehän se tässä ihmetyttää.
No, tiivistetysti sillä tahdotaan sanoa, että kaikki suomalainen on paskaa, ja kaikki varsinainen ulkomaalainen ihanaa. Yesterday's news. Kai piti toimittelijan saada joku mokutuskiintiö täyteen.
Quote from: no future on 07.11.2017, 23:47:15
Niin, itsekin kirjoitin että monikulttuurinen oli typerä sanavalinta taas kerran. Mutta eihän se varsinaisesti ollut tuon jutun pointti.
...vaan jutun pointti oli, että yritetään saada myös maahanmuuttajat syömään terveellisemmin? Okei, ymmärrän kyllä tämän, ei kaikkia saada syömään pottuja kuorineen ja järsimään terveellistä ruisleipää. Mutta! Kun se ei sitten lopulta ollutkaan sen jutun pointti! Katsos kun...
On vain yhdet mahdolliset ravintoaineiden X, Y ja Z saantisuositusarvot A, B ja C. Jos nämä saantisuositukset täyttyvät tuolla "suomalaisella lautasmallilla" niin mitenkään ei voi olla niin, että ne täyttyvät myös "monikulttuurisella lautasmallilla", koska siinä on esimerkiksi lihaa enemmän ja kasvikset on keitetty. Kyse on tässä siitä, että "monikulttuurisille henkilöille" asetetaan alemmat odotukset. Luovutetaan ja todetaan, etteivät he koskaan tule saamaan ravintoaineita X, Y ja Z määriä A, B ja C joten miksi edes yrittää, heitetään nyt jotkut suositukset kuitenkin. "Monikulttuurisille henkilöille" suositellaan epäterveellisempää ruokaa koska suosittelija ei ilmeisesti usko heidän kykenevän syömään terveellisesti tai ei sensitiivisyydestä halua suositella heille sellaisia aterioita, jotka hänen näkemyksensä mukaan radikaalisti poikkeaisivat heidän kulttuurinsa aterioista. Jälkimmäinen vaihtoehto tietysti pohjautuu suosittelijan omiin ennakkoluuloihin ja käsityksiin siitä, millaista ruokaa "monikulttuurisissa kulttuureissa" syödään.
Minusta tämä on omanlaistaan rasismia.
Itse tulkitsin tuon siten, että eri kulttuureissa syödään eri tavalla, eikä ole varsinaisesti oikeaa tai väärää. On vain erilaista.
Tätä voi sitten soveltaa kun vaikka bussissa joku turvapaikanhakija tulee kähmimään. Pitää ymmärtää, että eri kulttuureissa asiat tehdään eri tavalla.
Mutta varmasti siinä oli myös jotain "suomalainen ruoka on paskaa" tai "väärin syöty" piilomerkityksiä.
Ja se suomalainen ruoka..... Se on sitä monikulttuuria kaikkein aidoimmillaan. Suomalainen ruoka on saanut suurimmat vaikutteet Virosta, Venäjältä, Ruotsista ja Saksasta. Viimeisimmät suuret vaikutteet Italiasta, Turkista ja Amerikasta. Ja lopputuloksena on ollut monikulttuurin päätepiste - monokulttuuri. Jota myös suomalaiseksi ruokakulttuuriksi kutsutaan.
Voimme nautiskella ja olemmekin nautiskellut Venäjältä peräisin olevia ruokia, vaikka venäläiset pidettiinkin rajan takana. Ja ihka oikeat rutsalaisetkin asuvat Ruotsissa, niin vaan täällä silti nautiskellaan lihapullista. Ja ajatelkaa että pitsaakin saa nykyään joka kadun kulmasta, vaikka mitään gigolotsunamia ei Suomeen koskaan kohdistunutkaan. Joulun tapa laittaa kinkkua pöytään taitaa olla peräisin Islannista. Kuinka ihmeessä se on edes mahdollista, kun Suomeen pysyvästi muuttaneet islantilaisetkin on todennäköisesti laskettavissa ihan sormilla?
Monikulttuuria on vaikutteiden ottaminen omaan kulttuuriin - yleensä hieman soveltaen. Eli monikulttuuri on aina monokulttuuria. Piste.
Oikea sana noille tättähäärien tavoitteisiin olisi monietnisyys, mutta sillä on hieman ikävä kaiku: Bronx, Brooklyn, Queens, Harlem, Cinatown....
Hypoteettinen tilanne:
Opettaja puhuu oppilailleen lautasmallista ja terveellisestä ravinnosta (meillä oli ainakin tällaista, mm. kotitalouden tunneilla).
"No niin, tänään käsitellään ravintosuosituksia ja tasapainoista ruokavaliota. Avatkaa oppikirjan sivu 32. Siinä näette lautasmallin, jonka mukaan... ai mutta hitsi vieköön, meinasin ihan unohtaa, että meillähän on täällä myös monikulttuurisia oppilaita mukana."
"Kaikki monikulttuuriset kääntävät esiin sivun 35... ei, Mikk ja Jelena, tämä ei nyt koske teitä, pysykää sivulla 32."
"Fatima, Mohamed ja Abdi, teille on nyt tehty tämmöinen oma malli, jossa on enemmän lihaa ja kypsennettyjä kasviksia, koska, öh... se kuuluu teidän kulttuuriin ja tuota... sopii teille paremmin ja..."
"Mut ope, mun vanhemmat on Somaliasta ja Mohamed tuli kaks vuotta sit Afganistanista. Siel syödään ihan eri safkoja."
"..."
Niin että kaikkien pitäisi syödä samoja safkoja, ja jos ei perkele potut ja karjalanpaisti maistu niin se on turha itkeä minkään ravintosuositusten perään?
Quote from: no future on 08.11.2017, 07:08:26
Niin että kaikkien pitäisi syödä samoja safkoja, ja jos ei perkele potut ja karjalanpaisti maistu niin se on turha itkeä minkään ravintosuositusten perään?
Miten sä osaatkin aina osua asian ytimeen.
Tähän hetkeen saakka olen kuvitellut että lautasmalli on kulttuurista ja erikoisruokavaliosta riippumatta suositus aterian koostamisesta ravitsemuksellisesti "oikein". Eli sen pohjalta voi koota vaikkapa terveellisen vegaaniaterian tai kosheraterian. Jutun pihvi näyttäisi olevan se, että yleispätevistä ohjeista pitää koostaa monikulttuuriväelle oma kädestä pitäen lautasmalli.
Tuleeko seuraavaksi ohje vaikkapa monikulttuurisen aivohalvauksen hoidosta? Monikulttuuriset ohjeet vaikka suuronnettomuuden varalta? Miksi monikulttuurisuus on nykyään mauste jolla maustetaan väkisin kaikki, myös täysin neutraalit asiat? Eikö samat, yleispätevät, neutraalit ohjeet mene jakeluun mokuväelle?
Toki jo katukuvasta näkee, että monikulttuuri-ihmiset ovat ravitsemusneuvonnan tarpeessa. Ainakaan itse en muista nähneeni montakaan ei-lihavaa aikuista somalinaista vaikka heitä muuten Turussa paljon liikkuukin.
Quote from: no future on 08.11.2017, 07:08:26
Niin että kaikkien pitäisi syödä samoja safkoja, ja jos ei perkele potut ja karjalanpaisti maistu niin se on turha itkeä minkään ravintosuositusten perään?
Avaatko vähän ajatteluasi tämän itkupotkupurskahduksen takana?
Mistä juontaa juurensa, muualta kuin hompanssivihasta?
Quote from: no future on 08.11.2017, 07:08:26
Niin että kaikkien pitäisi syödä samoja safkoja, ja jos ei perkele potut ja karjalanpaisti maistu niin se on turha itkeä minkään ravintosuositusten perään?
No ei. Kyllä sinä oikeasti varmasti ymmärrät mitä haen tässä takaa.
Kokeillaan nyt silti vääntää vielä kerran rautalangasta. Miksi tämä lautasmalli eroaa mielestäsi esimerkiksi proteiinisuositusten osalta tavallisesta lautasmallista ("monikulttuurisessa" kolmannes, tavallisessa neljännes)? Kenelle tämä lautasmalli on mielestäsi tarkoitettu? Kaikille ulkomaalaisille? Jollekin tietylle maahanmuuttajaryhmälle?
Pohdipa hetki näitä äläkä tartu epäolennaisuuksiin tai keksi ylläolevan kaltaisia olkiukkoja. Lue myös JJohanneksen viesti ylempää.
Quote from: no future on 08.11.2017, 07:08:26
Niin että kaikkien pitäisi syödä samoja safkoja, ja jos ei perkele potut ja karjalanpaisti maistu niin se on turha itkeä minkään ravintosuositusten perään?
Luitko ollenkaan viestiäni? Minähän sanoin, että ymmärrän "monikulttuurisen lautasmallin" siitä näkökulmasta, että kaikille ei maistu potut ja karjalanpaisti.
Kuitenkin luulisi, että ravintoaineiden saantisuositukset olisivat kaikille samat? Esimerkiksi kiinalaiselle, ranskalaiselle, gambialaiselle ja argentiinalaiselle olisi kaikille hyväksi saada x grammaa rasvaa päivässä, ei yhtään sen enempää. Vastaavasti ruotsalaisen, etiopialaisen, kanadalaisen ja intialaisen tulisi kaikkien saada y milligrammaa C-vitamiinia.
Olen käsittänyt, että lautasmallit rakennetaan juuri niin, että otetaan liuta näitä erilaisia arvoja joiden ainakin lähes universaalisti voi ajatella pätevän kaikkiin maailman ihmisiin.
Sitten näiden suositusarvojen pohjalta kootaan lautasmalli, jossa kerrotaan summittaisesti, mitä kohdekulttuurin ruokia olisi hyvä syödä ja minkä verran, jotta suositusarvot täyttyisivät. Ruokalajit ja niiden määrät voivat vaihdella, mutta ne kaikki edustavat samoja ravintoaineiden saantisuositusarvoja.
Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tässä tapauksessa on oletettu "monikulttuuristen henkilöiden" tarvitsevan erilaisia määriä ravintoaineita, koska näin toteutettuna kaksi lautasmallia eivät mitenkään voi olla yhtäpitävät ravintoaineiden osalta. Mallissa suositellaan siis vaikkapa somalille enemmän proteiinia kuin suomalaiselle. Jos kuitenkin ajatellaan, että somali ja suomalainen ovat geneettisesti hyvin lähellä toisiaan eikä mitään jyrkkiä "rodullisia" eroja ole niin en ymmärrä, miten asia voisi olla näin? Ja miten somali, malesialainen ja bolivialainen ja kymmenet muut etnisyydet voivat kaikki olla geneettisesti rakentuneet niin, että he tarvitsevat enemmän proteiinia kuin suomalainen?
Quote2012
Rasismi ei kannata salaatin teossa
Nurkkakuntaisuus ja silmien sulkeminen muulta maailmalta on iso virhe salaattia valmistaessa. Maistuvaa salaattia tehtäessä kannattaa ottaa raaka-aineita ympäri maailmaa. Erinomainen salaatti onnistuu yhdistämällä ulkomainen omena ja kotimainen leipäjuusto.
https://yle.fi/uutiset/3-5065323
Kulttuurinen omiminen.
Quote from: https://yle.fi/uutiset/3-5065323
Rasismi ei kannata salaatin teossa
Nurkkakuntaisuus ja silmien sulkeminen muulta maailmalta on iso virhe salaattia valmistaessa. Maistuvaa salaattia tehtäessä kannattaa ottaa raaka-aineita ympäri maailmaa.
Lähituotanto on rasismia!
Quote from: Toni R Jyväskylästä on 08.11.2017, 21:39:15
Onko raiskaus monikulttuurista seksiä?
hmm..., näinä aikoina rikosnimike saattaisi ehkä vielä jonain päivänä olla: henkilön sukupuoli- tai sukupuolettomanelimen luvaton käyttöönotto. Ainakin rangaistuskäytäntö jo kaiketi viittaisi valmiiksi jotenkin tuohon suuntaan. Aikoinaan autoja varastettiin, nyt niitä otetaan "vain" luvattomasti käyttöön.
(Vakavilla asioilla ei pitäisi laskea huumoria, mutta jotenkin tämän kaiken edessä kyynistyy. Raiskaus kuitenkin kulkee jokaisen raiskatun mukana elämän loppuun saakka - toisina päivinä kovemmin ja toisina kenties lievemmin. Yksilökohtaiset erot ovat myös suuret. Monet ovat kokeneet loppuelämänsä menneen pilalle, toiset toipuvat ja unohtavat, tai vain esittävät unohtaneensa. Yhteiskunnan pitäisi poistaa kaduilta sellaiset ihmiset, jotka pilaavat ja estävät teoillaan toisilta ihmisiltä hyvän elämän elämisen. Näin ei nyt kuitenkaan ole, koska X, Y ja Z, unohtamatta kaikkein tärkeimpänä tällä tienaamista.)
Noihin lautasmalleihin liittyen, missään ei muuten ole mainittu mitään tarkkoja ravintoainemääriä tai suosituksia? Itse luulen että nuo erot malleissa johtuvat a) muusta ravinnosta (maidon juonti, leikkeleet, punainen liha tms) ja b) mutkien suoraksi vetämisestä homman pitämiseksi selkeänä.
Jemenin malli sopinee laihduttajille.
Tässä yksi versio "monikulttuurisesta" lautasmallista. Eläinperäisiä tuotteita neljännes lautasesta, neljännes viljaa, neljännes kasviksia ja hedelmiä ja neljännes palkokasveja. Käytännön toteutus kohteessa on aikalailla öljyssä paistettua ja sokerilla kyllästettyä valkoista viljaa, kypsennettyjä kasviksia ja pieniä määriä lihaa, maitoa lähinnä teen joukossa. Kalaa ei liiemmilti näy, eikä siihen uskaltaisi koskeakaan.
Ennen häpeiltiin suvivirttä, nyt lautasmalliakin. Kunniaväkivallattomuutta. Hiljaisuutta kirjastossa. Ei ole mitään elämän osa-aluetta, jonka ei tarvitsisi taipua mokuideologian edessä. Suomalainen ei vain osaa elää.
Haikea olo, vaikka periaatteessa lautasmalli on mielestäni aina ollut ärsyttävää holhousta.
Quote from: Jaksuhali on 10.11.2017, 16:16:55
Ennen häpeiltiin suvivirttä, nyt lautasmalliakin. Kunniaväkivallattomuutta. Hiljaisuutta kirjastossa. Ei ole mitään elämän osa-aluetta, jonka ei tarvitsisi taipua mokuideologian edessä. Suomalainen ei vain osaa elää.
Haikea olo, vaikka periaatteessa lautasmalli on mielestäni aina ollut ärsyttävää holhousta.
Eihän se vanha lautasmalli mihinkään ole hävinnyt. Jos tarkoitus on jotain koululaisten ruokailua yrittää tuolla ohjata terveellisemmäksi, niin hyvä vain että huomioidaan muutkin ruokavaliot.
Kun eri kulttuureita havainnoidaan, erittäin suosituksi lautasmalliksi osoittautuu myös se valinta, että lautasella ei ole mitään.
Monikulttuurinen lautasmalli pähkinänkuoressa: monikulttuuri syö lautaseltasi, ja nauraa päälle. Viranomaisten tuella.
Minusta tuntuu, että näille meidän rikkauksille lautasmallia tutumpi on lautasantenni.
Quote from: no future on 10.11.2017, 19:19:25Eihän se vanha lautasmalli mihinkään ole hävinnyt. Jos tarkoitus on jotain koululaisten ruokailua yrittää tuolla ohjata terveellisemmäksi, niin hyvä vain että huomioidaan muutkin ruokavaliot.
Keille tämä puheenaiheena oleva monikulttuurinen lautasmalli on mielestäsi tarkoitettu? Kaikille ei-suomalaisille? Esimerkiksi venäläisille ja virolaisille?
Millä perusteella jollekulle voitaisiin mielestäsi suositella tätä kyseistä monikulttuurista lautasmallia?
Kun oppilaille kerrotaan aiemman fiktiivisen (tilanne silti täysin mahdollinen) esimerkkini mukaisesti koulussa ruokavaliojuttuja, niin pitäisikö 'monikulttuuriset' oppilaat jotenkin seuloa joukosta ja opettaa heille eri asioita kuin muille?
Quote from: Alaric on 10.11.2017, 20:52:47
Quote from: no future on 10.11.2017, 19:19:25Eihän se vanha lautasmalli mihinkään ole hävinnyt. Jos tarkoitus on jotain koululaisten ruokailua yrittää tuolla ohjata terveellisemmäksi, niin hyvä vain että huomioidaan muutkin ruokavaliot.
Keille tämä puheenaiheena oleva monikulttuurinen lautasmalli on mielestäsi tarkoitettu? Kaikille ei-suomalaisille? Esimerkiksi venäläisille ja virolaisille?
Millä perusteella jollekulle voitaisiin mielestäsi suositella tätä kyseistä monikulttuurista lautasmallia?
Kun oppilaille kerrotaan aiemman fiktiivisen (tilanne silti täysin mahdollinen) esimerkkini mukaisesti koulussa ruokavaliojuttuja, niin pitäisikö 'monikulttuuriset' oppilaat jotenkin seuloa joukosta ja opettaa heille eri asioita kuin muille?
No juuri näin, eikö terveellinen lautasmalli ole terveellinen kaikille, vai meneekö mokutus tässäkin terveen järjen edelle!
No kenelle vegaaninen malli, lihaton malli, sianlihaton malli, naudaton malli, urheilijan malli jne on tarkoitettu? Edes peruskouluissa ei enää mennä millään yhtenäisellä ruokalistalla, missä kasvisruoka tarkoitti parhaimmillaankin lihakastiketta ilman sitä lihaa. Ihan oikeille ihmisille, ja lähinnä juuri koulujen käyttöön ja todellisuuteen näitä oppaita tehdään, ei aikuisten hommalle kirjoittavien lihaa syövien vhm:ien kiusaksi.
Kukaan ei ole kiistänyt ettei monikulttuurinen tässä yhteydessä olisi vähän typerä nimi. Mutta sama poru siitä tulisi jos olisi eritelty halal/kosher/hare krishna/hindu/buddha/mikä tahansa uskonnollinen tai periaatteellinen syy olla syömättä jotain. Kouluruuan, ja koulujen opetuksen lienee kuitenkin tarkoitus tarjota käytännössä toimivia malleja, eikä yrittää väkisin ylläpitää jotain utopistista perunat ja tilliliha-kulttuuria?
Minne on kadonnut suoraviivainen ajattelumalli? Ihmisille tarjotaan ruokaa veloituksetta ja jos ei maistu, niin ei ole pakko syödä. Jos julkisen tahon on tarjottava ruokaa, niin normiruoka täyttää tarjontavelvoitteen. Tarjontavelvoitteen ei pidä sisältää uskonnollisia tai eettisiä mieltymyksiä, vaan ainoastaan sen, että sitä syömällä ihminen selviää seuraavaan ateriaan asti, jonka saa kotona. Piste!
Quote from: no future on 10.11.2017, 23:01:56
Kouluruuan, ja koulujen opetuksen lienee kuitenkin tarkoitus tarjota käytännössä toimivia malleja, eikä yrittää väkisin ylläpitää jotain utopistista perunat ja tilliliha-kulttuuria?
No onko tarkoitus ylläpitää pronssikauden taikauskoon perustuvia ruokavalioita vuonna 2017?
Quote from: no future on 10.11.2017, 23:01:56
Ihan oikeille ihmisille, ja lähinnä juuri koulujen käyttöön ja todellisuuteen näitä oppaita tehdään, ei aikuisten hommalle kirjoittavien lihaa syövien vhm:ien kiusaksi.
Sinuunkin olisi kannattanut syödä tillilihaa limakastikkeessa, niin sinustakin olisi tullut vhm. Ei tämä loppujen lopuksi aivan niin kauheaa ole, kuin voisi kuvitella, vaikka onkin kaikkeen syyllinen.
Taidat sinäkin loppujen lopuksi olla, sen verran laimeiksi mokutuksesi ovat käyneet. ;) Sori ot.
Todellisuus törmää sen yhtenäiskulttuuri-utopian kanssa, se on tapahtunut. Ja koulut sekä muu varhaiskasvatus operoi todellisuudessa tässä ja nyt.
Normiruoka, kuka sen määrittelee? Missä sitä normiruokaa tarjotaan? Pitäisikö peruskoululaisille ihan oikeasti sanoa, että syö tätä tai ole syömättä seuraavat 9 vuotta?
Itselläni on ystäviä jotka ovat olleet koko ikänsä kasvissyöjiä. On ehkä ihan järkevää että kouluruokailun tarkoitus ei ole enää traumatisoida, nolata tai stigmatisoida ketään kuten vielä 80 ja 90-luvuilla asiantila usein oli. Puhumattakaan sitten jostain ravitsemuksen opetuksesta.
Quote from: no future on 10.11.2017, 23:01:56
No kenelle vegaaninen malli, lihaton malli, sianlihaton malli, naudaton malli, urheilijan malli jne on tarkoitettu? Edes peruskouluissa ei enää mennä millään yhtenäisellä ruokalistalla, missä kasvisruoka tarkoitti parhaimmillaankin lihakastiketta ilman sitä lihaa. Ihan oikeille ihmisille, ja lähinnä juuri koulujen käyttöön ja todellisuuteen näitä oppaita tehdään, ei aikuisten hommalle kirjoittavien lihaa syövien vhm:ien kiusaksi.
Kukaan ei ole kiistänyt ettei monikulttuurinen tässä yhteydessä olisi vähän typerä nimi. Mutta sama poru siitä tulisi jos olisi eritelty halal/kosher/hare krishna/hindu/buddha/mikä tahansa uskonnollinen tai periaatteellinen syy olla syömättä jotain. Kouluruuan, ja koulujen opetuksen lienee kuitenkin tarkoitus tarjota käytännössä toimivia malleja, eikä yrittää väkisin ylläpitää jotain utopistista perunat ja tilliliha-kulttuuria?
Hienosti taas väistetty tilliliha-osastolle :)
Juuh, onhan se sanottu jo aiemminkin, että monikulttuurinen on huono sanavalinta. Mutta miten nämä kaikki mainitsemasi eri ruokavaliot on voitu puristaa yhteen 'monikulttuuriseen' lautasmalliin? Miten virolaisten, jenkkien, somalien, intialaisten, myanmarilaisten jne. ruokavalio voidaan yleistää ikään kuin yhdeksi mössöksi?
Onhan se lievästi sanottuna absurdia, että meillä on ikään kuin suomalaisten ja ei-suomalaisten ravintosuositukset. Kaikki ulkomaalaiset samassa paketissa. Etkö muka näe tässä mitään erikoista?
Quote from: no future on 10.11.2017, 23:24:09
Todellisuus törmää sen yhtenäiskulttuuri-utopian kanssa, se on tapahtunut. Ja koulut sekä muu varhaiskasvatus operoi todellisuudessa tässä ja nyt.
Normiruoka, kuka sen määrittelee? Missä sitä normiruokaa tarjotaan? Pitäisikö peruskoululaisille ihan oikeasti sanoa, että syö tätä tai ole syömättä seuraavat 9 vuotta?
Itselläni on ystäviä jotka ovat olleet koko ikänsä kasvissyöjiä. On ehkä ihan järkevää että kouluruokailun tarkoitus ei ole enää traumatisoida, nolata tai stigmatisoida ketään kuten vielä 80 ja 90-luvuilla asiantila usein oli. Puhumattakaan sitten jostain ravitsemuksen opetuksesta.
Mutta et vaadi, että muslimilapsille sopii ja tulee tarjota yksinomaan kurkkukatkottua ja asianomaisin taikalausein varustettua halal-lihaa ja oikealla tavalla keitettyjä kasviksia - mieluiten ko. maista tänne rahtikoneella lennätettyjä kotimaassa kasvavia - oletko sittenkin rasisti? Olen pöyristynyt. :-\
Quote from: no future on 10.11.2017, 23:24:09
Todellisuus törmää sen yhtenäiskulttuuri-utopian kanssa, se on tapahtunut. Ja koulut sekä muu varhaiskasvatus operoi todellisuudessa tässä ja nyt.
Normiruoka, kuka sen määrittelee? Missä sitä normiruokaa tarjotaan? Pitäisikö peruskoululaisille ihan oikeasti sanoa, että syö tätä tai ole syömättä seuraavat 9 vuotta?
Itselläni on ystäviä jotka ovat olleet koko ikänsä kasvissyöjiä. On ehkä ihan järkevää että kouluruokailun tarkoitus ei ole enää traumatisoida, nolata tai stigmatisoida ketään kuten vielä 80 ja 90-luvuilla asiantila usein oli. Puhumattakaan sitten jostain ravitsemuksen opetuksesta.
Onko tässä ketjussa kukaan sanonut, ettei saisi syödä kasvisruokaa tai ettei saisi syödä etnistä ruokaa? Ei.
On kyse kahdesta asiasta:
1) "Monikulttuurinen" esiintyy ilmeisesti tässä yhteydessä synonyyminä ilmaisulle "arabimaista tai Afrikasta peräisin oleva". Ja vaikka ei esiintyisikään, on mieletöntä niputtaa kaikki maailman muut ruokaperinteet paitsi suomalainen ruokaperinne joksikin "monikulttuuriseksi" ruokaperinteeksi.
2) Urheilijalla on erilaiset tarpeet ravintoaineiden saannin suhteen. Toisiin etnisyyksiin kuuluvilla ihmisillä ei. Jos on katsottu hyväksi, että ateriasta vain 25% tulisi olla "proteiininlähdettä" niin on silloin yhdentekevää, onko tuo "proteiininlähde" suomalaista karjalanpaistia vai somalialaista grillattua vuohenkoipea.
"Beggers can not be choosers" on aika hyvä lautasmalli, vanha ja koeteltu.
Monikulttuurinen lautasmalli = työkansa piffaa ilmaisen lautasellisen ruokaa paitsi loisivalle haittamamulle niin myös verovaroilla loisivalle apparaatsnikille, siis sille todellista DeLuxe sosiaalietuutta nauttivalle virkaloiselle tai "yrittäjälle"
Quote from: Jaska Pankkaaja on 11.11.2017, 09:34:10
Monikulttuurinen lautasmalli = työkansa piffaa ilmaisen lautasellisen ruokaa paitsi loisivalle haittamamulle niin myös verovaroilla loisivalle apparaatsnikille, siis sille todellista DeLuxe sosiaalietuutta nauttivalle virkaloiselle tai "yrittäjälle"
No juurikin näin. Suomessa sentään saa eräät ryhmät maksuttomat, ei ilmaiset, ateriat ihan joka päivä. Näiden ryhmien edustajien kannattaisi pitää leipäläpensä kohtalaisen pienellään. Lahjaksi saadusta ei ole kohteliasta kitistä.
Voipi tulla sekin aika kun se jokapäiväinen leipä ei ole aivan itsestäänselvä asia.
YLE: https://yle.fi/a/74-20031301 (https://yle.fi/a/74-20031301)
Turkulainen tutkija ja Åbo Akademin ylipistonlehtori Måns Broo on kääntynyt hinduksi ja on julkaissut kirjan uskonnon ja ruoan välisistä suhteista.
QuoteOnko lehmä pyhä, saako sikaa syödä? Uskonto voi pyhittää ruoan tai näännyttää ihmisen nälkään
Kaikki maailman uskonnot säätelevät syömistä. Pyhä, paha ruoka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja ruoan ja uskonnon suhteesta.
Hindu ei syö lehmää, muslimilla on halal ja juutalaisella kosher....
Jotta kristittykin on jotain, niin han-argumentilla tuodaan ehtoollinen, jossa leivällä on rooli ja viiniä pidetään Kristuksen veren symbolina....
Wattafuk?
Kun muut uskonnot kertovat mitä saa syödä ja mitä ei, jotta kristityt saadaan samaan soppaan, pitää vetää Kristuksen ruumis ja veri esimerkiksi meille pyhistä ruoista.
Logiikka kuulostaa aukottomalta. Kun haen alkosta pahvilaatikon punkkua, niin jessen vertahan siinä kotiini kuskaan. Ja kun ostan kaupasta rieskaa, niin jessen lihaahan siinä vien.
QuoteKaikki uskonnot säätelevät syömistä
Ruokaan liittyviä sääntöjä on kaikissa uskonnoissa runsaasti.
Ei saa syödä sikaa, se on saastainen (muslimit), ei saa koskea lehmään, se edustaa anteliaisuutta ja ruokkijaa (hindut), pitää paastota ennen pääsiäistä (kristityt). Ruoka voi edustaa pelastusta (viini on Kristuksen veri) tai henkistymistä, lähentymistä jumalaa kohden (paasto).
Paastokin voi olla henkinen. Pidättyminen jostain nautinnosta. Ei se ole kristityllä välttämättä ruoka.
Quote– Ei ole pitkää aikaa siitä, kun suomalaisissakin perheissä luettiin ruokarukous pöydän äärellä ennen ateriaa. Ja tietysti joissain perheissä se on yhä tapana, muistuttaa Virpi Mäkinen.
Otsikko oli syömisen
sääteleminen. Ei siihen liittyvät rituaalit. Toki ruokarukouksen joku voi rinnastaa halal-teurastuksessa tapahtuvaan ällähöintiin, mutta ruokarukoukseen ei ole kaavaa, eikä siihen liity ohjetta, miten ruoka on tapettu, tai mitä eläintä siinä on.
Ja koska kristinusko ei sääntele ihmisten ruokavaliota, toki sinne on otettu mallikappale:
QuotePyhä, paha ruoka -kirjassa Åbo Akademin kirkkohistorian professori Päivi Salmesvuori kertoo 1100-1200-lukujen taitteessa eläneestä Marie Oigneslaisesta. Oigneslainen eli Belgiassa Liegen kaupungissa. Hän ei ollut nunna, vaan naimisissa oleva hurskas nainen.
Oigneslainen teki elämäkertatietojen mukaan miehensä kanssa sopimuksen, että pariskunta omistautuu Kristuksen kärsimysten kunnioittamiselle elämällä askeettisesti.
Oigneslainen vei paaston äärimmilleen ja lopulta kuoli aliravitsemukseen. Kirjan luvussa puhutaan pyhästä anoreksiasta.
Hindut vaan ei syö lehmää, kun se antaa maitoa ja kenkänahat. Muslimit eivät sikaa, kun se on saastainen. Sama koskee juutalaisia, mutta tämähän vaan on pieni väärinkäsitys, kun aikanaan sianliha oli huonosti säilyvää ennen jääkaappeja. Mutta kristityt paastoaa itsensä hengiltä.
Luin otsikon uudelleen uskonto sääntelee syömistä ja uskonto voi näännyttää nälkään. Tämä on oksymoroni, sillä muslimiuskonto todellakin pyhissä kirjoituksissa ja nykytulkinnassa sääntelee syömistä, mutta ainoa nälkään nääntynyt päätti toteuttaa henkilökohtaista uskoaan näännyttämällä itsensä nälkään. Ei se ollut uskonto, vaan jonkun oma päätös toteuttaa uskoaan valtavirrasta poikkeavalla tavalla.
En ota tätä niin raskaasti, kuin tämä kirjoitus antaa olettaa, mutta olihan taas pläjäys. Ihan sama kun vertaisi suomalaisten lauantaisaunaa siihen, kun muslimi pesee itsensä rituaalisesti ennen rukousta ja jos rukoillessaan pieraisee, pesee uudelleen.
-i-
Monikulttuurinen ateria.
Raju ripulikaaos Ruotsissa – nyt puhuu Raymond Paska https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009977713.html
"Jönköpingin vuokratalojen Vätterhemin toimitusjohtaja Raymond Paska kertoo Expressenin mukaan, että tilaisuudessa tarjoiltiin falafeleja, tabbouleh-salaattia ja hummusta.
– Se oli totaalinen systeemin nollaus, konferenssiin osallistunut Paska sanoo.
Tähän mennessä sairastuneita on tarkalleen 95, ja he ovat kärsineet ripulista ja vatsakivuista."