Hommaforum Testi

HOMMAN UUTISHUONE => Uutiset ja media => Kotimaa => Topic started by: skrabb on 05.10.2015, 08:20:16

Title: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: skrabb on 05.10.2015, 08:20:16
QuoteVastaanotto­keskuksessa ei rettelöity leivästä – irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi
KAUPUNKI 3.10.2015 12:00  Päivitetty: 3.10.2015 18:07

KOLUMNI
Katja Kuokkanen HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.

Vaaleasta vuokaleivästä voi olla monta mieltä. Itse jätän mieluiten väliin, jos on muuta tarjolla enkä ole nälkään nääntymäisilläni. Sellainen valmiiksi paloiteltu leipä oli torstaina huolena Vantaalla lentokentän kupeessa.
Olin uutismielessä käymässä yksityisen Luona-yrityksen uudessa 800-paikkaisessa vastaanottokeskuksessa, kun joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita ympäröi minut pääovella. He halusivat esitellä Kareem Kadhemin. Hän on kokki.
Läpän alla sadetta pidellessä miehet ihmettelivät, miksi Kadhem ei voisi tehdä oikeaa, irakilaistyyppistä leipää. Aikakin kuluisi paremmin, kun olisi tekemistä. Lounaaksi oli ollut perunaa, lihaa ja valmiiksi viipaloitua vaaleaa leipää.
Vasemmalla sivustallani seisoi paikan johtaja, Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen. Tätä asiaa ei tarvitsisi hoitaa median kautta vaan huolen voisi esittää suoraan Voutilaiselle

Pois ajaessa mietitytti. Uutissivustot täyttyivät turvapaikanhakijoiden ruokamielenosoituksesta Oulussa. Onko suomalainen ruoka todella näin pahaa? Vai ovatko nämä ihmiset kiittämättömiä – vaikka saavat valmiin aterian eteensä kolmesti päivässä?
Kulttuurisokiksi sen tulkitsin. Kun koti on kaukana ja sade piiskaa niskaa, tunteet ovat pinnassa. Ruoka on varsin monelle ihmiselle tunneasia eikä lohturuoasta suotta puhuta. Pahalta tuntui ja vieläkin on muistissa, että Italian Berlusconi ja Ranskan Chirac lyttäsivät suomalaista ruokaa – kymmenen vuotta sitten.

Suomalainen kulttuurisokki voi olla se, etteivät irakilaiset koristelleet lausuntoaan. Kuinka moni tunnistaa itsessään tai lähipiirissään sen, ettei saa ravintolassa tai työmaaruokalassa sanottua henkilökunnalle, ettei ruoka ollut hyvää? Ravintolassa mieluummin kyräilee pöydässä kaikkiin suuntiin, ettei tarjoilija kuule, ja sanoo omalle porukalle, että tähän paikkaan ei sitten enää tulla. Kärsitään hiljaa, syödään lautanen tyhjäksi ja ollaan kiitollisia, että on ruokaa.
Piti pyytää tilannekatsaus Vantaalta. Siellä Kadhem ja Voutilainen olivat hahmotelleet ratkaisua. Luottamus oli syntynyt, ja ilmeni, ettei protesti johtunut ruoan määrästä tai laadusta vaan sen fennoskandisesta olemuksesta.

Ratkaisevalla hetkellä Voutilaisen neuvottelukumppani oli tehnyt ehdotuksen. Kadhem tarjoutui konsultiksi Luonan ruokahuoltoyksikköön.
Selvän teki. Voutilainen kertoi Kadhemin kiittäneen liikuttuneena henkilökuntaa ja Suomea siitä, että heillä on mahdollisuus elää turvassa ja heidän näkemyksiään on kuunneltu vakavasti. Liikuttuneelta vaikutti Voutilainenkin.
Perjantaiksi sovittiin uusi palaveri. Siihen osallistuivat myös vastaanottokeskuksen johtaja Mika Tolppola ja ravintolapäällikkö.
Kadhemin on tyydyttävä konsultin rooliin. Hän ei saa leipoa irakilaistyylistä leipää, koska terveystarkastajat pillastuisivat. Pitäisi olla hygieniapassia ja vaikka mitä. Irakilaiset ymmärsivät, että suomalainen ruoantuotannon ja -tarjoilun sääntely estää itsenäisen kokkaamisen. Suomalaisena kieltoa tosin on vähän vaikea ymmärtää.

Sovittiin uusi ateriakoodisto. Aamupalalla ei tarvita hedelmiä. Leipä voi olla itse leikattavaa, ja sen kanssa on vain yksi särvin kerrallaan: hilloa tai marmeladia tai kananmuna tai maustamaton jukurtti. Ei näitä kaikkia kerralla, koska se on liian raskas ateria heti aamusta.
Lounas on päivän tuhdein ruokahetki. Silloin on riisiä, ei risottoa tai paellaa, vaan pelkkää riisiä. Kokonaisena grillattu kana olisi irakilaisten mieleen, mutta sellaista on vaikea Vantaan oloissa tehdä. Riittää, että riisin kanssa on kastiketta. Illalla syödään kevyesti: keitto, paistetut perunat tai ranskalaiset käyvät hyvin.

Ruokakriisi ratkesi, eikä kyse ollut rahasta, pahasta tahdosta tai minkään kansallisuuden mollaamisesta. Tutunoloinen ruoka vain on vähän kuin leirinuotio – se luo turvallisuutta ja sen ääreen voi kerääntyä.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1443758876161

Mitäpä suomalaiset eivät tekisi, jotta ulkkisvieraat viihtyisivät. Valmiiksi viipaloitu suomalainen vuokaleipä voi viedä Suomen maineen puhumattakaan liian runsaasta aamupalasta. Mitä meistä maailmalla oikein ajatellaankaan!

QuoteSuomalainen kulttuurisokki voi olla se, etteivät irakilaiset koristelleet lausuntoaan. Kuinka moni tunnistaa itsessään tai lähipiirissään sen, ettei saa ravintolassa tai työmaaruokalassa sanottua henkilökunnalle, ettei ruoka ollut hyvää? Ravintolassa mieluummin kyräilee pöydässä kaikkiin suuntiin, ettei tarjoilija kuule, ja sanoo omalle porukalle, että tähän paikkaan ei sitten enää tulla. Kärsitään hiljaa, syödään lautanen tyhjäksi ja ollaan kiitollisia, että on ruokaa.
Kaiken lisäksi maksamme ITSE ruokailumme ja kärsitään hiljaa, syödään lautanen tyhjäksi ja ollaan kiitollisia, että on ruokaa. Toista se on omanarvontuntoisilla ulkomaalaisilla, jotka vaativat ja joiden vaatimuksiin myönnytään, vaikka eivät ruoastaan itse mitään maksakaan. Täytyyhän kunniavieraiden viihtyä!  :facepalm:

Kyllä minäkin olen ja varmaankin vaikutan kovasti liikuttuneelta, kuten isoa tiliä kavereidensa kanssa tekevä Voutilainen. Tosin liikuttumiseni johtuu täysin päinvastaisista syistä!
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: siviilitarkkailija on 05.10.2015, 08:26:03
Kuinka moni ateriapalvelun varassa elävä vanhus saa riisiä ja grillattua kanaa? Tai edes hedelmä-jugurtti aamiaisen?


Miksi on pahuutta? Miksi spr ja suomen hallitus rakastaa ulkomaalaisia ja VIHAA JA HALVEKSII SUOMALAISIA?
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: yks vaan on 05.10.2015, 08:28:14
Kokki, jolla ei ole hygieniapassia. Tuosta voi vetää johtopäätökset työskenrelyn suhteen.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Blanc73 on 05.10.2015, 08:31:40
QuoteKokonaisena grillattu kana olisi irakilaisten mieleen

Voi kiesus. Minäkin haluaisin Megan Foxin eteeni kontilleen ilman pikkuhousuja.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki
Post by: Paawo on 05.10.2015, 08:32:05
Kiitos HS.
Nyt tiedän.

Alkakaamme mekin työmaaruokaloiden ja lounaskattausten hiljaiset nyrisijät protestoida sitä meille ilmaiseksi tarjottua ja pöytiin kannettua ruokaa vastaan. Minä en enää suostu syömään itämaisia kastikkeita ja mitään riisiä - haluan joka päivä sianlihaa ja nauriita sekä mämmiä koska se on meidän kulttuuriamme.

Ai niin joo, joudutaanhan me maksamaan siitä.

WE WANT OUR MONEY!
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: mikkoR on 05.10.2015, 09:06:01
Quote from: Blanc73 on 05.10.2015, 08:31:40
QuoteKokonaisena grillattu kana olisi irakilaisten mieleen

Voi kiesus. Minäkin haluaisin Megan Foxin eteeni kontilleen ilman pikkuhousuja.

Mulle kelpaisi pikkuhousujenkin kanssa...

Koska oikeasti kiehahtaa ihmisillä yli että Suomalaiset saa mihin on rahaa ja karvaranteet sen mitä kehtaavat ikinä vaatia?
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: nevahood on 05.10.2015, 09:07:29
Valmiiksi viipaloitu leipä saattaa säästää henkiä.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Pölhökustaa on 05.10.2015, 09:14:45
Kun tuosta HS:n artikkelista poistaa toimittelijan

- moninaiset "minä"-keskeiset lausunnot, eli ne joissa hän käsitteli itseään eikä aihetta,
- lisäämät monikulttuurisuuden hienous -aspektit eli se kuinka kaikki keskenään liikuttuivat leipäepisodista
- vakuutuksen siitä, että Irakilaiset gourmetpaikanhakijat eivät suinkaan valittaneet mistään ja olivat kiitollisia kaikesta

niin onhan tässä minusta järkeä.

Olen nuiva ja nuivistun entisestään koko ajan, mutta nuivuuteni kohdistuu myös moniin suomalaisessa yhteiskunnassa ilmeneviin piirteisiin. Hygieniapassi ja valmiiksi viipaloitu mauton vaalea pussileipä kaikkine lisäaineineen ovat sellaisia.

Muistatteko, hyvät ystävät, miten Berlusconin pöyhkeät puheet aikanaan saivat monet suomalaiset ravintolat, kokit ja ruokakolumnistit vastataistoon. Mielestäni tuolloin suomalaisista raaka-ainesta tuli uusi, hyvin positiivinen trendi joka tuli jäädäkseen.

Otan mieluusti vastaan myös muualta tulevia ruokavaikutteita. Yritteliäistä somaleista ei 20 vuoden maassaolon jälkeenkään ole ollut yritteliäiksi somaleiksi, koska rasismi ja Kela, mutta jos näiden maahantulijoiden ja maahanjäävien joukosta löytyy ainesta hyvien, lähi-itä -ravintoloiden perustajiksi niin vailla sarvia ja hampaita: pieni positiivinen rikastus on tapahtunut!

Hygieniapassi, jonka sisällöstä en tosin tiedä, saa ainakin mielikuvissani yhtäläisyysmerkit byrokratian ja normien kanssa. Todennäköisesti sen saamisen vaatimukset ovat puhtaasti terveeseen järkeen pohjautuvia, mutta sen puute toimii hyvänä esteenä monelle spontaanille projektille.

Edelleenkin korostan olevani nuiva, mutta omaan myös empatiaa: jollei tämä irakilaisten toive kasvata veronmaksajien kuluja vaan on puhtaasti, vain ja ainoastaan rahallista nollasummapeliä jossa bonuksena joku saa itselleen mieluisampaa sapuskaa ja toisaalta joku laitosruokalakokki saa hieman inspiraatiota niin mikäs siinä.

Leivän tosin voisi ennen tarjoilua viipaloida, tai veitsen kahlia ketjuilla leikkuualustaan.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Blanc73 on 05.10.2015, 09:15:09
Quote from: nevahood on 05.10.2015, 09:07:29
Valmiiksi viipaloitu leipä saattaa säästää henkiä.

Valiolta on tulossa uusi levite leivänpäälle,  Voi-Mavara.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: pamaus on 05.10.2015, 09:22:10
Kuka / mikä on Megan Kettu? En jaksa googlettaa. Turhake, epäilen!
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Uuno Nuivanen on 05.10.2015, 09:35:02
QuoteLiikuttuneelta vaikutti Voutilainenkin.

Oli varmaan juuri katsonut pankkitilinsä saldon.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Tommi Korhonen on 05.10.2015, 10:30:00
Tuore, vastaleivottu leipä (tilauksen mukaan), ja marmeladi, keitetty kananmuna eivät taida kuulua suomalaisiin ateriapalveluihin.
Miksiköhän? Koska KUSTANNUKSET.

(Sinänsä suomalaisen leivän laadusta muuten kyllä voitaisiin debatoida.)
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Micke90 on 05.10.2015, 11:16:46
Miten nämä ihmiset voivat elää itsensä kanssa? Eikö heitä yhtään hävetä? Miten he ajattelivat korvata aiheuttamansa harmit?
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: ISO on 05.10.2015, 11:29:18

QuoteVastaanotto­keskuksessa ei rettelöity leivästä – irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi

Konsultiksi?

Ei kuitenkaan rehellisiin töihin sentään, ihan tekemään jotakin. Tässä tapauksessa varmasti palkka on kova, puheet vielä kovemmat ja kulut veronmaksajille taivaita hipovat.
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: Koekaniini on 05.10.2015, 11:31:11
"Illalla syödään kevyesti: keitto, paistetut perunat tai ranskalaiset käyvät hyvin."  ;D ;D ;D
Jokaisellehan voisi määrätä henkilökohtaisen kokin, sillälailla tyytyväisyys nousisi korkeammalle tasolle ja  työllistäisikin ihmisiä?
Title: Vs: 2015-10-04 HS: Irakilainen kokki neuvotteli itsensä konsultiksi Luonan vokissa
Post by: antero on 05.10.2015, 13:44:07
Quote from: pamaus on 05.10.2015, 09:22:10
Kuka / mikä on Megan Kettu? En jaksa googlettaa. Turhake, epäilen!
Perus jenkkinaamatissipersenäyttelijäturhake.