News:

Jos haluat tukea Homma ry:n toimintaa, voit liittyä kannatusjäseneksi maksamalla 30 euroa tilille FI4958001320216863

Main Menu

2013-08-16: Olutta, laitonta lihaa, vanhoja tuotteita. Ex K-kauppias tunnustaa:

Started by Tomi, 16.08.2013, 21:49:11

Previous topic - Next topic

Tomi

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288590124687.html

QuoteOlutta, laitonta lihaa, vanhoja tuotteita... Entinen K-kauppias tunnustaa: "Rikoin jatkuvasti lakia"
Julkaistu: 15.8.2013 14:53

Kauppapaljastukset Entinen K-kauppias tunnustaa lukuisia rikkomuksiaan: "Annoin päiväysvanhoja tuotteita työttömille, olutta ennen aamuyhdeksää, laitonta lihaa ja muikkuja väärällä tavalla." K-ruokakauppiaiden edustaja tyrmää tämän toimintatavan: "Ei ole toimittu arvojen mukaisesti".
Entinen kauppias Juha Ketola kohautti kirjoittamalla blogiinsa tunnustuksia kaupassa tekemistään rikkomuksistaan. Hän haluaa tuoda esiin, kuinka järjettömänä pitää tiukkaa säännöstöä kaupoissa joissain kohdin.

Ketola kertoo, että hän kirjoitti aiheesta, sillä hän oli nähnyt Hämeen Sanomissa yleisönosasto kirjoituksen, jossa lukija kertoi ettei kauppias voinut puolittaa kaalia EU-säädösten vuoksi.

- Ajattelin vain, että ei voi olla mahdollista ja aloin miettiä mitä itse on tullut tehtyä kauppiaana ja kuinka hölmöiltä ne (säännöt) tuntuivat silloin, Ketola kertoo.

- Ajattelin, että kerrotaan nyt muillekin ihmisille, että onko tästä nyt oikeastaan hyötyä, hän lisää.

Blogissaan hän kertoo, kuinka on puolittanut kaalin monta kertaa vaikka hygieniasääntöjen mukaan näin ei saisi tehdä. Tämän lisäksi hän kirjoittaa:

     

    "Yksi pahimpia rikoksiani tapahtui elintarviketeollisuuden lakon aikana. Kun aavistin lakon tulevan, ostin parisataa kiloa porsaan ulkofilettä, jotka pakastin."



"Lakon aikana hyllyt olivat tyhjiä, paitsi fileemme, joita sulatimme tarpeen mukaan. Valpas terveystarkastaja kuitenkin aavisti puuhamme ja löysi pakkasesta fileemme. Laittomat lihat tuomittiin hävitettäväksi, sillä niiden parasta ennen -päiväys oli mennyt. Yritin selittää, että pakastin fileet tuoreina ja liha säilyy pakastettuna vuoden, ei kahta viikkoa kuten fileiden kyljessä luki. Turha toivo, sääntöjen mukaan kaupassa ei saa itse pakastaa mitään."

Tämän lisäksi hän kertoo, kuinka hän jatkuvasti kiersi säännöksiä paikallisen kalastajan kanssa ollessaan K-kauppias:

"Hän kävi yöllä kalastamassa muikkuja, pakkasi ne veneessään jäihin ja toi suoraan kauppaani. Määrät olivat parhaimmillaan 100 kg päivässä ja myimme ne alle puoleen hintaan normaalista. Rikoksen tästä tekee se, että terveystarkastajan mukaan kalastaja olisi saanut myydä kalaa vain, jos hänellä olisi ollut asianmukaiset kylmäsäilytystilat. Sillä ei ole väliä, että niitä ei käytetä mihinkään."

Tämän lisäksi hän kertoo, että on sääntöjen vastaisesti muun muassa kuljettanut vanhuksille ostoksia ilman asianmukaista kylmäkonttia, jakanut ilmaiseksi päiväysvanhoja tuotteita työttömille ja myynyt firman pikkujoulureissuun lähteneelle porukalle olutta ennen aamuyhdeksää. Ketola tosin korostaa, että syyllistyi oluenmyyntiin ennen aamuuhdeksää urallaan vain tämän ainoan kerran.

Hän perustelee tekojaan maalaisjärjellä blogissaan:

"Jos olisin valinnut kaidan polun, asiakas olisi heittänyt puoli kaalia roskikseen, muikut olisivat olleet pari päivää vanhoja ja tuplahintaisia, lakon ajan asiakkaat olisivat jääneet vaille lihaa, mummot vaille ostoksiaan ja työttömät vaille ruokaa. Pikkujoulut olisivat menneet mehulinjalla. Tekemäni rikokset olivat niin sanottuja uhrittomia rikoksia, kukaan ei joutunut kärsimään niiden takia. Silti ne olivat väärin."

"Ei uskaltanut kertoa"


Ketola kertoo, että työskenteli kauppiaana 5,5 vuoden ajan muun muassa K-marketissa ja K-Citymarketissa Vääksyssä, Hämeenlinnassa ja Lammilla. Hän kertoo, että lopetti kauppiaana toimimisen vuosi sitten.

- Kun olin kauppias, ei tällaista uskaltanut kertoa kenellekään, koska siitä olisi saattanut tulla heti vaikeuksia. Nyt voin kertoa että tällaista tämä touhu on, hän kertoo.

Hänen mielestään Suomen hygienialainsäädäntö menee metsään ja liika hygieniasääntely johtaa siihen, että maalaisjärkeä ei voi käyttää.

Tällä hetkellä Ketola toimii Kauppavalmennus Oy:ssa toimitusjohtajana.

- Koulutan kaupan väkeä kauppiaista myyjiin. Käyn ihan kaupassa paikan päällä katsomassa, vähän kuten Jyrki Sukula ja Gordon Ramsay tekee ravintoloissa, niin minä teen samaa kaupoissa. Eli käyn katsomassa miten kaupassa voisi tehdä asioita fiksummin, hän kuvailee.

- Se on se kokonaisprosessi, miten kauppa toimii. Eli asiakaspalvelua ja katsotaan etukäteen asiat eikä sitten kun terveystarkastaja tulee paikan päälle, hän täsmentää toimenkuvaansa.

Ketola siis opettaa myös sääntöjä ja lakipykäliä. Hän kiistää, että olisi ikinä kertonut rikkomuksistaan asiakkailleen tai kehottanut käyttämään niin sanotusti maalaisjärkeä.

- Sitä en ole tehnyt, koska se on laitonta. En voi tietää miten ihmiset rupeavat soveltamaan. Kerron vain, että näin nämä säännöt menevät ja sen mukaan pitää toimia.

Ei kaalin puolittaminen ole kiellettyä, vaan pitää olla asianmukaiset käsittelytilat, sanoo K-kauppiasliiton edustaja.


"Valvonta on tarpeellista"

Ex-kauppias Ketola haluaa korostaa, että ei lyttää säännöksiä täysin. Hän pitää paljastamiaan tekojaan harmittomina.

- Järjestelmä on tietysti alun perin tarkoittanut hyvää, ettei kenellekään tapahdu mitään. Mutta se on nyt niin tiukka, kuten noista esimerkeistäni näkee, niin se aiheuttaa asiakkaille harmia ja kauppiaille hirveästi ylimääräistä työtä.

- Pitää olla järki päässä eikä ruveta hölmöilemään, ei mitä tahansa voi tehdä. Mutta nuo mitä itse kävin läpi, niin niistä en ole ihan samaa mieltä. Miten jollekin voi tulla ruokamyrkytys siitä, että saa muutaman tunnin vanhaa kalaa sen sijaan, että se kiertää rekoilla ja varastoissa jossakin kaksi päivää, hän pohtii.

Hän kertoo, että hänen rikkomuksistaan ei ole tullut hänelle ikinä mitään seuraamuksia.

- Terveystarkastaja käy noin vuoden välein katsomassa läpi, että kaikki on kunnossa. Tärkeintä on oma valvonta, hän sanoo.

- Kun ajattelee kauppiaan kannalta, niin tärkeintähän on asiakkaan tyytyväisyys ja että asiakas saa mitä haluaa.

Hän kertoo, että opettaa asiakkailleen myös Oiva-järjestelmän käyttöä, joka laajenee vaiheittain kaikkiin elintarvikealan yrityksiin vuoteen 2015 mennessä. Oivan ideana on tuoda elintarvikehuoneistojen valvontatulokset kuluttajien tietoon. Järjestelmää koordinoi Evira. Oiva-hymiöt kertovat paikan elintarviketurvallisuudesta.

Ketola kertoo odottavansa kauhulla, mitä uusi Oiva raportointijärjestelmä tuo tullessaan.

- Edelleen on tarpeellista että valvotaan, mutta mielestäni olisi tärkeämpää että rangaistaisi sitten jos aiheutuu jotain seuraamuksia. Eli jos joku saisi ruokamyrkytyksen, niin siitä voisi olla vaikka kissan kokoisin kirjaimin kaupan seinässä, hän toteaa.

"Ei kuulu meidän toimintatapoihin"

Blogissa paljastetut asiat tulivat K-ruokakauppiasyhdistyksen puheenjohtajan Juha Kupiaisen mukaan yllätyksenä.

- Asetukset on tehty sitä varten, että niitä noudatetaan. Ei ole kauppiaan tehtävä ruveta arvioimaan mikä asetus on tärkeä ja mikä ei, hän sanoo.

Hän kertoo, ettei ole kuullut kauppiaista jotka kiertäisivät sääntöjä.

- Ei kuulu meidän toimintatapoihin, hän toteaa.

Kupiainen on itsekin K-ryhmän kauppias Joensuussa.

- Ei ole toimittu K-ruokakauppiaan arvojen mukaisesti, hän tuomitsee.

Hän ei osaa sanoa, johtaako blogikirjoituksen paljastukset toimiin K-kauppiasliiton toimesta.

Hänen mukaansa on mahdoton lähteä arvioimaan, onko valvonta jotenkin pettänyt Ketolan kohdalla.

- Oma valvonta on voimakkaasti pinnalla ja kauppiaita sekä henkilökuntaa koulutetaan. Kaupat hoitavat omavalvontaa ja kirjaavat siitä järjestelmään, joita viranomaiset valvovat. Tämän lisäksi viranomaiset tekevät säännöllisiä tarkastuksia, hän kertoo nykyisestä tilanteesta.

Kupiainen haluaa myös tuoda esiin toisen näkemyksen kaalin halkaisuun kaupassa.

- Säädökset eivät estä toimintaa kokonaan, vaan antavat toimintamallit miten asiat pitää järjestää. Ei kaalin puolittaminen ole kiellettyä, vaan pitää olla asianmukaiset käsittelytilat, hän sanoo.

- Kaikki on siis mahdollista, mutta tietysti on totta, ettei monissa kaupoissa tällaisia tiloja ole, hän toteaa.

Suomi on sääntöjen ja direktiivien luvattu maa, pitäähän paisuneella virkamieskoneistolla olla jotain tekemistä. Ei väliä onko säännöissä mitään järkeä, kunhan niitä vain keksitään ja vahditaan.

Fiftari

Kuinkahan paljon opiskelijoiden ja työttömien elämä helpottuisi jos oikeasti tuota roskiin menevää elintarviketta voisi jakaa joko ilmaiseksi tai erittäin halvalla?
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.


miheikki

^^Aika moni siirtyisi odottamaan päiväyksen ylittäneitä.

Mutta jos, esim päiväyksen ylittäneen lihan saisi pakastaa, sitten voisi tarjouksissa esittää "osta 1 tuore saat pakastetun kaupan päälle" tai edullisesti. Tällä mallilla voisi tuoreenkin lihan menekki pysyä ennallaan.
One man with a gun can control 100 without one.
-Vladimir Lenin

Fiftari

Quote from: miheikki on 16.08.2013, 22:07:04
^^Aika moni siirtyisi odottamaan päiväyksen ylittäneitä.

Mutta jos, esim päiväyksen ylittäneen lihan saisi pakastaa, sitten voisi tarjouksissa esittää "osta 1 tuore saat pakastetun kaupan päälle" tai edullisesti. Tällä mallilla voisi tuoreenkin lihan menekki pysyä ennallaan.

Totta. Tuokin olisi hyvä malli.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Arvoton

**rkele mä joutuisin normaalia kaalinpäätä järsimään eri ruokina viikon putkeen tai sitten nimenomaan pakastamaan tuoreena siitä tehtyjä ruokalajeja. Nou vei! Ne lohkotut, joita löydän joskus kaupasta, ovat tulleet tuottajalta?

Kesäkuussa onneksi saa pieniä varhaiskaaleja. Ne ovat best.

Byrokratia jyllää ja EU sen vielä varmistaa. Toki saattaa tarkastaja menettää virkansa, jos ei ole tarkka. Systeemi tuntuu jo siltä, että se on tehty itseään varten. Ei tuottavuutta, edullisuutta tai tervettä jätkeä silmälläpitäen.

Samaan aikaan Euroopassa rääkätään eläviä eläimiä kuljetuksissa enimmäkseen surutta. Jopa Suomessa. Äly hoi!

Avaritia

Julmettu byrokratian lisääminen suurimpien toimijoiden hyväksi on auttanut hurjasti pienempien kauppojen katoamista. Vain suurilla ketjuilla varaa kaikkien mahdollisten säännösten noudattamiseen, joita keksitään toinen toisensa jälkeen, ettei vain tulisi kilpailua. Sitten onkin kiva nostella hintoja ja levitellä käsiä, ettei tälle nyt mitään voi eikä mitään muutakaan voisi tehdä toisin.

miheikki

Ihmisen elimistö voi olla tottunut hieman rankempaan ravintoon.

Man loves eating rotting meat!
http://www.youtube.com/watch?v=o_YyJ6HeGWk
One man with a gun can control 100 without one.
-Vladimir Lenin

Crommower

Quote from: Fiftari on 16.08.2013, 21:53:33
Kuinkahan paljon opiskelijoiden ja työttömien elämä helpottuisi jos oikeasti tuota roskiin menevää elintarviketta voisi jakaa joko ilmaiseksi tai erittäin halvalla?
Taitaa suurimmalle osalle pienituloisia helpottaa kaikista eniten, jos kauppojen roskikset ei olisi lukittu ja lihapaketteja ei puhkottaisi reikiä täyteen.
Taivas ja Maa ja Tuli ja Lumi. Ihminen taipui ees Pohjolan tuolin. Valan he vannoivat kylmässä kodin. Sanat nuo otti, tai Tuonen nyt koit.

Mursu

Niitä hygieniamääräyksiä ei ole huvin vuoksi annettu. Jos ruoka on liian vanhaa syötäväksi, ei sitä tule antaa kenellekään ravinnoksi, ei edes työttömille.

Fiftari

Quote from: Mursu on 16.08.2013, 23:20:02
Niitä hygieniamääräyksiä ei ole huvin vuoksi annettu. Jos ruoka on liian vanhaa syötäväksi, ei sitä tule antaa kenellekään ravinnoksi, ei edes työttömille.

Mutta seassa on kuitenkin niitä yliampuviakin määräyksiä.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Veikko

Kun laki ja terve järki ovat ristiriidassa, tuntee suurta kiusausta...

Quote from: Crommower on 16.08.2013, 23:06:07
Quote from: Fiftari on 16.08.2013, 21:53:33
Kuinkahan paljon opiskelijoiden ja työttömien elämä helpottuisi jos oikeasti tuota roskiin menevää elintarviketta voisi jakaa joko ilmaiseksi tai erittäin halvalla?
Taitaa suurimmalle osalle pienituloisia helpottaa kaikista eniten, jos kauppojen roskikset ei olisi lukittu ja lihapaketteja ei puhkottaisi reikiä täyteen.

Kun joskus, jo muinoin, tein puotipuksun hommia eräässä valintaliikkeessä Helsingin keskustassa, niin tehtäviini kuului mm. roudata päiväyksen ylittäneet tuotteet jätesäiliöön kaupan takapihalle. Periatteessa ne olisi kai pitänyt turmella rikkomalla pakkaukset tai jotain sellaista, mutta käytännössä sitä ei ehtinyt tehdä. Eikä sillä ollut merkitystäkään siinä mielessä, että spuget olisivat ne kuitenkin kaivelleet esille ja syöneet - likaisempina vain. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, vaan ongelma oli, että roskia tippui ympäriinsä jätesäiliön ympärille spugejen kaivellessa sieltä edellisen päivän tarjouksia - ja minä se olin, joka siivosin. Ratkaisu oli kuitenkin helppo: laitoin edelleen syötävät ja muut jätteen säiliön eri päihin ja sanoin pihalle tulleille spugeille menetteleväni niin - ei tarvitse kaivaa muualta. Sanoin myös, että jatkan käytäntöä niin kauan kuin piha pysyy siistinä. Piha alkoi pysymään siistinä ja sekä minä että takapihan kamut olimme tyytyväisiä järjestelyyn. Menettelin luvattomasti ja sääntöjen vastaisesti, mutta kukaan ei kärsinyt vahinkoa. Luullakseni ihan päinvastoin.
"Tiedän varmasti, että sinä, oi Eurooppa, tulet tuhotuksi." - Mohammed Bouyeri, Theo van Goghin murhaaja

"Van Goghin murhan jälkeen kukaan ei ole uskaltanut ilmaista itseänsä yhtä vapaasti kuin ennen." - Theo van Goghin ystävä.

"Taas tänäänkin opin jotain uutta. Vain idiootit EIVÄT lue hommaa." - Kirjoitti: tos

AjatusRikollinen

Noissa leipäjonoissa ainakin jaellaan vanhentuneita elintarvikkeita (esim viikolla parasta ennen päiväyksestä).
Al Stubbido: "Tehdään tästä rasistinen maa". https://www.youtube.com/watch?v=hIYTHG9qxmc

CaptainNuiva

K-kauppiaan olisi kannattanut nimetä toimintansa kansalais-aktivismiksi ja tottelemattomuudeksi niin silloin olisi saanut kansaedustajiakin puolustamaan toimintaansa.
Esim. Oluen myynti ennen yhdeksää olisi ollut perusteltua sillä että muutoin ääri-oikeisto voimistuu, puolikaan kaalinpään olisi voinut selittää rasisminvastaiseksi toiminnaksi ja muikuista tehdä performanssin jossa osallistumismaksua vastaan olisi saanut muikkukilon mukaansa.

Lopuksi terveystarkastajalle vinkki:
Aikoinaan kun olin ykkösenä jenkkilinjan laivassa niin kipparina toimi Lemppu-Emppu, stuerttina Jäte-Joonas ja kokkina Rasva-Martti.
Laivassa kiersi sitkeä huhu että jossain kylmiöiden kätköissä reissaa lampaan potka jo kymmenettä vuotta...Huhulle ei koskaan löytynyt vahvistusta mutta ei myöskään varmuutta etteikö näin olisi.
Laiva meni sittemmin myyntiin mutta käy edelleen myös Suomessa ja ilmeisesti lampaan potka mukanaan edelleen joka nyt siis olisi jo varhaisen keski-iän saavuttanut eli noin 30 vuotta.
Luovutan mielelläni tarkemmat tietoni tästä ikävästä keissistä terveystarkastajien käyttöön mahdolista terveysratsiaa varten  :o


"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

Mehud

Quote from: Mursu on 16.08.2013, 23:20:02
Niitä hygieniamääräyksiä ei ole huvin vuoksi annettu. Jos ruoka on liian vanhaa syötäväksi, ei sitä tule antaa kenellekään ravinnoksi, ei edes työttömille.

Kulinaristit, joihin itsenikin luen, etsivät kaupoista vanhentunutta marinoimatonta lihaa. Se joka ymmärtää ruoan laitosta ja lihasta jotain, tekee samoin. Jos sitä halpaa "vanhentunutta" lihaa ei löydy, niin ostetaan kallista lihaa ja pidetään sitä jääkaapissa viimeisen käyttöpäivän jälkeen 2 viikkoa ja sitten paistetaan pihvit. Näin saa parempaa pihviä kuin huippuravintoloissa, koska heitä koskee nämä käyttöikä säännöt.
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!

Soromnoo

Tulee mieleen eräs olut (en muista mikä) jota oli tehty rajattu erät numeroiduissa pulloissa. Siinä luki etiketissä että terveysmääräykset pakottavat laittamaan parasta ennen päiväyksen mutta oikein säilytettynä tämä käyttäytyy kuin viini ja paranee vanhetessaan.


Veikko

Quote from: Mehud on 17.08.2013, 11:38:48
Quote from: Mursu on 16.08.2013, 23:20:02
Niitä hygieniamääräyksiä ei ole huvin vuoksi annettu. Jos ruoka on liian vanhaa syötäväksi, ei sitä tule antaa kenellekään ravinnoksi, ei edes työttömille.

Kulinaristit, joihin itsenikin luen, etsivät kaupoista vanhentunutta marinoimatonta lihaa. Se joka ymmärtää ruoan laitosta ja lihasta jotain, tekee samoin. Jos sitä halpaa "vanhentunutta" lihaa ei löydy, niin ostetaan kallista lihaa ja pidetään sitä jääkaapissa viimeisen käyttöpäivän jälkeen 2 viikkoa ja sitten paistetaan pihvit. Näin saa parempaa pihviä kuin huippuravintoloissa, koska heitä koskee nämä käyttöikä säännöt.

Olen pitkälti samaa mieltä. Se sitkeä ja ylihintainen naudanliha, jota pihveiksi myydään, on parasta "parasta ennen" -päiväyksen jälkeen. Ennen se parempi naudanliha "riiputettiin", nykyiseen nopeaan tuotanto- ja jakelusysteemiin sellainen ylellisyys ei enää normaalisti kuulu. Lihan vanhentaminen pakkauksessa ei vastaa ihanteellista mureuttamista kylmässä ja ilmavassa paikassa, mutta entsyymit toimivat sielläkin. On olemassa neljänkymmenen vuorokausiasteen sääntö: kun säilytyslämpötila kerrottuna säilytysvuorokausien määrällä on 40, on liha parhaimmillaan. Siitä voi käyttää harkiten, kun tietää lihan pakkauspäivämäärän - joka ei välttämättä kuitenkaan ole teurastuspäivämäärä! - ja myyntiketjun lämpötilan (periaatteessa n. +2 astetta, käytännössä ehkä +3) ja oman jääkaapin lämpötilan (saisi olla korkeintaan +5 tässä tapauksessa) . Ylittää sitä ei kannata. Ja kun marinoimatonta naudanlihaa sisältävässä pakkauksessa on "- 30%", niin ostoksesta pitää sekä kukkaro että suu.
"Tiedän varmasti, että sinä, oi Eurooppa, tulet tuhotuksi." - Mohammed Bouyeri, Theo van Goghin murhaaja

"Van Goghin murhan jälkeen kukaan ei ole uskaltanut ilmaista itseänsä yhtä vapaasti kuin ennen." - Theo van Goghin ystävä.

"Taas tänäänkin opin jotain uutta. Vain idiootit EIVÄT lue hommaa." - Kirjoitti: tos

klassinen

Fiksu kauppias.

Quote from: Juha KupiainenAsetukset on tehty sitä varten, että niitä noudatetaan. Ei ole kauppiaan tehtävä ruveta arvioimaan mikä asetus on tärkeä ja mikä ei, hän sanoo.

Ei ole ihmisen tehtävä piiskata itseään toimettomien byrokraattien keksimillä direktiiveillä.
It's awesome to be white.

Journalists are quite skilled at the first, as smearing political enemies constitutes the entire purpose of their profession. We can't fault them for this any more than we can fault dogs for consuming their own vomit.
- Gregory Hood

Faidros.

Quote from: Mehud on 17.08.2013, 11:38:48
Quote from: Mursu on 16.08.2013, 23:20:02
Niitä hygieniamääräyksiä ei ole huvin vuoksi annettu. Jos ruoka on liian vanhaa syötäväksi, ei sitä tule antaa kenellekään ravinnoksi, ei edes työttömille.

Kulinaristit, joihin itsenikin luen, etsivät kaupoista vanhentunutta marinoimatonta lihaa. Se joka ymmärtää ruoan laitosta ja lihasta jotain, tekee samoin. Jos sitä halpaa "vanhentunutta" lihaa ei löydy, niin ostetaan kallista lihaa ja pidetään sitä jääkaapissa viimeisen käyttöpäivän jälkeen 2 viikkoa ja sitten paistetaan pihvit. Näin saa parempaa pihviä kuin huippuravintoloissa, koska heitä koskee nämä käyttöikä säännöt.

Juuri näin. Mistään et voi ostaa nykyään kunnolla "marmoroitunutta" naudanlihaa, jollet sitä itse tee.
Ystävälläni oli ennen lihatukku ja sieltä parhaimpien ravintoloiden ostajat tulivat kysymään juuri pisimpään riippunutta(raakakypsynyttä) lihaa.
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

normi

Quote from: KW on 17.08.2013, 15:33:15
Fiksu kauppias.

Quote from: Juha KupiainenAsetukset on tehty sitä varten, että niitä noudatetaan. Ei ole kauppiaan tehtävä ruveta arvioimaan mikä asetus on tärkeä ja mikä ei, hän sanoo.

Ei ole ihmisen tehtävä piiskata itseään toimettomien byrokraattien keksimillä direktiiveillä.

Juha Kupiainen saa noudattaa joka ikistä pykälää mitä on keksitty ihan keskenään. ;) Reaalimaailmassa missä yleensä vallitsee rationalisuus toimitaan toisin. Jokainen saa toimia miten parhaimmaksi näkee. Toki kantaa sitten vastuun tekemisistään, mutta yleisohjeena sanoisin, että idioottipykälien noudattamista voi kukin harkita.
Impossible situations can become possible miracles

nollatoleranssi

Quote from: Uuno Nuivanen on 16.08.2013, 22:06:38
Tästähän oli aikoinaan ketjukin. Itse kaipaan kovasti smarketin -50% lappuja. -30% on toki vieläkin, joita suosimme.

Aikaisemmin nuo -50%:n laput olivat todella yleisiä. Taisivat tuotteet tehdä turhankin hyvin kauppaansa, kun nykyisin nuo -30%:n laputkin ovat harvinaisuuksia.

Jonkinlaista paikallista järjenkäyttöä tuohon touhuun voitaisiin tietysti tehdä, koska eivät esim. leivät yms. ole pilalla sen "parasta ennen"-päiväyksen jälkeen, kuten eivät monet muutkaan tuotteet. Viimeinen käyttöpäivä on eri asia, vaikka sekään ei tarkoita tuotteen suoraa pilaantumista.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

yks vaan

Pykälät on pykäliä ja käytäntö on käytäntö. Paitsi Suomessa.
Kuka syrjisi minua?

nollatoleranssi

Epäilen myös että onkohan tuossa kirjoituksessa paljastettu kaikkia kikkoja, joilla "vanhoja tuotteitakin" myydään uusina.

Muistelen että HS:n mielipidekirjoituspalstalla oli jonkun ex-myyjänä toimineen kirjoitus siitä kuinka kauppa laittoi kalat joka kerta pakkaseen ja säilytti niitä niin pitkään kun ne vain näyttivät myyntikelpoisilta.

Tuosta nousikin joskus aikaisemmin iso kohu. En tiedä onko tilanne muuttunut millään tavalla ja valvotaanko näiden tiskien toimintaa säännöllisesti.

On siltikin parempi juttu, että tuotteet ovat tuoreita ja käyttökelpoisia kuin useita päiviä vanhoja. Ilman valvontaa ja säädöksiä ei näin olisi.
Kriitikon varjo -blogi
http://kriitikonvarjo.blogspot.fi/

Mehud

Quote from: nollatoleranssi on 18.08.2013, 01:23:15
Epäilen myös että onkohan tuossa kirjoituksessa paljastettu kaikkia kikkoja, joilla "vanhoja tuotteitakin" myydään uusina.

Muistelen että HS:n mielipidekirjoituspalstalla oli jonkun ex-myyjänä toimineen kirjoitus siitä kuinka kauppa laittoi kalat joka kerta pakkaseen ja säilytti niitä niin pitkään kun ne vain näyttivät myyntikelpoisilta.

Tuosta nousikin joskus aikaisemmin iso kohu. En tiedä onko tilanne muuttunut millään tavalla ja valvotaanko näiden tiskien toimintaa säännöllisesti.

On siltikin parempi juttu, että tuotteet ovat tuoreita ja käyttökelpoisia kuin useita päiviä vanhoja. Ilman valvontaa ja säädöksiä ei näin olisi.

Lukuisia kertoja olen ostanut kauppiailta kaljaa myyntiajan ulkopuolella. Terve järki ja riihikuiva tuohi toisessa kädessä on sitä markkinataloutta millä suomi on rakennettu. Kaikki muu on turhaa puhetta.
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!

ruikonperä

Marinoitu Atrian? broilerin koipireisi tuppaa yleensä pistämään pakin sekasin. Mitähän ylijäämä paloja ne oikein käyttävät kun kuitenkin kanan grilliboxit ym vastaavat tuotteet pakki kestää. Tai voihan syy olla marinadissakin, laittavat siihen niin kovaa teollisuus mönjää että ei erota hajusta, ei mausta syökö läpimätää vai eilen teurastettua koipea.
Mikä on Valitun kansan osuus Euroopan tuhossa

Mehud

Quote from: ruikonperä on 18.08.2013, 02:42:25
Marinoitu Atrian? broilerin koipireisi tuppaa yleensä pistämään pakin sekasin. Mitähän ylijäämä paloja ne oikein käyttävät kun kuitenkin kanan grilliboxit ym vastaavat tuotteet pakki kestää. Tai voihan syy olla marinadissakin, laittavat siihen niin kovaa teollisuus mönjää että ei erota hajusta, ei mausta syökö läpimätää vai eilen teurastettua koipea.

Kaikki missä on vamis marinadi, saatikka leikkurin läpi ajettua lihaa, on aina huonompaa, kuin pelkkä liha.

Annanpa tässä salaisen Homma Riimihärkä reseptin.

Osta, älä varasta, naudan ulko- tai sisäfilettä. Pidä sitä kaksi viikkoa vähintään jääkaapissa, ilman maustamista. Hiero pintaan karkeaa merisuolaa ja mieltymyksiesi mukaista maustetta. Itse käytän useimmiten mustaa pippuria ja vihreää pippuria paljon. Sitten katajan marjoja lihan pintaan tungettuina, ei liikaa.

No, sitten mennään eteen päin. En puhu öljystä enempää, mutta sanon että sen pitää olla KREIKKALAISTA oliiviöljyä ( Voin joskus kertoa miksi. Makuun liittyvä asia). Koska minulle pelkkä maku ratkaisee, niin jos saisin sen paremmaksi lisäaineilla, niin niitä laittaisin. Kuitenkin käytän mainitsemania luonnon antimia. Laita se pötikkä mausteiden ja öljyn kanssa tuorekelmun päälle ja rullaa tiukasti. Laita vuorokaudeksi jääkaappiin marinoitumaan. Sen jälkeen vie se pakastimeen (-18) ja anna sen olla siellä vuorokausi.

Vuorokauden jälkeen ota pötkö pois pakastimesta. Leikkaa siitä vanhan markan paksuisia viipaleita pakkasessa olleen kivitason päälle. Laita kupu lastujen päälle ja vie pakastimeen.

Paahda valkoista leipää ( no, se nyt vaan toimii tässä). Tuo lastulautanen pakastimesta. Levitä oikeaa voita paahtoleivälle. Kaada Carmenere tai Malbec rypäleestä tehtyä viiniä lasiisi ( etelä-amerikka toimii lähes aina punaisen lihan kanssa), tai ranskalaisittain voisit mennä vielä tanniinisenpaan suuntaan ja antaa lihan proteiinien yhtyä makusi kanssa.

Grande Finale: Voitele kuuma paahtoleipä voilla ja laita siihen päälle jäinen, vanhan markan paksuinen viipale, kylmämarinoitua lihaa. Haukkaa heti, pureskele muutama kerta ja siemaise lihaan sopivaa viiniä. Se on siinä!
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!

ruikonperä

"Osta, älä varasta, naudan ulko- tai sisäfilettä."  ;D

Mansikki, toisin kuin kanat ja kalat, vain paranee mitä lähempänä viimeinen käyttöpäivä on.
Mutta on se hinnoissaan...

Tuo resepti menee jo niin hifistelyksi että jää tekemättä. Voepi ittensä tuntien arvata että fileet päätyis kuitenkin samantien paistinpannulle.


Mikä on Valitun kansan osuus Euroopan tuhossa

Mehud

Quote from: ruikonperä on 18.08.2013, 03:52:46
"Osta, älä varasta, naudan ulko- tai sisäfilettä."  ;D

Mansikki, toisin kuin kanat ja kalat, vain paranee mitä lähempänä viimeinen käyttöpäivä on.
Mutta on se hinnoissaan...

Tuo resepti menee jo niin hifistelyksi että jää tekemättä. Voepi ittensä tuntien arvata että fileet päätyis kuitenkin samantien paistinpannulle.

Se ei todellakaan ole hiftstelyä.

Ota liha ja mausta se.

Kääri se tuorekelmuun 24 tunniksi ja laita jääkaappiin.

Laita se julkea pötikkää 24 tunniksi pakastimeen.

Tarjoile se. Humalluta ystäsi alkoholin lisäksi huippuravintolan ruoalla, mitä edes Mekiksen tähdillä varustetut ravintolat, eivät voi suomessa lain mukaan tarjota.
"Se, että eurooppa ei ammu tunkeilijoita rajoilleen, ei kerro euroopan hyvyydestä, vaan sen saamattomuudesta!" - Mehud-

Suojele lastasi monikulttuurisuudelta. Kerro heille tarinoita entisestä Suomesta ja nykyisestä ruotsista. Siinä oppii tyhmempikin kakara äänestämään oikein kun aika koittaa. Näytä itse esimerkkiä!