News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Haluan afrikkalaista ruokaa

Started by Prioria, 24.05.2013, 09:53:05

Previous topic - Next topic

Prioria

[positiivisen monikulttuurisuuden yritys]

Miksi Helsingissä ei ole afrikkalaisia ravintoloita? Eikö monikulttuurisen ja monietnisen ihanuuden pitäisi näkyä (edes) ravintolamaailmassa? Tästä ainakin katukuvakosmopolitanistit muistuttavat.  Olen kyllästynyt aasialaiseen mättöön, jota saa ympäri kaupunkia joka kadunkulmasta. Pizzakebabmössöstä en tässä yhteydessä edes puhu, sillä kyse on hyvästä ruoasta.

Kuningatar Saba on uusi, loistavaa ruokaa tarjoava etiopialainen ravintola. Sinne ei kuitenkaan pääse. Se on aina täynnä, pöytävarauksia on varsinkin viikonlopuille erittäin vaikea saada. Ravintola kärsii nettisivujensa mukaan työvoimapulasta, ja on joutunut mm. supistamaan palveluitaan. Ravintola on totta kai naisten omistama.

Kalliossa on toinen, uudehko afrikkalainen pikkupaikka TamTam, jonka saamat arvostelut eat.fissä ovat vaihtelevia. Ruokalista on hyvin niukka ja paikka muutenkin vaatimaton.

En tiedä, jos itäisestä metropolista löytyy joku paikallisruokala. Tuskin niissä suomalaisia käy. Sukupuoleni tuskin on edes tervetullut.

Loistava vuosia toiminut marokkolaisravintola Fez on sulkenut ovensa. Ja Baobab. Kaikki muutkin joitakin vuosia sitten toimineet afrikkalaisravintolat ovat lopettaneet. Osa kuulemma ei kykene maksamaan uusia korotettuja vuokriaan, osa ei ole ilmoittanut syytä. Kysynnästä ei voi olla kiinni. Mikäköhän siinä on?

Kuten Halla-ahokin uusimmassa tekstissään toteaa, jokaisella nepalilaisella on Helsingissä nepalilainen ravintola. Sama taitaa päteä thaimaalaisiin - tosin heidän yritteliäisyytensä tunnetaan myös muilla aloilla. Myös intialaisravintolat ovat katukuvan standardi, muutama pakistanilainenkin on. Kaikkien lopettaneiden afrikkalaisravintoloiden tilalla on nyt aasialainen.

Miksi TE-keskus ei käske afrikkalaisten perustaa ravintoloita? Miten tällainen takapajuisuus helsinkiläisessä gastroetnisyydessä on mahdollista tällä afrikkalaismassalla?

Ajatelkaa nyt, Lontoossa on jopa kolme somalialaista ravintolaa! Tällaisesta voi vain haaveilla Suomessa. http://www.somalirestaurant.co.uk/menus.html
Ja jopa Tallinnassa on loistava afrikkalaisravintola!

Käänteinen korrelaatio anteliaan tulonsiirtopolitiikan ja afrikkalaisravintoloiden määrän välillä romuttuu, sillä myös levottomassa länsinaapurissamme on hyvätasoisia afrikkalaisravintoloita.

[/positiivisen monikulttuurisuuden yritys]


Rusinapulla

Ulkomailla on tullut syötyä herkullista pohjois-afrikkalaista ruokaa. Tosin ravintola oli valkoihoisten eurooppalaisten pyörittämä, joten etnokokemus jäi huipentumatta. Somalialaisten ravintoloiden puuttuminen Helsingistä on kummeksuttanut jo pitemmän aikaa, ilmeisesti muilla aloilla kuin ravintolayrittäjänä ansaitsee paljon paremmin?
"Teidän on pakko hyväksyä meidän ikivanhat perinteemme: lihakarjan teurastaminen islamilaiseen tapaan tai vaikka se, että naiset pitävät huivia. Tästä ei voi keskustella."
- H. Bahmanpour 16.9.2014 Helsingin Sanomat

Saippuakupla

Quote from: Prioria on 24.05.2013, 09:53:05
Miksi Helsingissä ei ole afrikkalaisia ravintoloita? Eikö monikulttuurisen ja monietnisen ihanuuden pitäisi näkyä (edes) ravintolamaailmassa? Tästä ainakin katukuvakosmopolitanistit muistuttavat.  Olen kyllästynyt aasialaiseen mättöön, jota saa ympäri kaupunkia joka kadunkulmasta. Pizzakebabmössöstä en tässä yhteydessä edes puhu, sillä kyse on hyvästä ruoasta.

Pari aihetta sivuavaa ketjua:

Miksei Suomessa ole somalialaisia ravintoloita?

2011-05-29: Afrikkalaisilla ravintoloilla vaikeuksia lyödä läpi Suomessa

Eino P. Keravalta

Suomen somaliyhteisö on jo sen verran iso, että luulisi sen piiristä löytyvän muutamakin yritteliäs ruokakulttuurin ymmärtäjä. Kävisin mielelläni syömässä somaliruokaa paitsi kulinaarisen nautinnon vuoksi, myös tukeakseni yritteliäitä somaleita. Myyrmäessä tulikin jokunen vuosi sitten poikettua somaliruokaa syömässä jossakin mokutilaisuudessa. Sillä kertaa eväät eivät olleet erityisen maukkaita, vaikkakin aivan kelvollisia.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Hermo

[mansekulttuurin yritys]

Miksei Oulussa saa mustaa makkaraa tai miksei siellä ole Tapolan myyntikojua?

Kyllähän Tapola sinne jotain storoksilaatikoissa lähettää joihinkin kauppoihin, mutta miksei sitä riitä kaikille? Aina on loppuunmyyty, eikä sitä känkkyä millään jaksaa aina tilata tilalle. Ruokaa en osaa laittaa, koska olen mies ja sen lisäksi kädetkin aina rasvassa. Kynsien alla on pikeä ja muuta paskaa, ettei lettipullataikinaankaan uskalla koskea.

Hiivaa olis kyllä muijalla ja omat sissijuustot.. Ehkä sitä pitsaa sitten?

Ajatella, Tammelan torilta saa höyryävää mustaa! Tampere, se se vasta on kaupunki.

Tarkkailen hetken kuningaslokkia, joka kalastaa tammerkosken partaalla. Mutta mitä ihmettä? Pertti Ukkola vetää leukaa poppelipuussa ja koko ranta taputtaa. Ihan kuin kuulisin jostain jorubarummun kuminan. Selkääni kasvaa finni ja takatukka ryöpsähtää hurjaan kasvuun. Ah, mikä kaupunki.

[/mansekulttuurin yritys loppuu]

Jaffasiini

#5
Quote from: Prioria on 24.05.2013, 09:53:05
[positiivisen monikulttuurisuuden yritys]

Miksi Helsingissä ei ole afrikkalaisia ravintoloita?
Onkos siellä yhtään suomalaistakaan?

Korjaan, haeskelin, vaikuttaisi olevan. Ei ole tullut ohitse mentyä.
http://eat.fi/helsinki/konstan-molja
Hyvät arvostelut on mutta joku vähän kehnompikin
Quote
Menimme möljään suurin toivein mutta petyimme pahasti. Omistaja esitteli ylpeänä kasviskanakeiton joka paljastui lämmitetyksi pakastepussiksi. Poronkäristys oli kuivaa, kala mautonta ja perunamuusi liisteriä. Vorsmakki ja hirvipyörykät olivat ihan kelvollisia ja alkupalapöytä ok, erityismaininta herkullisille karjalanpiirakoille munavoilla (pakaste). Kahvi ei ikävä kyllä kuulunut hintaan. Kaiken kaikkiaan hintaansa nähden kattava buffet mutta mikään ruokalaji ei häikäissyt.
tuntematon   9.1.2013
QuoteKokemus on jäänyt odotettua vähäiseksi. Luettuani arvostelut päätin mennä kokeila paikan ruoat. Palvelu ja ruokatarjoulu oli sekaava. Kukaan ei antanut ohjeita ja tarjoilijat eivät puhuneet suomeakaan. Ruoka sen sijaan oli suhteellisen hyvää, kotiruokaa. Mutta paikasta on jäänyt huono vaikutelma palvelun takia.
Kun tulee itse laitettua ruoat niin hankala ravintoloita arvostella, ennen niissä oli yleensä kehnompaa kuin kotona kumminkin.

Prioria

Niin, osaamista kaiketi olisi, huomioiden nyt esimerkiksi huomenna alkavien Maailma kylässä -festareiden ruokamyyjien määrän. http://www.maailmakylassa.fi/festivaali-info/naytteilleasettajat/ruokamyyjat

QuoteTampere, se se vasta on kaupunki.

Näin. Onneksi tamperelaiset noin pääosin tulevat toimeen kuitenkin omillaan, ilman suurempia erityistulonsiirtoja. Tapola on ehkä sitä eksoottisinta mustaa, tuoreena kai Lielahdesta. Kelpaa Tammelantorilla mustalaisillekin, Laukontorilla turisteille.


Pöllömestari

#7
Helsingissä on ainakin etiopialainen ravintola Mechelininkadulla.

http://www.ravintolasaba.fi/queen-sheba-ethiopian-restaurant/

edit.
Siellähn se mainittiin aloituksessa. Pahoitteluni.

Kraken

En ole osannut kaipaa afrikkalaista ruokaa Suomessa. Olen syönyt sitä monessa Afrikan maassa eikä se ole mikään kulinaarinen huippukokemus. Lähinnä pohjoisessa Afrikassa missä on arabialaisia vaikutteita, keittiö on kelvollinen, jopa hyvä.

Afrikkalainen ruoka sellaisenaan kelpaisi vain harvalle suomalaiselle ravintola-asiakkaalle. Se olisi pakko länsimaalaistaa samalla lailla kun kiinalainen ruoka on länsimaalaistettu. Ilmeisesti Suomen afrikkalaisilla ei ole laajemmin intoa tai osaamista luoda ravintolakonsepti joka löisi läpi.

gloaming

Quote from: Kraken on 24.05.2013, 10:40:38
En ole osannut kaipaa afrikkalaista ruokaa Suomessa. Olen syönyt sitä monessa Afrikan maassa eikä se ole mikään kulinaarinen huippukokemus. Lähinnä pohjoisessa Afrikassa missä on arabialaisia vaikutteita, keittiö on kelvollinen, jopa hyvä.

Pohjois-Afrikassa on tosiaan ihan ok keittiö.
Jag stöder Feministiskt initiativ. Våga vara feminist! Feministiskt initiativ - Det tredje största partiet i Simrishamn.

Suomitalon renki

Grillattua sarvikuonoa pöytään ja heti!!  :facepalm: 

Lahti-Saloranta

Onko UNICEF:in lahjoittama riisi Afrikkalaista ruokaa?
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Prioria

QuoteGrillattua sarvikuonoa pöytään ja heti!!

Eikö tällä foorumilla ole ihan tuhannen ketjua, joissa voi sännätä oman häntänsä perässä ja yrittää kehitellä hauskoja ja omaperäisiä neekeriröhötyksiä?

No, sentään ei grillattua isoa kikkeliä vielä mainittu. Ehkä seuraavaksi...? Slurps.

QuoteOnko UNICEF:in lahjoittama riisi Afrikkalaista ruokaa?

Niin, mietitäänpä tätä pähkinää vielä. Hetkonen. Että onko se antaja vai syöjä se määrittävä tekijä, hmm.
Eiku hei, tässä puhuttiinkin ravintoloista. Olisko siinä samanlainen logiikka kuin virolaisten leipäjonoista roudaamassa leivässä, joka myydään kotikulmilla?

En usko, että Helsingissä olisi markkinoita Unicef-riisille. Kannattaisikohan se edes afrikkalaisella logiikalla?

veikko1980

Quote from: gloaming on 24.05.2013, 10:43:02
Quote from: Kraken on 24.05.2013, 10:40:38
En ole osannut kaipaa afrikkalaista ruokaa Suomessa. Olen syönyt sitä monessa Afrikan maassa eikä se ole mikään kulinaarinen huippukokemus. Lähinnä pohjoisessa Afrikassa missä on arabialaisia vaikutteita, keittiö on kelvollinen, jopa hyvä.
Pohjois-Afrikassa on tosiaan ihan ok keittiö.

Arabeilla Pohjis-Afrikassa on sen verran itsekuria että saavat väistämättä jotain enemmän tai vähemmän ok-tavaraa pöytään. Safkat illallisella on joskus mennyt suoraan taskuun.  Parasta mitä Afrikassa yleensä saa pyörii siinä ok-hyvän välillä.
monikulttuuri vie terveyteni

pamaus


Mikäli Helsinkiin tulee somppuravintola niin se pitäisi sisustaa mahdollisiman autentisesti. Hiekkalattia, penkkeinä puulaatikot tai kaljakorit, pöytinä fin- tai eurolavat, astioina peltipurkit ja tynnyrien kannet, jne. Saisikohan sieltä myös khatsalaattia pöytään tarjoiltuna, eh.


Joskus muinoin vietin aikaani Keniassa, Mieleeni jäi tuoreet hedelmät, palmusta noudettu kookospähkinä, grillattu grogodiili ja Tusker merkkinen olut. Ei ollenkaan pöllömpää purtavaa.
Pamaus - tapahtui Viipurissa 30.11.1495 ja uudestaan 19.5.2024  https://mil.in.ua/en/news/an-explosion-occurs-at-an-oil-depot-in-vyborg/ . Vajakkien keskuudessa uumoillaan  ullatusilotuksen sattuneen.

lekamies

"Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia ja jotain, mikä yhdistää kansanne. Meillä ruotsalaisilla ei ole kuin juhannus ja jotain muita yhtä tyhmiä asioita."
        Mona Sahlin puheessaan turkkilaiselle nuorisojärjestölle Euroturkille maaliskuussa 2002.

Kalevi Aronen

Quote from: Lahti-Saloranta on 24.05.2013, 11:39:13
Onko UNICEF:in lahjoittama riisi Afrikkalaista ruokaa?
Tavallaan, kaverini oli kehitysapuhommissa. UNICEF- riisiä myytiin kaikissa naapurimaissa suoraan säkistä, vaikka eivät ruoka-apua ole saaneetkaan. Kun joku asia muuttuu kauppatavaraksi, niin yrittäjiä kyllä löytyy.  Olisiko jonkinlainen organisointi ja johtajuus paikallaan? Mene ja tiedä sitten.
Om mani padme hum.

EL SID

eikö kesko tuonut muutama vuosi sitten markkinoille "Mama African´s"- valmisruokasarjan. Nyt tuotesarja on lopetettu, ilmeisesti kysynnän puutteeseen, joten se kertoo aika avalla, kuinka paljon me täällä arvostamme afrikkalaista ruokaa...

itse jätin jopa maistiaiset väliin, kun haistelin hetken vieressä konsultin hygieniatasoa. ihonvärin perusteella hän ei ollut kantasuomalaisia.

Jaffasiini

Quote from: Hehcux on 24.05.2013, 22:39:28
Quote from: Lahti-Saloranta on 24.05.2013, 11:39:13
Onko UNICEF:in lahjoittama riisi Afrikkalaista ruokaa?
Tavallaan, kaverini oli kehitysapuhommissa. UNICEF- riisiä myytiin kaikissa naapurimaissa suoraan säkistä, vaikka eivät ruoka-apua ole saaneetkaan. Kun joku asia muuttuu kauppatavaraksi, niin yrittäjiä kyllä löytyy.  Olisiko jonkinlainen organisointi ja johtajuus paikallaan? Mene ja tiedä sitten.
Eikös Uncle Ben's käy korvikkeeksi?