News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

Suomalainen alkuperäiskarja!

Started by maitotyttö, 23.02.2009, 12:43:57

Previous topic - Next topic

maitotyttö

Tämä ei liippaa Hommaa muuten kuin etäisellä aatteellisella tasolla, mutta voi kuitenkin tarjota monenlaista hyvää ja tiedostavaa käytäntöä asiasta tietoisille.

Suomen lehmille on nimittäin tapahtunut sama kuin mitä täällä nyt pelätään ihmisten puolesta. Kotimaiset alkuperäisrodut ovat sukupuuton partaalla, ja niitä on juuri ja juuri sen verran, että geeniperimä on mahdollista säilyttää, mutta tämä on koko ajan aivan hiuskarvan varassa. Lyhyesti rotuja ovat itäsuomenkarja eli kyytöt eli Äkkijyrkän lehmät, pohjoissuomenkarja eli valkoinen lapinlehmä ja länsisuomenkarja eli länskäri. Isk ja ja psk  ovat uhanalaisimmat.

Suomalaiset maatiaisrodut tuottavat vähemmän maitoa kuin nykyiset valtarodut, mutta ne tekevät sen paljon pienemmällä ja heikommalla ravinnolla jos pula-aika iskee. Lisäksi niiden maidon proteiinipitoisuus on korkea eli siitä tulee ihanaa juustoa, proteiinirakenne eroaa muutenkin (tällä voi olla yhteyksiä sairauksiin, esim. 1-tyypin diabetekseen) ja niiden liha on hienosyistä ja hyvää. Juustoa ja satunnaisesti lihaakin saa ainakin Hakaniemen hallista, minkä espoolaisena tiedän. Maitoa myydään eri paikoissa, mutta tietääkseni vain tilamaitona.

Markkinointi on kuitenkin levällään, karjat ovat hajallaan ja tilallisilla on usein särmikäs luonteenlaatu joka ei välttämättä edistä yhteisiä pyrkimyksiä. Jonkinlaista spesiaalia EU-tukea näiden elikoiden pitämiseen saa, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Ei munulla kummempia toimintaehdotuksia ole tämän asian suhteen, mutta halusin kuitenkin tuoda asiaa täälläkin esiin. Tämä karja-asia jos mikä on omalla sarallaan isänmaallista toimintaa. Linkitän tänne alkuperäikarja ry:n nettisivut, siellä on myös keskustelufoorumi, jossa voi kysellä lisää.


http://www.kolumbus.fi/suomenalkuperaiskarja/

foorumi, jonne linkki myös etusivulta

http://www.atfreeforum.com/suomenkarja/

Martel

Ymmärtääkseni lähes kaikki 'kotimainen' on samankaltaisessa tilanteessa, kanoista kasveihin. http://www.maatiainen.fi/

Paras ja varmin tapa suomenkarjan säilyttämiseen olisi, että saataisiin joku niihin liittyvä tuote (vaikkapa juusto) brändättyä ja laajempaan levitykseen. Kysynnän kasvaessa myös maatiaiskarja löytäisi tiensä yhä useampaan navettaan. Markkinataloudella markkinataloutta vastaan.

Ongelmia olisi vähemmän, jos Suomessa olisi luomuruokaan erikoistunut kauppaketju. Ruohonjuurta jne. löytyy, mutta tarkoitan jotain enemmän Wholefoodsin (www.wholefoods.com) kaltaista, vähemmän maailmanparantamiseen profiloitunutta kauppaa. Jos jakeluteitä ei ole, alkutuotantoakaan on vaikea saada kannattavaksi.

JR


Arvostan sitä, että joku vielä ajattelee eläintä, joka on pitänyt tämän kansan hengissä monen monta kertaa.
Keskustelin eläkkeellä olleen majurin kanssa, hän kertoi hauskan tarinan. Majuria oli vaivannut, kun he koko raskaan evakkoreissunsa olivat raahanneet lehmää mukanaan joka paikassa. Joskus hän sitten oli kysynyt vanhalta isältään asiasta. Isä oli katsonut poikaansa pitkään, ja sanonut: "Se lehmähän piti meidät hengissä".
Maitotytöt ovat tämän kansan kaunistus.


reino

http://www.suomenhevonen.info/sh100v/fi/juhlavuosi/index.php
QuoteVuosi 2007 oli suomenhevosen juhlavuosi.  Suomenhevosen kantakirjan perustamisesta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Suomenhevosta on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta 1907 lähtien.

Nättejä heppoja.
;)