News:

Mikäli olet unohtanut salasanasi eikä rekisteröinnissä käytetty sähköposti toimi tai haluat vaihtaa sähköpostisi toimivaksi, ota yhteyttä sähköpostilla tai facebookin kautta.

Main Menu

Miksi kasvissyöntiä vastustetaan?

Started by jooseppi, 28.07.2016, 01:04:08

Previous topic - Next topic

no future

Keskustellaanko kouluruuasta ja aatteenpalosta? Yksi pitkä sana: koulumaitotuki.

Chrattac

Quote from: Seurailija on 28.01.2021, 05:20:31
Lisäisin vielä, että kasvisruoka on yksiselitteisesti pahaa eikä siitä saa hyvää tekemälläkään. Tein pari päivää sitten ison vuoallisen kasvislasagnea kokeilumielessä (älkää kivittäkö), koska halusin kokeilla, pystyykö siitä tekemään syömäkelpoista. Sitä on vielä puoli vuokaa jäljellä, vaikka tavallinen lihalasagne olisi tässä ajassa jo mennyt.

Jätin pois kaikki inhokkini, kuten pavut, porkkanat, kesäkurpitsat, kukkakaalit jne. Niiden sijaan laitoin sipulia, ruohosipulia ja paprikaa. Maustin vielä tekemällä neljän juuston juustokastikkeen lisukkeeksi. Huomasin, ettei paprika sopinut lasagneen alkuunkaan. Sen sijaan sipulia, ruohosipulia ja valkosipulia voisin kyllä käyttää tavallisen lasagnen mausteena.

En kerta kaikkiaan pysty päkistelemään kasvisruokaa kurkustani alas. En pysty. Tänään ajattelin tehdä kunnon liharuokaa. En ole vielä päättänyt mitä, mutta lihaa sen on oltava. Vaikka porsaankyljyksiä.

Makuasia, kyllä minä pinaattikeitosta, pinaattiletuista, porkkana- ja punajuuri"pihveistä" tai esimerkiksi kesäkeitosta pidän. Ongelma on nähdäkseni se, että kasvisruokaa valmistettaessa, koitetaan kusettaa sekasyöjiä syömään kasvisruokaa naamioimalla* ne sen sijaan, että tehtäisiin rehellisesti hyvää kasvisruokaa. Itselleni ongelma nimenomaan on se ideologinen paasaus ja pakottaminen ja siihen liittyvä hyvesignalointi. On niitä kasvisruokapäiviä (kuten vaikka pinaattilettu/-keittopäiviä) ollut kouluissa iät ja ajat, mutta siitä ei olla elämöity kuin vasta viime aikoina.

*Esimerkiksi tekemällä jotain kikhernepihvejä niin, että ne näyttävät mahdollisimman paljon jauhelihapihveiltä jne. Repulsiivireaktio tulee siitä, kun tavara ei maultaan vastaakkaan oletettua.
Sortuu valtakunta tomuun viimein joka ikinen
ja hallitsijain nimet vaipuu unohdukseen tuonelaan,
kaatuu järjestelmät, kuolee sanat suuret huulille
ja rauniolla yksinäinen tuulenhenkäys vaeltaa...

Seurailija

Pidän minäkin pinaattikeitosta ja -letuista. En juuri muusta kasvisruoasta.
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

kriittinen_ajattelija

Hyvää kasvisruokaa on vaikeampi tehdä kuin hyvää liharuokaa, muttei se mahdotonta ole. Ihmiset on kuitenkin laiskoja, joten siksi suurin osa syö mieluummin liharuokia. Ja miksi ei söisi noin muutenkin.

Sinällään noin ympäristömielessä olisi silti ehkä hyvä ajaa alas kaikki nauta, sika ym tuotannot koska niiden lihan tuottaminen on ympäristölle haitallisempaa ja vie enemmän resursseja kuin esim kana, ankka, heinäsirkka ym lihatuotanto. Lisäksi punainen liha on epäterveellisempää kuin esim kana tai kala.

Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Emo

Kasvisruoka on (meidän kulttuuripiirimme kasvateille) vaikeampaa valmistaa, näkeehän sen kokkiohjelmissakin että kun eteen laitetaan lihaköntti niin kaikki osaa jotain valmistaa,  mutta kun eteen laitetaan tofuköntti niin kukaan ei osaa.
Japanilaisella olisi toisinpäin.

Mieheni on erinomainen  kasvisruokakokki ja olen saanut oppia, että viime kädessä ruuan herkullisuus on maustamis- ja valmistustekninen kysymys, sillä ei ole niinkään merkitystä tehdäänkö ruoka tofusta vai lihasta.
Munakoiso on niin vaikea kasvis, että kreikkalaissyntyinen  perhetuttu tarvittiin opastamaan miten siitä saa aikaiseksi mitään syömäkelpoista 🍆

Onhan se järkeenkäypää kun ajattelee, että kasviksia on satoja ellei tuhansia erilaisia, ja liha on pääpiirteissään vaan sitä yhtä ja samaa lihaa, että kasvisruokien valmistus on hankalampaa.

Mitä mokutukseen tulee, ei sillä ole väliä mitä syömme, vaan sillä on ketkä Suomessa syövät ja KUKA SEN SYÖMISEN MAKSAA!


Seurailija

Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 12:55:25
Lisäksi punainen liha on epäterveellisempää kuin esim kana tai kala.

Ja tämä perustuu Pekka Puskan suosituksiin, joissa oli mukana myös tupakoinnin vähentäminen.

Itse asiassa kotimaisen lihan tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin kaiken maailman erikoiskasvisraaka-aineiden rahtaaminen toiselta puolelta maailmaa.

Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

Taikakaulin

Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 12:55:25Sinällään noin ympäristömielessä olisi silti ehkä hyvä ajaa alas kaikki nauta, sika ym tuotannot koska niiden lihan tuottaminen on ympäristölle haitallisempaa ja vie enemmän resursseja kuin esim kana, ankka, heinäsirkka ym lihatuotanto.

Mistään mitään tietämättömien ilmastohysteerikkojen mielestä varmaan kyllä, mutta esimerkiksi Suomessa nautalaitumet luovat ainutlaatuisen monimuotoisia ekosysteemejä: niittyjä, merenrantaniittyjä, katajaketoja, yms. Pelkästään lehmänlannasta riippuvaisia hyönteisiä on varmasti tuhansia. Esimerksiksi monet lantakuoriaislajit ovat sukupuuton partaalla, koska laitumet ovat käyneet vähiin. Hyönteiskato näkyy suoraan monien maalaismaisemissa viihtyvien lintulajien dramaattisena vähentymisenä, suorastaan katona.

Ympäristön kannalta tarvitaan siis enemmän lehmälaitumia, ei suinkaan vähemmän.

QuoteLisäksi punainen liha on epäterveellisempää kuin esim kana tai kala.

Tämä ei ole kovinkaan yksiselkoista.

Punainen liha on monissa tutkimuksissa osoittautunut epätervelliseksi lähinnä siksi, että sitä nautitaan niin paljon epäterveellisessä muodossa, kuten makkaroina ja leikkeleinä. Prosessointi on se ongelma pikemminkin.

Ei esim. naudanliha luomuna ole merkityksellisesti epäterveellisempää kuin vaikka kana luomuna nautittuna.
Lahjoita suomalaisen kulttuurin säilymiseen - https://www.luonnonperintosaatio.fi

"Tarjoamme ainoana valtakunnallisena tahona suoran kanavan luonnonsuojeluun.
Kaikki lahjoitukset käytetään alueiden ostoon, suojeluprosessiin ja syntyneiden luonnonsuojelualueiden vaalimiseen."

Emo

#667
Quote from: Seurailija on 28.01.2021, 13:40:12
Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 12:55:25
Lisäksi punainen liha on epäterveellisempää kuin esim kana tai kala.

Ja tämä perustuu Pekka Puskan suosituksiin, joissa oli mukana myös tupakoinnin vähentäminen.

Itse asiassa kotimaisen lihan tuotanto on ympäristöystävällisempää kuin kaiken maailman erikoiskasvisraaka-aineiden rahtaaminen toiselta puolelta maailmaa.

Ei Puska tuossa punaisen lihan asiassa ole mikään auktoriteetti, on tuo ihan yleinen näkemys nykyään maailmalla että punainen liha ei ole terveellistä mm. jotkut syöpätaudit.
Puska vainoaa voita.

Kasvisruokavalio ei vaadi nykyään tuontiruokaa, kotimaisia vaihtoehtoja on.
Soijapapujakin kasvaa nykyään Euroopassa.

https://jalotofu.fi/jalotofu-valmistetaan-pian-eurooppalaisesta-luomusoijasta/

QuoteYritys onkin vuoden 2020 aikana siirtynyt käyttämään eurooppalaisia soijapapuja kaikissa Jalotofu- ja Jalotempetuotteissaan joiden raaka-aine se on.   

Sitäpaitsi, itse kun en ole ilmastonmuutoshörhö, niin vähät välitän ovatko ostamani banaanit tai mandariinit mistä koska suomalaisia ne tuskin ovat.
Ainoa kriteeri että kaukoidässä tai musumaissa tuotettua ruokaa en osta, mutta eurooppalainen on ok, jenkkiläinen taas ei koska antibiootit ja geenimuuntelu.


jetsku

Quote from: Taikakaulin on 28.01.2021, 14:33:56
Tämä ei ole kovinkaan yksiselkoista.

Punainen liha on monissa tutkimuksissa osoittautunut epätervelliseksi lähinnä siksi, että sitä nautitaan niin paljon epäterveellisessä muodossa, kuten makkaroina ja leikkeleinä. Prosessointi on se ongelma pikemminkin.

Olennaisin syy on kuitenkin siinä, miten tulokset on saatu. Punaisen lihan epäterveellisyys on "osoitettu" tutkimuksissa, joiden data on äärimmäisen epäluotettavaa ja huikeasti ekstrapoloitua, eivätkä riskikertoimet yhdistettynä tutkimusten laatuun ole riittäviä. Noiden tutkimusten pohjaltahan punainen liha lisää tapaturmariskiä enemmän kuin riskiä kuolla elintapasairauksiin. Suurin syy luultavasti on siinä, että eniten punaista lihaa syövät ovat niitä, joiden käytös on vähiten terveystietoista ylipäätään.

Seurailija

Quote from: Emo on 28.01.2021, 14:45:54
Sitäpaitsi, itse kun en ole ilmastonmuutoshörhö, niin vähät välitän ovatko ostamani banaanit tai mandariinit mistä koska suomalaisia ne tuskin ovat.
Ainoa kriteeri että kaukoidässä tai musumaissa tuotettua ruokaa en osta, mutta eurooppalainen on ok, jenkkiläinen taas ei koska antibiootit ja geenimuuntelu.

Samasta syystä itsekin syön lihaa enkä piittaa sen ilmastovaikutuksista pennin vertaa. Liha on maukasta, mureaa ja terveellistä.
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

kriittinen_ajattelija

Quote from: Taikakaulin on 28.01.2021, 14:33:56
Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 12:55:25Sinällään noin ympäristömielessä olisi silti ehkä hyvä ajaa alas kaikki nauta, sika ym tuotannot koska niiden lihan tuottaminen on ympäristölle haitallisempaa ja vie enemmän resursseja kuin esim kana, ankka, heinäsirkka ym lihatuotanto.

Mistään mitään tietämättömien ilmastohysteerikkojen mielestä varmaan kyllä, mutta esimerkiksi Suomessa nautalaitumet luovat ainutlaatuisen monimuotoisia ekosysteemejä: niittyjä, merenrantaniittyjä, katajaketoja, yms. Pelkästään lehmänlannasta riippuvaisia hyönteisiä on varmasti tuhansia. Esimerksiksi monet lantakuoriaislajit ovat sukupuuton partaalla, koska laitumet ovat käyneet vähiin. Hyönteiskato näkyy suoraan monien maalaismaisemissa viihtyvien lintulajien dramaattisena vähentymisenä, suorastaan katona.

Ympäristön kannalta tarvitaan siis enemmän lehmälaitumia, ei suinkaan vähemmän.

QuoteLisäksi punainen liha on epäterveellisempää kuin esim kana tai kala.

Tämä ei ole kovinkaan yksiselkoista.

Punainen liha on monissa tutkimuksissa osoittautunut epätervelliseksi lähinnä siksi, että sitä nautitaan niin paljon epäterveellisessä muodossa, kuten makkaroina ja leikkeleinä. Prosessointi on se ongelma pikemminkin.

Ei esim. naudanliha luomuna ole merkityksellisesti epäterveellisempää kuin vaikka kana luomuna nautittuna.
Jos nyt ei mennä ilmastoasioihin, niin tarkoitin lähinnä ympäristöasioilla sitä, että lehmät tarvii enemmän tilaa ja resursseja kasvaakseen. Riippumatta siitä onko lehmät tehotuotettuja pikku häkeissään vai vapaasti laiduntavia niin joku kanan tuotanto on paljon kustannustehokkaampaa ja niitten kasvatus vie vähemmän resursseja.
QuoteProducing beef, for example, uses 20 times the land and emits 20 times the emissions as growing beans, per gram of protein, and requires more than 10 times more resources than producing chicken. In the Tulane study the 10 foods with the highest impacts on the environment were all cuts of beef

Chickens are far more efficient in converting feed into meat protein, and that reduces the amount of land, fertilizer, and energy involved, resulting in a light carbon footprint..
https://www.google.fi/amp/s/api.nationalgeographic.com/distribution/public/amp/environment/2019/06/choosing-chicken-over-beef-cuts-carbon-footprint-surprising-amount

QuoteThe findings, while expected, are quite sobering. Pork, chicken, dairy and eggs are equivalent within a factor of two when it came to their environmental burdens, the authors determined. But beef requires far, far more resources than any of those other protein categories. The team calculated that beef requires 28 times more land, six times more fertilizer and 11 times more water compared to those other food sources. That adds up to about five times more greenhouse gas emissions.
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/beef-uses-ten-times-more-resources-poultry-dairy-eggs-pork-180952103/

Samalla määrällä resursseja millä tuotetaan naudanlihaa, tuottaisi 10x enemmän kananlihaa - niin ei se nyt oikein make sense. Ja sitten on vielä ne ilmastovaikutukset..

Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Emo

Quote from: Seurailija on 28.01.2021, 14:55:25
Quote from: Emo on 28.01.2021, 14:45:54
Sitäpaitsi, itse kun en ole ilmastonmuutoshörhö, niin vähät välitän ovatko ostamani banaanit tai mandariinit mistä koska suomalaisia ne tuskin ovat.
Ainoa kriteeri että kaukoidässä tai musumaissa tuotettua ruokaa en osta, mutta eurooppalainen on ok, jenkkiläinen taas ei koska antibiootit ja geenimuuntelu.

Samasta syystä itsekin syön lihaa enkä piittaa sen ilmastovaikutuksista pennin vertaa. Liha on maukasta, mureaa ja terveellistä.

Sinä tykkäät liharuuasta enkä siihen ole ottanut kantaa, mutta kun täällä yritetään väittää että kasvisruoka on pahaa, niin puhukaa vaan omista pöperöistänne.

Itse-hän ajan katumaasturilla, neliveto ja iso kulutus,  ja meillä on  myös toinen auto, ja ainoa syy miksi en aja molemmilla yhtä aikaa on se, etten pysty.
Samaten kuumaa vettä lorotan suihkussa aamuin illoin, astiat huuhdon lämpimällä vedellä ennen tiskikoneeseen laittamista ja valoja poltan vaikken itse ole mailla halmeilla, että saat syödä kokonaisen lehmän päivässä  pärjätäksesi minulle hiilijalanjäljessä.

pekka2409

Ostin tänään 600g grillikylkee, parempaa kuin kasvikset.

RP

Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 15:07:33
Jos nyt ei mennä ilmastoasioihin, niin tarkoitin lähinnä ympäristöasioilla sitä, että lehmät tarvii enemmän tilaa ja resursseja kasvaakseen. Riippumatta siitä onko lehmät tehotuotettuja pikku häkeissään vai vapaasti laiduntavia niin joku kanan tuotanto on paljon kustannustehokkaampaa ja niitten kasvatus vie vähemmän resursseja.

Siis Suomen osalta, globaalisti olemme toki marginaalia, mutta Suomi nyt meille sattu olemaan tärkeä,  tässä kai se väitetty pointi on, että ihan eteläisin rannikkoseutu (ja kasvihuoneviljelyn ja vastaavan mahdollisuudet) poislukien tämän maan ilmastolliset olosuhteet ovat todella surkeat. Juuri missään ei harjoiteta maanviljelyä näin kylmässä ja lyhyellä kesällä kuin täällä. Hiilitaseiden laskijat voivat toki tarjota vaihtoehdoksi metsittämistä, mutta ruohoa ja AIV-rehua voidaan viljellä Suomessa alueilla, jolla ei oikein mitään ihmisruokakasvia luotettavasti (siis niin, että jos asialla olisi väliä, nälänhätä ei iskisi huonojen sääolosuhteiden vallitessa) voi kasvattaa. Jos resurssi on maatalousmaa, niin vertailu siitä, että kasvatetaan joko soijaa suoraan ihmisille tai lehmän rehua ei toimi, kun soija ei täällä kasva kuitenkaan, ja jos rehu on mallia AIV, se ei ihmisille sovellu, jos siitä jätetään se lehmäpohjainen "prosessointi" välistä pois.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Mangustin

^Aika paljon on tätä että on katsottu Netflixistä Cowspiracy ja ajatellaan että Suomessakin naudat on feeding lofteissa syömässä soijaa ja maissia, jotka olisi tehokkaampi käyttää ihmisten tai broilerien ravinnoksi.

Kotimaista soijaa kasvatetaan jonkin verran kokeilumielessä. Puimisen onnistuminen on vähän epävarmaa, kun soija tarvitsee lyhyen päivän kukkiakseen, ja siinä elo-syyskuussa alkaa jo säät viiletä niin paljon ettei kasvukausi välttämättä riitä papujen kypsymiseen. Sitä ei myöskään voi laittaa kovin aikaisin kasvamaan, kun se ei siedä yhtään halloja, niin alkukesäksi pitää keksiä jotain muuta. Soijaa voisi käyttää esim. varhaisperunan jälkeen tai nurmen lopettamiseen ja siihen perään joku typpinälkäinen heinä/vilja...?

https://kaytannonmaamies.fi/soijan-viljely-on-tulevaisuutta-myos-suomessa/
QuoteSuomessa soijapavun viljelyä rajoittavat eniten sen pitkän kasvukauden ja pitkän yön vaatimukset. Sopivien lajikkeiden ja ilmaston lämpenemisen ansiosta muutaman kymmenen vuoden kuluttua soijapavun viljely voi kuitenkin olla jo täysin toisella tasolla. Ravinnerikkaana ja hyvänä valkuaislähteenä soija on mielenkiintoinen tulevaisuuden viljelykasvi rehukäytön lisäksi myös lautaselle korvaamaan lihaa.

https://www.luke.fi/futurecrops/fi/viljely/soijapavun-viljely/

Papusadon sijaan sen voisi ehkä korjata kokonaan viherkasvustona säilörehuksi, en tiedä miten soija yksinään käyttäytyisi biologisessa säilönnässä kun sitä typpeä on niin älyttömästi. Tulisiko paaleista ja pressuista kuumailmpalloja?  :o
Nurmiseoksissa soija voisi olla kiinnostava kaveri muille kasveille. Ja luomussa viherlannoitukseen.

Quote from: kriittinen_ajattelija on 28.01.2021, 15:07:33
Jos nyt ei mennä ilmastoasioihin, niin tarkoitin lähinnä ympäristöasioilla sitä, että lehmät tarvii enemmän tilaa ja resursseja kasvaakseen. Riippumatta siitä onko lehmät tehotuotettuja pikku häkeissään vai vapaasti laiduntavia niin joku kanan tuotanto on paljon kustannustehokkaampaa ja niitten kasvatus vie vähemmän resursseja.

Todella laitonta pitää nautoja pikku häkeissä. Tehotuotanto on vähentänyt myös lypsylehmien "häkkejä" eli parsissa pitämistä, ja suurin osa naudanlihasta onkin maidontuotannosta peräisin. Nurmiviljely myös lisää peltoon biomassaa ja hiiltä, ja nautojen kasvatus voi olla hiilineutraalia.

Liharotuisten nautojen kasvatus on kaikista luonnonmukaisinta. Ne elää ulkona + säänsuoja ja syö melkein pelkkää karkearehua.

Globaalisti kyllä olisi hyvä vähentää kaikkien märehtijöiden kasvatusta ja lisätä kanoja, kaloja ja äyriäisiä. Mua ei mitkään metaanipierut liikuta mutta eroosio on todellinen ympäristö-ongelma.

Radio

Quote from: Eino P. Keravalta on 28.07.2016, 01:26:34
Lihansyönti ei ole ympäristölle läheskään niin suuri kuormitus kuin planeettamme liikakansoitus.

Jokainen eettisenä itseään pitävä kasvissyöjä suuntaakin murhaavan katseensa kehitysmaalaisiin, jotka lisääntyvät vastuuttomasti.

PS: Minusta kasvissyönti sinänsä on hyvä juttu.
Kehitysmaissa perinneruoka on ollut "pitkä porsas" Senkin perinteen ovat lähes tuhonneet hourupäiset lähetyssaarnaajat. Viilattuja purukaluja joutuivat raukat piilottelemaan.

Seurailija

Quote from: Emo on 28.01.2021, 15:11:26
Sinä tykkäät liharuuasta enkä siihen ole ottanut kantaa, mutta kun täällä yritetään väittää että kasvisruoka on pahaa, niin puhukaa vaan omista pöperöistänne.

Se ei ole väite, vaan tosiasia. En ole koskaan syönyt hyvää kasvisruokaa, lukuun ottamatta pinaattikeittoa.
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

Emo

Quote from: Seurailija on 28.01.2021, 18:23:06
Quote from: Emo on 28.01.2021, 15:11:26
Sinä tykkäät liharuuasta enkä siihen ole ottanut kantaa, mutta kun täällä yritetään väittää että kasvisruoka on pahaa, niin puhukaa vaan omista pöperöistänne.

Se ei ole väite, vaan tosiasia. En ole koskaan syönyt hyvää kasvisruokaa, lukuun ottamatta pinaattikeittoa.

Minä olen syönyt huonoakin, mutta kotona onneksi syömme hyvää.
1990-luvulla Turkissa meinasi miestarjoilija herpaantua täysin kun selitin hänelle, että emme syö liharuokia. Jätkä, jolle sika ei kelpaa koska joku kirja kieltää  syömästä, hikeentyi, kun meille ei kelvannut lehmäkään.
Ja varsinkin tietäen, että asiakas on aina oikeassa, oli pöyristyttävää, että hän näytti meille tunnekuohunsa. Hittojako se hänelle kuului, kantaa vaan niitä munakoisoja ja riisiä pöytään!

Mangustin

Quote from: Radio on 28.01.2021, 17:58:47
Kehitysmaissa perinneruoka on ollut "pitkä porsas"
Nimitystä käyttivät (myös) keisarillisen Japanin nälkäiset sotilaat miehittäessään suurta itä-aasialaista yhteisen hyvinvoinnin sfääriä.

Radio

Ruoka-asia on makuasia. Herkuttelevana herrana koronan pelkään vievän hienostuneen maku/hajuaistini mennessään. Kammottava ajatus.
Tässä vanhetessa alkaa ilot olla vähissä. Syntisen hyvä ruoka ja sen ongelmaton ulostaminen, siitä minä nautin!
Makuasia sitten on se, että mikä on hyvää. Ihmisillä on oikesti erilaisia makuaisteja ja allergioita yms. Kaikenlaisten ideologioiden liittäminen ruokailuun on kunkin oma asia. Väliin huvittaa kaikenmaailman vegaaneille väännettävät lihankorvikkeet ja porkkanapihvit. En ole ajatellut kokeilla. Tofumakkaraa, hyi helvetti!
Kyseinen ilmiö saattaisi olla sukua mustien suosimille tukansuoristusaineille ja ihonvalkaisutuotteille.

Seurailija

Quote from: Emo on 28.01.2021, 18:38:03
Minä olen syönyt huonoakin, mutta kotona onneksi syömme hyvää.

Annapa muutama resepti, kiitos.
Quote from: Miniluv on 21.12.2020, 17:39:40
On muuten jämäkintä Halla-aho-kritiikkiä pitkään aikaan!  ;D

simppali

#681
Onneksi on yle, verorahoitteinen vastausautomaatti..erään tutun, erään soitelman alussa antamaa lausumaa lainaten "nyt tulee paskaa tuutin täydeltä".

yle rykäsi fiktiot vegesyönnistä;

https://yle.fi/uutiset/3-11755888

Quote– Suomalaisissa kasviproteiineissa, kuten hampussa ja härkäpavussa, on vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Kasviproteiinin käyttö ei ole vielä arkipäiväistä kaikille suomalaisille, Häkkinen toteaa.

Tänä vuonna 25 000 suomalaista ilmoitti osallistuvansa vegaanihaasteeseen eli jättävänsä eläintuotteet pois lautaselta tammikuun ajaksi. Tänä viikonloppuna päättyvän haasteen osallistujamäärä oli suurempi kuin aikaisempina vuosina.

Ilmastonmuutoksesta, ympäristökysymyksistä ja kasvisruokavaliosta keskustellaan jatkuvasti. Teimme ajatusleikin. Miltä näyttäisi vegaaninen Suomi?

– Sehän olisi ihan mahtava juttu, Mari Nikonen huudahtaa
.

Mari voi huuhdahdella kuten itsestään tuntuu.

QuoteVegaaniruokavalio mullistaisi koko ruoantuotannon.

Suomessa on pitkät perinteet esimerkiksi siitä, kuinka maidosta jalostetaan juustoa ja muita tuotteita kauppojen hyllyille. Vastaavia tuotteita ja jalostustapoja pitäisi kehittää kasvisproteiineille, kuten härkäpavuille ja herneille.

Hernejuustoa ja härkäpapumaitoa?

QuoteVegaaniruokavaliokaan ei aina ole terveydelle hyväksi, huomauttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Heli Kuusipalo. Vegaanitkin voivat syödä yksipuolisesti ja napostella vaikkapa suolaisia sipsejä, jotka nostavat verenpainetta.

– Siirtyminen täysin vegaaniseen Suomeen tarkoittaisi isoa muutosta ruoan käyttötavoissa. Se täytyisi opetella, sanoo Kuusipalo.

Koko uutis-pätkä on pelkää aivopesua verorahalla maksetun toimijan toimesta, veget voivat syödä ihan mitä haluavat; kaarnaa, sammalta, kaisloja, käpyjä jne. ,mutta tuputtaminen ei käy.
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Supernuiva

^Koulujen opetussuunnitelmissa on kaiketi jonkin verran propagandaa kasvissyönnin puolesta. Mitenhän se näkyy jopa oppikirjojen teksteissä?

Dangr

https://yle.fi/uutiset/3-11755888

Suomalaisissa kasviproteiineissa, kuten hampussa ja härkäpavussa, on vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Kasviproteiinin käyttö ei ole vielä arkipäiväistä kaikille suomalaisille, Häkkinen toteaa.

-Hernekeittotorstai? Herneessä on paljon proteiinia.


Tänä vuonna 25 000 suomalaista ilmoitti osallistuvansa vegaanihaasteeseen eli jättävänsä eläintuotteet pois lautaselta tammikuun ajaksi. Tänä viikonloppuna päättyvän haasteen osallistujamäärä oli suurempi kuin aikaisempina vuosina.

-Suomen väkiluku 5 534 578, eli 5 509 578 ei kannata näitä ajatuksia. Näinhän uutisoidaan kun on kyse persuista...
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy." Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Emo

#684
Quote from: Seurailija on 29.01.2021, 15:30:51
Quote from: Emo on 28.01.2021, 18:38:03
Minä olen syönyt huonoakin, mutta kotona onneksi syömme hyvää.

Annapa muutama resepti, kiitos.

Ei ole valmiita reseptejä, ukkoni tekee vuosikymmenien kokemuksella ja intuitiolla, itsekin aina kysyn paljonko laitat sitä tai tätä maustetta, ja tietenkin suuntaa antavasti osaa määriä sanoa, mutta lähinnä hän vain laittaa aineksia yhteen ja maistelee.
Itse en ole ruuanlaittaja enkä tykkää koko hommasta, ja kysyin mieheltäni että oisko joku resepti tai hyvä keittokirja niin vastaus: "Se oli se Voi Hyvin - lehden keittokirja silloin kaheksankytluvulla jolla aloitin ... pitääpä kaivaa se kirjahyllystä jos siitä sais taas jotain hyviä ideoita"😄
Kuulemma googlaamalla löytyy nykyään reseptejä ja kaikki kuulemma perustuu sipuliin, valkosipuliin ja oliiviöljyyn; ilman niitä ei mistään tule mitään ja öljyä laitetaan reippaasti ettei heti tule nälkä.
Itse osaan keittää potut 👍🏻

Edit:Tärkeä ohje on myös että mitään ei polteta pohjaan, levyjen huipputehoja käytetään vain hetki. Itsehän olen näitä täysillä kärventäjiä.

Emo

Quote from: Supernuiva on 30.01.2021, 21:53:29
^Koulujen opetussuunnitelmissa on kaiketi jonkin verran propagandaa kasvissyönnin puolesta. Mitenhän se näkyy jopa oppikirjojen teksteissä?

Tytär sanoo, etteivät he ole tehneet koulussa kasvisruokaa kertaakaan. Kasvisruuasta ei ole ollut edes juurikaan puhetta.

Kaikkea muuta mokua ja ilmastoa koulukirjoissa kyllä on sekä suoranaista persuvihaa, muttei kasvisruokaa.

hulaq

Ai miksi?

Ne, ketkä uskovat evoluutioteoriaan ja sitä kannattavat, tietävät varsin helvetin hyvin, että ei meistä affenista tullut tällaisia impulsiivisia ihmisolioita pelkästään rehua syömällä.

Siinä jo aika paksu syy vastustaa kasvissyöntiä.

Lisätään vielä maailmankuulu termi "on top of the food chain" niin pitäisi olla tyhmemmällekin selvää.
Iudex illius ero

Emo

^ Mitä se kellekään kuuluu mitä kukin syö, syököön vaikka paskaa ja kuolkoon pois.

Kasvissyöntiä vastustetaan koska se on turvallinen vastustamisen kohde.
Ihminen tuntee olevansa  kaikkien mahdollisten ravinto-ynnä muiden ketjujen huipulla kun syö lihaa ja taistelee itsensä ottamaan mRna-rokotteen heti kun mahdollista ja vittuilee siinä pihviä järsiessä kasvislätyn syöjälle että onpa tuo sinun kaninruokasi pahaa 🤮 ja vielä varmuuden vuoksi nimeää porkkananpurijan putinistiksi, niin sitten lihansyöjä on kaikelta pahalta turvassa 👍🏻

Minkään ruuan tuputtaminen ei ole fiksua, ja tässä yhteiskunnassa tuputetaan liharuokia kaikkialla, alkaen neuvoloista, mutta on tässä tiettyä sairaalloista hysteriaa tämän ketjun lihakommenteissa  havaittavissa kun jo evoluutioteoriaan USKOMINENKIN  otetaan avuksi 🐟🐒🕺🏻
Sekin on yksi tähän ruokakeskusteluun liittyvä asia että pitää uskoa tieteeseen, niinkuin ruotsalainen ilmastoteini julistaa ... uskoa tieteeseen ja uskoa e-teoriaan ja syödä lihaa amen.



capitalist artist

Onko lihaperunat liharuokaa ja perunalihat kasvisruokaa? =)

Ihminen on sekasyöjä ja jos pelkästään jompaa kumpaa syö niin saa elää puutostaudissa.

Emo

Quote from: capitalist artist on 31.01.2021, 00:30:50
Onko lihaperunat liharuokaa ja perunalihat kasvisruokaa? =)

Ihminen on sekasyöjä ja jos pelkästään jompaa kumpaa syö niin saa elää puutostaudissa.

Täysvegaanilla on käytännössä tarkkaa puuhaa jos meinaa hyvin voida, mutta mikäli maitotuotteet ja kananmunat ok eläinkunnan puolelta, niin ei minkäänsortin vaikeuksia elää ihan normaalisti.