News:

Mikäli foorumi ei jostain syystä vastaa, paras paikka löytää ajantasaista tietoa on Facebookin Hommasivu,
https://www.facebook.com/Hommaforum/
Sivun lukeminen on mahdollista myös ilman FB-tiliä.

Main Menu

2015-12-09 HU: Halal-teurastuksia tehdään Suomessa jo neljässä paikassa

Started by koli, 09.12.2015, 12:08:48

Previous topic - Next topic

koli

QuoteHalal-teurastuksia tehdään Suomessa jo neljässä paikassa – "Painetta suoramyyntiin on"

Halal-lihaa myyviä kauppoja on ilmestynyt Helsinkiin viime vuosina tiuhaan tahtiin.

Puotinharjussa sijaitsevan Sabir Halal-lihan omistaja Hadi Sabir arvioi, että tällaisia kauppoja toimii pääkaupunkiseudulla jo vajaat parikymmentä.

– Kilpailu on kovaa, huomauttaa Sabir.

Yli puolet kaupoista on etnisiä ruokakauppoja, jotka myyvät myös muita tuotteita.

– Erikoislihakauppoja on seitsemän, laskee Sabir.

Suurin osa asiakkaista on maahanmuuttajia, mutta ei pelkästään muslimeja. Sabirin liikkeessä asioivat esimerkiksi vietnamilaiset ja kiinalaiset.

Osa suomalaisistakin hankkii lihan pöytäänsä nykyisin halal-liikkeistä.

– Suomalaisia on asiakkaista noin 25 prosenttia.

Liha tuodaan kauppoihin valtaosin ulkomailta, koska islamin opin mukaisia teurastuksia tehdään Suomessa vielä vähän. Sabirin liikkeen liha on peräisin Latviasta.

– Suosituimpia tuotteita ovat ulkofile, sisäfile, entrecote, karitsanpaisti ja karitsankylki.

Myös osa suurten ketjujen ruokakaupoista ja marketeista tarjoaa halal-tuotteita.

– Asiakkailtamme on tullut toistuvasti pyyntöjä saada valikoimiin halal-merkittyjä tuotteita, sanoo aluejohtaja Anne-Marie Wallenius HOK-Elannosta.

HOK-Elannon Prismoissa, S-marketeissa ja Alepoissa on myyty jo pitkään halal-teurastettua uusiseelantilaista pakastelammasta.

Ruokakeskon valikoimiin halal-liha ei kuulu, mutta yksittäisillä K-kaupoilla tuotteita on myynnissä.

Esimerkiksi Kontulan Kontumarketista saa uusiseelantilaista pakastelammasta ja Itäkeskuksen Citymarketista tuoretta broilerin sisä- ja rintafilettä.

Lidlin valikoimissa ei ole tällä hetkellä halal-lihaa.

"Tiloilta on kyselty yksittäisiä lampaita"

Suomessa tehdään halal-teurastuksia neljässä teurastamossa, jotka sijaitsevat Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.

– Määrä on joitakin kymmeniä eläimiä, eli noin 10–60 eläintä viikossa, kertoo ylitarkastaja Tuomas Haltiala Eviran lihantarkastusyksiköstä.

Halal-teurastukset tehdään tavallisten teurastusten yhteydessä. Tarkastuseläinlääkäri valvoo paikalla uskonnollisia teurastuksia.

Muslimit ovat kiinnostuneita ostamaan tuotantoeläimiä myös maatiloilta ja tappamaan näitä halal-tavalla omaan ruokakäyttöön.

– Tuottajilta on kysytty, voiko tiloilta ostaa suoraan yksittäisiä lampaita. Vielä he eivät ole myyneet, mutta painetta on tähän suuntaan.
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/344468-halal-teurastuksia-tehdaan-suomessa-jo-neljassa-paikassa-painetta-suoramyyntiin-on

Kilpailu on kovaa, mutta onneksi uusia asiakkaita virtaa koko ajan rajoilta sisään.
Mörökölli

Eisernes Kreuz

Barbaarien raakalaismaiset ruokakulttuurit.

Kuinkahan hyvin viranomaiset oikeasti valvovat tätä teurastustoimintaa? Ettei vain joku musulmaani koe siitä henkistä kärsimystä.
There is freedom of speech, but freedom after speech, that I cannot guarantee.
- Idi Amin, diktaattori

Gunnar Hymén

09.11.2016
Winnipeg Jets, Patrik Laine - 3+1
POTUS, Donald Trump - 100-0 vs Hillary

Siili

Quote from: koli on 09.12.2015, 12:08:48
Halal-teurastukset tehdään tavallisten teurastusten yhteydessä. Tarkastuseläinlääkäri valvoo paikalla uskonnollisia teurastuksia.

Olisi tuossa voinut sanoa, että Suomessa halal-teurastuksissakin tainnutus tehdään ennen verenlaskua eli eläinsuojelullisesti niissä ei ole eroa normaaliteurastukseen nähden.  Tilanne voi muuttua, jos tilalliset rupeavat myymään musuille suoraan eläviä eläimiä.  Se voi tosin olla vaikeaa, koska tukia saadakseen maanvijljelijän pitää pitää tarkkaa kirjaa myydyistä eläimistä.  Tosin pienen määrän saisi kenties menemään ohi kirjanpidon esimerkiksi tapaturmaisina kuolemina.