News:

Ihan vaan ystävällisenä vihjeenä väliaikaisia sähköposteja tai muuten keksittyjä osoitteita käyttäville rekisteröityneille, osoitteen pitäisi olla toimiva tai muuten ette saa koskaan tunnustanne auki.

Main Menu

Kouluissa kasvisruokaa joka päivä, pakkokasvispäivä kerran viikossa

Started by Faidros., 10.11.2015, 18:23:46

Previous topic - Next topic

Titus

Quote from: F1nka on 19.06.2022, 10:28:46
^Mainitaanko tuossa jutussa ongelmien johtuvan kasvisvaihtoehdoista vai onko kyseessä oma tulkinta?

Jos lihavaihtoehtoa ei ole tarjolla, niin saattaisiko hintojen nousu johtua kasvisvaihtoehdon hinnannoususta ?
Quote
Maatalouden tuottajahintaindeksi nousi tammikuussa 16,7 prosenttia
Tilastokeskuksen laskema maatalouden tuottajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa 16,7 prosenttia. Kasvituotteiden hinnat nousivat 25,4 prosenttia. Liha ja eläintuotteet kallistuivat 11,3 prosenttia.

https://www.stat.fi/til/mthi/2022/01/mthi_2022_01_2022-03-16_tie_001_fi.html

:-X
that's a bingo!

Faidros.

Vegekupla puhkesi. :P

https://www.verkkouutiset.fi/a/te-nyhtokaurayrittaja-sanoo-vegekuplan-puhjenneen/

"Nyhtökaurasta tunnetuksi tullut ruokayrittäjä Maija Itkonen myöntää, että niin sanottu vegekupla on puhjennut. Eläinperäisen lihan korvaajaksi kaavaillun kasviproteiinin suosio on hiipunut alkuhuuman jälkeen. Itkosta haastatteli aiheen tiimoilta Talouselämä.

Julkisuudessa hehkutettiin vielä muutama vuosi sitten kasviproteiinin tuloa markkinoille. Uutuustuotteet loppuivat hyllyistä hetkessä.

– Isot yritykset ovat lähteneet 'ihan mitä tahansa' -meiningillä rynnimään, Itkonen sanoo.

Suosio ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Esimerkiksi Paulig on tänä keväänä myynyt vain muutama vuosi sitten ostamansa Gold & Green Foods -nyhtökaurayhtiön raskaan tappiollisena. Kasvipihveistään tunnetun Beyond Meatin osakkeen hinta on laskenut 90 prosenttia kurssihuipustaan.

Itkosen mukaan tilanne on samankaltainen kuin it-kuplan puhjetessa 2000-luvun alussa.

– Media julistaa, että muutos on peruttu. Se tulee aina. Ja nämä dinosaurukset huokailevat helpotuksesta, että "huhhuh, onneksi ei tarvinnutkaan tehdä mitään, kyllä se jauheliha ja pekoni on sittenkin se malli", hän kertoo

Nyhtökaurayrittäjä ei kuitenkaan usko kasviproteiinin kuolemaan, sillä maailman megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja väestönkasvu ohjaavat hänen mukaansa ennen pitkää ihmiskunnan vähemmän lihapitoiseen ruokavalioon. Kyse on lopulta Itkosen mielestä olosuhteiden pakosta.

– Jos pitää valita, syökö kymmenen ihmistä suoraan sadosta vai annetaanko kaikki lehmälle ja katsotaan, moniko siitä söi, se matematiikka ei yksinkertaisesti toimi.

Maija Itkonen ehdottaa, että myös julkisen vallan tulisi ottaa vastuuta kasvisruokien suuremman suosion saavuttamisesta. Tämä näkyisi esimerkiksi kouluruokailussa.

– Mieluiten ehkä jopa niin, että olet ensin täyttänyt lautasesi kasviksilla ja sitten siellä pöydän päässä on vähän lihaa, Itkonen sanoo Talouselämälle."
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Outo olio

^
QuoteMaija Itkonen ehdottaa, että myös julkisen vallan tulisi ottaa vastuuta kasvisruokien suuremman suosion saavuttamisesta. Tämä näkyisi esimerkiksi kouluruokailussa.

– Mieluiten ehkä jopa niin, että olet ensin täyttänyt lautasesi kasviksilla ja sitten siellä pöydän päässä on vähän lihaa, Itkonen sanoo Talouselämälle."

Miten tuo eroaisi normaalista noutopöydästä? Paitsi jos lihaa säännösteltäisiin.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Melbac

Miksi valtiovallan pitäisi tukea jotain yritystä pakottamalla lapset syömään kasviksia kouluruokana?.

Roope

Quote from: Faidros. on 26.06.2022, 14:44:50
Itkosen mukaan tilanne on samankaltainen kuin it-kuplan puhjetessa 2000-luvun alussa.

Media julistaa, että muutos on peruttu. Se tulee aina. Ja nämä dinosaurukset huokailevat helpotuksesta, että "huhhuh, onneksi ei tarvinnutkaan tehdä mitään, kyllä se jauheliha ja pekoni on sittenkin se malli", hän kertoo

Muutoksia tulee, mutta ne eivät perustuisi täällä kuluttajien tahtoon, kuten meille annettiin ymmärtää, vaan pakottamiseen.

QuoteNyhtökaurayrittäjä ei kuitenkaan usko kasviproteiinin kuolemaan, sillä maailman megatrendit, kuten ilmastonmuutos ja väestönkasvu ohjaavat hänen mukaansa ennen pitkää ihmiskunnan vähemmän lihapitoiseen ruokavalioon. Kyse on lopulta Itkosen mielestä olosuhteiden pakosta.

Maailman megatrendit kuten ilmastonmuutos tai väestönkasvu eivät pakota suomalaisia luopumaan lihasta. Afrikan miljardeilla lisääntyvällä "ihmiskunnalla" taas ei ole kiinnostusta Itkosen kauppaamiin lihankorvikkeisiin, jotka ovat länsimainen hyvinvointi-ilmiö.

Quote– Jos pitää valita, syökö kymmenen ihmistä suoraan sadosta vai annetaanko kaikki lehmälle ja katsotaan, moniko siitä söi, se matematiikka ei yksinkertaisesti toimi.

Kyllä se on tuo Itkosen moralisointi, joka tässä ei toimi yhtään sen paremmin kuin 60-luvullakaan.

QuoteMaija Itkonen ehdottaa, että myös julkisen vallan tulisi ottaa vastuuta kasvisruokien suuremman suosion saavuttamisesta. Tämä näkyisi esimerkiksi kouluruokailussa.

– Mieluiten ehkä jopa niin, että olet ensin täyttänyt lautasesi kasviksilla ja sitten siellä pöydän päässä on vähän lihaa, Itkonen sanoo Talouselämälle."

Kun kuluttajia ei kiinnosta, heitä pitää ohjata ja ojentaa. Siinä se "ilmastonmuutos" ja "olosuhteiden pakko". Suomi on niitä harvoja maita, joissa tällainen onnistuu.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tavan

Nuoret miehet ketoilee ja karnivoreilee, nuoret naiset veganoivat. Sukupuolet erkaantuvat kauas toisistaan ja yhteisestä ruokailustakin tulee mahdotonta.

Onko ketoilu muuten jo kytketty äärioikeistoon ja rasismiin? Luulisin sen olevan ilmiönä hyvin huolestuttava ajatellen esimerkiksi näitä ilmastohuolia yms.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Siener

Niinpä ja jotkut taas lisääntyvät kuin kanit, vailla huolta huomisesta, ja tunkevat sitten tänne meille loppuelämäkseen elätettäviksi.

Joten aloitetaanpa näistä vapaamatkustajista ne PAKOLLISET kasvispäivät!

Koko pakollisuus on muutenkin väärin, sillä ainakin saadaan lasten ja nuorten mielipiteet koko asiaa vastaan.

Onko tämä nyt taas kerran joku Vihreiden puoluetoimiston idea, vai mistä tullut?

Minulla ei ole mitään kasvisruokaa vastaan, mutta sen ideologista pakottamista vastaan on!

Torspo

Quote from: Titus on 19.06.2022, 10:07:32
Opiskelijaravintolat ahdingossa – MaRan mukaan kustannusten nousu uhkaa ravintoloiden olemassaoloa ja opiskelijoiden hyvinvointia
Kustannusten nousu on johtanut siihen, että opiskelijaravintoloiden kannattava toiminta on heikentynyt merkittävästi.

QuoteMatkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry kertoo tiedotteessan, että nopean kustannusten nousun vuoksi opiskelija-aterian enimmäishintaa ja opiskelijoiden ateriatukea olisi kiireesti nostettava. Lisäksi korona-aikana aloitetusta ruuan ulosmyynnistä tulisi tehdä pysyvä käytäntö.

"Jos opiskelija-aterian enimmäishinta säilyy vuoden 2022 aikana ennallaan, suomalainen tuettuja aterioita tarjoava järjestelmä rapautuu merkittävästi. Moni koronakriisin ja kustannusnousujen heikentämä yritys voi joutua lopettamaan toimintansa", MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi toteaa tiedotteessa.

Hän esittää opiskelija-aterioihin liittyvän päätöksenteon uudistamista siten, että opiskelija-aterioiden hintaa ja opiskelijoille maksettavaa ateriatukea tarkasteltaisiin säännöllisesti samaan tapaan kuin lounasedun raha-arvoa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/806be11c-8159-4206-8602-7d1f051d7021

Kasvikset ei maistu vaikka pakolla syötetöön: lisää tukea ja kalliimmat hinnat

:'(
Maaseudun menneisyyden artikkelin vertailuajankohdat ovat täysin tarkoituksellisia. Liikevaihto pieneni vuonna 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 29 % vertailuvuoteen 2019 samaan kvartaaliin nähden.

Kuitenkin lähteessä stm.fi:
Päivitetty: 24.2.2022 13:53
Ravitsemisliikkeiden rajoitukset
Rajoitukset 1.3.2022 lukien
Valtioneuvosto on 24.2.2022 kumonnut osittain asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Asetusmuutos tulee voimaan 1.3.2022 klo 00 koko maassa.

Artikkelissa vertailtiin normaalin vuoden myyntiä tämän vuoden aikaan ennen kaikkien ravintolarajoitusten poistoa.

Roope

Mistäs nyt tuulee, kun Yle valikoi televisioon haastateltavaksi pakkokasvispäivien arvostelijan?

QuoteRuokakasvattaja toivoo, ettei kasvisruokapäivistä enää puhuttaisi

Lähes kaikilla on kokemus ja mielipide kouluruokailusta, minkä vuoksi siitä on tullut politiikan väline, sanoo Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjosen mukaan keskustelua kouluruoasta pitäisi muuttaa.

Mielestäni voitaisiin lopettaa puhuminen erikseen kasvisruokapäivistä. Tarjotaan ruoka ruokana. Joskus se on lihaa ja joskus kasviksia, Varjonen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Varjonen toivoo myös, että lapsia ei enää pakotettaisi maistamaan ruokaa.

– Joskus jo pelkkä ruoan hämmästely ja nuuhkiminen on lapselle oppimiskokemus.
Yle 15.7.2022

Ei hätää, Ylen portinvartijalinja pitää. Olin vain tulkinnut sanomiset väärin:

QuoteRuokakasvatusyhdistyksen toiminnanjohtaja Silja Varjonen: "Toivottavasti ei enää tulevaisuudessa edes puhuttaisi erityisistä kasvisruokapäivistä"

[...]

Miten kasvisruokapäivän voisi perustella vastustajille?

Olen saanut huolestuneita viestejä kunnista, joissa on tehty valtuustoaloitteita kasvisruokapäivän poistamiseksi. Ihmettelen aina, onko oikeasti selvitetty lasten ja nuorten mielipiteitä vai onko asia vain omittu aikuisten identiteettipolitiikan välineeksi. Pidän hyvänä valtakunnallista kouluruokasuositusta, joka linjaa, mitä kouluissa pitäisi tarjoilla. Siinä suositellaan kahta päivittäistä vaihtoehtoa, joista vähintään toinen olisi kasvisruoka. Siten koululaiset pikkuhiljaa maistamalla tottuisivat kasvisruokaan. Toivottavasti ei enää tulevaisuudessa edes puhuttaisi erityisistä kasvisruokapäivistä. Kerran pari viikossa olisi tarjolla kotimaista vastuullista kalaa ja lihaa.
Apu 22.6.2022

Eli aikuisten identiteettipolitiikkaa ei ole lasten pakollisten kasvisruokapäivien vaatiminen vaan sellaisten vastustaminen, kun taas parasta politiikkaa olisi lisätä niiden määrä yhdestä kolmeen tai neljään viikossa, mutta niin, että niistä ei puhuttaisi eikä muutoksesta käytäisi poliittista keskustelua.

Varjonen ei jutussa vaivaudu perustelemaan, miksi lapset pitäisi pakottaa syömään aterioilla pelkkää kasvisruokaa eli estää syömästä kasvisten ja muun ohella myös lihaa. Se nyt vain on niin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Eino P. Keravalta

Asian pitäisi olla helppo: joka päivä koulussa kolme vaihtoehtoa, kasvis, kala ja liha. Oppilas ottaa mitä ottaa. Ei kuulu kouluille tai poliitikoille sen enempää. Kotona voidaan sitten keskustella eri ruoka-aineiden terveellisyydestä.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Pöhisijä

Quote from: Eino P. Keravalta on 15.07.2022, 16:22:41
Asian pitäisi olla helppo: joka päivä koulussa kolme vaihtoehtoa, kasvis, kala ja liha. Oppilas ottaa mitä ottaa. Ei kuulu kouluille tai poliitikoille sen enempää. Kotona voidaan sitten keskustella eri ruoka-aineiden terveellisyydestä.
Tuommoisella ei vain pääsisi heidän tavoitteeseensa eli eläintuotteiden poisto kokonaan, juuri kukaan kun ei halua kasvismössöjä tai edes kalaa.

aged

Yhdessä hoivakodissa oli 1/70 joka ei syönyt liharuokia. Ja tämäkin oli talon nuorin asukas, 64v nainen. Tähän on tultu vapaan valinnan seurauksena. Kiinnostaisi nähdä mikä on tilanne 60 vuoden päästä. Pureeko kouluiässä annettu aivopesu läpi elämän, vai onko tilasto saman näköinen silloinkin.

Roope

Quote from: Roope on 15.07.2022, 16:01:12
QuoteRuokakasvattaja toivoo, ettei kasvisruokapäivistä enää puhuttaisi

Lähes kaikilla on kokemus ja mielipide kouluruokailusta, minkä vuoksi siitä on tullut politiikan väline, sanoo Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Tuo Varjonenhan puhuu ohjelmassa ihan naurettavia. Hän esittää huolestumisensa joidenkin kuntien pakkokasvisruokapäivien perumisesta tehdyistä aloitteista sillä perusteella, että asiasta ei ole kysytty lapsilta. Tälläisia päätöksiä ei Varjosen mukaan saisi tehdä kuulematta lapsia. Ikään kuin päätöksille pakollisista kasvisruokapäivistä olisi koskaan kysytty lasten tai heidän vanhempiensakaan suostumus. Juuri siitähän kasvispäivien pakollisuudessa on kyse, että lapsilta on poistettu valinta ja päätösvalta.

Varjonen selittää samassa yhteydessä nurinkurisesti, että monet ilmastonmuutoksesta huolestuneet valveutuneet lapset olisivat valmiita syömään kouluruokailussa enemmän kasviksia, jos niitä vain olisi tarjolla. Lihan syömistähän siellä on estetty, eikä siihen koskaan pakoteta ketään, kun taas kasviksia on tarjolla joka päivä.

e: linkki
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Väestönvaihtaja

Quote from: Pöhisijä on 15.07.2022, 16:59:28
Quote from: Eino P. Keravalta on 15.07.2022, 16:22:41
Asian pitäisi olla helppo: joka päivä koulussa kolme vaihtoehtoa, kasvis, kala ja liha. Oppilas ottaa mitä ottaa. Ei kuulu kouluille tai poliitikoille sen enempää. Kotona voidaan sitten keskustella eri ruoka-aineiden terveellisyydestä.
Tuommoisella ei vain pääsisi heidän tavoitteeseensa eli eläintuotteiden poisto kokonaan, juuri kukaan kun ei halua kasvismössöjä tai edes kalaa.
Kala on osa terveellistä ruokavaliota. Runsaasti omega-3-rasvahappoja ja vähän elohopeaa sisältävät kalat ovat eduksi terveydelle ja lasten aivojen kehitykselle. Jos nuoret suomalaiset eivät halua edes kalaa, on tilanne huolestuttava tulevaisuuden kannalta. Jo nyt moni suomalainen on lihava, mutta sen lisäksi lihavuuden ennustaan yleistyvän Suomessa tällä vuosikymmenellä. Jos päälle edes kala ei maistu, ei voi kuin huolestua suomalaisten kansanterveyden kehityksestä ja siitä seuraavista terveydenhoitomenoista.

Kasviksia olisi hyvä syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Kasvikset ovat terveellisiä ja täyttävyytensä ansiosta helpottavat painonhallintaa. Sen sijaan suomalaistne tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan syöntiä.

Tavan

^Punainen liha on ehkä maailman laadukkainta ja ravintorikkainta ruokaa. Se sisältää valtavasti proteiineja, vitamiineja ja laadukasta helposti sulavaa rasvaa ja rasva-aineita hyvässä suhteessa. Sitä syödessä tulee myös äkkiä täyteen eikä nälkä tule heti uudestaan.

Suomalaisten tulisi vähentää perunoita, riisiä, leipää, pastaa yms huonosti nälkää pitävää ja verensokeria heitättävää hiilaria, ja vastaavasti syödä suurempi määrä lihaa.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Siener

Quote from: Eino P. Keravalta on 15.07.2022, 16:22:41
Asian pitäisi olla helppo: joka päivä koulussa kolme vaihtoehtoa, kasvis, kala ja liha. Oppilas ottaa mitä ottaa. Ei kuulu kouluille tai poliitikoille sen enempää. Kotona voidaan sitten keskustella eri ruoka-aineiden terveellisyydestä.

_________

Kunpa olisikin noin helppoa! Itselläkin aikoinaan ruoan valmistivat omassa keittiössä tutut keittäjätädit, joille saattoi pikkukoululainen ihan itse mennä sanomaan, jos oli vaikka sopimatonta ruokaa. Esim. kesäkeitto oli aivan mahdoton (Myöhemmin sain tietää, että laktoosi-intoleranssi).

Nykyään kaikki tulee suuresta keskuskeittiöstä, ja on onnenkauppaa, meneekö erikoisruokavalio oikein.
Ja kasvisruokavalio: jollain voi olla selleriallergia, jollekin ei käy tomaatti, sipuli tuoreena jne.

Oma esikoiseni sai toisen ruoka-allergikon kanssa armeijassa ensimmäiset ruoka-annoksensa. Skapparit olivat jopa nuo KAKSI onnistuneet sotkemaan. Esikoiseni sai annoksen, jossa hänelle todella allergisoivaa ruoka-ainetta. Ambulanssilla sairaalaan, vuorokausi siellä.

Väestönvaihtaja

Quote from: Tavan on 16.07.2022, 13:56:43
^Punainen liha on ehkä maailman laadukkainta ja ravintorikkainta ruokaa. Se sisältää valtavasti proteiineja, vitamiineja ja laadukasta helposti sulavaa rasvaa ja rasva-aineita hyvässä suhteessa. Sitä syödessä tulee myös äkkiä täyteen eikä nälkä tule heti uudestaan.

Suomalaisten tulisi vähentää perunoita, riisiä, leipää, pastaa yms huonosti nälkää pitävää ja verensokeria heitättävää hiilaria, ja vastaavasti syödä suurempi määrä lihaa.
Proteiinia saa runsaasti kanasta, mikä ei ole punaista lihaa. Kana onkin kehorakentajien suosiossa sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi. Ravinteita saa tietenkin muualtakin. Punainen ja prosessoitu liha on yhteydessä sydänsairauksiin, syöpiin ja ennenaikaisiin kuolemiin. Terveyttä edistääkseen suomalaisten tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan kulutusta. Siispä punainen ja prosessoitu liha pois ruokavaliosta ja kanaa ja kalaa tilalle. Vihanneksia unohtamatta.

Dangr

Quote from: Hae-won on 16.07.2022, 15:23:57
Punainen ja prosessoitu liha on yhteydessä sydänsairauksiin, syöpiin ja ennenaikaisiin kuolemiin. Terveyttä edistääkseen suomalaisten tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan kulutusta. Siispä punainen ja prosessoitu liha pois ruokavaliosta ja kanaa ja kalaa tilalle. Vihanneksia unohtamatta.
Käsittääkseni punaisen lihan ei ole havaittu olevan haitallista? Joitain tutkimuksia tehty, mutta punainen liha on koplattu yhteen prosessoidun lihan kanssa, eli makkaran, pekonin, jne.

Saattaa tosin olla että se aiheuttaa ongelmia jos se tehdään amerikkalaisittain grillissä kärventäen? Ja vielä maissisokerin kanssa marinoiden.

Lopusta samaa mieltä, lisää kasvisten syöntiä tarvittaisiin Suomeen. Reseptejä voi tutkia vaikka aasian maista, he osaa tehdä maittavia kasviruokia. Ja sekaruokia vähemmällä lihalla.
Minulla on tullut kaali telkkunaposteltavaksi sipsien sijaan.
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy." Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Väestönvaihtaja

Quote from: Dangr on 16.07.2022, 15:35:23
Quote from: Hae-won on 16.07.2022, 15:23:57
Punainen ja prosessoitu liha on yhteydessä sydänsairauksiin, syöpiin ja ennenaikaisiin kuolemiin. Terveyttä edistääkseen suomalaisten tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan kulutusta. Siispä punainen ja prosessoitu liha pois ruokavaliosta ja kanaa ja kalaa tilalle. Vihanneksia unohtamatta.
Käsittääkseni punaisen lihan ei ole havaittu olevan haitallista? Joitain tutkimuksia tehty, mutta punainen liha on koplattu yhteen prosessoidun lihan kanssa, eli makkaran, pekonin, jne.

Saattaa tosin olla että se aiheuttaa ongelmia jos se tehdään amerikkalaisittain grillissä kärventäen? Ja vielä maissisokerin kanssa marinoiden.

Lopusta samaa mieltä, lisää kasvisten syöntiä tarvittaisiin Suomeen. Reseptejä voi tutkia vaikka aasian maista, he osaa tehdä maittavia kasviruokia. Ja sekaruokia vähemmällä lihalla.
Minulla on tullut kaali telkkunaposteltavaksi sipsien sijaan.
Helppo tapa syödä kasviksia on kauppojen valmiit kasvissekoitepakasteet. Lidlistä saa kilon kasviksia sisältävän pakasteen 89 sentillä. Siinä tosin on vain parsakaalia, porkkanaa ja kukkakaalia, mutta sekin on terveyttä edistävä muutos jos ennen ei syö kasviksia yhtään. Puoli kiloa päivässä kuukauden ajan kustantaa hulppeat 13,35 euroa. Prismasta saa kahta erilaista Rainbowin puolen kilon vihannespakastetta 1,15 eurolla, ja nämä ovat Lidlin halvinta vaihtoehtoa monipuolisempia. Kuukausilasku 34,5 euroa. Findusilla on laajempi valikoima, ja hinnat päälle pari euroa puolelta kilolta. Mikrossa on helppo lämmittää. Rahasta asia ei siis jää kiinni halpaa ja helppoa vaihtoehtoa kaipaavien osalta - tai jos jää, niin sitten kyllä taloudellinen tilanne kaipaa välitöntä korjaamista.

Tuo voi olla totta, että joissain tutkimuksissa punainen ja prosessoitu liha on niputettu yhteen, mutta minun käsittääkseni punaisenkin lihan on osoitettu olevan terveysriski liikaa syötynä, joskaan ei varmaan yhtä suuri riski kuin prosessoitu liha.

Esimerkiksi tässä väitetään prosessoimattoman punaisen lihan lisäävän sepelvaltimotaudin riskiä. Samalla sivulla todetaan aikasemman tutkimuksen havainneen yhteyden punaisen lihan ja suolistosyövän välillä (punainen ja prosessoitu liha oli kaksi eri kategoriaa myös suolistosyöpää käsitelleessä tutkimuksessa). https://www.ox.ac.uk/news/2021-07-21-red-and-processed-meat-linked-increased-risk-heart-disease-oxford-study-shows

Quote
Overall, the evidence from the analysis indicated that:

Each 50 g/day higher intake of processed meat (e.g. bacon, ham, and sausages) increased the risk of coronary heart disease by 18%.
Each 50 g/day higher intake of unprocessed red meat (such as beef, lamb and pork) increased the risk of coronary heart disease by 9%.
There was no clear link between eating poultry (such as chicken and turkey) and an increased risk of coronary heart disease.

Suolistosyöpää käsitellyt aikaisempi tutkimus, johon edellisessä linkissä viitataan:

Quote
One in 15 men and 1 in 18 women born after 1960 in the UK will be diagnosed with bowel cancer in their lifetime. This study found that risk rose 19% with every 25g of processed meat (roughly equivalent to a rasher of bacon or slice of ham) people ate per day, and 18% with every 50g of red meat (a thick slice of roast beef or the edible bit of a lamb chop).

https://www.ndph.ox.ac.uk/news/moderate-meat-eaters-at-risk-of-bowel-cancer

Dangr

^Niinpä näyttää. En kuitenkaan lopeta lihansyöntiä. Mutta kohtuus kaikessa. Olen antanut kertoa että kukkakaali ja parsakaali ovat parasta terveydelle mitä voi syödä. Siihen nähden tuo Lidlin pussi on tosi edullinen.

Jatkot varmaan ketjuun "Tupakka tappaa, syö sokeria!"?:
https://hommaforum.org/index.php/topic,132310.msg3345918.html#msg3345918

"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy." Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Tavan

Vahvan hiilihydraattipohjainen ruokavalio, jossa rasvaa ja punaista lihaa painetaan alas, on johtanut liikalihavuus epidemiaan sekä sokeritaudin räjähdykseen. Kana on ihan jees, mutta kanassa on verrattain vähän rasvaa verrattuna punaiseen lihaan, joten se ei ole niin ravitsevaa. Toki jos kanan paistaa runsaassa voissa niin ongelmaa voi kompensoida.

Sydäntauti kytkeytyy liikalihavuuteen: tyypillisesti ihmiset jotka syövät paljon punaista lihaa syövät myös paljon hiilareita eri muodoissa (roskaruoka, nisu ja potut ja pastamätöt maistuvat rasvalihan kera). Silloin punaisen lihan potentiaalisista terveyshyödyistä ei tietysti ole mitään iloa, ja iso kasa hiilareita + iso kasa rasvaa on tietysti painon hallinnankin kannalta pahempi kuin iso kasa hiilareita yksinään. Parempi syödä karkkia kuin donitseja, jos valita täytyy.

Mutta reilusti rasvaa ja vain maltillinen määrä hiilareita olisi se optimaalinen ratkaisu, josta ei paljon puhuta.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Pallopääkissa

Pitäisikö kasvikset kasvattaa Suomessa vai tuoda ulkomailta? Suomessa ei kasva kovin monia kasveja eikä kasveja voi kasvattaa ympäri vuoden ellei ole kasvihuonetta. Tästä syystä kasveja jouduttaisiin tuomaan ulkomailta. Pyritäänkö siihen tietoisesti vai eikö sitä ole otettu huomioon? Tuontikasvikset eivät todennäköisesti ole luomua ja ne jotka ovat, maksavat taas paljon.

Kasviruokapäivät  ovat pelkkää identiteettipolitiikkaa ja wokea. Riittää että joka koulupäivänä on tarjolla lihavaihtoehto, kalavaihtoehto, ja kasvisvaihtoehto. Näistä saa valita.

Mitä vikaa on siinä 1970-luvun ruoka-aineympyrässä? Tai siinä ruokakolmiossa jota taidetaan nykyisin enemmän esittää?

Veikkaan että muslmit eivät suostu kasvissyöjiksi. He haluavat ehdottomasti naudan ja lampaan lihaa ja se pitää olla halal. Intersektionaalit taipuvat tuohon kun toteavat sen olevan osa heidän kulttuuria ja tapoja.
Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi.

Dangr

Quote from: Pallopääkissa on 16.07.2022, 16:26:34
Pitäisikö kasvikset kasvattaa Suomessa vai tuoda ulkomailta? Suomessa ei kasva kovin monia kasveja eikä kasveja voi kasvattaa ympäri vuoden ellei ole kasvihuonetta. Tästä syystä kasveja jouduttaisiin tuomaan ulkomailta. Pyritäänkö siihen tietoisesti vai eikö sitä ole otettu huomioon? Tuontikasvikset eivät todennäköisesti ole luomua ja ne jotka ovat, maksavat taas paljon.

Kasviruokapäivät  ovat pelkkää identiteettipolitiikkaa ja wokea. Riittää että joka koulupäivänä on tarjolla lihavaihtoehto, kalavaihtoehto, ja kasvisvaihtoehto. Näistä saa valita.
Emme elä enää merkantilismin aikoja. Kansat tekevät eri asioita. Esimerkiksi me teemme ohjelmistoja, hissejä jne ulkomaille ja tuomme takaisin esimerkiksi vihanneksia, öljyä ja autoja.

Luomu se vasta wokea ja identiteettipolitiikkaa onkin.

Koulu kasvattaa eri asioihin joita ei voi valita ja eri asioiden syöminen kuuluu minusta asiaan. Tosin sen pitää olla sitten kunnollista, kasviruuan ei pitäisi olla mitään ylikeitettyä kuten se yleensä taitaa olla...

Kuinka moni onkaan saanut kammon kasviruokaa ja liikuntaa kohtaan koulussa. Syvä huokaus tähän...

Eilen meillä oli kotona ruokana keitto. Siitakesientä, parsa- ja kukkakaalia, kiinankaalia ja omalla lautaselle löysi tiensä leikkeleen kokoinen pala possunsiivua. Se oli melkein kasvisruoka...

Muokkaan ennenkuin joku alkaa. Ei, siinä ei ollut kehonrakennusmäärää proteiinia. Mutta ei sitä tallainen normaaliheppu tarvitsekaan.

Ja tähän vielä vinkki sinkkumiehille: Jos syöt lautasen tyhjäksi erottelematta ja vinkumatta kasviksista, niin se tekee hyvän vaikutuksen. Ei ole yksi eikä kaksi naispuolista ystävää jotka pitävät puolisoitaan kakaroina. Syynä kun ei kelpaa ravintolassa "rehut" ja ne erotellaan lautasenreunalle kuin joku pikkumuksu.

Edit: Vaihdoin kaalin nimen
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy." Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Pallopääkissa

^Minä en harrasta luomua jos sitä luulit. Mun kritiikki oli siitä että ne kasvisruokapäiviä tai kasvispakkoja vaativat eivät sano pitäisikö kasvikset olla kotimaisia vai ulkomaisia. Kuitenkin ne usein puhuvat luomusta, mutta ulkomainen kasvis ei todennäköisesti ole luomua.

Pandemian aikaansaamat tuotantoketjujen ja toimitusketjujen katkeamiset, tavarapulat, ja vaikeudet saada mitään sekä poliittiset, turvallisuuspoliittiset, geopoliittiset tapahtumat ovat varmaan saaneet miettimään voisiko jotain tehdä itse tai ainakin tuoda sen edes lähempää. Elinkeinorakenteen erikoistuminen tiettyihin juttuihin voi huonossa tapauksessa johtaa sen yksipuolistumiseen mikä taas aiheuttaa riippuvuutta harvoista tuotantoaloista. Siinä voi käydä kuten Sri Lankassa. Hyvä kansantalous ja elinkeinorakenne pitää sisällään useita toimialoja eikä olla riippuvaisia yhdestä.

Ei siitä ole kovin kauaa kun Suomessakin tehtiin kaikenlaista mitä vain esim. 1970-80-90-ja vielä 00-luvun alussa. Tietenkään semmoista ei voi tehdä mitä ei yksinkertaisesti ole kun täällä ei kasva kahvi, tee, banaanit, troopppiset hedelmät ja kasvit, maan uumenissa ei ole öljyä eikä kaasua.

Jotain täällä kasvaa omasta takaa, en nyt muista joten en osaa tehdä luetteloa.
Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi.

Vänkääjä

Quote from: Pallopääkissa on 16.07.2022, 16:26:34
Pitäisikö kasvikset kasvattaa Suomessa vai tuoda ulkomailta? Suomessa ei kasva kovin monia kasveja eikä kasveja voi kasvattaa ympäri vuoden ellei ole kasvihuonetta. Tästä syystä kasveja jouduttaisiin tuomaan ulkomailta. Pyritäänkö siihen tietoisesti vai eikö sitä ole otettu huomioon? Tuontikasvikset eivät todennäköisesti ole luomua ja ne jotka ovat, maksavat taas paljon.

Jos (ja kun) ennusteet sähkön hinnan noususta pitävät paikkaansa, voi kotimaiset tomaatit, kurkut ja yritit olla hinnoissaan ensi talvena.  Ilman kunnon valoa kun kasvit jäävät honteloiksi ja jollain niitä kasvareita pitää kai lämmittääkin. Ja tuskinpa lannoiteidenkaan hinnat laskuun lähtee.
Suurin osa viljelijän kasvaneista kuluista kaatunee veronmaksajille erinäisinä tukiaisina. Myyntihinnoissa kulut kuitenkin näkyvät sellaisenaan ja kun samainen veronmaksja maksaa sen myyntihinnan pakollisten kasvisruokapäivien vuoksi, vaatii melkoista huumoria todeta että me tienataan tällä.

Pallopääkissa

Varmaan tuontikasvienkin hinnat nousee, jos sadot jäävät pienemmiksi, tai jos niitä ei saada tuotua tänne niin paljon kuin haluttaisiin.

Kesäisin Kuopion halvimmat tomaatit ovat olleet savolaiset tomaatit joita myydään kauppatorilla.

Peräkammarissa on ruuan kotikasvatuksesta oma ketju. Olen tässä uumoillut mahtaako ruuan kotikasvatus lisätä suosiotaan.
Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi.

HDRisto

Quote from: Melbac on 26.06.2022, 15:36:59
Miksi valtiovallan pitäisi tukea jotain yritystä pakottamalla lapset syömään kasviksia kouluruokana?.

Varmaan samanlainen yhteys vihannesfirmalla ja jollain viherpoliitikolla kuin Ohisalolla ja St1 polttoainefirmalla.

Niobium

Oma lukunsa on byrokratia, joka on notkea kuin näkkileipä.

Kyläkoulussa kiellettiin keittäjää käyttämästä koulun pihalla kasvavien puiden omenoita jälkiruoan valmistamiseen. Perusteena oli se, että "ei ole tasa-arvoista muiden koulujen lapsia kohtaan."

Mitä v@ttua? Tämä oli kunnan nettisivuilla virallisesti.

Sittemmin siirryttiin toki keskuskeittiöön, josta rahdattiin tarkalla reseptiikalla valmistetut annokset haaleana mössönä.

Ennen paikallinen sikalanpitäjä kävi päivittäin biojätteet possuille. Ei enää onnistu, biojätteet lukittuun säiliöön ja jäteasemalle.

Minun puolestani muksut saavat syödä valintansa mukaan kalaa, lihaa ja kasviksia. Vegaanit ovat sitten oma lajinsa sekä allergiset.

Eräs jantteri meinasi heittää kupin nurkkaan, kun kalaa tarjolla olleelta lautaselta tarjottiin jotain muuta tiskaamatta sitä välillä. Joillekin se on todella tarkkaa.

Olen ollut sen verran muonittamassa eri tapahtumissa, että syvä huokaus pääsee, kun ilmossa lukee, että "ei ruokarajoituksia."

Oma lukunsa olisi riistan käyttö. Tytär ei syö lihaa tai kalaa, paitsi jos se on vapaasti kasvanutta. Periaate sekin.

Mutta kun se pitäisi sitten olla eläinlääkärin tarkistamaa jne jotta moista voisi kouluissa käyttää.
"Varmaan jokaisen venäläisen äidin suurin unelma on synnyttää lisää lapsia tulevaisuuden juoksuhautoihin laittamaan käsikranaatti leuan alle ja vetämään sokka irti. Korvaukseksi saa säkillisen perunoita. " (Jäsen Hohtis.)

simppali

Hienoa, että hommapalstalle on saapunut Hae-won merkkinen ravintoterapeutti, joka on nähnyt valon ja opastaa minuakin oikeille teille ravinnon suhteen,
QuoteTerveyttä edistääkseen suomalaisten tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan kulutusta. Siispä punainen ja prosessoitu liha pois ruokavaliosta ja kanaa ja kalaa tilalle. Vihanneksia unohtamatta.

Tiedätkö Hae-won yhden asian,,se mitä minä syön,milloin käyn paskalla tai ajan autoa ei kuulu sinulle pätkän vertaa. En oikein ymmärrä mihin sinun jatkuva neuvomisen tarve perustuu, luuletko, että tälle palstalle postaavat ovat niin tyhmiä, että kirjoittajat eivät pärjää edes huomiseen ilman sinun isällisiä neuvoja?
Sinun jatkuva alentuva suhtautuminen muihin tällä alustalla oleviin aiheuttaa ..ainakin itsessäni melkomoisen negatiivisen tunteen..pelkästään nicciäsi kohtaan.
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Outo olio

Quote from: Hae-won on 16.07.2022, 15:23:57
Terveyttä edistääkseen suomalaisten tulisi vähentää punaisen ja prosessoidun lihan kulutusta. Siispä punainen ja prosessoitu liha pois ruokavaliosta ja kanaa ja kalaa tilalle. Vihanneksia unohtamatta.

Onko missään arvioitu miten paljon lisää elinikää tulisi tämäntapaisista elämäntapamuutoksista? Eli olisiko pidempi elinikä ja pienempi elämänlaatu järkevä vaihtokauppa? Suomalaisten elinajanodote on nyt korkeampi kuin koskaan. Jos ikävällä ruokavaliolla saisi ehkä vuoden lisää niin kovinkaan moni ei olisi kiinnostunut.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?