News:

Jos haluat tukea Homma ry:n toimintaa, voit liittyä kannatusjäseneksi maksamalla 30 euroa tilille FI4958001320216863

Main Menu

Kouluissa kasvisruokaa joka päivä, pakkokasvispäivä kerran viikossa

Started by Faidros., 10.11.2015, 18:23:46

Previous topic - Next topic

kriittinen_ajattelija

Quote from: Chiaroscuro on 05.03.2019, 21:36:25
Quote from: Alarik on 05.09.2018, 19:18:39
Quote from: no future on 05.09.2018, 19:02:07
Intiassa on jokunen sata miljoonaa lihatonta ruokavaliota noudattavaa. En sitten tiedä millä pysyvät hengissä.

Olin tekemisissä joidenkin  kasvisruokailevien intialaisten kanssa. Kysyin eikö yhtään eikä mitään. Vastaus: ei yhtään lihaa. No, järkättiin kasviksia ei siinä.

Mentiin heidän kanssa Intiassa syömään, niin jokainen otti kanaa ja osa muutakin. Huomautin että taitaa olla lihaa ruuassa. Vastaus: kyllä he aina välillä lihaakin syö. Että se vähän riippuu. Ja ihan hyvää kanaa olikin, että oikein täyskasvissyöjätkin tykkäsi kovasti.

Silloin ajattelin, että itsekin olen täysvegetaristi, aina välillä, kun ei satu lihaa lautaselle. Ei maailmalla muualla "sääntöjä" noudateta niin tarkkaan kuin Suomessa, vaan auto parkataan mihin mahtuu ja välillä lihaa eksyy vegetaristin suuhun. Eikä kukaan suutu eikä paljon välitä.

Itsekin olen (varsinkin ulkomaanmatkoilla) ruokaillut useinkin intialaisissa ravintoloissa. Pääosa ruuista vaikuttaa olevan kyllä kana- ja lihapainotteisia. Intoani intialaisiin ravintoloihin on viime vuosina hillinnyt sikäläinen raiskauskulttuuri.

QuoteWe can at least all agree, at a minimum, that plants don't have sentience, so veganism is one philosophically and logically consistent option. The problem is that while there are some almost entirely carnivorous cultures on the planet (Inuit), as well as some almost completely vegetarian ones (Indian Brahmins), there are no vegan ones. This suggests that humans are not evolved for veganism. Interestingly, some genomic studies suggest that Indians may be unusually well adapted to vegetarianism; this wouldn't surprise me, as they seem to be the one people who have figured out how to make vegetarian food really delicious. This might not apply to other peoples. For instance, a study of German vegetarians found them to have significantly higher than average rates of mental disorders.
https://www.unz.com/akarlin/animals/
Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." - Master Yoda

Oldschoolguy

Quote from: takalaiton on 05.03.2019, 17:49:51
Quote
Jyväskylä aikoo aloittaa hyönteisten ja hampun syöttämisen vanhuksille ja lapsille: "Mitään täystyrmäystä ei tullut

JYVÄSKYLÄ Suunnitelmien mukaan liha voidaan korvata muun muassa hyönteisillä, levällä ja nokkosilla.

Tulevaisuudessa lasten ja vanhusten mahat täyttyvät Jyväskylässä hieman poikkeuksellisesta proteiinin lähteestä – hyönteisistä.

Jyväskylässä päivittäin noin 23 600 lounasta tuottavan Kylän Kattaus -liikelaitoksen aterioille suunnitellaan merkittäviä muutoksia. Liikelaitos tarjoaa lounasta ja päivällistä muun muassa kaikille Jyväskylän vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkaille sekä koulujen ja päiväkotien lapsille.

Valmisteilla olevan resurssiviisausohjelman suunnitelmien mukaan vuonna 2026 Kylän Kattaus tarjoaisi liharuokaa vain kerran viikossa. Yhden viikoittaisen liharuoan lisäksi tarjolla voi kuitenkin olla esimerkiksi kananmunaa tai kalaa.
[...]
Sinisalo kertoo, että ruokapalveluita on tarkoitus kehittää yhdessä asiakkaan kanssa. Käynnissä olevan hankkeen kautta lapset ovat jo päässeet maistamaan hyönteisiä sisältäviä aterioita, muun muassa leipää ja hyönteisiä.

– Mitään täystyrmäystä ei tullut. Pikemminkin kiinnostuneisuutta, Kylän Kattaus -liikelaitokselta kerrotaan.
[...]
Hyönteisiä ja levää ei löydy lautasilta kuitenkaan vielä aivan lähitulevaisuudessa. Sinisalo uskoo, että kunnolla hyönteisiä päästään testaamaan Jyväskylässä kenties vuoden 2021 aikana.

– Voisin kuvitella, että kaiken kaikkiaan suunta on se, että lapset ja nuoret ovat se ryhmä, josta lähdemme liikkeelle. Kunnioitamme tietysti ikääntyvien ruokavaliossa heidän ruokakulttuuriaan. Siellä tehdään hyvin harkiten radikaaleja muutoksia.

Hyönteisiä tullaan kuitenkin maistattamaan myös vanhuksilla.

– Proteiinin saanti on tällä hetkellä ikääntyvien ruokavaliossa ongelma, joten meidän täytyy turvata se. Kun vuodet kuluvat ja asiat tulevat tutummaksi, ilman muuta tarjoamme niitä kokeiluiden kautta.
[...]
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006023636.html

Hyönteisiä ja levää voi tarjota, mutta niinä päivinä ruoan menekki jäänee vähäiseksi ja syödään muualla. En vain jaksa uskoa, että ihmiset oikeasti haluaisivat alkaa hyönteissyöjiksi. Tämä "resurssiviisausohjelma" liittyy luultavasti vihreiden vaalivoittoon Jyväskylän kunnallisvaaleissa.

Tämä on taas niitä raskaan sarjan älyttömyyksiä, jonka kaltaiset tekivät Pahkasian tarpeettomaksi. Eikö jo kuuluisa sitaattikin sano, että parodia on mahdotonta, koska ne tekevät sen itse.

Suomessa ei ole mitään tarvetta tuputtaa ötököitä ihmisravinnoksi. Täältä ei ole ruoka loppumassa. Inhottavinta tässä viherkauhusammion uusimmassa keitoksessa on, että tarkoitus on pakkosyöttää se kaikista puolustuskyvyttömimmille ihmisryhmille, lapsille ja vanhuksille. Niille, joilla on huonoimmat mahdollisuudet sanoa vastaan. Tämäkö on nykyään vanhaksi tulemisen kiitos: olet tehnyt raskasta työtä, tottunut syömään lihaa ja muuta kunnon ruokaa mahdollisuuksien mukaan, rakentanut itsenäisen Suomen hyvinvoinnin ja kasvattanut siinä sivussa uuden sukupolven, ja palkinnoksi saat jumalauta hyönteisiä lautasella?

Ja kovin harvoin tässä ötökkäinnostuksen pörisevässä huumassa kuuluu sanaakaan hyönteisruoan mahdollisista haittavaikutuksista.

https://www.allergia.fi/uutiset/hyonteisruoka-voi-aiheuttaa-allergisia-reaktioita/
QuoteHyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Elintarvikkeeksi tarkoitetut hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Hyönteisillä on samoja allergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.


Elintarvikevirasto Eviran mukaan tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiariskistä ovat vielä vähäisiä. On mahdollista, että hyönteisruoka voi aiheuttaa jopa voimakkaita reaktioita allergisille henkilöille. Siksi Evira pitää ehdottoman tärkeänä, että allergiariski merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa.

Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeena myytävien hyönteistuotteiden pakkausmerkinnöissä on oltava maininta: "Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille." Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä.

Rauno Murju

Kuluttajat äänesti jo ötökkäruokafirmat pois bisneksestä vapailta markkinoilta mutta nykäskylässä aatteen nimissä on toisten rahoja laittaa hulluiluun.


Kari Kinnunen

No joo...

Eiköhän tuo ötökköily ole vihreiltä ihan vain ...tuilua lihaa syöville pervakoäijille. Toimiihan tuo uhka joutua ötökkäkidutukseen esperissä hyvänä varoituksena. Älä vain elä vanhaksi. Juo, polta ja syö läskiä. Jotta kuolet sydäriin ennen ötököitä ja esperiä.

Larva

Ei helv...  :facepalm: Kyllä meni kuppi nurin kun tämän uutisen luin kotikaupungistani.

Pitää varmaan ruveta pakkaamaan kakruille omat eväät mukaan. Minun lapset eivät hyönteisiä syö, levästä ja hampusta puhumattakaan. (Viherjauheet ovat eri juttu, koska niissä on paljon ravintoaineita, mutta ei niistä ateriaa saa aikaiseksi!) Ja että härkistä ja nyhtökauraa. Törkeän kalliita ja ultraprosessoituja ruoan kaltaisia tuotteita. Jos halutaan syöttää vähemmän lihaa, niin eikö sitä mitenkään voisi korvata kalalla, kanalla ja kananmunalla? Miksi ihmeessä pitää syöttää roskaruokia, jotka eivät tee kylläisiksi mutta sairaiksi kylläkin?
Niin pian kuin ihmiset päättävät, että kaikki keinot ovat sallittuja taistelussa pahaa vastaan,
tulee mahdottomaksi erottaa heidän hyvyyttään siitä pahasta, jonka he tahtovat murskata.
- Christopher Dawson -

"You call it surrender,
But we call it calm before the storm."
- Edguy -

Venne

Quote from: skyuu on 06.09.2018, 14:01:04

Koska EU ja kalastusdirektiivit.


Lopputulos näkyy kaupan tiskillä, Ahven 15€/kilo, Hauki 20€/kilo ja niin edelleen. Norjalainen kassilohikin on nykyään sen 15€/kilo johtuen tosin elintason noususta eli kassilohta halutaan enemmän ympäri maailmaa ja tuotanto ei vastaa kysyntää.

Sikaniska taasen on siellä tasaisessa 5,99€/kilo.

Toisaalta sivarit vois laittaa onkimaan armeijalle kalaa!  ;)

Tämä on niin totta. En tajua kun sanotaan että liha on kallista. Täyttävyys ja kilohinta kohtaavat lihassa hyvin, monesti haen vielä lähikaupan alesta -60% palan ja teen seuraavan päivän ruoan ettei mene hävikkiin se potkanpala. Sen sijaan kun kalaa kokkaa saa kaksi kertaa katsoa kaupan kuittia että onko se nyt ihan oikein. 

Todellakin, kotimainen kala ja sen ohella riista ruokapöytiin!

RP

Quote from: käpykaarti on 05.03.2019, 22:31:39
Vatsaan tarkoitettu hamppu on käytännössä eri kasvi, kuin se keuhkoon tarkoitettu hamppu. Nykyisin. Ennen olivat about samaa tavaraa.

Ja voi pojat, sitä sitten Suomessa viljeltiinkin!!

Täysin ei retorisena kysymyksenä, onko sitä hamppua viime vuosi(ehkä kymmeninä) jalostettu ruuaksi sopivampaan muotoon, kun en minä ainakaan kovin helposti löytänyt tietoa, että sitä aiempina aikoina olisi ihmiset *syöneet*? Köysien ja kankaita varten viljeltynä se on yksi vanhimpia viljelykasveja koko maailmassa (ja kaiketi tuokin versio oli varsin huono päänupin sekoittamiseen), mutta olisi kuvitellut että jos sitä olisi voinut syödä, sitä olisi syöty - vai, onko vain satoisuus vailjakasvina sen verran kehno, että  siemenet oli järkevämpi säästää kuidun kasvattamiseen? (toisaalta kun sitä on lintujen ruokintana käytetty sentään vuosikymmeniä, niin tuskin tästäkään on kysymys?)
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Tomatoface

Tässäkin suurimpana ongelmana on taas sana PAKKO. Tuo sana assosioi aina tuotteeseen tai palveluun joka on niin viallinen, että se ei menestyisi ikinä vapailla markkinoilla (vrt. pakkoruotsi). Ensimmäisenä tulee mieleen että kukakohan päättäjien sukulaisista käärii massit tälläkin "pisneksellä"..
O tempora, o mores!

valla_valla

Ei kukaan pakota ketään syömään kasvisruokaa sen enempää kuin mitään muutakaan ruokaa.

Itse olen ollut 20 vuotta porkkananpurija ja siihen aikaan on kyllä mahtunut vaikka mitä saatanan sössötystä minun kasvisruuasta. Itse en ole ikinä tuonut esille sitä, että olen kasvissyöjä. Mutta välillä tulee ihme sössötystä, että maista edes lihaa, et saa proteiinia, hampaat tippuu suusta jne.

Jos koulussa on pakko syödä lihaa niin tottakai siellä on oltava tasapuolisuuden nimissä pakkokasvispäiviä. Fifty sixty.


Tomatoface

Kuriositeetti: Vegaanivaikuttaja huomasi kameran liian myöhään – paljastui huijariksi ja sai vihat päälleen

https://www.is.fi/viihde/art-2000006054708.html

"Hän kertoi videolla syöneensä kalaa ja kananmunia vain kahden kuukauden ajan. Omien sanojensa mukaan hän oli ollut raakavegaani kuusi vuotta.

Kalan syömistä Mendoza perusteli terveysongelmilla. Hän paljasti, että hänen kuukautisensa olivat jääneet pois ja hänelle oli tullut ruoansulatushäiriöitä."

Eli "älkää tehkö niinkuin minä teen vaan niinkuin minä sanon!"

Kuulostaa aika tutulta myös kotimaan vihreiden osastolta..
O tempora, o mores!

Mangustin

Quote from: simppali on 05.03.2019, 18:15:58
"Jyväskylä aikoo aloittaa hyönteisten ja hampun syöttämisen vanhuksille ja lapsille: "Mitään täystyrmäystä ei tullut

JYVÄSKYLÄ Suunnitelmien mukaan liha voidaan korvata muun muassa hyönteisillä, levällä ja nokkosilla.

Ihan hyviä ruokia perusterveelle työikäiselle, muttei pienille lapsille eikä vanhuksille.

Ensinnäkin toi hamppu, kuten muutkin siemenet, kerää raskasmetalleja. Suositellut määrät on niin pieniä ettei hampun-, pellavan- tai auringonkukansiemenet voi muodostaa kovin suurta osaa ruokavaliosta.

QuoteElintarviketurvallisuusvirasto Evira on selvittänyt Suomessa markkinoilla olevien siementen ravintokoostumusta ja raskasmetallipitoisuuksia.

Selvityksen perusteella öljykasvien siemeniin imeytyy maaperän kautta jonkin verran raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Niiden liikasaannin välttämiseksi virasto suositteleekin syömään siemeniä enintään 2 ruokalusikallista (15 g) vuorokaudessa. Lisäksi suositus on vaihdella eri siemenlajeja.

1–6 -vuotiaille lapsille siemensuositus on 1 ruokalusikka eli noin 6–8 grammaa vuorokaudessa. Eviran mukaan nikkeliallergikkojen on syytä keskustella öljykasvien siementen käytöstä terveydenhuollon ammattilaisten, esimerkiksi hoitavan lääkärin kanssa.
https://www.savonsanomat.fi/teemat/hyvinvointi/Siementen-rouskuttamiselle-asetettiin-rajat-%E2%80%93-t%C3%A4st%C3%A4-se-johtuu/994648

Nokkonen taas sisältää runsaasti oksaalihappoa ja maaperästä riippuen joko paljon tai tosi paljon nitraattia. Ryöpättynä sitä voi tarjota yli 1-vuotiaille lapsille ja vanhuksille satunnaisesti maitotuotteiden kanssa. Jatkuva ja runsas nokkosensyönti voi kuitenkin aiheuttaa munuaisvaivoja perusterveelle aikuisellekin eikä se todellakaan sovi perusraaka-aineeksi pikkulasten ja vanhusten ruokaan.

THL:n mukaan Eräissä merilevissä on todettu haitallisen korkeita jodipitoisuuksia. Joissakin merilevissä on todettu myös korkeita
raskasmetallipitoisuuksia (arseeni, kadmium ja lyijy). Liiallinen jodin saanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/turvallisen-kayton-ohjeet/28.2.ruokavirasto_taulukko1_suomi_final_verkko.pdf

Hyönteisissä on e.m. allergiariskin lisäksi kitiinikuoren aiheuttama intoleranssiriski, eli sama kuin laktoosissa ja trehaloosissa (=sienisokeri). Joillekin sopii erinomaisen hyvin ja parantaa suolistoflooraa mutta toisille ei.
https://www.utupub.fi/handle/10024/143796

Raudanpuuteanemian riskiryhmät eli lapset, puberteetti-ikäiset tytöt ja vanhukset käyttää kunnan ateriapalveluita ja heille paras raudanlähde olisi eläinperäinen hemirauta. Turvallisinta olisi tarjota lihaa ja sisäelimiä, mieluusti vielä luista keitettyjen lienten kanssa. Ei isoja määriä eikä välttämättä joka päivä. Palkokasveista tehdyt kasvisruuat ovat oikein valmistettuina hyviä vaihtoehtoja, mutta keskuskeittiöissä ei välttämättä hoideta niiden liotusta ja huuhteluita asianmukaisesti eikä lektiinit ja fytiinit tuhoudu painekattiloiden alhaisemmilla lämpötiloilla.

Mangustin

Löytyi tämmöinen taulukko ruokien ilmastovaikutuksista:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html

Ruoka-aine                     ilmastovaikutus CO2-ekv/kg
Naudanliha                     15
Juusto                            13
Sika                               5
Kasvihuonevihannekset   5
Riisi                               5
Broileri                           4
Kasviöljy                        3
Kananmuna                    2,5
Kala                               1,5
Ruisleipä                        1,3
Pavut                             0,7
Marjat, peruna,               0,2
avomaanvihannekset 

Kasvisruokapäivän ateria, joka sisältää juustoa, kasvihuonevihanneksia ja riisiä on ilmastohössötyksen näkökulmasta huonompi kuin lasten suosikki nakit pottumuusilla. Kana, munat ja kala on hiilijalanjäljeltään parempi kuin kasvihuonerehut ja riisi.

Jos verrataan CO2-vaikutusta per kalori , niin kasvihuonevihannekset on kirkkaasti huonoin vaihtoehto.

Koko pakkokasvispäivä onkin ideologista uususkonnon pakotusta. Kristityt ovat paastonneet keskiviikkoisin ja perjantaisin jo parituhatta vuotta, mutta viherbolsevikkien piti keksiä seemiläisuskontojen pyhäpäiviin paremmin sopiva Meatless Monday. Kristillinen paasto on vapaaehtoista eikä koske lapsia, vanhuksia eikä terveydeltään heikkoja, siis juuri niitä joille Gaia-uskonto haluaa sanella omat askeesipäivänsä.

Vegaaniruokavalio ei ole viljelyalan kannalta tehokkain, vaan kohtuullisesti eläintuotteita sisältävä ruokavalio on paras:
QuoteThe researchers considered the vegan diet, two vegetarian diets (one that includes dairy, the other dairy and eggs), four omnivorous diets (with varying degrees of vegetarian influence), one low in fats and sugars, and one akin to the modern American dietary pattern.

Based on their models, the vegan diet would feed fewer people than two of the vegetarian and two of the four omnivorous diets studied. The bottom line: Going cold turkey on animal-based products may not actually be the most sustainable long choice for humanity in the long term.
https://qz.com/749443/being-vegan-isnt-as-environmentally-friendly-as-you-think/

Vegaanihipstereiden suosikkiruuat mantelit, avokadot ja kvinoa tuhoaa ympäristöä ja viljelijäyhteisöjä:
https://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/news/healthy-foods-that-are-ruining-the-environment/

RP

QuoteHelsinkiläiskoulujen ruokalistoilla on enemmän kasvisruokia kuin muita ruokia. Asia selviää Helsingin Sanomien artikkelista.

Palvelukeskus Helsinki tarjoaa päivittäin ruokaa noin 40 000 helsinkiläiselle peruskoulun oppilaalle sekä noin 25 000–26 000 lukion tai ammatillisen oppilaitoksen opiskelijalle. Kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla pääruoista kasvisruokia on tarkalleen 59,3 prosenttia, liharuokia 30,5 prosenttia ja kalaruokia 10,2 prosenttia.
(...)
Vaikka liha- ja kalaruokaa on kouluissa tarjolla vähemmän kuin kasvisruokia, niitä syödään suurempia määriä kuin kasvisruokia.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b5a4f0d1-2e08-472f-997f-cb1a0cbdad23

Tarkemiin ajateltuna nuo prosentit tietysti mitä saattoi odottaakin. Jos joka päivä on kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvis ja yhtenä päivänä molemmat, niin kymmenestä ateriasta 6 on kasvisaterioita ja liha ja kala jakavat kesekenään ne loput neljä. Desimaalipilkut varmaan niiden kouluviikojen takia, jolloin on vähemmän kuin 5 työpäivää.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Atte Saarela

Quote from: Mangustin on 01.04.2019, 05:47:48
Löytyi tämmöinen taulukko ruokien ilmastovaikutuksista:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html

Ruoka-aine                     ilmastovaikutus CO2-ekv/kg
Naudanliha                     15
Juusto                            13
Sika                               5
Kasvihuonevihannekset   5
Riisi                               5
Esim. tuossa riisin ilmastokuormituksessa on mukana metaani, mun mielestä metaanin sisällyttäminen on täysin perusteetonta, koska metaanin puoliintumisaika ilmakehässä on alle 10 vuotta.

Ja paljon enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen miten pidämme maaperän hyvässä kunnossa, että eroosio ja ravinteiden köyhtyminen ovat minusta suurempia uhkia kuin ilmastonmuutos.

newspeak

Ei hätää, koululaiset. EU:sta tulee kyllä direktiivi, ettei kasvisruokaa saa kutsua kasvisruuaksi. Saa ituhipit ilmastoahdistua vähän lisää porkkanatikkunsa kanssa ja muita naurattaa.

Siili

Quote from: Atte Saarela on 08.04.2019, 09:31:09
Esim. tuossa riisin ilmastokuormituksessa on mukana metaani, mun mielestä metaanin sisällyttäminen on täysin perusteetonta, kohttps://hommaforum.org/Smileys/default/rolleyes.gifska metaanin puoliintumisaika ilmakehässä on alle 10 vuotta.

En ymmärrä tuota logiikkaa.  Jos jokin prosessi tuottaa metaania, se on omiaan lisäämään ilmakehän lämpötilaa.  Toki toiset prosessit poistavat metaania ilmakehästä, ja jos tuottavia prosesseja ei olisi, metaani häviäisi ilmakehästä. 

Mutta millä perusteella noiden hävittävien prosessien olemassaolo tekee metaania tuottavat prosessit lillukanvarsiksi?  Noiden prosessien välinen tasapainohan ratkaisee, kuinka paljon metaania on ilmakehässä.

Roope2

Tarjollahan voi olla kuinka paljon vegeä tahansa. Olennaisempaa on havannoida lihapäivän toteutunutta jakautumaa.
"Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon."

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Koekaniini

Kasvisruoassa ei ole mitään pahaa ja sen tarjoaminen kouluissa on hyvä asia. Huonoa on sen tarjoilu ilmasto/muun öyhötyksen takia.
Kasvisruoasta voidaan tehdä maistuvaa ja normaalia ruokaa, kuten vaikka kasvislasagnea tai kasvisgratiinia, ja tarjoilla se ihan ruokana ilman suurta vouhotusta. Virhe tehdään siinä kun ensin vouhotetaan ihmeellisestä kasviruokapäivästä(!!) ja sitten tuodaan tarjolle jotain tofunakkeja tai soijasta pakotettuja lihakorvikkeita.
Toki pitää pitää huolta että saadaan ruokavalioon kaikkia tarvittavia ravintoaineita, mutta jos kasvisruokaa syödään kerran viikossa ei tälläkään ole merkitystä.
#I wont ride with you

"muistakaa orjalaivojen terva ja inkojen kulta, vitun rasssitistit"  :'(

Atte Saarela

Quote from: Siili on 08.04.2019, 10:14:22
Quote from: Atte Saarela on 08.04.2019, 09:31:09
Esim. tuossa riisin ilmastokuormituksessa on mukana metaani, mun mielestä metaanin sisällyttäminen on täysin perusteetonta, kohttps://hommaforum.org/Smileys/default/rolleyes.gifska metaanin puoliintumisaika ilmakehässä on alle 10 vuotta.

En ymmärrä tuota logiikkaa.  Jos jokin prosessi tuottaa metaania, se on omiaan lisäämään ilmakehän lämpötilaa.  Toki toiset prosessit poistavat metaania ilmakehästä, ja jos tuottavia prosesseja ei olisi, metaani häviäisi ilmakehästä. 

Mutta millä perusteella noiden hävittävien prosessien olemassaolo tekee metaania tuottavat prosessit lillukanvarsiksi?  Noiden prosessien välinen tasapainohan ratkaisee, kuinka paljon metaania on ilmakehässä.
Siksi, että jos ollaan huolissaan ilmastonmuutoksesta, minusta se mistä kannattaa jostain olla huolissaan on se, että teemme jotain "peruuttamatonta" mikä sotkee ilmastoa tai luontoa pysyvästi ilman, että voimme sille enää mitään.

Metaanista ei kannata olla huolissaan, koska se ei voi koskaan muodostua "hallitsemattomaksi" uhaksi. Loppujen lopuksi kumulatiivinen hiilidioksidikuormitus on se, millä on jotain väliä ilmaston kannalta (jos ilmastonmuutoksesta ylipäänsä kannattaa olla huolissaan, mihin en ota kantaa)

Lahti-Saloranta

Tuota naudanlihan vahingollisuutta ilmastolle en oikein käsitä. Pierutko ne sen ilmaston turmelee. Mielestäni joka ikinen hiilihippu mitä naudanlihasta tai pierusta löytyy on peräisin ilmakehän hiilidioksidista. Naudan laiduntaminen kun vielä ehkäisee aavikoitumisesta ja naudan jätökset on biologinen lannoite. Pitäisikö hirvet ampua sukupuuttoon että maailma pelastuisi.
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Oldschoolguy

Quote from: Lahti-Saloranta on 08.04.2019, 12:34:53
Tuota naudanlihan vahingollisuutta ilmastolle en oikein käsitä. Pierutko ne sen ilmaston turmelee. Mielestäni joka ikinen hiilihippu mitä naudanlihasta tai pierusta löytyy on peräisin ilmakehän hiilidioksidista. Naudan laiduntaminen kun vielä ehkäisee aavikoitumisesta ja naudan jätökset on biologinen lannoite. Pitäisikö hirvet ampua sukupuuttoon että maailma pelastuisi.

Suomalainen naudanliha ei ole ongelma, vaan ratkaisu. Suorastaan globaali ympäristöteko.

http://www.saasyoda.fi/pidätkö-lihasta
QuoteJos syöt naudanlihaa, valitse kotimaista

Jos syöt naudanlihaa, kannattaa valita kotimaista lihaa, sillä Eurooppalaisesta tuotannosta poiketen, Suomessa noin 80 % naudanlihasta tulee yhdistetystä maidon ja lihantuotannosta. Yhdistetystä tuotannosta saadaan lihan lisäksi myös maitoa, jolloin tuotanto on tehokkaampaa ja lihan ilmasto- ja rehevöittävät vaikutukset ovat noin kolmanneksen pienemmät kuin lihakarjatilalla tuotetulla lihalla.


https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.393204
QuoteTutkimus: Suomessa tuotettu nauta säästää maailman vesivaroja: "Kilon tuottaminen vaatii tuhansia litroja vettä"

Ympäristö
13.03.2019
Eija Mansikkamäki

Naudanlihaa tulee Suomeen esimerkiksi Brasiliasta, jossa yhden nautakilon tuottaminen vie vettä 19 400 litraa.

Jos maailma aikoo syödä nautaa, sen kannattaisi olla suomalaista. Väite liittyy vedenkäyttöön ja sen siirtelyyn alueilta ja maanosista toisiin.

Sustainability-tiedelehdessä julkaistiin vastikään tutkimustulos, jonka takana on Aalto-yliopiston tohtorikoulutettavan Elina Lehikoisen vetämä projektiryhmä.

Tutkijoiden havainto ja suositus on, että paljon vettä vaativa ruuantuotanto kannattaisi keskittää sinne, missä on paljon vettä.

(...)

Naudanlihaa tulee Suomeen esimerkiksi Brasiliasta, jossa yhden nautakilon tuottaminen vie vettä 19 400 litraa. Maailmalla luku on keskimäärin 14 000–15 000 litraa ja Suomessa puolet tästä, noin 7 000 litraa.

(...)

Suomalaisen naudantuotannon puolesta puhuu Jalavan mukaan paitsi vesi myös se, että eläinten hyvinvointiasiat ovat meillä kunnossa.

"Toivoisin, että politiikassa otettaisiin enemmän huomioon vaikutuksia ja niiden vertailua ja asiantuntemusta, kun se näyttäytyy nykyään ensisijaisesti eturyhmäpolitiikkana."


Supernuiva

^Tuota ylläolevaa eivät edes kaikki keskustalaiset tiedä. Kirjoitin jo johonkin toiseen ketjuun kuulemastani keskustelusta, jossa virheä ja keskustalainen puhuivat naudanlihatuotannon kasvihuonekaasupäästöistä. Molemmat olivat sitä mieltä, että lihantuotanto "tuhoaa ilmaston", mutta toinen halusi siitä huolimatta saada tienata sillä.

Miksi ihmeessä edes maataloustuottajien etujärjestöt eivät levitä tätä tietoa omilleen, jotta he eivät levittäisi virheiden vääriä väittämiä.

no future

Brasiliassa tosin kasvatetaan n. 10 miljoonaa lihanautaa vuosittain, enemmän kuin koko EU-alueella. Suomessa taas alle 300 000 nautaeläintä, eli 3% Brasilian tuotannosta. Sianlihan tuotannossa Suomen osuus on alle 1% EU:n kokonaistuotannosta. Silti 30% Suomen peltopinta-alasta on nurmiviljelyä, eli nautaeläinten ravintoa, ja 2/3 viljasadostakin käytetään tuotantoeläinten ruokkimiseen.

Nurmiviljelyn määrä pitäisi siis 30 kertaistaa ja kaiken peltopinta-alan määrä 10 kertaistaa, jos Suomi haluaisi korvata Brasilian naudanliha-tuotannon. Tällöin tosin jäisi vielä muut tuotantoeläimet ja ihmiset ruokkimatta.

Mangustin

^ Suomen nurmella olevat pellot eivät ole pois ihmisten ruuasta.

1. Iso osa nurmipelloista ja maitotiloista on Pohjois-Suomessa missä valoisat kesäyöt on ihanteelliset viherrehun kasvatukseen mutta kasvukausi on liian lyhyt viljalle. Ihmisravinnoksi käyvä vaihtoehto olisi peruna joka on eroosion kannalta huono vaihtoehto. Tulva-alttiilla Pohjanmaan jokialueilla pitäisi vähentää potun ja lumen vuoroviljelyä ja lisätä monivuotisten nurmien kasvatusta.

2. Nurmet ovat osa viljelykiertoa ja viherlannoitusta. Virnat ja apilat sitoo typpeä ja monivuotisten pitkät juuret  parantaa maaperää ja estää maaperän eroosion lisäksi ravinteiden huuhtoutumista esim. ylempänä sijaitsevilta lohkoilta vesistöön.

Sit tähän päälle laidunten ja nurmipeltojen diversiteettivaikutus lintujen ja hyönteisten suhteen ja vaikeammin mitattava kulttuuriympäristövaikutus.

no future

Tiedän tuon, vähän vain yritin suhteuttaa näitä lukuja että Suomen pitäisi korvata tai edes kilpailla Brasilian kanssa samassa liigassa.

WinstonSmith

Vertailussa oletetaan, että 1 kilo porkkanaa on yhtä kuin 1 kilo lihaa. Suurin osa porkkanasta kulkee vain elimistön läpi, kun taas lihan biosaatavuus (https://en.wikipedia.org/wiki/Bioavailability) on 96% . Lihassa on myös kaikki ihmisen tarvitsemat ravinteet, ihminen voi elää pelkällä lihalla ja voida hyvin (gooleta carnivore diet). Myös kaloreina mitattuna lihan on selkeästi ravitsevampaa. Vertauksessa ei myöskään oteta huomioon, että kasveja syödessä niitä tarvitaan useita eri lajikkeita ja kaikki tietysti pakattu muoviin ja suurin osa lennätetään lentokoneella kehitysmaista, jossa ne on tuotettu orjatyövoimalla. Katsokaa youtubesta vegaanien viedoita kun ne tekevät ruokaa, avaavat noin 100 purkkia tehdessään ruokaa. On hyvin todennäköistä, että vegaaniruoka aiheuttaa enemmän ilmastopäästöjä kuin liha, koska erilaisia kasveja ja prosessoituja ruokia käsitellään niin paljon ja lennätetään ympäri maailman. Ihminen on syönyt 3 miljoonaa vuotta lihaa, joten sen jättäminen pois ruokavaliosta olisi typerää, koska se on parasta polttoainetta ihmiselle. Kasvit aiheuttavat ihmisille kaikenlaisia autoimmuunisairauksia, jotka ovat kadonneet ihmisiltä kun he ovat aloittaneet vain lihan syönnin (ks. carnivore diet).
President Putin: Our state was built around values of multiethnic harmony. 

❗️ Our adversaries, people with neo-colonial mindsets – halfwits, in fact – are unable to realise that diversity makes us stronger.

jmk

Quote from: no future on 08.04.2019, 20:49:45
Tiedän tuon, vähän vain yritin suhteuttaa näitä lukuja että Suomen pitäisi korvata tai edes kilpailla Brasilian kanssa samassa liigassa.

Sano vaan suoraan, että yritit vain vähän trollata.

Laskusihan on ihan puppaa. Miksi Suomen edes pitäisi korvata koko Brasilian tuotanto? Ikään kuin olisi suomalaisten lihansyöjien kontolla kaikki sekin liha, mitä Brasiliassa tuotetaan muualle.


no future

Missään järkevässä vertailussa ei väitetä että kilo porkkanaa= kilo lihaa. Ja aivan vastaavasti ihminen voi elää sekä ravita itsensä täysipainoisesti syömättä lihaa, ihan avaamatta sataa eri purkkia tai muovipakkausta per ateria.

jmk

Quote from: no future on 08.04.2019, 21:19:40
Missään järkevässä vertailussa ei väitetä että kilo porkkanaa= kilo lihaa.

Niin, ei tietenkään. Eihän sellainen vertailu ole järkevä.

Entäs epäjärkevissä vertailuissa?

Oliskohan pointti juuri ollutkin se, että monet esitetyt vertailut ovat epäjärkeviä?

no future

Quote from: jmk on 08.04.2019, 21:15:59
Quote from: no future on 08.04.2019, 20:49:45
Tiedän tuon, vähän vain yritin suhteuttaa näitä lukuja että Suomen pitäisi korvata tai edes kilpailla Brasilian kanssa samassa liigassa.

Sano vaan suoraan, että yritit vain vähän trollata.

Laskusihan on ihan puppaa. Miksi Suomen edes pitäisi korvata koko Brasilian tuotanto? Ikään kuin olisi suomalaisten lihansyöjien kontolla kaikki sekin liha, mitä Brasiliassa tuotetaan muualle.
Tuohon ylläolleeseen MT:n artikkelilainaukseen vastailin:

QuoteJos maailma aikoo syödä nautaa, sen kannattaisi olla suomalaista. Väite liittyy vedenkäyttöön ja sen siirtelyyn alueilta ja maanosista toisiin.

Naudanlihan kysynnän maailmanlaajuisesti ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 30 vuoden aikana. Siinä vaiheessa alkaa Brasilian sademetsät olemaan jo aika hyvin laidunnettuna. Suomen "ympäristöystävällisemmällä" tuotannolla ei mitenkään pystytä vastaamaan tai vaikuttamaan tuohon kysyntään, vaikka MTK kuinka kampanjoisi lihantuotannon puolesta.